Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fido01
aktív tag
Sziasztok!
Egy ideje már követem a kripto bányászatot sajnos csak megfigyelőként, mondhatni a DYOR-n túl vagyok viszont nagyon sok kérdés jár még a fejemben, ha hülyeséget kérdezek bocsi, lehet a válasz triviális mindegyikre.
1, Egyrészt mindenhol azt olvasni, hogy már késő beszállni (teszem hozzá ezt már 2017 óta hallom-látom, hogy felreppen) az ETH PoS-ra átállás elvileg jön jövő év első felében, véleményetek szerint mi lesz a forgatókönyv? Tudom senki nem látja a jövőt, de ugye a standard modell szerint a számolási kapacitás jelentős része ( kivéve az ASIC gépek) átállnak RVN, ETC,ERG és hasonló altokra, ahol jelentősen csökkenni fog az 1 egységre jutó reward, és a millió dolláros kérdés, hogy az árfolyam milyen mértékben képes követni.
2, Van bármi féle kimutatás arról, hogy a teljes hashrate hány %-a ASIC? ugye ez igen fontos lehet a későbbiekben.
3, Visszatérve a késői beszálláshoz, jelenleg cca 6-7 ezer/mh áron lehet VGA riget építeni, én ahogy nézegettem ez a top-end kártyákon kívül kb azonos összeg legyen az 2060, rx 6700 bármi, eszerint nagyjából 10 hónap a roi áramfizetés után. Azzal tisztában vagyok, hogy ez a jelenlegi árfolyamon történő jövőbeni becslés ami ugye elég képlékeny, viszont az elmúlt évek során szinte mindig itt körül alakult a megtérülés majd ha ugrott az árfolyam akkor rövidült (és eddig a kilengésektől eltekintve 1-2 éves időtávon mindig nőtt) Ha vállalkozói szemmel nézem, nem tudnék most olyan befektetést mondani ami 10 hónap alatt visszahozza az árát. (ha valaki tud azt szívesen veszem ) és akkor még ott a rendszer maradványértéke.Összegezve ezeket véleményetek szerint megéri beszállni avagy nem?
Sokszor hallom, hogy inkább vegyek kriptót a pénzből az sokkal tutibb megoldás, viszont ha olyan üzleti modellen gondolkozok ahol egy kezdeti nagyobb befektetést követően a működési költségeket (áram, adók esetleg hitel) fedezem a maradék megtermelt coint pedig stakelem nekem jobban tetszik, de lehet csak azért mert így olyan mintha havi jövedelmem lenne.És akkor a végére az egyéb:
1, Ha abból indulok ki, hogy fix öszegű tőkém van, szerintetek melyik az életképesebb olcsóbb (rtx2060 pl) vga-ból több riget építeni avagy drágábból kevesebbet, mert itt ugye 2 változó van, a több vga esetén ha meghibásodás történik kisebb időszakos veszteség ér, viszont a mh/w rosszabb ezért a fix működési költségeim magasabbak.
2, Stabil bányász rig esetében (értsd: megfelelően szellőző, esetleg hűtött, pormentes környezetben működő optimalizált videokártyák) élettartamára van valami általános tapasztalat?
3, mi a helyzet az ASIC gépekkel? (pl litecoin vagy hasonló) Én eléggé ódzkodok tőlük tekintve, hogy rengeteg a scam, illetve a garancia hiánya, hibásan érkezik stb, ráadásul ahogy látom értelmes megtérülési idővel max alibabaról lehetne rendelni (ott pedig ugye nagyon meg kell válogatni kivel akarok üzletelni) Van ennél megbízhatóbb hely ahonnan lehet rendelni nem scalp áron?Sajnos ez hosszú lett, azért remélem valaki végigolvassa
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzek (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) bányászatával foglalkozunk.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest