-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
Üdv,
Van valakinek tapasztata a
Canon EF-S15-85mm IS USM 3.5-5.6 objektívvel?
Ha jól tudom a fenti jelölt az a Canon EF-S17-85mm IS USM 3.5-5.6 mérten az újabb kiadása.
Minőségileg azonos vagy jelentős eltérés van kettő között?
Olvasva régebbi írásokat, teszteket anno a 17-85mm IS USM nagyon jól sikerült darab lett. -
t.imi
addikt
Üdv!
RP + rf 50 1.8 és rf 35 1.8-al akad gond af használatakor.
Ha távoli ~ 4-8m-re fókuszálok ok, utána közeli pontra ~20-40cm, képtelen rá élesíteni 3, 4, stb próbálkozás után se. 35-ös is vakuval nyom egy villantást, és piros négyzet. Manuálisan kell visszatekerni 60-80cm-re, hogy megtalálja a célt.
Legutolsó firmware van vázon, üvegen.
Af-s, egy fókusz pont. -
murdock25
tag
válasz
rednifegnar #41797 üzenetére
Valóban van benne rizikó... bár ebay-en védi az embert elég sok minden, főleg paypal fizetéssel duplán is bevédheti magát az ember, van refund, csak hát addig áll benn a pénz, az biztos. Még meggondolom... de köszi a tapasztalatokat!
-
rednifegnar
senior tag
válasz
murdock25 #41796 üzenetére
arra azert gondolj h mi van ha hibas a cucc. a vamafa eleg bukos ilyenkor.
en a japanoknak nem hiszek, tele a net storykkal a csodas mint+++++ cuccok amikrol kiderult hogy szar.
en konkretan ketto geppel jartam ugy hogy az egyiknel az volt kiirva hogy fizetes utan 3 napon belul postan a cucc, aztan 1 het utan megkerdeztem hogy ugyan mar mi a turo van. erre jott a mindenfele duma, hogy epp miert nem tudja feladni. 2 het es nemi cirkuszolas utan inkabb visszaadta a penzt.
a masik gepvaz meg ugy jott, hogy nem mukododtt az lcd kijelzoben tobb szegmens, igy meg eladni is alig tudtam csak nyomott aron. mind a ketto exc++++ jelolesu volt, top rated (amugy mar jo ideje az elado szo nelkul torolgetheti a neki nem tetszo ertekeleseket, kb mar semmi jelentose nincs). szoval en mar megegettem magam, ezert csak ha nagyon muszaj vasarolok japoktol. -
murdock25
tag
Ebay-ről, Japánból "Top rated seller" eladótól mennyire lehet rizikós objektívet rendelni? Valaki élt már ilyen lehetőséggel?
-
blendész
tag
válasz
KTTech #41788 üzenetére
Oké, de az új fejlesztésű RF 85/2 objektív összpontszámát tekintve a régi 100/2 mögé lett sorolva, úgy, hogy két értékben pont ugyanolyanok, a másik háromban pedig az RF a jobb.
De még a 135/2 is mögötte kullog, pedig az összes dxo által pontozott paraméterben vagy egyenlőek vagy jobb a 135. -
-
blendész
tag
Sziasztok!
Valaki vágja pontosan a dxomark.com objektív-rangsorolás szempontjait?
Ha pl Canon lencsékre szűrök, az összesített DXOmark Score alapján, akkor minden idők negyedik legtöbb pontot elért objektíve - az eddig teszteltekből - a 100/2.0 USM.
Nekem is van, én is szeretem, de: hogyan lehet, hogy az élességre - ami azért nem egy elhanyagolható tényező - 19 észlelhető megapixelt ír a dxo?
Ha jól számolom a rangsorban a 34. helyig kell visszaszámolni, hogy ilyen gyengére taksált eredményt lássunk a felbontást illetően. Mondhatnánk, hogy biztos más jellemzői húzzák fel akkor az objektívet, de ha megnézitek, egyik érték (torzítás, vinyetta, áteresztőképesség, kromatikus ab.) sem igazán jobb - több ponton inkább rosszabbnak ítélt -, mint más, a rangsorban simán alatta levő más üvegeknek.
Szóval nem értem, hogy az összpontszám mitől függ, mert a fentiek alapján, nekem nem a részeredmények összegének tűnik. Még valamilyen irányba súlyozva sem jön ki. -
Tdizsolt
senior tag
válasz
vegyszer #41782 üzenetére
Rendben, utána nézek hogyan lehet megoldani.
Amúgy még tegnap kicseréltem az expo gombot illetve az ezzel járó apróságokat, sajnos nem változott a helyzet, a hiba ugyanúgy áll. Olyan, mintha az obi csati lenne rossz, mert az érintkezőket megmozgattam kézzel, és utána egyáltalán nem exponált, de amikor újból megnyomkodtam, akkor egy ideig megint működött... -
válasz
racskobalazs #41783 üzenetére
Nem a kis domború üvegen van rajta a kosz ami a szemed felöl van? Nekem az szokott telemenni retekkel, egy puhább ronggyal szoktam benyúlni is kitakarítani.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nem tudja esetleg valaki, hogy kereső tisztítását milyen árban vállalják?
Mert fogalmam sincs hogy de sikerült por/szövetszálaknak valahogy bekerülniük, és elég érdekes így átnéézni rajta. Kizárólag a keresőn, mert a képeken semmi nincs a tükör/szenzor tiszta. Nem létszükséglet, csak gondoltam teszek egy próbát hátha valaki csináltatott már ilyesmit. Néztem videókat itthoni tisztításra, de sajnos bátorságom és eszközeim sincsenek a szétszedéséhez.Előre is köszönöm!
-
Tdizsolt
senior tag
válasz
KTTech #41779 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Közben adtál egy jó ötletet, mert teljesen ki ment a fejemből, hogy anno egy donor géppel együtt vettem a markolatot a vázamhoz. Hiányos, de lehet, hogy működnek az alkatrészei.
Duni:
Köszönöm Neked is! Igen, minden más üzemel mellette. Köszi a linket, lehet, hogy bele vágok, kézügyességem és szerszámaim is vannak, ez nem akadály. Aztán meglátjuk mi lesz a vége...
-
duni84
aktív tag
válasz
Tdizsolt #41772 üzenetére
ha kísérletezgető vagy, akkor a 350D-ről van rengeteg szétszedős videó. tippre ennyi idő alatt még minimális használat mellett is el tud koszolódni vagy eltörni a lapka az expo gomb alatt. ezt szétszedés után egyből látod és pl izopropil alkohollal meg tudod tisztítani.
a többi funkció/gomb működik ilyenkor, ugye? csak, hogy tényleg 100%-ra le tudjuk szűkíteni magára az expo gombrajavíttatni tényleg nem érdemes, mert senki sem fogja azt mondani, hogy 2000-ért szétszedem és megtisztítom/kicserélem, tényleg maximum az otthoni kísérletezés marad
-
-
Tdizsolt
senior tag
válasz
csacsi77 #41777 üzenetére
Köszi, kedves vagy!
Néztem a MII-t, is, az még számomra kissé borsos árban, főleg, hogy abszolút hobbi fotósok vagyunk asszonnyal. Egyenlőre két normálisabb obiban gondolkodom, aztán majd ha elkap rendesen a gépszíj,akkor esetleg váz csere is szóba jöhet (2032-ben
). Jelenleg a 350D-hez képest ez is nagy váltás lesz,meg kell tanulni majd fotózni.
-
csacsi77
senior tag
válasz
Tdizsolt #41776 üzenetére
A 7D más világ, jó kis gép az, én nagyon szerettem a fókuszát. Bár ha most gondolkodnék ilyenen, akkor inkább a 7D MII-t venném. Újabb és jobb szenzor, az AF-rendszer is modernebb. élőkép alatt is jó fókusz, videózni is lehet vele rendesen.
De az első generációs 7D-vel is jól el lehet lenni. Sok örömöt vele!
(majd ha 2032-ben lecseréled, akkor azért vess egy pillantást a milc-ek irányába, hátha ez fiatal, bohó technológia kiforrja magát addigra)
-
Tdizsolt
senior tag
válasz
csacsi77 #41773 üzenetére
Igen, én is így gondolom, csak nekem nehezen meg az elengedés, kicsit szentimentális vagyok...
Egy 7D lett helyette,remek állapotban, aránylag kevés expoval.
Jeni:
Igen, láttam én is, nem itt, hanem Canon csoportban. Nekem is van hozzá, markolat, 2 akku, 2 obi. De ha mondjuk 15-20k-ból meg lehetne menteni, megtenném.
Vegyszer:
Ennyire nem vagyok benne a fotózásban, de az ötlet jó. -
Tdizsolt
senior tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. A családban van egy jó öreg 350D,ami mostanában rendetlenkedik.
Bekapcsolás után gyönyörűen dolgozik, majd teljesen véletlenszerűen gondol egyet, és nem hajlandó exponálni, illetve fókuszálni sem. Egyáltalán nem reagál az exponáló gombra. Ki-be kapcsolásnál sem szűnik meg a hibajelenség, de ha az obit le-fel szerelem, akkor újra működik x ideig, majd kis idő múlva újra előjön a hiba.Több objektívvel is próbáltam, ugyanez a hibajelenség. Az érintkezőket letakarítottam, nem hozott változást.
Meg van már az utódja a gépnek, de 16 éve nálunk van, sajnálnám kidobni.
A kérdésem az lenne, van e valakinek tippje, ötlete, hogy mi okozhatja a hibát, illetve érdemes e javíttatni, vagy gazdasági tk a váz? Tudom, hogy ez a tipus már jelenleg a piacon gombokért megy, én mégis szeretem.Köszönöm a segítséget!
-
balazsovics
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Már kezdek képben lenni.
Elméletileg hamarosan meg tudom nézni, hogy milyen állapotban van a gép. Aztán már csak ki kell találnia, hogy milyen fókusztávra lenne szüksége... -
rednifegnar
senior tag
válasz
balazsovics #41761 üzenetére
efs24 stm v ef40 stm.
de azert nem mindegy hogy az a mosodoas mitol van. eleve legjobb minosegu jpg-t allitson be (de kiprobalhatna raw-al is).
masik meg, hogy tegye probakepp allvanyra (ha nincs akkor fixen valamire) es lojjon manual fokusszal idozitovel. ugy is mosott e a kep? meg en az obit is megneznem mennyire koszos, ha nincs rendesen tisztitva az is okoz mosott kepet. -
válasz
balazsovics #41767 üzenetére
-
PuMbA
titán
válasz
balazsovics #41765 üzenetére
A 10-22 egyáltalán nem profi kategória, a profi kategória a 200 ezer - 1-2-3 millió Ft per objektív
A 10-22-t én 60 ezerért vettem használtan, ez a legolcsóbb kategória. A fotózás sajnos nem olcsó hobbi, sok olcsóbb van hozzá képest.
-
válasz
balazsovics #41765 üzenetére
Szerintem tájra elég lesz a 18-55 is
Minden másra meg az 50 1.8, fontos, hogy stm legyen. -
PuMbA
titán
válasz
Tájképet zoom objektívekkel szoktak fotózni és az nagyon ajánlott, mert ott nem te mondod meg, hogy hova menjen a táj. ef-s 10-22mm használtan elég jó és olcsó tájra, ami 16-35mm-t ad átszámolva.
-
válasz
Szerintem az 50 1.8 stm az egy nagyon jó kis kezdő obi, olcsó, fényerős(ebb), azért már mosogatja a hátteret szépen.
Ár/érték arányban szerintem az egyik legjobb, fotózásba belekóstolónak én szivesen ajánlom.
Amikor én megvettem kb el voltam ájulva mennyivel másabb egy 18-55-höz képest, rajta is ragadt a vázon jó ideig.
Most is van hogy csak ezt viszem magammal, kicsi, könnyű. Talán apsc gépen kicsit szűk, de nem vészes. -
PuMbA
titán
válasz
balazsovics #41759 üzenetére
Igen fel kell szorozni, szóval tájra nem igazán optimális, oda általában szélesebb látószög kell. Virágra pedig makró is szokás, szóval makró közgyűrű kell, ha közelről akarja fotózni.
-
balazsovics
tag
Annyit tudtam meg,hogy a zaj nem jellemző, inkább az elmosás, részletek a gond. Nyilván minden látószög kellene neki :) , de a jobb zoomok még drágábbak.
Táj/virág,ilyesmi érdeklik, szerintem az 50es alkalmas lehet rá. Sose volt canonom,ez az obi (50 1.8) apsc-n 50,vagy még fel kell szorozni?Szerintem kezdjük egy jó obival, aztán ha látja,hogy lehet fejlődni, lesz majd kerete vázra is. Az obi meg majd mehet át az új gépre.
-
válasz
racskobalazs #41757 üzenetére
Nekem 500D is van itthon, szerintem kezdőnek teljesen jó. A 600d meg csak jobb lehet.
-
PuMbA
titán
válasz
balazsovics #41755 üzenetére
Nagyon valószínű, hogy reménytelen. Egy 2008-as masináról beszélünk, ami még nem lenne baj, ha felső kategória lenne, de sajnos alsó kategória. Ma már ezerszer jobb gépek vannak.
-
PuMbA
titán
válasz
balazsovics #41753 üzenetére
Hát igen, ez az a helyzet, hogy gép is és obi is kell egyszerre
Kérdés, hogy mit jelent neki a jobb kép. Amíg ezt nem definiálod, addig nem lehet segíteni. Túl sok a zaj a képeken? Nem eléggé elmosódott a háttér? Nem elég részletes a kép? Milyen látószögek kellenek?
-
balazsovics
tag
Sziasztok!
Ismerős D1000-rel, kitobival fotózgat több-kevesebb sikerrel. Megkért, hogy nézzek neki egy jobb objektívet. Az a dilemmám, hogy nem egy bika váz, nem tudom, hogy pl egy 50 1.8-cal lehetne-e jobb képeket gyártani vele. Van esetleg ötletetek, hogy merre lépjünk tovább?
Köszi
B -
gabor231
tag
üdvözlet. Szerintetek most megéri 229e ért az M6mII ? eddig 300 felett volt. bf akció van rá a mm-ben. mellé 22mm fix obiba gondolkodom. Kb ez a max keret is.
-
t.imi
addikt
-
Peet91
aktív tag
Ha Nikon táskába teszel Canon vázat, akkor valahol a világban egy kisnyuszi sírva fakad.
Viszont hogy ontopic legyek, a táska, az egyik legszubjektívebb dolog, főleg ebben a kategóriában. Nem kapsz nagy csodákat, és nagyon minőségbeli különbség sincs egy Kata, Lowepro, Manfrotto táskához képest, viszont én mégis azt javasolnám, hogy ezekből a márkákból válassz, akár használtan is egészen nyugodtan, mert nem nagyon van ami tönkre tud menni rajtuk, főleg ha nem lombdarálóba dobája a gazdájuk, cserébe jobb táskát kapsz egységnyi pénzért.
Bármi is lesz, a személyes kipróbálás fontos, menj be egy fotoplus-ba, vagy media markt-ba, igazából bárhová, ahol meg lehet fogdosni a táskákat, és van is bőven választék, és próbáld bele a felszerelést. Akkor nem tudsz lyukra futni.
-
jeni
félisten
Üdv
Afotótáska topikot nem találtam.
A Canon EOS 850D géphez az alábbiakat néztem ki.
Nikon CF EU13 (ez most fél áron a villanyos boltban ) használtan 5000 Ft
vagy a dupla csatis új Nikon CF EU14 8000 Ft
Az utóbbi abban jobb,hogy kétcsati van elől. picivel nagyobb de nem sokkal.
1 váz (egybe szerelten férjen el benne) két obi,töltő aksi,ezeknél többet nem cipelnék.
Esetleg a Nikon Golla ? -
Surfym@n
senior tag
válasz
racskobalazs #41742 üzenetére
egy javaslat:
sztem fixek irányába menj, ha már vadfotó... 300/4 IS vagy 400/5.6
én nem tudok külön vadra speciális vázról, legyen mínél nagyobb felbontás (crophoz jól jön), pontos középső AF, magas ISO-n ne vérezzen el a szenzor (FF előnyben), szóval egy 6D-vel már nem jársz rosszul. Ha nedves párás helyen cserkelsz, akkor legyen némi szigetelése a váznak (5D3). -
p_adam
addikt
válasz
racskobalazs #41742 üzenetére
Sony-ra a 200-600 objektívet érdemes választani adapterezés helyett pl. egy A6400 vázzal, modernebb, de sokkal több pénz.
Az igazából másodlagos, hogy mivel (mindenkinek más tetszik), a lényeg, hogy el kell kezdeni. Ha közelebb tudsz kerülni a tárgyhoz (amit sok idő elsajátítani), az mindig jobb eredményt fog adni, mintha van egy ekv. 1000mm-es objektíved a hozzá kapcsolódó korlátokkal (nem csak a nagyobb fényerő miatt)
Persze kis méretű madarakhoz mindenképp elég nagy mértékű nagyításra van szükség, ettől is függ a dolog. -
p_adam
addikt
válasz
racskobalazs #41739 üzenetére
Az objektívre megéri, a telekonverterre nem.
-
PuMbA
titán
válasz
racskobalazs #41739 üzenetére
Nem tudom, de a wildlife-hoz szerintem wildlife kamera is kell, nem csak wildlife objektív
A 600D nem kifejezetten wildlife gép.
-
racskobalazs
senior tag
Értem, szóval lényegében ezzel a kamerával "fölösleges" lenne beruházni rá?
-
PuMbA
titán
válasz
racskobalazs #41737 üzenetére
Egyrészt túl sötét lesz, másrészt nem lesz autofókuszod, mert hivatalosan f/5.6-ig tud fókuszálni a 600D-d, f/6.3 határeset. Harmadrészt 960mm-en a levegő szennyezés miatt többször amúgy is "kivasalt" képeid lesznek.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Ajánlották, hogy wildlife fotókhoz szerezzek be egy Sigma 150-600-at, két kérdésem lenne. Az egyik, hogy valóban megéri-e az árát, a másik pedig, hogy egy Canon eos 600D-vel használnám (egyelőre), s ha esetleg kevés lenne a 960mm reach, fel lehet-e rakni rá még egy 1,4 vagy 2x teleconvertert? Nem lesz-e túl sötét vele?
Előre is köszönöm!
-
válasz
pelenka35 #41734 üzenetére
A 750D nem egy sebesség bajnok gép, a videókészítés során sem lesz nagy az átviteli sebesség igény, egy jobb Class10-nek megfelelő jelölésű SD kártya megfelel bele.
Tudom ajánlani a Sandisk Ultra szériát, ennek a sebessége kiváló, a megbízhatósága nagyon jó, az ára pedig kimondottan kellemes.
-
pelenka35
őstag
Sziasztok !
Canon 750D fényképezővel rendelkezem , szeretném video felvételre használni milyen SD kártyát érdemes bele venni ? Milyen olvasás/írási sebességnek kell megfelelnie a kártyának 1080 felbontásnál ?
Köszönöm -
KTTech
veterán
válasz
Donki Hóte #41732 üzenetére
Azért én se csinálom végig mindegyikkel
csak kíváncsi voltam rá, és pár képet újra elkészítettem a mostani szoftverrel. Azóta a számítási kapacitás sok (száz)szorosára nőtt, ami meg is látszódik a képeken: sokkal pontosabbak a debayer algoritmusok, az objektívkorrekciók, és maga a színkezelés, élesítés és főleg a zajszűrés.
De egy egyszerű példát bárki megtehet: az LR-ben választhatóak a különböző process verziók. A mostani 5-ösről - ami elég koros már - elég a 4-esre visszaváltani és szemmel látható lesz a különbség (bár, most látom, hogy az utolsóban már csak upgrade van... kivették a downgrade lehetőségét).
Az első digitális képeim nekem is 2003-asak (az első gépem Fuji S2800z volt, majd Panasonic FZ10 és FZ20), a 350D a 4. gépem volt (a megjelenése után), de az elején nem RAW-ot használtam, arra később váltottam, 2006-ban.
Az összes RAW nekem sincs meg, még annak idején leválogattam, és csak amit úgy ítéltem meg, az maradt meg (akkoriban még kézzel törölgetve). 3 külön helyen vannak tárolva, ebből egyik hely egy RAID5 kötet, egy másik egy RAID-Z tömb egy NAS-ban és egy OFFLINE backup is van. Az összes adat (a fizetős melók nélkül) nem foglal többet, mint 1TB jelenleg, és van egy jókora lemaradásom az újabb képekkel, szóval legalább 250GB felesleg tuti van.
-
-
KTTech
veterán
válasz
p_adam #41728 üzenetére
A DNG egy szabványos formátum, amit a gyártói szoftvereken kívül mindenki támogat. Azt viszont nem mondtam, hogy az eredeti RAW-ot törölni kell, azt mindig megtartom. Jelentős eltérés van a 2006-os 350D RAW-okat a mostani LR11-el feldolgozva, mint annó az akkori konvertert (Silkypix, Lightroom - illetve az LR elődjét) használva.
-
PuMbA
titán
válasz
stimpyx #41729 üzenetére
Ez egy jó cikk, de írják is, hogy nagyon-nagyon ritkán fut bele az ember ilyenbe:
"But after all, this is a four-stop push. Depending on your shooting, this may indicate a slight dynamic range disadvantage to using C-Raw, but it's likely to remain an edge case for most users. "
-
stimpyx
csendes tag
https://www.dpreview.com/articles/0483301097/quick-look-canons-new-compressed-raw-format
30-40% tárhelyet nyersz vele, cserébe elcseszett jpeg szerű artifactokat kapsz, amik erős pushnál ki fognak jönni. Volt már több olyan képem amit máshogy nem lehetett megmenteni. Egy 4 terrás vinyóra ráfér 200.000 kép, amiket ugye leválogat az ember és azt tartja meg amit érdemes. Ha leválogatott képből 200 ezernél többet gyártasz egy évben és sorban veszed a 4-8-12 terrás vinyókat akkor megkövetlek, neked tényleg kell a veszteséges.
Én szvsz a veszteségest bekapcsoltam, leteszteltem, menő volt a végtelen buffer, aztán kikapcsoltam mert nem vagyok sportfotós.
-
p_adam
addikt
válasz
KTTech #41727 üzenetére
Nem hinném, hogy bárki dicsérné a szoftvert, ugyanakkor senkit nem érdekel, csak a végeredmény számít - és ha a többi feldolgozó szoftverből ez gyengébb, vagy majd egyszer ez feljavul, vagy lesz más, ami hasonló motort használ, akkor meg pont a DNG az, ami rugalmasság szempontjából gyengébb. Minden relatív.
-
PuMbA
titán
válasz
KTTech #41723 üzenetére
"A fileméret maximum a kártyán számít, amint feldolgozásra kerül - pl. az említett pureRAW-al elő van kezelve LR előtt - akkor az ottani 3-500MB-os DNG file sokkal több helyet fog foglalni"
Ezért nem használ kb. senki PureRAW-ot. Én nem ismerek ilyen fotóst
Senki sem önmaga ellensége, hogy 3-500MB legyen egy kép és azt tárolja. A maximalizmusnak is van határa és ez már fingreszelés kategória, amit hihetetlen kevesen vállalnak be.
-
p_adam
addikt
válasz
KTTech #41723 üzenetére
Az 'előkezelés' csak azt teszi lehetővé, hogy nem használható a Canon saját software-ével ami egyesek szerint jobb végeredményt ad és csak azokkal a RAW file-okkal használható.
Mindenki azt csinál, amit szeretne és tapasztal (vagy csak hisz valamiben, mert a gyakorlatban nem próbálta) De egy RP-vel tényleg nem a veszteséges tömörítés korlátoz le, hanem maga a szenzor. -
KTTech
veterán
válasz
p_adam #41717 üzenetére
Ha átküldöd egy DXO PureRAW-on számítani fog, hogy veszteséges-e vagy sem. Sőt, minden egyes újabb RAW konverter többet tud kihozni a régi fileokból. Így szerintem nem kérdés, hogy a veszteséges RAW az, amibe menteni kell... kivétel a sportfotókat, ahol gyakorlatilag ma már úgy lövik az emberek a képeket, mintha videót készítenének.
A fileméret maximum a kártyán számít, amint feldolgozásra kerül - pl. az említett pureRAW-al elő van kezelve LR előtt - akkor az ottani 3-500MB-os DNG file sokkal több helyet fog foglalni
Ami meg nem kell, úgy foglalja a legkevesebb helyet, hogy le van törölve. Erre annak idején írtam egy kis programot, ami megnézi, hogy van-e xmp file a RAW mellett (vagy azonos nevű jpg egy kiválasztott könyvtárban), ha nincs, akkor törli a RAW-ot (persze a teljes mappa feldolgozása után).
-
p_adam
addikt
Igen, a Sony kameráknál ez még jobban meggondolandó mivel csak a legújabb modelleknél jelent meg a veszteségmentes tömörítés és az A7IV esetében az is a max. fps korlátozásával jár, egyébként meg a teljesen tömörítetlen a másik opció, ami még többet foglal, át lehet konvertálni, de felesleges macera, stb.
-
m3ss
veterán
válasz
p_adam #41717 üzenetére
most elgondolkodtam en is ezen a losslesss vs compressed teman, en idaig mindig compressedet hasznaltam, anno en ugy lattam teljesen feleleges a vesztesegmentes dinamikaigenyes temaknal is. most valahol azt olvastam, hogy az utomunka soran a softwarek gyorsabbak lesznek az uncompressed fajlokkal..kivancsi vagyok, ez jo erv lenne mellette. mai eskuvore atraktam uncompressedre
-
p_adam
addikt
válasz
KTTech #41716 üzenetére
A file-ok rugalmassága magából a szenzor képességeiből ered. A RAW tömörítés nem degradál olyan mértékben, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, amióta van ilyen opció, csak ezt használom.
[link]
A Sony kamerákon egy ideig nem is volt veszteségmentes RAW és annak sem lehetett érezni a hátrányát durva expo korrekció esetén sem, talán asztro fotók esetén látszik belőle valami 200% nagyításon de az esetek 99%-ban teljesen felesleges (szvsz). -
KTTech
veterán
Volt olyan képem, amin ennyit húzni kellett (általában lefele, azt jobban is viseli a Canon, mint pl. a Sony szenzor, az a másik oldalra van optimalizálva). Sajnos benéztem, amikor készítettem, és nem volt megismételhető. De általában lesz*rom, hogy egy kép esetleg zajos, nem az teszi jóvá, ha zajmentes (vagy CA mentes)...
Gyorsan változó körülmények közt sokszor van olyan, hogy nem sikerül elkapni a hajszálpontos expót / nincs időm expókorrekciózni. Persze nem tájképnél/városképeknél - viszont ott is van, hogy az égbolt és a téma közt túl nagy a kontrasztkülönbség, derítésre nincs esély sem, de otthon gépen korrigálható elég jól, főleg az LR11-ben...
-
PuMbA
titán
válasz
takitibi #41714 üzenetére
Ez igaz, hogy magamat tartom ki, de a belinkelt fotóján csak simán álltak az emberek, amihez 1/100 szerintem elég. Helyzettől függ, de ebben az esetben én így ítélném meg.
KTTech: Ezt egyszerű eldönteni, hogy elég-e a veszteséges vagy sem. Megnézed az eddigi fotóid közül, hogy volt-e olyan, amit 2,5-3 fényértékkel felhúztál és meghatározó / felejthetetlen fotó. Ha van, akkor kell veszteségmentes, ha nincs, akkor nem.
-
KTTech
veterán
Igaz, elnéztem, egész pontosan 797 kép fér egy frissen formázott 32GB-os kártyára.
Soha nem használtam még a veszteséges RAW-ot, mert ha olyan helyen járok, ahova nem biztos hogy visszamegyek, a lehető legjobb minőséget szeretném magammal vinni. Szóval annak aki nem profi sem helypazarlás.
-
PuMbA
titán
válasz
stimpyx #41710 üzenetére
Na ezt nem tudtam, hogy az is CR3 kiterjesztésű marad
A lényeg mindegy, mert ami benne van pont ugyanaz, mint ami egy régebbi gép CR2-jében van.
"Ha turistáskodsz és percenként 1-et kattintasz nincs értelme spórolni, ha expót kell húzni utána vagy árnyékokat húzol fel jobb a veszteségmentes."
Szerintem pont, hogy turistáskodáshoz nem kell. Minek? A kép szélén fogod pixelkukkolni, hogy az árnyékban milyen részletek vannak? Aki nem profi, annak csak helypazarlás.
KTTech: 500*36MB az még mindig 18GB, szóval biztosan nem csak 500db RAW fér 32GB-ra. Aki nem profi annak pedig elég a veszteséges és akkor 32GB-ra ráfér 1400 db kép, ha 20MB-tal számolunk
-
stimpyx
csendes tag
Akár veszteséges tömörítést állítasz akár nem, CR3 lesz a fájltípus az újabb gépeken.
A veszteséges tömörítés szvsz sportfotónál éri meg ahol brutálisan növeli a bufferbe férő képek számát / kiirási sebességet.
Ha turistáskodsz és percenként 1-et kattintasz nincs értelme spórolni, ha expót kell húzni utána vagy árnyékokat húzol fel jobb a veszteségmentes.
-
PuMbA
titán
válasz
KTTech #41708 üzenetére
Be lehet állítani CR2-t is, ha veszteségmentes tömörítést akarsz. A CR3 azért kb. fele akkora méretű a CR2-höz képest, mert veszteséges tömörítést alkalmaz, de ez csak nagyon kevés esetben gond.
"Egy 32GB-s kártyára is kb. 500 RAW kép fér fel (EOS-RP-nél)"
Azt nem értem, hogy ez az 500 kép hogy jön ki a 32GB-os kártyára? 500 * 20MB (CR3 RAW) = 10GB. Ez még elég távol van a 32GB-tól.
-
KTTech
veterán
válasz
stimpyx #41704 üzenetére
Egy 32GB-s kártyára is kb. 500 RAW kép fér fel (EOS-RP-nél)... már ezt is elég fájdalmas elveszteni egy nyaralás során (ahova nem tudsz visszamenni, újrafotózni a dolgokat), nemhogy többet... és nem fog mindenki dupla kártyás gépet venni nyaralásra, családi eseményekre, amire az amatőrök nagy része használja a felszerelését.
De egy kisebb kártyával csökkenthetők a károk, és csak annyi a teendő, hogy 2-500 képenként cserélni kell egy kártyát, nem látom benne a szívatást...
Ha meg valaki videózik, arra úgyis nagy kártyát fog venni, de arányaiban sokkal kevesebbet veszthet, mint képekből (a hatalmas fileméretek miatt).
-
stimpyx
csendes tag
Nem értem igazából ezt a kis kártyás témát - ha kritikus hogy meglegyenek a felvételek akkor 2 kártyás gép kell. Amint hazaérsz még 2 helyre backup, 1 online 1 offline.
Ha nem kritikus akkor meg miért szívatná magát az ember a 16GB kártyák zsonglőrködésével?
-
KTTech
veterán
Ahogy más is írta, több kisebb kártya kellene. Én 32GB fölé semmiképpen nem mennék, de még a 16GB is meggondolandó (arról nem beszélve, hogy általában egy 32GB-s kártyát sem töltök meg RAW-al egy napos fotózás során, kivétel, ha videózok - jelenleg Kingston Canvas React 32GB-s kártyáim vannak).
Ha behal a kártya, akkor minden oda van, igen kis eséllyel lehetne olvasni az adatot róla.
Sokat használtam Kinsgton Elite Pro kártyát, nem volt vele gondom, ahogy a Sandisk-el sem, bár nem 1-2 kártyát láttam mindkettőből meghalni (más gyártótól is bőven volt elhalálozás).Nagyobb kártyát csak olyan gépbe vennék, ami alapból 2 kártyát kezel és mindkettőre párhuzamosan tud írni képet és videót is (csak a példa kedvéért Canon R6, Sony A7 mkIV, Nikon Z6II, Canon 5Dmk IV, Canon 7DmkII). Akkor viszont simán elmennék akár a legnagyobb kártyaméretekig is.
A microSD felejtős, mert az átalakító egy felesleges mechanikai kapcsolat (elektronika nincs benne) a gép és a microSD kártya közt, ami elég instabil tud lenni.
-
jeni
félisten
válasz
Donki Hóte #41700 üzenetére
lemaradt a Pro szó
semmikép nem, szabad microSDHX adapterrel használni,mert nagyon felmelegszik benne a foglalatban a gépen belül?
elméletben igaz,hogy nem egy teljes kártya és abban mentett képek,videók tűnnének el meghibásodáskor.
igaz súlyra nem jelentene semmit legfeljebb nem gazdaságos a több darab megvétele.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Filmvilág
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Eredeti játékok OFF topik
- Hyundai, Kia topik
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo V17 G4 - 17.3" FullHD IPS - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest