Hirdetés
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz cipofuzo87 #19297 üzenetére
1. ........
2. Tedd át záridő-prioritásos módba, mert ha ennyire fényes helyen vagy, hogy 1/4000-el is túl sokat enged és túlexpós lesz, egyszerűbb záridő-prióban kézzel 1/4000-re tenni a vázat és onnantól kezdve mindig a legtágabbat használja (a lehető legtágabbat, a jó expóhoz) és magától állítja a rekeszt.Ha merész vagy, tegyél be mellé egy AUTO-ISO-t 800-ig kb. és esetleg ha 1/4000 alá kellene menni a fényviszonyok miatt, iso-ból megoldja és a 800 nem vész - bár ennek sok értelme nincs.
Vagy P mód, ja
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz cipofuzo87 #19297 üzenetére
1. Milyen témához kell ND szűrő?
2. Használj P módot
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
cipofuzo87
tag
Két kérdésem van:
1. Milyen ND szűrőt ajánlatok Nikon D610-hez, 67mm-es átmérőjű obihoz?
2. Kültéri fotózásnál, túl sok fénynél hogy állítom be azt, hogy mindig a lehető legnagyobb rekeszt használjon, úgy hogy ne legyen a kép túlexponált? F/1.8-as a legnagyobb rekeszértékem, de le kellett vennem F/4-re, mert nagyobbon túlexponált lett a kép. Folyamatosan kézzel állítgatni nem túl kényelmes. -
törölt tag
válasz Real_Necro #19291 üzenetére
A fókusz mellé rendesen több helyen. Még a D7000-ből sincs kihozva minden. Ide elég bármilyen tele, 18-105 is, f/8-on karc és akkor lehet próbálkozni a helyes témára fókuszálással, aztán ACR/PS/LR és kb. job done.
Amúgy még egy Sigma 70-200 is jó
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dare2Live #19267 üzenetére
Végigolvasva itt mindent - nagy unalmamban - én is maradnék DX + 70-200 párosnál, viszont az eleve nyúlt gyutáv miatt a VR II nem fontos annyira, szerintem (mármint értsd jól: a VR1 nem szereti a TC17-et vagy TC20-at, a VR2 még elbírja). Elég egy 70-200 VR1 is, vmi új vagy pöpec állapotú. Ha úgyis ennyi fény van dögivel + még a síelős téma miatt crop-olgatni sem árt, hogy mikor hova helyezd a témát, akkor lazán benézhet egy D7100 is és ahhoz akkor egy VR1 (vagy VR2 ha sok a pénz). És a D7100 tudja az 1/8000-et, ami a vakító hóban nem hátrány, a 24MP pedig enged crop-olni.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Real_Necro #19291 üzenetére
Életlen/bemozdulatak ~100%cropon vannak, meg nagyon nem pro képekért ment a kérdés hanem, hogy mit fotózok. Bár tényleg nem tartozk ide ez nem fényképmutogatós topic, de újabban csak LRben kompenzálok, kis highlits shadows csuszka, meg crop. kb 1perc. Nincs már kedvem és lehetőségem arra, hogy mint rég 10-20-60perceket szorakozzak egy képpel.
matyi: "Ez nem kifogás, hogy magadnak fotózol." ha pro lennék ez igaz is lenne. De nem vagyok. Kocafotós vagyok. Nem, nem fogom ráálítani a gradációs görbét, ahogy a prok nagyja sem teszi.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
matyi012345
őstag
válasz Dare2Live #19292 üzenetére
Most hagyd abba mert magadat égeted.
Nem rosszból írtam amit írtam. Ha nem fogadod el akkor hajrá, vegyél amit akarsz. Tudom, hogy ez most rosszul érintett de örülj hogy nem Fattyu kolléga talált meg először ezekkel a képekkel. Én még finom voltam és nőies. Ez nem kifogás, hogy magadnak fotózol. Az hogy mennyit kompenzálsz az a te dolgod, de ha kontrasztot nem húzol rá és nem állítod rá a gradációs görbéd akkor persze hogy szar lesz. Vagy azt gondoltad, hogy ilyen egyszerű? Azt pedig nem is veszem figyelembe hogy a szakmai tudásomat kritizálod, mert azzal is te járnál rosszul ha komolyan venném. Inkább ismerd be magadnak a tényeket és lépj tovább.
Peace.
-
Dare2Live
félisten
válasz matyi012345 #19290 üzenetére
Egyrészt magamnak fotózik.
Másrészt hisztogram meg mi történik ha nem is 1.7 csak 1.6al kompenzálom a síelős képeket.
[link]
Nem is az a baj, hogy brutál mod túlexpós lesz hanem, hogy elvész a hangulat amit ott és ha megnézem a képet itt is érzek. Igen ilyennek láttam. Ha túlhúzom 1.6al pont a lényeg veszik el nekem mondhatni jó szar lesz.Bocs ha negatívan érint de konstruktívan javaslom, hogyha hülyeséget írsz direkt vagy mert nem értesz hozzá ne adj meg ilyen konkrét 1.3-1.7et mert aztán még a hülye azaz én bár tudja hülyeség de rápróbálja azt kiröhög, hogy mennyire nem értesz hozzá de osztod az észt.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Real_Necro
veterán
válasz Dare2Live #19289 üzenetére
Nem kötekedésből, de "nagyúr" létedre a "link" gombot már igazán megtanulhattad volna használni.
A képeket azért meglestem, nekem valahogy életlenek, bemozdultak, alexpósak. De igazából az utómunkát teljesen hiányolom róluk.
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
matyi012345
őstag
-
Dare2Live
félisten
válasz forceberg #19287 üzenetére
windsurf, síelés.... Még ha borúsabb is az idő mindkettőnél van fény dögivel, nem ritka, hogy rekeszelni kell mert kevés az 1/4000.
https://drive.google.com/file/d/0B97KcHQmc0c0MmhIZE5SOG5UQ2c/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B97KcHQmc0c0T3dpdzRRSmRja1k/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B97KcHQmc0c0Q012UFJXR1Nnanc/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B97KcHQmc0c0MlRLNHptdlVIU0U/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B97KcHQmc0c0b3lUOTMxT0lvVms/edit?usp=sharingsurfos képeken keményen látszik, hogy 270mm mellett is cropolni kell. (azok Nikon 1 V1 + 30-110el készültek)
Zoli: "De ha neked ennyire a d610 a bejövő, akkor miért teszed fel magát a kérdést...?!"
Váz annyira nem kérdés, azt hittem ez egyértelmű. "A kinézett váz egyértelműen egy D610 ami gari/állapot fügvényében 350-400 környékén elérhető. Hiába vannak most D800 vázak 550-600 környékén nem tudom indokolni az árdifit, főleg, hogy D800nak jópár hátránya van. Uígy D700/D3 hiába megy 300/500 környékén nemhogy jobb de rosszabb váznak tartom őket mint a D610et.
Szóval a váz az egyértelmű."Látható, hogy nem ma kezdtem el a dolgon gondolkodni... és nehéz előre tudni mit akarok. Minimum 5-6évre már a vázzal is annyit ment nálam a D80 is.
[ Szerkesztve ]
-
zool1
őstag
válasz Dare2Live #19286 üzenetére
Még mindig tartom amit írtam, átlag felhasználóknak szerintem még elég a d700/d3 páros, tény garancia nincsen már hozzá(kb 6 éves technika). De ha neked ennyire a d610 a bejövő, akkor miért teszed fel magát a kérdést...?! Eldöntötted , hogy azt veszed és legyen benne nagyon sok örömed!!!! Obihoz nem tudok mit hozzá tenni, nem tudom mik az igényeid. De úgy látom nagyon a grammokat számolod... Szép fényeket hozzá, bármelyiket is választod az objektívek közül.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz aleister #19285 üzenetére
Hogy magamat idézzem:
1 "Hogy 6FPS mellett csak 14rawra elég a buffere nekem nem probléma ha véletlen akkor majd fotozok JPG/kissebb felobontással."
2 "Sportnál van fény" + ISOban ~hajszállal jobb ellenben sokkkal rosszabb mind Portrait (Color Depth)ben és Dinamikában ami mindenhol kint azaz sportnál is baromi fontos.
Képminőségben D610 csúnyán veri D3/D3St. E van. [link]Ezen felűl: "Használt D3 jóval drágább, nincs rá gari, jellemzően csillió expo van benne"
-
aleister
veterán
-
looser
addikt
(#19282) Freddy76 & (#19283) BigBlackDog: köszönöm!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Dare2Live
félisten
válasz OPiiPO #19268 üzenetére
OPiiPO:
"számomra a 28-300 az egy dögnehéz obi volt, ezt is érdemes számításba venni
persze a kényelem az sokat számít"24-120VR ki is hullik mert uugy nehéz. 707gram vs 785gramm 75grammot még kibír az ember.
24-85VR ellenben 459gramm azaz 325gramm a difi ami már jelentős ellenben ekkor már nagyon nincs olyan, hogy nem kell a 70-200VR F4et vagy a fixet/fixeket magammal cipelnem azaz megint bukta.Az új tamron [link] 28-300 már csak 540gramm azaz bizergálja a csöröm ráadásul tamron rendszeresen nagyon jó ár/értékű obikat dob piacra.... de még USben sem kapni, teszt sincs róla...
atok666:
"Azon a penzen nem jobb opcio inkabb venni vmi jo uveget a d7000re? pl 70-200/vr2. Megvan a portreobi es a tele is a sporthoz... Csak kerdem..."-"Sport"nál van fény azaz rakhatok rá TCt. Meg 28-300VR elmegy 300ig
-DOFban FFen 70-200 F4 mint 70-200vr2 DXen. Optikailag egy szint a két obi.
-Ellenben a 70-200VR2 2.8 tripod foot nélkül egymagában majdnem olyan nehéz (1451gramm) mint a D610 70-200VR F4 el (850+845=1695gramm). (btw D7000 774gramm 774+1451=2225gramm)
-Ráadásul a 70-200VR2nél nagyon kellemetlen a "focus breathing" jelenség.
-és van még pár kevésbé fontos pro kontra pl ha van fény akkor D610 akár fixel akár 70-200VR F4el érezhetően jobb képminőséget ad mint D7000 70-200VR2 2.8al
Nekem ezek alapján jobb döntésnek tűnik a D610+70-200VR F4 mint a D7000+70-200VR 2.8Deadzone41:
"Így van, egy sötétzoommal semmivel nincs előrébb az ember ff-en. Sportfotózásra én a d610et sem eröltetném"ahogy írtam ha tudom lesz mellette fix(ek) vagy 70-200VR F4. Sportfotóra nekem a D7000 is tökéletesen működött igencsak meglepne D610 nem.
zool1:
Én nem látom nekem mi lenne a D3/D700 előnye. Használt D3 jóval drágább, nincs rá gari, jellemzően csillió expo van benne miközben képminőségben D610 leveri mint vak a poharat. Hogy 6FPS mellett csak 14rawra elég a buffere nekem nem probléma ha véletlen akkor majd fotozok JPG/kissebb felobontással. D700 legalább olcsobb, de a fenti uugy illik rá is.m3ss:
"ez sztem sem hulyeseg. en nem vennek fx-et es utana hozza fenyerotlen uvegeket.hiaba annyira jo isoban."
Már a 2.vagy aki nem veszi észre pedig leírtam, hogy vagy 70-200VR F4 menne a 28-300VR mellé vagy 50/85ös fix.Köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz imyourfriend #19278 üzenetére
sportra vr ugyis fingfogas... akkor mar inkabb egy ketgyurus 80-200.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
atok666
őstag
válasz imyourfriend #19275 üzenetére
Mi koze a kettonek egymashoz? Marmint draga obi vs dx?
Atok
-
aleister
veterán
+1
Sportnál a D3 sorozata hozza a konyhára a legtöbbet egy gyors, pontos AF-ű obival. Ráadásul a D3s-nek még nagyobb a puffere is. Továbbá jelenleg a legjobb low light-ban. Veri a D610-et high iso-ban, ami csarnokban jól jöhet.Mondjuk cropolni nem lesz olyan egyszerű, mint 24MP-ből.
(#19272) m3ss:
Veled is egyetértek. Úgy néz ki ma ilyen napom van.
Akármennyire is jó váznak tartják a D700-at, kicsivel többért már lehet venni D610-et.[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
m3ss
veterán
válasz atok666 #19269 üzenetére
ez sztem sem hulyeseg. en nem vennek fx-et es utana hozza fenyerotlen uvegeket.hiaba annyira jo isoban.
milyen sport? vmi 85 1.8 nem eleg? esetleg vmi 3rd party 70-200 f2.8?
en d700-at biztos nem vennek, bar ahogy latom nem merult fel. 300e-ert 12mpixeles regi vazat? ertelmetlenne teszi a d610/6d a d700-at...szvsz.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
-
OPiiPO
veterán
válasz Dare2Live #19267 üzenetére
számomra a 28-300 az egy dögnehéz obi volt, ezt is érdemes számításba venni
persze a kényelem az sokat számítTamronban ( ? ) van talán hasonló lefedésű FX-re, azt nem nézted esetleg?
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Dare2Live
félisten
hosszú D80 és rövid D7000 használat után lépnék feljebb FFre.
Mert akkor értelmesen nincs hova feljebb, mert most megtehetem.... A kinézett váz egyértelműen egy D610 ami gari/állapot fügvényében 350-400 környékén elérhető. Hiába vannak most D800 vázak 550-600 környékén nem tudom indokolni az árdifit, főleg, hogy D800nak jópár hátránya van. Uígy D700/D3 hiába megy 300/500 környékén nemhogy jobb de rosszabb váznak tartom őket mint a D610et.
Szóval a váz az egyértelmű.obi választással vagyok gondba. Sport miatt kell tele = 200-300mm. Portré miatt vmi 70-120 környékén. És hát a 26-100 környékét is le kell fedni.
Először egy 70-300VRben gondolkodtam olyanom volt ami 70-130 körül penge volt, 200ig jó és rekeszelve (f8) még 300 is jól dolgozott. Olyan 100K környékén mennek a használt darabok.
De több írást olvastam a 28-300VRről itt pl [link] 70-300VRel hasonlítja és kb egy szintre rakja a kettőt optikailag. És bár a 28-300VR jóval drágább főleg, hogy használtan ~nincs (250K) de ha optikailag mint 70-300VR akkor baromi kényelmes egy obival lefedni mindent, ráadásul érezni fogom hol a lyuk és oda vehetek késöbb pl 85 1.8Gt vagy egy 70-200 F4et.
Ha 70-300VR akkor az alá meg azonnal kell vmi.Szóval ilyesmi a vége:
28-300VR (250K) és késöbb 50/85(100/130K) vagy 70-200 F4 VR (340K).
vagy
24-85/24-120VR (130/300K) és 70-300VR(100K)
Ha 24-85VRel venném a második verziót akkor az fix után jóval olcsobban jönne ki, ha 24-120al akkor kb uaz.remélem érthető amit írtam ha túl sokat filozok vmin sokszor érdemi infok kimaradnak....
Abban sem vagyok biztos nincs más jó szet összeállítás, a kettő között meg végképp nehéz dönteni. Ha vmi érdemit hozzá tudtok rakni megköszönöm.[ Szerkesztve ]
-
ssgt1981
senior tag
A két objektív közül D3300-ra melyiket ajánlanátok?
AF-S 55-300mm/4.5-5.6 ED VR
55-200 AF-S DX VRÁltalános használatra kellene pl. utazások, családi események.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz lufiember #19263 üzenetére
Tudtommal csak bérelni lehet, de az nem éri meg az esetedben.
Mire vagy konkrétan kíváncsi? Én használtam ezt a párosítást, de végül elment az obi, mert a Tami 17-50 mellett nem volt értelme megtartani.szerk: Nagyobb boltban, ahol van raktáron, simán felcsavarhatod kipróbálásra. Vagy tudom ajánlani a Nikon nyílt napokat. Sőt! Biztos van olyan pesti 35-tel rendelkező topictárs, aki összefut veled szívesen egy próba erejéig.
[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
lufiember
csendes tag
Sziasztok!
Van olyan bolt Budapesten ahol letét ellenében pár napig kilehet próbálni az obikat vagy akár bérelni? Konkrétan a 35 -ös dx objektívet szeretném kipróbálni d5100 -on.
Köszi üdv!
-
veterán
válasz lakkusjj #19261 üzenetére
55-ért is szokott lenni, csak ki kell várni. Aki használja is normálisan fotózásra, annak eladni nem sok értelme van, mert nem igazán van alternatíva. Max. a Sigma 18-50/2,8-asai sem rossz választások, de más értelmes árú 2,8-as DX alapzoom nincs.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
-
csacsi77
senior tag
válasz Peczek #19252 üzenetére
A D40-ben valóban nincs fókuszmotor, de ha AF-S G-st vesz abban már van.
Csak hogy megkavarjam a kollégákat: én vennék egy D3200-at 18-105-ös obival és egy 50mm AF-S G F/1,8-at kreatívkodni. Ugye vaku van (bár még nem tudjuk milyen), így már teljes a szett. Az 55-200-at megtartanám ha épp természetfotózásra vetemednék és a D40-et a 18-55-el eladnám kb. 40-45 eFt-ért.
Ez beleférne a 160-170 eft-os keretbe, lenne egy új, nagy tudású gép, remek szenzorral, croppolási lehetőséggel, videóval (tudom behallatszik az AF hangja, de részeg rokonokat a vasárnapi csülökpörkölt mellet a diófa alatt remekül felvesz) és ezzel évekre ki lehetne pipálni a fotózást.
Szerintem. No offense.Öreg fater megoldja!!!!
-
Peczek
aktív tag
Én is objektívet vennék, nem vázat. Megvenném a Nikon 18-70-es zoomot, szerintem az jobb, mint az a kitobi, amit a D40-hez adtak. Vennék egy 50/1,8-at, bár ahhoz kell egy fókuszmotoros váz, úgy emlékszem, a D40 nem ilyen.
Na, 150-160-rt: D200 (60), 50/1,8 (40), 18-70 (40) polárszűrő, állvány oszt el is fogyott a pénz, ja mindent használtan. Én ajándékot is szoktam venni használtat, a lényeg, hogy jó legyen, és örüljön, aki kapja.
Vázat újonnan tök felesleges venni 160-ért, a lencsék maradnak, oszt egy csöppet sem lesz jobb, mint ami van (kittre ugyanez igaz).
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Buci21 #19246 üzenetére
Az én D40-emben 22700 volt amikor eladtam, 3,5 éve. Azóta a barátom használja gond nélkül. Persze ez csak egy felhasználói tapasztalat, mint előttem mondta tanult kollégám, nem jelenti azt, hogy nem halhat be a következő expónál...
A kérdéseddel kapcsolatban: én azt vallom, hogy inkább egy gyengébb képességű vázam legyen jó üvegekkel mint fordítva. Ha a D40-et elégnek érzitek, nem hiányzik semmi különös fícsör, szerintem ne adjátok el (mennyit kapnátok érte, 30-40 ezer pénz?), vegyetek inkább objektívet.
Valami 10-20 Sigma vagy hasonló nagylátó természetfotózáshoz tök jó, mellé meg, ha a keretbe belefér, akkor egy 35/1,8, az a D40-el jól teljesít.
Ha a vázat érzitek szűk keresztmetszetnek, akkor a meglévő optikák mögé egy D5200.Szvsz
Holnap majd jól beletépünk...
-
Byk01
őstag
válasz gurabli #19245 üzenetére
Akkor csak szóltam, hogy ne ajánlj neki vakut
(#19246) Buci21 Emlékeim szerint ennek kb. a duplájára lehetett tervezve a zár, de ezt soha nem adta meg a Nikon (mármint a D40-re). Ettől függetlenül meghalhat akár a következő felvételnél, de elmehet 100 000 fölé is.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
gurabli
őstag
válasz Buci21 #19246 üzenetére
Hogy én mennyit kerestem erre a témára, amikor úgy állt, hogy használtat veszek relatív.
Itt megnézhetsz pár adatot, de azért szerintem inkább azok írnak, akiknél romlott, nem tudom. LINKElvileg 100e és felette is lehet. Gyakorlatban ki tudja. Ha megnézed a használtakat, akkor a 25e expo már nem olyan kevés, találni jóval kevesebbel is eladót.
"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
-
Buci21
addikt
25 000 expo mennyire sok?
ennyi van a d40-esben
[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
-
Larry303
addikt
válasz Real_Necro #19241 üzenetére
300mm ha csak hozzányúlsz az objektivhez beremeg
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
Buci21
addikt
az 5300-ason a kereső hogy van megoldva? az összehasonlításnál a nikon oldalán üresen van hagyva a mező
-
Byk01
őstag
válasz gurabli #19237 üzenetére
Bocs, hogy belédkötök, de nem tudom kihagyni: elolvastad, amit a kérdező írt?
VAN VAKUJA !!!négy!!
Leírta vagy 3x.Buci21 Talán valaki ajánlotta a Tamron 17-50 f/2.8-at. Ha objektív fejlesztés mellett döntesz, érdemes elgondolkodni rajta.
Ha váz, akkor a wi-fi/gps téren csak a D5300 jöhetne szóba, de az bőven a kereted fölött van. Ha ezt az elvárást elhagyod, gyakorlatilag bármelyik újonnan kapható váz előrelépés lesz, és talán már egy D3200 mellé is beleférhet egy AF-S 35/1.8 vagy AF-S 50/1.8."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
Real_Necro
veterán
válasz Larry303 #19232 üzenetére
Lehet 10 éve csak arra a karizomra gyúr...
gurabli:
Halszem helyett UWA-t ajánlom. Nekem egy N 12-24 van, tájképnél alapból azt csatolom fel. Sokan szeretik a Sigmat, Tokinat is, lefelé még lehet nyerni pár mm-t.
Egyébként 50mm-től szerintem van feljebb is...„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Throme
veterán
válasz ccH2SO4 #19238 üzenetére
Nálam is ilyen. Kitobik műanyag bajonettesek. Mikor vettem fém bajonettes obit elég nehezen (kitobihoz képest) mentek fel a vázra. Aztán ezek valamennyire bejáródtak, így a kitobit (18-105) már jóval könyebb beforgatni.
Szvsz azt nézd meg, hogy teljesen felcsavarva (zárszerkezet kattanás után) lötyög vagy se, de ha gond l enne az valszeg a fényképeken is jelentkezne.
Az érintkezők lehetnek még kritikusak, de ha nincs érintkezés azt úgy is észreveszed, mert valamilyen error-t fog jelezni a gép.
Ha nagyon zavar, vagy kezd nagyon kikopni még mindig le lehet cserélni a bajonettet, anélkül, hogy az obidat el kéne dobni. -
gurabli
őstag
válasz Buci21 #19235 üzenetére
Próbálj ki egy 50/1.8G-t vagy talán inkább egy 35/1.8G-t. Nekem még semmitől nem esett le ennyire az állam minőségben, mint amire ez a kettő képes. És még az én amatőr kezeimben is tűrhető, erősen tanulom.
Ami lenyűgözött még ennyire (leszámítva a halszemet, de az máshogyan) az egy UW lencse volt. Egy afriaki ország GDP-je az ára, ha jól tudom, de az egy nagyon érdekes világ volt. Egy FX-en próbáltam, sajnos nem mondom meg, pontosan melyik obi volt, de nagyon tetszett.
Sajnos most már nagyon ritkán jutok oda, hogy ilyen cuccokat próbálgassak, ha csak rövid időre is, mert nagyon ritkán találkozunk és akkor nem ezzel foglalkozunk.A vaku nagyon jól jöhet, érdemes rajta elgondolkodni, bouncing és derítés nálam csodákra képes.
-
gurabli
őstag
válasz Real_Necro #19231 üzenetére
Vakut azért nem használnék mindenhol, csak ahol tényleg szükséges... inkább a természetes fényekre gyúrnék.
Teljesen egyetértek, de azt tapasztalom, hogy kevés fénynél, családi fotónál és a babafotónál, én amatőrként sokkal jobb képeket lövök SB400-al, mintha a természetes fényre hagyatkoznék. Egyrészt nincs meg a kellő tudásom (remélem idővel meglesz, amikor csak tehetem, igyekszem mellőzni a vakut), és a bouncing plafonról nagyon szép eredményt ad -- ezért nem szerettem a beépített villogót.
Halszemet nem vennék. Túl drága és egyedi a felhasználási területe. Inkább csak ha már minden szükséges obi meg van és van rá fölösleges keret...
Sajnos valóban nagyon drága és ritkán kell használni (hacsak valaki nem kattan rá), de nekem volt szerencsém lövöldözni vele a tesómnál és baromi jó Nagyon vicces tud lenni és érdekes is. Az más kérdés, hogy nem sok értelme van így...
-
Buci21
addikt
válasz Larry303 #19232 üzenetére
lassítás simán elkell, és am a 60 herzes TV-n van különbség a gyors mozgásoknál
vakut csak deríteni használjuk, isten ments a pofán villantós partyfotóktól kezd körvonalazódni a kép
Nikon D40 elad kitobjektívvel, az újat pedig a saját kitjével és a telével használjuk (ki van használva, 2 kistesóm mellett gyakoriak a nagy átfogást igénylő helyzetek, az 5 éves rohan, mint a veszedelem... meg a macska is
[ Szerkesztve ]
-
ccH2SO4
tag
Sziasztok!
Ha a Nikkor 18-105-ös kit objektívemet rakom fel a vázra (Nikon D90), akkor beforgatásnál sokkal könnyebben kattan a helyére, mint a másik 2 objektívem, (Tamron 70-300 VC, Nikkor 35/1.8 G)
Ez lehet amiatt, hogy a kitobin a bajonett elgyengült/kikopott?
Igaz, a 18-105-ös objektívem van meg régebb óta, az utóbbi két objektívet később vettem, de azért annyit szerintem nem cseréltem a kit objektívet sem, hogy ilyen különbségek legyenek objektív, és objektív között.
Esetleg a 18-105-ön alapból gyengébb típusú a bajonett rész?
Létezik olyan, hogy ha sokat cserélgetem az objektívet, akkor egy idő után már nem tartja meg a váz?
Hangsúlyozom azért olyan sokszor nem szokott csere lenni, és lehet feleslegesen is aggódom, de azért érdekelne ez a téma.[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz gurabli #19230 üzenetére
Ugyanakkor lehet vele elfogadható családi felvételeket készíteni.
Halszemet nem vennék. Túl drága és egyedi a felhasználási területe. Inkább csak ha már minden szükséges obi meg van és van rá fölösleges keret...
55-200-at csak akkor tartanám meg ha ki van használva a teljes gyutáv.
Vakut azért nem használnék mindenhol, csak ahol tényleg szükséges... inkább a természetes fényekre gyúrnék.
-
gurabli
őstag
válasz Buci21 #19228 üzenetére
Fényképezővel nem videózunk Jól van, persze lehet...
A halszem az naaagyon profi, csak ha jól tudom, nem olcsó mulatság, és igazából nem sok mindenre jó Aztán ki tudja, lehet annyira megtetszik neki, hogy onnantól csak azzal hajlandó fotózni Tény, hogy érdekes egy üveg.
Az 55-200 VR-t tartsátok meg, szerintem is baromi jó!
Tájfotózásra egy széles látószögű csodákra képes. Portréhoz 50/1.8G szintén lenyűgöző. Vaku családi fotóknál, meg szobában, stb. szerintem kötelező. Amióta megvan az SB400-as vakum ég és föld a képeim minősége a beépített villanóhoz képest (de én nagyon amatőr vagyok).
-
Buci21
addikt
válasz Real_Necro #19227 üzenetére
jah értem, azt hittem, hogy bele van építve a wifi...
am a videó nagyon szép, pláne, ha pl telével is használható. Családi eseményeken mindig mobilos videk készültek, mert egy kézikompaktnál videóban a rendes processzor miatt jobb egy rendes telefon képe. A Nikon azért lenne jó, mert a menürendszer és az obik ide kötnek. Ez a váz tetszik, és szerintem valóban előrelépés lenne. És az interlacelt 60fps-es fHD nem is tűnik rossznak, vágáshoz tisztes alapanyag. A 720p 60pis tisztességes. Lehet, hogy ez a váz, és még valami halszem játszani jó lenne... Ezzel a mostani tele használható? Ehhez feltétlen jár kitobi? érdemes a kittel együtt venni, és a mostani kitobitól szabadulni? A telét nem cserélnénk, az gyönyörűen teljesít.
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz Buci21 #19225 üzenetére
Lehet, de az AF hangja bele fog hallatszódni, ha csak nem kézzel fókuszálsz, esetleg keversz a felvétel alá zenét... A GPS meg wifi adaptereket külön kell megvásárolni, nem alaptartozék és nem is igazán olcsók. Ha az a lényeg, akkor nem Nikonban kell szerintem gondolkodni.
gyorsan gugliztam egy videót YT-ról: [link]
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz Real_Necro #19222 üzenetére
A fix üvegekkel kapcsolatban: nem akartam rábeszélni senkit sem, hogy ilyet vegyen, csak leírtam, hogy én mit tennék. Ugyan gyutávban nem hozna előrelépést a kitobikhoz képest, de képminőség, fényerő, méret, súly terén viszont szerintem igen. Sajnos (még) én sem rendelkezek fix üveggel, de volt már szerencsém hozzá rövidebb ideig és a fent leírt területeken elnyerte a tetszésemet. Persze ez nem azt jelenti, hogy másnak is el fogja...
-
Buci21
addikt
válasz Real_Necro #19222 üzenetére
návárjácsak? azt mondod, hogy videót lehet felvenni egy D5200-al? tükörrefis gépen még életemben nem láttam videót... natessék, le vagyok maradva gyerekek ><
és a leírásban ez tetszik még:
"WU-1a vezeték nélküli mobiladapter
Segítségével felvételeit a D5200-ról közvetlenül Android™
vagy iOS™¹ operációs rendszert futtató okostelefonra
vagy táblagépre viheti át, illetve távolról, az eszközről
vezérelheti a fényképezőgépet."[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz BigBlackDog #19221 üzenetére
Egyetértek, de én az 55-200 VR-t nem cserélném le véletlenül sem, főleg nem 18-105-re. Inkább a 18-55 tartományt, de én még azt is megtartanám
-
Buci21
addikt
hol tudom megnézni az expo-k számát? szenzortisztításra nem emlékszem, hogy sor került volna az elmúlt időben. kb 6 vagy 7 éves a gép, szóval nem mai csirke. A zajosodás az tuti a nagy ISO, olyan a jelenség, mintha a telómmal lőttem volna, csak tizedannyira sem borzalmas
-
Real_Necro
veterán
Nem értem miért kell most mindenkire 35-ös meg 50-es fixet rábeszélni. Ez lett az új sláger?
D40-hez képest szerintem hoz minőségi fejlődést pl egy D5200... Újan feljebb nem is igazán tudna miben gondolkozni.
Családi fotókhoz meg a 18-105-ös kitobi ideális, amit akár a jelenlegi park "átvariálással" is el tudna érni. Aztán ha nagyon hiányzik a fix, akkor egy 50-est...Szerk.:
Lesz kényelmes kihajtható lcd-je, szép videója, nagyobb dinamikával megáldott képei... Éjszakai felvételekre is jobb lesz.
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz Buci21 #19218 üzenetére
"...de azok tényleg szemcsések és maszatosak cseppet."
Maszatos > Szerintem esélyes, hogy egy szenzortisztítás segítene.
Szemcsések > Előfordulhat, hogy magas ISO-n vannak lőve (vagy a zajszűrés (egy normál képből és egy sötét képből) nincs bekapcsolva). Milyen ISO-t szoktatok használni az éjszakai képekhez?A 6 mp elég sok mindenre elég kell legyen a nyomtatásban, feltéve, ha nincsen belenagyítva, vágva belőle. Persze ehhez üveg is kell, ami rákarcolja azokat a részleteket...
Ha mindenképpen vázat is szeretnék cserélni és ebben az ársávban keresgélnék, akkor valószínűleg a D5100, D3200 körül nézelődnék, esetleg egy 18-105-ös kitben és egy fix üveggel a jelenlegi obik eladása után. Az a baj, hogy hiába vennél új vázat, a képminőség szerintem nem javulna túlzottan észrevehető mértékben, ha továbbra is a kitobikat (18-55, 55-200) használod. Mindenesetre én elmennék egy szaküzletbe (pl. Budapesten Artwork, Fotoplus, Tripont - szigorúan betűrendben) és kipróbálnék azon a D40-es vázon egy-két üveget (35 mm fix, 50 mm fix, Tamron 17-50, stb.). Ha tetszik az eredmény, akkor megvan a megoldás, ha pedig nem, akkor még mindig ráérsz a vázcserén gondolkozni. Hány expónál tart egyébként az a D40? Szenzortisztításon mikor volt utoljára?
Persze ez csak az én véleményem, nem ismerem a teljes történetet, helyzetet, szóval simán előfordulhat, hogy nem ez a legoptimálisabb megoldás.[ Szerkesztve ]
-
Buci21
addikt
válasz gurabli #19219 üzenetére
hát, ha pl bele akarok nagyítani egy fullHD TV-n a képbe, akkor elég gyorsan vesznek el részletek. Pl vágott videókban nagyon jókat tudnék kihozni valami nagy alapanyagból. Pl egy arcra egy csoportképen több pixel jutna, etc. De ha azt mondjátok, hogy pár objektív és tartozék többet hozna, akkor megfogadjuk Én ezekhez nem értek, én max dolgozom néha az alapanyagaival
-
gurabli
őstag
válasz Buci21 #19218 üzenetére
Kevés a felbontás a D40-en? Sokat croppol vagy óriásplakátokat készít? Mert az a felbontás (6,1 mpx, ha jól tudom) normál körülmények között mindenre elegendő.
De, természetesen te, illetve ti, tudjátok, hogy mire van inkább szükség. Ebben az árban szerintem jelentős minőségi előrelépés nem lenne, max kényelmi szolgáltatás (gps, wifi).
Szerk: ennyi infó alapján már szerintem a profik ellátnak tanácsokkal, de ha természet, akkor egy wide obi nem lenne célszerűbb?
Családhoz, portrékhoz a 50 vagy 35mm fix, és vaku. SZVSZ ezek mind óriási előrelépést jelentenének minden említett téren.[ Szerkesztve ]
-
Buci21
addikt
válasz BigBlackDog #19216 üzenetére
ritkák az éjszakai fotók, de azok tényleg szemcsések és maszatosak cseppet. és mint írtam, a felbontás néha kevés. Meg tényleg a wifi és a gps hangzik jó cuccnak
(#19217) gurabli :
apám hobbiból természetet, vagy nyaralást szokott fotózni, netán a tágabb család eseményeit. Állványról éjjel hosszú záridővel is játszunk néha, de az csak móka. Igazából valami olyannal kéne meglepni, aminek érzi a hatását[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz Real_Necro #19214 üzenetére
Igen, egyszerre
Igazad van, csak én próbálom "lebeszélni" egy új vázról, ha nincs különösebb oka a váltásra. Márpedig az unaloműzés nem tűnik annak, és új obi és vaku új dimenziókat nyit meg Csak ezért írtam.
De mint látjuk, 55-200 VR már van, az nagyon profi.
Azt kellene megtudni, hogy mit fotóz, vagy mit szeretne fotózni, valamint milyen körülmények között?"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.
-
BigBlackDog
veterán
válasz Buci21 #19212 üzenetére
Újonnan szerintem a D5200 váz lenne ilyen árban, de szerintem nem éri meg a többletet. Én is azon a véleményem vagyok, hogy egy jól működő, hibamentes D40 vázat még nem kéne lecserélni. Esetleg magasabb ISO-nál vannak érezhető előnyben az újabb alsó kategóriás Nikonok, de másban bőven ki tudja szolgálni az embert egy D40 is. Abból a pénzből egy-két jó üvegre futja bőven szerintem, azokkal pedig érezhető előrelépés történne. Elsősorban milyen körülmények között van használva az a D40 (a magas ISO melletti képminőség miatt kérdezem)?
(#19215) Buci21: A kitobit én nem tartanám meg, az 55-200 maradhatna, ha nincsen komolyabban telefotózásra igénybe véve (ebben az esetben azért az 55-200 sem a legkomolyabb üveg szerintem). Egy 35 mm-es (ekv. 50 mm), vagy 50 mm-es fixet biztosan beszereznék, eléggé szép a képük. Mondjuk, ha a felbontás miatt is érik már a csere, akkor elgondolkodtató a vázcsere... (bár egy élesebb rajzolatú obi lehet, hogy tudna segíteni valamit)
[ Szerkesztve ]
-
Buci21
addikt
válasz Real_Necro #19214 üzenetére
akkor tisztázandó, most ezek vannak:
Nikon D40 váz
kit objektív hozzá
VR 55-200
és van egy elég jó vaku, típusát nem tudom, de eddig mindenre elég volt[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz Buci21 #19212 üzenetére
Az még hasznos infó lenne, ha leírnád milyen objektívekkel, vakuval rendelkeztek jelenleg hozzá, kell e új obi is, vagy tényleg csak a váz.
Szerk.:
Gurabli:
No egyszerre. Szerintem egyből ne "tukmáljunk" rá obit, ha nem is tudjuk mire van szüksége. Egyelőre vázat keres...
[ Szerkesztve ]
-
Buci21
addikt
válasz Real_Necro #19208 üzenetére
csak újban boltból, ajándék lesz 150-170 a vége, de nem tudom mennyit érdemes kiadni ezekért
#19211) gurabli:
vakunk van, és a wifi és gps elég tetszetős újítások a mostaniakban. De lehet, hogy objektívben kéne gondolkodni. Most van hozzá a kitobi és valami közepes tele (55-200). Talán halszem vagy ilyesmi lenne érdekes, azok látványosak Am a 6 megapixel kicsit néha kezd kevés lenni, pl ha naptárat vagy ilyesmit csinálunk nagyszülőknek, akkor a vágások és utómunkák után kevés tud lenni a felbontás.[ Szerkesztve ]
-
gurabli
őstag
válasz Buci21 #19207 üzenetére
Én ugyan messze nem vagyok szaki, de biztos, hogy a leírtak alapján nem cserélném le a D40-est, ha jól működik, nincs benne rengeteg expo, stb, vagyis nem azért cserélnétek le, mert már "elhasználódott". Még egy félprofi váz+kit obi sem lenne igazán jobb képminőségben, főleg nem fb-re.
Helyette olyan sok objektív közül lehet választani, hogy csak na Azzal látványos minőségbeli előrelépést lehet elérni, ha tudod használni is a gépet. Pl. egy 50/1.8G vagy 35/1.8G elképesztő minőségű képekre képes, nagyon látványos az "előrelépés". De az 55-200 VR is lenyűgözött. Persze minden attól függ, mire kell?
És pl. egy vaku, ha esetleg eddig nem lett volna, szintén csodákra képes!
-
Real_Necro
veterán
válasz kilozsul #19209 üzenetére
Van Táskás topic. Én az ilyen repi cuccokért nem vagyok oda, inkább valami Lowepro, Vanguard, Kata... hogy a nagyobb márkákat említsem.
-
kilozsul
aktív tag
Sziasztok!
lehet picit off kérdés itt, mégis innen remélek választ Újabban néhány Nikon kit-hez adnak ajándékba egy világoskék oldaltáskát, van ezzel valakinek tapasztalata? Nekem kinézetre nagyon tetszik, és egy srác pont kínál eladásra egy ilyet, csak a képek alapján kicsit "occóó" kialakításúnak néz ki (pl a pántja nem párnázott, csak egy szalag..)
-
Real_Necro
veterán
válasz Buci21 #19207 üzenetére
Szerintem egyszerűbb meghatározni, ha megjelölsz egy árszintet, miben lehet mozogni. Új vázban vagy használtban gondolkodtok?
-
Buci21
addikt
Szevasztok! Édesapámnak keresünk valami vázat, ami egy Nikon D40-et váltana, így jó lenne, ha az objektívek kompatibilisek maradnának. Én jómagam nem konyítok a fotózáshoz, a ti véleményetekre bíznám magam.
A Nikon D40-hez képest előrelépést várnánk a közösségi szolgáltatások terén (pl fotómegosztás stb), képminőségben, vagy bármi egyébben. A gépváltás célja az "unalom megtörése", valami új keresése, és persze nem mellesleg a minőségi előrelépés.
Milyen vázat tudtok ajánlani?
THX Buci
-
t181
senior tag
válasz matyi012345 #19200 üzenetére
(#19201) BigBlackDog
Köszönöm mindkettőtöknek!
Lényegében akkor felesleges az a kis tartomány?
Max. arra tudok gondolni, hogy szervizelésnél van valami haszna, de nem értek hozzá.Nikon D3200 // Acer Aspire 5 A515-51G-51JP // OnePlus 3 // Nexus 4
-
matyi012345
őstag
válasz BigBlackDog #19201 üzenetére
Jobb objektíveken be van jelölve a végtelen és azt az állást jelöli, ahol a beérkező vonalak párhuazomosak (tehát a vonalak a végtelenbe futnak ki.) És azokat is tovább lehet tekerni, ott már a vonalak széttartanak és semmilyen távolságból nem lehetne éles képet készíteni. Végtelen távolságon tehát akkor van, amikor a nagyon távoli objektumok a lehető legpontszerűbben képeződnek le. Csillag erre jó példa, onnan már párhuzamosnak tekinthető vonalak érkeznek. De tovább lehet ezt még vinni, számít a felbontás, gyújtótávolság, belépőpupilla is. Valójában amit a képen élesnek látunk az sem éles, csak épp olyan kicsi pontként képeződik le, hogy annak tekinthető.
[ Szerkesztve ]
-
BigBlackDog
veterán
válasz matyi012345 #19200 üzenetére
Szerintem pont ott van a végtelenen. Végtelen távolság viszont nincs, maximum csak tart valaminek a távolsága a végtelenbe (tehát végtelen pontossággal megközelíteni, de elérni sosem lehet a végtelent).
Egyébként igen, természetes. Sötét égboltnál sokszor egyszerűbb a fókusz manuális beállítása úgy, hogy közben a keresőben egy fényesebb csillag élességét próbálod ellenőrizni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- iPhone topik
- Horgász topik
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Home server / házi szerver építése
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest