Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux kezdőknek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Microsoft Excel topic
- DIGI internet
- Mikrotik routerek
- TP-LINK WDR3600 router
- Milyen routert?
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Na én közben kipróbáltam úgy is, hogy beállítottam jelszó nélküli belépést, úgysem megy. Azt írja terminalból, hogy login incorrect. Nevetséges ez így egy elméletileg kiforrott oprendszernél. Hajlok rá, hogy inkább felszórok egy ubuntut vagy ilyesmi.
Buliban hasznos! =]
-
Aku-Aku
tag
Sziasztok!
Szeretnék kétféle magyar karakterkészlet között váltogatni.
Odáig eljutottam, hogy a /etc/locale.gen -ben benne van ez a két sor:
hu_HU ISO-8859-2
hu_HU.UTF-8 UTF-8alapból az UTF8-at szeretném használni, ezért a .bashrc-be beleírtam ezt:
export LC_TYPE=hu_HU.utf8Lehet, hogy nem pont így kellett volna megcsinálni, vagy lépéseket kimaradtak, mert a nyelvi beállításoknál és billentyűzet beállításoknál, amikor ezeket indítom a menüből, csak az UTF8-ra tudok váltani az angolról.
Mit kellett volna jobban vagy másként csinálni, hogy a billentyűzet kiosztást jól tudjam váltogatni a kettő között?
Előre is köszi.Két egyenes közt a legrövidebb pont az út.
-
Warton
őstag
SZiasztok!
Cseréltem egy videókártyát Geforce 9400 Gt-ről ATI 4850-re. Azóta a Cinnamon környezet a gép indítása után összeomlik és takarék üzemmódban fut. Újra kívánom indítani kérdésre adott igen válasz esetén ugyanez az ablak fogad. Feltelepítettem az xfce4-et, de az nagyon nem jön be, inkább a cinnamont szeretném használni, és nem szeretném az egészet újratelepíteni. Tudna valaki segíteni esetleg?
Kompromisszummentes linux gaming.
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Belefutottam egy olyanba, hogy csináltam asztali felhasználót, de nem tudok belépni vele, csak az adminnal. Amikor beírom a jelszót, akkor mindig visszadob a bejelentkezés képernyőre. Ez mitől van?
A másik kérdés, hogyha átnevezem az admint, akkor megváltozik a mappája neve is automatikusan? Gondolom /home/xy a mostani mappája, mert xy nevet adtam neki.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Syl
nagyúr
Átlagjúzer meg tudja változtatni az alapvető billentyűkombinációkat? Mármint azokat, amik nem szerepelnek a beállítások billentyűzet szekciójában.
Például:
ctrl+c -> alt+c
ctrl+v -> alt+v
stb.
A "sima" ctrl-alt cseréje nem jó megoldás.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
törölt tag
Hali.
Telegramot szeretnék frissíteni, mert nyávog, hogy out of date és soon nem fog bejelentkezni.
Flatpak van, de abból ez a legfrissebb fél éve már. Elhanyagolják a flatpaket, hogy kapnák be...
Ezek szerint telepíteni kéne a sima verziót, ahhoz van valami segítség? Sose installáltam még linukszra, én neksztneksztnekszt-install user vagyok. Na jó nem, de a skilljeim nem igazán ehhez valóak. Nem véletlenül flatpaket használok mindenből, mert az megy és kész.[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz Skullwipe #13686 üzenetére
most mindent bele raktam, és 5GB kéne hogy legyen, de mivel csak 4GB-to kezel, kisesik 1GB.
már biztos voltam benne, hogy alaplap gond, de ugyan azt produkálja mint előtte. igaz ugyan az az alaplap típusa. sokáig nem volt ilyen gond. miután kapot egy minőségi tápegységet akkor se volt jó ideig ilyen gond. most már nem értem, ha nem alaplap, ha nem memória akkor még is mi, a 640GT? nem hiszem, lassú kártya de működik tökéletesen.[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz growler #13685 üzenetére
tévedtem, most 1óra 24perc után állt meg.
fent hagytam htop és psensor-t így látom mi történt. az ssd-nél látom hogy 92C van nem tudom hogy, lehet hogy csak hamis info, mivel fizikailag közel se érzem ilyen melegnek.
swap 4GB, igaz most pop os, de ugyan az a kettő.4GB max. total Mem: 3799, total Swap: 4095
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz growler #13683 üzenetére
nem tudom megmondani, mivel kombinált egy kicsit a dolgokat. ilyen variánsban még nem próbáltam ki. két 1Gb-os modult használok és tesztelek. Úgy tapasztalom, hogy 2 óra után elő tud jönni ez a gond, lehet több is. Annyi volt az újdonság, hogy volt, hogy a kép eltűnt egy pillanatra, elsötétült a kép. Ilyen nem volt az elöző alaplapon észlelhető, vagy nem vettem észre. a két ramot tisztán látja a fenti parancs és h-top is mutatja. se az alaplap se a processzornál nem látom, hogy mennyi memóriát tud kezelni, mivel nem mondtam és el is figyeltem, 5GB-nak kellett volna lenni 4slotban, mivel az egyik ram (erre is gyanakszok hogy gond lehet vele) 2Gb-os. gyanakszom, mivel látja a rendszer ezt a 2GB-os modult, de érdekes mód, ha csak együdül van a gépben, úgyan úgy leáll random a gép.
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
Vettem bele egy új alaplapot, egy picivel erősebb CPU-t és minden memóriát bele raktam így van 4GB DDR2 benne.De:
Pop!_Os (pop-os_20.04_amd64_nvidia_35), és ssd-vel, csak hogy kipróbáljam. Megáll. Nem lehet sehova se lépni (most épp frissítés közben, töltötte le a frissítéseket, kérte volna a jelszót, semmit se lehetet csinálni). Úgyan ez történik Linux Mint-en HDD-vel az előző alaplap és procival. Ez még mindig memória gond?
pop_os és linux mint cinnamon is jól fut egy ilyen gépen. A gépet wifi kártyával használják. Nem tudom elképzelni, hogy az adat vesztés okozna ilyen gondot.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #13678 üzenetére
Ó hát ez visszagondolva inkább beleillett volna egy Legényanya szintű filmbe, de tényleg. Főleg mikor hárman gombolyagként görgünk a porban és ugye elszállt az optikám és a nyanya jajveszékelve engem húzkod, mert ugye fene tudta már ott ki kicsoda. Úgy kellett rákiabálni, hogy ne engem ráncigáljon itten, hanem a szemügém keresse meg, de qrva gyorsan....szóval erre visszagondolva mindig vigyor ül az orcámra.
Mondjuk tény, hogy nyugodtabb elpingvinezni itthon békésen, ebben igazad van.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Dhampir #13676 üzenetére
Néha viccesek voltak ezek a pankrációk, kivéve amikor egyedüli józanként nekem kellett béketeremtőként fellépnem...utólag ez is vicces, de mikor látod, hogy az egyik szamurájkard tartásban rohan a másik felé a gereblyével...phúú b+, egyből az futott át az agyamon, hogy valamelyiket vihetem a balesetire, no ott elszakadt nálam is a cérna. Aztán amikor már a földön volt mindkét jóember, próbáltam őket szétválasztani, szerinted ki kapta az első eltévedt parasztlengőt!? Szóval ja, imádtam a falusi romantikát mindig.
Ja és az elhárított gereblye majdnem a sápítozva futkorászó nagymamát csapta fejbe.....rá is kiáltottam, hogy maga mit egérkedik itt fel-alá? Ugye a két fia izomkodott éppen.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Az alkoholnak mindegy hogy hol hat .... falun avagy városban.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
Az tuti, hogy megszervezték az életüket rendesen, lovaskocsit lehetett hajtani bármilyen állapotban, meg a jó ló simán hazabattyogott a szekérrel, ha a gazda bóbiskolt. Nyilván alapból is kevesebb stressz volt, de a folyamatos tompa állapot is segített, no meg akkoriban az asszony nem mondta állandóan a magáét!
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13670 üzenetére
Mert ugye reggelre megittak egy kupicával. Aztán délelőtt jöhetett a bor, mert ugye "nincs savam". Aztán megint jöhetett a pálesz, mert délutánra meg "túl sok a savam". Falusi vájb rulez!
"Ágyas-meggyes lóf*sszal nem lehet rakni a ganét hajnaltól!"
[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
Hát kb, mélyvidéken tényleg liter számít, a pálinkáknál is az a fontos meg az, hogy kb ihatatlan legyen az alkoholfoka. De furamód szeretik a népek a saját termésüket, szerintem ezeken nőttek fel és egy minőségi 40 fokos pálinkára csak felhúznák a szemöldöküket. Azon röhögtem anno, mikor mondta a rokony, hogy hűdejó, most sok bora meg pálinkája van, úgyis jön a lánya lakodalma...no most ezeken a falusi lakodárékon kb érthető, miért volt legalább egy kisebb tömegverekedés a rokonok között. Ugye anno nem számított, hogy nem volt net meg TV, ezekből pár pohárnyi legurítva és már el is volt a paraszt zsibbadva.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #13664 üzenetére
Ja és ezek a nagyszerű saját borok, tyűűű azannya, azok milyen rettenetesek tudtak lenni.
Igen, erre mondta Bödőcs az egyik előadásában:
" - Milyen lett a borod?"
" - Hatszáz liter..."
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
csixy
addikt
válasz gregory91 #13666 üzenetére
Kicsit lassabban indul, de legalább stabil, mert mindig ugyanazokból az állományokból épül fel a rendszer. Ha meg mindig gyorsindítással használja, akkor előfordulhat hogy lassanként egy-egy kis mutáció keletkezik a folyamatosan élő hol SSD-re fagyasztott mirelit, hol éppen felolvasztott húsleves állapotban lévő "élőlény"-ben. tiszta evolúció, csak ez jóra nem tud vezetni.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
gregory91
senior tag
Gyorsindítás képes lehet ilyen furcsaságokra(hasonló a hipernálásos esetekhez).Esetleg ki kellene kapcsolni aztán esélyes lesz hozzáférni.
Hátránya hogy a windows lassan indul el.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
gregory91
senior tag
-
nagyúr
Hát szerencsére városi gyerek voltam, de rohadt kicsi voltam, mikor száműztek egy igazi faluba pár hétre, utána meg bekerültünk nevelőfater családja okán falusi környezetbe, igaz végig városban éltem. Szóval nekem ezek a mezei munkák nagyrészt elkerültek, de nem eléggé, például pótkocsis IFA trágyát kellett hozni a dohányföldre meg hasonlók....bloááá
Ja és ezek a nagyszerű saját borok, tyűűű azannya, azok milyen rettenetesek tudtak lenni. De persze mindenki képes volt dicsérni a saját lőréjét, ahelyett, hogy a disznó vályúba öntötték volna!
-
nagyúr
válasz batyuska100 #13662 üzenetére
Ajaj, ha először kérdez, talán többen figelmeztetik, hogy azon a hardveren nem feltétlenül fog minden jól működni, a régi radeon VGA-k kb olyan nyűgösek voltak, mint a mostani nVidia VGA-k. Nem meglepő ha sok játék nem működik, persze vannak radeonokhoz is különböző csomagok, amik használhatóbbá tehetik, de túl sokat nem érdemes várni tőle így sem. Szóval így beleugrani fejest elég nagy marhaság volt egy ilyen géppel.
Most elvileg az Ubuntut akarja kipróbálni.
Még rosszabb lesz a helyzet az Ubuntuval, van éppen játékra kihegyezett disztró is, például a Pop OS, de nem arra a hardverre. A Sata2-es Samsung HDD meg....lehet az is, hogy már haldoklik az is, de hogy miért nem sikerül kiírnia a Win lemezképet? Azt így kb lehetetlen kideríteni.
- ha görgetett akkor belezoomolt a képbe
- ha teljes képernyős módba rakott ablakokat akkor annak levágott mind a 4 oldalából (1280x1024-es monitorja van)Ezek egyértelműen a nem megfelelő VGA driver miatt lehettek, ezen gondolom lehet javítani, ha egyébként más hardver nem amortizálódott a gépben annyira, mint a HDD, mert ahelyett egy belépő szintű SSD kéne, mert így kár kínlódnia.
Lényegében ha leírja ezeket, amiket most helyette leírtál, sok nyűglődéstől megkíméli magát a kolléga.
Ja és azért jött ide Windows telepítő készítéssel, mert a mediacreationtoolt sem nyitotta meg a wine, az isot nem tudta rámásolni a pendrájvjára, egyszer sikerült Rufus-szerűséggel kiflashelnie de valamit nem tudott megnyitni a telepítő.
Wine alatt akarta kirni az iso-t? Ahelyett, hogy megkérdezte volna, hogy Mint alatt milyen programmal kéne kiírni? Teljes kaosz, ezt így nem érdemes csinálni.
-
batyuska100
senior tag
válasz ubyegon2 #13644 üzenetére
Beszéltem Discordon emberünkkel, ezek a dolgok nem tetszettek neki:
- ha görgetett akkor belezoomolt a képbe
- ha teljes képernyős módba rakott ablakokat akkor annak levágott mind a 4 oldalából (1280x1024-es monitorja van)
- egy csomó steames (és nem steames) játék nem ment neki
- a wine a .exe programok 80%-át nem tudta megnyitni (legfrissebb volt fent), amit megnyitott az meg össze vissza működött.Végül arra jutottunk hogy felrakta a Solus Budgie desktopját, de ez sem felel meg neki mert elvileg folyton kifagy és ma háramszor rakta újra. Most elvileg az Ubuntut akarja kipróbálni.
Ja és azért jött ide Windows telepítő készítéssel, mert a mediacreationtoolt sem nyitotta meg a wine, az isot nem tudta rámásolni a pendrájvjára, egyszer sikerült Rufus-szerűséggel kiflashelnie de valamit nem tudott megnyitni a telepítő.
Kicsit engem is felidegesített, mert csak a saját feje után megy, ha segíteni akar neki valaki azt nem hagyja.. Amikor jött neki ez a hirtelen ötlet hogy ő Linuxot akar akkor a Mintet ajánlottam neki, mert talán ez hasonlít a legjobban a Windowsra, de ezt sem tudta használni. Már a legelején megmondtam neki (többször is), hogy a Windows mellé rakja fel --> de ő nem, mert majd ezt fogja használni és a WIndows nem kell neki...
Egyébként erre átkozza fel ezeket a rendszereket:
AMD Athlon II X4 631
2x2GB KINGMAX DDR3
Radeon HD 6750 1GB
ASUS F1A75-M LE
Samsung 500GB Sata2 --> és akkor még csodálkozik hogy egy év mire betölt szegény vinyóról, ami újkorában sem volt valami gyors.. -
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13660 üzenetére
A fél gyerekkori éltemet egy női vázas csepel biciklin éltem le. ... A másik nemmel sem az interneten keresztül randizgattam ... blablablabla. Nekem még a gabonakeresztek behordásakor beleharapott az ujjamba a farkánál fogva lógatott sárgásbarnna mezei pele és szúrta a hónom alját az árpa kalásza. ... és kóstoltam a nagyapám frissen kiforrott otelló-kunkordi-piros delaware borát ... utána muszáj volt valamit enni.
-
nagyúr
No ez a hátsó lábfogás nálam is megvolt, aki nem próbálta, sajnálhatja! Nálunk jó fűszeres forraltbor volt, amitől hamar be lehetett volna aludni, de mikor már sültek a husik, hát azok az illatok... sehol máshol nem lehet ezeket reprodukálni.
Hoppa, kicsit ideoffoltunk, még jó, hogy nincs már Tg...
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13656 üzenetére
Eleinte felmenekültem a padlásra, hogy ne halljam, hogy visít szegény. ... Később az estebédhez fogyasztott söröktől úgy elszenderedtem, hogy este 11-kor arra ébredtem, hogy már biztosan reggel van. ... még később már nekem kellett a hátsó lábait fogni szúráskor és lerugdosta a betonalapzatnál a kézbütykeimről a bőrt a porcig. ...
Jó volt az a fülrágcsálás is ... persze kora délután a vénasszonyoktól elkunyerált friss rántotthús sokkal finomabb volt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13654 üzenetére
"mint böllértóni a disznóvágás második órájában."...5 feles és két sör után ... éhgyomorra,,,két ropogtatás szalmával pirított jól lekapirgált fülkagyló rágcsálása után.
-
nagyúr
válasz Skullwipe #13652 üzenetére
Hát ugye ha ebből akartál Linuxos gamer gépet csinálni, elég rosszak az esélyek. Annak az alaplapnak kb olyan stabil az elektronikája már, mint böllértóni a disznóvágás második órájában.
Csixy komámnak jó érzéke van az ilyen eszközökhöz, kb recycling szagú a dolog.
(#13653) csixy
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
válasz zizidor #13650 üzenetére
Az lett, ki vettem még egy 1GB-ot, maradt 2GB-t benne. Most pedig teszt üzemben van. Csináltam egy nagy hibát, kipróbáltam egy ősi IDE driveret és elképesztően lassú volt, 2 óra után lett vége a fájlok másolálásának, soha többet nem nyúlok ahhoz a hdd-hez, és nem is hagytam a rendszert kicsomagolni rajta. Lehet, hogy nem is maga a memória a baj, csak a slot, mivel a másik két slot kiderült hogy rossz, az is gond volt. Nem értem, hogy miért mennek a memória foglalatok tönkre.
zizi live rendszert hosszaban tesztelni elég macerás, és most elpocsékoltam sok időt ezzel a vacak hdd-vel.
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz zizidor #13650 üzenetére
Ahogyan a kolléga írja, ha 2 vagy több modul van benne, kapd ki az összeset, hagyjál benne egyet és próbálgasd úgy. Kis szerencsével megtalálhatod, ha pedig mégsem RAM hibás, legalább tudni fogod, hogy másmerre kellene tovább keresgélned a hiba okát.
Én előtte azért megpróbálnék indítani egy LIVE rendszert, hogy az alatt is produkálja-e az említett fagyást.
[ Szerkesztve ]
-
Skullwipe
senior tag
Sziasztok! Új nap, új lehetőség hogy valahogy tanuljak valamit.
Ahhoz, hogy kérdezek valamilyen információt át kell adnom nektek.
Hogyan tudom ezt megtenni?Mi a problémám? Van egy régi számítógép. Böngészőt használva véletlenszerűen megfagy a gép, de szerintem ez nem böngésző gond, mivel más alkalmazásoknál is megállhat. Amikor én is tudok erről és előttem van ahogy a hang és kép megakad, akkor nem tudok profilt váltani ha jól tudom alt+f... gombokkal lehet vagy ctl+alt+backspace-t használni.
Már egyszer próbálkoztam megoldani a kezdő linux topickban, de félre mentek a dolgok és feladtam.
Most úgy szeretném kezdeni, hogy ténylegesen kitalálni mit kellene kikapcsolni, variálni, vagy akármi, hogy a gépet TELJESEN stabillá tegyem. Ha kell elkérem a teljes gépet, és diagnosztizálom a gondokat egymás után ha valakinek van kedved szépen elmondani mindent amit ehhez kellene tennem. Ne kérjetek meg hogy menjek ide meg oda, meg hogy automatikusan tudjam mit kell csinálnom, mert teljesen elveszek a részletekben, azt se fogom tudni mit kéne tennem, merre kéne mennem.
A célom, hogy stabil legyen a MINT a gépen, ne fagyjon le random. Lehet hogy valamit csak frissíteni kell, vagy valamilyen driver nem működik megfelelően, vagy egyszerűen hardver hiba, de szeretném kideríteni.
-
nagyúr
Szerencsére még egyik üzleti gépet se szedtem darabokra, a memória és a fő meghajtó könnyen cserélhető, ez a fontos. Nem mai gép, szóval ebben minden van tényleg. Ilyen szétszedős videókkal inkább nem sokkolom magam...
Ja és tesóm letesztelte, hogy kibírja-e ha csupor bort ràöntenek és tényleg nem jutott belülre semmi, persze kicsit a bill alatti alulemez korrodált lett, de nem ez a drága alkatrész.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz ubyegon2 #13646 üzenetére
Elkezdtem nézni a szétszerelési videóját, de a felénél elővett az émelygés. Hát mennyi bugyi van ebben a vasban. Aki ezt szétszedi, nem rakja össze! Ebben még modem kártya is van? Avult dolog.
-
nagyúr
Minden vackot felhalmozol, mert imádsz barkácsolni. 😁 Nekem már Linux is csak egyetlen van gépenként. Bár az újabb szerzeményben megbújik valahol egy kettes számú SSD, amin Win van, de nem leltem múltkor sehol, majd nemsoká teszek bele egy 3. SSD-t, akkor jobban szétszedem.
M4700 Precision a gép, van benne anyag rendesen, nem egy biliműanyag vacak.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Úgy sejtem a kolléga nemsoká inkább tényleg megkérdezi, ami nem ment neki Minten!
No egyébként meg akinek van annyi esze és szerencséje, hogy pont a Mint kerül az orra elé és elkezdi használni és mégis ott akarja hagyni, no az meg is érdemli a Windowsx-et, sőt inkább a nem is annyira eleven Windowst!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz FastFox66 #13638 üzenetére
Hát igen, mint a példa mutatja is!
(#13640) csixy
Figyelj, van valami szögegyszerű célprogram Ubuntukra is, amivel pikkpakk ki lehet írni Wines iso-kat is, a Te módszereid is célravezetők persze, de rajtad kívül élő ember még nem úszta meg ezt késznyerzubbony nélkül. De most értem már, ez az igazi bünti annak, aki dobni akarja a Linux Mint-et! Jól van, helyes.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz FastFox66 #13639 üzenetére
Vagy sudo legyen a parancs elején, vagy minten a cinnamonban a nemo fájlkezelő megengedi neked azt, hogy a barkácsolandó mappádra jobb katt és megfnyitás rendszergazdaként.
-
nagyúr
Kolléga nemrég rakott fel Mint-et, de meggyűlt a baja a használatával, no de azzal kapcsolatban miért nem kérdezett? Éppen erre van ez a topik fenntartva! Ilyenkor ez a megoldás, hogy visszarakom a Wint? Na ne szórakozzatok már.
Ha a Mint-en belül kérdez, azzal semmi gond nincs, de ugyan ne itt irkáljuk már le, milyen Wines fájlokat és hol lehet megtalálni! Ez gondolom a Windowsos topikokban is hasonlóan működik és biztosan okkal van így. Nem? De!
de ő most linuxból akar akármilyen (nem feltétlen windows) telepítőt csinálni.
Értem, akkor írd le szépen, milyen programokkal tudja ezt itt megoldani, ennyi tartozik kb ide. Legalábbis szerintem, de igazad van, végülis jó ideje nem az én dolgom ez már itt sem. Legyen akkor a topik minden szar gyüjtőtopikja. Ilyenek miatt hagytam eddig is a fenébe az ide való írkálást, most is ez maradt.
(az meg talán az én tetüségem, hogy rohadtul nem érdekel, ki hogyan mikor és milyen Windowst akar telepíteni)
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz FastFox66 #13633 üzenetére
na ugye mondtam, hogy linux.
Nem kell ez neki. Csak simán az asztalon, vagy akármelyik mappában lévő iso fájlra duplán kattints rá., vagy jobb katt és megnyitás. ... gondolom, hogy van valamilyen grafikus asztalod ... cinnamon , vagy xfce ... vagy valamiubi: de ő most linuxból akar akármilyen (nem feltétlen windows) telepítőt csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz FastFox66 #13631 üzenetére
ami nem ide tartoznak akkor miért teszed te is ezt?
Sajnálom, de éppen ide tartozik, ha valaki figyelmezteti a topiklakókat, hogy nem az adott szakmai topik témája az adott kérdés. Ha azt, hogy honnan tudsz Windows-t letölteni, képes vagy ide beírni, akkor bármelyik Linuxos topiklakó figyelmeztethet a tévedésre. Ez van. Aki ide Linux Mint-es kérdésekkel jön, rohadtul nem érdeklik a Wines kérdések, ráadásul a Linuxosok jelentős része nem is használ Windowst, így még segíteni sem tud, max kikeresi neked a Windows 10 topik linkjét.
[ Szerkesztve ]
-
FastFox66
csendes tag
válasz ubyegon2 #13628 üzenetére
Azért van két külön account mert elösször nem tudtam bejelentkezni ezért csináltam egy újat (amit azóta elvileg töröltem) mert közbe megtaláltam az előzőhőz szükséges bejelentkezési adatokat így azt hittem hogyha törölm az accot az üzenet is eltűnik :I
Ha próbálkozol nem vesztesz, ha nem próbálod nem nyerhetsz.
-
-
nagyúr
-
csixy
addikt
válasz FastFox66 #13625 üzenetére
Ha UEFI bootról van szó , akkor egyszerüen csinálj egy fat32-es partícióval rendelkező pendrájvot , mountold fel a telepítő iso fájlt és a taralmát másold át a pendrájvra. Ez csak akkor múködik , ha nincs 4gigabájtosnál nagyobb file rajta. Ha nagyobb, akkor darabolni kell.
pontosabban itt az infó: [link]"és honnan tudnám", Parancsolj itt egy alternatív lehetőség : [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
zizidor
őstag
-
FastFox66
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég feltelepítettem a gépemre a rendszert de eléggé megyült pár dologgal a gondom, szóval úgy voltam vele hogy pihentetem egy kicsit és vissza állok windowsra. El is kezdtem csinálni egy windows telepítőt ez jól is ment addig amíg nem kellet vele telepíteni elindult a telepítés és töltött egy kicsit aztán kiirt egy hibaüzenetet "A Windows nem tudja megnyitni a szükséges C:\Sources\install.wim fájlt." elösször azt hittem hogy rosszúl írtam rá a dolgokat de aztán miután megnéztem a mappákat rájöttem hogy minden szügséges file benne van. Szóval most tanácstalan vagyok hogyan kéne megoldani a problémátHa próbálkozol nem vesztesz, ha nem próbálod nem nyerhetsz.
-
törölt tag
Köszi mindkettőknek a hszt.
Megnézem majd a Plankot is. Bár előbb a rendszert fogom átbugázni, Most pl. nem is találtam a panel áttetszőség beállítást. Majd még nekifutok, ha lesz rá affinitásom.
-
nagyúr
válasz #01758976 #13618 üzenetére
Mint 20.2, Ciannamon jajjjjj....
No itt a baj kérem! A Mint Cinnamon egy igen finomhangolt saját ökosystem az alaprendszer+ DE + Xapps, ennek alaprésze a panel is, ha ebbe klasszul belebarmolsz egy dockert, nyilván meg zakkan a kialakított ökosys. Kb az össz disztrók közül a Mint Cinnamon van legjobban összehangolva, nagyon jól lehet a kinézetet saját ízlésünkre hangolni, bele is lehet barmolni, de előtte meg kell ismerned az alkotóelemeit a Rendszerbeállítások-ban való elmélyült böngészgetéssel. Ez ilyen, ha egy hosszú évek alatt csiszolt rendszert raksz fel. Gondolj csak bele, ott az alsó panel, Te meg rárondítottál a nyakára egy dockert, nyilván nem fog ez így működni, mert ronda és használhatatlan lenne.
De egyébként ha bemész a Panel beállításaiba, ott láthatod hová tudod áthelyezni és akár felülre téve és onnan átpakolászva a dockerbe az ikonokat simán megoldható a dolog és a végén törlöd a panelt. Szóval ezzel a kifinomult rendszerrel csak finoman illik bánni, pár verzióval ezelőtt én is úgy elkalibráltam a panelt, hogy a jobbalsó rendszerikonok eltolódtak egy virtuális asztalra, de én nem láttam őket.
Ezt a szofttároló sosem jut az eszembe
Ha ez a Menüből elérhető Szoftverkezelő, akkor nem is baj, max itt lehet nézegetni, mik vannak saját tárolóban, de nem innen telepítünk. Ott a Synaptic, ha már GUI-s dolgot akarsz használni és nem terminal-t. Kb minden benne van, ami neked kellhet, ha valami mégse, akkor inkább kérdezz, honnan célszerű azt integrálni a meglévő rendszeredbe! Aztán menet közben majd ráérzel, mire kell figyelni külső csomagok felrakásánál. Mivel szerencsédre nagyon bejön neked is a Mint Cinnamon, superül fog működni és ne aggódj, ilyen hebrencskedéssel más rendszereket jobban amortizáltál volna.
Amúgy a Latte is eléggé rendszeridegen*, de azt már egyszer próbáltam, igaz akkor felraktam a teljes plasma környezetet a Cinnamonra.
*ez azt jelenti, hogy a Cinnamon felület GTK-s, a Latte meg KDE/plasma csomag, de ilyenkor felhúzza magával a szükséges nemGTK-s komponenseket és fog működni kafául, csak azért említem, mert letölt előbbiek miatt 500mega csomagot és 200mega lesz maga a telepítés, de semmilyen összeakadás nem lesz a két alrendszer között emiatt.
Egyébként ha az alsó panel ikonjait megnagyítod és magát a panelt transparenssé teszed, az tök jól tud kinézni, szóval próbálkozz először a rendszer nyújtotta lehetőségekkel ismerkedni.
Ez egy régebbi asztal, itt mondjuk a panelnél középre rendezed az ikonokat és növeled, nem is kéne docker, de rakhatod felülre vagy oldalra is. [link]
Remélem így gyorsban érthetően leírtam....
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
nagyúr
válasz #01758976 #13616 üzenetére
Nem ismerjük pontosan min és mit hogyan ügyeskedsz fel, így max érdekes élménybeszámoló, amiket pár karakterben idevetsz. (vicc volt, nagyon nem megy élményszámba...)
Nem ismerem az említett dockert, nyilván ha valaki klasszik kinézetű paneles DE-t rak fel, nem is akarja totál szétbarmolni az asztal felépítését. Egyébként a Latte dock a legklasszabb docker, de az kicsit hozza magával a plasma-t is, hacsak nem KDE-re teszed fel, de ez nem baj. Kipróbálhatod, bene van a Mint tárolójában is. A Cairo leírást is megnézheted, mert valamit nyilván elkalibráltál, azért nem működik nálad. A compositing manager megfelelő beállítása is ilyen gond lehet. Ha nem működik, akkor használd és skinezd a rendszert a default alapokkal, abszolút testreszabható idegen elemek nélkül is.
Pontosan milyen rendszert használsz? Ne azt írd, hogy Mint, mert akkor átmászok a szunyoghálón rögvest! Pontos definiálás kell!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Cairot elfelejtettem véglegesíteni, persze a saját már letiltva. Üres kèpernyőm van Hogyan hozhatom vissza bármelyiket?
-
lev258
veterán
Ez csak egy lehetséges ok, de úgy láttam, dual-boot esetén gyakoribb a jelzett problémád.
A kérdésedre válaszolva. A pontos mechanizmust nem ismerem, hiszen a fastboot mélységeit nem látom át. Viszont régebben egyes asztali gépeknél okozott olyan anomáliát, hogy véletlenszerűen bekapcsolt a gép (magyar fórumokon is volt róla szó). Másik, hogy volt olyan Intel wifi, ami nem működött rendesen Linux alatt, ha Windows-on fastboot leállítás volt. Ezek nem tűnnek lehetségesnek, ha csupán a lemezre íródik pár dolog. Az a gyanúm, hogy egyes hardverelemek inicializálásába és felszabadításába (elengedésébe) is bekavar. Ha pedig bármelyiknek van némi memóriája, ami kikapcsolás után egy darabig meg tud őrződni, akkor bármi lehetséges.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
K0zm0
aktív tag
-
félisten
válasz gregory91 #13607 üzenetére
De honnan tudom megállapítani, hogy nem áll le rendesen?
Mert most megint nem indult be párszor, hiába van kikapcsolva a TPM.
Az az érdekes, hogy néha indul, néha nem, mindkét esetben kiírja az IRQ7-es hibaüzenetet.Kipróbáltam a win boot félbeszakítós dolgot, és most elindult a gép, de elötte is.
Most az volt, hogy kikapcsolt állapotból bekapcsolás utáni első boot siekrtelen, utána sikeres, utána a windows boot félbeszakítással megint sikeres.lev258: Igazad van, valóban nem a TPM okozta a gondot.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
gregory91
senior tag
Pedig lehet köze hogy a windows 11 nem áll le rendesen.
Mikor a win11 indulna(bootolna) nyomd be hosszan a bekapcs gombot.Aztán próbáld elindítani a linux-ot.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
félisten
válasz lev258 #13603 üzenetére
Meglett a megoldás: kikapcsoltam a TPM 2.0-t a BIOS-ban.
Ezután már "csak" annyi a baj, hogy boot közben ezt írja ki, és ezután gondolkodik egy csomót:
Nyilván majd ha hazaérek kipróbálom ezt a paramétertt megint.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
lev258
veterán
Két dolgot találtam.
Elvileg van valami kernel oldali oka is a hibának, de ezt még nem térképezték fel egészen (nem tudom megmondani, melyik kernellel nem jelentkezne egyáltalán). Másrészt azt is írták, Windows dual-boot esetén fontos, hogy Windows-on rendes leállítás történjen (ezt talán már hallottad máskor is), másrészt ezután is érdemes várni (kb fél percet).Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Gurulunk, WAZE?!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Shakes&Fidget Online Szerepjáték
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Unigine Superposition Benchmark
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest