Új hozzászólás Aktív témák

  • haly

    őstag

    válasz lumpy92 #33593 üzenetére

    Akkor kicsit kioffolom még a topicot, hogy teljesebb képet adjak.

    Én egyetem környékén is már elég ambiciózus voltam, mindig minden plusz dolgot csináltam és a munkában is ugyan ez folytatódott, de a rengeteg munka és áldozat ellenére sem éreztem úgy, hogy megfelelő irányba és tempóban haladok anyagilag. Nekem ilyen téren szorongás volt az egész Magyarországi létem. Mikor elkezdtem dolgozni, hárman laktunk egy szaros panelben 60nm-en. :U Elsősorban az anyagiak miatt szerettem volna kiköltözni, de időközben a politikai, társadalmi helyzet is szerintem gusztustalanná vált. El nem tudnám képzelni magam, hogy ott neveljek gyereket később.

    Az első kint töltött hónapom szürreálisnak tűnt. Akárhova mentem, egy hatalmas vigyorral az arcomon tettem. Megszűnt a szorongás és nem az kötötte le a szabad gondolataim, hogy a pénzen vagy a helyzetemen görcsöljek. Összességében nagyon hasonlóak a tapasztalataim, mint bandusnak Ausztriával kapcsolatban. Az emberek hozzáállása teljesen más, mint otthon. Otthon az alapfelállás az, hogy mindenki saját magáért van, nulla tekintettel a másikra, nulla tisztelet és ha bármit kérsz tőlük vagy ügyet intéznél, azt a világ legnagyobb problémájaként élik meg. Csak nyűg vagy mások szemében.

    Én itt a gyökeres ellentétét tapasztalom ennek. Mindenki rettentő körültekintő a másikkal szemben. Mosolyognak az emberek, segítőkészek, ha bármi problémád van, azonnal azon fáradoznak, hogy megoldják. Busz pl. nem indul el addig, amíg az idős ember fel nem mászott szépen lassan és biztonságosan le nem ült. Végignézi tükörből a sofőr és csak utána indul útnak, azt sem tőgázzal, mint Pesten. Ennek ellenére mindenhova odaér a tömegközlekedés időben... Ügyet intézni kb. álom kategória itt. Akármi problémám volt, minden esetben jó angollal végigvezettek rajta és találtunk egyből megoldást. Az emberek bíznak a másikban és figyelnek egymásra. Utcán, ha sétálsz és még csak a gondolatod is épphogy megszületett, hogy átmennél a zebrán, már régen megállt az autó neked. Épp kocsivásárlásban vagyok, elmentem kipróbálni egyet. A kulcs az autóban volt, az autó az utcán állt. Ez egy olyan típus volt, melyből a világon csak 3.000db készült és gond nélkül a kezembe nyomták a kulcsot, hogy vigyem. Kérdeztem meddig mehetek vele, mondták röhögve, hogy este 6-ig hozzam vissza. Ez volt délután fél 1-kor. Autószerelmeseknek amúgy kánaán a hely, a legutolsó munkásnak is RS, M vagy AMG verziója van az általa éppen választott német prémiumból.

    A költségek magasabbak, de ez főleg lakhatást és a szolgáltatásokat érinti. Minden más ugyan olyan árban vagy még olcsóbb(!), mint otthon. Lakás az otthonihoz képest kb. 4x szorzó szerintem. 1 korsó sör 4.000 Ft kb., egy hajvágás 8.000-25.000 Ft, határ a csillagos ég. Egy átlag kajálás is 8.000-9.000Ft. A szolgáltatások minősége viszont ezerszer jobb, mint otthon, de mindenért fizetni kell. Pl. 10Gbites netem van, de ezért kb. 300e Ft-ot ki kellett csengetnem egyben (1 éves díja). Numbeo-n rá lehet csekkolni az árakra, egy az egyben átadja a valóságot.

    Imádják a szabályokat és elég sok is van, viszont esze ágába sincs az embereknek megszegni őket. Legtöbben még a pirosnál is megállnak gyalog, akkor is, ha autó sincs a láthatáron. Imádják a biztosításokat is, rengeteg féle-fajta van, meglepően olcsón. Bérleti szerződésbe van foglalva nekem is a személyes felelősségbiztosítás, amit én még kiegészítettem 20m Ft-nyi értékbiztosítással is lakáson belüli tárgyaimra. Mindezt alig több, mint 3e Ft/hó-ért cserébe.

    Egyébként meg a hely gyönyörű, rengeteg hegy, tó, tökéletes túrázásra vagy biciklizésre. Feltűnően jól karbantartott minden épület és bármi amit látsz az utcán. Tisztaság van, nincs bűz/kosz. Hajléktalant 1-2-t látni a főpályaudvaron, de esküszöm normálisabban néznek ki még ők is, mint az átlag magyar. :DDD

    Az egyetlen nagy árnyoldala az egész kiköltözésnek, az az emberi kapcsolatok minősége, mennyisége. Szerintem ezt személye válogatja. Nekem elég összeszokott szoros baráti köröm van otthon, így éles váltás volt és nagyon hiányoznak. Ezen felül pedig elég nehezen nyitok, illetve nem is nagyon tudom, hol kellene elkezdenem itt. Szóval társasági életet munkán kívül gyakorlatilag nem élek itt még. Reményeim szerint ezt a problémát majd párommal együtt könnyebb lesz megugrani, szélesíteni az ismeretségi kört. Amúgy amerre eddig esténként jártam, mind nagyon barátságos volt mindenki. Leállnak veled beszélgetni, ismerkedni, meghívnak vmire és jól érzik magukat.

    Most hirtelen ezek jutottak eszembe. Összességében jól érzem magam és egy percig sem bántam meg, hogy így döntöttem, minden nehézség ellenére. Hosszútávon tervezek egyértelműen, kíváncsi vagyok mit hoz majd a jövő.

    Ha van még kérdés, szívesen válaszolok. :R

Új hozzászólás Aktív témák