- Synology NAS
- Proxmox VE
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Asustor NAS
- Az AMD készen áll, hogy elindítsa a chipgyártást a TSMC arizonai gyárában
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Milyen routert?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz
Petyuska111 #106867 üzenetére
Az Asus USB-s AX routerekben van Szerverközpont alkalmazás UPnP, iTunes, FTP, Samba képességgel. Nem tudom mennyire felel meg az igényeinek. Minél drágább típus annál több a CPU teljesítmény meg a RAM van benne. És mivel nem céleszköz,minden esetleges átkódolás prociból megy. Az említett fájltipusok ún. konténer formátumok, hogy a lejátszás megy-e attól függ, hogy a benne lévő codec tipust/verziót a fogadó oldal tudja-e dekódolni vagy a sztreamelő át tudja-e röptében kódolni.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Petyuska111 #106871 üzenetére
Mostanában vettem egy Archer Be230-at 50k-ért.
Őskövület miniPC-m, VLC-vel röccenés nélkül viszi a fenti HD mkv-t.
Előtte egy 420P-s YT megfektette, most két YT-t videót is elbír max felbontáson, úgyhogy szerintem egy ilyen megfelelhetne Neked és még benne van a keretben. -
Petyuska111
tag
válasz
Tompika777 #106870 üzenetére
Igen, wifi-n. Nincs fal, a router abban a helyiségben van, ahol nézni fogom a filmet. 3 méter, semmi fal. Mivel vannak médiaszerver funkcióval rendelkező routerek, így ez a logikus megoldás, én most ezt keresem, nem mást. Ha valaki tud ajánlani konkrét router típust, annak örülnék. (Minden topicban egyből a full professzionális megoldást tolják és nem értik, hogy valakinek nem arra van szüksége, hanem sokkal egyszerűbbre. Köszönöm a megértést!)
-
Tompika777
senior tag
válasz
Gondolom wifi-n szeretnéd a tuti megoldást... Mi van, ha nálad van olyan fal, ami elég komolyan megfogja a jelet? Ezért nem tud senki halálbiztosat mondani.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Minden logikus megoldást elutasítasz. Részletezed a saját működőképesnek hitt elképzelésedet és önigazolást vársz. Gratula!
-
CMR
tag
Létezik olyan 5G antenna, amit laptopba lehet dugni USB-n?
-
Petyuska111
tag
Sziasztok, cserélni kell a routert, olyat keresek, ami médiaszerverként is müködik, ez a legfontosabb szempont. HD vagy full HD felbontású filmeket néznék (semmi 4k) csak helyi hálózaton, egyszerre 1 db stream menne csak, androidos eszközön (tablet, mobil), VLC vagy BubbleUPnP applikációval. Max. 50e a keret. Más megoldás most nem jön szóba (NAS, mini PC, stb.), kérem ne ajánljatok ilyet, router kell. Tudnátok ilyet ajánlani, ami biztonsággal, akadás nélkül streamelné a filmet? USB3 csatlakozás kell nyilván a routeren, 1TB-os USB pendrive-ot dugnék rá. Ez megfelelő lehet (TP-Link Archer AX55 AX3000), vagy inkább mást? Milyen hátrányokkal számolhatok? A filmek fájltípusai: mp4, mkv, avi, ezeket tudnia kell streamelni gond nélkül. Fapados megoldást keresek, nem érdekel, hogy nincs borító, meg grafikus felület, stb, tudjam nézni a filmet akadás nélkül mobilon, tableten a lakáson belül, ennyi. Köszi.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #106770 üzenetére
Megérkezett a routerem. Vásárlás előtt kérdés volt, hogy "mit tud" USB-n.
Megmértem a NAS-t és a routerre akasztott USB-s SSD-t.
NAS D-Link DNS-320 10+ évesek
1TB HDD
NAS 3TB HDD (kb.2 éves)TP-Link Archer BE230 router install.
13 éves OCZ Agyility 3, 60Gb SSD+ noname külső rack ( Blutack ragasztó- ezek voltak itthon)
Nem tudom tudna-e többet, ha kapna egy modern SSD-t, de eddig nem volt bajom sem az eléréssel, sem semmilyen üzembiztonsági probléma nem merült fel, szóval elégedett vagyok.
Gondoltam megosztom, hátha valakinek majd kell az info...
-
pimpa68
csendes tag
Sziasztok, a segítségetek kérném.
Van egy ASUS RT-AX53U routerem és egy ALCATEL LinkKey IK41V1 USB modem.
Jelenleg egy Yetteles (24GB 4G) kártyával működik kifogástalanul.
A beállítások: Telecom Standards: WCDMA (UMTS)/LTE; APN: net; Authentication: NONE; PIN: beírva és nincs user/jelszó [kép]
Telekomos SIM-et (korlátlan 4G/5G) tennék az USB-be, de állandóan csak 2G-vel megy (a kártya tudna 5G-t is, de itt nincs 5G lefedettség). A mobilomba betéve tud 4G-vel menni, ahol van 5G lefedettség ott azt is tudja. Kipróbáltam egy kölcsön 4G-s routerben, ott is jó.
Az ASUS roteren a következő Telekom által ajánlott beállítással próbáltam (aztán később már nem csak ezzel): Telecom Standards: WCDMA (UMTS)/LTE; APN: internet.telekom; Authentication: PAP; PIN: kiütve és nincs user/jelszó
Valakinek van esetleg ötlete, hogy miért nem megy 4G sebességgel?Köszi előre is.
-
BB9000
senior tag
Amerikában, az AT&T hálózatához készített a Netgear egy külső antennacsatlakozóval is rendelkező mobil hotspotot: Link
Ez viszont nem garantált, hogy megfelelően működik itthon.
A hazai mobilhálózatokhoz hasonlót sajnos nem tudok. A szolgáltatóknál tudsz érdeklődni, hogy van-e valamilyen megoldásuk a problémára. -
CMR
tag
-
BB9000
senior tag
A szappantartó méretű hordozható mobil hotspot-okban pontosan ugyanolyan belső antenna van, mint a mostani mobiltelefonokban.
Ahol a mobiltelefonnak már gyenge a mobil térerő, ott egy külső antennát tudsz fixen telepíteni, pl. ezt: Omni vagy ezt: Link és hozzá tudod kötni egy kompatibilis routerhez, majd a router WiFin képes lesz osztani a netet.
Mobil hotspot-ot külső antenna csatlakozóval nem tudok hirtelen, de persze létezhet ilyen, mivel lenne értelme. Valamelyik régi Nokia telefonomhoz lehetett kapcsolni külső antennát, aminek különösen az autóban volt haszna. -
CMR
tag
Eddig ez tünik a legjobbnak: Zyxel NR2301
-
CMR
tag
válasz
kpityu2 #106848 üzenetére
Engem az érdekelne, hogy ezek a hordozható 5G routerek, külső antenna nélkül mennyivel fognak erősebb jelet, mint egy sima mobiltelefon. Hiszen azzal is lehet hotspotként netet osztani. Onnan szeretnék feljebb lépni. Lehet mindenképp kéne legalább egy nagyobb beépített antenna
Fontos szempont a hordozhatóság, mert nem mindig ugyanott használnám.
-
kpityu2
őstag
Ezt a szolgáltatóval kell megbeszélned. Írsz egy emailt és megkérdezed, hogy van-e olyan mobilnetjük ami a tanyavilágban is működik. Van országos lefedettségi térkép is, guglival keresd ki, ami megmutatja, hogy melyik szolgáltatónak hol, milyen a lefedettsége. Amelyiknek normális a közelben, azokkal kell beszélni. Egyébként minden szolgáltatónak van mobilnetes eszköze átlagos használatra. Én egy ilyet használok vagy 7-8 éve. Lehet rájuk külső antennát is csatlakoztatni, de a hírek szerint nem sokat javít a dolgon. Viszont a szolgáltatónak lehet külső szektorsugárzós megoldása.
-
CMR
tag
Kedves Fórumlakók!
Egy kérdésem lenne: úgy tudom létezik 4/5G router amibe ha SIM kártyát rakok, akkor WiFi jelet tud osztani. A célom az lenne, hogy tudjuk kint a természetben (pl. Bivalybasznádon) feltölteni. Telefonnal mértem, de a helyszínen csak 3MBitem van, de az is ingadozikSegítene az vmit ha szereznék egy ilyen 4/5G képes routert?
Vagy ilyenkor milyen megoldás marad, Starlink?
-
-
$p@rr0w
őstag
Sziasztok, ha adott egy router és egy sima repeater: eddig a repeater volt az emeleten, a router lent. Sajnos tragikus volt a sebesség és a lefedettség, de megcserélve a kettőt minden szuper lett, viszont kiváncsi lennék az okára.
A wifi jel terjedését a router feljebb helyezése befolyásolta volna? -
smombodi
tag
válasz
Tompika777 #106841 üzenetére
Dehogy ér, csak ha lefele 2000 felfele miért nem?
-
smombodi
tag
válasz
Tompika777 #106838 üzenetére
Sajnos csak lefelé
-
smombodi
tag
Sziasztok! Biztos volt már téma de azért megkérdezném hogy P2P hez milyen routert ajánlotok? 1000/1000 telekom optikám van jelenleg egy AX1000-es routerrel de néha bolondozik sajnos. Egyedüli seeder vagyok 100MB/s-el húznak tőlem valamit és elveszti a leecher-t
Sokszor csinálja ezt sajnos, nem tudom hogy a router hibája e, érdemes kicserélni?
-
tibbike01
őstag
válasz
Gubek-Einste #106836 üzenetére
Mire jó a 2.5 gigabites WAN port? Van már olyan szolgáltató, aki ilyen netet ad?
-
-
krypton
senior tag
Sziasztok!
TP-Link Archer AX80 routerről mik a vélemények? Arra gondoltam, hogy van most itthon egy AX73 router, aminek a helyére betenném, és kábellel össze tudnám kötni a két egységet a lakás másik végén, ami igen jó lefedettséget adna.
-
poat88
kezdő
válasz
kpityu2 #106831 üzenetére
Az akkor oké, a Deco is megy, csak ott két port van, az kevés. Akkor így technológiánként keresek, valami csak lesz nem horror összegért. Van egy unifi ap AC lr, akkor még 100 ezer felett volt egy wifi6 mesh router. Bővíteném is, csak nem találtam még egyet, lehet egyszerűbb lenne eladni, és mindent cserélni.
-
-
poat88
kezdő
Tudtok olyan mesh párosról, ahol nem azonos felszereltségű a két router? Pl. az egyiken van usb, másikon nincs, egyik 4 lan portos, másik 2. Én akármit nézek, minimális eltérések vannak maximum, pl. Xiaomi ax1800 és ax3000 vagy ax1200.
Van pár, ami jónak tűnik, pl. Asus Rt ax52, dlink DIR-X1530, bár annál van ami jobbnak tűnik, vagy Cudy wr3000, meg van pár Asus rtax, u52 vagy 1800, max itt lehetne variálni kis router - nagy router felállásban -
Petrell1
csendes tag
válasz
Alex91 #106633 üzenetére
Sikerült üzembe helyeznem a routert, és nagyon elégedett vagyok vele. Eleinte kicsit féltem, mert ismeretlen márka, de semmi gond nincs vele.
A kezelőfelületet meg kell szokni, de ha rájössz a logikájára, nagyon szépen testre lehet szabni a beállításokat. Az aktív hűtés halk, és semmit nem lehet hallani, hacsak nem hajolsz 10 centire az eszközhöz. A sebesség és a stabilitás még nagyobb terhelés alatt is megbízhatóan működik. Azóta már beszereztem egy switch-et is tőlük, mert a kamerákat erre fogom rákötni.
Tényleg minőségi eszköz fogásra anyaghasználatra és szoftveres részéről meg nem is beszélve.
Elég szép kínálatuk van, a következő vásárlásom 2 kamera lesz tőlük,Két dolgot azonban:
A magyar nyelv támogatását a kezelőfelületen nincsen.
Az ár ugyan borsos, de úgy érzem, azt kaptam, amiért fizettem.Köszönöm az ajánlást!!
-
poat88
kezdő
válasz
Dr.NX #106819 üzenetére
Volt több router, ami szoftverfrissítés után tudta a mesh-t, vagy hasonlót. Akkor annyira már nem tetszik, nem tudom értenek-e annyira hozzá a boltban
vagy rendelek kettőt, megnézem a webes felületen, aztán majd kiderül igazat mondtak-e... vagy csak rá van írva a dobozra...
Pedig ha az egyik a modemmel lenne összekötve, bele egy switch, switch-be egy másik router, tv-k, pc-k, majd a másik router-be még egy tv meg pc, akkor az úgy egész jól nézne ki, és már csak a két router közötti 100mbps kábelt kell vagdosni, amíg gigabites nem lesz, vagy újra cserélni, mert jelenleg úgy néz ki, valahol megszakadt, pedig 20+2*5 métert simán tudnia kellene... -
Wandamme
tag
Köszönöm a segítséget!
-
-
-
Wandamme
tag
Sziasztok!
Van 1 Digis 1000-es netem TP-Link AX10 AX1500 routerrel. A telek két távoli épületébe vittem el 1-1 UTP kábelt. Ha veszek két ugyanilyen routert, vagy egy AX12-t akkor azok működnek AP módban? Ha igen, ezek közül melyiket vegyem? -
poat88
kezdő
Sziasztok.
A Mercusys MR60X-nál hogy tudom eldönteni, melyik verziót árulja a bolt? Vagy én frissítem v2-re?
Egy router, abba egy switch, abba meg a többi már egész baráti árú frissítés lenne 40 ezer környékén, 30-ért meg főleg -
Ch4r0n
tag
válasz
kpityu2 #106812 üzenetére
Köszi neked is!
Igen nézegettem korábban, igaz nem teszteltem ki konkrétan, de nem tűnt annyira kiforrottnak mint a Cloudflare. Úgy nézem a tailscale hivatalos promo videója is inkább arról szól, hogy ha ideiglenesen meg szeretnél mutatni az ügyfeleidnek mondjuk egy készülő weboldalt, ami belső webszerveren fut, jó megoldás, de én arra következtettem ebből, hogy főleg security téren nem annyira kiforrott, hogy permanens módon fusson rajta egy szolgáltatás.A Cloudflare-t tényleg le tudtam korlátozni Mo-ra. Ki tudtam zárni a robotokat. Most úgy tűnik nem törik annyira mint mikor létrehoztam.
Egyből szkennelni kezdték a domaint Oroszországból, Szingapúrból meg Isten tudja honnan. Igaz a Cloudflare nem működik regisztrált domain nélkül, de évi 3 ezer forint nem nagy ár érte.Jelenleg úgy tűnik a másik háztartás LG TV-je valóban elérhetőnek érzékeli a plex szervert és ha kell 4K remux 70Mbps minőségben is átjátsza rá a dolgokat. Igaz nekem a 300Mbps feltöltésemből el is vissza 100-at, de úgy tűnik a Cloudflare alagútnak tényleg elég jó a teljesítménye. Persze tudom, hogy semmi értelme ilyen jó minőség áttolni csak a teszt miatt csináltuk és tök jól ment, úgy tűnik bírta az alagút is. Ugye az volt az alapvetés, ha az eszközön nem tud tailscale kliens lenni pl TV, akkor is menjen a dolog.
-
emiki6
veterán
válasz
Multibit #106811 üzenetére
Rájöttem, hogy van itthon egy gigbit switch, azt betettem a router helyére, 200 megából egyből lett 900.
A router-t apám használja, onnan jön át a net hozzám a szomszéd lakásba, szóval egyelőre az lesz, hogy beteszem a switch-et a router elé és arra kötöm magam, aztán megbeszélem vele, hogy ez a router annyira nem funky már (mondjuk neki valszeg mindegy).
-
-
woodworm
veterán
válasz
Tompika777 #106808 üzenetére
Ez kevés hozzá. Olyan régi ez a hardver, hogy biztosan nincs benne hardveres támogatás a natoláshoz. A soc pedig harmatgyenge hozzá.
-
emiki6
veterán
válasz
Tompika777 #106808 üzenetére
Na jó, akkor holnap leellenőrzöm, hogy mi van, ha kikötöm a láncból. 🤔
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
Milyen olcsó gigabites router opciók vannak, ha a wifi nem lesz használva? 3 kimenet elvileg elég, de ha van 4 hasonló áron, akkor inkább az. Külső antenna nélküli lenne ideális (amúgy jó lenne az összefoglalóban említett Mercusys AC12G).
Szerk: Linksys E2000 van most. Az kéne tudja a gigabitet? 200 megabit a kábeles korlát és nem vagyok teljesen biztos, hogy mi a bottleneck. -
Ch4r0n
tag
válasz
dragon1993 #106804 üzenetére
Nagyon köszönöm! Igen, úgy látom ez jó lesz! Már él a tunnel már csak finomhangolni kell. Köszi!
-
Patice
nagyúr
válasz
nrbi001 #106798 üzenetére
Esetedben a kábelezés lesz a legköltséghatékonyabb.
Ha megoldja a problémát, akkor olcsón jobbá tudtad tenni a hálózatodat.Ha nem oldja meg, akkor meg előkészítetted a következő AP-nak.
Amúgy ha wifin csatlakoznak a node-ok, az ugyanazt a kommunikációs csatornát használja, mit amivel a te eszközöd rádiózik.
Azaz kapásból szinte feleződik az adatátvitelre használható idő és sebesség, mert a wifi egyszerre nem tud adni és venni.
És mivel nálad sok az IoT eszköz, azok is fogják ezt az erőforrást.
Ha kábelen van bekötve, akkor ugye megszűnik ez a limitáció, a router felé intézendő forgalom a kábelen fog menni, a klienseknek meg megmarad a teljes kapacitás. -
Ch4r0n
tag
válasz
kpityu2 #106800 üzenetére
Igen van rajta Tailscale, de nyitnám a Plex-et, Overseerr-t, meg kipróbálnám a Nextcloud-ot is. Kicsit azt érzem, hogy a NAS elég korlátozott így. Tartok én is attól megnyissam a net felé, ezért szeretnék felkészülni rá. Úgy érzem van így egy tök jó ökoszisztéma, de kvázi használhatatlan, ha teljesen bent tartom.
-
Ch4r0n
tag
válasz
Multibit #106799 üzenetére
Hmm hát inkább ilyen GEO IP szűrésre gondoltam, hogy dobja el a nem Mo.-ról IP címekről érkező csomagokat az talán nem olyan erőfossás igényes. A forgalom valós monitorozása app szintig lemenve biztos nem menne neki, de nem is ez a cél.
Akkor maradjuk annál az alapvetésnél, hogy ha nem teljes baromság, amit fent felvázoltam milyen routert érdemes betenni másod védvonalba, ami átviszi a gigabit netet wifi-n.
Pl Asus vagy Tp-link jobb security szempontól? Melyiknél milyen security szolgáltatásokért kell fizetni és melyik tud alapból többet ilyen szempontból?Nem kell drága üzleti megoldás. Inkább csak a jobb ár/érték/szolgáltatásút keresem pár 10 ezer forintért. A NAS-t is a spórolás miatt építettem inkább magamnak.
Úgy halottam az Asus biztonságosabb és nem kell olyan security szolgáltatásokért fizetni, amikért a Tp-link esetében már kellene, igaz ez, melyek ezek?
ASUS RT-BE58U
TP-Link Archer BE230
Ezek talán? Ezeket találtam, olcsó wi-fi7 routerből, persze tudom a 6GHz-et nem támogatják.
Inkább azért nézem ezeket, mert gondolom újabb a szoftver meg több ideig lesznek támogatottak.Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- MSI B550 GAMING GEN3 AM4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest