- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Moleman #59571 üzenetére
Power onto connect, and will disconnect after delay time
Vagy másik linken:
The module Power-on, the relay is switched on immediately, delay to the set time, the relay is turn off.
Az egy dolog, hogy a relének nyitó-záró érintkezője is van, de az még nem minden, a felhasználás szempontjából.
(#59569) MasterMark
...ha áramot kap, akkor várjon 1 percet és csak utána kapcsolja rá az áramot.
Meddig, hol a vége?
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Moleman #58778 üzenetére
A falban párhuzamosan futó vezetékek közötti kapacitáson is átszivároghat az áram, de erősebb villanás akkor jön létre, amikor a lámpában a puffer lassan feltöltődik, emiatt elindul benne az aktív driver. Ettől viszont azonnal kisül a puffer és kezdődik elölről.
Ilyen már a kompakt fénycsöveknél is előfordult, vagyis ez nem a LED érzékenységével van összefüggésben.
Amikor folyamatos, halvány parázslás jelentkezik (egy passzív, tehát kapacitív előtétes lámpánál), az már viszont a LED érzékenysége miatt van általában. Ebben szerepet játszhat még a glimmlámpás kapcsoló is, ha olyan van felszerelve.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
tordaitibi
veterán
válasz Moleman #58553 üzenetére
Nem jó, az általad linkelt szabályzó a negatív ágban szabályoz, megnéztem a linken a nyákoldalt, a pozitív átmagy rajta, a pozitívba minek dióda,
valamint minek bonyolítani?Bekötöd a tompított ágba a szabályzót, a hosszúfény ághoz hozzá sem kell nyúlni.
Ha a rendes tompítottad akarod működtetni, a pwm két negatív kapcsát egy kapcsolóval zárod és kész.
Hogy a pwm közben működik, az nem számít, üresjáratba kapcsolgat, azt annyi.[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
válasz Moleman #58545 üzenetére
Na, a zuhany alatt megjött az ihlet, hogy hogyan képzelem a menetfény kapcsolását, de elakadtam.
A tompított oldal tiszta, a DRL is működik. A távolságinál akadtam el.
Kernel kolléga berajzolt kapcsolóját követve a működéshez elméletileg elég lenne a távolsági izzó negatívját átkötni a PWM modulról a gyári testre, és teljes fényerő lenne, ha jól gondolom, ezt kapcsolhatná a távolsági +12-je. Ekkor DRL üzemmód közben már tudnám használni a fénykürtöt. Viszont a táp a tompított +12-jéről jön, ergo ha a DRL-t kikapcsolom a kapcsolóval, a távolsági már nem kapna tápot.Mialatt ezt írtam, megszületett a távolsági köre is, kérdés, hogy ez így jó-e:
Az izzó előtt találkozik a két táp, a visszautat diódák védik (100V 10A diódákat használtam eddig hasonló helyeken, de vennem kell, mert már csak 1 db van). Lehet-e bármi probléma abból, hogy DRL üzemmód közben a fénykürtöt használva egyszerre 2 ágról kap +12 voltot az izzó? Ha ez problémás, akkor gondolom egy ugyanilyen relével kéne kapcsolni a távolsági pozitív ágát is - vagy egyszerűbben egy 8 lábú relével az egészet.
Vagy teljességgel rossz úton járok?
Nagyon köszi!
-
Batman2
őstag
válasz Moleman #58522 üzenetére
A PWM modulátorban található kapcsoló elem, pl. FET impulzusban sokkal nagyobb árammal elbír, mint folyamatos üzemmódban így nem igen zavarja, ha hidegen indul az izzó, közvetlen a félvezetőről.
Persze, hogy egy ilyen Ebay-en kapható kis kapcsolásba milyen, mekkora terhelhetőségű kapcsolóelemet tesznek, hogy a megadott érték (amper) az impulzusban, vagy folyamatos terhelésnél értendő, az jó kérdés !Én készítettem is ilyen kapcsolást, nyilván nem ilyen összegért, amiben olyan kapcsoló elemet használtam, ami folyamatos terhelésnél is 10 amper felett bírt, impulzusban pedig majdnem tízszeresét bírta !
A biztonság kedvéért azért kettő kapcsoló elemet alkalmaztam, de arról 3db 60W-os izzót tudtam hajtani zokszó nélkül.
A kapcsolóelem melegedése némileg függ a kitöltési tényezőtől is, hogy mennyit van bekapcsolt állapotban, de közel teljes fényen sem volt vészes a melegedése, persze ezen kis áramkörben találhatónál jóval nagyobb bordát tettem a sajátomra.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Kernel
nagyúr
válasz Moleman #58540 üzenetére
A topikban már szerepelt képen tudnám mutatni:
Berajzoltam pirossal egy kapcsolót. Ha például a FET beállít 50 % kitöltést, de én a kapcsolóval átkötöm, akkor nyilván maximumra kapcsol.
Ehhez dióda sem kell, viszont közös a pozitív, csak a negatív ágon lehet beavatkozni.
-
tordaitibi
veterán
válasz Moleman #58515 üzenetére
Kedves kolléga, egy kb. 0,5 másodperc tehetetlenségű feszített vastag izzószál modulálva 20kHz frekvenciával, azaz másodpercenként 20000szer. Megeszem a kalapom ha ezt valaki szemmel látja, vagy zavarja. Az izzó élettartamára véleményem szerint csak pozitív hatással lehet.
Ennyi az egész, a potival beállítod a neked megfelelő fényerőt.
Mivel neked a pozitív ágban kell a szabályozás, a fetet P csatornásra kell cserélni, a felső ágba tenni, a terhelést az alsóba. Ha csak izzó lesz, a szabadonfutó dióda is elhagyható.Ha kéred, átrajzolom szívesen.
Szerk, látom keresgéltél kész panelt, a 3A az neked kevés lesz. Min.5A kell, inkább több.
Az izzószál hidegellenállása miatt, az indulási áramlökés a többszöröse,
Elég a 3A szabályzó is, ha először teljes fénnyel, a gyári módon kezdesz, és utána iktatod be a dimmert, de ez így macerás.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Moleman #58517 üzenetére
PWM DC motor speed control és hasonló szavakkal találsz ilyet a kínai oldalakon. Az ne zavarjon, hogy motor, ami ahhoz jó, izzóhoz is jó. Van többféle.
Nem tévesztendő össze az AC 230 V triac szabályzókkal (hasonló kis modulok).
-
tordaitibi
veterán
válasz Moleman #58483 üzenetére
Ajanlanam a mezei 555 megoldast,
esetedben P csatornas fettel, mert a + agon kell neked a kapcsoloeszkoz, a - az a test mindenkepp.
Vagy a legegyszerubb, haz izzo a dupla hosszu-tompitott, egy valtokapcsoloval elbontod a testet es a hosszufenyre testeled. Igy sorbakototted a ket izzoszalat,'kesz a fel fenyero.
Megoldando meg ekkor a fenykurt, es a hosszufeny tiltasa, mert azonnal kilovi a biztit. -
Kernel
nagyúr
válasz Moleman #58483 üzenetére
Kapcsolóüzemű konverter lényege épp az, hogy nem kell elfűteni.
De egyébként a disszipatív megoldással sem annyit kellene fűteni, mert az áram felére csökkenne, az izzó teljesítménye negyedére (13,75 W). Pont ugyanennyit kellene elfűteni a szabályzóval.
Konverterrel is ennyit kellene előállítani 6 V-on, 2,3 A mellett. Az viszont sokkal kevesebbet fűt, csak ami a hatásfokból következik.
De itt kerekítettem és a meleg izzószállal számoltam, valamint 12 V-ra vonatkoztattam az 55 W-ot, holott menet közben 13,8-14,4 V-ra tölt a generátor. Kérdés, hogy gyárilag mennyi feszültségre értelmezik az 55 W-ot? Méréssel lehetne ellenőrizni.
Mindenesetre hidegen kisebb az ellenállás, nagyobb áram alakul ki, aminek leküzdésében segíthet a konverter túláramvédelme is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Új állapotú M2 Mac Mini
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest