Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyrin
addikt
válasz kromatika #13355 üzenetére
Az sajnos nem ettől függ.
Így a rendszer a legkevesebbet fog elvenni a hardverből.
De a netezés hardver igénye hiteltelenül és pazarlóan megnőtt. Így ezzel mindenképpen gond lesz.
De ki kell próbálni. Vannak megkerülő lehetőségek.
Youtubepot nem böngészőből kell lejátszani. Olyan böngészőt kell használni ami bár fapadosabb, de kevesebb erőforrással is beéri (pl midori+saját reklámblokkolója stb)
Így egy régi n270-es atomos netbookon is neteztem már..
Egy próbát megér, aztán eldöntöd.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Én sokáig használtam a Manjarot, sőt réges-régen is, amikor még kevésbé volt ismert.
De ha a karbantartásmentes skálán vizsgáljuk ezeket, akkor a Mint magasan vezet.
És én nem akarok és nem is fogok tudni mindig ott állni készenlétben, hogy mikor mi nem működik, mit kell figyelni, frissíteni, hegeszteni. Nálam szempont, hogy itthon más is tudja sokáig biztonsággal, beavatkozásmentesen használni, akkor is ha én nem vagyok itt.A lányomnál pl Mint XFCE működik laptopon, nem velem lakik, automatikusan frissít, működik minden, nem kell ott lennem, szereti használni.
A fiamnál Win10 megy, na ott már figyelni kell, hogy mindent külön kell frissítgeni (pl VGA driver, egyéb programok, nem is tudta hogy kell) -
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #13060 üzenetére
"mostani 20.1 is mellőzi az Ubuntu aktuális friss hwe kernelét"
És milyen jól teszi.
Az elitebook-om nvidia kártyával simán megfeküdt az ubuntu 5.8-as kernelfrissítésétől, este minden ok, reggel kurzorvillogás. ez ám a felhasználóbarát disztró. és ha nem vagyok itt? beteg vagyok, kórházban, és otthon ez az egy gép van??? mit kezdenek vele az otthoniak, akiknek használni kellene???
ugyanúgy megfeküdt az előző LTS is az 5-ös kernelre váltáskor ezen a gépen. majd egy év múlva talán javítják és akkor elindulna? és addig?
ezzel szemben az asztali gép vígan működik Mint 20.1-gyel. Kit érdekel hogy nem a legfrissebb?
Az ubuntun meg lehet addig nézni a LEGFRISSEBB fekete képernyőt! -
Cyrin
addikt
válasz gregory91 #12929 üzenetére
Most telepítem a gyereknek az új gépét, esküszöm sokkal nehezebb telepíteni, meg mindent beállítani mint Linux-ot. Ezt halandó ember nem tudja megcsinálni.
Rejtett zugokban kell kotorászni (amit csak azért találok meg, mert tudom régebből, hogy volt ilyen), drivereket vadászni, amiről sokszor nem is lehet tudni mi micsoda, és pontosan mi az ami kell.
Szokásos nincs net, mert nincs driver a telepítésnél nevetséges... Miközben az alaplap BIOS simán felmegy netre megnézni, hogy van-e update.
Apropó, ma még nem is néztem, hogy tudja-e már a pontos időt. Nagyon nem megy neki...
Ha azzal jön valaki itt a fórumban, hogy visszamegy win-re mert az egyszerűbb, hát az nagyon el van tájolva... -
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #12884 üzenetére
én mindig megszenvedek ezzel a sz@rral. sztem az egyetlen időjárás alkalmazás a világon, ahol nem elég beírni a várost, hanem különböző számokat kell vadászni hozzá...
most se működik tisztességesen, 20-as mint alatt, sőt ki is írja az alkalmazáshoz, hogy rendszerösszeomláshoz vezethet a használata... -
Cyrin
addikt
nálam nincs grub menü, viszont a ppa-k eltűntek. igaz én elkúrtam az utolsó előtti lépést, pont fordítva távolítottam el a programokat, mint kellett volna, azokat távolítottam el amiket meg kellett volna hagyni már rendbetettem, újra kellett őket csak telepíteni, de pl így sincs ppa (pl google chrome, teamviewer) de még dolgozok vele, csak a lányom lenyúlta a minecraft miatt épp...
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
Linux Mint 20 Available to Download, This is What’s New
"Linux Mint the Toyota of Linux distro, reliable but not appealing :)"
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
nem egyszerű, eddig volt a draftsight, ami megszűnt idén Linuxra, állítólag lesz online változata, az volt a legjobb.
van bricsCAD, meg QCAD, ezek tudják, de fizetősek, trial van belőlük. QCAD-nak van community edisönje, de az is dwg nélkül ingyenes.
van még az AutoCAD web app, oda feltöltöd a dwg-t, és ott tudod nézni, meg tudsz mérni rajta, mást nem. -
Cyrin
addikt
Semmi értelme gimp-et alap telepítésbe berakni, annyira réteg program .
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
Nekem tíz éves a Somogy-m, amikor jöttek a samba frissítések, onnantól nem látta a Mint/Ubuntu, csak ip címmel.
Utánanéztem, és az volt a megoldás, hogy valami apple félre megosztást is be kellett kapcsolni a NAS-on, onnantól mindenütt megjelenik.
Pontosan nem emlékszem már mit, majd megnézem ma.
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz SwissAirplan #11877 üzenetére
Vokoscreen is egy lehetőség,
-
Cyrin
addikt
válasz CsengődiGeri #11815 üzenetére
Teljesen jól működik linuxon is. Szoktam használni, egy ideje ráfeküdtek rendesen a linuxos verzió fejlesztésére is, azóta partiban van a win-essel.
-
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #11690 üzenetére
igazad van abban, hogy csak használja, én viszont szeretném, ha egyszerűen és egyértelműen tudna frissíteni a home user is hamár kiadják a frissítéseket, mert volt olyan tapasztalatom, hogy a 2-3 éve telepített linux egyszer sem volt frissítve. És ez gáz.
Ebben jó a Mint az automatikus frissítési rendszerével, a frissítéskezelő ikonjával, és mostmár a figyelmeztető alkalmazásával is ebbe az irányba mozdul, nem véletlenül.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz Frawly #11688 üzenetére
nyilván ironikusan írtam az egyszerű felhasználót, mivel sok ilyen felhasználónak telepítettem linuxot, úgy nézem, hogy mit tudnának ők, vagy ha én nem lennék, mit tudnának kezdeni a családtagok az itthoni rendszerekkel.
Ezért írtam így, illetve még a híroldalak se említik, hogy hé barom, frissítéssel nem kapod meg ám az újdonságokat csak trükközéssel.
Uby-t meg ismerjük, én azt az oldalát bírom, amikor ő is kezdőszemüvegen nézi a dolgokat, mert ez a nagy többség, nem a hobbista, aki mindent kipróbál, utánajár, és nem nyugszik amíg meg nem találja a megoldást.
A kötözködős oldala viszont több mint érdekes... -
-
Cyrin
addikt
Frissítettem az itthoni 19.2-t 19.3-ra.
Se 5.0-s kernel. se Gnote, se Celluloid, se Drawing.dióhéjban
-
Cyrin
addikt
Hát ez a Mint 19.3 XFCE nem egy kapkodó idegbeteg...nem vagyok ehhez hozzászokva...
-
Cyrin
addikt
Én meg azt nem értem, hogy az 5.x kernel mellé miért rakja fel a 4.15-öt is, meg frissítgeti azt is. Aztán csodálkozunk, hogy tele rakja a 25 Gb csak a rendszernek fenntartott tárhelyet....
-
Cyrin
addikt
Az Ubuntu LTS is váltott valamikor nyár végén 5-ös kernelre, síma frissítéssel, el is ment a kép a laptopomon tőle, vissza kellett álljak 4-esre.
A Mint pedig ha nem nulláról rakod fel, csak frissíted sztem 4-esen marad.
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Egyébként minden müködik. Csak néha megjelenik a figyelmeztető háromszög.
Kinézet is oké, kivéve az ótvar xfce hangerő, akkumulátor, wifi és értesítés ikonokat... Mintha a Minecraft-ban csinálták volna őket... Döbbenet...
-
Cyrin
addikt
válasz CsengődiGeri #11498 üzenetére
Vivaldi-t én is használom.
[link]
honlapjáról is fel lehet tenni, egyszerűen, így is frissülni fog.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Megoldottam, ICEauthority file-t is kellett törölni, meg startx-nél írt valami hibát, amit megszüntettem.
Így most kaptam egy öszvér Mint féle XFCE és normál XFCE keverék desktopot, amit viszont már lehet alakítani. Egyelőre így marad, aztán legfeljebb téli szünetben újrahúzom, és átalakítom a partíciókat is.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Saját tulajdonba vettem, de akkor se jó.
Közben rájöttem, hogy a hibát az okozhatta, hogy betelt a rendszer partició a frissítés közben. 25 Gb nem elég. Takarítás, régi kernelek tölése megvolt. Frissítés azóta kiadott újabb kernelre megvolt. Mégse müködik a dolog. Egyelőre itt tartok. -
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
A mai frissítéstől megint használhatatlan lett a rendszer, megjelenik a bejelentkező képernyő (ami eddig nem volt) de nem lehet bejelentkezni, visszatér ugyanoda.
kezd elegem lenni belőlük pár hónapon belül ez a második gubanc, ami a munkát hátráltatja.[link]
asszem nálam nincs is 5-ös kernel...a 4-est frissítette.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
nomodeset után, a következő normál módú indítás (nomodeset nélkül) sikeres volt, minden működik...
érdekes.. -
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
Itt van tessék másnál is van ugyanez a hiba.
-
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #10976 üzenetére
én kb 5 éve használom ezen a gépen az XFCE-t, és még soha nem történt ilyen. Az otthoni egyik gépen meg már lejárt 17-es cinnamon van, ott is ok minden. Kéne frissíteni, csak nem jutok oda, a bnőm is inkább a telefonját pöttyögteti egész este, ahelyett hogy leszedné az adatait róla. Na az tele van rakva, de pl az ÁNYK azon megy csak, az új java büdös neki, meg a minecraftnak is ugyanez az új java undora van.
Nem témáztam a cégest, nekem jó az alap XFCE munkára.
-
Cyrin
addikt
ma csináltam egy firissítést, eléggé szétb@szta az XFCE felületet, a tálca nem jön be, az ablakoknak nincs jobb felső sarokban max-min, bezáró gombja, az asztali ikonok eltűntek, hát gratula, mindezt a munkagépen, és nincs időm vele foglalkozni...kernel frissítés is volt, de az előzővel is csinálja, szóval nem az. A héten már nem leszek bent, úgyhogy egyelőre ennyi...
-
Cyrin
addikt
na, túl nagy volt a nyugalom:
-
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #10568 üzenetére
nekem semmi bajom a 19.1-el az van a munkagépen.
viszont a legbiztosabb a 18-as még mindig, bár már nagyon sokat javítottak a 19-esen (nyomtatókezelés, playonlinux is alkalmazkodott hozzá pl office terén, egyéb programok amik működtek 18-on 19-en nem egyértelműen működnek még stb.)
egyre inkább úgy látom, hogy a főverzió megjelenés után érdemes egy évet várni a felrakással.
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
én se értek semmit, három napi nyomtatás után tegnap az utolsó nyomatnál megint megbolondult...
-
Cyrin
addikt
most hogy rászántam magam a downgrade-re, megijedt Tara és ma mindent kinyomtatott amit kiküldtem...
akkor mondom nekiesek egy kicsit az wine-playonlinux-office problemháromszögnek.
szintén tele van a net a problémával 18.04-gyel minden elb@szódott...
ez segített, de ez se az igazi, még elő kellett varázsolni az ikonokat + sz@rul indul az office, de legalább indul...
ha most ezután megint nem fog nyomtatni megy a levesbe...
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
mindegy miből nyomtatok. van hogy az első se sikerül. lehet pdf reader, libreoffice, vagy msoffice, mindegy. a driver se számít. de mondom tele van a mint fórum is ilyen problémákkal.
playonlinux alól csak az msoffice megy, immár 4 éve, mindenféle probléma nélkül. csak azóta van gond, mióta az új rendszer van. playonlinux korábban indulás után nemsokkal valami hibára hivatkozva elszállt, aztán wine alá telepítettem az office-t amit eddig használtam, de most az is frissíteni akarja magát és nem lehet elindítani, így vissza playonlinuxra, most tovább jut már, de egy ponton megakad az office telepítése, és csak teker és teker (jó windows szokás szerint), kiirtottam mindent, akkor is ezt csinálja. szóval stornó, és várunk még egy évet, hátha kiforrja magát az új rendszer illetve a programok...
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Ahogy sejtettem (bár reméltem hogy mégsem így lesz) Ubuntu 18.04.1 live alól is szar a Samsung nyomtató. A legjobb, hogy néha kinyomtat egy lapot, jellemzően az első nyomtatáskor, aztán a többi nyomtatás csak okádja ki sorban a lapokat, értelmetlen jelekkel. Telepített Mint 19 alatt is ez megy.
Ráadásul az MS office is beszart rajta, playonlinux se működik. szóval megy vissza a 18.3 elég volt a visszafejlődésből... -
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #9780 üzenetére
"Van valódi problémád is a Mint Tara-val?"
Van hát!
(abszolút szubjektív leírás, a megoldások nem érdekelnek, nem az a lényeg)
A canon nyomtatóm 17.3 alatt jól működik, simple scan is kezeli. 18.3 alatt nyomtató része jól működik, simple scan már nem kezeli. 19 alatt már egyik sem működik... Szép kis fejlődés...Vegyek másik nyomtatót, a linux ingyenes, csak vegyek hozzá való hardvert...
A céges Samsung multi nyomtatónál ugyanez van, ami ment eddig, az most nem. Be lehet nézni a Mint fórumba, a nyomtató szekció tele van ilyenekkel. Van még egy oldtimer A3-as nyomi is a cégnél, na az 18-astól szűnt meg nyomtatni. Vegyenek újat. Meg csak HP-t. De az se jó, mert a pl a Samsung nyomtató üzletágát megvette a Hp, ki is adta rá a frissített drivert, oszt mégse jó...
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
-
Cyrin
addikt
van itt problem rendesen, nem egyedi
[link]sokan írják a virtualbox-ot, de nálam nincs fent
[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz Black&White #9158 üzenetére
valami lehet, mert nálam is hibaüzenettel indult (mint xfce)
valami folyamat sokszor próbált indulni, de nem sikerült, ki lehetett lőni. aztán eltűnt a tálca inkonokból egy jópár, és nem nagyon reagált a rendszer.
terminalban frissítettem egyet, újraindítgatások, és összeszedte magát, a tálcaikonokat (indikátor bővítmény néven) újra hozzá kellett adni. és a beállítások közül eltűnt a hangbeállítások ikon...
-
Cyrin
addikt
Linux Mint - a felhasználóbarát disztro kezdőknek...
kitalálták, hogy lesz benne pendrive formázó, mer ugye az milyen egyszerű és felhasználóbarát...
csináltak hozzá szép tutorial videót is, hogy nesze paraszt, milyen frankón megy ez...
persze a videó csak addig tart, hogy megformázza, aztán nem folytatja, hogy az egyszerű felhasználó utána soha többet nem fog tudni rá adatot írni...végülis, ezt nem is ígérte, csak hogy megformázza...igaz.
max viszateszi a paraszt windózba, és megformázza ott, ha tudja...több éves probléma, képtelenek megoldani.
(nem kell leírni a megoldást, nem erről szól, hanem az egyszeri felhasználóról)
-
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #9046 üzenetére
"Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra. Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan."
+1
Egyébként meg majd visszajönnek, ez így szokott lenni, hol ez hol az a menő-divatos-felkapott, láttunk már pár ilyet...
-
Cyrin
addikt
válasz 0xmilan #8953 üzenetére
Próbáld ki nyugodtan, azzal nem vesztesz semmit, kell a tapasztalat, nálam sokáig volt fent, előtte pedig az Antergos (na azzal mégtöbb bajom volt, bár külalakra sokkal jobban bejött). Ezekkel az AUR-os csomagépítgetős frissítésekkel sosem voltam kibékülve, vagyis 6 éve még tetszett, meg érdeklődéssel végignéztem, de ma már nyűgös...
Meghát hiába (half)rolling, ha egy-egy ilyen nyűg miatt, rajtam kívül nem tudják otthon frissíteni soha többet, így meg lesz belőle egy befagyott debian[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Na akkor a Mint-nek is kiosztok egyet, hamár a Manjaro is kapott...
Céges gépen MintXFCE 18.3 van, particionálva, rendszer és home-ra.
A rendszer kapott 25 Gb-ot, ugye az még sok is lehetne, nézem a múltkor mitől van tele majdnem?
Hajrá autoclear, -3 Gb.
Még mindig sok.Hát tele van millió feltelepített kernellel, anyám borogass!!! minek ennyi???
Frissítéskezelőben egyesével(!) lehet őket eltávolítani.
Szerencsére ott a synaptic, ahol kijelölhettem mindet, és úgy az eltáv. Sztem csinálta vagy fél órát legalább...De az eredmény összejött, így lett 25 Gb-ból 15!
-
Cyrin
addikt
Hát ez már megint nevetséges...És mi a megoldási javaslat? Tegyük fel a nemo-t, jóhogy nem már egyből a teljes cinnamon-t....
Gondolkodtam hogy tavasszal leváltom ez az uncsi kinézetű mintet ubuntura, de így, hogy megint csak visszafelé fejlődik.... -
Cyrin
addikt
válasz Dhampir #8687 üzenetére
Én a múltkor a páromnak épp a Siberia 1-2 régebbi játékot tettem fel Mint alá magyarítással, ami szintén windowsos, pedig én nem is játszok, nincs is dedikált videokártya a gépben.
Bár most gyerek miatt gondolkodom egy nvidia 1060-ban, de akkor már win alatt.
Vagy konzol, de az többe lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest