- A CNET, IGN és PCMag kiadója is beperelte az OpenAI-t
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Mikrotik routerek
- Bitcoin topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VoIP telefonálás
- Microsoft Edge
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Manjaro Linux
- Gmail
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
csacsi77
senior tag
válasz
szpeti40 #42396 üzenetére
"R10-re szerintem csak RF-S obi megy"
Ezt se hagyjuk lógva. Az R10-en RF és RF-S csatlakozású objektíveket lehet használni.
És valószínűleg a full frame RF Canonokon is lehet csatlakoztatni az RF-S cropos objketíveket.
Azért írom, hogy valószínűleg, mert a R3, R5 adatlapján ott vannak az RF-S obik is, de a korábbiaknál nincs ott. Szerintem csak lustaságból nem frissítették pl. az R és RP adatlapját az akkor még nem is létező RF-S obik támogatásával. -
rednifegnar
senior tag
-
válasz
szpeti40 #42218 üzenetére
Nekem az ilyen vászon/gyöngyvászon cuccok tisztítására a Vanish Oxi Action vált be a legjobban. 1 deci Vanisht elkeverek fél liter vízben, majd egy puhább szőrű körömkefével finoman megsíkálom a felületét.
Aztán alaposan kiöblítem, hagyom kicsöpögni a víz túlnyomó részét, majd valahová felcsíptetem csipesszel száradni.
-
Surfym@n
senior tag
válasz
szpeti40 #42015 üzenetére
Amazon.de-n néztem az árakat, de köszi a tippet
Esküvő, lovassport, portré, családi fotó a repertoár...
Köszi, bolondbiztos és villámgyors egy tank@balazs1022:
SD adapterezés elsőre jó ötlet valójában szűk keresztmetszet lenne végül az SD-kártya sebessége@Donki Hóte:
Nem a 70 eFt-tal van bajom (majom vs banán), hanem hogy USA-ban kétszer akkora tárhelyet + kártyaolvasót dobnak utánad a magyar árszintért cserébe...
lehúzást nem szeretem, arra 2 Ft-ot se adok szívesen
Tényleg csak a postázást kell megugrani valahogy.Ellenben az ssd-s megoldás nagyon ötletes
-
-
duni84
aktív tag
válasz
szpeti40 #41907 üzenetére
igen náluk lehet cseréltetni. úgy emlékszem, hogy kb 12-14e volt pár éve 70-200 obira. ha előre jelzed, hogy melyik napon viszed be és mihez kell, akkor meg is tudod várni, mert egy 10 perces munka (gyűrű ára + 1 órás szervíz díjat számláznak ki, ez szerintem most sem lesz több 15-18 ezernél)
-
PuMbA
titán
válasz
szpeti40 #41915 üzenetére
Én csak az első gépemet meg 1 olcsó obit vettem csak újonnan, azóta mindent használtan. 3 év gari járt a géphez speckó akció miatt, de elromlott a 3 év alatt? Hát persze, hogy nem. Hülyének éreztem magam, szóval akkor megfogadtam, hogy többet ilyet nem csinálok. Azóta a használt cuccokon annyit spóroltam, hogy ha el is romlana valamelyik és javíttatni kéne még akkor is több százezres nagyságrenddel jobban jártam, mint ha újonnan vettem volna
-
copass
veterán
válasz
szpeti40 #41664 üzenetére
fú nem kell ennyire és ennyi mindent rángatni!
iso 5000 a lélektani határ 5Dm2-nél, ahol már csak keveset szabad mókolni, mert jön a lila a sötét részekről.
a lilát még ki is tudod szedni, de ezt a csúnya mintás zajt már nem.
2.8-as obival már jobb a helyzet, de ha f4 akkor záridő 1/160-200 és 2-3 képes sorozatok. többet kell válogatni, de alacsonyabban marad az iso és nem lesz lila ha mégis húzni kell.
5dm2 legnagyobb baja az hogy M-ben nincs auto iso. -
KTTech
veterán
válasz
szpeti40 #41673 üzenetére
Meg vagyok elégedve vele. Magas ISO-ban kb 1-1.5FÉ-t nyertem (12800-on is használható eredményt ad - de ez sem Sony szenzor, ami elvisel 4 FÉ alulexpót...), az AF nem összevethető az 5DmkII-vel, viszont megegyezik az R-el. Pont a mérete miatt nem lett R vagy R6, kis, könnyű gépet kerestem, mivel már csak magam szórakoztatására fotózok, nem ügyfeleknek, és meguntam a nagy cucc cipelését (meg a járulékos hátfájást)...
A fogása egyébként meglepően jó (legalábbis az én kézméretemmel), nem a hagyományos Canon féle kisgépes fogása van.
Sebességre megegyezik az 5DmkII-vel, viszont nagyon kevés fénynél az AF belassul (az 5DmkII meg beállt ilyen helyzetben véletlenszerűen valahova 😃), ilyenkor a keresőkép is átmegy képregénybe. Ezt szokni kell.
A felső kijelző elvesztése nekem nem okozott gondot, mivel minden információ ott van a keresőben/hátsó LCD-n, sőt még sokkal több is - nagy kedvencem a 3D szintező és a segédvonalak (bár nekem segédvonalas mattüvegem volt az 5DmkII-ben is).
Persze pótakku kell hozzá, egy nap simán lemerítek 2 akkut (ha elengedem magam és még videózok is), de erre is van megoldásom, vettem egy 10000mAh kapacitású PD-s akkupackot, amivel akár gépen belül is tudom tölteni az akkut, vagy van egy USB-s mini akkutöltőm, amiben feltöltöm a lemerült akkut, amíg a másikat használom.
Az Adobe sajnos mostohán kezeli, nincs hozzá specifikuw camera profil, de egy kis mókolással a 6D profilja elég jó eredményt ad (az Adobe color profilokat nem szeretem).
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40 #41661 üzenetére
A magas ISO-t még birja (sokat használtam 6400-on is, nem kell tőle félni, de pontosan kell exponálni), de azt nem szereti, ha a magas ISO-n még húzni szeretnénk rajta... vagy ha igen, akkor nem az ACR-t kell használni először, hanem a DXO PureRAW-t kell ráengedni egy jó kis DeepPrime denoiser-el, majd az elkészült DNG-t kell ACR-ben megdolgozni.
-
PuMbA
titán
válasz
szpeti40 #41667 üzenetére
Hát igen, ezeken a helyeken ilyen borzalmas fényviszonyok vannak. Két megoldás van. Egy, sok pénz, azaz például f/1.8-as fix, 135mm-es objektív és / vagy mellé egy olyan mai, modern full frame gép, ami még ISO 25600-on is használható képeket ad vagy vaku. Egyébként pont ilyen helyzetben ér aranyat a stabilizáció, hiszen tele obinál ez nagyon fontos. Így 1/100-at is rakhattál volna be. Stabilizáció nélküli tele obi sportra ajánlott csak. Ilyen helyeken amúgy főként vakuzni szoktak, mert egyszerűen muszáj.
-
m3ss
veterán
válasz
ja itt mar elfogy ez a szenzor. ha nagyon muszaj, akkor ne szedd le a vignettet mar ekkora iso mellett. en 3200 felett nem nagyon hasznaltam mar az 5d2-ot emiatt. ha eltalalod az expot es nem nagyon kell huzogatni akkor meg szodaval elmegy ez az erzekenyseg...
dpreview talan? -
PuMbA
titán
válasz
Hát ja, az expót 1 fényértékkel alul lőtted és az árnyékokat ezen felül még extrém módon húztad, ami azt jelenti, hogy nem jó beállításokkal fotóztad. Hagyatkozz az automatikára Auto ISO-val, ha ennyire nem megy a jó beállítás megtalálása. Az is tény, hogy ilyen kevés fény esetén nem optimális egy f/4 obi. Ilyet f/1.8-as fix objektívvel szoktak lőni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
szpeti40 #41491 üzenetére
Azert irtam, hogy ezek a vegyi anyagok (elsosorban tomenyen) megtamadhatjak a feltett eszkozod. Ha ez nem fer bele, akkor nem erdemes probalkozni. En regebben monitor tisztito habot fujkaltam mindenre. Ha az nem akad a kezembe, akkor meg mikroszalas torlo, picit megnedvesitve, illetve, ha makacs a kosz, akkor egy nagyon pici mosogato szer. De van, aki meg ezt nem szereti.
(#41495) szbalogh válasza Donki Hóte (#41494) üzenetére
Azert remelem, ez nem akadalyozott meg az IPA elfogyasztasaban! -
copass
veterán
válasz
szpeti40 #41491 üzenetére
isopropyl nem feltétlenül lesz jó műanyagra (megkaphatja könnyen a felületet és foltos lesz), viszont az elektronikában biztos nem okoz kárt.
de én semmit nem csöpögtetnék bele, inkább szervíz.
lehet hogy a gomb ment tönkre, mert elvileg nem szabadna reteknek bele kerülnie.
a gomb meg "szerintem" úgy van kialakítva, hogy ne tudjon semmi befolyni a kapcsolóhoz. -
tvamos
nagyúr
válasz
szpeti40 #41486 üzenetére
Ilyen hulye nyalkas lesz a gumi tole. Az mindegy, hogy milyen alkohol, az denaturalt szesz is tonkreteszi, es olyan hulye nyalkas lesz tole a soft felulet. Es sajnos, amikor kiderul, hogy birta-e, akkorra ugye mar mindegy. (Mondjuk nekunk el tudod meselni, hogy olyan lett tole...) En a isopropanollal is vigyaznek, kell a francnak, hogy megtaknyosodjon.
-
szbalogh
addikt
válasz
szpeti40 #41484 üzenetére
Izopropil-alkohol is jó lehet de vigyázz, mert az nem lesz soha teljesen vízmentes a lencsetisztító folyadékként árult lé pedig valami vizes alapú.
Ja bocsánat rosszul mondtam az előbb. Benzines folttisztítót keress! Az szokott lenni a tiszta paraffin. Vagy gyógyszertárban lehet kapni sebbenzint.
Ja és úgy csináld, hogy ha bement a csepp felfordítotd a kamerát, hogy ne follyon le a lé csak a gomb körül maradjon. -
Gabengocia
tag
válasz
szpeti40 #41394 üzenetére
Ha az én véleményem számít helyzet függő. Nekem kislányaim vannak mostanában nem viszem kintre a fényképezőgépet így 18-50 f1.8 ot használok ha tudnám hogy kintre kell akkor 28-105 lenne a választasom. Nincs nagyobb zoom obim van még egy fixem 50-es de ahhoz a lakás kicsi. Nem tudok olyan hátra menni hogy minden beleférjen.
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40 #41394 üzenetére
Akkor inkább keress egy Canon 100-400-at, jobban jársz (még ha gyűjtögetni is kell még rá).
A gépeddel, ha még rápattintasz egy 2x-es telekonvertert a 70-200-ra (ami magában sem olcsó), el is vesztenéd az AF rendszert... és még mindig csak 400mm-en vagy, de F8-as induló fényerővel.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
szpeti40 #41364 üzenetére
Valamint 24mm-en F8-on IS on-al sikerült 1/50-el bemozdult képet produkálni.. 7 sör után én azt kézből kitartom
Viccet félretéve. Ha be van kapcsolva az IS annak van ilyen ilyen szöszmörkélő hangja. De mondjuk ne legyen hangja mert nagyon spéci a cucc, akkor kezd el tesztelni a 105milis végén 1/125, 1/60, 1/30, 1/15 az 1/125 az simaliba kell hogy legyen és az 1/60 is. De amikor félig rányomsz az exponáló gombra akkor érezned kellene, hogy "megfogja a képet".
-
Peet91
aktív tag
válasz
szpeti40 #41360 üzenetére
Hát ez függ a fotós cucc méretétől is. 30 literesem van, és nekem az EOS R + 70-200/2.8 + 16-35/2.8 + 5/1.4 Art mellé befér 3 napi váltásruha (alsógatya-zokni-póló) plusz tiszálkodási szerek meg egyéb cucmók, nagyon jól bővülnek "felfelé" ezek a táskák. Hétvégi külföldi nyaraláshoz pont elegendő, főleg hogy a pulcsit, és ilyen nagyobb ruhákat kívülre még fel tudod kötni, ha túl meleg lenne, hogy rajtad legyen. Volt korábban 20 literesem, azzal utazni kevésbé lehetett, azért is váltottam, cserébe az városban rohangálni kényelmesebb, és megesz majdnem ugyanannyi fotóscuccot, csak kicsit zsúfoltabban.
-
Peet91
aktív tag
válasz
szpeti40 #41358 üzenetére
Bocsánat butaságot mondtam a korábbi hsz-emben, Manfrotto Off-Road táskát használunk, 30L-es verziót, pont láttam egyet marketplace-en, olcsóbban, mint az általad linkelt új ára. Szintén saját tapasztalat alapján, ami egyértelműen rossz túrahátizsák, amiknek az egész "hátulja" lejön, és csak úgy férsz hozzá a cuccokhoz. Mindenképp side-access-es táskát javaslok, hogy ne kelljen letenni a sárba, vagy a lábadon egyensúlyozni, mert egyrészt kényelmetlen, másrészt nagyon drága tud lenni, ha szerelés közben lefordul az egész batyu a combodról.
Cimbi az off-road-os, én vagyok olyan sznob malac, hogy Peak Design Everyday Backpack-el mentem túrázni (igazából csak nincs másik hátizsák, mert eladtam őket kihasználatlanság miatt). Az is tökéletes a célra, csak nagyon drága. -
Peet91
aktív tag
válasz
szpeti40 #41355 üzenetére
Nekem az a tapasztalatom, hogy túrázás során több a nem fotós cucc az embernél, mint a fotós, ezért olyan táskát érdemes választani, amiben a szabad zseb a lehető legnagyobb. Lowepro Trekkert használtunk, mert jól bővül, de az egy jóval nagyobb hátizsák, cserébe jó áron van használtan (ha éppen van).
Ha a kérdés a fenti típus kisebb vagy nagyobb verziójára van limitálva, akkor szerintem legyen a nagyobb, feltéve hogy a szabad zsebet növeli a mérete.
-
zodo
nagyúr
-
copass
veterán
válasz
szpeti40 #41182 üzenetére
defender minden csak nem biztonságos...kaspersky security cloud, ingyenes és mindent megfog.
-
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40 #40991 üzenetére
Ha jól emlékszem, ez a markolatos, igaz? Ha igen, akkor a markolatban van az akkufedél tartója, nézd meg, nincs-e ott... én ott tároltam mindig.
Ha nincs, akkor érdemes gyárit venni, máskülönben sérül az időjárásállósága a váznak (én utángyártott markolattal jártam úgy, hogy víz jutott a gépembe - fent a Glavoj völgyben sátraztam, és nem kis esőt kaptunk túrázás közben -, de szerencsére csak egy kis párát okozott a felső kijelzőn. Pár nap alatt eltűnt és még 8 évig használtam eladás előtt.
-
kigyi_23
addikt
válasz
szpeti40 #40980 üzenetére
Lehet, hogy az online kiolvasó hozzászámol "pár" expo-t videózás miatt. Ilyet már láttam, hogy x perc videókészítés megtolja az expo számot néhány kiolvasási mód esetén. Egyfajta kompenzációként. Nekem is 46400 expo-m van most és 48-ra hozza ki egy webes kiolvasó közel 1500-at ad hozzá ezt a videózásnak tudom be persze lehet rosszul gondolom ML is ezt a számot hozza amúgy.
-
KTTech
veterán
válasz
szpeti40 #40977 üzenetére
A Canon annak idején még ennyit rakott bele, az 5D széria még csak amatőr szintet képviselt. A 6D megjelenésekor pozícionálták feljebb az 5DmkIII-al.
Egyébként kb. egy liga a két váz, bár a Nikon drágább volt megjelenéskor 300 dollárral. Viszont a Canon felbontása jóval magasabb volt (21 vs 12), és a magas ISO-t is jobban viselte (főleg, ha le volt méretezve 12Mpixelre). A nagy aduász a videó funkció volt az 5DmkII-ben - neves sorozatok és filmek is készültek vele.
A D700 gyorsabb sorozatot tudott, mert kevesebb adatot kellett feldolgoznia (bár az az 1.1 fps különbség nem számottevő szvsz).A Canonnál a 9-ből a középső AF pont pedig elég jól sikerült (a többi jó ha van, de jobb ha nincs kategória, pontosságot tekintve, kb. azonos volt a 40/50D és az 5DmkI AF rendszerével). Mondjuk a gyakorlatban nem sok gond volt vele, sok esküvőn megállta a helyét annak idején.
A Nikon AF rendszere már annak idején is fejlettebb volt (a fénymérése is), és ez csak most, a MILC-ek térnyerésénél változott meg.Amikor megvettem az 5DmkII-met választhattam a kettő közül, melyiket veszem le a polcról, de ergonómiában és ökoszisztéma szintjén a Canon jóval jobban állt, így az lett a nyerő (használtam és teszteltem mindkettőt megjelenésük után, nem volt zsákbamacsek egyik sem - sőt, amikor megvettem ott volt nálam 2 db D700, csak hogy legyen tartalék
, mert esküvőre mentem... és bizonytalan volt a nagykerben, hogy megérkezik-e a rendelésem).
-
duni84
aktív tag
válasz
szpeti40 #40970 üzenetére
kérdezd meg, hogy mennyit videózott vele. esetleg az előző gazdája mennyit videózott vele. az 5d mk2-t és a 6d-t is végtelenül sokan használták videózásra, szóval mindkettőből létezik agyonhasznált "kevés expós". csak, hogy picit elbizonytalanítsalak
#40965szpeti40: a 6d-n ki tudod kapcsolni a neked épp nem szükséges funkciókat, az 5d mk2-n nem tudod bekapcsolni azokat, ha egyszer mégis jól jönne.
#40964 copass: szintén lapát kezem van. ettől még az 5d mk2 nekem szintén egy rossz emlék marad. mondjuk a 6d-t is eredetileg a tartalék tartalékja volt, aztán talán 2 éve adtam el (170-ért), szóval nem használtam agyon, de az akksi idő annyira nem rémlik, hogy drasztikusan rövid lett volna (mondjuk csak a gps volt bekapcsolva, mert javarészt kirándulásokra jött a súlya miatt, amíg nem lett helyette egy milc)
-
duni84
aktív tag
válasz
szpeti40 #40940 üzenetére
ezerszer inkább 6d, mint 5d mk2. nem csak az újabb szenzor miatt, ami "jobban tűri a magas iso-", hanem pl:
- 5d mk2: CF kártya kell bele, 6d-be SD(XC), gondolom SD-ből több van otthon
- 6d ergonómiailag nagyságrendekkel kiforrottabb
- 6d-t tudod távvezérelni pl a telefonodról, ha állványon van
- kicsit könnyebb
- egy akksival tovább bírja
- a beépített gps miatt ha később azon gondolkodnál, hogy hol lőtted ezt, meg azt, akkor egy pillanat alatt fel tudod tenni a térképre a fotókat.
- 2 végpontos af microadjust lehetőség
- az ergonómiát mondtam már?gyűlöltem az 5d mk2-t. a 6d-n pedig érződik az, amiket összegyűjtött a canon a 7d/5dmk3 vázakhoz.
-
PuMbA
titán
válasz
szpeti40 #40956 üzenetére
Azért azt vedd figyelembe, hogy az 5D Mark II az első "időjárás álló" váza a Canon-nak és gyakorlatilag alig vannak tömítések benne a későbbi vázakhoz képest, szóval annyira nem bíznék benne
Én erős hóesésben fotóztam alsó kategóriás vázzal, semmi baja sem lesz, ha beleteszed egy esővédő huzatba az akármilyen géped.
-
copass
veterán
válasz
szpeti40 #40940 üzenetére
6D szenzora nagyon jó és sötétben is betalál a fókusz.
5Dm2 szenzora gyengébb, de az egy tank. igazi munkagép, ütheted, vághatod, esőt is bírja!
szenzora iso 5000-ig tökéletes, felette már rossz lesz. 6D iso 6400-en is hibátlan.
kevés expós 6D 200-220k körül mozog használtan.
5dm2 120-150k környékén is meglehet csípni.
aps-c vázak iso 1600 felett színek szétesnek kevés fénynél. -
-
PuMbA
titán
válasz
szpeti40 #39152 üzenetére
[link]
Ahogy írod, képminőségben nem előrelépés, de az 50D por és cseppálló, kétszer tovább bírja az akksija, kétszer több sorozatkép per másodperc, felső LCD, jobb OVF, 1/8000 maximum záridő, viszont videó ugrik és másfélszer nehezebb. Ha ezek nem fontosak, akkor nem éri meg váltani.
-
törölt tag
válasz
szpeti40 #38033 üzenetére
A felsorolt hibák némelyikével én is találkoztam az első verziónál. Amikor jó kedve volt és tette a dolgát, akkor verte a Canon 24-70-est, de ez nagyon esetleges volt, így megszabadultam tőle. A G2-nél még semmilyen hibával nem találkoztam, hacsak az árát nem tekintjük annak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Mikrotik routerek
- Tesla topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest