Hirdetés
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
t181
senior tag
Sziasztok!
D3200-hoz egy Nikkor 35mm 1.8-at használok kb fél éve. Gyors, pontos, szeretem.
De tegnap kimentem a Perseidákat fotózni. Saját eszemtől fogva kézire állítottam a fókuszt, és végtelenbe tekertem. Nem lett éles a kép. Úgy sikerült éles képet lőnöm, hogy ráfókuszáltam a Holdra és utána állítottam manuálra. Manuállal úgy sikerült éleset lőnöm, hogy kitekertem végtelenbe és onnan egy kicsit vissza, LV-ben rázoomolva sikerült viszonylag pontosan beállítanom.Ez hiba?
Nem igazán tudom hova tenni a dolgot, mert az AF tökéletes.(még a poszt írása közben is lőttem párat, de pontos)Nikon D3200 // Acer Aspire 5 A515-51G-51JP // OnePlus 3 // Nexus 4
-
gurabli
őstag
válasz lyunior #19189 üzenetére
Köszönöm!
Igen, erre törekszem, szeretjük is ezt a képet Látom én is (valamennyire) benne a hibákat, de ez már nekem megfelelő minőség. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem akarok fejlődni!Majd jelentkezem új képekkel a kezdő fotósok topicban, mert a továbbiakban már oda inkább illene a téma. Szerencsére a fókusz helyességét (gép és obi) sikerült megállapítani.
Arra még szívesen fogadok tippeket, hogy kevés fénynél, lakásban, egy SB400-as vakuval mire kell figyelni? Nem akarok abba belemenni (még), hogy mitől lenne tökéletes vakuval, de biztos tudtok tippeket adni, hogy milyen rekesz, iso, stb ajánlott mondjuk plafonra irányított (bounce, hogy mondjuk ezt magyarul?) vaku esetén?
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
Peethy
őstag
Sziasztok!
Melyik szakit ajánlanátok objektív javításra? Van egy Nikon 85mm sima AF-em, amiből a kardánmeghajtás csavara kiesett, meg egy kis takarítás is ráférne. Nikon szerviz már nem fogadta, régi az obi.
-
lyunior
tag
válasz gurabli #19175 üzenetére
Szia!
Klassz ez a babás kép!
Gratulálok hozzá!
A profik biztosan cincálgatnák egy cseppet, de ahogy Larry írta a pillanat a lényeg, és neked sikerült egy kicsit egyedileg megközelíteni azt a bizonyos pillanatot. Nekem tetszik!"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
gurabli
őstag
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat, segítséget!
Nem foglalkozom tovább a teszteléssel, mert ahogy írtátok is, ez rendben van. A akkus képeken én is látom, hogy pontosan ott a fókusz, ahol kell, hogy legyen, illetve f5-ön nagyon szép éles is.
Most azon kell dolgoznom, hogy valahogy sikerüljön hasonló eredményeket elérnem kézből is. Statikus témánál nem is annyira nehéz, ott már aránylag ráéreztem, mi hogyan függ össze, és legtöbbször időm is van kipróbálni több beállítást, visszanézni, stb. A kép minőségének szempontjából az izgő-mozgó kislányom jelenti a legnagyobb kihívást, ráadásul ott tényleg el szeretném kapni a pillanatot, ahogy írtátok is -- és ezzel maximálisan egyezem -- elsősorban pont ez számít. Természetesen a kettő együtt teszi igazán tökéletessé, de szívemhez ezerszer közelebb áll, ha sikerül elkapnom egy olyan pillanatot akár kevésbé tökéletes "minőségben", mint ha valami rideg, semmitmondó képem lenne, ám tegyük fel technikailag elsőrangú, hibátlan (nem mintha ilyet tudnék). De azért igyekszem a jó felé, mert elsősorban ezért vettem DSLR-gépet és még külön obit és vakut is, mert minőségben is többre vágyom, komolyak e téren is az elvárásaim magammal szemben.
Amiért fontos volt, hogy tudjam, nem-e a géppel illetve az üveggel van gond, pusztán az, hogy így tudom: velem van a gond, kísérletezni tovább...
1.8-on rettentő nehéz megtartani, hogy pontos legyen az af, hiszen folyamatosan mozog Annám, és valóban, csak egy kicsit bemozdul(unk), már lőttek is a fókusznak. Az AF-C + 3D Tracking sem képes szerintem rendesen lekövetni. Még az AF-C + Spot ami legjobban bevált.
RAW: annak ellenére, hogy ismerem minden előnyét, a hátrányaival is tisztában vagyok. Egyszerűen nincs időm rá, nem nyerek vele annyit, hogy megérje. Lightroomot és PS-t ismerem, napi szinten használom, de
alig van időm fényképezni, majd azokat letölteni, kiválogatni, hát még előhívatni... Ez van, sajnos. Talán egyszer.[ Szerkesztve ]
-
flash-
veterán
Használj lightroom-ot,fotózz rawban, kicsit ha 1.8 al fotózól semmi gond, élességet nyugodtan emeld meg,exposure-t is bátran növeld
ha valaki nem zseni-zsonglőr egy gép jpge-beállításait illetően, (nem sok ilyen van,vagyis jó képek nagyrésze utómunka eredménye) nagy javulás érhető el egy kis utómunkával feltéve ha a képed alapból nem rossz(élesség jó helyen van, jó a téma, és jól komponált a kép)
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz forceberg #19179 üzenetére
Nem úgy értettem. Számtalan nagyon fontos pillanat van, nem mindig az a lényeges, hogy pont a közelebbi szemen legyen az af, mert húha, mi van, ha nem. Nyílván az ember használja ki, amit a szett tud, de nem csak attól lehet jó egy kép, ha az technikailag pöpec. Nekem a legkedvesebb képem nagyon durván backes...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
veterán
Igaz. Nyilván az pont nem egy "állványról fotózok a laborban és bemért szögben" kép - és nem is kell, hogy az legyen (sőt). De a szenzor bírná még tovább is - és zajjal még csodákat művelhetsz utómunkában, de mélységélességet manipulálni már lényegesen nehezebb.
Itt ajánlanám esetleg Jared Polin (aki amúgy elég irritáló egy fasz lett újabban) "Exposure Triangle" videóját, rá lehet keresni, nem pirátkodunk, stb.) - pár dolgot elég jól elmagyaráz.
[ Szerkesztve ]
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
A Zéé
addikt
válasz forceberg #19181 üzenetére
persze, egyértelmű. A nála megfordult képek 80%-át amúgy én kapásból törölném, nemhogy falra raknám.
Ugyanakkor sztem ahol kisgyerek van, ott még aki amúgy igényesebb is az ilyenekre berakja az albumba a kicsithomályos képet is, mert hogy ott akkor éppen "jajj de aranyosan gagyarászott ebéd előtt", amikor a kép készült. Szerintem erre gondolt Larry is és Freddy is. Nekem, neked csak kicsit hibás kép, de anyának, apának az az a pillanat, amikor olyan aranyosan gagyarászott ebéd előtt, még akkor is, ha a szeme helyett a sapi csücske az éles.Just a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
válasz forceberg #19179 üzenetére
kisgyerekes szülő sztem nem nagyon fog kukázni egy képet amiatt, mert kicsit elcsúszott a fókuszsík
Sőt... Barátnőm bedolgozik ilyen vászonképeket nyomtató cégnek, volt olyan kép is, amin látszott, hogy nem szar géppel volt csinálva, olyan backes volt a kép, mint az állat, és mégis 40*60-as falikép lett belőle...(#19178) anaqer
én nem érzem annak, simán lehet csak amiatt van, hogy nem merőlegesen volt a kislány feje a hordozóban.(#19175) gurabli
sztem okés ez. Ha rendes használat közben nem érzed hibásnak, akkor viszont ne nagyon foglalkozz többet a tesztelgetéssel, mert csak belebolondulsz a fókusztesztelésbeJust a simple Lineman...
-
veterán
Kicsit mintha frontos lenne...? A sapka a homlokán élesebb, a vállpánt is, meg az ülés széle is a jobb oldalon.
Mondjuk én nem értek se gyerekekhez, se portrékhoz túl sokat, tehát nagy marék sóval vedd - de szerintem itt lehetett volna az ISO-t nyugodtan feljebb engedni. Mondjuk 400 és f/8 - úgyis túl közel van az alany és a háttér, ilyenkor szeparációval foglalkozni nem tudom, mennyire érdemes.
(Többiek - de ez már 5.0, nem 1.8...)
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz gurabli #19174 üzenetére
Elég jó. A fókuszt illetően: ne feledd, hogy az obi nyitva lágy, 2.8 felett kezd igazán élesedni. Ez egyáltalán nem baj, sőt: portrékon sokszor szebbek a lágy vonalak, mint a szempillaszámlálós élesség. Legalábbis nekem. A másik: 1.8-on a mélységélesség kicsi, elég, hogy előrebillenjen a feje, hátradőlj egy picit, és máris elcsúszik az af. De, ahogy Larry írta, nem ez számít.
-
gurabli
őstag
Sziasztok!
Elkészültem a képekkel, íme: Link
Nekem úgy tűnik, hogy rendben van a fókusz és az élesség is, remélem ebben a képek alapján megerősítetek. A benti sorozatnál rajta maradt a lencsén a Dörr DigiLine UV Protect 58mm szűrő, a kint már nincs rajta.
Majd lőttem egy képet a kislányomról is, kézből. A fókusz a szemén van, szerintem ez most egész jó lett.
Kíváncsian várom a véleményeket! Esetleg a kislányomról készült képnél, ha úgy találjátok, hogy nem megfelelő a minőség, megírnátok, hogy min kellett volna változtatni, iso, rekesz, stb..
Köszönet
-
gurabli
őstag
válasz aleister #19171 üzenetére
Már nagyon várom a délutánt és remélem lesz egy kis időm szórakozni a géppel
Elsősorban most azt szeretném kideríteni, hogy a D3100 váz és az 50/1,8 obi rendben van, user error a gond. Ha tudom, hogy a váz és az obi OK, akkor már nyugodtabb vagyok, és tanulok, gyakorolok, tanulok, gyakorolok...
A vakura csak rákérdeztem, tudom, hogy teljesen más, most valóban vaku nélkül akarok belejönni a dolgokba, legalább valamilyen szinten. A vaku azért lesz fontos, hogy kevés fénynél is sikerüljön jó képeket csinálnom, de azzal majd később.
Mindenkinek köszönöm a sok-sok segítséget, majd jelentkezem a képekkel és tapasztalatokkal!
-
hotkar
aktív tag
válasz matyi012345 #19172 üzenetére
Azért kell kimenni a napra.
Ott meg az 1/4000-es záridő lesz a korlát (f/1.8-on biztosan).
-
aleister
veterán
válasz gurabli #19168 üzenetére
Remek!
Az a lényeg, hogy az ekv gyutáv reciprokát kell legrosszabb esetben kitartani. Neked crop-os vázad van, tehát megszorzod mindig az aktuális gyutávot 1.5-tel. Jelen esetben 50*1,5=75 -> 1/75. Mivel ez nem szabványos expo idő, ezért a legközelebbi beállítható az 1/80 s.
Ez fixnél könnyű, zoomnál figyelni kell, hogy épp milyen állásban vagy.Nem kell ehhez S mód. Én 80%-ban A-ban vagyok, hisz a blende állításból adódó mélységélességgel éred el, hogy milyen legyen a kép hatása. Ha van időd mókolni, akkor kézi ISO állítással érdemes biztosítani a megfelelő záridőt. Ha nincs, akkor meg auto ISO.
A vaku összetettebb dolog. Teljesen más világ. Először lásd át az alapokat, aztán érdemes ennek utánaolvasni.
(#19170) gurabli:
Ez az 1/30-1/60 még a saját bemozdulásod kiküszöbölő reciprok-szabályhoz is kevés, nem hogy a téma sebességéhez.[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
gurabli
őstag
Csak úgy szippantom be magamba a tudást
Úgy érzem, hogy az állandóan mozgó kislányomról azért készültek nem túl éles képek, mert úgy emlékszem 1/30 - 1/60 között volt a záridő. Megpróbálom majd 1/200 körüli értékekkel is.
Semmi kifogásom az ellen, hogy minél több mindent én állítsak, sőt, de úgy érzem ez aránylag lehetetlen egy izgő mozgó kisgyerek esetén... Valahogy rá kell gyúrnom erre, hogy rendesen működjön a dolog
-
A Zéé
addikt
válasz gurabli #19168 üzenetére
de ha S módba vagy, akkor a mélységélesség felett nem te uralkodsz
Jó az A mód, de mielőtt lősz ellenőrizd a keresőben a záridőt. Ha az hosszú, akkor emelsz az ISO-n. Nekem az Fn gombra van rakva az iso, szóval akár úgy is tudom változtatni, hogy nem veszem el a szemem a keresőről. Mozgó személyeknél, dolgoknál az 1/200 is simán elkél, szóval az 1/80 inkább csak statikusabb dolgokhoz jó.
Vaku annyiban változtatja, hogy ha A módban használod a vázat, és a vaku aktív, akkor automatikusan 1/60 lesz a záridő, ami a te esetedben már hosszú lehet. Vakuzásnál én mindig M módot használok, én állítom a záridőt olyanra, amilyen már jó, és a mélységélességet is én szabályozom, a vaku meg akkorát villant amekkora ezekhez a paraméterekhez kell.
Az auto ISO-t nem vágom, én nem használtam.Just a simple Lineman...
-
gurabli
őstag
válasz aleister #19167 üzenetére
Nagyon, de nagyon sokat segítettél! És most már valóban kezdem érteni! Persze majd gyakorlatban kiderül
Elkészítem majd a képeket és feltöltöm, remélem megfelelőek lesznek. De sajnos ezt csak késő délután tudom megtenni.
Akkor alapszabályként, ha éles képet akarok az 50/1.8-al, akkor arra kell törekednem, hogy kézből fotózva min 1/80, de inkább rövidebb legyen. Ezt S-módban tudom leginkább befolyásolni és állítani, amihez a gép automatikus állítja a blendét, és auto iso módban az iso értéket is, de használhatom mondjuk természetes jó fényviszonyok mellett akár fix 100-400-as ISO tartományban is, és szobában, kevés fény mellett, mehetek magasabb ISO-ra, akár 800-1600-ig is?
Szobában, vakuval (SB400, felfelé irányítva) mennyire változnak a fentiek?
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz gurabli #19166 üzenetére
A reciprok szabály szerint min 1/75 s kell hogy legyen ( 1/(50*1.5) ). Ehhez a legközelebbi az 1/80 ugye.. Ennél rövidebb lehet, hosszabb nem, különben bemozdulhat, és az is életlenséget okoz.
A tárgytávolság olyan legyen kb, mint a linkelt képen. A munkatávnál nagyobb, de ne vesszen el a távolban sem.
Bármilyen obival megcsinálhatod, viszont ott értelemszerűen változni fog a max kitartható idő is. A 200-as végén az obinak ez 1/300 lesz, tehát 1/320-at kell elérned minimum.
-
gurabli
őstag
válasz aleister #19165 üzenetére
Nagyszerű, ez is nagy segítség volt! Majd megcsinálom ezt természetes fénynél kint, illetve bent a szobában is.
Jól értem, hogy mindentől függetlenül (ISO, rekesz) arra törekedjek elsődlegesen, hogy min 1/80 vagy felette legyen az expozíciós idő, természetesen kézből lőve, közepesen remegő kézzel? Lehet, hogy azért mozdulnak be a képeim, illetve nem annyira élesek, amiket kézből lövök, mint amennyire szeretném, mert 1/50 vagy 1/20 is sokszor ez exp.idő?
Akkor megcsinálom az elemes képet, fókuszhoz f1.8-on, élességhez pedig f4-en (mivel az asztalra teszem majd a gépet, ezért gondolom az exp.idő itt nem számít, illetve amit beállít a gép f1.8 és f4 ISO 100 vagy 200 esetén. Spot fókuszra állítom.
Kb milyen messze legyen a gép az elemektől, vagy ez nem annyira lényeges?
Szerk: ezt megcsinálhatom az 55-200 VR telével is és 18-55 VR kit obival is, van értelme? Ott milyen értékeket kell használni?
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz gurabli #19162 üzenetére
Állványnál nem baj, ha kevés a fény, mert ott mindegy az expozíciós idő. Ha kézből lövöd, akkor 1/80-ad-nál hosszabb ne legyen az 50-essel, de ha remegős a kezed, akkor inkább 1/100 s.
Ez kint nappali fénynél simán meglesz f1.8-on.
Fókuszt nyitott blendével, élességet f4-en nézz!Egyszerűen tegyél 3 ceruzaelemet az asztalra egymás mellé 45 fokban a mélységbe eltolva. Velük egy síkban legyen a váz, és fókuszálj a középsőre.
-
BigBlackDog
veterán
válasz gurabli #19162 üzenetére
Vidd ki a szabadba, napfényes időben próbálkozz szerintem! Használj rekesz előválasztást ('A' üzemmód), vagy full manuál módot! A legtágabb rekeszértékhez képest kettővel szűkebb rekeszt használj! Lehetőleg ISO200-on lődd a képeket (ha jól tudom D3100-en ez a legalacsonyabb, natív ISO)! 1/100-as záridő alatt mindenképpen tegyed a gépet fix felületre vagy állványra és használsz önkioldót! Témának javasolnék valami hosszan elnyúló tárgyat, aminek egy adott pontjára fókuszálsz. Ezzel ellenőrizhető, hogy a kép legélesebb része valóban odakerült-e, vagy esetleg előrébb/hátrébb van. Valami hasonlót célszerű megvalósítani házilag, egyszerűbb eszközökkel (akár asztalra letett tárgyakkal).
Így meg kell mutatnia, hogy valójában mit is tud.[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
Van esetleg hozzáértő, lelkes fotós fórumtárs Pécsen, aki meg tudná ezt nekem nézni, segíteni leellenőrizni, kipróbálni az üveget és a vázat?
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz aleister #19159 üzenetére
Köszönöm!
Valahogy én is gy érzem, hogy jó, jó, de nem tökéletes, ennél élesebbnek kellene lenni. De most már teljesen elbizonytalanodtam, nem tudom megállapítani. Ez van velem az 55-200 vr-el is. Ott sem vagyok maximálisan megelégedve az élességgel. De lehet, hogy szintén csak én nem tudom jól megállapítani. Sajnos nem értek hozzá eléggé, nincs elég gyakorlatom, tapasztalatom.
1) Az első képen spot fókusz pont középen van, vagyis orrtól jobbra, szem alatt. Spot fókuszon lőttem, ennél a gyors mozgásnál nincs még esélyem sem változtatni a fókuszpontot, de szerettem volna a szemét elkapni Szerintem user error, nekem nem sikerült, de ezt meg nem mondom így utólag. Auto ISO választotta az ISO-értéket, vaku nélkül pedig nem nagyon ment volna, mert igen csak sötét volt a szobában.
De a kép minősége, ahol éles és a fókusz van, az megfelelő, ha ránagyítasz? Vagyis megfelelő a részletesség, élesség?
2) Itt elégedett vagyok az élességgel. A kit obin van a fókusz, spot, szintén auto ISO, sötét szobában, de ha jól emlékszem, letettem a gépet az asztalra. Kb. ilyesmit szeretnék kézből is Élesség, kép itt rendben van?
3) Fókusz az EXIT gomb közepén, spot, ha jól emlékszem A-1.8, iso auto=100. Ez mondjuk megfelelőnek tűnik, nem? Élesség, minden más megfelelő?
4) Fókusz szintén EXIT gombon, spot. Nekem ez is megfelelőnek tűnik.
Amire azt írom, hogy megfelelő, az valóban elég éles vagy ennek jobbnak kellene lenni?
Megpróbálom ma délután úgy, ahogy mondtad a tesztet. Igaz, állványom nincs, de majd lerakom a gépet. Milyen módban készítsem a képet, P, A, S?
És mi lenne a jó téma? Mondjuk az asztalon a szobában elhelyezek tárgyakat egymás mögé srégen, leteszem az asztalra a gépet és spot focus középen. Min legyen a fókusz? Először a legközelebbi tárgyon, majd a következőn, így tovább? Aztán mondjuk erről lövök pár képet f3.5-f4 környékén is, ugyanerről a témáról? A szobában elég kevés a fény, nem tudom hogy megy majd vaku nélkülKöszönet!
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz gurabli #19157 üzenetére
Nem az igazi szvsz.
Az első kettőt vakuval lőtted. Gyanítom kézből. Beállt a záridő automatikusan 1/60-ra. DX-en fix 50-hez ez hosszú. 1/80 fölé ne menj!
Az első képen rossz helyen van a fókusz (nem a baba szemén). Hogy ez most AF hiba vagy user error, csak te tudod megmondani.
Az egyik képnél iso 1100-en vagy. Ez szintén nem jó. Maradj a natív 100-on.Így csináld a tesztet:
- iso 100
- f1.8
- állvány
- vaku nélkülAz, hogy mit fotózol, már rajtad áll. Lehet bármilyen mozdulatlan téma, térben sréhen elhelyezett kontrasztos mintájú tárgyak, vagy épp tesztábra.
Érdemes megnézned, hogy mit rajzol az obi a sweet point-on. Ez nálad kb f3.5-f4 környéke.
-
gurabli
őstag
Sziasztok! Megvan az 50/1.8G üveg. Készítettem pár képet, megnéznétek, hogy szerintetek rendben van-e az objektív, megfelelőek-e a képek? Élesség, fókusz, stb.?
Nem volt sajnos túl sok időm foglalkozni vele, de remélem ebből meg lehet állapítani.
Köszönöm!"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
veterán
válasz Vikthor #19149 üzenetére
Nettó idiótaság... ha hatéves kölyökre bízom a kamerát, tuti nem a látószög lesz a kritikus pont.
(Szívesen megajánlanék egy Darwin díjat, de ezek a szerencsétlen balfékek már arról is lecsúsztak, nem csak a szikláról...)
-
nagyúr
ezért legyen mindenkinél megfelelő objektív a táskájában! Sajnálom őket mondjuk, de ennyire nem felmérni a veszélyes környezetet, na ez már fájdalmas, számomra legalábbis az.
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Freddy76
addikt
válasz imyourfriend #19143 üzenetére
Az USA ítélet itthon nem köt senkit. Bár ha valaki indítana egy eljárást, elég jó hivatkozási alap lenne.
Aleister: szerintem a következő talin pálinkázzunk versenyt, és aki kidől, annak a másik bajuszt rajzol az arcára.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #19142 üzenetére
Már megbocsáss, de hogy a viharba ne sértődtem volna be, amikor már nem először címzel nekem olyanokat, hogy ki használja ki az FX-et, és ki nem. Egy D90 tudása elég lenne itt szerintem mindenkinek (de egy D7k-é tuti). Ettől a ponttól kezdve nincs szükség ilyen megállapításokra. Akkor mire jó ez?
Ha valakinek célzottan, visszatérően írod a triviálist, akkor szerintem jogosan feltételezheti, hogy neki szánod.
Ez kb olyan, mintha (pl) az offban többször írtam volna neked, hogy mekkora ***-ok az ügyvédek vagy a passatosok, majd ha ezen kiakadnál, akkor jönnék azzal, hogy "hádde mé' vetted magadra, csak általánosságban írtam".
Érted már?Innét már csak annak a kérdése, hogy ki személyeskedett előbb, hogy melyikőnk monitorán keresztül nézzük a szálat. Én úgy vélem te.
"De azt hiszem, pár száz karakterrel már többet írtam, mint amennyit megér ennek a vitának a színvonala."
Na ezzel látod egyetértek.
Én részemről ezt lezártnak tekintem, de ha folytatni kívánod, akkor menjünk át az offba vagy privátozzuk le!Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
imyourfriend
őstag
válasz Vikthor #19144 üzenetére
Február óta hajtok egy D600-at, azért kérdezem mert 40-50ezer ráfizetésével ha lehet keríteni egy 610-est akkor elgondolkodtató. Viszont ennél többet nem vagyok hajlandó áldozni rá. Nincs bajom a géppel, csak a későbbiekben ha netán el kell adjam akkor lehet ez a 40-50 hoz még keveset maga mellé pluszba.
-
lyunior
tag
Hy!
Nagyon keményen nyomjátok...
Látom a nyári monszun másokban is feltolja a feszkó pótmétert.
Régen jártam erre, de akkoriban a moderátor már kevesebbért is a véremet vette.Nagyon tetszik ez a pörgés. Mosollyal az arcomon olvastam az utolsó 20 hozzászólást.
Mr. Nokép Lyunior vagyok, amiért ég is a pofám. Elsősorban magam előtt, mert nem jut elég időm a fotózásra. Kevesebbet kéne dolgozni, mert abból nem lesz kép (hacsak nem megélhetési fotós az ember... )
Szép fényeket, és jó vitákat kívánok!
"A te fotód, a te művészeted! Csináld úgy, ahogy neked tetszik!"
-
nagyúr
válasz imyourfriend #19143 üzenetére
hallani ilyen verziót is meg olyat is, sztem kisker függő vagy a hazai nikon forgalmazók éppen aktuális kedvéüktől... Ha még vásárlás előtt vagy, akkor meg hajrá D610 szerintem.
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
imyourfriend
őstag
D600-akat a cikk alapján csak odakint cserélik USA-ban, ott is csak azokét akik pereltek? Idehaza hallottam hogy 1-2 ember ráfizetett a D610-re és kapott egy újat. Van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban?
-
Freddy76
addikt
válasz aleister #19141 üzenetére
Mivel a "vitát" a 119 hsz. váltotta ki, ebben kerestem. Ebben egy szót sem írok semmiféle 800-ról, neked reagáltam, hogy butaságnak tartom, amit írtál. Semmi nincs benne rólad, nem is akartam rád célozni. Erre jöttél besértődve egy hozzászólással később, ahol már személyeskedni is kezdtél kicsinykét, minden ok nélkül. Én már csak erre válaszoltam.
De azt hiszem, pár száz karakterrel már többet írtam, mint amennyit megér ennek a vitának a színvonala.
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #19135 üzenetére
A 26-osban.
"Ma már nem annyira menő az ff, d800 is többeknek van, valakinek elő kell rántani az ultimate e-péniszt "4 pontban felsoroltam, hogy miért vettem magamra. Szerintem önállóan is megállják a helyüket, de így egyben pláne.
Nem is értettem ezt az egész "FX kardoskodás dolgot". Tőlem sosem olvastál olyat, hogy csakazefiksz. Se DX-es, se FX-es koromban. Ez az "FX-es kor" is egy hülye megfogalmazás, de most jobb nem jutott eszembe. Számomra teljesen mindegy a formátum, sőt még a rendszer is. Nem egyszer írtam, hogy ugyanolyan szeretettel veszem a kezembe a D5100-et, mint régen. Azt is, hogy semmivel sem indulna előnyből/hátrányból egyik gyártó sem, ha a jelenlegi tapasztalatommal kéne új rendszert építenem. Ugyanolyan eséllyel lenne az Canon, Nikon vagy épp Pentax. DSLR vagy MILC. Aki épp jobb ár/értékű eszközt ajánl a pénzemért, amivel a fotózási szokásaimat leginkább ki tudod szolgálni.
Szóval nem, nem azért jöttem egy vitában FX-szel, mert az van, és nem azért Nikonnal, mert az van, hanem mert ebben a kategóriban jobban teljesít a Nikon.
Nem kellett volna ide epéniszt meg a feltöltött képeket belekeverni.[ Szerkesztve ]
-
Novics
senior tag
válasz gurabli #19104 üzenetére
Mert például van egy rakat jó minőségű Pentax bajonettes manuális objektív, amiket gond nélkül fel lehet cuppantani a mai vázakra, míg Nikonnál adapterezni kell. (M42-nél vagy nem lesz végtelened vagy ront a képminőségen az adapter, de úgy rémlik, hogy a filmes Nikon obik sem mennek fel a mai vázakra.) Plusz szép nagy világos a kereső, és "szódásszifont" felcsavarva is lesz fénymérés, stabi, fókuszvisszajelzés. A-s obival még vázról állítható blende is. Az 50-es fixemmel egyedül az autofókuszt buktam.
Az, hogy van Caterpillar sárga is belőle.
Számomra ezek voltak az érvek mellette. Ja, meg 2 tárcsa, strapabíró váz.Az ilyen hitviták pedig tökre fölöslegesek. És teljesen jól elvagyok a Pentax-szal, nem vágyok FF-re, erre a rendszerre is vannak nagyon jó üvegek - csak győzze az ember megfizetni - , Canikonnal sem lőnnék jobb - vagy rosszabb - képeket, nem lenne több AF-es obim - csak azért, mert ott 200 üvegből választhatok, és nem csak 50-ből. De nem is akarok senkit megtéríteni. Ha rám hallgattok azt vesztek, amit akartok. Lényeg, hogy örömötöket leljétek a használatában.
[ Szerkesztve ]
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
Freddy76
addikt
válasz Real_Necro #19137 üzenetére
Mi változott volna? Csak azért mert aludtunk ?
-
m3ss
veterán
válasz Real_Necro #19137 üzenetére
oops, torolheto. azt hittem offolosba irok.
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Real_Necro
veterán
Jó reggelt... látom nem változott semmi az estéhez képest:
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
gurabli
őstag
válasz matyi012345 #19132 üzenetére
Hú, ha tudom, hogy ez az "ártatlan" kérdés milyen lavinát indít el... Kérlek Titeket, ne folytassuk, nem ér ennyit az egész!
RESPECT!"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #19128 üzenetére
Valóban, csak épp:
1. nekem címezted
2. érdekes módon pont az FX és a D800 lett megemlítve
3. már a múltkor is ugyanezzel a fennhanggal kóstoltál beAkkor nem reagáltam le. Most igen.
+1. gondolom a Nokép Aleister is másnak szólt. Bevallom ezt valóban tévesen vettem magamra, mert nekem kis a-val kezdődik a nickem. De hát én ilyen magamra vevős vagyok úgy néz ki.
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #19125 üzenetére
Nem én kezdtem el személyeskedni, a vitához abszolút nem illő dolgokkal jönni. Pont, hogy te voltál az, aki a szálba beleszarva elkezdett tök másról beszélni.
A kreatívkodós topicban is voltak képeim, itt is van fent pár régi.
Kettőnk közül nekem nem csak a baba piktogramra van tekerve a programtárcsa.Bár kíváncsi vagyok hogy kapcsolódnak ezek a Pentax-Nikon különböző kategóriákban való alá-fölérendeltségéről, de nem vártam tőled mást.
Azt érjem meg egyszer, hogy nem m3ss-sel takarózol. Vagy bárki mással...
(#19126) Freddy76 :
"Amúgy Pentaxéknak tényleg nincs ff vázuk, ez tény..."Na ez a LOL. Ennyit is lehetett volna a felhozott érvekre írni, de ehelyett belementél ebbe a teljesen értelmetlen FX kardoskodásba.
Szép munka![ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz forceberg #19122 üzenetére
Hát előbb-utóbb biztos lesz valaki. Ma már nem annyira menő az ff, d800 is többeknek van, valakinek elő kell rántani az ultimate e-péniszt
Amúgy Pentaxéknak tényleg nincs ff vázuk, ez tény...
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz aleister #19120 üzenetére
Gratula, hoztad a szinted, mint szoktad, ha kifogysz az értelmes érvekből. Személyeskedni azt tudsz a monitorod mögül.
Én legalább mutatok értelmetlen babafotókat, érted, fotókat. Tudod, fénykép. És te? Hogy is írta m3ss anno? Mr. Nokép Aleister?
Szerk: most látom mennyire magadra vetted... Bocs, látom, érzékeny a téma
[ Szerkesztve ]
-
matyi012345
őstag
válasz forceberg #19122 üzenetére
Rám gondolsz mert megemlítettem ?
Mint már mondtam ezelőtt is, mielőtt egy márkát sarazunk vegyük végig a teljes palettát és utána mehet a buli. Én egyébként épp m43-al fotózok ha már itt tartunk és ugyanazokat a képeket lövöm meg vele amiket anno az 1DIII-el meg a 40D-vel stb...
-
Real_Necro
veterán
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #19119 üzenetére
Te érted is, amit a másik ír, vagy csak kommentelsz az éterbe?
A gyengébbek kedvéért arról volt szó, hogy míg a Pentax bizonyos kategóriában (belépő) azonos árszinten erősebb a Nikonnál, addig más kategóriában nem. (FX, abból is főként a a felsőbb kat.)
Nem volt itt FX kardoskodás meg miegymás. Kíváncsi vagyok, ha épp a belépő katban lenne jobb a Nikon milyen egyéb -a témához kurvára nem kapcsolódó- okossággal jöttél volna.Arról nem is beszélve, hogy senki nem írt olyat , hogy nincs Pentax FF.
ps: le lehetne már szakadni erről a ki használja ki az FX-et, és ki nem. Főleg a te szádból hiteltelen ez, akinek egy mobil is tökéletesen elég lenne az értékelhetetlen babafotóihoz.
Ez az egész "FX kardoskodás" a te agyszüleményed. Kb köze nem volt a témához.Az hogy kinek milyen vasa van, teljes mértékben magánügy. Ha nem tudsz a vitához úgy érvelni, hogy ebbe ne köss bele, akkor tanácsolhatom inkább a hallhatás funkciót.
A nikonos sirámaid ismerjük, meghallgattuk, most már unalmas.
Érdekes egy rakat user tökéletes boldog a saját cuccával, ami Nikon.[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz forceberg #19112 üzenetére
Ugyan, kevesebbet adnak el, mint canikon, de annyira nem keveset, hogy ne derüljenek ki a rendszer betegségei. A márkafanatizmust pedig ne feszegessük, a legutóbbi 20 hozzászólás mutatja, hogy azért ez nem csak a Pentax júzerek sajátja. Az amúgy nem lehetséges, hogy a Pentaxosok nem fanatikusak, szimplán csak elégedettek?
Aleister: most komolyan azért nem pálya a Pentax, mert nincs FF váz? LOL. Van itt egy rakat Nikon júzer, közülük kábé 10 % használ ff vázat. Abba, hogy az ff júzerek hány %-a készít jobb képeket azáltal, hogy ff váza van, ne menjünk bele. A legtöbb felhasználónak nincs ff váza, és nem is lesz. Az ff vázat használók nagy része pedig kurvára nem tolja olyan profin, hogy oda ff váz kéne. Persze van, aki ebből nem csinál ügyet, megtehette, megvette, használja, és csendben örül neki, de nem ff-kardozik mindenhol (Atok pl. ilyen, örömét leli benne, ennyi, de nem hittérít).
A Pentax vázak jók, nagyon jók, az obik is, nem nehezebb Pentax rendszert építeni, mint mást. És igen, a Pentax több szolgáltatást nyújt, mint Canikon. Nekem Nikonékkal tele volt a tököm. Veszek egy negyedmilliós vázat, és pontatlan a fókusz? Nem műxik a d7000 az egyetlen ekv. 50 körüli, értelmes árú, fényerős fix-szel? Fél milláért köpködi az olajat a csodás ff szenzorra? És még fogadjam el, hogy ez nem hiba, hanem fícsör? Lófaszt. Ha még egyszer veszek dslr vázat, az nagyobb eséllyel lesz Pentax, mint Nikon.
[ Szerkesztve ]
-
matyi012345
őstag
válasz aleister #19117 üzenetére
Megjegyeztem, hogy a Pentax egy használható alternatívát nyújt a középformátumban és ez engem érdekel, ne magadból indulj ki. Vagy full frémnél bezár a bazár? Szerintem jóval többen használnak középformátumot, mint te azt gondolnád, nem ebből a topikból kell kiindulni. Aláírom, hogy a Nikonnak jobbak a szenzorai bizonyos kategóriákban meg másban is jobbak lehetnek, de ha már egy márkáról beszélünk, akkor említsük meg a teljes palettát mert így korrekt.
-
aleister
veterán
válasz matyi012345 #19115 üzenetére
Már megbocsáss, de szerinted jelen topic felhasználóit mennyire érdekli a középformátum?
Pont annyi értelme van felhozni ebben a vitában, mint ahány középformátumos kolléga van itt. Nulla."Továbbá akinek nem kell pro FF gép annak éppen ugyanannyira lesz jó a Pentax."
Ez meg milyen már? Ragadjunk ki egy szegmenst, ahol jó a Pentax, majd amikor rávilágítanak a másik oldalról, hogy oké, de van amellett más kategória is, ahol legyalulja a Nikon, akkor megy a mellébeszélés.
A D600/60 nem pro FX váz, hanem belépő, mégsem übereli a K3. A belépő katot meg már kibeszéltük.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Byk01
őstag
válasz matyi012345 #19115 üzenetére
Ez kicsit olyan, mint ha a Volkswagen gyártaná a Golfig a típusait, meg lenne egy két olyan modellje, ami a Rolls Royce-szal tartozik egy kategóriába. Ott van egy hatalmas lyuk a termékpalettán. Főleg, hogy nagyon sok olyan felhasználási terület van, amire a középformátum nem alkalmas.
Azért is érthetetlen kicsit a Pentax hozzáállása, mert ugye legendás a visszamenőleges kompatibilitása, és azok a lencsék leginkább kisfilmre rajzolnak, tehát a kiindulási alap meglenne az üvegek terén is.És nem a Hassi, hanem a Hassi ÉS a Mamiya mellett van jelen a Pentax.
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
aleister
veterán
válasz forceberg #19107 üzenetére
+1
A belépőknél valóban szimpatikus bizonyos megoldások miatt a Pentax, de feljebb már nem tud lépést tartani a Canikon vonulattal.
Ahogy nézem a K3 a csúcsmodell náluk. Ez tán D600-ig versenytárs, bár szenzorban elmarad rendesen az is.
-
gurabli
őstag
válasz _csocso_ #19111 üzenetére
Először is: csak kérdeztem, nem állítottam. Miért kérdeztem? Mert érdekelt a dolog. Nem azt mondtam, hogy de hülye, hogy valaki Pentaxot választ, hanem azt, hogy rossz döntésnek tűnik. Miért gondoltam így? Mert feltételeztem, hogy többet kell fizetni pl. az objektívekért, vakuért, stb., és igazán nem jönne ki a minőségbeli különbség. Vagy pl. jóval kevesebb lencse közül lehet választani, mit tudom én.
Ezzel nem mondom, hogy a Canikonok jobbak vagy rosszabbak, már csak azért sem, mert nem tudom. Ezért kérdeztem.Arra nem emlékszem, hogy D50 vagy a szomszéd Pentax DSLR (sajnos a pontos modellt most nem tudom) volt az első DSLR, ami a kezemben fogtam, akkor, amikor megjelent. Azt tudom, hogy egy vagyonért vette, és vett rá egy toronyvakut is, ami szintén egy vagyon volt. Jó képeket csinál vele, szerintem kit obival.
A D3100 kitűnő kis masina, ár/érték arányban pedig végképp az. Vagyis, nem azért lennének jobb képeim, mert a D3100 helyett most egy D810 lenne nálam. Sokat, de nagyon sokat kell tanulnom, amire ki tudom használni a D3100 képességeit, esetleg elérném a "korlátait", ha egyáltalán valaha is eljutok odáig, mint hobbifotós, aki azért vette, hogy megörökítse ahogy a kislánya felnő Tudom pl. mire képes egy 50/1,8-as üveg, ezért vettem egyet, és egy vaku is kell.
Mondok valamit: a bátyám évek óta egy D50-el fotózik, nagyon szereti. Ma már de réginek számít, kis LCD, stb. A képei viszont elképesztően jók, olyan szinten alázza a százötvenszer drágább és modernebb gépek tulajainak unalmas és ötlettelen lapos képeit, hogy jajj.@matyi012345: teljesen egyezek veled!
@forceberg: Ezt én is alátámasztom! A szomszéd azóta a második Pentaxot vette, és hallani sem akar Nikon vagy Canon masináról, sőt, kikéri magának, pedig nem is volt a kezében egyik sem Az első Pentaxot is úgy vette, hogy bement egy szaküzletbe, ez megtetszett neki és megvette Bátor ember, de így vásárol. Majd letudom, hogy pontosan milyen modell, ami most van neki. De fanatikusan ragaszkodik a Pentaxhoz
[ Szerkesztve ]
-
_csocso_
senior tag
Láttál már egyáltalán Pentaxot, fogtad a kezedbe? Néztél már bele a keresőjébe? Lehet csodálkoznál a Nikonod után. Most látom vettél egy D3100-at, mielőtt megvetted megnézhettél volna, egy K30-at, vagy egy K500-at.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/watch?v=teRMe7DA1Lk -ha vki még nem látta volna
-
matyi012345
őstag
Nem mindegy ki mit vesz? A gép egy eszköz, az ember meg kihasználja (vagynem). Legtöbben egy m43 határait nem tudják elérni, de azon gondolkoznak hogy elég-e a 700D vagy kéne a 70D vagy fullframe. Aztán lövik vele a hatásvadász halszemes meg az agyonhádérezett képeket, meg dofbuzulnak vele.
[ Szerkesztve ]
-
lakkusjj
aktív tag
válasz forceberg #19107 üzenetére
Nem esett szó elvakult márkahűségről. Arra az "érzésre" reagáltam, hogy nagyon rossz ötlet lenne Pentaxot választani Canikon helyett. Igen, főként az alsó szegmensre igaz, de ha pl egy K500 és d3200 egy árban vannak, képminőségben hasonlóak(megapixel háborút most ne említsük), és a Pentax felszereltségben inkább a d7000-rel vetekszik, akkor azért mégis megfontolandó alternatíva, ha később nem a full frame a cél.
-
Freddy76
addikt
-
lakkusjj
aktív tag
Attól, hogy egy márka kevesebbet fordít marketingre, és kevesebben ismerik, mint a Canikont, de azonos árkategórián belül több szolgáltatást zsúfol bele a vázaiba, (pl nagy világos kereső, dupla vezérlőtárcsa, státusz kijelző, vázba épített stabi, időjárás-állóság), nem nevezném nagyon rossz döntésnek.
-
gurabli
őstag
Egy kérdés, bar off: miért vesz valaki Pentax gépet Nikon vagy Canon helyett? Nekem erosen az az érzésem, hogy nagyon rossz döntés, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest