- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jelszókezelők
- YouTube
- ArchiCAD és Artlantis topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mikrotik routerek
- Hálózati / IP kamera
- Vakarja a fejét a félvezetőipar: az egekben az antimon ára
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandigno
senior tag
válasz bartimre88 #37698 üzenetére
esetleg a fénymérést nem állítottad el?
-
bartimre88
tag
válasz bartimre88 #37698 üzenetére
Viszont nem tágul akkora mértékben, mint a 18-55-ös objektívemben. A vége felé nem megy ütközőig a kis pöcök olyan könnyen, mint a KIT-en.
[ Szerkesztve ]
Üdv., Imre
-
bartimre88
tag
-
marcitp
őstag
válasz bartimre88 #37696 üzenetére
Biztos beugrik a rekesz? Levéve az obit a lamellamozgatò kis pöcök jòl jár, alapbòl zárt, mozdítod nyílik rugòerő ellenében?
Úgy is kiprõbálhatod, hogy M-ba teszed, állítasz egy 2mp záridőt, és végignézegeted a blendét különböző értékeken expò közben az obiba kukucskálva frontencse felôl, látnod kell a különbségeket.[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
bartimre88
tag
Sziasztok!
Nikon D3200, 55-200 VR objektív. Egyik napról a másikra túlexponáltak a képeim, viszont a gyári objektívvel rendben vannak. Mindenféle beállítást próbáltam, sikertelenül. Többnyire A módban használom, ISO 200, f8, viszont ilyenkor alacsony a záridő (1/100), ami nagyon világossá reszi a képet. Mi lehet a gond?
Köszönöm!
Üdv., Imre
-
marcitp
őstag
válasz forceberg #37693 üzenetére
Nem tudom
Azt viszont igen, hogy kb 3 év D300 után nagyon elégedett vagyok a 7200-al. Pár dolog visszalépés; az öreget csak pro szegmensbe szánták a vonalon, de kb ennyi a negatívum, amúgy pozitív élmény erősen az új. semmi must have érzés nincs egyik új váz iránt sem. valahogy pont most lesz egyéves. Boldogat neki!https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
veterán
válasz marcitp #37689 üzenetére
Vannak hülyék meg begyepesedettek, meg akik fanboyok lesznek a saját cuccaikhoz, aki meg nem elég alaposan néz szét, az az ilyenek írásai alapján dönt.
A mai világban bárki írhat cikket, a cikk sikere gyakran kb. azon múlik,hogy tud-e hihetően fogalmazni...http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Papa-Het
aktív tag
No megjött a másik lencse (55-200 VR) és ugyanúgy van pici nyöszörgése 200-on live view-ban, viszont nincs kattogás, ami nagyon jó. Valószínűleg gyári hang lehet a nyöszörgés, gondolom mert műanyag stb. Tökéletes állapotban van, egy karc sincs rajta. Most már tudom hogy nem mindig az olcsó a jó, bár nem írták a leírásba hogy volt ilyen baja.
-
rekid
addikt
válasz randras_83 #37690 üzenetére
De lőtte vegyél egy milcet, hogy teljes legyen a sor..
Gyáva népnek nincs hazája!
-
mazsi70
senior tag
válasz randras_83 #37684 üzenetére
Lehet ,hogy nekem is kellene váltanom D750-re .
Akkor ,viszont a madarászást elfelejthetem .Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
Dare2Live
félisten
válasz mazsi70 #37679 üzenetére
Sírós. Nem ért hozzá de újságba irogat baromságokat. pl ez mert egzakt.
"Ha a D7zoo-
hoz képest valóban érdemi előnyt nyújtó
fullframe kamerát szeretne választani, ak-
kor a D75o jöhet szóba, ame|y ugyan szin-
tén z4 megapixeles, de modernebb szenzor-
ja miatt lényegesen alacsonyabb zajszin-
teket nyújt, mint a D72oo vagy a D61o."A D750 szenzora tökéletesen megegyezik a D610ével ami a D600éval, semmi alacsonyabb zajszint nincs.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
válasz TayRol #37676 üzenetére
Nagyobb DOF,
Sokkal jobb ISO
Kereső, tessék belenézni.
Ezen felűl nekem folyamatos fokusz bajaim voltak D70000 és bár rövid ideig volt nálam de D7100el is.Én ezek miatt váltottam D600ra és baromi jó döntésnek érzem.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
tvamos
nagyúr
válasz TayRol #37676 üzenetére
En a D7200-at valsztanam, a kijelzo, meg az olcsobb obipark miatt, ha nem lennek bokeh manias. (Meg lenne ra penzem.) Szerintem jol sikerult az a vaz. (
A D7500-zal szemben is valoszinu azt valasztanam. Bar ez nem biztos. Sot, talan nem is. Aaa.. nem tudom. Nagyon draga a D7500.)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
-
TayRol
nagyúr
Srácok, tudnátok arra válaszolni, hogy melyek azok az esetek, amikor a D600(610) jobb választás a D7100(7200)-nál? Nikonból ez a kettő maradt meg a rostán. Az fx-et egy 50-essel használnám, a dx-es vázat meg valami 17-50-nel.
-
Throme
veterán
válasz marcitp #37671 üzenetére
Most nincs előttem a kézikönyv, ez az AF-A/C/S , amiről szó van, vagy, hogy 3D/51/nemtomhány/9/auto...stb AF pont-ot használ ?
(#37666) rekid: Szerintem APS-C gépeken a fényerős lencsékkel lehet inkább gond. A "sötét" zoomoknál kevésbé jön elő, ha van eltérés. Ha pedig nagyon látszik, akkor azt már vásárláskor is ki lehet szúrni.
Igazából csak a 35-öst tesztelgettem és állítottam valamennyit rajta (vagyis a váz AF tuningjában). -
marcitp
őstag
Ja! Af tune-nál figyeljetek oda, ne dinamikus af-ben nézzétek, csak sima egypontosban. Ha jòl tudom, dinamikusban nem feltétlen a kiv. mezőre mér, és nem jelzi sehol, hanem ahol a kiv. pont körül kontrasztosabbat talál. Érdeme elolvasni az af mòdokat a könyvben, nehogy becumizza valaki.
-
Byk01
őstag
válasz randras_83 #37668 üzenetére
Ha az AF rendesen együtt fogy működni. Ugyanis ez a D7000+N35/1.8 DX kombó híres arról, hogy nem mindig sikerül.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
HGTimber
tag
Üdv!
Van egy D7000-es vázam. Ma vásároltam egy teljesen új Yongnuo YN 35mm f/2 Nikon obit. Az obin van AF/MF kapcsoló, melyet AF állásba kapcsoltam, ill. a vázon is AF módon van a fókuszmód kapcsoló. Felcsavartam az obit (ami a Nikon 18-105-höz, az 50 1,8-hoz és az 55-300-hoz képest igencsak szorosan, de felment), de sajnos a váz azt hiszi, hogy egy manuális obit csavartam fel, mert az autofókusz egyáltalán nem megy, ill. a keresőben is csak az elektronikus távolságmérő jelenik meg autofókusz esetén is. Átkapcsolva az obit MF módba tudok kézzel élességet állítani, bár az elektronikus távolságmérő egyáltalán nem azt mutatja, hogy merre kell tekerni az fókuszt. Manuális módban a rekeszt tudom állítani, a rekesz beugrasztás (mélységélesség ellenőrzés) működik, de az a fránya AF egyáltalán nem. Van valakinek tapasztalata egy ilyen Yongnuo 35-ös obival? Ugye kell lennie AF-nek?
-
veterán
válasz TayRol #37656 üzenetére
Ha a nevetségesen szűk AF-lefedettség* nem probléma számodra, akkor túl sok negatív meglepire nem kell számítanod. Mondjuk inkább egy szervizelt D600at néznék akár több tízezer expóval, aztán a maradékból utaznék...
(*Nekem nem az - idejét nem tudom, mikor nyomogattam el középsőről, focus & recompose aztán csá. )
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
TayRol
nagyúr
D610-et meg szabad venni? 3 éves (a gari most jár le hétvégén, 10e körüli expo), újszerű állapot. Árat nem írok. Ennek van valami típushibája? Veszek hozzá egy 50-es fixet és ellennék vele.... Max kipróbálnám, rendszert nem akarok építené köré.
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
Tokina AT-X pro dx 50-135/2.8-at ismeri valaki?
-
Throme
veterán
Természetesen egy beállítási értéket tud tárolni a gép, egy objektívre nézve.
Csak ugye egy zoom obinál (de többeknél sima fixnél sem) nem biztos, hogy amit pl 50mm-en beállítasz, az jó lesz 100mm-en is.
Szóval ellenőrizgetni kell, ami több mérést eredményez, és a legkisebb kompromisszummal járót eltárolod.Vettem egy pici milcet, másod gépnek (bizonyos helyzetekben használhatóbb). Így már én is átérezhettem ezt az előnyét a rendszernek, hogy "front-back focus" nincs, még belépő fényképező esetén se kell ezzel foglalkozni.
-
rekid
addikt
válasz Throme #37649 üzenetére
Az a baj, hogy objektívenként egy beállításod van, nem pedig objektívenként és fókuszpontonként. Szóval elméletem szerint ha egy fókuszpontod rosszul mér vagy nagy a szórás szenzorok között akkor a fókuszpont váltásánál nem sokat ér a kalibrálásod. Valaki cáfoljon meg...
Persze a képeim eddig sem a fókuszhibától voltak gagyik... Szóval ez most csak f*ngesztergálás a végeredmény szempontjából..
-
HThomas
őstag
válasz hotkar #37639 üzenetére
"A 35/1.8-nál meg döntenem kellett, hogy közelre vagy távolra legyen jó, mert a két beállítás köszönő viszonyban sem volt egymással"
Ez nálam is így volt (D7000+35 1.8), és az őrületbe kergetett, amíg nem ismertem ki. Aztán belőttem arra a távolságra, amin a leggyakrabban használom.
-
Throme
veterán
Valahol a neten létezik egy erre a célra kitalált skála, kivágva és összehajtogatva kész is a 45 fokos skála.
Nem baj, hogy ezeket leírjuk, mert legalább elvesszük a kedvüket az állítgatástól .
Mondtam én, hogy macerás. Elég lesz csak azokkal a lencsékkel foglalkozni, amiknél tényleg gond van.Ha azt mondjuk, hogy egy obit, pláne, ha zoom, a főbb fókusztávokon, legalább 3 rekeszértéken, és legalább 3x lemérve állítgassák be, majd váltsanak AF pontot és ismételjék meg, majd játsszák végig az összes AF ponttal....szerintem a kardjukba dőlnek
-
rekid
addikt
válasz Throme #37636 üzenetére
Ne a 45°-os papírra mérjen! Én vettem egy dobozdarabot, 45°-ban megtörtem (iskolai szögmérő) majd mellé toltam egy társasjátékot (nem röhög, ez volt kéznél.. ) rajta egy postittel. a postiton lévő kereszt középpontja egy síkban a mérőskála közepével. A középső fókuszpontot a kereszt kellős közepére állítottam. (Állvány nyilván.)
Igazándiból bennem még az merült fel, hogy mi van akkor ha másik fókuszpontot használok és mondjuk az kehes?
[ Szerkesztve ]
-
TayRol
nagyúr
Kicsit visszahúzott a szívem, eladtam mindent. Olympust meguntam, Fuji valahogy nem az igazi (mármint sebességben, képben állat), meg valami kis mazochizmus is belém költözött, hogy hátha sikerül megint fókuszhibás, decenteres obikat kifognom. Sony meg még mindig nem az igazi számomra...
forceberg: gondolkoztam 610-esen, de nem akarom üveggel etetni, annyi pénzt még egyszer nem fogok fotós cuccba beleölni.
[ Szerkesztve ]
-
TayRol
nagyúr
Hali!
D7100-hoz képest a 7200 megéri a felárat? Használtban gondolkozom. Vagy azt is kérdezhetném, hogy inkább legyen D7000 és a maradék pénzt obiba fektessem?
-
hotkar
aktív tag
Nem mindet.
A 16-85 belefért (talán +4 kellett neki)
A 70-300 -10-nél lett jó.
Az AF-S 50/1.8 annyira kicsúszott, hogy nem lehetett pontosra állítani.
A 35/1.8-nál meg döntenem kellett, hogy közelre vagy távolra legyen jó, mert a két beállítás köszönő viszonyban sem volt egymással.Aztán fogtam egy 2,5 mm-es imbuszkulcsot meg egy PH0x5-ös csavarhúzót, és arrébb állítottam az AF szenzort. Nemcsak hogy mindet be lehetett állítani, hanem összébb is rázódott a tartomány.
-
-
Throme
veterán
Hát ott nehezebb dolgod lesz.
Szerintem állítsd a vázat A módba.
Elméletileg egy mérés nem mérés, szóval min-közép-max fókusztávon érdemes megnézni, és ezeknél is több rekesz értéken. Mondjuk elég lehet teljesen nyitva nézni. F22-n már nem fogod látni, ha van is fókusz gond.
VR off.
Mindenképpen a közelponton túl (messzebb) legyen a téma, különben fals eredményt kapsz, ha egyáltalán éles képet lősz.
Állvány. Expo késleltetés beállítása nem árt.
Sima jpg.
Aztán hogy mit fotózol az már ízlés kérdése szerintem, nyomtatványt, ceruza elemeket...stb.
Nyomtatványt 45°-ban, elemeket szemből.Kezdődhet a móka.
Katt, megnéz, AF tuning-ban eredménytől függően picit korrigálni (ha rossz irányban indulsz el nincs gond, akkor majd a következő képnél, ellenkező irányt választod).
Ha jó, akkor lehet más fókusztávon ellenőrizni. Ha nem jó, és sehogy se kapsz mindenhol egyforma eredményt, akkor vagy szerviz és ők kalibrálnak (nem hiszem, hogy sokkal jobban) , vagy a sűrűbben használt végén, vagy annak közelében, vagy fókusztáv közepén állítod jóra.
Azt azért nézd meg, hogy hová került a fókusz (visszanézésnél a piros keret hol van), mielőtt egy homály képnél szívbajt kapnál.szvsz
Sok türelmet, sok sikert!
[ Szerkesztve ]
-
oszy
veterán
Én most a három objektívemet akarom kalibrálni. Nikon 16-85, Nikon 35, Nikon 55-200. Program nélkül. Ez a papíros dolog pontosan hogyan működik? Mert eddig nem nagyon sikerült. Sajnos a program elég drága.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz randras_83 #37624 üzenetére
Fú mindenkinél sokkal jobb lett az új kép mint az eredeti. Elárulnátok a receptet?
vrbst mellékelte ugyen a lightroom kezelőfelületét is, de nem is értem, hogy ezekkel a beállításokkal hogyan javulhatott ennyit a kép. Kezdőként én motorikusan csak lehúztam volna a csúcsfényeket, kicsit föl az árnyokokat és ennyi. Ehhez képest a mellékelt kép szerint ehhez nem is feltétlenül kell nyúlni ebben az esetben.[ Szerkesztve ]
May the force be with you!
-
randras_83
addikt
Nekem meg ezt
https://www.flickr.com/randras83/
-
szaki1986
tag
Sziasztok!
Az "elérhető" árú nagylátó obi felhozatal DX-re még mindig ennyire siralmas ahogy nézem? Csak a Tokina 11-16 meg a Sigma 10-20/3.5 ill. 4-5.6 van jóformán?
Szeretnék egy UWA-t a D5500 + Sigma 18-35/1.8 mellé, de nem tudom melyik a lenne a jó választás. A Tokina drágább, de tesztek alapján jobb a képminősége (plussz ugye f/2.8). Sigmánál képminőségbeli különbség van a két változat között? Ti melyikre szavaztok?https://www.flickr.com/photos/136049009@N07/
-
ssgt1981
senior tag
válasz randras_83 #37616 üzenetére
A Nikon obival készült képek nekem LR után is vérszegénynek tűnnek. Lehet én vagyok béna!
-
Papa-Het
aktív tag
Szerencsere sikerült megjegyeznem a cégtől akitől vettem és ugyan ra kell fizetnem egy pár fontot, de ingyen elviszik és ingyen kiszállítják szombaton. Hal istennek.
-
Papa-Het
aktív tag
A kérdésem az lenne hogy a Nikon foglalkozik olyan lencsék javításával ami nem közvetlen tőlük lett véve?
-
ssgt1981
senior tag
-
Throme
veterán
válasz ssgt1981 #37603 üzenetére
Erősen szerintem:
- Nézd meg a fénymérési módot. Ne spot-on legyen, hanem teljes szenzorra nézze a gép.
- használj RAW-ot és ha nagyon kiég, akkor expo kompenzációval próbálj segíteni rajta, majd egy képszerkesztőben a - asszem - highlight csúszkával a világos részeket, shadow és black csúszkával a sötéteket állítgasd.
Vázat nem írtál, de ezt régebbi gépekkel is megteheted.
Újabb szenzorokban nagyobb a tartalék.Aztán az is számít, hogy honnan jön a fény. Ha kvázi szemből, akkor sajnos nehéz dolga van a fotósnak.
Próbálj olyan táj részletet keresni, amire süt a nap, és ne olyat, ami felől süt a nap, vagy nagyon árnyékban van.
Tudom ez egy kirándulás során nehéz, mert nem fog rád várni senki, míg ideálisak lesznek a fények....és még egyszer : szvsz!
-
rekid
addikt
-
ssgt1981
senior tag
válasz fireman123 #37604 üzenetére
Köszi a linket még annyi, hogy általában iso 100-on használom a gépet.
-
ssgt1981
senior tag
Ne haragudjatok a láma kérdésért, de nem régóta fotózok. Adott egy 18-105-ös, illetve egy 55-300-as objektív. Milyen rekesz beállításokat kell ahhoz használni, hogy nagyobb fókusztávolság esetén a képek ne legyenek kiégettek? Kissebb fókusztávolság esetén nincs gond a képekkel, de magasabbak esetében a képek fakók és színtelenek. Általában tájkép módot szoktam használni, de ha megoldást jelent akkor áttérnék a manuális rekeszállításra.
-
speedyrg
tag
Szerbusztok.
Erről a boltról van valakinek infója?
https://www.rhinocamera.despeedyr
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASUS routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Autóhifi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- DUNE médialejátszók topicja
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest