Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tesomatee
tag
válasz Intruder2k5 #35799 üzenetére
Köszönöm válaszod!
Mindenképp gigabites kell mivel gigabites nethez lesz. És 5GHZ is kellene. De mehetünk feljebb árban ha újról beszélünk hátha hazsnáltan megkapom 20 körül
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Tesomatee #35798 üzenetére
Szia!
Itt leginkább csak újra vonatkozó javaslatot fogsz kapni, ha használt kell, akkor kutass a hadrverapro-n! Legalábbis konkrét termék után... Ebben az összeghatárban - ha tudod nélkülözni az 5GHz-es WiFi-t - egy nagyon jó router mostanság az ASUS RT-N18U!
Persze lehet olcsóbban is meg tudnád úszni, de ahhoz jó lenne tudni milyen nethez kellene!
[ Szerkesztve ]
-
Tesomatee
tag
Sziasztok!
Gigabites router kellene egy 60nm-es lakásba. 3 laptop fogja használni.
-Legyen 20e forint alatt,
-legyen jó a sávszél elosztása
-használt játszik de lehetőleg garival.Előre is köszönöm!
-
Flitter
tag
Tárgytalan,saját butaságom áldozata lettem,windows tűzfala letiltotta,semmi baja.Állampolgári jogom hülyének lenni! By:Flitter
-
henriii
csendes tag
Sziasztok!
Napokban megvettem az elő routerem (tp link 841n) az egész lakást tökéletesen lefedi,de telon még az udvarban is fogom a jelet. Egy laptop csatlakozik hozzá de 10 percenként azt írja ki hogy korlátozott internet-hozzáférés és nincs net.(Mobillal nincs ilyen gond) Elindítom a hibaelhárítást,egyből újra jó lesz. Ekkor azt írja ki hogy" az útválasztó vagy a kábelmodem és az internet között a kapcsolat megszakadt" Valami ötlet esetleg?
-
őstag
válasz Intelligencs #35792 üzenetére
2000 Ft-tal olcsóbb az RT-N66U. Akkor szerintem már inkább az RT-AC66U 37500 Ft-ért, mint az RT-N66U 35500 Ft-ért.
Egyébként ~ teljesen mindegy, hogy egy néven vagy nem egy néven van-e a két WiFi hálózat, mivel sajnos a hordozható eszközök nem váltanak át az egyik ismert hálózatról egy másik ismert hálózatra, ha esetleg időközben a másiknak jobb lett a jelerőssége, mert mondjuk egyik emeletről átmentünk a másik emeletre. Tehát simán lehet, hogy ha pl. felmegyünk az emeletre, a telefon továbbra is a földszinti hálózatra csatlakozik, mert még észlel némi jelet belőle. Ez a hátránya az általam leírt módszernek.
Ezen kívül még a WDS van, de az sem hibátlan, közel sem.Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
őstag
válasz proradeon #35791 üzenetére
Asus RT-N66U nem olcsóbb? Az is külső antennás. Egyébként az N66U a hozzávaló klienssel apáméknál 5GHz-en csont nélkül átviszi a 120-as UPC-s netet. 2.4 GHz-en pedig elég nagy hatótávolsága. Én is egy 741ND helyett tettem be, és ezzel az Asus-szal a repeater is feleslegessé vált, van net minden szobában fateréknál, pedig elég nagy a ház (200nm). Igaz, itt nincs emelet.
Amúgy szerintem inkább ugyanazt a nevet kell adni mindkét hálózatnak, csak más csatornára kell beállítani őket. Pl. wifi_otthon a 6-os csatornán a földszinten, illetve wifi_otthon a 11-es csatornán az emeleten. És akkor a kütyük tudnak vándorolni amikor az ember mozog, viszont az AP-k nem zavarják egymást, mert más a csatorna.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
őstag
válasz paavoo #35790 üzenetére
Szia!
Ha az 5 GHz-es feltételt el tudod engedni, akkor egy Asus RT-N12 D1 ajánlott számodra.
Az 5 GHz-es feltétellel annyi gond van, hogy a legolcsóbb, 5 GHz-es WiFi-re képes, külső antennás Asus router az Asus RT-AC66U, ami nyilván sokkal drágább, mint az RT-N12 D1. Belső antennásból van olcsóbb, de a több szintes lakás miatt azt nem javaslom.Erősebb jelet sajnos egyik említett ill. nem említett router sem tud. Sajnos a többszintes lakások mindig problémát jelentenek, mert a botantennák főleg horizontális irányba sugároznak. Erre én azt szoktam javasolni, hogy az egyik szinten elhelyezett fő router egyik LAN port-ját össze kell kötni a másik szinten elhelyezett router egyik LAN port-jával, és utóbbin ki kell kapcsolni a DHCP szervert. Így mindkét szinten lesz 1-1 különálló WiFi hálózat, de azonos alhálózaton. (Tehát lesz pl. egy WiFi_földszint és egy WiFi_emelet, de a két hálózatra csatlakozó eszközök el tudják érni egymást.)
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
paavoo
aktív tag
Sziasztok!
Egy második TP-Link (841N) halt meg, külföldi szerverek felé elég sűrűn eldobálja a csomagokat és hatalmas lagokat produkál emiatt az online gameknél. 2013 februárban cseréltettem az előző (741ND) halála miatt.
Valami megbizhatóbb routert tudtok ajánlani? Gariba cserélik ezt nyilván, de egy jobbra ráfizetnék.
30/4 mbites net, 4 wifi-s eszköz (egyik se tudja 5 GHz-t, de később jól jönne majd), 1 közvetlen PC lóg rajta.
Modolni nem szándékozom, csak alap tudás érdekel és megbízhatóság, illetve a földszinten elég gyengén vette a wifit a teló, szóval valamivel erősebb jel kéne.
Köszi! -
Topikgazda
-
Kapanyél
őstag
válasz Gubek-Einste #35786 üzenetére
Van már, csak beszart. Pont lejárt a gari, rohadjon meg.
TP-Linkkel van tapasztalat? Az előző Huawei volt, most egy kicsit utálom.Hús vagyook, hús, hús, hús, hús, húús!
-
Flitter
tag
Sziasztok!
Valaki foglakozik router javítással?
tplinklogin.net csak az alap adatok jönnek itt be,olyan mintha a biost eldobta volna,a bal oldali állítási lehetőség helyén nincs semmi.
Semmi féle adatot állítani nem lehet ,internet nincs se wifi.Tipus: TP-LINK WR 2543ND VER1.1
Jelenség: egyszer csak meghalt,nem volt piszkálva,szétszedve stb. Reset nem használt semmit.Ha esetleg valaki javítana ilyesmit ,kérem írjon és lehetőleg irány árat is. Köszi!
[ Szerkesztve ]
Állampolgári jogom hülyének lenni! By:Flitter
-
Topikgazda
válasz Kapanyél #35781 üzenetére
Modemet a szolgáltatóktól kell kérni, nem sok független típust lehet kapni de mivel előfizetés mellé amúgy is adják ingyen így inkább tőlük szerez be egy megfelelő típust.
Vagy a korábban felsorolt Asus-ok vagy a TP-Link MR széria tagjaiból választhatsz. Természetesen a gyártói honlapon ellenőrizni kell a modem kompatibilitást.
Másik lehetőség custom firmware-rel okosított USB portos router, így szinte az összes USB porttal rendelkező típus szóba jöhet.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz zsolt501 #35782 üzenetére
Szép lista de a következőek nem ajánlottak:
RT-AC52U
RT-N14U
RT-N13U B1Mivel beépített xDSL modemjük is van így ezek sem ajánlottak, nem írta, hogy kellene:
DSL-N12U
DSL-N66U
DSL-N55UNem volt kritérium a hordozhatóság így lejön a WL-330N3G is.
Marad tehát a következőek:
RT-AC68U
RT-AC56U
RT-AC66U
RT-N66U
RT-N65U
RT-N56U
RT-N16
RT-N10U[ Szerkesztve ]
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
válasz SMartin-HU #35783 üzenetére
-
SMartin-HU
tag
Sziasztok!
Először is, szeretném megköszönni a segítséget! Nagyon jól bevált nálam az Asus RT-AC66U.
Viszont most kellene barátnőmékhez egy szintén Asus routerre, ha már ilyen sikere lett nálam a TP-Link után . A kritériumok egyszerűek... 20k Ft alatt legyen. "n" szabvány és minél nagyobb lefedettség.
A net sebesség elhanyagolható. A csatlakoztatott eszközök elérése miatt lenne rá szükség. Max: 5db eszköz (2db laptop, 2db telefon és 1 iPad.)
Ki is néztem az asus honlapján egyet, amit nem is találok itthoni forgalomban. Még nem árulják vagy már nem.... Nem tudom. Amennyiben tudtok róla valamit, kérlek írjátok le.
Asus RT-N14UHP
[link]Azért tetszett meg, mert gyárilag 3db 9 dBi antenna van hozzá.
Nem kell óriási távolságot lefednie, de sok pici fal sokra megy. Pont annyira, hogy használhatatlan legyen 7 méterre a jelenlegi router. Könnyű szerkezetes ház. Így én azt sem értem, hogy a router alatti szobába miért nem jut le a jel... semmilyen különleges acélszerkezet nincs a házba (ólom és ozmium sem.... ) ami megmagyarázná ezt.
Vevő vagyok minden ötletre és ajánlásra. Előre köszönöm a válaszokat!
Már régen megtanultam, hogy a lehetetlen szót csak a legnagyobb körültekintéssel szabad használni. „Wernher Von Braun”
-
zsolt501
nagyúr
válasz Kapanyél #35781 üzenetére
Az asus ezen routerei tudják ezt a funkciót, csak neked kell eldönteni mi kell neked.
RT-AC68U
RT-AC56U
RT-AC66U
RT-AC52U
RT-N66U
RT-N65U
RT-N56U
RT-N16
RT-N14U
RT-N13U B1
RT-N10U
DSL-N12U
DSL-N66U
DSL-N55U
WL-330N3GIgaz ezek közt vannak olyanok amik nem gigabitesek.
Link és ezeket a modemeket kezeli, illetve mobil telefonokat is.
[ Szerkesztve ]
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
Kapanyél
őstag
Sziasztok!
Ajánljatok pls. olyan router+3G stick kombót, ami atombiztosan működik és szemtelenül olcsó!
4G nem érdekes. Gigabites portok jól jönnének, de ez gondolom marad álom.
Köszi előre is!Hús vagyook, hús, hús, hús, hús, húús!
-
Jedster
tag
Mondjuk a 15-20 wifi kimaradt, de a minimum 20Mbit nem tűnik annyira borzasztónak. Ami viszont megvolt, hogy 2-3 szobával arrébb csatlakozik a telefon, amiből következtettem, hogy nem 5GHz-en fognak ezután sem csatlakozni. De most rájöttem, hogy streamelni szeretnél HD filmeket a tabletre és valamiért nem elég a 20Mbit.
A szobán belüli netezéshez tökéletes az N56U, de hogy mennyire lesz meg a jel 2-3 szobával arrébb, az nyitott kérdés.
-
MODERÁTOR
válasz zsolt501 #35778 üzenetére
Épp ezért nála is feltétel!
-
-
Egon
nagyúr
válasz Multibit #35775 üzenetére
Mint fentebb írtam, pusztán attól, hogy átállítom a csatornakiosztást (mondjuk legutóbb a 12-es csatornáról - figyelembe véve az Inssider által mutatott értékeket - a 2-es csatornára átállva) a sebesség majd' a háromszorosára nő, így a nem megfelelő beállítás nem játszik... Annyi "csak" a probléma, hogy sok wifi van a házban, és elnyomják a jelet, illetve a többiek folyamatosan váltogatják a használt csatornát (én arra nem vagyok hajlandó, hogy naponta piszkáljam ezeket a beáálításokat).
A 40 MHz-ről pont hogy lebeszéltek a router gondok topicban (only 20 MHz-et használok). De ez itt off."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Hyena
senior tag
válasz laciiiiiii #35770 üzenetére
Egyébként a múlt héten megjelent egy új firmware az R7000-re, talán az megoldja a problémákat.
harley-davidson-nyiregyhaza.hu
-
Multibit
nagyúr
A 20 Mbit/s még 2.4 GHz-en is nagyon lassú! Át kéne nézni a router és az ellenoldalak beállításait.
Minden ellenoldal MIMO-képes? Be van állítva a 40 MHz csatornaszélesség? Biztos, hogy hogy N üzemmódban megy a wifi a routeren és a klienseken? Az is fontos, hogy WPA2/AES titkosítás legyen beállítva![ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz Jedster #35763 üzenetére
Egyrészt tisztában vagyok az 5 GHz korlátaival, de mint írtam fentebb (kb. 15-20 wifi van a közvetlen közelemben), az nem állapot, hogy az asszony notija, ami egy légtérben van a routerrel, kb. 20 MBit-en tud huzamosabb időn át kommunikálni (ha átállítom a csatornát, egy ideig megy ennél gyorsabban is, de 1-2 nap múlva beáll a lassulás: valszeg más is játszik ezzel, vagy csak szimplán újraindítja a routert, és az alapbeállításokon hagyott eszköz új csatornát oszt ki). Ezen túlmenően, vettem egy tabletet, és időnként azon is szeretnék filmet nézni. Nem baj, ha nem visz át egy falat sem, nekem így is jó.
Másrészt egyetlen darab ac-képes kliensem sincs, így aztán kb. semmi értelmét sem látom annak, hogy egy vagyont adjak egy ac-s routerért..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Topikgazda
válasz bambano #35769 üzenetére
Én általánosan írtam, hogy custon firmware alatt nincsen hardveres NAT, még senki sem írta, hogy valamelyik verzióval sikerült volna a használata.
Az AsusWRT-Merlin nem egy általános ajánlott/használt verzió, az általában ajánlott DD-WRT, OpenWRT/Gargoyle, Tomato alatt jelenleg biztosan nincsen hardveres NAT.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz hoffman187 #35766 üzenetére
Azért nem szerepel ott mert nem lehet megadni, mindig az aktuális körülményektől függ, hogy meddig és mekkora sebességet lehet elérni, előre ezt nem lehet megmondani. Általánosan a külső antennákkal szerelt típusokkal lehet elérni a legjobb eredményeket de számos belső antennás eszköznek is megfelelő lefedettsége.
40-es nethez az Asus N12 D1 vagy a TP-Link 841ND is jó lesz, ha nem fedi le megfelelően a területet akkor egy másodlagos eszköznek az üzembe helyezése lesz a jó megoldás.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
laciiiiiii
csendes tag
-
bambano
titán
válasz Gubek-Einste #35732 üzenetére
"csak gyári firmware lehet a teljes sebességet kihasználni mivel custom firmware-ben nem elérhető a hardveres NAT.": úgy olvastam délután, mikor egy másik kérdésre válaszoltam, hogy ez nem igaz, az asusokhoz van az asuswrt-merlin verzió, ami custom, és mintha lenne benne hw nat támogatás.
de ezt tesztelni kellene sk.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Yiggdrasil
aktív tag
-
hoffman187
csendes tag
Sziasztok!
Wifi routert szeretnék venni 40 Mbites nethez, a legfontosabb tényező a jelerősség (a jelenlegi jelét a kertben nem lehet fogni). Az összefoglalóban nem találtam arról infót, hogy melyiknek adja a legerősebb jelet. 8-9k lenne rá,de nem baj ha olcsóbb. A segítséget előre is köszi.
Üdv
Hoffman -
Jedster
tag
válasz Yiggdrasil #35764 üzenetére
"Viszont ha meggógyul a routerem (remélem mostmár tényleg megcsinálják), akkor azzal nem lesz baj, hogy 2 router lesz egybekötve?"
Nem lesz belőle gond. Csak LAN porton keresztül kell őket összekötni, és kikapcsolni a tűzfal/DNS szervez, meg hasonló dolgokat. Vagy akár egy DD-WRT-t is lehet rá tenni, és ott van kimondott AP-üzemmód. Én használtam Wireless Client Bridge-ként is DD-WRT-vel. Gond nélkül működött, csak így ugye kisebb a sávszélesség. Viszont meg kéne győződni róla, hogy valóban rossz. Ha hibátlan a termék, akkor nem kötelesek saját pénzen bevizsgáltatni. Mondjuk ha ugyanilyen van a családban, és hozzáférhető, akkor kölcsön kéne kérni egy próba erejéig. No meg egy factory resettel kell minden tesztet indítani.
Cisco HGW már szerintem jóideje nincs. Viszont nem rossz a Technicolor sem. UPC saját kezelőfelületet csinált rá, letiltotta az USB-t, de ha nincsenek extra igények, akkor nem rossz. Kicsit melegszik, ezért érdemes jól szellőző helyen tartani és nem árt lábakat tenni alá. Akiknél gond volt, ott vagy selejtet kaptak, vagy túlmelegedett.
[ Szerkesztve ]
-
Yiggdrasil
aktív tag
válasz Jedster #35762 üzenetére
Köszönöm a választ!
Az enyém 3.6-os verziójú masina, kb 2 éve nem használtam, de megtaláltam a garijegyét, még bőven van rá, holnap el is viszem akkor megint átnézetni, hátha sikerül.
Viszont most egy kicsit megijedtem, mert apám lakásában anno nekem kellett (volna) beállítani egy ilyen router-modem hibrid szerkezetet, amit szintén a UPC adott, neki is egy hasonló TP-Linkje volt, és azzal rengeteget szenvedtem, és még most se tud pl seedelni, meg a hamachi is rosszalkodik nála (szeretnek a kollégákkal Age of Empiresozni, illetve szeretnének, de általában nem látják őt)Eddig egy Cisco EPC3212 típusú modemem volt, igazából azzal sosem volt gond, nem is értem, hogy miért nem egy új routert kapok, mert a modem ment eddig is (most is abból jön kábelről a net a laptopba.
Ez a TC7200-as mennyire megbízható cucc? (Reménykedtem egy Cisco-ban)Viszont ha meggógyul a routerem (remélem mostmár tényleg megcsinálják), akkor azzal nem lesz baj, hogy 2 router lesz egybekötve?
Bocsánat, ha hülyeségeket kérdezek, de nekem ez az egész egy rémálom, és nem vagyok benne biztos, hogy sikerül majd a virtuális hálózatot, a torrentet meg mindent beállítani így két kütyün keresztül. -
Jedster
tag
Mindenki maga kell eldöntse, mi a fontos neki, de én inkább lemondanék az 5GHz-ről. Ha már mindenképp ragaszkodnék hozzá, akkor AC-s routert vennék.
Ad1. Ha 200-as netem van, azt vezetéken szeretném a gépemen/NAS-omon használni. Máshova nem kell a teljes sávszélesség. Telefonon/tablet/tévé/laptop beéri kevesebbel is.
Ha más helyiségben található a fő kliensem, és nem szeretnék fúrni oda egy kábelt, akkor az azt is jelenti, hogy ottan egy fal található. Namármost. A fal és az 5GHz nem jó barátok. Ilyenkor jön jól a beamforming technológia, amely lehet találgatni melyik szabványban nincs.ád2. Az AC szabvány előnye kérnémszépen, főleg a sok mobil kliens kiszolgálásánál jön elő. Ugyanis az AC szabvány egy antennával sokkal nagyobb sebességet tud elérni, mint egy N-es készülék, valamint az AC támogatja az MU-MIMO eljárást, aminek köszönhetően nem lopják el egymás elől a kliensek a sávszélességet.
Végére felmerül a kérdés. Milyen helyzetben jobb az N-es 5GHz, mint a 2,4?
A helyes választ adók közt ingyenes előfizetést sorsolunk ki a prohardver, ITcafé, Mobilarena, valamint a LOGOUT oldalakra.
-
Jedster
tag
válasz Yiggdrasil #35760 üzenetére
Üdv Yiggdrasil,
Hányas verziójú a router?
Ki kéne próbálni több klienssel is. Előfordulhat, hogy nem szereti egyiket-másikat. Ha biztosan hibás, és van még rá garancia, akkor szerintem le kéne gariztatni. Nem számít mit mond a szerviz. Ha nem értenek egyet, akkor lehet kérni bevizsgáltatást.Feltételezem TC7200-est ad majd a szolgáltató. A wifije tényleg nem a legjobb, de routerként egész jól használható. Két dologgal lehet a hatótávot növelni. Vagy saját AP-vel, vagy egy jelismétlővel. Utóbbi megoldás lassabb, ha nem csak vezetékes kliensekhez kell.
Ha meggyógyul a 941ND, akkor az is tökéletesen használható erre a célra. Nekem volt belőle v3.5-öm. Tényleg nem rossz vétel. A hatótávval nagyon meg voltam elégedve. Tablettel ment egy szinttel lejjebb és a szemközti házból is. Access Point-ot tud gyári firmwarrel is, viszont ha kliens módra lenne szükség, akkor ahhoz kelleni fog egy DD-WRT, vagy más rendszer.
Ha a TP-link nem szimpatikus, akkor a legegyszerűbb megoldás egy ASUS N12D1 vásárlása. A gyári firm is tud router/AP/repeater üzemmódot.
-
gyulavezir
aktív tag
válasz proradeon #35747 üzenetére
Én is innen indultam el, amikor a jelenlegit megtaláltam, igen :-)
A jelenlegi router kizárólag a propelleresek SIMjével működik és Vodára fogunk váltani, ezért kellene egy másik. Persze tudom, hogy létezik erre másik megoldás is, de azt pls privátban, ha valaki hallott már róla!!! -
Yiggdrasil
aktív tag
Üdv az Uraknak!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szombaton cseréli le a régi berendezést a UPC egy HGW-re, viszont gyanítom, hogy az sem fogja megfelelő erősséggel szórni a jelet. Úgyhogy (amennyiben lehetséges) szeretnék egy olyan router-t venni, ami képes arra, hogy egy ~120 négyzetméteres lakást lefedjen, mert sajnos a csatlakozók az alsó szinten vannak, és a felső szinten kb semmi jel nincs.
Az internet pedig egy Fiber Power 60.Tudnátok ehhez egy megfelelő eszközt javasolni?
Porosodik a polcon egy TL-WR941ND, amit kb 3 éve húdejó vételnek ajánlottak az aqua-ban, azóta ha jól emlékszem 2x is volt szervízben, mert ha épp nem dobálta le a gépeket a wifiről, akkor épp csak netet nem volt képes megosztani, persze mindkétszer én voltam a hülye, mert hibátlan a készülék a szervíz szerint. Szóval ha esetleg ez a típus is jó lenne, akkor megpróbálhatom mégegyszer a szervízt, bár nem reménykedek.
-
Egon
nagyúr
válasz Intruder2k5 #35758 üzenetére
Tudom, azért is mondtam le róla...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
MODERÁTOR
-
Egon
nagyúr
válasz Intruder2k5 #35756 üzenetére
Volt valahol egy teszt (talán még linkeltem is az N16-os topicban), miszerint gyári firmmel bőven 200 MBit felett tud a router, sőt: régebbi Tomato-val is 200 körül megy; valamelyik Tomatonál elronthattak valamit (vagy régebbi forráshoz nyúltak vissza), mert onnantól kezdve lement 140 környékére... Ez már vagy egy éves történet, nem tudom, hogy azóta miképp alakult. Le is akartam tesztelni, de lusta voltam.
Azt lenne jó tudni, hogy az N56U hozza-e azt a szintet wifiben jelerősség tekintetében, mint az N16 (perpill a lakás legtávolabbi végében 2-3 falon keresztül is lehet netezni a telefonokkal). Ha igen, akkor nekem végülis az is megfelelne (most is gyári firm van a routeren, lusta voltam felrakni a Tomato-t). Az 5 GHz viszont mindenképpen kell: talán így a laptopon és a tableten is lehetne 720p-s/1080p-s filmeket nézni wifin is.
Sajnos beleéltem magam az N18U-ba (meg a 20K-s árába), és nem szívesen adnék ki sokkal többet."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
MODERÁTOR
Szia!
Így van, RT-N16-nak vége van 140Mbps körül, bár állítólag a BCM_NAT-os Tomato-val felmegy 170 köré is, de gyakorlatban még nem próbáltam, csak olvastam, és hát 200-hoz ez is kevés lenne! Mivel azt írod 30k lenne a határ, én mindenképpen azt mondanám, hogy azt a 3-4k-t már tedd hozzá az RT-N66U-hoz, de ha nem, akkor Dual Band-es, Tomato kompatibilis, Gbit-es routerek...
Tenda N80 (RT-N66U hasonmás, de az első Tomato flash-hez soros port kell)
Tenda W1800R (RT-AC66U hasonmás, de ez is 1-2k-val 30 felett van)Ha lemondasz az 5GHz-ről, akkor ASUS RT-N18U! Egyébként az RT-N56U WiFi részét sem mondanám rossznak, függetlenül a belső antennáktól! Ez gyakorlati tapasztalat, bár kétségtelenül nem hosszútávú!
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Erősen gondolkodom a jelenlegi routerem cseréjén (Asus RT-N16). Egyrészt a Digi emeli a sávszélt (elvileg 200 MBit lesz a letöltés, a router meg néhány teszt szerint csak 140 MBit-ig bírja, bár találtam ennek ellentmondó infót is a neten), másrészt jó lenne dual band-os típust venni (mivel a környéken rengeteg hálózat van, így 20 MBit környékén mennek csak az n-es eszközeim, ami nonszensz).
Leginkább Asus-ban gondolkodom (TP-linket semmiképp sem szeretnék, más márkák még játszhatnak). Viszont nem akarok egy vagyont rákölteni. Ahogy látom, az N56U a minimum (gigabites portok kellenek), de az egyrészt nem Tomato-képes, ha jól tudom, másrészt belső antennás (gondolom gyengébb a wifije, mint az N16-nak). Utána már az N66U következik, ami viszont olyan ársávban mozog, ami túlmegy az ingerküszöbömön.
Összefoglalva, olyan routert keresek, ami
- gigabites,
- stabil, megbízható,
- erős, kétsávos n-es wifivel rendelkezik (ac nem kell),
- van rajta legalább egy USB-port.
Előny, ha custom fw felmegy rá, és jó lenne max. 30K-ból megúszni. Tudtok ajánlani valamit?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
krealon
veterán
válasz gyulavezir #35739 üzenetére
"A segítségeteket kérem, szükségem van egy új wifi routerre az irodánkba, ami biztonsággal kiszolgál egyszerre 4-5 felhasználót és SIM kártyát is tudok bele rakni. Csak hálózatfüggetlen megoldás érdekel, amit bedugok a 220ba és működik."
-
Topikgazda
válasz gyulavezir #35744 üzenetére
SIM foglalatos router még a D-Link DWR-921/E is és itthon is kapható.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
opcgyuszi
csendes tag
Egy TP-Link TL-WR1043ND routeren melyik az a specifikáció ami arra utal hogy mekkora a hatótávolsága tudja valaki ?
Melyik az erősebb a TP-Link TL-WR1043ND
vagy az Apple AirPort Express router ?autószerelő vagyok nem értek azokhoz a paraméterekhez amiket figyelembe kell venni egy erős router vásárlása esetén......segítsen valaki légyszi !!
-
őstag
válasz Eva0220 #35743 üzenetére
Szia!
Ilyenkor egy olyan lehetőség van, hogy veszel egy router-t a lenti és a fenti szintre is. Az alsó szinten elhelyezett router fog routerként funkcionálni, mint ahogy eddig a régi, a felső router-nek pedig az egyik LAN port-ját össze kell kötni az alsó router egyik LAN port-jával, miután utóbbin kikapcsoltad a DHCP szervert. Így lesz mindkét szinten 1-1 különálló WiFi hálózat, de azonos alhálózaton. (Tehát lesz pl. egy WiFi_földszint és egy WiFi_emelet, de egyik hálózat gépeiről eléred a másik hálózat gépeit is.)
(#35744) gyulavezir: Tegnap este én is csak a Huawei-től találtam olyan router-t, aminek van sim foglalata, és a márkát is magát ismerem. De mivel nincs vele tapasztalatom, így nem ajánlottam.
Esetleg még ebben lehet gondolkodni, de ez sem kapható itthon.
Egyébként miért van szükség a jelenlegi router cseréjére?Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
TeeJay
félisten
TP-Link 1043ND V2 vs. WDR3600/4300
64MB vs. 128MB RAM
flash egyezik
1043ND csak 2,4GHz de 3x3:3 N-es wifi tehát 450megabites link megfelelő ellenoldal esetén és 3darab 5dBi nyereségű gyári antenna
a másik kettő 5GHz-et is tud dual band módban tehát mehet egyszerre a 2,4 és 5GHz is
csak azt kell figyelni hogy az antenna multi tehát 2,4GHz-en 2dBi 5GHz-en pedig 3dBi nyereséget tudnak ami miatt sokan panaszkodnak hogy 2,4GHz-en gyenge a wifi sajnosérdemes megnézni mennyi 5GHz-es cuccod van vagy lesz-e egyáltalán a jövőben és úgy vegyél routert
én a 1043ND-t preferálom mert bőven elég a 300-as 2,4GHz-es wifi de legalább erősebb antennával
5GHz úgysem érdekel
54 nm-es panelban 1+2félszobára meg egy kis konyhára simán szórja ez is a jelet maxon
pedig körben van vagon másik wifi hálózat mégMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
ImI87
őstag
Hali!
Jelenleg még 120 megás upc netem van, amit egy TP-Link 1043ND V1 router-rel használok egy paneldzsungel közepén, teljesen elégedett vagyok vele, a wifi-jével is.
Viszont megrendeltem egy 500 megás digi netet, és kiderült, hogy ehhez érdemes lesz új router-t venni. Visszaolvastam, látom hogy a 1043ND V2.x ajánlott vétel. Szeretem ezt a márkát, megszoktam, nekem megfelelne. 2 gép lenne rajta kábelen, meg a wifi-t használná egy laptop, 2-3 telefon, és egy tv.
De a kérdésem:
Érdemes 5ghz-es routert venni, ha már úgyis újat veszek? Mivel tud többet, mire jó nekem ? pl wdr3600 vagy wdr4300 ? -
gyulavezir
aktív tag
válasz proradeon #35740 üzenetére
Szia!
Hát, nem tudom, most is ilyen roterünk van (Huawei b660), csak az Telenoros és évek óta hiba nélkül dolgozik, ezért is gondoltam, hogy most is ezt a megoldást választjuk, egyébként találtam egy újabbat (Huawei 970b) csak igen nagy bajom, hogy ez nem beszerezhető itthon...
Nem tudom, meg merjem-e rendelni... egy korábbi cikket találtam, ahol kifejezetten Voda hálózatban próbálták ki és ott jó volt, nekem is pont ilyen a szituáció. -
Eva0220
újonc
válasz proradeon #35738 üzenetére
Bocs, de az előző válaszom rossz címzetthez ment.
Kösz szépen a választ. És mi a helyzet akkor, ha a réginél volt annyi probléma, hogy a fenti egyik szobában nem volt elégséges a jel. Vagyis, hol volt net, hol nem volt. Egy picivel nagyobb hatósugarú melyik router lenne?
Ja, még annyit, hogy a réginél még 100/50 volt. Most szeretnék váltani 200/50-re. -
Eva0220
újonc
Kösz szépen a választ. És mi a helyzet akkor, ha a réginél volt annyi probléma, hogy a fenti egyik szobában nem volt elégséges a jel. Vagyis, hol volt net, hol nem volt. Egy picivel nagyobb hatósugarú melyik router lenne?
Ja, még annyit, hogy a réginél még 100/50 volt. Most szeretnék váltani 200/50-re.[ Szerkesztve ]
-
opcgyuszi
csendes tag
Kéne egy kis segítség ...van egy ilyen routerem TP-Link TL-WR1043ND,panelba lakom a 3.emeleten és bent a lakásba tökéletes de a ház előtt annyira kevés a jel hogy már nem is enged rácsatlakozni,szeretnék venni helyette egy "Apple AirPort Express Base Station Wireless Router-t" van valakinek tapasztalata róla ?
Eladó a TP-Link TL-WR1043ND routerem ha valakit érdekel,hibátlan ,karcmentes,dobozában !
-
őstag
Szia!
Eleve nagyon kevés olyan router létezik, amibe direkt lehet a sim kártyát csatlakoztatni, de olyan biztos nincs, amit itt bárki nyugodt szívvel ajánlana.
Esetleg az nem opció, hogy veszel egy független 3G stick-ket, és azt csatlakoztatod a router USB port-jára? Mert akkor bármelyik olyan router megfelel, aminél a topic összefoglalójában fel van tüntetve, hogy képes a 3G/4G stick lekezelésére, fogadására, megosztására.
-
gyulavezir
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérem, szükségem van egy új wifi routerre az irodánkba, ami biztonsággal kiszolgál egyszerre 4-5 felhasználót és SIM kártyát is tudok bele rakni. Csak hálózatfüggetlen megoldás érdekel, amit bedugok a 220ba és működik. A hordozható kis wifi hotspotok nem jók! Az is fontos, hogy itthon meg tudjam vásárolni mihamarabb.
Kérlek dobjatok néhány márkát, mégjobb, ha direktbe linket, melyiket ajánljátok!
A segítségeteket előre is köszönöm! -
őstag
válasz Eva0220 #35737 üzenetére
Szia!
Ha a "régi" TL-WR941ND megfelelő jelszintet biztosított az egész lakás területén, akkor az alábbi, 200/50 mbps-os internetkapcsolathoz ajánlott routerek is ~ugyanolyan jó jelszintet fognak biztosítani:
Asus RT-N18U
TP-Link TL-WR1043ND v2.xAz RT-N16 már nem elégséges ekkora sávszélességű internetkapcsolat mellé.
[ Szerkesztve ]
-
Eva0220
újonc
Kérnék egy kis segítséget. Milyen router lenne a legjobb, ha az internetem 100/50-es. Most szeretnék váltani 200/50-re. Elég nagy hatótávolságra kell. Egy 112 négyzetméteres, kétszintes lakáshoz. Az alsó szinten vannak a csatlakozók, és a felső szinten van 2 szoba. Tehát oda is el kell jutnia a jelnek. Általában 2 laptop van, de a nyomtatóm is, és a fényképezőm is wifis.
Eddig TP-Link TL-WR941ND-m volt, de a múltkori vihartól tönkrement a wifije.
Melyik router lenne a leghatékonyabb?
Előre is köszönöm a segítséget.Eddig az Asus RT-N16-ot, és az Asus RT-N18U-t néztem ki.
Természetesen másra is hajlok, ha jó tanácsot kapok.[ Szerkesztve ]
-
Schizoka
aktív tag
Gubek-Einste, Intruder2k5 :köszönöm a válaszokat!
tehát 20 ezres mutatvány lesz legalább -
MODERÁTOR
válasz Schizoka #35729 üzenetére
Hát 500Mbps-hez azért már kell router! Én a TP-LINK-et többnyire nem supportálom, de ha megelégszel vele, akkor egy 1043NDv2, WDR3600 megfelelő adott gyártótól! ASUS-ból RT-N56U, RT-N65U, RT-AC56U, RT-N18U, RT-AC68U amik megfelelőek lehetnek! Ezek nagy része már tudja az 1000-es csomagot is kezelni, de ha amellett döntesz, akkor azért érdemes visszanézni ide 2-3 hónap múlva, amikor aktuális lesz!
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Schizoka #35729 üzenetére
500/100-hez már komoly típus kell, ami ajánlott: Asus N18U/N56U/N65U/N66U/AC56U/AC66U/AC68U, TP-Link 1043NDv2/3600/4300/4900/Archer C7, csak gyári firmware lehet a teljes sebességet kihasználni mivel custom firmware-ben nem elérhető a hardveres NAT.
-
MODERÁTOR
-
Topikgazda
-
Schizoka
aktív tag
válasz Intruder2k5 #35726 üzenetére
köszi a választ.
a következő kérdésem:most voltak itt a szerelők egyéb okok miatt (nem a nettel volt gond)
és mondták hogy a csomagom megszűnt és menjek be majd ha lejár a dupla net akciójuk és kössek új szerződést.
namost nekem a második legnagyobb csomagom van és mivel az most 40/20-as a router jó is lenne de mivel csak felfelé lehet módosítani "sajnos" akkor már egy ezressel többért 500 vagy 1000 netet adnak és akkor kellene egy jó router is!
(azért nem holnap csinálom meg mert még él az az akciójuk hogy még 2 hónapig féláron kapom a tv-t és a netet,tehát van 2 hónapom spórolni egy jó routerre) -
henriii
csendes tag
válasz Intruder2k5 #35727 üzenetére
Szerbusz!
Ha minden igaz akkor 30megás!
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
Schizoka
aktív tag
Sziasztok!
40/20 as netem van de most 3 hónapig 80/40 es netet kapok és a speedtest 53/39-es értékeket csinál stabilan
a routerem Cisco Linksys E-900.
a kérdésem az lenne hogy ebböl a routerböl nem lehet többet elvárni?
azért az 53 nagyon messze van a 100-hoz.Egy 80-at azért kihozhatna! -
henriii
csendes tag
Srácok kellene egy kis segítség!
Végre elhatároztam magam hogy veszek egy routert de nem értek hozzá annyira,és nem szeretném ha a boltban fölöslegesen lehúznának.
Egy laptop csatlakozna hozzá,illetve egy telefon. Az asztali gépnél lenne ami alig van használva. Hd videókhoz,letöltéshez(3.5mb) azért ne szaggasson. Az asztali géptől 2 szóba választana el,egyik 4 méterre van másik kb 6.
Valami ajánlat esetleg?
-
őstag
válasz kapi12 #35721 üzenetére
Szia!
A felsoroltak közül csak a TP-Link TL-WR1043ND v2.x ajánlott. (A Tenda ráadásul nem is router, hanem access point.)
Tudom, hogy jobb lenne minél olcsóbban megúszni ezt a router vásárlást, de az említett router alá ne add.
-
kapi12
tag
válasz Gubek-Einste #35720 üzenetére
A két termék aminek a linkje nem sikerült ezért bocsi, 10/100/1000-es eszközök.
D-Link DIR-636L
D-link DIR-657
DS-LINK DS-WR1000ND
Tenda W301A
ezek a legolcsóbbak aurkeresőn amik 10/100/1000-esek.
És akkor nekem erre lenne szükségem, ami megbízható?
TP-LINK TL-WR1042ND vagy erre
TP-LINK TL-WR1043ND ?Köszi előre is a választ.
-
Topikgazda
válasz kapi12 #35718 üzenetére
A D-Link router-ei jelenleg nem ajánlottak, többeknek is rossz tapasztalatuk volt velük. Ismeretlen eszközzel nem érdemes kezedeni. Pontosan mik ezek az eszközök?
Újonnan a legolcsóbb a TP-Link 1043NDv2.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
kapi12
tag
válasz Intruder2k5 #35717 üzenetére
A Soc az mit jelent pontosan? Árukeresőbe beírtam 10/100/1000-est jöttek ki találatok 8-10 ezer környékén.
Pl.: D-Link DIR-657; D-Link DIR-636L volt még néhány de elég ismeretlen márkák. Ezek már bírnák a strapát?
Köszi a segítséget még egyszer. -
MODERÁTOR
válasz kapi12 #35716 üzenetére
Igen! A 100-as nethez minden ilyen eszköz megfelel, de, ha netán egy kicsit előre gondolkodsz, és mondjuk feltételezed, hogy a leendő, most megvenni kívánt routered élettartama alatt esetleg lesz 200-as neted is, akkor mondjuk az ASUS RT-N16, és a TP-LINK 1043ND v1 mindjárt nem jöhet szóba, ezek ugyanis még 150Mbps alatt kifulladnak! Nem minden tehát a Gbit-es LAN és WAN port, ahhoz, hogy nagyobb sebességet át tudjon vinni az eszköz, kell az erős SoC is!
Szóval, ha kizárólagosan a 100Mbps sebességben gondolkodsz, akkor bármelyik Gbit-es vas megteszi, ha pedig a jövőre is gondolsz, akkor a gyengébbek ezek közül is kiesnek!
Egyébként még azt hozzáteszem, ha végképp nem akarsz ennyit költeni rá, és beéred ~93Mbps sebességgel, akkor egy erősebb SoC-al rendelkező 100-as router is megfelelő lehet!
-
kapi12
tag
válasz Intruder2k5 #35715 üzenetére
Köszönöm válaszod. Tehát nekem akkor a topic összefoglalójában a felső kategóriás routerek között kell nézelődnöm, és a lan sebességnél 1000Mbit-et kell tudjon a router, hogy nekem megfelelő legyen? Vagy nem jól értelmezem? Bocsi, de ebben a témában sajnos nem vagyok túl jártas :S
-
MODERÁTOR
-
kapi12
tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy 100/50-es internethez (Digi100), milyen routert érdemes venni? Hatótáv egy 3 szobás panel. Az ára jó lenne, ha 6-7 ezer forintnál nem lenne több, és bírná, ha egyszerre kb 6-7 eszköz is használja.
Köszönet előre is a válaszért: Kapi
-
g0dl
addikt
Köszönöm, tehát nem teljesen értelmetlen 3 antennást választani, bár jelenleg az ilyen kliensek nem általánosan elterjedtek még.
Egy adott eszközről ez hogyan deríthető ki . pl s4 mini i9195
-
legenda
elég sok eszköz mimo képes már egy ideje, konkrétan ami képes 300-as kapcsolatra, az mindegyik, és ez nem annyira ritka, notebook esetén pláne nem spéci elvárás, bár igaz, az olcsóbb típusokban szeretik a 150-es és nem mimo képes típust beleerőltetni, de ott is adott a 2 antenna, és néhány ezresért mehet bele a 300-as és mimo képes modul, ha szükség van rá.
mobiltelefonoknál nem jellemző, pláne nem a csak 2.4 GHz tudásúaknál, de a jobbaknál akad már, és tévéknél is előfordul már.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
g0dl
addikt
A 2 vagy 3 antenna kapcsán merült fel bennem, hogy egyáltalán hogy állnak a jellemző kliensek belső antennával? Van-e értelme MIMO-ra gyúrni, ha az ember nem vesz spéci wifi kártyát?
Van-e több antenna
-OkosTV-ben? (lg)
-Okosmobilban? (samsung)
-átlagos notebook-ban?Az világos, hogy 3 antennás wifi kártyával ki tudnám használni az előnyöket, de az asztali pc-be kábelt érdemes használni.
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz Dark Archon #35708 üzenetére
192.168.1.1-re kell bejönnie, az alján is az van. Meg kérte az admin/admin-t is. Utána nem akart továbbmenni. Pedig lan, wifi is DHCP-n volt. A gép meg azt írta rá hogy ASUS RT-AC56U. Azt hittem elcseszték a szoftverét. Még reseteltem is egyszer. Most már jó, de azt a QIS (Quick Install Setup)-ot akarta mindenáron behozni, de csak gondolkodott rajta. Vártam 5perceket, de semmi. Aztán próba wifin, vissza lan, másik laptop. Nagyon nehezen akart beindulni. Már konfigoltam több routert is, de erre azt mondtam hogy rossz és már akartam visszacsomagolni.
[ Szerkesztve ]
65JZ1000, 65PUS7506, 55OLED754, FTXF42D
-
addikt
válasz kisbalazs83 #35703 üzenetére
192.168.0.1-gyel nem próbáltad? Legalábbis nekem a fapados RT-N12 D1 egyből bejött úgy.
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
kisbalazs83
aktív tag
válasz kisbalazs83 #35703 üzenetére
ASUS RT-N18U-val wifi-n is mértem két különböző laptoppal, 300Mbps-es kapcsolattal. Egy helységben voltak a routerral és mindegyikben egy réginek számító Atheros AR5B93 wifi chip van. Meglepődtem hogy ~150Mbps-et átvisz wifin, mivel a D-Link DIR-825 routerem-el olyan 80-100Mbps körül volt a max.
TOSHIBA:
PackardBell: kép[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
hi. belépő szintű routert keresnek a digi 200as netjéhez. számítógépbe kábellel van kötve a net. 2 okos telefon használja csak a wifit, úgyhogy az elhanyagolható szempont (de azért működjön).
köszi
-
kisbalazs83
aktív tag
Megjött az ASUS RT-N18U routerem. Mivel még elég új és nem találtam róla itt a fórumon tesztet, pedig jó lett volna vásárlás előtt, remélem nem baj hogy ide is beteszem a képeket. Kellemes meglepetésemre Nagyobb sebességet érek el vele mint router nélkül. Többször mértem, több ip-vel is és ugyanaz az eredmény született. Minden alapbeállításon van. A router és a win7 is. A router szerintem még bírna többet is.
ASUS RT-N18U-val (188... ip-vel)
Újra ASUS RT-N18U-val (188... ip-vel)
Ami viszont nagyon felidegesített hogy fél órát biztos szórakoztam mire előjött a felülete a 192.168.1.1-re.
Természetesen LAN-on próbáltam először és valami QIS akart volna betöltődni, de csak malmozott. Aztán próbáltam másik laptopal, ie, firefox, wifi-n, megint LAN, csak malmozott percekig, de semmi reakció. Víruskereső, tűzfal kikapcsol, már akartam összecsomagolni hogy szar. Most hogy nem a QIS akar bejönni hanem a rendes felülete, úgy néz ki jó lesz, de még mindig lassan reagál. Legújabb FW-vel érkezett.[ Szerkesztve ]
-
legenda
válasz freddyadu #35700 üzenetére
nézd meg, hogy milyen a foglalata és a kialakítása (félmagas...stb), illetve fontos még, hogy hány antenna van beépítve a notiban - amennyiben 2, úgy nem javasolt 3 csatis modult venni -, és annak függvényében akár itt az aprón is vannak jók néhány ezresért.
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- NOTHING Ear B171 TWS fehér Új!
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- Openswim pro fejhallgatót keresek
- Modolt, prémium vezeték nélküli billentyűzet, választható switch - Keychron Q2 MAX ISO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest