Hirdetés

2019. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-02-21 09:47:54

IT café

Nézd át az összefoglalót, mielőtt kérdést teszel fel!! Köszönjük!

* Frissítve/aktualizálva: 2018-02-10 -től, folyamatosan..

Ebben a topikban a bitcoin-tól (BTC-től) eltérő kriptopénzekkel (az alternatív kriptopénzekkel, ún. "altcoin"-okkal) és azok bányászatával foglalkozunk.

A bányászatnak két oldala van.

Az egyik amikor megépítjük és elkezdjük beüzemelni, üzemeltetni a rigünket, vagy akárcsak hobby szinten a játék gépünket fogjuk be erre szabadidejében.

A másik oldala pedig mikor a nyereségünket szeretnénk elkölteni, kivenni és valódi kézzel fogható "valutára" váltani.

Ez lett ketté szedve az alábbiak szerint:

Termelői oldal:
Ide tartozik a megveszem a riget, összerakom, beüzemelem és a nyereséget kiutalom a walletemre. Az, hogy hol lehet és mit merre bányászni, és ott mekkora a nyereség, szintén ide tartozik, része a üzemeltetésnek!

Felhasználói oldal:
Ide az tartozik mikor a walletedből szeretnéd a pénzedet kivenni. Innentől kezdve jön az érdekes része, hiszen hogyan és hová, mennyi költséggel, és milyen adót fizessek utána.

Itt ebben a topikban a "Termelői oldal" van, és ezeket beszéljük ki, át, rágjuk meg, és segítenek(ünk) az újaknak.

A "Felhasználói oldalt" egy másik topikban (Kriptovaluták és az adózás) lehet majd kibeszélni, segítséget kérni, és persze kapni valamilyen szinten.

Ebben az összefoglalóban igyekeztünk minden alapvető információra és gyakran feltett kérdésekre kitérni, ami a topik fő témájához kapcsolódik. Többnyire a GPU-val bányászható kriptopénzekkel foglalkozunk, erre hegyeztem ki a leírást is.

Kérlek, hogy az alábbi összefoglalót mindenféleképpen olvasd el, mielőtt felteszel egy kérdést a topikban, mert - bár ez a topik híres a segítőkész tagjairól :) - ha olyat kérdezel, ami ebben az összefoglalóban szerepel és intenzív komment-váltás zajlik, esélyes, hogy senki nem fog neked válaszolni, továbbá tisztelj meg bennünket azzal, hogy nem teszel fel felesleges, gyakran elhangzó (és mindannyiszor megválaszolt) kérdéseket a topikban, ezzel a saját dolgodat is megkönnyíted!
Mielőtt kérdezel, használd a Keresőt, mert lehet, hogy már kaptál választ a kérdésedre, csak régebben! Köszönjük!

Altcoin bányászat videókártyával (GPU-val) :

Szükséges eszközök:

A bányagépet (továbbiakban: rig) általában erre kialakított egyedi keretre rögzítjük (ami készülhet fából, alu profilból, stb.), vagy kreatívan bármit felhasználhatunk a célja, pl. cipős polcot.

Hasonlóan az otthoni számítógépedhez, a rig-hez szükséged van az alábbi alkatrészekre:

- tápegység
- alaplap
- processzor+hűtő
- memória
- háttértár

Ezen kívül szükség lehet ún. "riser"-re, ennek az alkatrésznek a segítségével tudod a rig-be kerülő kártyákat az alaplaphoz csatlakoztatni. Az alaplapon általában 1 db PCI-E x16 slot található, a többi slot x1-es méretű, a riser átalakítja ezt a slotot x16-os méretűre, a bányászásnál az x16 és x1 közti sebesség különbség nem mérvadó, nem jelent hátrányt.
Az USB-s kábellel ellátott riser-eket érdemes keresni, ezek a ver005 -ös verziótól kezdődően már elég stabil, megbízható darabok. A szalagkábeles riser-ekkel kár vesződni (főleg a külön tápellátás nélküliekkel), inkább az USB-set válaszd (árban nincs különbség).


USB 3.0 PCI-E x1 -> x16 riser

A képen a bányagép keretére felszerelt 6 db USB-s riser-t láthatsz

Végül, de nem utolsó sorban, az egyik legfontosabb alkotó elem, a matematikai számításokat végző komponens: a videókártya.

Apropó, internetkapcsolat: akár mobilnet is megteszi, nincs nagy adatforgalma a bányászatnak, de legyen stabil az internet-elérés, mert folyamatos a kommunikáció a bányász szoftver és a számítási részfeladatokat kiosztó szerver (ún. pool - erre később kitérek) között

Javasolt alkatrész típusok:

*** Megjegyzés: 6 videókártyával működő, hosszú távra tervezett, kizárólag bányászásra használt gép építéséhez teszünk javaslatot, ha ettől eltérő méretű (akár kisebb, néhány kártyás, akár nagyobb, 7-8, vagy több kártyás) konstrukcióban gondolkozol, akkor nyilván annak megfelelően kell módosítanod az ajánlott hardware-eket. Ha pedig más célra is használod a gépet, akkor szintén újra kell gondolni a szükséges alkatrészek típusát, kapacitását. ***

Tápegység

Két lehetőséged van, az egyik az, hogy veszel egy nagyobb tápegységet, vagy kettő darab kisebb kapacitású táppal működtetett rig-et.

Ha 1 db tápot használsz, akkor érdemes min. 1000W-os és Gold/Platinum minősítésű tápegységet választani, de ebben a kategóriában nem feltétlenül van nagy eltérés az 1000-1350W körüli tápegységek között. Az soha nem baj, ha nagyobbat veszel, nem érdemes "kicentizni" a tápegység kapacitását, stabilabb és jóval hosszabb élettartamú lesz.

Ajánlott márkák: EVGA, SuperFlower, Enermax, Chieftec, Thermaltake, stb., javaslom, hogy a tápegységen ne spórolj, egy gagyi vagy alulméretezett táp tönkreteheti a rig-et, elolvadhatnak kábelek, stb. - elég nagy áramfelvétele (és hőtermelése) van a nonstop 0-24 üzemeltetett kártyáknak.

Lehet használt, átalakított szerver tápegységeket olcsóbban beszerezni, ezekkel légy körültekintő. Inkább egy 4-7 év garanciás EVGA 1000G3 1000W SuperNOVA G3 80+ Gold -ot, vagy ennek nagyobb testvéreit, vagy hasonló kategóriás konkurens terméket válassz.

Mielőtt tápegységet választasz, mindig számold ki, mekkora a várható fogyasztás (az egyes videókártyák áramfelvételéről lentebb írok a "videókártyák" szekciónál), és számolj rá ~20%-ot.
Ha nem sikerült döntened, hogy melyiket is vedd, Milyen tápegységet vegyek topikoba megkérdezed. Beírod a pontos konfigodat, és hogy mennyi és milyen kártyákkal szeretnél bányászni.

Figyelj még oda, a táp csatlakozok használatára is!!
Minden csatlakozónak, kábelnek meg van a maga terhelhetősége. Ne terheld túl azokat, mert kábel összeégés, csatlakozóknál égés lesz a vége!
Minden csatlakozónak meg van a saját szerepe.
24 pin: Alaplapra való
2x4 (8) pin: CPU hoz való, erről ne szeres átalakítóval sem leszedni a VGA vagy Risernek csatlakozót!!
Sata: HDD/SSD valamint a Riserekhez használhatod. Általában 4db van egy ágon, így ha Risert használsz akkor max 3 db rakj rá, a 4.dik már nagyon necces és nem is ajánlott!!
Molex: Szintén HDD/SSD és Riserekhez használhatod. Itt az utóbbi idökben ezek száma csökkent, mivel egyre több a satás eszköz, így max 2-3 db van egy ágon. Ezeket tehát ha riserre használod, nem tudod nagyon túl terhelni. Ha átalakított használsz Molex-->PCIe-t akkor figyelj oda, mert nem hosszú távra lettek tervezve, főleg nem ekkora igénybevételnek!

Alaplap

6 db videókártyás rig-hez ideális "klasszikus" AsRock H81 PRO BTC -t világszerte kismillió rig-hez használják, az ipari méretű bányász cégek is (pl. az Izlandon működő Genesis Mining). A CPU foglalat S1150-es, és ennek a lapnak van rev 2.0 változata is, jelenleg ez elérhető a boltokban.

További S1150-es alaplap típusok 6 db PCI-E slottal: AsRock H97 Anniversary, AsRock B85 Anniversary, stb.

A 6, 7 és 8 PCI-E slottal (néha úgy jön ki a 7 vagy 8 férőhely, hogy az M.2 foglalat alakítható át PCI-E slot-ra, de ez nem minden esetben támogatott!) rendelkező S1151-es bányász alaplapok elszaporodtak 2017 tavaszán, pl. Gigabyte GA-H110-D3A, ASUS Prime Z270P, de újabban "PCI-E slot versenybe" kezdtek a gyártók és az Asrock-nál elérhető a 13, míg az ASUS-nál a 19 férőhelyes alaplap is a nagyon "elborult elméjű" bányászok számára.

A megnövekedett kereslet-hiány miatt már érdemesebb az S1151-es foglalatúak keresése, itt akár olcsóbb processzor is elérhető.

Én továbbra is a 6 (esetleg 7-8) kártyás rig építését javaslom.

Itt a gyártók alaplap listája, melyek a több PCIe csatlakozóval rendelkező lapjaik (1151)
Gigabyte alaplapok listája a végén találhatóak!

Processzor

Minimális a rig CPU igénye, egy legolcsóbb Celeron vagy Pentium processzor elegendő (pl. S1150 esetén az Intel Celeron G1840, S1151 esetében Intel Celeron Dual-Core G3930)

A CPU-val nem fogsz bányászni, az erősebb CPU-k (pl. egy i7 6700k) is csak töredékét tudják nyújtani bányász teljesítményben, mint 1 db hasonló árú videókártya.

Memória

4GB a javasolt, valószínűleg nem is lesz szükséged többre a bányászathoz, a memória sebessége nem releváns. Ha árban nincs számottevő eltérés, akkor a stabilitás miatt Kingston márkát javaslom, de lényeg, hogy semmiképp ne valami "noname"-et, nem éri meg, hogy emiatt fagyjon le a rig.

Háttértár

Ha új rig-et építesz, egy olcsó 120GB-os SSD-t ajánlot, mert nem mérvadó az, amit itt spórolhatsz egy használt HDD-vel a teljes rig árához képest. Ha Linux-ot használsz, elég lehet kisebb is, de ez megint egy külön fejezet. Én az ingyenesen elérhető Windows 10-et javaslom, aktiválás nélkül minden szükséges funkció elérhető benne. Részletesebben erről majd a szoftvereknél írok.

Riser

Fentebb már kitértem rá, tehát: USB 3.0 PCI-E x1 -> x16 riser -t érdemes választani, ezek közül is a ver005 és afölötti verziókat. Beszerzés helye: Hardverapro, Ebay, Aliexpress. de némely számtech kereskedésben is megtalálhatóak itthon, 2-3ezer Ft körüli áron.

Videókártya

Na ez nehéz falat, sok utánajárást és számolgatást igényel - meg persze annak is függvénye, hogy éppen mihez juthatsz hozzá a boltban, vagy a használt alkatrészek piacán. Nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt, mekkora hőt termel, milyen a hűtése, milyen a bányász-teljesítménye egy adott algoritmus esetén (és úgy általában az összes, GPU-val számolható algoritmus esetében).

Felsorolom legnépszerűbb ill. általánosan használt típusokat, a várható fogyasztásukkal és teljesítményükkel. Ezek egyelőre a gyári értékek, nem pedig a finomhangolást, optimalizálást követően elérhető eredmények, arra később külön rátérek.

AMD:
R9 2xx, 3xx, Nano, Fury
RX 460 4GB
RX 560 4GB
RX 470 4GB-8GB
RX 480 4GB-8GB
RX 570 4GB-8GB
RX 580 4GB-8GB
RX Vega 56-64

BIOS módosítás AMD kártyáknál

NVIDIA:
GTX 1050 Ti 4GB
GTX 1060 3GB-6GB
GTX 1070 8GB
GTX 1080 8GB
GTX 1080 Ti 11GB

DAG fálj méret kalkulátor

Driverek és egyéb app-ok (bios, hw info, stb.):

Driverek:
AMD:
Adrenalin: Indítsuk el a radeon szoftver, majd menünk a játék-globális beállítások --> GPU terhelésre és ott állítsuk át Grafikus rendszerről Kiszámításra, majd indítsuk ujjra a rendszert.
Jelenleg a 18.1.1 a legfrissebb verzió.

Régebbieknél pedig használjuk a Blockchain driver-t.

NVIDIA:
Itt a legfrissebb driver-t használhatjuk, . Itt annyit hozzá tennék, ha a bányász programunkban nincsen benne a legújabb CUDA, akkor érdemes letölteni a legfrissebb CUDA -át és telepíteni. Újra indítás, és lehet ismét finomhangolni, már kicsit jobban.
Jelenleg a 390.65 itt a legfrissebb, a CUDA-nak pedig a 9.1-es.

Appok:
Itt mindenki döntse el ki mit bányászik, és annak megfelelőjét megtalálja a saját áruházában, de azért egy párat felsorolnék:

Claymor's monitor: Ezzel a Calmor's programból kapunk adatokat rigenként.

Pool Monitor: Itt monitorozhatjuk coinonként a termelésünket. Írja a hasrat-ét, rigek számát, következő utalásig hátralévő időt, eddig termelt mennyiséget, valamint a várható összeget(dollárban az aktuális árfolyamon)

Ethermine Pool Stats: Ezzel az ethermine.org webes felületét tudjuk kiváltani. Ugyan azt tudja, csak app-ban.

Nanopool Mining Monitor: Ezzel a nanopool.org webes felületét tudjuk kiváltani. Ugyan azt tudja, csak app-ban.

Minergate:

Monero Miner:

NiceHash Mining Pool:

Egyéb más programokat használóknak a véleményét szívesen vesszük!! Ezeket írd meg PM-be!

[

B]Javasolt bányászprogramok algoritmusok szerint:

- Ethash (ETH, ETC, EXP, UBQ, MUSIC, ...)

-> AMD és NVIDIA esetében is hivatalos link: Claymore's Dual Miner

- Equihash (ZEC, BTG, ZEN, ZCL, ...)

-> AMD: hivatalos link: Claymore Zcash Miner

-> NVIDIA: hivatalos link: EWBF's Zcash Miner

- Cryptonight (XMR, KMD, ...)

->AMD és NVIDIA esetében is, hivatalos link: Claymore's Cryptonight Miner

Ennek van CPU-s változata is, ha esetleg a CPU-dal is bányásznál: Claymore's CryptoNote Windows CPU Miner

Bányászprogramot kizárólag a fejlesztő által fenntartott, hivatalos linkről/megosztó helyről tölts le. Ellenkező esetben belefuthatsz malware, trójai, egyéb rosszindulatú/kártékony kódokba.

További lehetőségek: NiceHash (www.nicehash.com), MinerGate (www.minergate.com), ...

wallet-ek, váltók, egyéb szolgáltatók

Először is kezdjük azzal, hogy 3 féle walletett használunk.
1. Hardveres
2. Szoftveres
3. Felhő

Hardveres/Hardware/:
Itt egy eszközt tudunk használni, ezt kapcsoljuk hozzá a gépünkhöz vagy a hozzá tartozó website-on keresztül tudunk velük dolgozni. Jelenleg ez a legbiztonságosabb tárolási lehetőség a Crypto pénzedre. Ezt nem tudják feltörni, csak ellopni maga az eszközt, amit ha nem tudják a kódot, semmit sem érnek vele. Az áruk ehhez mértan is elég jók, így amikor veszed azt nézd mennyi pénzt fogsz rajta tárolni.

Szofteres/Sofware/:
Itt 2 féle lehetőségünk van, az egyik a Desktop/asztali/ a másik pedig a Mobil alkalmazásúak.
Vannak olyan programok, amik mind a 2 részt támogatják.
A mobiloknál sem mindegy melyik oprendszert (IOS, Android) használod. Érdemes előtte tájékozódnod, hogy alkalmas a te rendszered arra a felületre.

Felhő/Cloud/:
Itt egy weboldalt használsz tárcaként. Regisztrálod magadat, megcsinálod a hozzá tartozó Verifikációt(kat), és már is tudod használni.

Most akkor jöjjenek a wallet-ek.
Hardveres:
Trezor (csak webes)
Lidger Nano S (web+mobil)
Keep key (csak webes)

Szoftveresek:
Asztali: Exodus, Electrum

Webes: Coinbase, Poloniex, Kraken, Xapo

Mindenes /asztali+mobil+web/: Jaxx, Copay, Green Address

Kalkulátorok:

FONTOS: Figyelj oda, hogy a kalkulátorok által kiszámolt hozam/profit kizárólag az éppen aktuális, tehát pillanatnyi (esetleg az elmúlt 24 óra átlagából számított) állapotot tükrözi!

Az adott coint bányászó gépek (a hálózat) összes teljesítménye ("network hashrate"), az adott coin bányászatának nehézségi szintje ("mining difficulty") és az adott coin árfolyama (ami ráadásul váltónként különböző lehet), folyamatosan változik - emiatt a bányászat éppen aktuális hozama (adott coinban számolva és USD-ben, vagy más törvényes fizetőeszközben számolva) is állandóan változik!

- http://whattomine.com/
- https://www.coinwarz.com/calculators
- https://www.cryptocompare.com/mining/calculator

** szerkesztés alatt **

Ethereum Bányászati Útmutató AMD GPU-khoz (12 GPU támogatott) Windows 10-hez

Angol nyelvű Ethereum rig építése, mely fordítása folyamatban.
Jelenleg lefordított részek:
2. fejezet : Hardver választás bányászathoz
5. fejezet : GPU driverek,meghajtók
6. fejezet : BIOS móddolás, GPU BIOS módosítási útmutató (egykattintásos)
7-8. fejezet : GPU bányász szoftver
9-10. fejezet : Overclock / Undervolt

Cikkek:
Harvester 2 - Kriptobányász gép építése -Yany tollából.

Adózással, számlákkal, bankkártyákkal és utalásokkal kapcsolatos tudnivalók:
Kriptovaluták és az adózás

Szerkesztendő témák még:

- algoritmusok és coinok
- solo/pool bányászat, hashrate, share, round, egyéb kapcsolódó kifejezések
- konfigurálás
- hibaelhárítás
- network hashrate, network difficulty, block explorer, stb.
- hivatalos oldalak, magyar/külföldi altcoin hírportálok, youtube csatornák

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.