Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz Patice #63180 üzenetére
Így csináltam én is. Volt egy saját 7 Home licenszem, azt még 7-esként vittem át egy másik gépre (telefonálós módszer), majd 10-esként egy harmadikra. Csak beléptem az MS fiókkal, megkérdezte, hogy mostantól ezen a gépen használom-e, klikk az igenre, és kész. Több brand gépes/laptopos 7-es és 8/8.1 licenszt is frissítettem 10-re, hozzárendeltem MS fiókhoz, és aztán a nagy része ment másik gépre, az egyik lett frissítve 11-re.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Piftuka
veterán
válasz Patice #60407 üzenetére
Köszönöm a választ mindnyájatoknak!
Reagálva a leírtakra és kérdésekre:
- Ahogyan írtam az eredeti hozzászólásban, a gépet nem én építem, nem én fogom használni, semmi közöm nincsen a projekthez. Egy kollégának teszek szívességet, hogy utánakérdezek. (Asztali gépek kapcsán tőlem szokott segítséget kérni, és ezzel is hozzámfordult. Mivel "célgép", ezért inkább itt kérdeztem rá.)
- Annyit tudok, hogy Raspberry Pi alapon indultak, vettek egy komplett szettet, de valamilyen okból (talán nincs is ilyen kimenet rajta?) nem tudták összehozni a kis gépet a saját DAC berendezésükkel.
- A fotón a ház illusztrálása volt a lényeg, nem a látható alaplap, de akár Mini ITX is lehet a megoldás. Bár ha jól értem, a minőségi alkatrészek miatt mégis az ATX vonalon érdemes maradniuk.
- Ventilátor - ha jól értettem az elvárásukat - nem a "meghallják/nem hallják meg" dilemma miatt nem kerülhet a gépbe, hanem a funkció, a hangminőség miatt, amelybe a ventilátorok által keltett interferencia negatív módon "szólna bele".
Továbbítom a fenti információkat, aztán majd eldöntik ők, hogy merre mennek tovább.
Nekem csak az a kérdésem, hogy milyen az a "normális notitáp"? Jól értem, hogy azzal az Inter-Tech kombinált tápcsatlakozó vezetékkel be lehet üzemelni a célgépet, és az egészet egy bármilyen notebook tápegység el tudja látni megfelelő mennyiségű energiával?
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
félisten
válasz Patice #60411 üzenetére
Botfülű vagyok, nekem mondhatod.
Egy pár minőségi bookshelf hangszóró, esetleg egy külső USBs DAC nekem a max., ami hangzásban értékelhető.Ettől függetlenül értékelem az ilyen projekteket.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
-
cucka
addikt
válasz Patice #60407 üzenetére
Fenti gyártók azt tapasztalták, hogy egy nagyobb teljesítményű proci visszafogva, alulfeszelve jobb hangot produkál, mint egy gyengébb.
Most eszembe jutottak azok a bohócok, akik audiofil hdmi kábelt meg audiofil ethernet switchet árulnak méregdrágán .
Látom a lelki szemeim előtt, hogy megmondod két processzornak, hogy adjon össze két számot, majd jön Audiofil József meghallgatni a különbséget az eredmények között
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
válasz Patice #58504 üzenetére
Ezt pont nézegettem pár napja, i3-7100 és i3-8100 között van teljesítményben, de 6W TDP-vel megáll a lap 10W körül, szóval elég ígéretes, viszont tekintve, hogy egy J5040 is 60 ezer a boltban, ez nem hinném, hogy olcsóbb lesz, inkább 75-80 közé saccolom..
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
tlac
nagyúr
válasz Patice #56262 üzenetére
igen, ez jobb lenne
mivel nekem még a 24 pines kábelszörnyet is el kell majd vezetnemelég sokat nézegettem a pico-kat, de ha megbízhatót akarnék venni, akkor az még többe kerül mint ez a chieftec (mondjuk ez is volt 25k, meg egy 85w-os el is füstölt már a lappal együtt..) és külső tápot is vadászni kell hozzá
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz Patice #56262 üzenetére
Én is így gondoltam, bele is pattintottam a 160XT-t az Asrock QC5000-be, aztán felszereltem a 2 2,5-es meghajtót a tartólemezre, és jól nem fért be, mert az első diszk meg a táp egyik (vagy 2?) kondija a tér ugyanazon részére tartott igényt. Kapott ebay-ről paneltápot, megyeget is már egy ideje 24/7-ben
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz Patice #56092 üzenetére
Szia!
Most melóban vagyok, írni akartam, de majdnem éjfélig elemezgettem a karaktereket, jelentéseket, de nem igazán vettem ki mi mi
De még vissza térek rá!
Azt volna jó még tudni, hogy amit betettem képet + 4 db NUC között mi a különbség?
Mert szerintem nem sok különbség van.
Ráírtam tegnapelőtt az egyik boltra is, de azt írták, nem minden adatot ad meg a gyártó sem, mint ahogy azt sem, hogy pontosan milyen táp van a csomagban.
Az egyik youtube unboxing videóban látni, hogy van külső táp, de már a dugaj nincs ami a konnektorba megy, mondjuk azt tud adni a szervíz is szerintem...Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
makoss
veterán
válasz Patice #56069 üzenetére
Most találtam egy olyan NUC verziót ami hasonlít a korábban kinézett változatra, annyi, hogy ez TN-es ami nem tudom mit takar
típusra nem sok az eltérés:
NUC11PAHI30Z
NUC11TNHi3
És ez a TN akkor keltette fel a figyelmem mikor a NUC processzorának TDP-je után kutakodtam, akkor vettem észre az árúkeresőn ezt:
Na gondoltam ez marhaérdekes, ahogy nézem az Akasa passzív hűtős háza a TN jelzésű NUC-okkal kompatibilis
Egyből a TN-es verziók után kedtem nézelődni, a képen lévő találat kicsit megnehezíti dolgom, mert a típusjelzés a 4 db NUC-ban nem sok, nem tudom mikben térnek még el egymástól?Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
makoss
veterán
válasz Patice #56032 üzenetére
Köszi!
Azt lehet tudni honnan vetted?
Azért kérdezem mert nagyon kevés bolt foglalkozik NUC-okkal, pedig szerintem lenne rá érdeklődés, legalább is engem érdekelne, amiket nyújt ilyen áron, háát nem találtam más gépekben 250 eFt alatt így:
Intel NUC 11 Performance Lite (NUC11PAHi30Z02)
11. generációs proci
Pcie 4.0
2x Thunderbolt 3
alacsony fogyasztás 40 wattos táp.És mivel támogatja a Pcie 4.0-et, mehet bele a Samsung 980 Pro m.2 SSD is!
Memóriát G.SKILL Ripjaws 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz F4-3200C22D-16GRS néztem ki.Azóta is várom a jobb ajánlatokat, de ilyen tudással, felszereltséggel 250eFt alatt még nem kaptam!
Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
tlac
nagyúr
válasz Patice #55382 üzenetére
igen, egyébként meglepően jó
sajnos a Seasonic SS-300TFX táp hatékonysága csak 115V-on van meg (230V-on jobb lehet)
([link])de mondjuk 82,67%-nál 25W fogyasztással kalkulálva kevesebb, mint 5W a veszteség
szóval valószínűleg a pico psu sem lenne jobb, szerintem csak a venti fogyasztásával lenne kevesebbde ha használ valaki pico psu-t továbbra is kíváncsi vagyok az eredményeire
[ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Patice #47028 üzenetére
Sziasztok!
NAS-t szeretnék összerakni. Ehhez vagy J4105-ös asrock alaplap+integrált CPU 10W TDP-vel vagy egy intel 8/9. generációs T jelzésű, azaz kisebb fogyasztású ~35W processzor lenne hozzá egy ITX alaplap. Milyen tápegységet érdemes venni, ha lenne mellette mondjuk 4 HDD még?
-
Rick4
félisten
-
poLeH
junior tag
válasz Patice #52298 üzenetére
Értem, de azért szeretném kimaximalizálni az igpu-t hogy ne legyen vissza folytva,mert nem kap elegendő ramot. De gondolom 16gb ram mellett ki tudja futni magát,ha maxra teszem neki a ram használatot.
A memória késleltetés mennyire számít ? Van itt cl 16-22 ig .
Az mennyire lenne baj ha a 8gb mellé 16gb -t tennék dualba?
[ Szerkesztve ]
-
poLeH
junior tag
válasz Patice #52291 üzenetére
“A dual channel az iGPU-nak lesz igazán fontos, mert ahogy előttem írták a rendszermemóriából használ egy beállított mennyiséget.”
ezt hol tudom megnézni,beállítani hogy mennyit vehet el a rendszer memóriából ? Az Intel Iris Xe Graphics vajon mennyit tud felvenni maximum? Gondolom 4gb-nál nem vesz fel többet ha maxon dolgozik.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz Patice #51855 üzenetére
A H2+ ötletnek jó, csak megoldásnak nem.
Addig gondolkodtam a megvételén elsősorban az ára miatt, hogy mostanra out of stock, mert nem tudják beszerezni az alkatrészeket....de eléggé húzós egy 2,5G NAS-nak 60k-ért alapgépet venni(plusz táp, háttértár, ramok), szal még keresem a megoldásomat, mert ugyanakkor a GPIO-k is kellenének....no meg a DC táp.De ha valaki tud értelmes összegért szerezni ne tartsa magában.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Rick4
félisten
válasz Patice #51864 üzenetére
Nade a forint árfolyam ennyire nem szólhat bele. Nemrég beraktam pár számlát, látható, hogy pár éve 19900Ft volt egy asrock Q1900B, és az utódja most 40-45, tehát nem is csak hogy dupla, hanem az a legalja ár, ne mondja nekem senki, hogy ha akkor 300Ft volt az euró, akkor most 600Ft.
Megnéztem, ma az mkb számlakonverziós devizaárfolyam 367.72Ft, ehhez képest 2014, december 10.-én meg volt 314.78Ft egy euró, 20% alatti árfolyam drágulás nem hoz dupla árat, a hasonló platformoknál az újabb cuccok jellemzően mindig hasonlóan, vagy enyhén drágábban mennek, telefon, autó, proci, alaplap, mindegy. Minden más, ami megjelenik pluszként az árazásban, a jelenlegi helyzetnek köszönhető (covid, korlátozások, online oktatás) szóval valójában ha nem muszáj, senki se akarjon újítani.[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
válasz Patice #51855 üzenetére
Én is nézegettem ezeket, hogy az asrock Q1900B-s lapomat tudnám e cserélni bármire, de perpill napi 10 percet bekapcsolós backup szervernek tökéletes, ha kellene bármire is, pl netezni egy win10-zel, akkor meg épp necces a teljesítmény.
Ezek a J5040-esek valami brutál áron mennek, Asrockból egy ilyen most 45-50 ezer között mozog, képességekben még nem is lenne gond, de annyiért már elég jó lap+ cpu vehető akár használtan is, akár jóval olcsóbban is, ha pedig teljesítményben hasonlót keresne az ember, az asztali procis változatban egy lassan forgó néma ventivel lényegesen kevesebből kijön, ha meg 10W helyett 18-at eszik, egy kisebb, akár csak 10-15 ezer forintos árelőnyből elég sokáig lehetne a villanyszámla- különbözetet fizetni.
És akkor arról már ne is beszéljünk, hogy 30-ért vettem az apróból kontron lapot integrált i7-es mobil procival, igaz az a másik vége, mert kicsi és erős, de azt is vissza lehet venni, le lenbet némítani, és a kraft még mindig ott van benne.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
törölt tag
-
marharepa2
csendes tag
válasz Patice #48953 üzenetére
Hát ugye ezzel nem oldottuk meg a problémát, mert akkor jön az a kérdés, hogy ki tud nekem olyan alaplapot meg olyan USB3 adaptert mutatni, ami valójában gigabittel terhelhető, és közben nem eszi meg a CPU-t se. És persze jön a fizikai kialakítás kérdése, hogy hol kapok olyan adaptert, amit bele tudok dugni az alaplap benti kivezetéseire, és hogyan tákolom bele utána egy random miniITX házba, hogy mégse legyen az egésznek egy hányás kinézete (a seggéből lógó USB adapter az kb. ez). Ja, és mindezt atombiztosan lesz szíves tudni ez az adapter... és még ne is kerüljön egy vagyonba.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a random USB adapterek messze vannak ettől a minőségtől.
Ennél már az is korrektebb megoldás, hogy keresni egy olyat, amin van PCIe, egy olyan házat, amibe az pont passzol, és egy rendes bővítőkártyával megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
MAXIMIZE
tag
válasz Patice #47976 üzenetére
Köszi a választ, ezt igen tudom, HDR nem is nagyon érdekel, meg a kép dolgokkal tisztában vagyok, csak igazándiból arra lennék kíváncsi, alaplapoknál hogy működik ez a hangkimenet dolog, tehát ezek a lapok simán kiadják a dolby atmost, dts x-et is? van rajtuk ehhez megfelelő hangkártya?
-
MAXIMIZE
tag
-
törölt tag
válasz Patice #47948 üzenetére
Na de mihez képest sok?
Ez egy delta: [link] Ezen se patyolat a kimenet.
Lehet túlméretezni a tápot: pl. itt egy 300W-os 24V-os medical grade TDK-lambda táp, annak is a kimeneti feszültség 1,5%-a van megjelölve zaj gyanánt, ami szintén ~380mVpp. 120W-al leterhelve nem lesz ennyi.
Vagy egy fapados 24V-os AC-DC mögé teszel valamit ami csinál 100mVpp-t, némi hőért cserébe.
Vagy lehet lineáris stabilizált tápot építeni, de annak meg nem 89% lesz a hatásfoka.Szerintem korrekt az a táp a méretéhez, árához képest.
[ Szerkesztve ]
-
Tarokk79
aktív tag
válasz Patice #47870 üzenetére
Nem sürgős, akkor várok kicsit, és megnézem mennyivel lesz erősebb (drágább).
Viszont most néztem, hogy a j5005-ösön "csak" 4 SATA3 kivezetés van, és az m2 csatolójára is csak WIF/BT eszközt lehet rakni, míg a házba 6 hely van.
A PCI Express 2.0 slotra lehet valami értelmeset rakni?Paneltápról mi a véleményetek? Van egyáltalán vásárolható, mert én nem találtam a linkelten kívül .
-
félisten
válasz Patice #47028 üzenetére
Jó kis összefoglaló, köszi innen is!
Tetszenek ezek az integrált lapkák, viszont sajnos egy sincs olyan, amin egymás mellett lenne teljes PCIE sín és 4db SATA csatlakozó."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
törölt tag
válasz Patice #46751 üzenetére
Fogalmaznék úgy hogy a 400-as jóval közelebb van a jóhoz mint a 200-as, azt nem arra találták ki mint amire te szánod.
Ha egy sima 19V-os laptop tápot kötsz elé a maga 2db 470uF Low-z kondenzátorával, és 1,2m vezetékével akkor esélytelen hogy jó legyen. ~10cm vezetékkel bekötve 2-3000uF-nyi polimer kondenzátorral megtöltve az AC-DC-t már lehet valami, akár el lehet kezdeni lecserélni az SMD-ket oscon-ra. -
törölt tag
válasz Patice #46747 üzenetére
A 200W-oson a 12V-os kimeneten 5db 100uF/16V kondi van, a többi be és kimenetre ~10uF-os smd kerámia kondik* kerültek.
400W-oson ehhez képest a bemeneten további 10db! 330uF/25V-os kondi van és 2db 12V-os kimeneti kör van, össz.: 10db 470uF/16V-os kondival van megtámogatva.A 3,3&5V felépítése, terhelhetősége nagyjából azonos mindkettőnél, kizárásos alapon a 10db fujitsu polimer kondi a bemeneten lesz a trükk. A kisebbik finoman szólva rátámaszkodik az AC-DC kimeneti kondenzátoraira.
*eddigi évek tapasztalata azt mulattja, ezek digitál/analóg tápvonalon egyaránt rettentő szar hangot adnak, szerencsére hasonló össz. kapacitású oscon kondival probléma nélkül kiválthatóak.
-
-
p76
senior tag
válasz Patice #44709 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Ha vennék 1 Asrock J5005-ITX alaplapot és becsavaroznám a mostani ATX-es házamba akkor ez a táp jó hozzá?
[link]Vagy mindenképpen mini-ITX-es ház kell hozzá?
Nem világos hogy kell ezeket összedugni? Hova lehet csavarozni ezt a kis panelt?
Jól gondolom hogy a SATA eszközök száma igen korlátozott lesz? Alaplapon 4 port van de táp lesz annyi?
Vagy elosztó kábeleket lehet alkalmazni? -
patomi
őstag
válasz Patice #44583 üzenetére
Mivel eléggé fent van a cpu foglalat az axp100-200,idcooling is-50, vagy raijintek pallas amik jók lehetnek neked. Ezek lefelé túlnyúlnak és így az ssd és kap hűtést. Nekem axp-200-am volt, sajna a venti kattogott, így azt cseréltem rajta. Egyébként igen segít a hűtésben, jó a gondolat. Plusz a lap is kap némi légáramlást.
(is-50-nek most nagyon jó ára van)[ Szerkesztve ]
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
Anonymus23
veterán
válasz Patice #44236 üzenetére
Köszönöm mindenkinek.
Még itt tipródok, hogy költöztessem ki a cuccost (kvázi ingyen lenne, mivel UTP kábelem van itthon mindennel, csak akkor nincs a szünetmentesen rajta) vagy egy ilyesmi (pl eBay vagy Aliról) Pico PSU-val oldjam meg, mivel laptop adapterek is vannak számtech boltos ismerősnél, csak találni kell olyat, ami 12V legalább 5 A-t le tud adni, hogy a 30W biztonsággal meglegyen.Mondjuk ha lenne bejáratott eladó, aki normális tápot ad el (nem várom el egy ilyen Pico-tól a 200W vagy a 160W-t, 60-70W-ot tudjon leadni biztonsággal).
Ha meg ilyen 100+ USD-ből kellene megoldani, akkor már változtatnéka felálláson, mert akkor másik ház lenne a jelenlegi helyett.
Vagy marad a még olcsóbb megoldás, felveszem a fejhallgatót, bár igazából így is ritkán hallom, mivel a 1,5 éves kisfiam minden egyéb zajt elnyom, nemsoká jön a kistesója is, lehet nem a táp ventilátor hangja lesz a legnagyobb hangzavar a házban
;) - The Power of the Light Side
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX Z270-I GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL Trident Z DDR4-4400 CL19-19-19-39 1.40V 32GB (4x8GB)
- Beszámítás! ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest