- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tdizsolt
senior tag
Segítségre lenne szükségem. Van egy 7D vázam, amin nem akar működni a beépített vaku. Pontosabban exponálásnál nem ugrik fel. A beállításokban a vakuvezérlésnél azt írja, hogy nem jeleníthető meg a menü, mert tartozék van a vakupapucson.
Viszont ha felrakok egy külső vakut, akkor azt felismeri, illetve el is villantja. Szerviz lesz a vége, vagy van esetleg valami beállítás, ami elkerülte a figyelmemet?
Köszi előre is! -
racskobalazs
senior tag
válasz
Donki Hóte #41898 üzenetére
Köszönöm, akkor mindenképpen efelé hajlok majd!
-
válasz
racskobalazs #41897 üzenetére
Ha korlátos a pénzed, amit a projektre fordíthatsz, akkor is azt javaslom, hogy inkább a 80D vázat vedd meg.
Van pár kisebb, de fontos előnye a 80D-nek a 800D-vel szemben. Az egyik fontos dolog, az LCD kijelző a gépvázon. Nem kell kinyitni a hátsó kijelzőpanelt a beállítások ellenőrzéséhez, ez éjszakai fényképezésnél nagyon hasznos, de általában is gyorsítja a gép használatát.
A szenzor mindkettőben 24 megapixeles, de a 80D szenzora picit jobb, amit csak részben kompenzál a 800D jobb képfeldolgozó rendszere.
A 80D gyorsabb sorozatra képes (7 fps) és hosszabb sorozatot tud rögzíteni, illetve a 80D jobban védett az időjárás viszontagságai ellen, ami természetfotózáskor jól jöhet.
Az objektívet ráérsz később lecserélni, bár lehet, hogy az általad preferált témákra sokáig jó lesz a Tamron is.
-
racskobalazs
senior tag
Hát egyelőre erre futja :D Majd valamikor egyszer valami sigma 500mm környékit szeretnék, de az se most lesz
-
Az teljesen igaz, hogy a Tamron 16-300 egy régi obi, csak az a bökkenő, hogy a mégrégebbi Tamron 18-270 obival meg tökéletes a 80D fókusza
Egyébként jobban is szeretem a Tamron 18-270 obit használni, annak olyan erős a stabilizátora, hogy érzem a kezemen a pici rántást, amikor kimozdítom az obit a stabilizált pozíciójából. Ennek az ára mondjuk az, hogy jobban eszi az akkumulátort a stabilizátor.
A képminőségük meg olyan, amilyen, jó fényben, lerekeszelve, középen elég éles a kép.
-
PuMbA
titán
válasz
Donki Hóte #41894 üzenetére
A Tamron 16-300 egy 2014-es, legalsó kategóriás obi, nem csoda, hogy rossz a fókusza. A régi 3rd party obik sokkal rosszabbak, mint a maiak, ezért nem ajánlanám őket sose. Ha régi obi, akkor csak Canon obi.
-
válasz
racskobalazs #41890 üzenetére
Ha az itt ajánlott 80D típus egyik használt példányát választanád, akkor az objektívedet mindenképpen vidd magaddal a próbára.
Nekem van 80D-m az általad is használt Tamron 16-300 obival, nekem sajnos elég sokszor nem sikerül fókuszálnia a rendszernek
Ha nem a középső fókuszpontot használom, hanem több fókuszpont aktív, akkor kicsit jobb a helyzet, de akkor sem tökéletes.
Más zoomos obikkal (Tamron 18-270, Canon 18-135 IS USM, Canon 70-300) tökéletes a 80D-m fókuszának a működése, de pont a Tamron 16-300 obival nem szeretik egymást. Lehet, hogy az én Tamron 16-300 obimmal van valami bibi, de jobb, ha te a vétel előtt alaposan leteszteled.
-
murdock25
tag
válasz
racskobalazs #41890 üzenetére
Szia!
Nem vagyok egy nagy expert, de én anno 650D-ről 80D-re váltottam (mindkettőt újonnan vettem). Lehet, hogy a 800D egy évvel fiatalabb, de szerintem egy 80D-vel talán jobban jársz, és büdzsébe is beleférhet, mert kb. 180-190 körül hirdetik, némi alkuval lejjebb vihető és szerintem jobb választás.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire érné meg egy kb "hivatalos" élete végén lévő (kb 90k expo) 600D-t lecserélni egy 800D-re? Nézegettem 90D-t is, de ami jó árban volt használtan, elvitték, valamint MILC-eket is (M50, RP, sony a6400) de ugye ott vagy új lencsék vagy adapter ami megint dob az áron egy csomót.
Keretem nem sok lenne rá, mindenképp használtat szeretnék (már csak azért is mert olcsóbb).
Ami tetszene: ~6 év technikai fejlődés, 9 vs 45AF pont (sokkal modernebb AF rendszer), 27 F8-as ponttal ha jól olvastam, majdnem 2x akkora burst (3,7 vs 6FPS), nagyobb felbontás (kicsivel, 18vs24mpx), UHS szabványú SD kártya csatlakozás (a 600D elvileg 25MB/s-t tud csak írni), jóval nagyobb buffer (~6 vs ~27kép).
Ami nem tetszik benne: -nincs-
Amit nem tudok: Mennyire zajos a szenzor?
Mivel ugyan úgy EF/EF-S így felszerelésem lenne hozzá, árban se olyan vészes (150k-ért láttam használtan).Szerintetek megérné egy csere? Hogy ne 11 éves gépem legyen, csak ~4?
Két fő felhasználási területem van, természet (madarak, egyéb állatok, főleg Tamron 16-300-al, városban/parkokban, így nem mennék vele szafarira) és asztrofotózás (hold, bolygók, ha rájövök hogy kell precízen beállítani a scopeot és nem BP-n leszek akkor egyéb mély-ég objektumok).
Előre is köszönöm!
-
KTTech
veterán
válasz
csacsi77 #41885 üzenetére
Nem pont azt, a fizikai érzékelő azonos, de a feldolgozó egység (és a programja) már nem. Jelentős eltérés van a kettő közt.
Mondjuk egy 3 számjegyes váz inkább alsó kategória, mint közép (a belépő meg a 4 számjegyes).Abban egyetértünk, hogy jó eséllyel ki is hal ez a vonal vele.
-
csacsi77
senior tag
válasz
KTTech #41884 üzenetére
Bocsánat, ha rosszul tudom, de mintha a 850D pont azt az fókuszrendszert kapta, mint a 90D, ami viszont a legfejlettebb Canon DSLR váz.
"45 pontos fáziskülönbség elvű TTL, az összes keresztszenzoros, a középső dupla keresztszenzoros f/2,8-nál, működési tartomány -3 Fé-től"
Persze a 7D MII-nek sokkal fejlettebb a fókusza, de az mégiscsak egy sportfotós gép, ott ez el is várt.
Szerintem a 850D-nek nincs oka szégyenkezni. Szép zárása ez a Canon középkategóriás, három számjegyes DSLR vázainak, mert tuti nem lesz több belőlük.Nikla
Ha van egy 55-200mm obid, akkor ne válts. Használd azt és tanulj vele. Ha váltani akarsz FF-re, akkor az úgyis később lesz, ki tudja mire fogsz. Fogadd meg Pumba tanácsát, vegyél egy használt 17-55 f/2,8-at és használd a gépet. Ha meg tényleg pénzt akarsz elszórni akkor az általunk tanácsolt használt 70-200 f/4 IS USM-et és akkor tényleg megvagy egy időre. Az FF váltásnál meg úgyis akkor jársz a legjobban, ha mindent eladsz és natív obikból építesz fel egy szettet magadnak. -
-
lesz alá egy ff váz - ami valószínű MILC lesz.
Jelenleg a Canon kínálata kicsit elmarad a többiekétől MILC fronton, tehát nem biztos, hogy érdemes drága Canon objektívekbe beruházni, ha a közeljövőben MILC-re akarsz váltani.
Egyébként mire használnád a rendszert, nálad mire nem alkalmas a 850D, ami miatt mindenképpen FF-MILC irányába akarsz indulni?
Értem én, hogy lófüttyöt se ér az a hobbi, amire nem lehet a világ minden pénzét elszórni, de ha van egy 850D-d és veszel hozzá pl. egy használt Canon 15-85 USM obit, akkor egy igényes hobbista/fotóamatőr által általánosságban fényképezni szokott témák 90 %-át remek minőségben le tudod fényképezni. A maradék 10 %-ból 8 %-nyit lefedsz az 55-250-es obiddal, a fennmaradó 2 %-ot meg elengeded.
-
tvamos
nagyúr
-
"MILC-re azt olvastam hogy jó nagyon a EOS EF - R converter, így a régi obik is garantáltan szép képet produkálnak"
Igaz nem nekem szólt, és még nincs is Milc-em, de ha a csillagok is úgy állnak, ha minden igaz januárban lesz egy R-em az 5D mkII után. Várom nagyon, legfőképp az AF miatt, az 5D-vel csapkodtam néha a fejem a gép előtt amikor a képeket nézegettem vissza.
-
Nikla
tag
Köszönöm mindenkinek - az ötlet az, hogy most objektív, ha megtanulom mit csinálok, akkor meg lesz alá egy ff váz - ami valószínű MILC lesz. Ugyan ezért néztem a 24-70-t is
Megnézem ezt a 17-55-t, addig pár kérdés:
PuMba:
MILC-re azt olvastam hogy jó nagyon a EOS EF - R converter, így a régi obik is garantáltan szép képet produkálnak - erről mit gondolsz?
Illetve miért 850d? Mert egy barátomtól vettem kevesebb mint 1000 expoval, még kicsi garival, 100-asért.....Így úgy gondolom megérte, mert ennyiért még használtan se kapok semmit ami ezen a szinten van, nem hogy újonnan, még bridgeben se.
szpeti40: Én 25-70ből a tamront néztem G2-t, nagyon jókat olvastam róla és a "lényegi" különbség, hogy a szélén lágyabb. Meg ugye majd 4-ed annyiért lehet kapni, így gagyibb, butább, műanyagabb.
KTTech: "Az AF sem elég acélos hozzá (2.8-on sok tévesztett képed lesz)" - ezt nem értem, a 850d megkapta a DPAF-et mint a "nagyok" (persze lebutítva) - vagy ez valami ami megint a rekeszből jön és meg kéne tanulnom?jeni: én akármit olvasok, ott mindig azt stresszelik, hogy a pénzed inkább objektívre költsd mint vázra, mert egy legteteje és legalja váz között nincs töredéke különbség mint egy legteteje és legalja obi közt - abba nem mennék bele, hogy mi történik egy R5 + kinai objektív vagy egy 2000d+ L-es lencse közt, mert ahhoz még kicsi vagyok
csacsi77: van értelme az 55-250-ről váltani egy 70-300 mm f/3,5-5,6 IS USM-re? Szemeztem vele, amikor ezt vettem, de akkor arra jutottam, hogy annyival nem szebb a képe vagy bármi, hogy megérje a majd 3x os árat.
UI: Ugye mindenki bekapta valamelyik prime lencséjét párnapja kicsit.... mert ugye BÚÉK és akkor lencsét kell enni
--- Ne utáljatok nagyon
-
csacsi77
senior tag
Egyébként miért akarnál venni full frame alapzoom objektívet APS-C vázra? A telénél még megértem, de a 24-70 mm-t nem igazán. Így aztán elveszítenéd a nagylátószöget.
Ezért plusz egy szavazat a Canon 17-55 mm f/2,8 IS USM obira. Telének pedig én egy Canon 70-200 mm f/4 IS USM-et vennék (esetleg a II verziót). Olcsóbban pedig egy 70-300 mm f/3,5-5,6 IS USM. Persze használtan. Itt a hardveraprón vagy Fotoptix Dávidnál esetleg a 220Volt használt oldalán. -
KTTech
veterán
Én biztosan nem vennék 2.8-as obit rá (mondom ezt úgy, hogy sokáig használtam Canon 70-200/2.8 IS-t, 350D, 40 és 50D-n). Az AF sem elég acélos hozzá (2.8-on sok tévesztett képed lesz), és jó eséllyel úgyis le kell rekeszelned majd. Egy korábban ajánlott, használt Canon 17-55/2.8 IS USM és 70-200/4L IS USM kombóval jársz legjobban.
Később, ha FF-re váltasz, akkor a 17-55-öt elég lecserélni pl. egy 24-105/4L IS USM-re (például kitben vásárolva), all-around objektívnek.
-
jeni
félisten
ekkora összegű obikat melyeket kinéztél az olcsóbb EOS 850D vázhoz nem vennék drága obit.
szerintem nem passzolnak hozzá.
valami drágább jobb vázakhoz talán de inkább a Canon EOS R MILC vázakra néznék olyan jobb kategóriás obikat.
a cél érthető is,de nem célravezető.
korábban is írta a PuMbA:
a MILC kisebb picivel és sport rendezvényekre,táj és vadászati célokra célra vezetőbb is.
ez majdnem olyan mintha a Trabi vázba Merci motort tennék.
nekem is a 850D van meg én is azért ugrottam fejest bele mert tény és való majdnem fele annyiért oda adták most Karácsonykor a vázt.
csábító volt a vétele,de hosszabb távon a MILC lesz a nyerő.
így használtan hozzá egy 17-55mm IS obit és bolti zsír újat megy egy 1,8f 50mm vettem ja és egy szintén használt Canon 580 EX II vakút.
így elsőre 2470ezer Ft-nál többet nem költöttem mindháromra.
24-70 többet ér de jóval drágább kat.
én se vagyok benne biztos,hogy megmarad a végén a Canon.
mivel olyan nagyot nem ugrottam vele a Canon-nal a Pentax K7 és az Oly MK10 II szemben. -
Szerintem ez egy jó páros, sok mindent meg lehet oldani velük.
Ha nem ragaszkodsz az újhoz én összevadásznám Canon adok-veszek facebook csoportból, hardverapróról. Vannak teljesen újszerűek is barátibb áron. Nekem eddig az összes fotós cuccom ilyesmi helyről van.
Ha új, akkor a Sigma/Tamron 70-200 az jó ötlet, most hogy melyik élesebb/gyorsabb egy kicsit azt fejből meg nem mondom, de szoktak lenni hajszálnyi különbségek.
Tamronnak a 24-70, 70-200 G2-es szériája ha jól olvastam jól sikerült, ők is f2.8 és gyorsak, sajnos még nem próbáltam őket.
"mint egyszeri nagyobb befektetés ami után a jövőben nem kell költeni rá
"
Persze, én is mindig ezzel hitegetem magam
-
PuMbA
titán
Bevizsgált, használt Canon 17-55mm f/2.8 IS USM-et megkapsz 140k-ért vagy akár olcsóbban is
Mondjuk én nem értem, hogy 850D-t mi alapján sikerült venni, mikor már a MILC-ek elterjedtebbek és jobbak és egy halott EF bajonettbe öntöd a lóvét, azaz veszel objektíveket, ahelyett, hogy egy még 20 évig meglévő bajonettbe raknád a pénzed. Én eladnám az egészet gépestül, ha ennyit tervezel elkölteni.
-
Nikla
tag
Sziasztok,
Kérek egy ötletelést.
Váz: 850d - APS-C
Van hozzá egy Canon 1.8f 50mm STM és egy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM.
Főleg család és egyéb hobbi fotózásra használom, sokszor beltéren és mivel tetszik a dolog, szeretném normálisabb objektívekkel folytatni, mint egyszeri nagyobb befektetés ami után a jövőben nem kell költeni rá
Ami hiányzik: Valami ami nagyobb látószögű és valami ami élesebb és fényerősebb tele.
Amire jutottam - mint "ez lenne az ideáli"s: (55-250 elad)
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
+
Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS III USM -- (vagy II)
csak ugye ez nagyon nem 2ft.
Így a terv az, hogy az egyiket megveszem Canon, a másik pedig Tamron/Sigma/**
A 70-200 az univerzálisabb lencse számomra és 24-70ből a többieké IS - míg a Canon ugye nem - így arra hajlok hogy azt veszem - illetve a táj és portré (amire ugye ott az 50 bármikor) talán jobban viseli, hogy ezek az objektívek nem olyan nagyon élesek a kép széle felé mint a canon, cserébe így belefér a budget-be.
Jól okoskodom, van esetleg jobb ötletetek?
Köszi előre is
BUÉK -
APS-C méretű szenzor nem valószínű, hogy lesz mobiltelefonban
Ellenben van már olyan mobiltelefon, amelyben ugyanaz a SONY EXMOR RS CMOS szenzor van, ami egy kompakt kamerában is megtalálható (amely kompakt kamera nem lószarral gurigázik, mivelhogy jócskán 400 eFt felett van az ára
)
-
vlevi
nagyúr
válasz
Donki Hóte #41870 üzenetére
A telefon pl teljesen kinyirta a kompakt gépeket. Csak a nagyon különleges típusok, extra nagy zoom, stb éltek túl valamennyire.
Azért egy APS-C érzékelos telefont megnéznék :)
Az, hogy van tükör, vagy nincs, az tulajdonképpen egy több évtizedes technológia.
Filmes gépeken így tudták megoldani, hogy a manuális fókuszt rendesen be tudd állítani, mert a tükrön keresztül ugyanazt láttad, mint ami a filmre kerül. Egy filmes kompakt gépen csak tippeltek, hogy milyen messze van a tárgy, milyen blende állásban milyen fokusztavot allits be, hogy még éles legyen a kép.
Mostmar van technológia ennek a kiváltására. -
válasz
KTTech #41869 üzenetére
Igen, ez a "fejlődés"
Minek gyártsunk DSLR gépet, amikor ott a MILC, olcsóbb gyártani, mert nincs benne tükör és ugyanannyiért rá lehet sózni a madarakra, mint egy DSLR gépet.
Aztán 10 év múlva azt mondják, hogy minek gyártsunk MILC-et, amikor ott a bridge kamera, olcsóbb gyártani, mert nincs rajta bajonett és ugyanannyiért el lehet adni a madaraknak, mint a MILC-et.
Aztán 10 év múlva azt mondják, hogy minek gyártsunk bridge kamerát, amikor ott a mobiltelefon, sokkal olcsóbb gyártani, mert abban már szinte semmilyen mechanikai elem sincs, és ugyanannyiért el lehet adni a madaraknak, mint a bridge kamerát
-
KTTech
veterán
válasz
Donki Hóte #41868 üzenetére
Nem lenne logikus, ha továbbra is gyártanák/fejlesztenének dSLR-eket. Sokkal többe kerül a gyártásuk mint a MILC-eknek (hiszen jóval bonyolultabb a mechanika, több precíziós elemből áll), és többe kerül a szervizelésük is. Többet meg nem nagyon lehet kérni értük, mint egy azonos tudású MILC-ért...
-
válasz
_csocso_ #41864 üzenetére
A cikkben ezt írják:
Egy Yomiuri Shimbunnal adott interjúban a Canon elnök-vezérigazgatója, Fujio Mitarai kijelentette, hogy néhány évvel később befejezik a hagyományos digitális tükörreflexes fényképezőgép zászlóshajójának fejlesztését és gyártását
Ebből nekem az jön le, hogy nem felsőkategóriás DSLR gépeket továbbra is fejleszteni és gyártani fogják. Persze tévedhetek is...
-
vlevi
nagyúr
válasz
duni84 #41866 üzenetére
Ahogy a cikk is említi, a MIL
FC kamerákban látják a jövőt.
"“It is natural that mirrorless cameras will become the mainstream of digital cameras… The market needs are acceleratingly shifting to mirrorless cameras."
Nem tartom kizártnak, sőt, nem lennék meglepve, ha pl. egy EOS M50 kenterbe verné a 450D-met -
duni84
aktív tag
válasz
_csocso_ #41864 üzenetére
érdekességként írom: az utolsó canon slr az eos 1v volt, amit 18 (!) éven át forgalmaztak, 3 éve nyugdíjazták és még 2025-ig biztosítanak hozzá alkatrészt és szervíz hátteret (magyarországon sajnos nem tudnak vele a márkaszervízben mit kezdeni, csak megcsodálják). ha az eos 1dx mk3 fele ennyit "él" majd, akkor az még egy elég hosszú etap dslr szempontból :)
-
_csocso_
senior tag
Sziasztok! A Canon [link] utolsó DSLR.-e. Lehet, hogy már volt.
-
duni84
aktív tag
-
Pikaa
aktív tag
Az 5D mk3 hány expóra van kiadva? Mi az az expó szám, amikor már nem érdemes/szabad megvenni a vázat?
-
Pikaa
aktív tag
Akkor a következő lépés a 5D mk3 volna, ami megfelelne legalább a fent leírtaknak?
-
-
csacsi77
senior tag
180 eFt-ért vehetsz egy használt 6D-t. A középső fókuszpontja (de csak az!!) gyors, pontos és érzékeny. De ez még csak a váz. Sportra a 70-200 f/4 IS jó lehet (+180 eFt, IS nélkül 120 eFt körül), portréra 85 mm f/1,8 kb. 80-100 eFt még.
A 6D jó magas ISO-n, azzal nem lesz gond.
(persze DSLR mivoltából fakadóan fókuszproblémák lehetnek) -
Pikaa
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Jelenleg egy Canon 7D vázat használtam, de eladtam. Ennek az oka a fullframe-re váltás, illetve a kevés fény, zajos képek miatt.
Sportfotózásra, és nagy ritkán pár portré készítésére használtam a vázamat.
Milyen vázat ajánlanátok?
- Ne legyen már 800 ISO-nál nagyon zajos a kép
- legyen fullframe
- min. 4-5 kép/ms
- 180k ezerig el (mindenképp használtat vásárolnék).Köszönöm.
-
Tdizsolt
senior tag
Szaisztok!
Most volt időm kicsit kattogtatni a 7D-vel,és megdöbbenve láttam, hogy a 350D pontosabb fokuszos képeket készít, mint a nagy tesó. Elképzelhető, hogy az előző tulaj elállított rajta valamit?
Olvasgattam kicsit a témában,lehetséges,hogy kalibráltatni kellene a vázat? Több obival is próbáltam
(50/1.8 STM, 70-200 f4L IS USM, 28-135 IS),és sajnos a 350D javára szebbek a képek. Teljesen amatőr vagyok még, a lelkesedésem jóval nagyobb, mint a hozzáértésem/rutinom,tehát a szakkifejezések bombázásával csak óvatosan... -
Nikla
tag
Boldog karácsonyt!
Ma utaztunk egyik vidékre, fotóztam, holnap megyünk még vidékebbre és rájöttem hogy otthon maradt a töltő
Esetleg Tököl környékén valakinek akad egy eladó canon lp-e17 kompatibilis utángyártott aksija
amiért holnap (25) délelőtt elmehetek?
Vagy egy töltöje kölcsön egy hétre
szilveszterkor jövünk vissza ide.
Esélytelenek nyugalmával, köszi előre is
-
Tdizsolt
senior tag
válasz
Tdizsolt #41772 üzenetére
Sziasztok!
Gondoltam meg osztom veletek, hogy sikerült megjavítani a kis 350D-t...
Alaplapot cseréltem benne. Vettem 5k-ért egy zárhibás gépet 4db akkuval, meg egy töltővel.
Kicseréltem a lapot, és hibátlan lett a váz.
Így a 7D mellett megmarad a családi kedvenc, és reményeim szerint megfertőzi majd a gyerekeket.
A lányom már múltkor mondta, hogy ha "megjavul" a gép, majd ő szeretné a nyakában vinni, és kattogtatni vele. -
-
PuMbA
titán
válasz
Chosen #41839 üzenetére
Canon-on más. Csak azt csinálja, amit a Shadows csúszka emelése, ha szükség van rá
Például ezen tesztképeden is sokat segített volna. Ha beállítod a JPG készítési paramétereket a fényképezőn, akkor tök jó eredményeket lehet elérni és nem kell RAW-ozni jó pár kép esetén.
-
Köszi azért.
Light Optimizert utoljára Panasonic FZ38-on próbáltam,
ahol szépen javított is rajta, de sajnos kiszámíthatatlan lett az eredmény. Hol sötét volt hol világos, így kikapcsoltam inkább, hogy kiszámítható legyen az eredmény. (Cannonnál lehet ez jobban működik.) -
PuMbA
titán
válasz
Chosen #41836 üzenetére
Akkor passz, de gondnak akkor sem kéne lennie. Csak az árnyékok, azaz a Shadows csúszka és / vagy az Exposure kis felhúzásával meg kell kapnod ugyanazt a képet. Egyébként JPG-ken sokat dob az Auto Lightning Optimizer, érdemes bekapcsolni Low-ra, ha JPG-ben is fotózol, hogy elkerüld a túl sötét árnyékokat
-
Nikla
tag
Sziasztok,
Mpb.com és keh.com van tapasztalata valakinek?
Köszönöm -
Off-Off mindkettő, Picutre Style: Standard (-2 Sharpness módosítással).
LR-ben megnéztem. Érdekes módon ezt az egy képet sikerült jó expoval exportálnia, de az összes többi sötét vele is (csak azokból még nem tudok feltölteni, olyat ami jól szemlélteti):
[850D - LR rawból exportált JPG (módosítás nélkül)]
Érdekes egyébként, hogy LR-ben, amíg a "kis" preview van addig jó a kép. Amint az Embedded Preview-ra kattintok és betölti rendesen a képet, utána sötétedik be.
-
PuMbA
titán
válasz
Chosen #41833 üzenetére
Kamerádon nincs beállítva Highlight Tone Priority vagy Auto Lightning Optimizer? Picture Style-nak mi van beállítva a gépen?
Egyébként Lightroomban is megnézném, mert a PS nem bír több képet kezelni és egyenként végigmenni a képeken nem kényelmes. PS akkor kell, ha komolyabb műveleteket akarsz csinálni a képpel mint pl. retus vagy képmanipuláció. Arra, hogy beállítsd az expót, színeket stb. Lightroom egyszerűbb és felhasználóbarátabb.
-
válasz
Chosen #41832 üzenetére
Példa, hogy a PS raw feldolgozás mennyire sötét 850D-nél:
[850D - kamerából kijött JPG]
[850D - PS rawból exportált JPG (módosítás nélkül)]
[850D - Capture One rawból exportált JPG (módosítás nélkül)]Szóval ez az ami szerintem abnormálisan sötét PS esetében.
-
Ha ez alatt az "Optics" menüpontban a "Use profile corrections"-t értjük, akkor most kipróbáltam, de sajnos az nem segít rajta. Ha bekapcsolom, akkor kb 1%-ot világosít rajta, látszik is, hogy tolódik a hisztogram enyhén, de még nagyon messze van az eredetitől.
Viszont a nehézség az benne, hogy nem csak az expot húzza le, hanem mintha minden másba is belenyúlna. Egyszerű expo korrekcióval hamar kiégetem a képet ha olyan világosságúra húznám vissza, mint amilyen az eredeti volt.
Kipróbáltam más appokkal is közben, Capture One egészen jól tudja beimportálni, ott kb annyira világos a lesz kép, mint amilyen a kamerából kijött JPG, csak az túlszaturálja kicsit és ahhoz még annyira se értek, mint a PS-hez.
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
-
KTTech
veterán
Ez esetben máshol lehet az eb elásva. A kamera profil nem szükséges a helyes megnyitáshoz, csak a Canon féle színvilág létrehozásához.
Sajnos az EOS RP-hez sincs profil (bár a link szerint van, de a 11.1-ben még nem töltötte be, és a megfelelő mappában sincs benne), de mivel hasonlít a szenzora a 6DmkII-höz, így némi masszírozás után már megy a nagyjából Canon színvilág is... viszont expóban nincs eltérés a kettő közt. -
-
-
Olyan problémába futottam bele, hogy amikor Photoshopban próbálok 850D-vel készült raw file-t megnyitni, akkor valamiért sokkal sötétebben akarja beimportálni, mint amilyen expozícióval az eredetileg elkészült. Összehasonlításképp amikor 30D raw képeit importálom, akkor azok szinte ugyanolyan expozícióval kerülnek importálásra. Mitől lehet ez szerintetek?
-
Nikla
tag
válasz
Donki Hóte #41821 üzenetére
Köszi!
-
Nekem egy Yongnuo 565EX vakum van, teljesen elégedett vagyok vele, tökéletesen együttműködik a Canon vázak ETTL vakuvezérlésével, mindent tud, ami egy gyakorlott amatőrnek szükséges lehet. Különösen az tetszik benne, hogy egy jól feltöltött Eneloop akkukészlettel nagyon sok villanás kijön belőle.
Az utóda ennek a vakunak a 568EX, ez annyival tud többet az 565-nél, hogy tud HSS villanást is.
A Godox TT685C nagyjából egyenértékű a Yongnuo YN-568EX vakuval, ha ezekből választasz, akkor biztosan elégedett leszel vele
-
Nikla
tag
@pumba: Nem tudom ennek mi köze a dologhoz, de tény, hogy egy L-es obival nem sok minden veszi fel a versenyt, nahjó az autóm, árban
Amiről én beszélek, pl amikor közép kategóriában egy tamron obi picit olcsóbb és jobb fényereje vagy szebb rajza van mint egy nikon/canon/gyári*.@jeni: semmilyen szinten nem ragaszkodom a canonhoz - sőt a kutakodásból az lett, hogy valószínű godox lesz
Szerk: KTTech közben megválaszolta
-
KTTech
veterán
Ha vázról levéve szeretnéd használni, kell egy e-ttl vezérlő (azaz egy pár, az egyik a gépen, a másik a vakun). Én egy Yongnou YC-622-est használok (azaz többet, nem csak egy vakut vezérlek), stabil, jól működik. Hátránya, hogy nincs kijelzője, csak a váz menüjéből szabályozható, viszont olcsó.
-
Nikla
tag
válasz
Donki Hóte #41813 üzenetére
Szia,
igen, azt tudom, csak a fogalmazással volt gondom, szóval ha állványon akarom használni a vakut, akkor kell-e kioldó, vagy megoldja azt is vezetéknélküli kapcsolatok valamelyikével?
@jeni: Uh, ez jól néz ki, van bármi előnye canon vakut venni, vagy ez olyan mint az obi, a többiek is tudják, csak sokszor olcsóbban ugyan azt (vagy néha jobban)
-
jeni
félisten
válasz
Donki Hóte #41813 üzenetére
220v boltban
40 ropi
Meike MK580 vaku (Canon) (használt) -
Az első kérdésre egyszerű a válasz, nincs értelmezhető Canon EX vaku 100 eFt alatt, a legolcsóbb EX430 pont 100 eFt.
A második kérdésedet meg nem értem, természetesen el tudja sütni a 850D a rá helyezett EX sorozatú vakukat automata módban, semmilyen kézi kioldóra nincs szükség.
Canon kompatibilis vakuk vannak elég jók, ha nem ragaszkodsz az eredeti EX vonalhoz.
-
Nikla
tag
Sziasztok,
Kaptam egy nemvárt kisebb bónuszt, így úgy gondoltam beszereznék végre egy vakut - ehhez lenne két kérdésem
Az első: egyszerűbb beltéri, portré és esemény fotózáshoz mi most Canon vonalon az ajánlott? 50e lenne a keret, de ha jövőbiztosabb/sokkal jobb akkor max 100. (+ ugye akarok rá kis softboxot, de az nem akkora tétel)
A második:
Már kezdem hülyének érezni magam... de egyszerűen nem tudok rájönni a válaszra:
Canon 850D + Canon EX (E-TTL (II)) vakuhoz kell még pluszba vakukioldó?Mármint ha kényelmesen szeretném használni és nem manuálisan állítgatni és slave elsütni..
Mert a leírása gyönyörűen elmondja, hogy lehet az istentudja milyen csoportokat is együtt kezelni - a beépített vaku elsütése nélkül is, a wireless rész pedig taglalja azt is, hogyan kell a villanyautóhoz csatlakozni
De se a képeken, se a leírásokban soha nem említi hogy kéne kioldó, cserébe azt vagy hatszor hogy teljes funkcionalítás és E-TTL II az a Canon EL/EX vakukkal megy.
Szóval lehet csak nekem van még nagyon reggel, de az elmúlt 1 óra alatt nem tudtam rájönni
Köszi előre is -
KTTech
veterán
válasz
racskobalazs #41805 üzenetére
Másik vázon kipróbálnám az objektívet... első olvasatra az AF probléma lehetne még váz gond is (erősen határeset az AF számára az obi), de ugrálnia akkor sem szabadna az értéknek.
Viszont olyat már láttam, hogy egy adott ponton nem működött az objektív (valamelyik funkciója), és az szalagkábel hiba volt...
Fel kell dobni az objektívet másik vázra és rögtön kiderül mivel is van a gond.
-
KTTech
veterán
Én a 15-85-öt venném. Remek átfogás, jó képminőség mellett.
Az itt említett szalagkábelhibával nem találkoztam (a Sigma 18-125-ömnél igen, szerencsére még gariban, meg a jóval drágább Canon 17-55/2.8-amnál volt IS modul és szalagkábel hibám, ami a Cameránál 40E-be fájt). Tehát ha beüt a katyvasz sem feltétlenül kell a fél vesét odaadni érte.
A Sigma 17-70 sem rossz, de nekem jobban tetszett a Canon átfogása, felépítése. Azt már csak halkan említem meg, hogy a legnehezebb ezt az obimat volt eladnom, senkinek nem kellett...
Annak idején amikor még APS-Cm volt, nézegettem a Sigma 18-125 OS-t is, kirándulóobinak a 17-55 mellé, de végül fullframe váltás lett belőle, így okafogyottá vált. -
csacsi77
senior tag
Ezt már neked kell eldönteni, hogy a 30 eFt-os kitobit veszed vagy a még használtan is jóval drágább (80-100 eFt), de sokkal többet tudó 15-85-öt.
Én rövid ideig használtam 15-85-öt. Remek átfogása van, kellemes építési minőséggel, közepes fényerővel, remek képminőséggel.
Ha választani kéne én biztos a 15-85-öt venném. -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Lenne egy problémám egy Canon eos 600D-vel. A probléma az, hogy van egy Tamron 16-300 obim hozzá, viszont mikor ez Maxon van (300mm) akkor a kamera néha mintha nem tudná rendesen az af-et beállítani. Ugrál 0-max között, valamint az f-stop is ugrál 6.3 és 7.1 között. (De van, hogy működik, nem jöttem rá mitől függ) Lehetséges, hogy ez az obit már nem tudja rendesen kezelni a kamera? Vagy az Obi lehet a hibás?
Előre is köszönöm! :)
-
t.imi
addikt
válasz
KTTech #41802 üzenetére
Le és feltekertem a harmincötöst, most jó...az a vicc, én bontottam ki. Attól még lehet hibás, ez tény. De hogy egyszerre kettő, natív50-es is?!..Az rf 24-105 gyönyörűen dolgozik, sötétben mondjuk esélytelen vele komoly kárt okozni.
Akadt csöpp napfény, készült úgy 20 expo a 35-el.
Őszintén, nem estem hasra tőle, még f8-on sem, ha távolabbi témákra lőttem.
Portré vakuval ~1-1.5 méterről kimondottan jó (számomra).
10-20cm távolságra is tuti
Tájkép....ef-s 18-55 szint.
Sony tamron 35 2.8 "makróval" össze sem lehet hasonlítani, pedig agyon dicsérték tesztekben.
Szombatig van még idő, csak legyen még nap, hogy tudjam használni.Jeni, emlékeim szerint a 15-85 sokszor szalagkábel hibás, ha korosabb darab. Javítására szép emlékű mester 30k körüli számot mondott. Ennek vagy 4 éve. Azóta lehet csökkentek az alkatrész árak.
Tamron v sigma nem gyártott 17-70-es obit aps-c-re?
Az sem 100%, kis kompromisszummal használható.
Anno nikonon nekem nagyon tetszett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest