Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Proxmox VE
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Ásványbotrány: Kongó választ és bizonyítékot vár az Apple-től
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Károly85
kezdő
Kipróbáltam a másik gépen és ott is volt random ugrálás, szóval részben user error.
Enkoder kipucolva, másik gépen rendesen működik de itt még mindig "lomha".#15079 ubyegon2
Kiakartam próbálni a xinput-gui , de telepítésnél a 3. lépésnélsudo python3 setup.py install
File "/home/karoly/Letöltések/xinput-gui-0.3.1/setup.py", line 2, in <module>
from setuptools import setup
ModuleNotFoundError: No module named 'setuptools' -
csixy
addikt
Átmenetileg egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs egy körre meggyógyítja, de utána a következő bootolásnál már megint bex@rik.
Ilyet még nem ezttem !!! Láttatok már ilyet????????????????
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
zizidor
őstag
Biztosan GPT lesz az, mert MBR-nél nincsen partíció név, itt meg van.
Egyébként nem zárnám ki azt a lehetőséget, hogy a telepítő létrehozza az EFI és a bios_grub partíciókat, hogy mindkét indítási módot támogassa.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Vladi
nagyúr
egyébként jah, 0-ra volt állitva a grub, most tesztelem.
il sole non sorge più ad Est!
-
csixy
addikt
kexec lesz a megoldás gondolom
Be bootolom a live linuxot, telepítek bele egy másik kernelt
telepítem a kexec csomagot
Kexec segítségével átbootolok leállítás nélkül a másik kernelbe
Így már látni fogom az nvme SSD-met
és trallalá ... müglássuk.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
Ezeket a méret definíciókat mindenki keveri, de főleg az is baj, hogy a meghajtók méretezése marketingszempont alapján megy, nyilván kivétel ez alól az industrial/server SSD, mint a PM883 is. Alapból az egységes NAND méretek miatt 2048GB annak is a mérete, de itt nem 2TB-nak adják el, hanem 1,92TB-nak, erősen gyaníthatóan lejön a 2048GB-ból 6,25% overprovisioning és így jön ki az 1920GB.
Nekem se mindig egyértelmű, inkább a konzumer SSD-kben vagyok otthon overprovisioning terén. (gyakran használok online convertert amúgy)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
zizidor
őstag
Köszi, ezt megpróbálom. Tegnap csináltam egy telepítést virtuális gépre (már a Virtualbox is tud secure bootot), aztán elkezdtem összehasonlítgatni a host fájlokkal. Egyelőre úgy tűnik teljesen egyformák, úgyhogy nem egészen értem. Az EFI partíción lévőknek van rendes aláírása, de azzal eddig sem volt gond.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Doky586
nagyúr
Nekem meg a hordozható USB-s SDD-re telepített a swájci bicska windowsom, inkább secureboot kompatibilis legyen mert 10 évnél öregebb gépbe már felesleges hogy bebootoljon. A régi 20 éves gépen meg legalább win7 van ami már olvassa a bitlockert is, mert hordozható eszköznél ez alapfeltétel.
Minden másra meg ott a Parted Magic, live linux mint, hbcd.. -
Aureal
senior tag
Bocs, én azt szoktam meg, hogy 5-10 mp-ig a rendszer felajánl vmi grub szerű menüt és ha nem nyomok meg semmit, utána az alapértelmezett rendszerrel indul, de tulkép felkínálja a választás lehetőségét automatikusan. Én ilyet szeretnék ide is.
Szerintem amiről írsz, az manuálisan kikényszerítése a választásnak. (Nem én fogom használni a gépet, idősebb ember…)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
ricsi99
addikt
Nem is értheted ha el sem olvastad ha el sem olvastad a hozászólásaimban ,hogy miről van szó....
GPT-hez meg azért mert a picipuha rendszerben vannak megkötések... pl hogy csak gpt-t vel működik az nvmme.. legalábbis nálam a win telepítő nem hajlandó. "Mint" meg mint tudjuk jobban konfigurálható rendszer.zizidor
Sajna nem megy úgy semEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
nagyúr
Jól írtad, nem azon kacajgtam, hanem ugye az IDE csatoló ezeréves.
P ATA = IDE
S ATA = SATANo ezt jól megmondtam, no mindegy, szóval mindkettő ATA igazából.
Azt a GPT hibát meg én mókoltam valahogy, de már mekkcsináltam.
Nem lepődtem meg, képes vagy ilyesmire! Is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
IDE csatolós Seagate.... Nem is mondtam, hogy nem létezik ilyen, de igen ritka, mármint a MBR kampeca! A GPT backup corruption meg főleg akkor van, ha valaki ügyesen már egy használt vinyót konvertál és nincs tisztában vele, hogy a meghajtó végén kéne x méretű hely a GPT-nek. Bár nem ismerem a GPT-t, valami tároló HDD van arra sémázva talán, de nincs rajta rendszer.
Seagate HDD nálam is kampeca lett ammo, míg ugyanabban a gépben a WD Black túlélte a zűrt, két 10 év körüli WD Black-em van, ami él és virul...igaz pár éve nem használom őket...
-
inf3rno
nagyúr
Mikrofonra kell tenni, aztán dobosnak még jó egy zenekarba.
Seagate Barracuda volt nálam is, aminél valami olyan firmware hiba volt, hogy beütött, és azóta el sem indult, aztán 5 év múlva USB - Tx/Rx átalakítóval valami csoda módszerrel megmókoltam, és akkor már kerregve indult az egész. Az állásban ment tönkre. Az volt az utolsó, hogy Seagate terméket vettem.
Buliban hasznos! =]
-
K0zm0
aktív tag
Nem tudom én vagyok-e ilyen szerencsétlen, de nálam döglenek a Seagate-k. Amennyi gépem volt, ahány HDD-vel, ha bedöglött tuti az volt. Most is van azt hiszem 2, de már szektorhibásak. A 10 éves WD meg vígan üzemel egy szó nélkül. (Megjegyzem, nem tartok semmi fontosat rajta, így ha kifingana, akkor hadd menjen.)
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
találkoztam már olyan Gparted beszólással GPT partíció kapcsán hogy a tartalék bootsector sérült
No ennyit ér a super GPT/UEFI...mindig azt olvastam, hogy mennyivel jobb a Legacynál, mert ennél van egy tartalék boot sektor, de MBR esetén én még sosem tapasztaltam, hogy kampeca lett volna a boot sector, nem is olvastam ilyet!
-
nagyúr
Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni.
Jaja, mondjuk sok gond nem lenne a defrag-gal se, de feleslegesen generál rengeteg írást, ami SSD-nél nem célszerű.
Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?
Korán van még, nem fideltél erősen! Az SSD vezérlője nem lát sem fájlrendszert sem particiót, ezért is mindegy, hogy az overprovisioning miatt szügséges szabad hely, a 7-28% particionált vagy particionálatlan területen valósul meg! Bootszektorokkal hirtelen fogalmam sincs, mi a helyzet, ezeréve nem olvasgattam SSD-s témában, de valami olyan van, hogy például a GPT séma esetén a bootszektor a meghajtó elején és végén van duplikálva, lehet ezt nem piszkálja a vezérlő, de tényleg nem tudom. Tény, hogy abból sosincs gond, hogy a vezérlő optimalizálgat az egyenlő NAND kopások miatt!
Amúgy a MBR szektorokat nem látja a particionáló sem, szóval lehet, hogy azok védettek....de ennek utána kéne járni. Arra gondoltam amúgy, hogy ezeket a boot sektorokat a fájlrendszeren keresztül nem tudják az OS-ek kezelni semmiképpen, szóval az SSD controller sem piszkálja, gondolom a fw tudja ezt....
Igaz fs létrehozásakor lehet változtani a sectorméretet, szóval nem egyértelmű a dolog! [link]
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Majdnem olyan mint a Mint Cinnamon.
Hát ugye ez a gond ezzel, anno a Debianra felrakott ősrégi Cinnamont verziófrissíteni volt elég komoly akció, de úgy látom, hogy itt is ez lenne, pedig majdnem azt gondoltam, hogy fel kéne rakni ezt a PoP-ot a Dell-es nVidia VGA-s gépre.
Szóval ez a Mint Cinnamonja:
Cinnamon 5.2.7 wm: muffin 5.2.0 dm: LightDM 1.30.0
PoP-on ez a Cinnamon 4.4.8... hát elég old.
-
nagyúr
zizidor ft jól mondja, itt is annyi az egész:
Install Cinnamon Desktop Environment on Pop!_OS 20.04|20.10|21.04
Amúgy az nVidia PoP OS már tartalmazza azokat a csomagokat, amiket fel szoktál rakni más disztrókra az nVidia VGA miatt, szóval túl nagy varázslatra ne készülj.
-
zizidor
őstag
A secure boot témához, ha még egyáltalán aktuális:
Épp az a dolog lényege, hogy csak megbízható forrásból származó szoftvert enged betölteni. Ennek egyik feltétele az érvényes digitális aláírás, aminek az ellenőrzéséhez kell a gyártó tanúsítványa. Ezt kell a BIOS-ban (EFI) importálni, amihez biztonsági okból meg kell adni egy tetszőleges jelszót a driver telepítésekor, aztán újraindításkor is, amikor a mokmanager kéri. A jelszó után mehet az import (Enroll MOK key), aztán reboot és ennyi. Ehhez nem szükséges a secure boot kikapcsolása sem.„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
nagyúr
Szerintem akkor nem lenne ott választhatóként az app ablakában, de nézzük meg az inxi -Gxxx kimenetét.
Megnézem a conky-s dolgot mindjárt, de sok jót ne remélj ettől.
Hát megnéztem, de hozzá sem tudok szagolni a kérdéshez sajna. Sose használtam ilyen konfigolható bizbaszt, így hiába nézem, nem szúrom ki, hol a szintaktikai hiba.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ó anyám, secure boot, érthető akkor miért nem rakta fel a gyári drivert! Ezzel szerencsére nem találkoztam soha, persze Win nélkül nyilván ki is van kapcsolva alapból, szóval szerintem kapcsold ki a fenébe! Eszembe nem jutott volna, hogy ez akadályozza az egész folyamatot, de végül is logikus.
Amúgy az nVidia oldalán lecsekkoltad, hogy a 470-es driver kell neked? Inkább megnéztem, benne van a support listában az M1200
Mondjuk sokat nem számít, nekem a 418-ast írja a honlapjuk, mégis a 460-as driverrel megy a gép.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Még mindig bekavar a secureboot bootoláskor, valami enroll mok keyt akart. Én meg elléptem mellette. Perszehogy még mindig nem jó. Na a rendbehozásig kikapcsolom a secure bootot. Frász essen bele.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
nagyúr
Ez érdeke, azt írja, hogy zárt van használatban, de mégsem....
Megtaláltam amúgy, nekem is voltak kalamajkák ezzel és úgy rémlik, nem is innen raktam fel, hanem valami leírás alapján....
Szerintem egy ilyen leírás terminalos megoldását alkalmaztam, ezt próbáld meg:
How to Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner’s Guide]
Az nVidia oldalról is néztem drivert, ami fura volt, hogy az előbbi megoldás olyan drivert szedett le, ami a hivatalos oldal szerint nem is jó, de mégis jó....szóval nagyon zavaros volt a gyári driver felrakása, sajna nem is figyeltem, mert csak próbálgattam a Dell-en múlt évben. Sokat kellett vele foglalkozni amúgy, de nem is vártam mást nVidia dVGA-nál.
Ez is egy hasznos leírás.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szerintem fel sem raktad még a gyári drivert, iménti Illesztőprogram-kezelő képe legalábbis ezt mutatja.
Akkor merült fel bennem a kétely , amikor a handbrake-kel lekódoltam egy 3840x2160-as videót 1920x1080-as felbontásúra és 90 fokokba űzgélte bele a coretempet , mind a nyolc csövemet agyonhajszolta.
Ezek a video konvert műveletek adnak rendesen a gépnek, nyilván nem dVGA csinalta, nálam 104 fokon ment folyamatosan a HP Elitebook, amin nincs csak IGP, mondjuk pont ezeket a gépeket nem féltem ilyen terheléstől egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A gyári driver tuti nem dolgozik, egyébként teljesen jó az inxi -Gxxx kimenet, még telepítés után csináltam az alábbit:
Graphics: Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0166
Device-2: NVIDIA GK107GLM [Quadro K2000M] vendor: Dell driver: nvidia v: 460.67 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0ffb
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,nouveau,vesa compositor: gnome-shell
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Quadro K2000M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.67 direct render: YesAz alsó sort nézd nálad, ha itt nem ilyen adatokat látsz, akkor nyílt driver működik:
OpenGL: renderer: Quadro K2000M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.67 direct render: Yes
A panel jobb oldalán lévő appban állítgattam, de ki/be jelentkezést ír, ennek ellenére valóban igaza van lev kollégának, reboot kell oda.
Device-2: sorban is látnod kéne a verziót egyébként.
Segítségként, hogy össze tudd hasonlítani a szükséges sorokat:
ubyegon@Precision-M4700:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: Quadro K2000M/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 460.91.03
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 460.91.03
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 460.91.03
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:
ubyegon@Precision-M4700:~$Elméletileg totál nokedli vagyok a dVGA nVidia-hoz.
Panelapp ezt mutatja:
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
glxinfo|grep OpenGL
Sosem tudom megszokni ezt az inxi-t, mindig hiányosnak érzem, ha konkrét információ kell. Tippre az Intel megy most. Ugye tudod, hogy újraindítás is kell, ha átállítod az Nvidia vezérlőközpontban?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
growler
őstag
Természetesen először azzal próbálkoztam.
De úgy tűnik, hogy a Garuda telepítőjében lévő GDarted-nek van egy kis
anomáliája. A 300MB-os Fat32-es partíción alapértelmezetten "msftdata"
jelölő volt kipipálva - mikor rákatt. a "boot"-ra, automatikusan bejelöli az
"esp"-t is, és az "msftdata" elől kiveszi a pipát. (Ez így jó !)
Viszont mikor be akartam zárni a "Jelzők kezelése" ablakot, akkor
visszaállt az eredeti állapot. ( A pipa a boot, esp elől eltűnt, az msftdata
előtt megjelent.)
A Mint telepítőjén lévő GParted-el megnézve, viszont azt mutatja hogy
mégiscsak a boot, esp van bejelölve. !
Azért írtam a Mint telepítőjén lévő GParted-et, mert a Garudán lévő
"becsapós". És végül-is mindegy hogy melyikkel készíted elő az eszközt. -
nagyúr
Marad csak a synaptic és a terminál.
Ezek kb maximálisan ki is elégítik mind az OS, mind a user igényeit és így nem is fogsz hallani Flatpak-ról. Neked megy az UEFI telepítés is, legalább rólad puskázhatnak, akik elakadnak mégis...kb minden kezdő. Secure boot azt hiszem a Linux Mint-nél jó ideje nem számít már.
-
nagyúr
No most az első az csak így oldható meg, hogy piros szöveg legyen!
A Linux Mint Cinnamon 20.2 Edge verzióban ugye nincs Flatpak, vagy egyéb ilyen rendszerösszeborító helyrabló rákos kinövés?
De, van Flatpak jó ideje, viszont csak mint opcionális lehetőség, semmilyen kényszer, semmi olyan, mint Ubuntunál a Snap! Ha nem nyitod meg a Szoftverkezelőt, azt sem fogod tudni, hogy létezik Flatpak. Ide van eldugva ugyanis.
Nem kell kinyírni belőle, ja és kb 2 verzió óta már a Timeshift sem kényszerít semmire. Ez egyébként így marad a 20.3 verziónál is, ha jól olvastam.
Ahogy látom kb mindenkinél annyira sikeres ez az UEFI, hogy elakad vele simán.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
"Ott van a growler féle link, annak be kellene válni.
Sajnos az RTL wifi kártyák egy részénél az új kernelekben bugos a gyári támogatás. Blacklist és dkms git repo fordítás be fog válni."
Köszönöm!
Sikerült ha működött is a telepítőben elég korlátozott kapcsolati sebességgel. -
gregory91
senior tag
"Az SD kártyát felejtsd el, arról nem fog bootolni."
Ha van MicroSD-USB adapter akkor már igen,önmagában nem próbáltam még(vagy SDCard adapterrel).Én így(is) telepítek rendszert hdd/sdd-re.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
nagyúr
Hát szerencsére városi gyerek voltam, de rohadt kicsi voltam, mikor száműztek egy igazi faluba pár hétre, utána meg bekerültünk nevelőfater családja okán falusi környezetbe, igaz végig városban éltem. Szóval nekem ezek a mezei munkák nagyrészt elkerültek, de nem eléggé, például pótkocsis IFA trágyát kellett hozni a dohányföldre meg hasonlók....bloááá
Ja és ezek a nagyszerű saját borok, tyűűű azannya, azok milyen rettenetesek tudtak lenni. De persze mindenki képes volt dicsérni a saját lőréjét, ahelyett, hogy a disznó vályúba öntötték volna!
-
nagyúr
No ez a hátsó lábfogás nálam is megvolt, aki nem próbálta, sajnálhatja! Nálunk jó fűszeres forraltbor volt, amitől hamar be lehetett volna aludni, de mikor már sültek a husik, hát azok az illatok... sehol máshol nem lehet ezeket reprodukálni.
Hoppa, kicsit ideoffoltunk, még jó, hogy nincs már Tg...
-
nagyúr
-
nagyúr
Szerencsére még egyik üzleti gépet se szedtem darabokra, a memória és a fő meghajtó könnyen cserélhető, ez a fontos. Nem mai gép, szóval ebben minden van tényleg. Ilyen szétszedős videókkal inkább nem sokkolom magam...
Ja és tesóm letesztelte, hogy kibírja-e ha csupor bort ràöntenek és tényleg nem jutott belülre semmi, persze kicsit a bill alatti alulemez korrodált lett, de nem ez a drága alkatrész.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Minden vackot felhalmozol, mert imádsz barkácsolni. 😁 Nekem már Linux is csak egyetlen van gépenként. Bár az újabb szerzeményben megbújik valahol egy kettes számú SSD, amin Win van, de nem leltem múltkor sehol, majd nemsoká teszek bele egy 3. SSD-t, akkor jobban szétszedem.
M4700 Precision a gép, van benne anyag rendesen, nem egy biliműanyag vacak.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Úgy sejtem a kolléga nemsoká inkább tényleg megkérdezi, ami nem ment neki Minten!
No egyébként meg akinek van annyi esze és szerencséje, hogy pont a Mint kerül az orra elé és elkezdi használni és mégis ott akarja hagyni, no az meg is érdemli a Windowsx-et, sőt inkább a nem is annyira eleven Windowst!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Kolléga nemrég rakott fel Mint-et, de meggyűlt a baja a használatával, no de azzal kapcsolatban miért nem kérdezett? Éppen erre van ez a topik fenntartva! Ilyenkor ez a megoldás, hogy visszarakom a Wint? Na ne szórakozzatok már.
Ha a Mint-en belül kérdez, azzal semmi gond nincs, de ugyan ne itt irkáljuk már le, milyen Wines fájlokat és hol lehet megtalálni! Ez gondolom a Windowsos topikokban is hasonlóan működik és biztosan okkal van így. Nem? De!
de ő most linuxból akar akármilyen (nem feltétlen windows) telepítőt csinálni.
Értem, akkor írd le szépen, milyen programokkal tudja ezt itt megoldani, ennyi tartozik kb ide. Legalábbis szerintem, de igazad van, végülis jó ideje nem az én dolgom ez már itt sem. Legyen akkor a topik minden szar gyüjtőtopikja. Ilyenek miatt hagytam eddig is a fenébe az ide való írkálást, most is ez maradt.
(az meg talán az én tetüségem, hogy rohadtul nem érdekel, ki hogyan mikor és milyen Windowst akar telepíteni)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
A pamacban bekapcsolom az AUR támogatást. A kényelmemért felteszek egy Nemo fájlkezelőt az xfce csomag mellé és minden kaffa!
Dehát ez egy öszvér így! Legalább egyszer minden rollingfannak normális konzolos Arch telepítést kell csinálnia, addig csak nokedli!
-
Frawly
veterán
Igen, érdemes felkutatni. Nem is kerül túl nagy kutatómunkába, mikor először telepíted fel, akkor a csomagkezelő írni fogja (vagy mondjuk valami mintes vagy ubuntus csomaglistás weboldal), hogy mik a függőségei, milyen csomagokat telepít vele. Ha a lista tele van qt4-akármi, qt5-akármi, stb.-vel akkor tudni fogod, hogy Qt-s.
Az egész lényege, hogy mindig a legkisebb ellenállás irányába érdemes mozdulni. Nyilván nem ideális egy Qt-s program egy Gtk-s rendszerre, de még mindig kisebbik rossz, mintha mondjuk windowsos programot erőltetnél Wine-ban, ami sokkal erőforrás-pazarlóbb. De minden relatív, mert a Wine-nál is rosszabb, ha dualbootban vagy virtualizálva kell külön komplett Windows telepítést tartani, azt külön frissíteni, azt mindig bebootolni, az még jobban viszi az erőforrásokat.
Azzal sincs baj, ha neked a Qt-s programok jönne be, akkor meg az egészet megfordítani éri meg, hogy Cinnamon helyett KDE5-öt teszel fel, és akkor meg minden a Qt-s ökoszisztémába fog beilleszkedni, de akkor meg a Gtk-s programokat igyekszel kerülni, ha egy mód van rá. Van, amikor ez nem tőled függ, hanem kell egy adott alkalmazás, aminek nincs alternatívája, akkor fel kell tenni, nincs mese. De ezt csak tényleg azoknál az alkalmazásoknál ajánlott eljátszani, amelyeknél már annyira nincs más választás, vagy lenne, de a nyereség így is elég nagy hozzá, mert annyival jobb alkalmazás a többinél. Ezt mindig mérlegelni kell, taktikázni.
Van, aki a gépe alapján dönt, pl. ha gyengébb gépről van szó, arra jobb egy Gtk-s ökoszisztéma, mint a Qt-s, ami erőforrás-igényesebb, igaz nem borzalmas a különbség ma már, régen talán többet számított. Sokszor egyéni szükséglet dönt, milyen alkalmazásokra van szükséged, azoknál melyik grafikus lib vagy ökoszisztéma van túlsúlyban.
-
Frawly
veterán
A Gtk, Qt grafikus könyvtárak, amik grafikus programok írását teszik lehetővé. Amolyan keretrendszerek (hasonlóak a Windowson lévő Win32, .NET, stb. keretrendszerekkel), hogy amikor saját alkalmazást írsz, akkor nem kell az ablakozó részét neked megírni, hanem egy kész megoldást tudsz használni, így a programod azonosan is fog kinézni, lesz egyfajta sztenderd vonása. Erre valók a Gtk, Qt, vannak belőle különböző verziók.
A többit jól írja uby, általában a linuxosok kerülik egyiket, vagy a másikat, attól függően, hogy milyen felületet használnak. A legtöbb grafikus felület, desktop environment Gtk alapú, tipikusan Gtk3-as Gnome-ból szedett dolgokkal megy nem csak a Gnome, de az Xfce4, Cinnamon, Mate, Budgie, stb. is. Ezzel szemben a KDE, LXQt Qt-s programokat használnak. Na már most, ha neked van egy Gtk-s Cinnamon rendszered, és feltelepítesz rá egy Qt-s programot, az egy csomó Qt-s csomagot lehúz magával telepítéskor (és minden frissítéskor), ráadásul azoknak a csomagoknak is vannak függőségeik, amiket szintén letöltenek, és így szépen dominósorban, a függőségek függőségének függősége is letöltődik. Ebből néha lavina van, hogy telepítenél egy pár megás Qt-s programot, erre lehúz vele 10-30 csomagot 50-400 MB függőséget lehúzva. És ebben nem az a rossz, hogy lehúzza, hanem ezek feleslegesen eszik a lemezterületet, feleslegesen frissülnek update-kor, és a memóriában feleslegesen foglalják a helyet.
Ugyanis ezek a grafikus libek úgynevezett shared lib-ek, azaz ha be vannak töltve, akkor több futó progi is hasznáhatja őket (ilyenek a dll-el Windows alatt), így nem kell minden programnak külön betöltögetni újabb példányt belőlük. Na már most, ha te pl. Gtk3-as Cinnamont használsz, és felraksz és futtatsz Qt-s programokat, akkor a nagy rakás Gtk-s lib mellé be kell töltődnie a Qt-soknak is, mikor Qt-s program fut, de ezeket más program nem nagyon tudja használni, hiszen Cinnamonon a legtöbb Gtk-s. Ugyanazért irtják tűzzel-vassal a 32 bites csomagokat, libeket is, mert egy 64 bites rendszeren, ha 32 bites alkalmazást futtatsz, akkor nem elég, hogy be vannak töltve a 64 bites libek, azokat a 32 bites alkalmazások nem tudják használni, hanem be kell töltsék a 32 bites lib-párjukat, ez meg megint olyan, hogy feleslegesen eszi a többletmemóriát, feleslegesen frissül minden alkalommal. Ez egyfajta teljesen felesleges pazarlása az erőforrásoknak (fejlesztői munka, netsávszélesség, lemezterület, memóriafoglalási ballaszt).
Így ha Cinnamont használsz, akkor javallott lenne, hogy lehetőleg a Gtk-s programokból válogass. Nyilván ha egy mód van rá, ha valamiből nincs Gtk-s, csak Qt-s, van, ami létezik, vagy csak az a verzió van, ami neked megfelel, akkor rakd fel, de ha nem létszükséglet, próbáld kerülni. Ezzel csak soványabban tartod a rendszered, nem hízik el. Nyilván a Qt-s program sem töri el a Gtk-s rendszered, de egy egy csomó sallang jön vele, meg pl. figyelni kell, hogy ha Gtk-n sötét témát állítasz be, azt a Qt-s alkalmazások nem veszik figyelembe, hanem kifejezetten sötét Qt-s témát is fel kell tegyél vagy készítsél. Tehát neked is megnöveli a rendszeradminisztrációt.
-
nagyúr
Nem biztos, hogy beszarik egyébként, a Mint Cinnamon elég masszív alap, nekem se volt egyszerű anno plasma-t ráhúzni a Cinnamonra, de amikor sikerült, eszméletlen jó lett és teljesen stabil. Sajna nem blogoltam meg, hogyan sikerült, de majd lehet próbálok egy hasonlót a Mint 20-szal is. (csak ne felejtsem el dokumentálni)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ne szórakozz már, a Cinnamon, Gnome, etc. GTK alapú, a KDE meg QT alapú, ezért ha akár egy relatív kis csomagot is felraksz KDE-s repoból GTK alapúra, húzza magával a harmad QT-s KDE/plasma alapot.
Q4Wine ? Hát tudod, hogy az Irfanview nélkül nem bírom ki.
Atyaég, GTK alapra húzol QT alapú szutykot, amivel Windowsos szutykot használsz......kész, feladom!
Csak halkan mondom, ha ilyen öszvér kutyulékot csinálsz, azt amikor frissíted, értelemszerűen még nagyobb katyvaz lesz!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Az oda nagyon kell! Egyébként elég érdekes ott a KDE particiószerkesztő meg a QT4 is, de ezt tuti nem a frissítés rakta fel, lévén jó ideje nincs KDE verzió. Milyen öszvér valami ez, amit frissítettél amúgy?
Összekutyultad a kde/plasma csomaggal a Cinnamont Te is? Nekem is volt ilyen, de már nincs meg, átraktam azt az SSD-t más gépbe és lepucoltam előtte.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Ezért szoktam írni, hogy a gyorsindítást a Windowsban rendszeresen kell ellenőrizni, akkor is, ha korábban kézzel kikapcsoltad, mert nagyobb update-ek a tudtodon kívül sunyi módon visszakapcsolják.
#13040 lev258: ezt én sem foglalhattam volna jobban össze. A lényeg, hogy nem szabad félni az újabb kerneltől és kernelverzióktól, és Ryzenen az 5.8 az ajánlott minimum kernelverzió.
-
nagyúr
Száz szónak is egy a vége. A Linux Mint a legjobb.
Látom azért neked is kellett némi idő ehhez a megállapításhoz! A Kezdő topikban ezt le ne merd írni, mert ott már csak rolling meg Manjaro lehet a tuti. Engem azért is ledorongoltak, mert úgy dicsértem a Mint Cinnamont, hogy konkrétan leírtam, hogy nem azt állítom, hogy a legjobb. Hát akkor erőltessék csak minden kezdőre azt, sose értettem, hogy home user felhasználásra miért kell a rollingot nyomni mindenki torkára....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Szeva! BUÉK újra!
Látom már képben van a két kérdéssel kapcsolatban. Alapból így van, ahogy tapasztalod a swap file és a TRIM alap. (utóbbi minden disztrónál az, de nemrég kibukott, hogy Manjaronál mégsem ment default)
A Vaio-val kapcsolatban megvigasztallak, éppen az idősebb gépeknek nem előny a rolling, sokkal jobb egy stable kiadás, a Mint mondjuk. Mint, legacy és 860 EVO! Tökéletes kombináció szerintem!
Pár éve én is próbálkoztam egy öreg Dell gépre disztrót tenni, két szervizben is azt mondták a tulajának, hogy kuka, nem javítható. Rájöttem, hogy pár bill nem működik, rácsatoltam egy plusz billencset és a Mint XFCE 17.3 simán muzsikált rajta. Amíg nem jöttem rá, hogy mi a gond, elég sok disztró nem is bootolt, de a fene gondolná, hogy alapbillencsek nem működnek. Szerviznek is ezért nem ment a Win telepítés se.
Mint-ből rolling verzió......na az szép is lenne.
Akkor működik a gyerek gépe rendesen most már?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Dehogynem, csak nem az egyszerűsítésben látod a rutin szépségét, hanem a megkutyult rétegek még összébb kavarásában. De legalább abban is kezd rutinod kialakulni, miként mássz ki a saját csapdáidból. Én ezeken a műveleteiden mindig jókat szoktam pislogni.
Persze azt se feledjük, hogy nekem nincs nehéz dolgom, mivel fő rendszerként a kezdetektől Mint Cinnamont használok. Hiába hopperkedtem régebben még, ez fixen megvolt mindig. A Mint meg a Cinnamon.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Fura, de most, hogy mondod.....ott is megnéztem, de aztán terminalból raktam fel. Célszerűbbnek tartom a részletesebb információk miatt és ezek szerint az apt ennyivel jobb. No meg a history parancs kilistázásából később egyből látom, miket raktam fel kézzel.
Így viszont a gparteddel kapcsolatos morgáson érvényét veszti.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igazán nincs mit! Persze, hogy felmegy az, különben ha kell valakinek, célszerűbb már a telepítés elején bepipálni ezt az opciót. Én nem raktam fel, pont azért, hogy alkalomadtán megnézem hogyan lehet normálisan* utólag felrakni, szóval ez is kipipálva.
*Itt a nem totál kezdőknek a terminal és synapticra kell gondolniuk.
De ebben a Gparted-ben mit voltál képes találni, ez a ékegyszerű telepítés.
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt install gparted
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
gparted-common
Javasolt csomagok:
gpart reiser4progs udftools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
gparted gparted-common
0 frissített, 2 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 0 B/481 kB.
A művelet után 2.393 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Én is azért tettem fel, mert azt írtad, hogy jó.
Fene a pofád, sejtettem én, hogy nekem címzed a kritikát. 2025-ös határidő az most honnan jött? Csak működsz még addig, én is hasonlóképpen tervezem.
A Mint 20 után 2025-ig még jön 3 alverzió, szóval nem hiányzik ide rolling.
-
nagyúr
Ja valóban, a Reborn OS már a kedvenced, sorry! Nekem a rolleresek egy kaptafa.
Fogadjunk, hogy nem is haragszol annyira.
Annyira már nem. Alapból robbantam erre e bejegyzésre most, mert én ismerem azt az agyonbarkácsolt low-level sw kavarást, amit tudsz művelni a gépeddel/rendszerekkel. Így aztán nem teljesen helyes azzal indítani, hogy mit csinált nálad a Mint 20 beta!
Ez olyan volt, mintha a Flash SSD topikba beírnád, hogy rakoncátlankodik a 860 EVO-d! Persze azt rajtam kívül kevesen tudnák, hogy milyen átalakításokat végeztél rajta a kedvenc flexeddel.
Na még ezek mellé csak a Winx hiányzik......nincs a HP-n matrica Win7-hez? Azzal is legális, ha elfogadja a serialt nem? Valahol olvastam, de nem tuti, hogy így van.
Szóval a Mint 20 beta tökéletesen működik, mióta felraktam, kb napi átlag 16 órában használom. Nem variálgatok már sokat rajta, lassan már nem is fogok érteni hozzá annyit sem, mint eddig. És miért? Azért, mert működik!
کیا تم سمجھ گئے ہو؟
-
nagyúr
Hát azért vannak még gondok az Uljanaval (LM20).
No offense, de qrvára nincsenek azzal gondok, a felhasználó jellemző kutyulása miatt vannak gondok. Régebbi HP-kon mi a lószarnak vigéckedtek azzal a szar UEFI-val? Ezerszer ki lett tárgyalva, hogy sok régebbi eszköz hibrid EFI-je gyakorlatilag használhatatlan egyes disztróknál. De nehogy már ez egy rendszer hibája legyen, legacyban működik, így vagy normális UEFI képes gépet kell venned vagy kegacyban kell használnod. Ennyi ez. A f*szért csináltok magatoknak azzal a retek UEFI-val ennyi nyűgöt aztán jön a nyekergés, hogy jajnemjóezamint.....
Aztán itt lesz a kép az elszálló kodek telepítőről.
Hát b+ ezt nem hiszem el! Gondolom nem zavart, hogy valóban első lépésekként lehet onnan felrakni, de egyébként ott jelzi az ablakban a függőséget, valamiért nem tudta eltávolítani. 100%-ban user bénaság ez is. Egyszerűen neki le kell cserélni ilyenkor a libavcodec58 csomagot, de Te ezt akadályozod.
Mi lenne ha ezzel próbálnád felrakni, még látnád is, mi történik?
sudo apt install mint-meta-codecs
A gpartedet újra kellett telepíteni, hogy megtalálja a kezét-lábát.
Ez is ujjgyakorlat, de Te valahogy megoldottad, hogy itt is legyen valami kavarc.
Minden tökéletesen telepíthető és működik a Mint 20 Cinnamon beta verzióban.
Ha valamivel mégis elakadnál, csak szólj.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
systemd boot-tal regen foglalkoztam, a kerdes: tud mar config generalast? (grub-mkconfig szeru) ha igen akkor csomagkezelo post scriptek koze rakd be amikor kernel telepites tortenik, ha nem akkor pluszban kell scriptet irni ra, vagy mindig kezzel fel kell venned. (arch alatt azert nem problema a kernel frissites mert mindig ugyanazon a path-on van, felulirja az elozo kernelt)
Vigyázat, csalok!
-
Frawly
veterán
Ezt most nem értem. Tehát bootol, csak GRUB nélkül. Teljesen jó ez így, nem tudom miért vágysz a GRUB-ra. Olyan szép nézegetni, vagy mi? Persze mindenkit más tesz boldoggá
Egyébként még mielőtt Uby félreérti: nem vagyok a GRUB ellen, de ha egyszer ki lehet hagyni a bootfolyamatból, akkor szeretem az összes extra bootmanagert kihagyni, egyel kevesebb dolog, ami eltörhet, meghibásodhat.
-
-
Frawly
veterán
Ennek most lusta vagyok utánanézni, Júbájgön kollégának lesz a feladatja, hogy háziként utánanéz, hogy milyen foglalatú, milyen TDP-jű a mostani proci, a kézikönyv szerint cserélhető-e, mely procik támogatottak, kell-e BIOS-t frissíteni, abból melyik a legújabb, az mit támogat prociügyben, szétnéz online piactereken megéri-e neki használtan lőni. Így ránézésre szerintem lehet értelmesen bővíteni, persze sokat nem kell várni tőle, mert elavultak már a T-s C2D-ók, de azért annyira megdobja, hogy ilyen Flash-játékokkal ne legyen gond, meg a böngészés kicsit fürgébb legyen.
A HP 8xxxp egy jó széria, azt is megérheti használtan és/vagy felújítottan beszerezni.
-
nagyúr
Szeretnék egy olyan widgetet ami egy szép függőleges sávban teszi ki az adatokat.
Dehogy szeretnél, szívatni szereted magad, már bocsi! Ott van a link a tegnapi hsz-ben, amit küldtem, a managerrel úgy állítod horizontálisan és vertikálisan és oda, ahová akarod, minden kis alablakot.
Ugyanezt a conky-t használtam anno és hol alul volt egy sorban,. hol oldalt, bár lehet félreértelek és direkt konfigolni akarsz, nem akarod az egyszerűbb GUI-s megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
A háttérképpel nem lenne baj magában, szerintem szép (nekem kicsit nőies lenne, de az én vagyok), és megy a zöldes Cinnamon-témához is, amivel a Mint jön. Csak a háttérkép-beállításoknál jelöld be, hogy húzza szét akkorára (a képarányokat megtartva), amekkora az asztal felbontása (a nem lokalizált Mintben angolul best fit vagy talán fill néven fut ez az opció, nem tudom minek magyarították). A Conkyban nem látok kivetni valót szemre, bár azt nem értem, hogy pontosan mit szeretnél benne megvalósítani, ami nem sikerül.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Parfüm topik
- Politika
- Horgász topik
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest