-
IT café
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz HardRic #69785 üzenetére
Véleményt kérdeztek, véleményt mondtam, továbbra is úgy tartom, hogy az XDA szerintem bűnrossz gépelésre, míg a DSA és KAM jó.
Alin komplett szetteket lehet venni 10 ezer alatt, nyugodtan lehet kísérletezni.
AliExpressen tipikusan XDAS-t árulnak XDA néven, ami eltér az XDA-tól pont annyira, hogy kicsit kisebb és íveltebb a felülete. valamint nagyobb a távolság két kupak között, vagyis pont azokban a pontokban tér el, amelyek a könnyebb félreütést okozzák.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69783 üzenetére
a Napoleonic szett kapcsán azért elgondolkoztam, hogy be kellene ruházni egy extrára, ha majd párezer éven belül elkészül
Business as usualNa és a KAM vs. XDA között mennyi az érdemi különbség?
Szemre kicsi, hatásra nagy. Én csak akkor vennék XDA-t, ha vitrinbe szánnám az adott billentyűzetet, mert esztétikára ötös, gépelésre egyes. Nagyon jól néz ki, de gépelésre szerintem alkalmatlan, legalábbis én XDA-n konstans mellétütöttem (és a visszajelzések alapján nem vagyok ezzel egyedül), miközben DSA-n és KAM-on simán megy a gépelés, bár a KAT és a legtöbb sculpted szferikus profil jobb ezeknél. A népszerűségéről annyit, hogy az elmúlt 3 évben egyetlen group buy indult XDA-ként IC-ben, aztán KAM lett belőle végül.XDA néven két profil fut, a fentiek a Drop által kínált XDA-ra vonatkozik, míg a Kínából elérhető XDAS képek alapján félúton van az XDA és a DSA között, van rá esély, hogy te ebből kaptál, az elvileg nem olyan rossz.
Az igazán meglepő számomra az MDA volt, ami lényegében sculpted XDA kinézetre, de az a profil tényleg működik gépelésre (mondjuk azt nem értem, hogy miért, de gyakorlati teszt alapján így van ).
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69780 üzenetére
mennyire függ az öntőformától és mennyire a műanyag kémiájától
Teljesen az öntőformától függ. A PBT is lehet tükörsima gyárilag (KAT, KAM és MDA jó példa erre), sőt, akár fényes is, KAM-ból létezik matt és fényes változat is.És a KAT profilt, ha választanod kellene, melyikhez tartanád közelebb állónak?
A dyesub PBT változatról szólnak a következő mondataim: egyértelműen az SA-hoz, a "szelídített" változatának nevezném. Az SA ABS-hez hasonlít a simaságával, és a nagyobb, szögletesebb felületével, de annál kissé alacsonyabb, így kevésbé agresszív az ív.A doubleshot PBT változatról nem tudok nyilatkozni, hosszas késések után csak a napokban kezdték el szállítani az első ilyen készletet (ebbe nem ugrottam bele), még nem láttam review-t (mondjuk nem is kerestem), és a Keyreative-ot ismerve sosem lehet tudni, hogy mit kapsz.
Én a KAT-ot gépelési kényelemben az SA-val egy szintre teszem, kissé az MDA alá, amit egyértelműen az MT3 alá teszek. A végtelen késések és változatos QC problémák miatt nem ajánlanám, hogy
kalandtúrábaKAT group buy-ba beleugorj, de extrákra érdemes lehet lecsapni, ha érdekel a profil.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69778 üzenetére
SA alatt végig a Signature Plastic termékét értem, a kínai klónoknál akad bőven eltérés.
Az SA-nál a kupakok felülete "szögletesebbek" és "nagyobb", emellett kevésbé mélyített, a mélyített homing billentyűk (F/J/5) olyan mélyek, mint a normál MT3, a homing MT3 billentyűk pedig még durvábbak. Ez a kép jól szemlélteti a fentieket, a szöveges feliratú az SA, az ikonos az MT3.
Magasságra hasonlók, SA esetében nincsen R0, MT3-nál van. az alsó sor is eltérhet, MT3-nál van R5, de csak PBT-ben és ott sem mindegyik készlet használja, az a képen látható flat kialakítású, ABS készleteknél R4 van az alsó sorban is. SA esetében az alsó sor az R3 ASD sorral egyezik meg. SA-ból ritkán akad uniform R3 változat is.
MT3: 0-1-2-3-4-4 vagy 0-1-2-3-4-5
SA: 1-1-2-3-4-3 vagy 3-3-3-3-3-3Ha a textúrát nézzük, akkor az MT3 PBT változata rettenetesen durva, smirgliszerű, én imádom, de sokan nem szeretik (pár napja derült ki, hogy nem ez volt a terv, hanem simább felület, csak a Drop a tervezővel nem egyeztetve indította el a gyártást). Az MT3 ABS változata is erősen rücskös, GMK-t simán veri, de nem annyira, mint a PBT. Az SA ABS felülete nagyon sima, és gyárilag fényes is (nem úgy fényes, ahogyan egy ABS kifényesedik használattól), SA PBT-ről nem tudok nyilatkozni, olyanom nincsen.
Az SA profilhoz képest tulképp mi az érdemi különbség?
tl;dr úgy majdnem minden[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz totron #69776 üzenetére
C64 helyett IBM 3277, az utóbbi inspirálta a profil tervezőjét, ezért is született meg ez a kupakkészlet is. Ez tényleg Commodor-reborn kezdeményezés, az eredeti kupakkészlet replikája az eredeti C64-re. Modern billentyűzetre tehető módon ez a kupakkészlet köthető valamennyire (amit a Drop ragaszkodása a bordó módosítókhoz taccsra vágott szerintem, de elvileg jön majd kizárólag barnában is), vagy ez (bár ez is inkább homage).
Az MT3 egy magas, szferikus kialakítású, erőteljesen mélyített felületű profil (suction cup profile néven hivatkozott rá valaki nagyon találóan), gépelésre szerintem nincsen nála jobb profil.
Hány gr lehet?
Ez egy MX kapcsolókkal kompatibilis kupakkészlet, szóval nem értelmezhető a kérdés, az IBM 3277 esetében pedig passz.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69771 üzenetére
Ezzel egyetértek, instant buy lett volna ez a kupakszett piros billentyűzetre, ha a módosítók kontrasztosabb feliratszínt kapnak, mint az általad is említett sárga a Shiften vagy fehér, vagy az alfanumerikusak kevésbé kontrasztosat, hogy stealth stílusú legyen a végeredmény a létező és mégis beleolvadó feliratokkal. Ugyanezértt hagytam ki a Marvel-sorozatból a Captain America készletet, az Infinity War pedig olyam semmilyen hatású lett. A Black Panther határozottan jól sikerült, azt sokáig kerülgettem, míg a BOGO akció keretében beugrott a kosárba.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69759 üzenetére
Ez tényleg fura, lennie kellett volna benne egy nagyon vékony szivacsnak.
Az a szivacs olyan vékony és ritka szerkezetű, hogy ha bent lenne, akkor is olyan lenne, mintha nem lenne.Szóval érdemi flex szivacs nélkül meg PC plate-tel hozható ki belőle
Külön kellene választani a flexet és bounce-t, mert két különböző dologról van szó. Az utóbbi arról szól, hogy az egész plate mozog fel- és le gépelés közben, a jól megvalósított gasket mount lágyabb gasketekkel tökéletesen tudja ezt hozni, ahogyan a Q3 is hozza ezt.A flex arról szól, hogy a plate meghajlik gépelés közben, ehhez vagy keményebb gasket kell, vagy az általad is említett puha plate (esetleg vékonyabb PCB-vel, 1,2 mm a szokásos 1,6 mm helyett), vagy flex cut a plate-re és PCB-re.
Nem értem, miért acél lett a gyári plate (vagy igen, mert az a 2-3 dollár, amit megspórolhattak egy alumíniummal szemben az ő gyártási volumenükben, a valószínűleg alacsony árrés miatt dönthet akár arról is, hogy nyereséges vagy veszteséges a Q3).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz tibo77 #69753 üzenetére
Nem lesz jó egyik sem, mert a Redragon az Outemu saját hotswap megoldását használja, ami nem kompatibilis más típusokkal (a szabványos méretű láb túl vastag hozzá), így csak Outemut, Outemu által gyártott Gazzew-t és Outemut koppintó Content kapcsolót tudsz beletenni.
Outemut Kínából lehet venni, vagy ilyen, vagy ilyen kell neked. Majd más linkeli, ha tud olcsóbb helyet (a 30 centes bruttó árat sokallom ezekért a kapcsolókért), én most egy olyan boltot linkeltem, amiről biztosan tudtam, hogy van náluk és amúgy ajánlottnak számító bolt.
leszámítva azt a nyilvánvalóan látszó dolgot, hogy a box.nak van körbe egy kerete
A Box kapcsolóknál a keret látványos, de belül van a nagy különbség: a keret a víz- és porállóság miatt van, de a kapcsoló belsejében az érzékelés külön dobozba van zárva (ezért box a típus neve), hogy védve legyen a külső szennyeződésektől.Én arra tippelnék, hogy a kapcsolóidnak semmi baja, csak a hotswap socketek forrasztása kezdi megadni magát.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz 16sziszi #69738 üzenetére
A billentyűzetnek legyen világítása, hogy sötétben is tudjon írni. Vezetéknélkülit szeretne, elemeset, ha lehet AAA elemmel működőt
Egy AAA elem tipikus kapacitása ~1200 mAh × 1,5 V = ~1800 mWhEgy LED tipikusan ~20 mA-t vesz fel 3,2 V-on, azaz ~64 mW kell neki, diffúzort használva is kell belőle 10 darab egy teljes méretű megvilágítására, azaz ~640 mW elmenne csak a háttérvilágításra, vagyis egyetlen AAA elemről kevesebb, mint 3 órát menne a billentyűzet, kettőről is csak ~5,7 órát.
Az igények, a piaci választék és az árkeret nagyon nincsenek egyensúlyban egymással.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69729 üzenetére
Míg egy lebegő gombos verziónál könnyebben eltávolítható a por, vagy egyéb dolgok, addi ezeknél a "kád formájú" megoldásoknál a keret is gátolja a tisztítást.
Ami por és kosz jelentős része be sem szállna oda, ha lenne a billentyűzetnek kerete.Ha leszeded a kupakokat, akkor ugyanolyan könnyű kitisztítani egy high profile billentyűzetet is. És pár havonta leszeded szappanos vízben elmosni, mert a bőrödről a kosz a kupakokra távozik, és nem akarsz WC ülőkét megszégyenítő baktériumtenyészetet az ujjaid alá.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #69720 üzenetére
Valószínűleg nem küldtek neked semmit sem, nem más vette át a te csomagodat, hanem a sajátját vette át, és te kaptál egy újrahasznosított budapesti csomagszámot, hogy azt hidd, elküldték neked és az AliExpress felé mutassák, hogy elküldték, hátha elfeledkezel róla, és nem indítasz refundot.
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #69702 üzenetére
Nem igazán, sosem használtam O-ringet a saját billentyűzeteimen és értelme sincsen, hogy használjak. Az elején akartam, de húztam a megrendelést, aztán rájöttem, hogy megy nekem a touchtyping, így akkor értelmét is vesztette, amióta pedig kizárólag épített billentyűzeteket használok, azóta teljesen értelmét vesztette. Próbálni próbáltam, de nagyon nyúlós volt a bottom out érzete, bár azt meg nem mondom, hogy milyen keménységűek voltak azok a gyűrűk.
A nagyobb európai vendoroknál rákerestem, csak a Candykeysnél akadt bármi is, de legalább kétféle: 40A keménységű Glorious és 50A keménységű sajátmárkás, mindkettő 1,5 mm-es vastagságú.
Ezek a Shore A skálán értelmezhető számok jelenleg még nem mondanak semmit sem nekem azonkívül, hogy a Glorious puhább, mint a sajátmárkás, ha megjön egy tadpole mountot használó billentyűzet (olyan top mount, ahol fémcsavarok helyett szilikon elemek rögzítik a plate-et a ház felső részébe), akkor lesz majd csak némi fogalmam, de az sem O-ringgel lesz (a két elérhető végletet, azaz 50A és 80A keménységűt választottam).
Enton: ahogy nézem más a betűtípus és dőlt is a felirat
Klasszikus Apple stílusúra vették a feliratok betűtípusát (Univers Oblique rémlik fejből, de lehet, hogy tévedek), csak az igazítása maradt PC-s (bal felső sarok az Apple bal alsója helyett).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69676 üzenetére
2 kiló rendben van egy teljesen alumíniumból készült TKL-nél, ahol nincsen a designból eredő súlynövelő tényező (túlméretezett keret, nagy gépelési szög vagy súly), a Keychron nem próbált meg csalni az anyagmennyiséggel/falvastagsággal, egy ilyen billentyűzeteknek ennyit kell nyomnia a mérlegen.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69697 üzenetére
Magyar helyről én nem láttam olyat, hogy az o-ring keménységét is megkülönböztetnék, leszámítva a Glorious féle o-ring csomagot, aranyáron.
Külföldi helyen is csak egyszer. Ez amiatt is van, hogy az eladók sem tudják, hogy mit árulnak, és a vevő sem tudják, hogy pontosan mit keresnek (aki pedig tudja, hogy mi a Shore A skála, az jellemzően annyira beleásta már magát a témába, hogy nem O-gyűrűvel oldja meg a dolgokat).Ahol tudják, hogy mit adnak el és a vevők tudják, hogy mit keresnek, mint például Geon tadpole-ja a módosított top mount megoldásához van nagyméretű O-gyűrű a gummy O-ring mounthoz, ahol a gumigyűrű a nyák és a plate között a külső kapcsolókon feszül, ott van információ és tipikusan 50A és 80A között választék is.
-
dqdb
nagyúr
válasz Csandi #69681 üzenetére
Egyedül R3 Home nincsen benne, mert az R3 Home-R4 End a Keychron saját
hülyeségetalálmánya.Az alapkészlet 60% és felett minden numpad nélküli nem ortolineáris kiosztást lefed lényegében, beleértve az Alice-szerűeket is.
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #69679 üzenetére
Nem kupakokra gondoltam, hanem a billentyűzet házára.
A színes kupakkészletekről jut eszembe, ha valaki ttikon susogós melegítőre vágyik kupakkészlet formájában, akkor hamarosan teljesülni fog a vágya
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Kíváncsi vagyok, mikor mer a Keychron a mainstream piacon elképzelhetetlen, a custom piacon pedig a fekete-ezüst-fehér-navy négyes mellett meglehetősen gyakori színek irányában is elmenni (lila, borvörös, türkíz). Ha egyáltalán el mernek menni ebbe az irányba is.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69646 üzenetére
Éppen a CK350 V1, CK550 V1, és ne csak azt nézd, hogy az utóbbinál Gateron → TTC csere volt, hanem azt is, hogy 20-21e is volt az ára, míg az előbbi 17-18e környékéig is lement. 80-90 akkori árú euróért a Fnatic Rush is jó vétel volt Cherry kapcsolóval, közte silent reddel.
proci985: Duckyból a One 3 sorozat lényegesen drágább lett, sokkal többet drágult euróban is, mint amennyibe a hotswap socketek kerülnek (ezen az árszinten legfeljebb 10 dollár, mert annyi socket kisker ára 20 dollár alatt van) és a beletett szivacs.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69642 üzenetére
a 20-30 ezres sávban ... kb ugyanazt a minőséget hozza az összes gyártó, és 12-egy-tucat billentyűzetek vannak
Az a baj, hogy 2 éve ezt még a 10-20 ezres ársávra lehetett ezt kijelenteni, és a 20-30 ezres kategóriában már akadtak jó és ajánlható darabok, ma megtAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz proci985 #69637 üzenetére
Mnel a lenyeg pont az volt, hogy (foleg par ev utan) konnyen jart, es nem kellett bottom outolni, mint a rubber domeot.
Az a könnyen még mindig sokkal nehezebben lenyomható kapcsolókat jelent, mint a piros vagy a barna, az alapszínekből csak a fekete nehezebb nála, ha bottom outig ütöd (az érzékeléshez az is könnyebb). Ha azt mondod, hogy Cherry MX Clear, akkor nem szóltam volnaegyszerubb kapasbol venni olyat, amilyet akarsz
Olyat egyszerűbb venni, amilyet kapsz A topikban a kérések fele halk mechanikus billentyűzetről szól, halkított lineárisban közel nulla a választék, halkított taktilisben konkrétan nulla, miközben a Cherry kivételével mindegyik nagy kapcsológyártónak van ilyen típusa, némelyiknek többféle is.Ugyanígy ha clicky kell, akkor van kék Cherry, Outemu, Kailh és Gateron, míg pár esettől eltekintve sehol sincsen clicky Kailh Box (White/Jade/Navy), ami az előbbiekkel nagyon nem egy kategóriában van.
Ha pedig lineáris, akkor a piros sokaknak túl könnyű, a mára szinte kihalt fekete túl nehéz, a köztes sárgával pedig alig árulnak billentyűzetet (a Cherry kivételével a több gyártó alapszínű kínálatában van ilyen kapcsoló).
egy KBD67 kapasbol 140 eur, amire rajonnek a switchek es a keycapek
A KBD67 nem egy túl jó ajánlat manapság. Billentyűzetként régen sem volt az, de akkor még legalább árelőnye volt, mára már az sem. Keychron Q sorozat vagy QK65, esetleg Zoom65, ha az a méret a cél és a CNC-zett fémház jól működő plate mounttal.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Jó kérdés. A videóban szereplő cuccot itt linkeltem, ez a konkrét olajtípus működik, jó kérdés, hogy mással mi a helyzet, azokban adott esetben milyen adalékanyag van. Én maradtam a 105-nél, van belőle ~1500 rugóra elég itthon.
-
dqdb
nagyúr
válasz proci985 #69635 üzenetére
egyebkent meg a red eleve amiatt terjedt el, mert gepelesi elmenyre kb az allt kozel a regi "bejaratott" Model M erzeshez
ööööööööööööööööööööööööööööööhot-swap nem hinnem, hogy nagy dolog lesz. szep meg jo annak, akinek a bill hobbi + boven nincs az, mint ot eve, amikor konkretan bementunk a boltba, es volt MX blue es MX green is
Azaz ha nem árulják a billentyűzetet olyan kapcsolóval, amilyet szeretnél, akkor beleteheted forrasztás és/bgy nagyobb barkácsolás nélkül.egyebkent az oled kijelzo is bejott, ha tenyleg csillamponizas a cel .
A gépelési élménynek a kapcsoló csak egy része, az összes atommerev gamer billentyűzet szerintem gépelésre rettenetesen kényelmetlen lineáris kapcsolókkal, de ez nehezebben marketingelhető, mint a de szépen világít vagy nézd, OLED kijelző.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz HardRic #69625 üzenetére
A zacskó újra felhasználható többször is és kevesebb/nulla kenőanyagot kell beleönteni a következő alkalmakkor
Próbáltam mindkét módszert (205g0 ecsettel és 105 zacskóban), nekem az utóbbi vált be mind időben, mind hatásban (kapcsolónál megy a konzisztens kenés, de rugónál nem ment, ami 7-8 silent kapcsoló kiforrasztásával és a rugó újrakenésével járt pár hét múlva).
Én 205g00-val próbáltam ami valamivel olajosabb állagú a 205g0-nál, de nem tetszett az eredmény.
Nem csodálom, a bag lubinghoz tényleg olaj kell.copass: nekem csak 3 van akitívan használva, egy melóra nappal, egy estére, egy meg beülősre.
Kettő van aktív használatban és másik kettő relatíve gyakran előkerül. Ellenben van olyan, amit a megépítése óta elő sem vettem, mert akkor szembesültem vele, hogy a QMK forrásokat nem adták ki hozzá, a VIA pedig nem elég nekem. Az adott esetben hónapok óta megépítésre váró darabokról pedig ne beszéljünk inkább.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz proci985 #69620 üzenetére
szerintetek lehet vele valamit csinalni?
Újraforrasztani a kapcsolókat vagy legalább megfolyatni az ónt. Ezek tipikusan olyan tünetek, amit a megrepedő ólommentes forrasztás okoz.Ha kihagyás nem lenne, csak duplázás, akkor ezzel el lehetne odázni egy ideig a forrasztópákát.
az utobbi 5 evben kb annyi tortent, hogy egy csomo uj switch van, kar, hogy hype gyartoknal ezek szinte kb rosszabbnal rosszabb megoldasok, neha 160+ euroert
Az utóbbi 5 évben jobbnál jobb kapcsolók is piacra kerültek, csak éppen a tömeggyártók a minél olcsóbb megoldások felé mentek el, és ezzel együtt folyamatosan emelkedik a billentyűzetek ára dollárban is.viszont konstataltam, hogy 120 euro korul kapni egeszen szornyen rossz modelleket is
Nyugi, 200+ euróért is akad, hiszen a gamer billentyűzeteknél nem az a cél, hogy jó billentyűzeted legyen, hanem az, hogy minél szebben világítson. Én például még jó Corsairt nem láttamNem RGB vonalon Leopold, RGB vonalon MX kapcsolókkal Ducky One sorozat, mágneses kapcsolókkal Wooting HE.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69612 üzenetére
1. két csipesz (én ezt használom)
2. zacskó helyett kis műanyag tégelybe teszed be a rugókat és kenőanyagot, és amikor veszed ki a következőt, akkor odaütöd a sarkát az asztalhoz, és szét fognak ugrani a rugók (ezt videóban láttam és nagyon látványosan működött)[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69598 üzenetére
Én a Gateron X-et felvenném a kipróbálandó listára, ha az extrém simán járás ennyire fontos szempont nálad. Ez a DIY piacot célozza meg, szóval nulla kenés (és a rugót kenni kell), de a kémiailag polírozott stem már bármiféle kenőanyag nélkül extrém simán jár.
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #69594 üzenetére
A Zeal a cég neve, nem kapcsoló. A Tealio csak egy túlárazott lineáris, nem érdemes megvenni, ahogyan a halkított Healio párját sem. A Zealio és halkított párja, a Zilent is túlárazottak, csak akkor érdemes ezeket megvenni, ha pontosan olyan típusú erős taktilitásra vágysz, és a hasonló taktilitást kínáló Durock T1 kevesebb, mint feleannyiért nem felel meg.
A Zeal tipikusan a "kezdők" kapcsolója, mert mindenki azt hallja róla és az ára alapján azt gondolja róla, hogy az a csúcs, ezért gyorsan megveszi magának a "legjobbat" életben tartva ezzel a "legjobb" mítoszt. Ez valaha részben igaz is volt, olyan
56-7 évvel ezelőtt, azóta azért nagyon megváltoztak a dolgok egyet kivéve: a Zeal árazását.Az új Clickiez hosszú idő után végre innováció a Zealtól, csak az árát nehéz feledni. Főleg annak tükrében, hogy annyiért már NOS állapotú SKCM White-ot is kap az ember.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #69589 üzenetére
Keygem, ha a szállítást is belevesszük az árba, akkor kicsit drágábbra jön csak ki, és Németországból szállítják. Vagy Norvégiából, ami ugyan az EU-n kívül van, de az áfát kifizeted a boltban és nem postával küldik, szóval elvileg nem kell pluszban fizetned rá (még nem teszteltem, ezért az elvileg szó).
Billentyűzetes témában érdemes Európában is körbenézni, mert Kína sokszor nem olcsóbb vagy csak minimálisan az, ez sok kapcsolóra igaz és a kenőanyagokra is az lehet.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #69587 üzenetére
Ahogyan írtad: 205g0 a kapcsolókhoz és ha bag lubing lesz, akkor 104 vagy 105 a rugókhoz. Ha ecsettel kened a rugókat, akkor a 205g0 oda is jó.
Stabilizátornál a drótokra kell valami sűrűbb is, 205g2 vagy szilikonzsír/Super Lube.
Kinéztem magamnak egy szettet, ami még tetszik is.
Egy ilyen készletnek a jóságát az adja meg, hogy a benne léő switch opener mennyire jó, a többi komponens vagy nélkülözhető, vagy könnyen beszerezhető külön is.Kenőanyagnál figyelni kell arra, hogy grammra vagy ml-re adják meg, mert 205g0-ból 1 ml = 2 g, szóval nem elég a számot nézni, a mértékegységet is kell (bár ahogyan elnézem a linkelt AliExpress oldalt, ott ilyen aprósággal nem bajlódtak, mint mennyiségek feltüntetése). Saját tapasztalat alapján 1 ml 205g0 bőven elég 100+ kapcsolóra.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz GoodSpeed #69570 üzenetére
Húzd ki a billentyűzetet a gépből, várjál 1-2 percet és dugd vissza úgy, hogy az Fn+jobb Alt kombinációt nyomva tartod. Ha ez nem működik, akkor bedugva az Fn+E kombinációt tartsd lenyomva 10 másodpercig.
A leírásod alapján megkergülhetett a firmware/EEPROM tartalma megsérült, amin egy reset segíthet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz GoodSpeed #69568 üzenetére
A billentyűkombináció a billentyűzet oldaláról több, egyszerre lenyomott billentyűt jelent csak, és nem többet. Szóval ha megy a Ctrl, a Shift és az N külön, de egyben nem, akkor az szoftveres probléma lesz. Töltsd le ezt, és teszteld vele a billentyűket egyenként.
A billentyűzetnél olyasmi, mint "alaplaphiba", egy javítható dolog, ha egy trace-szel vagy forraszponttal probléma van, akkor egy vezetékdarabbal könnyen kiváltható, csak előtte vissza kell követni a mátrixot. Egyedül az MCU probléma jelent tényleges halált tömeggyártott billentyűzeteknél, mert sokszor ki sem lehet deríteni, hogy mit használtak, vagy ha mégis, akkor a firmware-t nem lehet szerezni hozzá. Ha a billentyűzetet érzékeli a Windows, akkor az MCU nem döglött. Ha egyes billentyűknek van problémája, és nem egy komplett sornak vagy oszlopnak egyszerre, akkor az sem áll, hogy az MCU valamelyik lába szállt el.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69555 üzenetére
Ha egy stock cherry kapcsoló túl reszelős, akkor miért nem vesz valaki olyat ami kevésbé reszelős már újként is?
Hang, ebben még mindig az egyik legjobb a fekete házas Cherry a full nylon házzal.Nem vennék ilyen mechanikusan bejáratott kapcsolót jelenleg, mert a legtöbb gép szigorúan ugyanúgy vagy csak pár ívet használva nyomja le a kapcsolókat, így azokon az íveken bejáratódik a kapcsoló, mert másokon nem. Vannak kísérletek jobb megoldásokra a véletlent bevetve és az emberi kezet jobban utánozva, kíváncsi leszek, ezek működnek-e majd a gyakorlatban.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69548 üzenetére
Az Ins-t elrontottam, az jó, mert az F-sor és számsor ugyanúgy R1, a Del (R2 helyett R1) és Home (R1 helyett R3) másik sorban van, mint kellene. A Space-től jobbra lévő három billentyű pedig a jobb Shifthez hasonlóan méretre rossz (1u széles 1.25u helyett) és egy hiányzik is közülük.
-
-
dqdb
nagyúr
Úgy tűnik, hogy az SLA nyomtatók elérték azt a minőségi szintet, hogy ha valaki nagyon szeretne magának magyar feliratos "doubleshot" kupakokat, akkor rengeteg idő és pénz elégetése után tud nyomtatni magának. Kopni fognak persze, mert a gépelés komolyan igénybe veszi a műanyagot, de legfeljebb nyomtat magának az ember egy új készletet.
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #69535 üzenetére
Minilo = Mini Varmilo
A logika lehet, hogy így működött, de attól még az elnevezés egy eléggé pofátlan lenyúlás lett. A Filco Minila ~10 éve létező és jól ismert modell, egészen véletlenül az is kis méretű billentyűzet BT támogatással.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #69503 üzenetére
Így kell ezt csinálni ár* és kompatibilitás terén,
kedvesGlorious! Oké, hogy nem doubleshot PBT, hanem valami PBT alapú mix és POM az alapanyag, de kisker áron ennyiért ez igencsak rendben van a készlet (és úgy egyáltalán is).Remélem, hogy a linkelt készlethez hasonlóan saját designokkal jönnek, és a Gloriousszal ellentétben nem már létező készleteket akarják majd klónozni.
* úgy nézem, azóta visszavett kicsit az arcából a Glorious, és a nevetséges 90-100 dolláros árat felezte
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69495 üzenetére
Így látatlanban sokkal olcsóbban kijössz és lesz billentyűzeted is, ha eleve olyan billentyűzetet veszel, mint amilyet szeretnél barkácsolni.
az aljábol kiszedek egy kis anyagot
Ezt hogyan szándékozol elérni?hangzás szempontjából (leginkább réz súlyokat használnak
A hangzásnál a súly anyagának tulajdonságát nézik elsődlegesen, és nem azt, milyen nehéz.házilag könnyen megmunkálhato
Könnyen, de szépen? Ha nem önteni próbálod, hanem csíkokat vágsz belőle, akkor kérdés, hogyan rögzíted ezeket a csíkokat.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz mr. bryan #69493 üzenetére
A hivatalos QMK által támogatott és a linkelt SonixQMK által támogatott billentyűzetek különbségét kell nézni, az rövidebb lesz
A SonxQMK-ban a Keychronokat nézd végig, ha kisebbet szeretnél, azokban megkapod a Gateron Blue-t (ilyenkor mindig megjegyzem, hogy ha clicky kapcsoló kell, akkor a Kailh Box White-ra érdemes ránézni).
-
dqdb
nagyúr
válasz mr. bryan #69491 üzenetére
Az árkeret-QMK páros eléggé limitáló tényező lehet, mert a nagyobb gyártók ragaszkodnak a saját firmware-hez, a kisebb kínai gyártók pedig sokszor az OBINS rendszerét használják.
A keretbe hivatalos QMK támogatással a Keychron Pro sorozata bőven belefér, abból még csak a TKL méretű K8 Pro jelent meg, a kisebbek nem. Nem hivatalos támogatással többfélét találhatsz, ha itt nézelődsz, többféle Keychron és Redragon is akad.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69487 üzenetére
A továbbiakban a GMK számozási módszerét használom, azaz a számsor az R1, a QWE sora az R2 és az ASD sora az R3. Billentyűzetben Seriko kapcsolókkal teszteltem, amelyek ugyanúgy átszínezése a Durock Silent Linearnak, mint a Silent Alpaca és a Ghost (azért ezzel, mert ez van az előttem lévő billentyűzetben), kézben tartva Ghost kapcsolókkal (mert ez a zacskó akadt először a kezembe).
GMK kupakkészlettel délre néző kapcsolókkal nincsen akadás sem R2-ben (Tabot is néztem), sem R3-ban. Északra néző kapcsolókkal R3-ban van akadás (ez ismert jelenség). Infinikey-nél ugyanez a helyzet, ahogyan EPBT-nél is. További gyártóktól nincsen még Cherry profilos készletem, a KPrepublic pedig kölcsönben van.
Milyen plate-et használtál? A kapcsolók jól ülnek a plate-ben?
[Prolixus]: ugyanakkor nincs széleskörű panaszáradat a neten arra, hogy Durock kapcsolókkal cherry profilos szettek csattognának
Ha így lenne, akkor napokig erről szólna az r/mk, hiszen az elmúlt 2 évben eléggé nagy százalékban JWK és Durock kapcsolókat használtak custom vonalon az emberek, és a Cherry messze a legnépszerűbb profil.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz mrviceguy #69484 üzenetére
Körülbelül. Annyi a különbség, hogy én US-re váltok.
Magyar kiosztáson a lehetetlen helyre elpakolt különféle zárójelek mellett a kedvencem a ^, ami csak dead key formájában szerepel, vagyis az AltGr+3 kevés hozzá, utána még kell nyomni egy másik billentyűt is, hogy megjelenjen, de nem mindegy, hogy mit, mert még â, ô vagy î lesz a vége.
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #69468 üzenetére
a ránézésre el tudod képzelni, hogy hazsnálod, akkor is lehet, hogy mondjuk élőben már nem jön be az 1800
Ez nagyon is igaz. 60%-os nagyon jó, 65%-os egyben és robbantva is jó, TKL jó (főleg az F-sort rétegre száműzve), míg a egyben lévő 75%-ost nagyon nem bírom, pedig a 65%-os alapján elméletben működnie kellene, mégis sokszor az F-sort nyomkodtam számok helyett.Én inkább 96%-osnak nevezném a K4-et, mert egyben van az összes billentyű, míg a teljes méretű 1800,
a billentyűszámban megegyező compact 1800-on és az F-sor nélküli mini 1800-on a fő rész, a numpad, a kurzorok és (ha van, akkor) az F-sor elkülönülnek egymástól.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #69451 üzenetére
nem véletlen halt ki kb
A 90-es évek közepén a membrános billentyűzetek kiszorítottak minden addig elterjedt mechanikus megoldást, nem azért mert jobbak voltak, hanem azért, mert olcsóbbak. Az Alps a 2000-es évek közepén hagyta abba a billentyűzetbe való kapcsolók gyártását, sajnos kidobáltak minden ezzel kapcsolatos dolgot, pedig most hatalmasat kaszálhatnának. A Cherry MX sorozat is csak az ipari felhasználás miatt élt túl, az Alpsszal ellentétben az jobban bírja a gyűrődést poros helyen.plusz beszerezni is elég nehéz őket
15+ éve nincsenek gyártásban, így maradtak az elfelejtett NOS opciók (egyre fogynak) és a billentyűzetekből gyűjtögetés, ez utóbbi nem kevés hozzáértést és időráfordítást igényel, mert tipikusan rossz állapotú, koszos kapcsolókat kell megtisztítani. Léteznek klónok (Matias, APC), de azok a beszámolók szerint nem hozzák az eredeti szintjét.a. clicky alps-ok elvileg zseniálisak
Az Alps igazából a taktilis vonalon verhetetlen. A clickyt itt én azért szoktam emlegetni, mert tartósabb viszonyom clickyvel van (NOS SKCM White), aminek mind a taktilitása, mind a hangja feltörli a Box kapcsolókkal a padlót, amiket ugyancsak nagyon jó clicky kapcsolóknak tartok. Taktilis vonalon az SKCM Brown számít Holy Grailnek, olyan taktilitást egyszerűen semmi más nem nyújt a piacon a tökéletesen lekerekített huplival, egyedül a Neon Green közelíti meg. Nem véletlen, hogy 5 dollár nagyon jó árnak számít a barnákért, és nagyon nehéz összeszedni belőle egy billentyűzetre valót. Én taktilis Alpsból csak a középkategóriát próbáltam, az SKCM Creamről nem nyilatkoznék, mert mindkét AEKII-ben rettenetesen rossz állapotban vannak, az SKCM Orange nagyon bejött, csak nem volt még szívem szétbarmolni az M0118-at a kapcsolókért, és van egy adag SKCM Salmon, ezeket külön vettem, kézben nem volt wow-érzés.majdnem kizártnak tartom, hogy 3-nál több embernek próbálta egyáltalán a topikból őket
Én ebben nem lennék olyan biztos, hármat könnyedén fel tudok sorolni, és sok embernek lehet úgy tapasztalata a 90-es évek végéről Alpsszal, hogy nem tudta, mit használ.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz plehoczky #69446 üzenetére
Jó, olcsó, silent red készletet honnan érdemes országon vagy EU-n belül rendelni?
Abba a Redragonba csak Outemu és Boba kapcsolót tudsz tenni, más gyártóét nem. Silent redet nem fogsz Európában találni, további részletek és opciók itt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz mrviceguy #69418 üzenetére
[link]
Azóta annyi változás történt, hogy a méregdrága európai kínálat is megszűnt.Cherry kapcsolókat kereslet hiányában tipikusan nem tartanak a nagyobb billentyűzetes webshopok (sem Európában, sem az USA-ban), vagy ha mégis, akkor is általában csak HG Blacket. Így maradt a Drop vagy Kína.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69410 üzenetére
azt gondom előtte simára csiszolnátok?
Csiszolni nagyon nem szabad, homokfújással (vagy más hasonló anyaggal) lehet az anodizálást óvatosan eltávolítani, ami az alumínium legfelső rétege (az anodizálás ugyebár nem bevonat, hanem az alumínium felszíne kap gyorsított oxidálást és esetleg színezést). Maga a cerakote is egy rendkívül vékony bevonatot jelent (0,02 mm), szóval ha csiszolással vagy más hasonló durvább megoldással tisztítod meg a felületet, akkor tönkreteszed a komponensek pontosságát.A Bakaneko öntéssel készül, így azokat a hibákat, amelyek az anodizálás foltosságát okozzák, el fogja fedni a cerakote, de azokat a hibákat, amelyek a nem tökéletesen sík felület miatt jelentkeznek, nem.
A Prophettel is szemeztem, de egyrészt a Geekhacken van több update is PCB problémákról, az kicsit elvette a kedvem, illetve Jae buildjében valahogy nem tetszett a hangja, bár neki bejött, úgyhogy azért szar nem lehet
Ha Jae második buildjét érted ezalatt, ahol CF plate-tel próbálkozott, akkor azt felejtsd el, az a stream egy igazi mélypont volt a részéről, és az a billentyűzet kizárólag puha műanyag plate-tel jó, de azzal nagyon jó (valaki tett kísérletet FR4 plate-re, és az sem működött). Maga a billentyűzet enyhén muted hangzású a rugalmas felépítés miatt, a full plate/half plate és nylon/PP is módosít a hangon, szóvak ha kopogósabb hangzás a cél, akkor hangosabb/long pole kapcsolókkal érdemes próbálkozni (nálam a half nylon + Lavender páros halkabb, mint mondjuk egy Corsair silent reddel, a full PP + Tangerine hangosabb).Szinte csak az USA-ban fordult elő PCB probléma az egyszerre regisztráló oszloppal, amelyre firmware-ből van megoldás. Az ottani szállítmányba az MCU-ból a jelek szerint egy gyengébb binning került a nyák gyártójától, és bizonyos külső fizikai körülmények között előjön a probléma. A firmware-ben módosítva a mátrix kiolvasását ez megkerülhető (valamint tetszőleges 60% tray mount nyákot is bele lehet tenni).
Viszont ha jól vettem ki a szavait, ez egy merev, keményebb gépelési élményt ad, kevesebb flexel, a GMMK Pro mellé meg nem biztos, hogy akarok még egy merevebb billentyűt, bár az nyilván pár kategóriával a prophet alatt van
A Prophet éppen a rugalmas felépítésre jó példa, főleg half plate-tel. Gépelés közben is látható a flex, annyira.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #69400 üzenetére
A kínaiak legtöbbje komplett készletes öntőformát használ, azaz egy öntéssel egy (vagy több) teljes készlet esik ki a gépből (ezért néz ki például az összes Domikey base kit ugyanúgy), míg a GMK és SP kupakonként készít öntőformát, ezért tudnak sokkal flexibilisebbek lenni.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69377 üzenetére
Nézelődtem már Alin, szerinted az alábbi linken látható szettekkel érdemes próbálkozni?
Igen, mostanra ezek az olcsóbb készletek nagyon sokat fejlődtek minőség terén, már csak arról kellene leszokniuk, hogy klónokat gyártanak saját design helyett. Ne számíts tökéletes minőségre, de elég jóra igen.A linkelt készletek kompatibilitása nagyon jó, anyagvastagságra lehetnének kicsit jobbak, de így sem rosszak. Görgesd végig a képeket, mert a módosítók felirataival szokott az embereknek baja lenni, némelyik betű kicsit furcsán fest, ha erre érzékeny a szemed.
A kupakok anyaga jó kérdés, mert azt nem említik. néhol doubleshot PBT-ként futnak (biztosan nem azok), valószínűleg valami PBT alapú keverék a kupak teste és POM a felirat.
Ezek vannak olyan minőségűek, mint ami most vannak akár egy K8-on vagy egy coolermaster CK550/530 ?
Ezek egy-két ligával feljebb játszanak.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69378 üzenetére
Durock Daybreak az teljesen csendes, viszont picit gumis a bottom-out.
Én ezt nem érzem, persze attól még van. Csak azt nem tudom, hogy vagy azért, mert nem vagyok rá annyira érzékeny, vagy azért, mert a rugalmasabb belsőket preferálom, és az kimozogja az erőhatás nagy részét a gumis érzet előtt.Elgondolkoztam, miért nem csinálnak olyan kapcsolót, ahol az alsó gumi keményebb, hogy a bottom out ne legyen annyira gumis érzetű, a kapcsoló tetején viszont puhább gumit használnak, hogy a visszatérő stem hangját jobban tompítsa - ott már ugye úgyse fogjuk érezni a gumit.
Ilyet a JWK/Durock nem tud csinálni, mert náluk a hangtompítást egy mini O-gyűrű végzi, amit a stem oldalára feszítenek fel (le lehet szedni, és vissza lehet tenni). A többiek pedig azért nem fogják megcsinálni, mert plusz egy fröccsöntési lépést igényelne. Az ötlet amúgy határozottan tetszik.70A és 80A keménységű o-ringet egyébként honnan lehet/érdemes beszerezni?
Jó kérdés. Nem jártam utána a témának, mert a kapcsolókra való O-gyűrűket messzire elkerültem.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69372 üzenetére
Ez egyébként nem igaz minden kapcsolóra? Kenés nélkül használva pár hétig simábban fognak járni?
De, mindegyikre igaz, csak általában túl kicsi a különbség, hogy a legtöbbnél megérje időt fordítani a bejáratásra. A Cherryknek és Creameknek azonban kell pár hét, mire a nagyja lekopik, és hasonló állapotba kerülnek, mint az átlag kapcsolók újonnan.Bár ugye ma már sok kapcsolót megkennek gyárilag, rendeltem is egy ultrahangos tisztítót hogy le tudjam róluk szedni a gyári olajat mielőtt megkenem 205g0-val
Én ezzel úgy vagyok, ha nem tetszik a gyári kenés, akkor nem kell megvenni azt a kapcsolót, gyorsabb és egyszerűbb. Eléggé nagy a választék nagyon hasonló kapcsolókból, hogy ez ne legyen korlátozó tényező.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69360 üzenetére
Kijön az árából hat Gateron Pro, vagy három Lavender, vagy három Gateron X vagy kettő Gateron Oil King. Az új trióból szerintem a Clickiez az egyetlen, aminek van értelme, aztán mindig beugrik, hogy NOS Alps SKCM White-ot lehet kapni annyiért, és megint oda jutottam, hogy Zealtól Zealio vagy Zilent és csak akkor, ha pontosan olyan típusú taktilitásra van szükséged
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #69351 üzenetére
Nagyon ügyfélbarát dolog a vámügyintézésről úgy tájékoztatni az ügyfelet, hogy a 48 órás határidőt a reptéri beérkezéstől számítják (éjjel 3...) és a tájékoztató mailt csak másnap napközben küldik.
A DHL Express a csomag országba érkezésekor küld levelet arról, hogy innentől 6 órád van reagálni, hogy nem az ő vámkezelésüket kéred, hanem intézed te. Ez akkor tud mókás lenni, ha 23:45-kor kapod meg a levelet (szerencsére olyan csomag volt, amire előre ki volt fizetve minden).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69339 üzenetére
az o-ringgel nincs olyan igazi gépelési élmény, de ezt nem egészen értem
A gépelési élmény része a bottom out is, mert a legtöbb embernek nem megy a touchtyping, főleg nem lineárisokon (ha 2-3 hétig használok taktilis billentyűzetet, akkor visszajön nálam a tudás, hogy aztán lineárisra váltva 1-2 hét után ismét elvesszen).A bottom out lehet keményen koppanós merev belső felépítésű házban, vagy feszesen rugalmas rugalmasabb belső felépítésű házban, ahol a nyák és a plate veszik fel a bottom out energiájának nagy részét, miközben a könnyen elérhető O-gyűrűk nyúlós-gumis érzetet hoznak a bottom outban, amit többen nem szeretünk.
Ezen persze keményebb O-gyűrűkkel javítani lehetne, azonban azok meg a hangtompítás terén viselkednének rosszabban, és nem igazán lehet válogatni, hogy 50A, 60A, 70A vagy 80A keménységűt szeretnél venni, mert körülbelül egyfélét kapni csak olcsón, nem kevés utánjárás nélkül. Ha pedig az ember beleteszi a pénzt és időt, akkor mindkét területen olcsóbban jön ki, ha halkított kapcsolókra vált. ahol jól eltalálták a belső szilikon betétetek keménységét, azaz úgy halkít, hogy nincsen meg közben a nyúlós érzés.
-
dqdb
nagyúr
nem tudom, hogy mit kell rajta megszokni, nekem a legjobb billentyűzetem eddig
Van egy olyan dolog, hogy preferencia, ami idővel változhat is. Attól, hogy neked a legjobb, más érezheti visszalépésnek vagy átmeneti visszalépésnek.Nagyon kevés az olyan alkalom, amikor vált az ember A dologról B dologra, és azonnal jön a wow érzés. Sokkal gyakoribb az, hogy azt érzi, nem rossz, de szokni kell, aztán amikor visszavált egyszer valamiért B-ről A dologra, akkor jön a fordított wow érzés, és a megvilágosodás, hogy B nagyon jó.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #69323 üzenetére
Az F-sor (1+4+1) + (3+4) osztása szerintem nagyon jó (tapasztalat), de az alsó soruk nem az igazi a space-től balra 4 billentyűvel, amiből az egyiket csak odaerőltetik, mert van hely (a "winkeyless winkey" megoldás szerencsésebb lenne, ahol három billentyű van ott egy blockerrel).
Ha nem arra mennének, hogy a összetolva is használható legyen a billentyűzet, akkor sokkal jobb alsó sort tudnának összehozni szerintem, valamint plate mount terén sem lennének annyira bekorlátozva, lehetne tenting is, stb.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69315 üzenetére
ki tudja mikor lesz (ha egyáltalán lesz-e) megint
Hamarosan.másodkézből pedig aranyáron megy
r/mm árat nem szabad semmiért sem kiadni.Pár napja ajánlottam valakinek a Prophetet, neked is ajánlom, ha valami teljesen másra vágysz. Tipikusan group buy ár környékén meg lehet venni EU-n belülről.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69301 üzenetére
van egy fix távolság a PCB és a plate között (3mm vagy 3.5mm, mindig elfelejtem
5 mm távolság van a plate teteje és a nyák teteje között, azaz az ajánlott 1,5 mm vastag plate esetében 3,5 mm vastag szivacs kell a nyák és plate közé.A nyák alá pedig akkora és olyan alakú, amit a ház kiad.
Amúgy van amikor nem kell, mert elég jó a konstrukció hozzá, hogy szivacsozás nélkül sem kong/bong/peng az egész.
Alapvetőenhibás tervezés eredményemegfelelő tervezéssel elkerülhető a kongás/pengés, de általában olcsóbb a gyártóknak szivaccsal kibélelni a billentyűzetet, mint megoldani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69292 üzenetére
Annak van valami értelme, mikor a pcb alját valaki maszkoló ragasztószalaggal lefedi?
A hangra van placebo vagy placebón túlmutató hatása, és állítólag csökkenti a pengést.Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod, akkor tényleg maszkolószalagot használj, ami könnyen és nyom nélkül eltávolítható, és még véletlenül se szigetelőszalagot, ami után tiszta ragacs marad a nyák és jó eséllyel letépsz vele pár SMD diódát.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69278 üzenetére
Semmi értelme a hagyományos Gateron Redet megvenni (legyen az full clear, full milky, full black, milky top/black bottom) amióta a Gateron Pro ugyanazon áron piacra került. Ugyancsak semmi értelme a Glorious túlárazott csomagolásához ragaszkodni.
Gondolom ez az alja és itt nem sokan építkeznének ebből.
A 20-25 centért megkapható milky top Gateron Yellow hosszú ideig az egyik legajánlottabb kapcsoló volt ár/teljesítmény aránya miatt (azért a Yellow, mert abból volt a legkönnyebb megvenni ezt a változatot és ennek a rugóerejét többen szeretik, mint a könnyeb pirosat és nehezebb feketét), ami megkenve (és igény szerint rugót cserélve) sokkal olcsóbban hozta a sokkal drágább kapcsolók szintjét jó hanggal. Sokan szerették/szeretik és használták/használják. Ma már nem érdemes megvenni az imént említett Gateron Prók mellett, amelyeket bruttó 30 centért be lehet szerezni Kínából, és legfeljebb a rugót kell benne kenni/cserélni igény szerint, mert a gyári kenés nagyon is jó.de látom van ink, meg pro kapcsoló 15k huf/35db áron
Egy kapcsoló ára általában nem áll arányban a jóságával, mindig is voltak és lesznek túlárazott darabok, és az újabb típusok megjelenésével időnként változik, hogy mi túlárazott és mi nem. Inket ma már például nem vennék és kevesen vesznek, holott 2 éve az volt a piacon a király.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #69287 üzenetére
Eleve az nehézzé teszi ezt az összehasonlítást, hogy Gateron Red, mind termék is messze áll attól, hogy homogén legyen, mert van belőle van 6-7 változat 4 különböző alsó résszel (fekete, fehér, milky clear) és három különböző felső résszel (fekete, milky, clear), amelyek között jelentős különbség van simaságban (eltérő öntőforma) és hangban (eltérő alapanyag).
Gateron Próból is kétféle van (full milky és alul féhér-felül clear).
Halk alapvetően csak egy halkított kapcsoló lesz. Egy extrém rugalmas billentyűzetben egy nem halkított lineáris tud halkabb lenni, mint egy halkított egy merev floating kialakításúban, de ez inkább csak az utóbbi billentyűzetet minősíti.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69256 üzenetére
Azért agyalok a clear verzión, mert én nem akarok kenegetéssel vesződni.
Miből gondolod, hogy meg van kenve? Kép alapján KS3 lehet, ezek nincsenek gyárilag kenve.A Pro sorozat van, azoknál eléggé jó a gyári kenés, nem is nyúlnék hozzá a rugót kivéve.
-
dqdb
nagyúr
válasz Throme #69254 üzenetére
Ezek a 3pin/5pin kiosztású kapcsolók csak abban térnek el egymástól, hogy az 5 "lábasnak" van 2 db további pozícionáló/rögzítő lába, de ha ezeket lecsípik (ahogy egy két videóban látni), akkor máris 3pin-es , az eredetileg 3pin-es kapcsolóval hajszálra megegyező kapcsolót kapunk?
Igen.Ez azt jelenti, hogy a hot swap-es K szériába akár egy "Glorious PC Gaming Race Gateron Clear switch (GAT-CLEAR)" kapcsolót is be lehet tenni?
Igen, de biztosan jól átgondoltad a Gateron Cleart? A legkönnyebb stock kapcsoló, sokkal könnyebb még a Gateron Rednél is a 35 grammos érzékelési pontjával. Ha igen, akkor Kínából olcsóbban ideér.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #69250 üzenetére
A Red Samurai tényleg nagyon jó áron megy, azonban mivel ez a Drop saját billentyűzeteihez szánt változat, így nincsen ISO, ahogy a Pulse esetében sincsen. A Laser esetében van külön
ISONorDEUK kit, na de mennyiért ... A Hennessey még így is nagyon túlárazott.A Pixel és a két Godspeed group buy áron megy, azokat lehet jó vételnek nevezni ebből a listából.
Az akció ma ér véget.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz siposz #69235 üzenetére
Az ollós mindig veszélyesebb, mert a kupakok leszedésekor könnyen törnek a rögzítő fülek. Én nem erőltetném a szétszedést, és csak a felületét takarítanám, mert ez a típus már kifutott, így ha elrontod, akkor nem tudsz helyette másikat venni (és hasonlót sem).
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #69227 üzenetére
A legrosszabb dolog félúton megállni, amikor beleöntöttél már egy rakás pénzt, de nem találtad meg, amit kerestél. Ekkor tovább kell menni a pénzköltésben, és miután megvan a megoldás vagy már látod, hogy merrefelé lesz, eladni a felhalmozott és felesleges dolgokat, vagy nyomni egy hátraarcot és eladni a felhalmozott és felesleges dolgokat.
-
dqdb
nagyúr
válasz #94257664 #69213 üzenetére
A Keychronok közül csak a Q sorozat háza van fémből, azok mindegyike CNC-zett alumínium. A K sorozatnál a ház műanyagból készül, a alumínium keret szó szerint egy keret, amit vékony lemezből hajtogattak és a műanyag házra lehet felcsavarozni.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69212 üzenetére
Áh, a Silent Box Brown kb semennyire nem taktilis. Gépelés közben nem is érzi az ember, majdnem olyan mintha egy lineáris kapcsoló lenne.
Ezzel nem tudok egyetérteni. Nagyon nem lett a kedvencem az a kapcsoló, és csak pár maradék maradt meg belőle ezért, de lineárisnak nevezni erőteljesebb túlzás, mint a Cherry Brownt lineárisnak nevezni. A halkított kapcsolók között hangosnak számít szerintem.Éreztem, hogy valami kimaradt a listából, az U4 volt az.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz #94257664 #69129 üzenetére
A 75% + wireless + hotswap kitétellel lényegében a K2-re csökkentetted a lehetséges kínálatot.
Halkítottban gyenge taktilisként opció lehet az Aliaz és a Gateron Silent Brown, közepes taktilisként a Kailh Silent Box Brown, kicsit erősebb taktilitással a Durock Shrimp.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69202 üzenetére
Pár ezer alatt azért nem sokat, hanem 1000-2000 darabot értettem csak, és igen, ennyit szerintem el tudnának adni, ha raktárkészletről árulnák, miközben a 200-at sokallom group buy-ként (eleve furcsa ez a szám, mert ennél nagyobb darabszámnál szokott beesni a fajlagos költség, bár lehet, hogy saját gyártókapacitásnál máshol vannak ezek a határok).
Ha van eszük, akkor a Q60 és a Q4 házának alsó része és a nyák megegyezik (és ebből következően a csomagolás is ugyanakkora), egyedül a ház felsőrésze tér el, szóval ha a nyakukon maradna, akkor újra lehetne hasznosítani vagy eleve raktárkészletre gyártott alkatrészekből lehetne gazdálkodni. Ugyanígy a Q85 és a Q3 házának alsó része is megegyezhet, és akár nyák terén is lehet közösködni (+ közös csomagolás). Egyedül a Q65 igényel új házat és csomagolást, mégis én ennél látom a legkisebb esélyét, hogy a nyakukon maradna.
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69198 üzenetére
Amennyire jó dolog a Q sorozat szélesítése minél több igény lefedésére, annyira érthetetlen számomra a várhatóan kisebb érdeklődésre számító modelleknél (Q60, Q65, Q85) a group buy modell ilyen alacsony MOQ mellett. A Keychron tipikus vásárlóközönsége raktárkészletről vásárolna, és nem akar várni, míg a group buy-okhoz szokott hobbisták pedig ha már előre fizet és hónapokat vár, akkor valami "különlegesebbre" vágyik, mint egy tömegmárkára (még ha a végeredmény a többi Q modellből kiindulva várhatóan jó lesz).
Ezeket a méretgazdaságosság miatt jogos magasabb áron illene kihozniuk, legyártanak pár ezer darabot, és legfeljebb megszüntetik, ha nincsen rá kereslet.
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #69194 üzenetére
Attól függ, hogy mit nevezel elborultnak, mert például az elmúlt 2-3 évben custom vonalon a 65% XT kiosztás egy vagy két makró oszloppal is népszerűbb volt, mint a 75%-os.
A Q85-nél lemaradt, hogy az F13 mellett egyúttal WKL is, custom vonalon az F13 TKL és a WKL is eléggé mainstreamnek számít.
Úgy nézem, hogy a Keychron jelenleg mindenre lő, amit láttak már, egy southpaw és egy FRL TKL hiányzik már csak a 60% és feletti kategóriából.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[Keychron Q85]
most éppen egy F13 TKL-t harangoztak be[Keychron Q65]
és egy makró oszlopos 65%-ost[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #69189 üzenetére
Egyetértek, a KPrepublic kupakkészlete az aktuális felhozatalban már egyáltalán nem számít jó minőségűnek. Az az egyetlen baj, hogy még mindig ez a legjobb magyar kupakkészlet, mert nincsen más elérhető* ...
* a Keychronét nem nevezném annak, mert eléggé limitált a kiosztások terén
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69184 üzenetére
Ha olcsón kell jó, akkor XMI, bár az utóbbi időben szinte elérhetetlen lett, Shenpo még előfordul, de az egy kicsit rosszabb minőség.
A kupak, mint alap, nagyon sok készletnél megegyezik, így a dyesub minősége jelenti a különbséget, és ott eléggé nagy szórás van. Általánosan kijelenthető, hogy dyesub PBT-nél ha biztosra akarsz menni, akkor olyan kupakkészletet keresel, ami sima dyesub (azaz világosabb alapon sötétebb betűk vannak), és véletlenül sem 5 oldalas/reverse dyesub, mert ezeket többször és nagyobb hőterhelésnek kell kitenni, hiszen nem egy kisebb felirat kerül a kupakra rá, hanem az inverze, azaz a felirat kivételével mind az 5 oldalt festeni kell. A nagyobb hőterhelés velejárója a deformálódás, ami jobb esetben csak "párnásabb" kinézetet ad a kupakoknak, rosszabb esetben a hosszabb billentyűk szorulhatnak/beragadhatnak.
Dyesub esetében a minőség mutatója a felirat élessége és a feliratok elhelyezkedésének pontossága.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69179 üzenetére
Frissen létrehozott bolt nulla visszajelzéssel, irreálisan alacsony árakkal és kizárólag tracking nélküli szállítással? A minőség megállapításához szállítaniuk is kellene valamit
-
dqdb
nagyúr
válasz Neil Watts #69163 üzenetére
Lehetseges olyan mechanikus billentyuzet megepitese US $400-500-ig bezarolag, ami ezt a hangossagot/hangprofilt hozza vagy esetleg csendesebb ennel?
Igen. MyKeyboard Discord szerverén jelenleg hirdetnek egy e-white Prophetet PP plate-tel 380 euróért, az már nem halkított kapcsolókkal is eléggé halk, az utóbbiakkal néma tud lenni bármiféle szivacs nélkül. Ha kellenének a dedikált kurzorok, akkor érdemes várni a várhatóan a pár héten belül szállításra kerülő Angelre, várhatóan hasonló áron lesznek eladó darabok.Szivaccsal kitömve olcsóbban is kijöhet megfelelő alapot és valamilyen műanyag plate-et választva, a fenti ajánlás arról szól, hogy annál biztosan tudom, hogy megvalósítható.
-
dqdb
nagyúr
válasz Alan[HUN] #69159 üzenetére
Ez a szál addig folytatódik, amíg Matt3o beint a Dropnak, és közli, hogy ennyi volt részéről. Nem véletlenül roppant alacsony a Drop reputációja a vendorok között az ilyenek miatt (még a KBDfans is örvend hasonló "népszerűségnek").
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #69151 üzenetére
A súlya megvan a billentyűzetnek
A súly egy dolog, de nagyon nem mindegy a belső felépítés. Például ha az oldalfalak vékonyabbak a kelleténél, akkor hajlamosak a pengésre (most nem néztem utána, de mintha a Q1-nél ez lenne a helyzet), és ha túl vastagok, az sem jó. Nem véletlenül készül egyes group buy-ok esetében több prototípus is, mert a tervező nem elégedett az eredménnyel, és több körben finomítja a designt, mire hangban és érzésben megfelel az elvárásainak. És vannak azok a group buy-ok, amelyeknél szivaccsal oldják meg ilyen problémákat, mert olcsóbb és gyorsabb.Emellett még alumínium és alumínium között is nagy különbség lehet már az alapanyag szintjén is, a 6061-es ötvözetből készült billentyűzeteket például érdemes kerülni a 6063-mal szemben, mert eléggé rossz minőségű alapanyag is akad Kínában a piacon, ami a végeredményben is érvényesülni fog (plate-et egy harmadik ötvözetből, 5052-ből szokás gyártani).
gasket mount, mégis peng
A gasket mount nem egy mindenre is jó csodamegoldás, hanem egy alapvetően jó, de érdemtelenül túlhype-olt plate-rögzítési megoldás, amit keveseknek sikerül jól implementálnia (a Q1-ben ez nem sikerült rosszul). A gasket mount egy megoldás arra, hogy a plate-ről kevesebb rezgés kerüljön át a házra, mint egy rugalmatlan rögzítésnél, de ettől függetlenül még valamennyi át fog. Ha pedig túl merevre sikeredik a gasket mount (mint a GMMK Prónál), akkor ez a hatás kisebb lesz.Persze erre a szegmensre jellemző módon az sem jó mindenkinek, ha valaki tényleg jól működő gasket mountot hoz létre, ezzel a billentyűzettel kapcsolatban állandó ellenérv volt, hogy milyen "rondán" néz ki az aszimmetrikus csavarelrendezés az alján, amit "ki kellene javítani", holott a csavarok azért így vannak elhelyezve, hogy jól működjön a gasket mount (a TKL ugyebár egy eleve erőteljesen aszimmetrikus kiosztás).
A drágább customok ugye nem pengenek szivacs nélkül sem.
De, azok között is van, ami peng, üres érzeted van, vagy pocsék a hangja, de ezeket még prototípus állapotban illik megfogni. Láttam olyan billentyűzetet, ahol négy csavarral oldották meg a ház két részének rögzítését, ami általában semmi problémát nem okoz, de adott esetben a CNC-zés pontossága és az anyagvastagságok olyan hatással jártak, hogy gépelés közben a billentyűzet közepén folyamatosan egymásnak ütődött a két fém, míg 6 csavarral már nem lett volna probléma ugyanannál a designnál.így bár össz súlyra nem feltétlen van különbség egy Keychron Q1-hez képest
De, van, mert (fejből mondom a számokat, így lehet, hogy rossz a konkrét érték, de a nagyságrend nem) a réz 3,5×, a rozsdamentes acél 3× sűrűbb, mint az alumínium így sokkal nehezebbek. Az imént példaként említett billentyűzetnél vannak számok is, 2 kiló alumíniumból, míg 4 kiló réz alsórésszel, kisebb méretű súlynál is könnyen összejön fél kiló eltérés, ami sokszor a végeredmény 25-35%-a.Annyira nem értek hozzá, de lehet ez a gond, úgy tudom különböző anyagok más-más frekvencián pengenek/gerjednek, és több féle anyag kombinálása a ház aljában akkor lehet segít a pengés csökkentésében/kizárásában?
A réz mélyebb tónus felé tolja el a hangokat, a rozsdamentes magasabbak felé, ha egy ház súly nélkül peng, akkor súllyal is pengeni fog nagy valószínűséggel. A súllyal olyan téren szoktak játszani, hogy másképpen hat egy csak belső súly, másképpen egy külső belső súly és megint másképpen egy kétrészes súly (tipikusan belül rész, kívül SS) a hangra, a részletekért lásd a linkemet.A súly sokszor velejárója a drágább customoknak, mert ott a gyártási minőség mellett az alapanyagok ára is bejön a képbe, de ettől még akad olyan ebben a kategóriában is, ami tisztán alumíniumból van, és jó hangja van.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69149 üzenetére
Nem túl szerencsés egy másik cég nevét használni a saját terméked marketingjénél, valamint a saját elnevezés a többiek gyártótól is megkülönböztet.
Ami számomra furcsa, hogy DCP néven már van Cherry profilos megoldásuk (=Drop Cherry Profile), szóval az is lehet, hogy míg első ránézésre Cherrynek tűnik, közben tényleges fejlesztés történt és eltér tőle, ahogyan a Signature Plastic DCS profilja is hasonló és mégis nagyon más.
-
dqdb
nagyúr
válasz copass #69145 üzenetére
Csináltak maguknak saját Cherry klónt, mert manapság mindenki saját Cherry klónt ad ki, hiszen azt könnyű és sokan szeretik, míg saját profilt fejleszteni nehéz és kockázatos.
Az MT3 azért MT3, mert Matt3o tervezte a profilt az IBM 3277 billentyűzete alapján, és a Drop saját profilja lett. Az MT2 azért MT2, mert.
-
dqdb
nagyúr
Remélhetőleg tényleg nem kell Áfát még ráfizetni, bepróbálom.
Eddig a topikból senkinek sem kellett, de mindenben valakinek az elsőnek kell lennieEz a billentyűzet sem lesz halk, csak halkabb egy mai átlagos mechanikusnál. Azért a 10 dollárral drágább hotswap változatot linkeltem, hogy adott esetben forrasztás nélkül lehessen pimpelni, ha tovább szeretnéd halkítani.
-
dqdb
nagyúr
Jó lenne ha nem lenne túl hangos
Valamint ez a "lebegő" kialakítás tetszik, jó lenne ennél maradni.
A kettő egymás ellen dolgozik.Árban ezt nem fogja egyetlen ismert márka sem megverni (csak ugyanebből a nem hotswap változat), minőségben pedig egyetlen noname sem. Egyedül az átlagnál nagyobb magasságot tudom felhozni ellene (és az ISO hiányát, de az nálad nem probléma).
-
dqdb
nagyúr
válasz [Prolixus] #69133 üzenetére
TTC-től a Wild ugrik be, de azt nem próbáltam, ahogyan a kisebb márkák közül KTT és Tecsee sem volt a kezeim között (az előbbinél a Strawberryről jókat hallottam, de nem olyanoktól, akik preferenciáit ismerem, az utóbbiról semmi jót). SP-Star Polaris akad itthon, azonban még nem került be billentyűzetbe, így nincsen véleményem róla (a kézben nyomogatás nem számít).
Kapcsolók terén az utóbbi időben a konzervatívabb megközelítést alkalmazom, azaz ami tetszik, abból rendelek inkább még és csak azt próbálom ki, amit olyanok dicsérnek, akiknek ismerem a véleményét olyan kapcsolókról, amiket ismerek. A legutolsó random vásárlásom az NK Blueberry volt.
-
dqdb
nagyúr
válasz 4nick8 #69118 üzenetére
A bordó alapján írom, mert az nagyobb felbontású kép: nincsen ISO támogatás, nincsen alfa színű 7u space, nincsen split Backspace támogatás és ehhez kapcsolódóan nincsen HHKB Backspace, van mod tilde, de nincsen mod pipe, nincsen F13, nincsen split támogatás és második B.
Pozitívum a teljes értékű 1800 támogatás. A PhUp/PgDn és társainál hiányzik a feliratozás, hogy melyik sorba tartoznak, így nem lehet megmondani, hogy milyen kiosztásokat támogat a jobb oldali oszlopban 65/75%-osnál.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Jövedelem
- VPN topic
- Gyúrósok ide!
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nagyon kevés GeForce RTX 5090 készül, és senki sem tudja, hogy miért
- Óvodások homokozója
- Mini-ITX
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest