Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13199 üzenetére
Abban igazat adok, hogy a GRUB nem tűnik csak úgy el. Windows szokta átírni az MBR-ben. De már elő sem veszem az MBR/Legacy-CSM bootot miért ne használjunk szöveget, mert leírtam számtalanszor, hogy mi a gond vele.
De a GRUB-bal nekem sem volt bajom, míg használtam. Volt, hogy felülíródott, de az nem GRUB hiba volt, hanem a Windows kavarása.
-
nagyúr
válasz Mr Pupák #13194 üzenetére
eltűnt a Grub
Hogy a manóba, az nem tűnik csak úgy el! Több rendszered is van egymás mellett?
Ha viszont x másodperc múlva elindul a rendszer, akkor csak egyetlen parancssorra van szükség és a tárolóból felrakja a GRUB-ot újra:
sudo grub-install /dev/sdx
(x értelemszerűen az érvényes particiószám)Ha nem indulna a rendszer, akkor kell a Frawly kolléga által linkelt módszer.
(#13195) Frawly
"Alapvetően semmi, amíg működik és nem törik el, baj az utána van."
Tökéletesen igazad van, max azt nem értem, mi köze ennek a GRUB-hoz, mivel szerintem ez minden egyes csomagra, programra/scriptre/konfigfáljra igaz.
Hiába szükségtelen szerinted, a disztrókba minden fejlesztő berakja, így a laikus user használni is fogja! Annyira azért nem veszedelmes dolog az, nekem 8 év alatt nem volt vele bajom, ha igen, akkor én öltem meg.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Frawly
veterán
válasz Mr Pupák #13194 üzenetére
Ebben az angol nyelvű videóban próbálják kezdőbarát módon elmutogatni, hogy hogyan lehet megjavítani.
Egyébként meg reád is nézünk ubyegon, nem érted soha, hogy mi a baj a GRUB-bal. Alapvetően semmi, amíg működik és nem törik el, baj az utána van. Meg hogy a sima ext4 partíciókról futó desktop Linuxnak felesleges. A GRUB lényegében hosszú évek óta sokkal több, mint egy bootloader, lényegében egy komplett mini OS. Alap desktop igényeknél teljességgel szükségtelen lenne, az emberek és a disztrók többsége megszokásból alkalmazza már csak.
GRUB-ra akkor van szükség, ha valaki egzotikus fájlrendszerrel, RAID-ről, meg egyéb spéci mókolásról bootol, vagy MBR/Legacy-CSM-boot módban van több OS-e, amiket párhuzamosan akar bootolni. De csak egy szál Linuxhoz, vagy ha UEFI boot van, akkor holt felesleges.
-
Mr Pupák
csendes tag
Sziasztok!
Help! 20.1-es Mint van fent a fiam gépén, és eltűnt a Grub, ha jól emlékszem volt mostanában valami frissítés rá, és utána tűnt el. Pontosabban csak a szöveg nem látszik, a beállított háttérkép már van, de semmi több. -
nagyúr
válasz tolvaj! #13192 üzenetére
https://packages.ubuntu.com/bionic/kodi
Mivel a Mint Tara Ubuntu Bionic alapú, a Kodi csomag meg az Ubuntu tárolóból jön, itt megtalálod azt a verziót, ami Tara-hoz kéne, de ez a saját tárolóban ott van. Van .deb változat is, amivel nem kell vacakolnod.
Nem értem, hogyan akarod a 18.9-et a Tara-val összehozni, de a linken ott van a többi Ubuntu-s verzió is. 18.6 van most a Mint 20 tárolójában.....
[ Szerkesztve ]
-
tolvaj!
őstag
válasz Frawly #13191 üzenetére
A wine nem járható út, mert baromi gyenge a hardver. Annyira régi verziót pedig nem szeretnék futtatni, csak az előzőt. 18.9-et. Az új főverzió nem kompatibilis az addonokkal, amiket használok. Win htpc-n és málnapc-n nem volt gond, de a munkahelyi laptopomon is szoktam használni a kodit, viszont vissza kellett váltanom Tarára, mert nem bírtam sehogy működésre bírni a hálózatot 20.0 alatt.
Ha aki mer az nyer, akkor aki merít az nyerít?
-
Frawly
veterán
válasz tolvaj! #13190 üzenetére
Személy szerint nem tudok, és le is beszélnélek erről. Eleve a Mint a normál tárolóban is régebbi verziókat használ. Túl régit egyébként sem tudnál feltenni, mert a verziófüggőségek nem engedik, a túl régi verziós Kodi-nak a többi csomagból is nagyon régi verzió kell, ami eltörné a rendszer működését. Ha annyira régi Kodi kell, akkor régi verziós LibreELEC-et tölts le, és bootold be Live módban. Egyébként használj új verziót.
Ez nem Windows, amin akármilyen régi verziókat használhatsz, mert a Win32 API miatt 30 évre visszamenőleg van visszafelé kompatibilitás. Apropó Win32, talán még Wine-ban lehet futtatni régi windowsos Kodi verziót, de ezt sem ajánlom. Esetleg Flatpakkot keresni rá, de azok is új verziók szoktak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
tolvaj!
őstag
Sziasztok!
Régebbi tárolókat tudnátok ajánlani, ahonnan be lehet szerezni a kodi régebbi verzióit?
A hivatalos oldalról csak a forrás, vagy a tárolóbol csak a legfrissebb szerezhető be. Forrásból nem tudok dolgozni, mert cmake-vel kellene, de ahhoz én ötét vagyok.Ha aki mer az nyer, akkor aki merít az nyerít?
-
Frawly
veterán
válasz Nimrod #13187 üzenetére
YouTube-ra próbáld meg az mpv lejátszót youtube-dl-lel. Vagy akár böngészőből, de úgy, hogy a videót azt mpv pluginnel nyissa meg, úgy normálisabb lesz a videólejátszás, 480p-t kéne bírnia natív lejásztóval az N270-nek, talán még a 720p-t is, ha nem túl nagy bitráta. Természetesen x264-ről beszélek, nem VP8, VP9-ről, sem nem x265-ről.
Fekete képernyőre passz. Lecsukott állapot sem tudom mi, hibernáció, vagy sleep? Mondjuk ez utóbbiak a Linuxnak gyenge pontja, általában a legtöbb gép nem áll fel így. Akár kernelfrissítésenként is változhat, hogy egyik kernellel visszajön, a következővel már nem. Javaslom, hogy állítsd be, hogy lecsukáskor ne csináljon semmit, és lecsukás előtt te kapcsold ki a gépet.
-
Nimrod
addikt
válasz Frawly #13186 üzenetére
Már elő is jött a régi mumusom, lecsukott állapotból visszajövet jelszót kér, utána tök fekete képernyő. Kaptam is erre korábban egy tippet, azt hiszem profil törlés vagy valami hasonló, de az sem oldotta meg.
2 GB-ra sikerült turbóznom, lásd logout-os írásaim között. De ez még így is harmatgyenge állapot.
Chromium-ot próbálgattam, de azzal sem az igazi. És akkor szó se volt se multitaskinról, se több tab megnyitásáról. Csak sima YouTube, visszavett quality-val.
Szerintem így marad offline videós gép (az viszont tökéletesen megy), esetleg Linux-os tanulgatós gép.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Nimrod #13185 üzenetére
Végül is támogatott a Mint 19.3 2023 áprilisáig. Addig használgatod, amíg tapasztalatot szerzel Linux terén. De ha már belejössz, akkor mindenképp kacsintgass az MX Linux felé, de jó helyette a Sparky Linux, bármi, ami Debian alapú, akár maga a Debian is. Esetleg Void Linux, Arch32, ez a kettő független, nem alapulnak semmin. Ezek még jó darabig nem fogják dobni a 32 bites támogatást. Az Ubuntu és RHEL alapú disztrók már dobták (Mint, Fedora, stb.).
Amire még figyelj, hogy az Xfce sem annyira erőforrásbarát már, lehet egy IceWM, Openbox, esetleg Trinity valamelyikével jobban járnál. Az atomos netbookokon ugyanis nem a gyenge proci a legszűkebb keresztmetszet, hanem a 1-2 GB RAM, ami oda van forrasztva, nem bővíthető. Ennek ellenére az említett rendszerek azért elmennek ennyi RAM-on, ahol viszont földbe szokott állni a történet, az a böngészés. Ott két út van, pehelysúlyúbb, alternatív böngészők, de azokkal egy csomó oldal nem jelenik meg jó, meg a rendesen támogatott mainstream böngészők, de azoknak meg ennyi memória nagyon kevés, és bár továbbra is futnak, de tekerik a swapot, mint állat, az egész gép beáll, mint a szög. Ez az, ami ellen nem lehet mit kitalálni.
-
Nimrod
addikt
Ismét nekifutottam régi netbookon, Linux Mint 19.3 XFCE. Ha jól látom ez az utolsó verzió 32 bites gépre. Proci Intel Atom N270
-
Sanyi.mTs
addikt
Be lehet állítani, hogy a Frissítéskezelőben megjelenő frissítések automatikusan, jelszó kérés nélkül települjenek?
-
Frawly
veterán
Ilyen szempontból felesleges régi verziót próbálni, mert ugyanaz lesz az eredmény. Ez nem verziófüggő, hanem az Nvidia rossz hozzáállásának a függvénye, ami mindig is rossz volt, 10 éve is. Mondom, menni fog az a Mint 20, ahogy írtak Comaptibility módban kell indítani, így feltelepíteni, és telepítés után is nomodeset paramétert beleszerkeszteni a GRUB-ba (már nem is emlékszem a billkombóra), de csak addig, amíg a Mint Illesztőprogram-kezelőjéből fel nem teszi a zárt NV drivert, aztán újraindítás után már ki lehet szedni a nomodeset kapcsolót.
-
K0zm0
aktív tag
válasz Joker88 #13177 üzenetére
Esetleg próbáld meg egy régebbi verzióval, hátha. Azt hiszem a 19.3-nak még 2023-ig lesz támogatása, vagy ahogy Frawly kolléga írja: próbálj meg egy másik Uborka alapú distro-t.
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
Frawly
veterán
Mágikus kulcsszavak, Nvidia ❤️ Linux, Compatibility mode (nomodeset kernelparaméter használata). Ha nagyon nagyon kezdő linuxos vagy, akkor PopOS-t ajánlom helyette, abból van kifejezetten Nvidia driveres telepítő, ami simán fog települni. Mondom ezt úgy, hogy a PopOS-t nem szeretem, de ha 0 tudással kell felreszelni NV-ás gépre, akkor könnyebb alternatíva nem létezik. De Linux Minten is megoldható.
Az Nvidia tényleg megoldhatná már ezt a görcsölést. Az Intel meg az AMD meg tudta oldani, hogy rendes nyílt driverei legyenek, szóval semmi fekete mágia nincs benne, csak össze kéne szedjék magukat. Egyszer kell vele megküzdeni, aztán a beletett munka 10-20 évig kamatozik. Tudom, nincs idejük, mert facebookozni kell, meg a Linux elterjedtsége 0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000002%, mert a Valve meg a webes felmérések nem tévednek. Elég megnézni itt a Prohardveren is, a windows-topik hozzászólásainak és a linuxos topikok hozzászólásszámainak arányát. 1-2 % a női felmenőjük hátuljának a nem akarom mondani mijét. Ezeket a kamu statisztikákat be is venném, ha nem ismernék egy csomó embert, aki Linuxot használ már évek óta. Egyedül talán Amerika kivétel, de ott sem a Linux teljesít rosszul, hanem inkább a nem windowsos tömeg elszórja a pénzét Macre, mert a bőrük alatt is pénz van, csak ezért alacsonyabb arrafelé a Linux részesedése.
[ Szerkesztve ]
-
Cirbolya_sen
aktív tag
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=316065
Re: Just another newbie boot problem (black screen)
Post by deepakdeshp » Sat Apr 04, 2020 7:31 pm
Do you have Nvidia in your computer? If yes, try nomodeset .
https://askubuntu.com/questions/38780/h ... led-ubuntu
If I have helped you solve a problem, please add [SOLVED] to your first post title, it helps other users looking for help, and keeps the forum clean.
Regards,
DeepakI am using Mint 20 Cinnamon 64 bit with AMD A8/7410 / 8GB
Mint 20 Cinnamon AMD Ryzen3500UCirbolya_sentinel
-
Joker88
őstag
telepíteni akarnám USB-ről a 'legújabb' Mint Linuxot, 20.1 verzió.
A gép elindul vele, rámegyek a 'start Linux Mint 20.1 ' feliratra,majd kettőt villan a kijelző,egy rövid ideig olvasható valami felirat, majd eltűnik és semmi sem történik. Hagytam így egy fél órát a gépet,semmi sem változik..
Videó --> [YouTube videó]
Tudtok valami ötletet adni? Windows telepítés simán megy,akármelyik verzió.
Optikai meghajtó nincsen a gépben,mert a házba már nem lehet rakni azt.. ( [link] )
a gép röviden: Core i5 4670k , 8 Gb ram, Asrock lap, nvidia geforce gtx 460OC.In loving memory of Garrett Lockhart
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13174 üzenetére
"már megtanulhatnád a tiszta telepítést is." Az izzadtsággal járna. Lusta vagyok. Csak annyira tornáztatom a káposztalét a fejemben, ami elég ahhoz, hogy elérjem a célom.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13172 üzenetére
Öszvér, de nincs benne semmi más csak arch. A Nemo, csak a "Megnyitás rendszergazdaként" menüpont miatt kell nekem, így kevesebbet kell konzolozni. Az, hogy pár másodperccel később indul valami engem nem zavar. A 8 giga ramba meg nekem minden belefér.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
A pamacban bekapcsolom az AUR támogatást. A kényelmemért felteszek egy Nemo fájlkezelőt az xfce csomag mellé és minden kaffa!
Dehát ez egy öszvér így! Legalább egyszer minden rollingfannak normális konzolos Arch telepítést kell csinálnia, addig csak nokedli!
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13170 üzenetére
"Totál igazad van abban, hogy ha valaki rollingot akar, az szánja rá az idejét és Arch alapból építse fel szépen a disztróját"
A [Calam-Arch-Installer] segítségével már a magam fajta ősz hajú zöldfülű is csinálhat magának szenvedés nélkül sallangmentes arch telepítést. A multilib-testing tárolót ki szoktam kommentelni a /etc/pacman.conf fájlból. A pamacban bekapcsolom az AUR támogatást. A kényelmemért felteszek egy Nemo fájlkezelőt az xfce csomag mellé és minden kaffa!Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
válasz Frawly #13169 üzenetére
Egyedül abban nem értek egyet, hogy a Manjaro-hoz több karbantartás kéne. Szerintem nem.
Értem. Én meg laikusként lassan 8 éve használom a Mint Cinnamont és kb 25-30 alkalommal raktam már fel Manjarot az évek során. Egyiket csak felrakom és használom, míg nem jön a következő, másiknál telepítés után hajamat tépem, amíg fel nem adom és nem érdekel tovább.
Nincs is bajom a Manjaro KDE-vel, tetszik is, de mindig van valami és ki tudja mennyi mindent nem is veszek észre, ezt a TRIM default bekapcsolást sem vettem volna észre, ha nem jelzik.
Szerintem sok Archklón azon vérzik el, hogy maga az alap egy legózandó valami és valamit mindig elfelejtenek a kicsi de nagynak látszani akaró fejlesztő csapatok.
Totál igazad van abban, hogy ha valaki rollingot akar, az szánja rá az idejét és Arch alapból építse fel szépen a disztróját.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13167 üzenetére
Ezekben, amiket írtok, igazatok van mindkettőtöknek. Szerintem is gáz, hogy a Manjaro a TRIM-re nem figyel. Arch érthető okokból nem figyel, mert a userre bízza, hogy milyen TRIM-et használ, vagy nem használ, de a Manjaro-nak viszont a felhasználóbarátság miatt be kéne kapcsolnia valamilyen TRIM-et, vagy fstrim systemd service-t, vagy discard mount opciót, mikor melyik lehetséges, mert a célközönség nem fog ilyennel bíbelődni, ezt aláírom. Frissíteni viszont lehetségenek kéne lenni, azt nem értem, hogy azzal mi volt.
Az is igaz, hogy ha tényleg laikusnak kell, akinek távolról kell működtetni, akkor oda egy Mint jobb, mivel nem frissül gyakran. Nyilván mikor feszegetem, hogy melyik disztró a jobb, azt úgy értem, hogy az embernek magának, nem mikor másnak teszi fel.
Egyedül abban nem értek egyet, hogy a Manjaro-hoz több karbantartás kéne. Szerintem nem. De ennek ellenére, ha távoli laikus ismerősnek vagy rokonnak kéne, én se Arch-vonalat tennék fel, nem azért, mert rossz, hanem ha nem ért hozzá, akkor tényleg nem lesz előnye, és nem éri meg munkát beletenni akkor, meg gyakoribb frissítésnél elvi kockázatot vállalni. Meg mikor valami projekthez kell idegen gépnél valamit feltenni, mondjuk munkahelyen, ideiglenesen Linuxnak, oda jobb egy Mint vagy Ubuntu, grafikus installerrel SSD-ről SSD-re fent van 2 perc alatt, ha egyszeri használatra lesz, akkor ez gyorsabb, egyszeri használatnál úgyse lesz belakva, meg a rolling előnye nem lesz kihasználva. Oda tényleg felesleges rolling, hogy fent lesz egy napot (vagy fel sem lesz telepítve, csak Live módban lesz elindítva adatmentésre, particionálásra, klónozásra, vagy esetleg Win10 WSL-ben vagy windowsos virtuális gépbe kell), lesz használva egyszer a rendszer, de ez megint elég spéci use case, mikor a gyorsaság és a minél kevesebb beletett munka számít egy lényegében eldobható ideiglenes rendszernél. Ilyen speciálisabb területre tényleg nem való az Arch-vonal, nem erre lettek kitalálva.
-
Cyrin
addikt
Én sokáig használtam a Manjarot, sőt réges-régen is, amikor még kevésbé volt ismert.
De ha a karbantartásmentes skálán vizsgáljuk ezeket, akkor a Mint magasan vezet.
És én nem akarok és nem is fogok tudni mindig ott állni készenlétben, hogy mikor mi nem működik, mit kell figyelni, frissíteni, hegeszteni. Nálam szempont, hogy itthon más is tudja sokáig biztonsággal, beavatkozásmentesen használni, akkor is ha én nem vagyok itt.A lányomnál pl Mint XFCE működik laptopon, nem velem lakik, automatikusan frissít, működik minden, nem kell ott lennem, szereti használni.
A fiamnál Win10 megy, na ott már figyelni kell, hogy mindent külön kell frissítgeni (pl VGA driver, egyéb programok, nem is tudta hogy kell) -
nagyúr
válasz Frawly #13166 üzenetére
Szerintem Manjaro-hoz semmilyen többlettudás nem kell. Alig van különbség egy Minthez képest, talán ha kevésbé is felhasználóbarát, max. csak ilyen lényegtelen 1%-os mértékű eltérés
Épp most is téma a Kezdőben, szóval én sem véletlenül szedem össze listába, miket kell ellenőriznem ha felrakom most a Manjarot! Kapásból ott van, amit egy laikus nem ellenőrizne, hogy van-e bármilyen TRIM a disztróban default, legutóbb sem online sem ütemezett TRIM-et nem találtunk a Kapitánnyal. Épp a kezdőben írták, hogy nem tudják frissíteni, de nem sorolom most fel, milyen checklist-re van szükség, nem ekézni akarom amúgy a Manjarot, de az a sebesség, amivel nyomják a rollingot, bizony visszaüt eléggé. No majd ha egyáltalán csinálok egy nonpublic blogot a kezelendő hibáiról, újra beszélünk.
Szerintem aki felrak egy Mint-et és csak használja, azt csak akkor biztatnék Manjaro felrakására, ha már kicsit rutinosabban kezeli a felmerülő hibákat. Nekem amúgy egyik kedvencem a Manjaro, mert jobb disztró nincs, ha hibakeresésben akarsz rutint szerezni.
-
Frawly
veterán
válasz bugizozi #13164 üzenetére
Szerintem Manjaro-hoz semmilyen többlettudás nem kell. Alig van különbség egy Minthez képest, talán ha kevésbé is felhasználóbarát, max. csak ilyen lényegtelen 1%-os mértékű eltérés, ha van a kettő között. Ez a multiple e-mail addresses per field teljesen felesleges, több e-mailcímet meg tudsz adni egy mezőben is, vesszővel elválasztva, pl. gipszjakab@blabla.hu, ecdlmancika@freemail.hu, stb., vagy akár elmentett címjegyzékből egyenként több címzettet egymás után beszúrva. Ehhez nem kell különleges feature. Mondom ezt úgy, hogy én alapból rolling- meg frissességmániás vagyok, de pont a Thunderbird az, ami nem fejlődött túl sokat az utóbbi években. Persze ennek ellenére miért ne használjuk a 78-asat, ha egyszer már megjelent az is, haladjuk a korral, nincs azzal semmi baj. Én is szeretem, ha minden friss.
-
nagyúr
Na ja, HDD-nek másképpen árt, inkább mechanikailag nyírja, mint az elektronikáját. De ha nincs meg az akksi, akkor arra nem érdemes beruházni. Én is SSD-ket vettem eddig az Elitebook-ba, de ezeket máshol vagy más gépekben is tudom hasznosítani, meg persze memóriát, mert az fontos a mindennapi használatnál, de ez szinte filléres tétel.
-
bugizozi
őstag
válasz Frawly #13150 üzenetére
A 78-as verziójú Thunderbirdben jött be a Multiple Email Addresses per field "feature" emiatt szeretném frissíteni. [link]
Munkatársamnak Manjaro van, de elnézve azt úgy érzem ahhoz még nincs meg a kellő tudásom, bár nekem is nagyon tetszene ez a "rolling release" update mód.
Visszatérve a korábbi kérdésemhez: ha így frissítem a Mint-et, akkor megmaradnak a beállításaim ugye?! (levelezés, VPN kliens beállítások, böngésző kedvencek stb) [link]Köszi!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13162 üzenetére
Na igen, ebből a szempontból érdemes lenne benne tartani. A másikban beépített van, de ott ugye ha nem használod csak akksiról időközönként, ugyanúgy leamortizálódik ha mindig a s*ggébe van dugva a delej.
HDD van benne, annak se tesz jót, de igazából ebbe a gépbe már nem szívesen vennék újat (akkut), még akkor sem ha utángyártott. Inkább azt egy frissebb vasra szánnám.[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
No igen, annyira nem kell így a TLP...de akksi nélkül se a legjobb ám. Mióta jobb SSD-im vannak, az akksit benne hagyva használom a gépet hálózatról. Qvázi szünetmentes funkciókkal, ez az aktuális munkamenet miatt is hasznos, de maga a meghajtó se nagyon szereti, ha kiugrik alóla az áram! A jobb SSD-k persze mindenféle védelmekkel vannak ellátva ilyen esetekre is, de én nem tesztelem ezt a tulajdonságaikat. Ha belegondolok, a kb 7-8 éves gép akksija nulla forint, a legutóbb vett 860 EVO 1TB meg 44eft, szóval nem nyírjuk a hirtelen áramkimaradásokkal!
Meg persze egy-két eszköz, amit böngészőben paraméterezgetek, eltart 20 percig is, ha a 19. percben húzódik ki a töltő vagy elmegy az áram, akkor az kegyetlen nagyon......
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13160 üzenetére
TLP
Azt hiszem egy ideig fent volt a gépen, de mivel akksi nélkül használom (már eléggé degradálódott, elvégre egy kb 6-7 éves gépről van szó) szükségtelennek ítéltem és ledózeroltam.
-
nagyúr
Reméld is, mert ha nem, akkor jöhet a TLP konfigolás!
Egyébként meg igazán nincs mit, ilyenkor legalább megnézem én is, nálam mi a helyzet, eddig nagyon galád módon csak felraktam 20.1-et az SSD-re és használtam. Lassan tényleg mindent elfelejtek, amit eddig tanultam kezdő szinten.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13158 üzenetére
Amikor beállítgattam tavaly a rendszert valamiért ez elkerülte a figyelmemet és átsiklottam felette. Most beállítottam ahogy javasoltátok, remélem ez megoldja a gondot!
Hálás köszönet a tanácsokért!"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
Szerintem simán suspend módba lépett és "kifagyott"!
Ez pár hardvernél tényleg előfordulhat, de az is megzavarhatja a gépet, ha shutdownt nyomsz és hamarabb lecsapod a tetejét. Közben megnéztem én is, de ezen a friss telepítésen(new 860 EVO 1TB SSD) nincs kikapcsolva a screensaver és a lecsukás is suspenden van, nem volt még ezzel gond, az előző telepítéssel egy két esetben nálam se állt le, mert reggel éreztem, hogy meleg a CPU alatt és kevés volt az akkuidő is. Talán már ezzel is volt egyszer, de akkor nem lőttem ki egy filmet, csak megállítottam. No akkor nem túl jól suspendelt.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13154 üzenetére
Reggeli ébredezés közben eszembe jutott, hogy lecsekkoljam a Power Management alatt, hogy mit csináljon ha lehajtom a fedelet. Minő véletlen "Suspend"-re állítottam annak idején!
Gondolom mivel siettem, nem vártam meg míg mindent leállít és idő előtt lehajtottam a fedelet. Szerintem simán suspend módba lépett és "kifagyott"!"nálam amúgy a képernyőkímélő ki van iktatva"
Kikapcsoltam én is, átállítottam, hogy kapcsolja le a képernyőt 15 perc tétlenség után.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ja, ha csak egyszeri fagyás, azzal nem nagyon kell foglalkozni. Az lehet akármi miatt, valami beragadt zombi process, a hardver rendetlenkedett egyszer, sokáig nem volt újraindítva a rendszer, stb.. Akármi lehet.
Abban egyetértek, hogy ezek a journald logok nem érnek sokat. Eleve sok minden nem is kerül be, aminek be kéne, ami meg bekerül, sokszor az sem elég beszédes, nem elég részletes.
Engem az szokott idegileg kiakasztani, mikor leálláskor stop job runninggal szopat, és nem is az, hogy előfordul, hanem nem derül ki egyáltalán, hogy melyik folyamatról vagy service-ről van szó, hogy legalább utána tudjak nézni, meg megoldani, hogy mire várakozik. Nyilván így is megoldom, a /etc/systemd/system.conf-ban a DefaultTimeoutStartSec és DefaultTimeoutStopSec értékét leveszem 1-2 mp.-re így nem tart fel, de ez nem valódi megoldása a problémának, hanem csak a megkerülése és a szőnyeg alá söprése, ami általánosságban nem a legjobb módszer.
-
nagyúr
Ez akkor nálad is teljesen jó! HW csinál ilyen érdekes dolgokat, de ha ilyen ritkán fordul elő, akkor az kibírható, nálam amúgy a képernyőkímélő ki van iktatva, mert logokba mindenféle piros sorokat produkált, notebookon amúgy sem sok értelme van.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13151 üzenetére
A kimenetem vége majdnem tök ugyan az mint a tiéd:
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Started Shuts down the "live" preinstalled system cleanly.
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Reached target Final Step.
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Starting Power-Off...
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Shutting down.
Feb 15 14:20:04 Linux kernel: printk: systemd-shutdow: 37 output lines suppressed due to ratelimiting
Feb 15 14:20:04 Linux systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
Feb 15 14:20:05 Linux systemd-shutdown[1]: Sending SIGTERM to remaining processes...
Feb 15 14:20:05 Linux systemd-journald[381]: Journal stoppedMost, hogy mondod lehet, hogy hardware-s bibi volt. Néha leállításnál csinál olyat, hogy pl. amikor hosszabb időre magára hagyom akkor a "képernyőkímélő" bizonyos idővel azelőtti állapota látható pár másodpercig aztán leáll ahogy kell. Értsd úgy, hogy pl. 15:45-kor leállítom a gépet, akkor egy 15:23-as képernyőállást mutat. (Mármint a képernyőkímélő akkori állapotát az órával.)
Egyébként ez a masina 1 év alatt először produkált ilyen fagyást, de úgy tűnik, hogy nem a rendszer háza táján lesz a hiba. Mindenesetre érdekes...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #13150 üzenetére
Nem akartam belemenni, hogy a weboldalról forrásból forgassa, telepítse fel, bár talán a flat-ból sem frissül később automatikusan..... nyilván sejtettem, hogy jössz majd, hogy ezek az LTS-ek ilyenek, inkább archklón.....marhaság, hogy ezzel kinőtte a Mint-et/Ubuntu-t, de ha valakinek nem stabilitás, hanem totál friss programok kellenek....azt ugye mindketten tudjuk, hogy ami friss, az nem azt jelenti, hogy bármiben is jobb lenne?
Alapból ilyen a Mint, van az LTS csomagok repoja és ha valakinek nem ez kell, ott a Flatpak, szerencsére választható, nem beépült erőltetéssel operál, mint Ubuntunál a Snap.
De fentiek ellenére ezek is korrekt opciók, amiket Te leírtál, soha nem mondanám, hogy nem azok.!
De, ha már van sokkal frissebb, minek használjunk régit?
De ha már van egy totál stabil jól működő, miért használjuk a frissített, még nem tesztelt verziót?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Azt a linket berakhatnád ide, hátha valaki lát benne valamit, amúgy a leállás bejegyzései nálam több oldalnyi görgetéssel nézhetők végig. Konkrétan nem lehet megmondani, mit keress, de biztosan jelzi, ha nem OK valamilyen stopped process. Talán még az is lehet, hogy az OS parancsai szerint leállt, de hw-esen meg még valami tartja magát. (ez hülyén hangzik, de....)
ez így fejeződik be:
.......
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Finished Shuts down the "live" preinstalled system cleanly.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Reached target Final Step.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: systemd-poweroff.service: Succeeded.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Finished Power-Off.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Reached target Power-Off.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Shutting down.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-shutdown[1]: Sending SIGTERM to remaining processes...
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-journald[340]: Journal stoppedmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz bugizozi #13142 üzenetére
Ha friss szoftverekre van igényed (nagyon helyesen, tenném hozzá, ezzel én is így vagyok), akkor kinőtted a Mintet. Tegyél fel Arco Linuxot vagy Manjaro-t, azokban mindig megkapod az új verziókat, plusz sose kell külön disztrót frissíteni emiatt.
Egyébként nem kell ehhez Flatpak, a Thunderbird hivatalos oldaláról le tudod tölteni a magyar nyelvű Linux generic binárisát a Thunderbird-nek, ami a legutolsó verzió, és ezt kitömöríted egy saját mappába és használható lesz. Kicsi munka van vele, meg neked kell majd kézzel frissíteni, de átmeneti megoldásnak jobb, mint a Flatpak. Persze a Flatpakot is fel lehet tenni, de az feltelepít magával egy csomó szutykot, azért nem szeretik a vérbeli linuxosok.
Adalék: abban ubyegonnak lesz igaza, hogy ha nekiáll kritizálni, hogy a 78-as Thunderbirdben semmi érdemi újdonság nincs a 68-ashoz képest. De, ha már van sokkal frissebb, minek használjunk régit?
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13141 üzenetére
Na a blogbejegyzésed alapján lefuttattam a parancsot és a kimenetet kivezettem egy html fájlba, amit böngészőben megnyitottam. Kb. mit kellene keresnem?
A journal vége, ha jól értelemezem, akkor szabályos leállást mutat:
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Starting Power-Off...
Feb 15 14:20:04 Linux systemd[1]: Shutting down.[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
válasz lev258 #13145 üzenetére
Aham, akkor érdemes lenne 20-ra frissíteni?! Azt így tudom megtenni? Upgrade from Linux Mint 19.3 to Linux Mint 20 Elvileg ilyenkor megmarad minden beállítás meg telepített program a rendszeren?
Köszönöm!
-
norby_42
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki 20.1 Cinnamon-on Skype-ot? Egyszer csak nem működik a kimenő hívás, fogadni lehet, és nem tudom mi rontotta el. A logban persze csak egy hibakód van.
Előző kernelt néztem, a következő egy live usb lesz.
Eat pasta, run fasta
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Hogyan lehet legegyszerűbben frissíteni a Thunderbird-öt 68-ról 78-ra Linux Mint 19.3 Cinnamon felületen?
A frissítéseknél csak a 68 legfrissebb verziójára sikerült ugranomKöszönöm!
-
nagyúr
# systemd - leállás vizsgálata
Ezt a bejegyzést nézd át, ha a benne említett beállítás megfelelő, akkor vissza tudod nézni, mi volt a gond. Persze vannak olyan fagyások, amikor valóban minden stop, akkor log se hízik bejegyzésekkel tovább.....
Amúgy Mint-ben default a auto, viszont most úgy látom, mindegyik ki van kommentelve, szóval szerkesztened kell és akkor a legközelebbi ilyen esetnél már működnie kell.
# See journald.conf(5) for details.
[Journal]
#Storage=auto
#Compress=yes
#Seal=yes
#SplitMode=uid
#SyncIntervalSec=5mmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
K0zm0
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. A legutóbbi leállításnál kifagyott a gép a kijelentkezés után. Melyik log-ban tudom lecsekkolni, hogy mi okozta a fagyást? Nézegettem, de nem jutottam sokkal előbbre, hogy melyikben kellene keresnem. Egyébként először furdult ez elő Mint alatt.
Köszi![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Sanyi.mTs #13137 üzenetére
Ezt a bejegyzést nézd át, szerintem ez lehet a helyfoglalás oka.
-
Sanyi.mTs
addikt
Az miért van, hogy a Fájlkezelő (alsó sávjában) 78,1GiB szabad helyet mutat a Lemezek meg 90GB-t (Timeshift meg 89,9GB-t)?
Megnéztem online GB-GiB konvertert és 90GB kb 83,8GiB lenne. Akkor is hiányzik még 5,7GiB. Nem mintha hiányozna ez a kis hely, de azért jó lenne tudni az eltérés okát.
-
mexel
veterán
Köszönöm!
-
mexel
veterán
válasz lev258 #13132 üzenetére
Éppen én is ezt találtam az előbb, már alkalmaztam, most indítom újra a gépet.
Erről a gépről nem nyomtatok 100%, ez tanuló gép és pár dolgot szeretnék rajta csinálni amihez sok motyót össze kellett kukáznom.Szerk: már újra is indult és elvileg csak egy sort írt be és megállt az írás. ( egyelőre)
Még a samba-val valami hiba, de azt még kikukázom mi lehet
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Ha nem megy, akkor úgyis lényegtelen. Elvileg ez:
sudo chmod 755 /usr/lib/cups/notifier
megoldhatja, de amennyiben sérült ISO okozta, lehetnek még egyéb meglepetések is később.
Maga a cups viszont fontos, ha valaha is akarsz nyomtatni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
Nézz meg egy másik Linux disztribúciót. Aztán ha az rendben van és a Mint-hez ragaszkodsz, akkor esetleg töltsd le újra a telepítőt (akár az ISO is sérülhetett).
Meg lehet adni neki a szükséges jogosultságot, de eleve nem is kellene ilyen gondnak felmerülnie.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
mexel
veterán
Na végre sikerült belenézni a log-ba, a régi gépen nem sikerült mert annyira belassult.
Ez van benne folyamatosan, mindjárt utánanézek mi ez:W [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Notifier for subscription 157 (dbus://) went away, retrying!
E [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Directory \"/usr/lib/cups/notifier\" has insecure permissions (040775/uid=0/gid=0).
W [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Notifier for subscription 157 (dbus://) went away, retrying!
E [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Directory \"/usr/lib/cups/notifier\" has insecure permissions (040775/uid=0/gid=0).
W [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Notifier for subscription 157 (dbus://) went away, retrying!
W [12/Feb/2021:20:29:40 +0100] Notifier for subscription 157 (dbus://) went away, retrying! -
mexel
veterán
Teljesen új gépre költözött a rendszer. Kb 5-10 perce megy de az error-log már 3gb-osra hízott. i5 -ös proci is melegszik miatta. Pedig töröltem elvileg de semmi sem segített. Ami megoldásokat találok a neten az nem működik.
Mit kellene tennem mielőtt feladom? -
mexel
veterán
válasz lev258 #13126 üzenetére
Nem is tudtam megnyitni mert annyira terhelte a procit és kb 0 szabad hely maradt, drasztikus törlés lett a vége. Most töröltem a cups-ot így gyors lett a gép ( magához képest) és nincs error.log készítés.
Másik rendszert nem néztem. Most költözik a rendszer másik gépre, meglátom ott mi lesz -
mexel
veterán
Próbáltam az újratelepítést is:
sudo systemctl stop cups.service
sudo apt purge cups
sudo apt update
sudo apt install cups
Nem lehetne törölni vagy kikapcsolni teljesen?
[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Sziasztok! Végre rájöttem miért tűnik el a hely a gépen és miért lassul be nagyon a linux mint-em.
A /var/log/cups/error.log fájlom folyamtosan növekszik, 1-2 perc alatt 1-2 giga is lehet, foglalja a procit és a helyet is. Próbáltam rákeresni hogy ez az error.log mitől hízik így de nem találtam megoldást.
Ismerős valakinek a probléma? Ha igen mi a teendőm hogy ezt kilőjem? -
nagyúr
válasz Frawly #13122 üzenetére
Spectacle tényleg bloat a Mint-es screenshot apphoz képest, sajna nekem elég sűrűn kell a területkijelölös shot funkció saját részre meg melóhoz is, ha a webshopba nem beilleszthető egy eszköz képe a fellelhető formátumban. De ugye amiket csinálok, az is bloat néha, de ez ilyen meló. Kapacitálgatnak időnként a 3D modellezéssel, de piszok lusta vagyok megtanulni sajna.
Ha valami nagyon felbosszant, csak akkor vagyok képes totál új dolgot tanulni, anno szerencsére a Win nagyon felbosszantott! Mennyire nem bánom.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13121 üzenetére
Ez van, szerintem megéri vele szüttyögni, mert később kamatozik.
Nem is kell messzire menni példáért, most te szolgáltattad. Komplett DE-n nem megy a screenshot alkalmazásuk. Közben én erre ilyen 14-100 KB-os kis CLI alkalmazásokat használok, 0 függőségük van, forráskódból 1-2 mp. alatt fordulnak, scrot X.org-on, grim Waylanden, egy pálcika WM-ek konfigjába billentyűre bedrótozott saját script hívogatja ezeket felparaméterezve, így gombnyomásra disztrótól és display protokolltól független megoldásom van. Kicsit kellett vele dolgozni, de nem volt szörnyű nehéz, 10 évre előre meg van oldva ez a kérdés is, így nekem nem kell pávát röptetni. Főleg ha ezt a nálam túlélő egy-két Qt-s szutykot meg egyebet még dobni tudom, akkor már azokat se.
Félre ne érts, jó a Spectacle, sokat tud, de bloat. Nekem általában az kell, hogy egész képernyőről legyen egy png screenshotom. Arra bőven elég egy CLI tool, ráadásul ezek is nagy tudásúak, ha máshogy paraméterezed fel, ezek is tudnak csak alkalmazás ablakáról, kijelölt területről, késleltetve, egérkurzort ki/bekapcsolva, stb. screenshotokat is, ha arra van igény. Eleve screenshotra sincs nagy igényem, szökőévente egyszer kell, mert megint visszatérünk a bűvös körbe, hogy mivel javarészt CLI/TUI megoldásokat használok terminálban, azoknak a szöveges kimenete könnyen exportálható, kivágható plain text-be, és nem igényel grafikus megörökítést.
-
nagyúr
válasz Frawly #13120 üzenetére
Vagy bajban rendesen, de mindig szuttyogsz valamivel! Én már úgy vagyok vele, ha valami nem működik egyből, akkor repüljpáva lesz!
A screenshot nem működött a Cinnamonból egyedül a plasma Mint-en, a Spectacle-t kellett felraknom egyedül.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13119 üzenetére
Az akkor is gyanús, hogy minek kell KDE csomag. Általában a legtöbb Qt-s programnak nem kell KDE, inkább csak Qt-s libek. Nálam is van egy ilyen szutyok sajnos, Goldendict, behúzott 12 darab qt5-ös csomagot, igaz egyik se nagy, de ahhoz képest, amit tud, ahhoz képest egy bloat program. Nem lennék messze, hogy kiváltsam saját Bash/fzf scripttel, mivel csak XML alapú startdict-szótárfájlokban keres, de most időhiányban jegelve van a projekt. Ez ilyen régi túlélő nálam, mint a qBittorrent volt, de ahogy azt is, előbb-utóbb ezt is dobni fogom. Sajnos az ilyen szutykok makacsul tudják tartani magukat, ha nincsen alternatívájuk.
A másik, amit alig várom, hogy kivágjak a gépről az a windowsos Scriptum GIB keretprogram az akadémiai szótárakhoz. Ez még egy 90-es évek elején fejlesztett, elavult Win 3.x-es magyar szutyok, amit ugyan átírtak XP-Win8 kompatbilisra, de ugye Wine kell hozzá, meg a felülete is elég kényelmetlen, elavult. Csak hát zárt szótárformátumot használ, ami le van kódolva, és nem tudok értelmezőt írni a szótárfájlokhoz, vagy átkonvertálni őket egy értelmes nyílt formátumra, legyen az akár XML, akár SQL, akármi. Pedig próbálkoztam már mindenféle XOR, meg kitömörítés, meg hexeditoros hack-kel, meg OLE-COM Object Viewerrel (speciális windowsos tool, aminek elvileg látnia kéne a progi és a szótárfájl közötti kommunikációt), de mindig beletörik a bicskám. Pedig ha ezt az egyet még sikerülne kivágni a gépről, akkor a nem játékos gépekre még talán Wine sem kéne többé.
Persze menne DosBoxban emulált Win 3.1-en is, de az sem sokkal soványabb megoldás, épp ugyanolyan szutyok, mintha Wine-t futtatnék. A Wine legalább játékokhoz is jó. De így minimalizmus jobbra, hatékonyság barra, még én is használok ilyen szutykokat, igaz erősen lecsökkent a számuk az utóbbi években.
-
nagyúr
válasz Frawly #13118 üzenetére
Előbb még te voltál, aki helyesen ellenezte, hogy a Gtk-s ökoszisztémába Qt-s dolgok legyenek, erre most elkezdtétek azt fejtegetni, hogy a Cinnamonból hogy kéne Plasmát csinálni.
Azt nem olvastad, hogy gyakorlatilag egyetlen KDE csomag kellett, a QT5 meg a KDE-full törölve lett. No de az is más, ha kíváncsiságból összehozom ezt így, hogy csak a plasma legyen GTK-s programokkal, meg az is más, ha napi szinten ezt használom! Szóval ez csak kísérletezgetés volt részemről, a normál Cinnamon sessiont használtam napi szinten. (no meg ez még a 19.3 verzión volt anno a WD Blue 3D 500GB SSD előtti meghajtón, több, mint egy éve, talán már eszembe se jutna, hogyan kell kutyulászni DE-ket)
Annyira nem vagyok oda az effektekért, talán a Cinnamonban is ki vannak kapcsolva, bár alapból ez amúgy is elég szerény volt.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13115 üzenetére
Most már elvesztettem a fonalat. Előbb még te voltál, aki helyesen ellenezte, hogy a Gtk-s ökoszisztémába Qt-s dolgok legyenek, erre most elkezdtétek azt fejtegetni, hogy a Cinnamonból hogy kéne Plasmát csinálni. Nem kicsit fura. Én a részemről nem győzöm hangsúlyozni, ha valakinek Plasma kell, vagy a Qt-s programok jönnek be neki (pl. KDE partíciószerkesztő a kollégának, meg qBittorrent, meg Q4Win, Konsole, és miegymás), akkor a teljes Cinnamont mellőzni kell, és alapból egy KDE5-ös disztrót feltenni, vagy vanilla Arch-ot telepíteni KDE-vel.
Teljesen megértem, régen én is odavoltam a Qt-s dolgokért, igaz ez még a Qt4 időszak volt, a KDE4 idején, mikor még nem volt így elcseszve a KDE (KDE3-at is szerettem), mindenből a Qt-s alkalmazást preferáltam (kivéve Wine, Firefox, LibreOffice), qBittorrent, Double Commander Qt (ebből van Gtk-s is), Kate4, Goldendict, KSnapshot, SMPlayer, Okular, K3b (akkor még elvétve írtam CD-t, DVD-t), még játékokból is, pl. KPatience, KSudoku, KMines, meg élveztem, hogy mekkora bloat DE-t használok, minden aerós meg átlátszós, meg telepakoltam 3D effektekkel, 3D taskváltó, wobbly windows, mindenféle indulási és leállási animációk, stb., főleg a Windows korlátozottsága után volt felüdülés, hogy milyen csilivilin tud kinézni, kész vizuális orgia volt, olyan érzés, mintha az ember kispolszkiból átülne sportkocsiba. Még a terminált is kerültem, nem a szakmai tudás miatt, hanem mert annyira a csilivili GUI-t preferáltam, és a text alapú alkalmazások nem voltak elég látványosak. Nyilván változnak az idők, változik az ember, mindenki átmegy ezen az állomáson. Persze ezen ma már röhögök, hiszen az akkori gépemre ez végképp nem volt ideális, valami T1400-as dualceleroncsos hulladék noti volt, 2 GB DDR2 RAM-mal, a rendszer ebből megevett 1 gigát, igaz akkoriban, 7 éve még a böngészők, weboldalak nem voltak ennyire bloatok, már akkor is megkezdődött a bloatosodás, de még nem burjánzott el ennyire, nem voltak még ilyen JS/nodeJS hegyek, HTML5, webfontok, systemd, stb.. Kicsit komótosan futott, de nem volt borzalmasan lassú, a boot és a progik első betöltése volt egy kicsit komótos, utána már nem volt lassú egyáltalán, az XP-nél, Win7-nél simábban futott összességében.
Most meg eljutottam a másik végletbe, hogy 0 csicsa, 0 bloat, minden minimalista, szinte csak terminálos TUI/CLI alkalmazások, minden billentyűzetorintált, vim-gyorsbillentyűs-modális. Ma már nem hogy Qt-t nem nagyon használok, de már Gtk-s dolgokat se nagyon, ha egy mód van rá. Ez csak azért írom, hogy minden relatív, perspektíva kérdése.
A Cinnamonnal sincs baj, de abból Gtk-s ökoszisztémát érdemes építeni, Gnome-os és Xfce-s progikkal, lehetőleg Gtk3 only, ami egyébként nem is nehéz, mert Gtk-s alkalmazásból van a legtöbb, és azok java része Gtk3-as, nagyon kivételesen pár régebbi progi ragadt, Gtk, Gtk+, Gtk2-őn.
Egyébként ez a jó a Linuxban, hogy sokféle járható út van, és nem úgy, mint a Windows, MacOS, hogy egyféle szutyok van rá, és az van lenyomva mindenki torkán, mindnekinek egyenfrizurát alapon, az mindegy, hogy az adott felhasználó gépére, meg felhasználására az nem való.
-
Sanyi.mTs
addikt
hol, hogy tudom a mentett wifi hálózatokat kezelni? Ilyet nem látok, ha a tálcán lévő wifi ikonra kattintok.
-
nagyúr
válasz NeoPampalini #13112 üzenetére
#cinnamon+plasma history, term-log
Több leírás alapján csináltam, de más-más tartalmúak voltak ezek, QT5 és KDE jó része törölve lett, mert nekem csak a plasma kellett Cinnamon legacy programokkal, de ha a term.log-ba pillantasz, láthatod is, mi nem volt egyszerű. (már jól belakott rendszerem volt, talán ezért sem volt egyszerű, de nekem pont ugyanaz kellett picit megplazmásítva)
A fenti linkelt hsz-t, most látom, hogy épp Papogány komámnak írtam.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Igen, érdemes felkutatni. Nem is kerül túl nagy kutatómunkába, mikor először telepíted fel, akkor a csomagkezelő írni fogja (vagy mondjuk valami mintes vagy ubuntus csomaglistás weboldal), hogy mik a függőségei, milyen csomagokat telepít vele. Ha a lista tele van qt4-akármi, qt5-akármi, stb.-vel akkor tudni fogod, hogy Qt-s.
Az egész lényege, hogy mindig a legkisebb ellenállás irányába érdemes mozdulni. Nyilván nem ideális egy Qt-s program egy Gtk-s rendszerre, de még mindig kisebbik rossz, mintha mondjuk windowsos programot erőltetnél Wine-ban, ami sokkal erőforrás-pazarlóbb. De minden relatív, mert a Wine-nál is rosszabb, ha dualbootban vagy virtualizálva kell külön komplett Windows telepítést tartani, azt külön frissíteni, azt mindig bebootolni, az még jobban viszi az erőforrásokat.
Azzal sincs baj, ha neked a Qt-s programok jönne be, akkor meg az egészet megfordítani éri meg, hogy Cinnamon helyett KDE5-öt teszel fel, és akkor meg minden a Qt-s ökoszisztémába fog beilleszkedni, de akkor meg a Gtk-s programokat igyekszel kerülni, ha egy mód van rá. Van, amikor ez nem tőled függ, hanem kell egy adott alkalmazás, aminek nincs alternatívája, akkor fel kell tenni, nincs mese. De ezt csak tényleg azoknál az alkalmazásoknál ajánlott eljátszani, amelyeknél már annyira nincs más választás, vagy lenne, de a nyereség így is elég nagy hozzá, mert annyival jobb alkalmazás a többinél. Ezt mindig mérlegelni kell, taktikázni.
Van, aki a gépe alapján dönt, pl. ha gyengébb gépről van szó, arra jobb egy Gtk-s ökoszisztéma, mint a Qt-s, ami erőforrás-igényesebb, igaz nem borzalmas a különbség ma már, régen talán többet számított. Sokszor egyéni szükséglet dönt, milyen alkalmazásokra van szükséged, azoknál melyik grafikus lib vagy ökoszisztéma van túlsúlyban.
-
csixy
addikt
válasz Frawly #13110 üzenetére
Köszönöm szépen! Így most már kapisgálom. Akkor ezután mielőtt telepítenék valamit ellőbb valahogy fel kell derítenem, hogy Qt-s vagy Gtk-s fejlesztés és aszerint döntök, hogy felrakom-e , vagy megpróbálom elkerülni.
-
Frawly
veterán
A Gtk, Qt grafikus könyvtárak, amik grafikus programok írását teszik lehetővé. Amolyan keretrendszerek (hasonlóak a Windowson lévő Win32, .NET, stb. keretrendszerekkel), hogy amikor saját alkalmazást írsz, akkor nem kell az ablakozó részét neked megírni, hanem egy kész megoldást tudsz használni, így a programod azonosan is fog kinézni, lesz egyfajta sztenderd vonása. Erre valók a Gtk, Qt, vannak belőle különböző verziók.
A többit jól írja uby, általában a linuxosok kerülik egyiket, vagy a másikat, attól függően, hogy milyen felületet használnak. A legtöbb grafikus felület, desktop environment Gtk alapú, tipikusan Gtk3-as Gnome-ból szedett dolgokkal megy nem csak a Gnome, de az Xfce4, Cinnamon, Mate, Budgie, stb. is. Ezzel szemben a KDE, LXQt Qt-s programokat használnak. Na már most, ha neked van egy Gtk-s Cinnamon rendszered, és feltelepítesz rá egy Qt-s programot, az egy csomó Qt-s csomagot lehúz magával telepítéskor (és minden frissítéskor), ráadásul azoknak a csomagoknak is vannak függőségeik, amiket szintén letöltenek, és így szépen dominósorban, a függőségek függőségének függősége is letöltődik. Ebből néha lavina van, hogy telepítenél egy pár megás Qt-s programot, erre lehúz vele 10-30 csomagot 50-400 MB függőséget lehúzva. És ebben nem az a rossz, hogy lehúzza, hanem ezek feleslegesen eszik a lemezterületet, feleslegesen frissülnek update-kor, és a memóriában feleslegesen foglalják a helyet.
Ugyanis ezek a grafikus libek úgynevezett shared lib-ek, azaz ha be vannak töltve, akkor több futó progi is hasznáhatja őket (ilyenek a dll-el Windows alatt), így nem kell minden programnak külön betöltögetni újabb példányt belőlük. Na már most, ha te pl. Gtk3-as Cinnamont használsz, és felraksz és futtatsz Qt-s programokat, akkor a nagy rakás Gtk-s lib mellé be kell töltődnie a Qt-soknak is, mikor Qt-s program fut, de ezeket más program nem nagyon tudja használni, hiszen Cinnamonon a legtöbb Gtk-s. Ugyanazért irtják tűzzel-vassal a 32 bites csomagokat, libeket is, mert egy 64 bites rendszeren, ha 32 bites alkalmazást futtatsz, akkor nem elég, hogy be vannak töltve a 64 bites libek, azokat a 32 bites alkalmazások nem tudják használni, hanem be kell töltsék a 32 bites lib-párjukat, ez meg megint olyan, hogy feleslegesen eszi a többletmemóriát, feleslegesen frissül minden alkalommal. Ez egyfajta teljesen felesleges pazarlása az erőforrásoknak (fejlesztői munka, netsávszélesség, lemezterület, memóriafoglalási ballaszt).
Így ha Cinnamont használsz, akkor javallott lenne, hogy lehetőleg a Gtk-s programokból válogass. Nyilván ha egy mód van rá, ha valamiből nincs Gtk-s, csak Qt-s, van, ami létezik, vagy csak az a verzió van, ami neked megfelel, akkor rakd fel, de ha nem létszükséglet, próbáld kerülni. Ezzel csak soványabban tartod a rendszered, nem hízik el. Nyilván a Qt-s program sem töri el a Gtk-s rendszered, de egy egy csomó sallang jön vele, meg pl. figyelni kell, hogy ha Gtk-n sötét témát állítasz be, azt a Qt-s alkalmazások nem veszik figyelembe, hanem kifejezetten sötét Qt-s témát is fel kell tegyél vagy készítsél. Tehát neked is megnöveli a rendszeradminisztrációt.
-
nagyúr
Nem biztos, hogy beszarik egyébként, a Mint Cinnamon elég masszív alap, nekem se volt egyszerű anno plasma-t ráhúzni a Cinnamonra, de amikor sikerült, eszméletlen jó lett és teljesen stabil. Sajna nem blogoltam meg, hogyan sikerült, de majd lehet próbálok egy hasonlót a Mint 20-szal is. (csak ne felejtsem el dokumentálni)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ne szórakozz már, a Cinnamon, Gnome, etc. GTK alapú, a KDE meg QT alapú, ezért ha akár egy relatív kis csomagot is felraksz KDE-s repoból GTK alapúra, húzza magával a harmad QT-s KDE/plasma alapot.
Q4Wine ? Hát tudod, hogy az Irfanview nélkül nem bírom ki.
Atyaég, GTK alapra húzol QT alapú szutykot, amivel Windowsos szutykot használsz......kész, feladom!
Csak halkan mondom, ha ilyen öszvér kutyulékot csinálsz, azt amikor frissíted, értelemszerűen még nagyobb katyvaz lesz!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13105 üzenetére
Kristálytiszta cinnamon telepítés volt,de utána még hozzátettem ezt, azt. Mi az a QT4? Ezekbőla varázsszavakból még teljesen le vagyok maradva. Jaaaa, a Q4Wine ? Hát tudod, hogy az Irfanview nélkül nem bírom ki.
-
nagyúr
Az oda nagyon kell! Egyébként elég érdekes ott a KDE particiószerkesztő meg a QT4 is, de ezt tuti nem a frissítés rakta fel, lévén jó ideje nincs KDE verzió. Milyen öszvér valami ez, amit frissítettél amúgy?
Összekutyultad a kde/plasma csomaggal a Cinnamont Te is? Nekem is volt ilyen, de már nincs meg, átraktam azt az SSD-t más gépbe és lepucoltam előtte.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Sanyi.mTs #13102 üzenetére
Elvileg a /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf fájlban kéne legyen ilyen beállításnak:
[greeter]
active-monitor=0A 0-át írd át 1-esre. Vagy fordítva, ha most 1-esen lenne. Így nem kell lehajtogatni sem elvileg a laptopot, bekapcsoláskor sem, ha rá van kötve a monitor, akkor eleve azon kéne megjelennie, és újraindításkor is. Ilyen kiterjesztett nézetben viszont nem vagyok otthon.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
Egy lenovo thinkpad x200-on vga-ra kötött külső monitorral használom a mint-et.
A procedúra az indításhoz, hogy felhajtom a laptopot, bekapcsolom, bejelentkezek, majd lehajtom a laptopot. Ilyenkor a monitor átvált elsődleges képernyőre a kiterjesztett nézetből.A gondom, hogy ha valami (többnyire frissítés) miatt újra kell indítani a gépet, akkor bejelentkezéskor a fő képernyő átkerül a lecsukott laptop kijelzőre. Ami csak azért gond, mert jelszó beírása után minden így marad: lecsukott laptop kijelző az elsődleges, a monitor a kiterjesztett kijelző. Ennek megszüntetéséhez fel kell nyitnom a kijelzőt, majd lecsuknom.
Mi miatt lehet ez? Ez valami linux "feature" vagy a laptop bios-ában kellene valamit átállítani?
Ha jól rémlik win 10-nél nem volt ilyen gond. -
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #13100 üzenetére
Úgy értem a külön partíciót, hogy automata csatolással van ugyan felcsatolva, de ilyen rendszer indulása utáni, külső meghajtókra kitalált dinamikus módszerrel, nem pedig a rendszer indulásakor, fix csatolási pontra, ahogy a többi partíciód.
Azt jól teszed, hogy manuálisan particionálsz, nyilván ez a legjobb. Az automata particionálást annak teszik bele, akinek fogalma sincs mik azok a partíciók, vagy milyenek kellenek.
Arch alatt pl. nincs az, hogy nem hagyod az automata particionálást a telepítőnek, mert nincs is telepítő. Ott te kézzel particionálsz, és a dolog szépsége, hogy rád van bízva mivel, hogyan, akár még Win10 alól is csinálhatja, aki nagyon perverz.
Erre én cfdisk-et szoktam használni, mert felhasználóbarát, bár van egy biztonsági szopáspontja, amivel a legtöbb kezdő felhasználót beszivatja. Mikor kilépsz belőle, akkor a memóriában lévő, általad módosított partíciós táblát nem írja ki, és nem is szól, hogy eldobja. Az embernek külön kell figyelni, hogy kilépés ELŐTT ne felejtsen el rámenni a Write opcióra, és ha azt kiválasztotta, még utána is be kell végig gépelni a yes szót, annak igazolására, hogy nem csak a kezed rángott rá a Write-ra. Ezt sokan elmulasszák, csak nyomnak még egy Entert, majd kilépnek és a partíciós tábla nem íródik ki, érintetlen marad a lemezen.
fdisk-et nem szeretem, mert túl megjegyezhetetlenek az egybetűs parancsai, amiről nyújt ugyan helpet, de nehézkes. A parted még rosszabb, mert az meg ilyen kitalált parancsokkal működik amiről szintén van help, de megjegyezhetetlen. A cfdisk-nek legalább van menürendszere, igaz, hogy az is terminálos/konzolos text user interface progi, de legalább mégis könnyebb kezelni, csak erre a Write-yes-Quit módszertanra kell figyelni. Plusz a cfdisk az fdisk-kel együtt rajta szokott lenni minden disztró telepítőmédiáján, míg a parted nem minidig.
Másik hátránya a terminálos particionálós progiknak, hogy a partíciókat megcsinálják, de azokra még neked kell utána külön fájlrendszert tenni, mkfs.akármi-vel, de ez is külön jó pont, mert meg tudod adni a fájlrendszered beállításait, meg hogy mi legyen a címkéje, meg hogy gyors vagy lassú format legyen. De cserében a cfdisk + mkfs rohadt gyors, pillanatok alatt megvan egy partícióval, fájlrendszerrel, míg Gparted-ben nagyon lassú tud ugyanaz a művelet lenni, és még néha crashelhet is.
A másik, a találjuk ki a user mit akar aspektuson túl, amit nem szeretek a telepítőkben, hogy a mai napig túl konzervatík. Mai napig erőlteti a legtöbb a GRUB-ot, MBR-t, swap partíciót, meg a rendszerpartíció méreténél is túlspórolnak, elégoda10-20 giga, ja spóroljunk vele, mert különben nem marad hely az fél-1-2 terás lemezeken, aztán a user később szívjon, hogy idő előtt elfogyott neki a hely. Ráadásul partícióméretnél nem csak a tényleges helyigényre kell figyelni, hanem pl. arra is, hogy az inode-ok ne fogyjanak el, egy nagyobb partíción létrehozott fájlrendszeren több az inode is. Ezért inkább a rendszerpartíció inkább legyen egy kicsit nagyobb, mint kell, egyszerűen biztonsági tartalék. Ráadásul az adatterület így se veszik el, mert ha nincs kihasználva, akkor az ember a root partíción is kialakíthat egy adatmappát, és használhatja azt, így semmi nem megy pocsékba. Persze a disztrókészítőket is megértem, mert véletlenül +10 gigával nagyobb a root partíció, aztán a home-on véletlenül nem marad hely a 4K pornónak, pont 99%-nál szakad le kevés lemezhelyes hibaüzenettel a letöltés, az valóban életet fenyegető helyzet, biztosan több embert is vitt már el miatta a mentő.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest