- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonThomasino
veterán
Első sorban az öreg rókáktól kérdezném...
Régi univeka mérőműszer az ugyanaz márka mint a ganz-univo ?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
Stonerice
őstag
Sziasztok
Van egy 18650-es akkuval szerelt gyári powerbankom, még régről a telekomtól. (1db akku van benne)
Az akku kb 3,6v on van benne és azt produkálja hogy a töltés megszakad kb 5 percen belül.
Ha ujra csatlakoztatom azonnal kikapcsol a töltés. Jóval később megint megy 5 percet.
Feltűnt hogy meleg is az usb foglalat körnéykén.
Menthető lehet még? Esetleg lehet benne valami hővédelem?Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480
-
Batman2
őstag
Kicseréltem a puffer kondit 100mikró 25V-osra, (éppen ez akadt a kezembe) és valóban most már tökéletesen működik, valóban teljesen elalszanak a fehér LEDek, ha van hálózat !
Egyébként való iagz, úgy is lehet kapcsolni, ahogyan a rajzodon van!
Köszi mindkettőt !Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
PHM
addikt
válasz Batman2 #71189 üzenetére
Egy gyors skicc gondolatébresztőnek:
A jelző led előterhelés, csökkenti a kondin a feszültséget.
Ahhoz, hogy a BC303 lezárjon, a tápfeszültségnek legalább 0,7V-tal
magasabbnak kell lennie, mint az elemek feszültsége.
Próbáld meg ugyanezt 22...47 uF-dal.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Batman2
őstag
Igen, láttam, hogy tesznek hasonló kapcsolásokba zener diódát védelemnek, illetve feszültségkorlátnak, illetve előfordul, hogy túlfeszültség védő elemet is kötnek a hálózati csatlakozásra.
Itt az 1,8K-os ellenállás lenne egy fix terhelés, a piros LED csak járulákos terhelés.
De tudom, hogy minden meghibásodhat.
A puffert lehet nagyobbra választani, akkor legalább az impulzus szerű áramkimaradásra és talán hasonló impulzus szerű tulfeszültségekre sem reagál, csak valódi kimaradás esetén kapcsol be.
Tartós AA elemekkel hajtanám, még rendszeres pár perces kimaradás esetén is sokáig világítana róla LED, így töltéssel nem is kalkuláltam, esemény nélkül pedig 10 évig jó, ennyi az elemek szavatossági ideje.
A jelenlegi kapcsolás 2db 4V-os kicsi ólomakkuval ment, amit már cseréltem benne, 1 év sem telt bele és már megint kirakódás keletkezett az akku kaapcsain, az egyik drót már le is rohadt róla és nincsen hozzá semmilyen más, márkásabb akku, csak ez a noname kínai.
Csak azt nem értem, hogy a jelző LED mint járulékos terhelés az 1,8K-ós ellenállás mellett miért okozza azt, hogy a fehér LEDek nem alszanak teljesen ki??Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
törölt tag
Többször felmerült már az igény, hogy bizonyos alkatrészek hőfokát meg tudjam mérni.
Tudnátok ajánlani olcsó, de tűrhető pontosságú infra pisztolyos hőmérőt? -
PHM
addikt
válasz Batman2 #71189 üzenetére
Több problémát is látok a kapcsolásban:
1: Nincs túlfeszültség korlátozás, pedig hálózati táplálásnál ez hasznos.
Az előtéted ugyanis áramgenerátoros jellegű, ha megszűnik a terhelés,
annak kondipukkanás lehet a vége.
2: Kicsi a pufferkondenzátor kapacitása. Hány fehér ledet akarsz meghajtani?
3: Nem látom, hogyan töltődne az akkupakk. Vagy ez elemes lenne?
4: 2 tranzisztorral ezt szebben meg lehetne oldani.
Szerintem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Batman2
őstag
Üdvözlet mindenkinek !
Egy véswzvilágító lámpatestet szeretnék átalakítani fénycsövesről LEDesre, teljesen új elektronikával.
A következő kapcsolást készítettem el:
Ha a hálózat meglétét jelző piros LED-et beépítem, akkor a fehér, vészvilágíító LED nem laszik ki teljesen hálózati feszültség jelenlétében sem, a visszajelző piros LED nélkül igen.
A nyíllal jelzett diódát azért tettem bele, mert különben a visszajelző piros LED az elemekből a tranzisztoron átfolyó bázis áramtól is világít.
De mi a különbség, hogy a tranzisztor bázisát csak az ellenállás húzza földre, vagy plusz egy LED és ellenállás soros csoport is ?
Ha a világíító fehér LEDet és a tranzisztor sorrendjét felcserélem, a LED a pozitív ágban van, akkor nincs ilyen gond, vbiszont akkor sokkal kevesebb áram folyik át a tranzisztoron, nehéz meghajtani több LEDet.Előre is köszi !
Üdv.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Panthera
őstag
Üdv!
Valaki operált már ki szkennerből lámpát? Egy CM218CF612 típust szeretnék felhasználni más célra, de nem tudom a 12 érintkezőből melyik lehet a táp és mekkora feszültség kell neki.
-
törölt tag
válasz (ex)Cat #71184 üzenetére
Hello
Valami ilyesmi nem lenne jó? 10 évig nem felejt akkor sem ha nincs feszültség
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz korpicschess #71182 üzenetére
Valószínű, hogy te is úgy jártál, mint másik fórumtárs Samsung távirányítóval.
Annál is egy fele működött, a másik nem.
Vezérlő chip féloldalas lett.
Javítani, csak újra felprogramozott chip-pel lehet.
Csak program kellene hozzá, ami szinte lehetetlen beszerezni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
(ex)Cat
senior tag
Sziasztok
Nem tudom, jó helyre írok-e, de olyan kérdésem volna, hogy mérni szertném a házban, az egyk külön megszakítón levő kör fogyasztását. Ahogy nézem, lehet olyan mérőt kapni, ami egyben megszakító is. pl. [link] de nekem még további gondom, hogy gyakran van áramszünet és azt gyanítom, hogy ez nem őrzi meg ez idő alatt az adatokat, így nagyjából semmire se megyek vele. Létezik ebből olyan, ami nem felejti el ilyen esetben az addigi értékeket? Ill. ez jó arra egyáltalán, amire én szeretném? Ha nem, akkor milyen megoldás lehetne erre a kérdésre? (jelenleg 1 fázis van csak) -
törölt tag
válasz korpicschess #71182 üzenetére
Helló
Úgy általában oszlop-sor matrixot használnak.
Vagyis ha az a sor jele nem jut el a feldolgozó hoz akkor pont ez van.
Próbáld meg azt végignézni.
-
korpicschess
veterán
Sziasztok!
Adott egy TEAC RC-1305 távirányító. Egyik napról a másikra a bal oldali gombsor úgy döntött, hogy nem működik. Telefon kamerával látszik, hogy nem világít a LED.
Szétszedtem, minden alkatrész a helyén, minden más gomb jó.
Az egyes gombos valszeg piezo-rezisztív elven működnek, egy meanderes vezetékháló van mindegyik alatt.
Számomra totál hihetelen, hogy mi történt, kétlem, hogy az IC-nek úgy tudna megdögleni, hogy csak 1 sor nem működik, a LED is jó,
Bárkinek ötlete?
Persze ilyen távirányítót csak úgy nem kapni a boltban. Max annyit tudnék tenni, hogy egy univerzálisat betanítok egy másikról, mert van itthon egy hasonló.Előre is köszönöm!
Aktuális hirdetésem: ►►►http://goo.gl/P8Vs0r ◄◄◄
-
TeeJay
félisten
válasz tordaitibi #71170 üzenetére
értelem szerűen multiméterrel gondoltam 6V-ig meríteni maximum
vélhetően lesz benne valami védelem mert a DSLR géppel is 1x csak megáll minden és valószínű az már a védelem lesz ami lekapcsoljaMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
mezis
félisten
válasz [CS]Blade2 #71177 üzenetére
Az egész tekercset (5 x 5W, 12V: 2A) nem fogja bírni, de úgyís 3-asával vannak a LED-ek csoportban, tehát "kurtíthatod".
mezis
-
Barret001
addikt
válasz [CS]Blade2 #71177 üzenetére
Mehet,ennyit elbír,nem lépted túl a tápegység terhelhetőségét. De többet ne tegyél rá,nem baj ha nincs 100%-ra terhelve
-
PHM
addikt
válasz Barret001 #71172 üzenetére
Nem lesz sok, hiszen 3-asával lesznek sorba kötve.
(A 4-es soros kötéstől most eltekintek.)
Az 129 lednél 43 csoport, az még 20 mA-es áramnál is csak 860 mA.
Led szalagnál ezt úgy csinálják, hogy a 3-as csoportokkal sorba kötnek
1-1 150-180 ohmos ellenállást.
Egyébként működik 12V-ról a 4 soros fehér led, csak nem túl biztonságos.
Könnyen hőmegfutás lehet a vége.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
válasz [CS]Blade2 #71167 üzenetére
Az áram korlátozását nem hagynám a tápegység belső ellenállására.
Ha a 12,5V-ra párhuzamosan kötött LED sorok közül kiesik egy (nem örök életűek!), a plusz áramot a többiek fogják elvinni. Meddig fogják bírni ? Akár az is előfordulhat, hogy szép sorban villannak még egy utolsót...mezis
-
Barret001
addikt
válasz [CS]Blade2 #71171 üzenetére
130 darab lehet hogy sok lesz annak a tápnak! 1250 mA áramot tud leadni. ez 125x10mA ha ennyire van beállítva az áramfelvétel. Meg lehet próbálni ellenállás nálkül 4 ledet sorban.Mérjél majd rá,hogy hány mA áramot vesz fel.Ebből ki tudod számolni,hogy hány 4-es csoportot bír el. És azért sorba kötném egy 12V 21W-os ízzóval,miután kész a csoportot.Az megvédi őket baj esetén. Ez lesz a korlátozó ellenállás.Ha erősen világít,lehet betenni nagyobbat.(W)
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
-
Barret001
addikt
Hivatalosan mindenhol 3 fehér ledet kötnek 12V-ra,1 db korlátozó ellenállással.4 leddel nem lehet kivenni a maximális teljesítményüket,mert oda már kevés a 12V.
Az a tápegység ilyen felállásban annyi ledet elbír,amennyi neked nincs is 1A terhelést rá lehet engedni.2 ellenállással gyengébben világítana,ha ugyan ekkorát kötsz kettőt sorba. Mint írtam,a pontos terhelés kiszámításához tudni kellene,a ledek áramfelvételét. -
Barret001
addikt
Ha meg vagy elégedve a fényerrővel,akkor jó.Nem tudjuk milyen ledek,milyen színű,hány mA-es.
[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
Bekötöttem 3 LED-et, úgy, hogy
+12V + 200Ω + LED + LED + LED -A + és - között 12,50V körül mérek, az első LED előtt és - között 9,10V, a 2. LED és a - között 6,05V, a 3. LED-nél 3,05V, és 3. LED - és - között 0,00V.
Ez így jó?Mi lenne 2db ellenállással?
Ellenállás nélkül nem menne 4db-os sorokkal, kellene egy pár Ω-os mindenképpen?Továbbá, ha jó a fenti sor, akkor kb. mennyi LED-et célszerű tenni az 1,25A adapterre?
-
And
veterán
válasz TeeJay #71159 üzenetére
"tükörreflexes gép csak akkor használ energiát ha felcsapja a tükröt ugye az meg nulla"
Se élőkép, se vaku, se követő autofókusz nincs rajta?
Amit még akartam írni, azt PHM leírta. Ha az akku a szokásos LiCo-oxid, és nem volt állandóan hidegben tárolva, akkor ennyi idő alatt a végleges kapacitásvesztése már jelentős lehet. Az én Canon-om hasonló méretű és kapacitású akkujai sem szokták sokkal tovább húzni normális állapotban. -
PHM
addikt
válasz PTomi92 #71160 üzenetére
A trafó és a fojtótekercsek épségét, valamint a forrasztásokat,
főleg a trafó lábain és a kisfeszültségű egyenirányító diódán.
Nézd meg nagyító alatt, hogy nincs-e körberepedve a forrasztás
valamelyik alkatrészlábnál. (főleg trafó, diódák, tranzisztor)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz TeeJay #71159 üzenetére
A lítium akku cella kapacitása minden teljes töltési-kisütési ciklussal csökken.
A hosszú idejű tárolás szintén (kis mértékű) kapacitás-csökkenéssel jár.
Amikor teletöltöd az akkupakkot, a balanceres töltés miatt kiegyenlítődnek
az esetleges töltöttségi különbségek.
Ha ez nem teljesül, mert mondjuk az akkuban, esetleg a töltőben, ha olyan a szett,
nincs balancer, a kisütés-töltéssel sem fogod tudni rendbehozni a pakkot.
Ilyenkor a gyengébb cella kapacitása lesz mérvadó mind töltésnél,
mind kisütésnél.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
TeeJay
félisten
mert már 4éves mind a kettő és a Nikon vázban nulla terhelést kap kb.
tükörreflexes gép csak akkor használ energiát ha felcsapja a tükröt ugye az meg nulla
és néha azért jó lenne feltölteni meg lemeríteni párszor hogy a két sorbakötött cella "beálljon"tudom hogy nem NiMh mert ahhoz van olyan töltőm ami kisütni is tud (IPC-1L) de itt is azért néha érdemes eljátszani
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
PHM
addikt
válasz TeeJay #71154 üzenetére
Egyáltalán miért akarod lemeríteni?
Ez nem Ni-Cd/Ni-MH akku, gyakorlatilag nincs memória effektusa.
Csak arra kell figyelni, hogy a belső védelem nehogy túlmerítse a cellákat.
Töltsd fel kb 80%-ra és tedd a hűtőbe, ha hosszabb ideig akarod tárolni.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
TeeJay
félisten
Lenne egy kérdésem a szakikhoz
Van két ilyen Nikonhoz utángyártott akkum ami pár éves
és szeretném párszor lemeríteni meg feltölteni7,2V tehát 2darab 1500mAh lítium cella van benne sorbakötve és érdeklődnék hogy milyen ellenállást rendeljek neten amivel le tudom meríteni kb. 3V-ig meg párszor feltölsem?
7ohm körüli lenne 1A terhelés ugye? akkor egy 10ohm-os terhelés 0,7A lenne az már biztonsággal le tudja meríteni?
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
darvinya
titán
válasz tordaitibi #71151 üzenetére
Nem, ez műszer, szín azonosan bekötve a mérőkábelek.
Képeken csak azt mutattam, hogy nem mindig „zászló” a pozitív.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tordaitibi
veterán
válasz Sixkiller6 #71130 üzenetére
Erre asszem max. 7darab 1990 Dallas kulcs tanítható fel, neked megfelelne.
Nem bonyolult, ha tudsz pic-et írni. Valahol megvan a rátöltendő program is, elkérem ha kell. (nem én építettem és programoztam, ismerősömnél megy pár éve)
A Hestorébe van kész megoldás RFID olvasóra és kártyákra is ha nem akarsz molyolni.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz [CS]Blade2 #71144 üzenetére
3 db LED sorba + 2 x 200Ω És ilyeneket parallel.
Lehet, hogy elég lesz 1db 200Ω is a maradék kb 3V/15mA-hez. Inkább mérj feszültséget, áramot.mezis
-
[CS]Blade2
addikt
Van egy
12V DC 1,25A tápom, hideg fehér 5mm-es LED-ek és 200ohm-os ellenállások.
Ezekből tudok valamilyen párhuzamos kötést csinálni? -
molnarpeter
nagyúr
-
PTomi92
aktív tag
Sziasztok!
Van egy 20-30 ezerért vásárolt LED lámpám, ami másfél év után elromlott, ha felkapcsolom csak nagyon halványan világít. Sajnos a garancialevelet elhagytam, így mivel nincs mit veszítenem, szétszedtem hátha találok valamit és javíthat ó. 2 led egység van a lámpán, egyszerre romlottak el, így én arra gondoltam, hogy a vezérlője lehet rossz. Szétszedtem azt is, és a NYÁK hátlapján a tranzisztornál látok egy kis elszineződést. Lehetséges szerintetek, hogy ez lenne rossz és ha újraforrasztom akkor megjavulna a lámpa? Mellékeltem a képet a vezérlőegységről:Ha nem, akkor szerintetek mi lehet a rossz? Találtam komplett vezérlőegységet, 12ezer lenne szállítással együtt, annyiért már majdnem új lámpát tudnék venni sajnos.
-
pepejoe
tag
Sziasztok!
Szeretnék beszerezni egy labor tápegységet hobbi célra. Szerintetek ezt [link] megéri fontolóra venni?
Segítséget előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz darvinya #71136 üzenetére
Akkor meg egyszer, kicsit másképp.
Amit mi nullának hívunk Váltóarám eseten az a 0 potenciál a földhöz képest(vagyis a Fold a referencia).
DC eseten általában földfüggetlen rendszerben gondolkozunk es igen lehet egy referencia 0 ahhoz képest lehet pozitív es negatív feszültség.
Ha csak 2 db vezetékünk van akkor a negatív vezetőt ki szoktuk nevezni 0 potenciálnak es ahhoz képest mérünk feszültségét(Potenciál különbség leánykori neven)Vagyis amit írsz számomra értelmetlen, hiszen neked van potenciál különbséged es polaritásod.
A polaritás kijelöli majd az aram folyásának irányát, a potenciál különbség nagysága meg megmutatja, hogy az adott ellenálláson mekkora aram fog folyni ha zárod az áramkörtSzerk:
(#71105)
"Konkrétan van 1db tejfehér kék 3mm-es LED katód pozitívas"
Hogy lehet egy katód pozitív?Ezen teljesen átsiklottam
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz darvinya #71132 üzenetére
Az, hogy fordítva bekötve világit nem azt jelenti automatikusan, hogy az jó is
Ahogy írtam, a letörési tartományban(Fordított polaritással) üzemeltetve a LED nem lesz hosszú éltű, ahogy tapasztalod is.
Vagyis fogj 1db LED et meg egy 4.5 voltos lapos elemet, köss sorba egy 100 ohmos ellenállást es nézd meg úgy hogyan világit, milyen polaritással, milyen fényerővel es mennyi ideig bírja. Ha jól csináltad akkor az elem előbb fog lemerülni minthogy a LED megadja magát
Egy kis info a LED lábhossz alapján kell eldönteni a polaritást a hivatalos verzió szerint:
If you've ever looked at an LED, you may have noticed that the “leads,” or legs, are two different lengths. The longer leg is the positive side of the LED, called the “anode,” and the shorter leg is the negative side, called the “cathode.”Nov 21, 2017
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz darvinya #71132 üzenetére
A LED-ek a túl nagy áramtól (melegedés) vagy a túl nagy záróirányú feszültségtől szoktak elpusztulni. Volt egyszer egy kísérletem: Egyetlen 3mm-es kék LED-et, 50kΩ-os ellenállással kötöttem a 230V-ra. Gondoltam egyenirányítani is jó lesz az a LED. Nem is volt baj a nyitó periódus alatt, de aztán jött az ellen irányú feszültség...
mezis
-
darvinya
titán
Szobában van a lepke antenna, kb. 2km-re van tőlem kelenföldi villamos elosztó.
Szemben lévő Erőmű már rég nem üzemel.Mint írtam, hogy antenna csatlakozó test és USB aljzat test közös, de ez csak belső árnyékolás miatt, és főként azért mert WiFi antenna része.
Eddig a piros LED 24h után is bírja.
Köszönöm
Agyturbina
Ez a szokványos LED [link] , na most én kék LED-emnél pont fordítva bekötve világít.
Tehát mondjuk a zászló a + és a pöcök a −.
Úgy mint itt, csak egy színben. [link]Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #71129 üzenetére
Ha nem tudod hogy kell kinyitni,akkor be kell törnöd,Ez elég biztonságos szerintem.
-
Sixkiller6
őstag
válasz tordaitibi #71129 üzenetére
pillanat, pillanat.
ez egy kertkapu, közepes atlétikai képességgel átugorható, a lényeg nekem most h ne kelljen mindig kulccsal vacakolni, hanem legyen egy lecsippantóm
és persze szeretném megőrizni azt a fícsört, h a házból a konzolról is tudjam nyitni.[ Szerkesztve ]
- no es importante -
-
tordaitibi
veterán
válasz Barret001 #71128 üzenetére
25 éve már létezett a Dallas Touch kulcstartófityegő, meg a vevője, nemá reed relé, azért az minden csak nem biztonságos. Legalább egy 9 gombos tasztatúra legyen, valami 3-5 számjegyú kóddal. Ilyet én anno zsebszámológépből csináltam, 11 évig működött a régi házamban, nem volt lakáskulcsunk se mert ez a bejárati ajtót nyitotta.
Speciel nekem az úszókapum mezei nyomógombos kapcsolós az utcai kerítésoszlopról (meg persze távirányítós) hogy a cimbijeim bármikor ki tudják nyitni ha kell az akna kocsit szerelni, de én falun lakom meg a kapu amúgy is nyitva van majdnem egész nap, az nem jön be aki nem akar. -
Barret001
addikt
válasz Sixkiller6 #71127 üzenetére
Miért akarsz ilyen bonyolult megoldást? Ez 1 db reed relével megoldható.Kulcstartódra meg kell egy apró mágnes.Reed relé helyét csak neked kell tudnod.
-
Sixkiller6
őstag
jó reggelt,
műszaki segítséget illetve tippet, iránymutatást kérnék. Egy már meglévő, beépített (de a vezetékekhez, szerkezethez hozzáférhető) elektromos zárral felszerelt kertkapura (mármint sima bejárati kapu, nem autós) szeretnék egy megoldást telepíteni, hogy pl egy CRT-5 proxy kulcstartóval (vagy hasonló épeszű, egyszerű lepittyentővel) lehessen nyitni, ne kelljen mindig kulcs után keresgélni.
Jelenleg egy kültéri kamerán keresztül bekötött belső irányítópanelről nyitható illetve persze kulccsal, ebbe a körbe kellene valahogy a nyitót belekötni.
laikusként azt gondolnám, hogy csak egy proxykulcs közelségére reagáló izé kéne, ami küld egy impulzust az elektromos zárnak, ami nyit; mintha a vezérlőpanelről jött volna a nyitóparancsötlet? nagyon nagyon köszönöm
[ Szerkesztve ]
- no es importante -
-
PHM
addikt
-
törölt tag
Bocsanat, ezt találtam így hirtelen.
3.9-4.5V nyitófeszültséggel üzemel es 20mA áramkorlátozás szükséges
Amit sejtek, az hogy a letörési feszültség 5V korul van, így lehetséges, hogy sikerült neki elkapni azt a pontot ahol meg üzemel, de nem sokáig.
Vannak meg csodák, ilyet konkrétan meg nem láttam[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
PHM
addikt
válasz darvinya #71116 üzenetére
Ezt megmagyarázhatnád, ugyanis tudtommal minden diódának,
és ebbe beletartoznak a ledek is, van anódja és katódja is.
Mitől számít a pozitív, vagy negatív feszültség?
Itt maximum nyitó, illetve záróirányú feszültségről/áramról beszélhetnénk.
Szerintem...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
törölt tag
válasz darvinya #71116 üzenetére
Itt lenne egy kérdésem:
Mi az hogy anódos katódos led?
Mert tudomásom szerint ami 1db LED es két lába van annak egy anód illetve egy katód jut, ha tetszik ha nem
Sima SI dióda szintúgy ha 2 kivezetese van. Vagy egy szimpla akkumulátor cellaVagyis a záróirányba polarizálod az túl jot nem jelent neki, mert ha elered a letörési feszültségét akkor kampec.
LED áramkorlátozás meg hat nem nagy kaland, kell az adatlap, abba minden benn van ami kell.
-
mezis
félisten
válasz darvinya #71114 üzenetére
Minek ellenállás passzív antennához: Sose lehet tudni, jobb elkerülni egy erősebb áramhurkot.
Kialakulhatnak feszültség tüskék egy "levegőben" lógó hosszú vezetéken csak úgy, meg amikor száraz időben a 6kV-os vezetékről feltöltődve landol az antennádon egy balkáni gerle.
Aztán szivároghat még áram a TV tápegységéből is: [link] .[ Szerkesztve ]
mezis
-
darvinya
titán
Minek ellenállás passzív antennához, amin csak fejen balun trafó van.?
Semmilyen erősítő sincs rajta.
Coax csatlakozó teste és USB teste közös.
De az USB negatívja leválasztva van belső elektronikával.
USB teste nincs rákötve LED-re.
1kΩ van most rajta és fényerő jó, de ennél is megpusztult.
10kΩ-nál fényerő alig csökkent 1kΩ-hoz képest, csak kicsit tovább bírta.Most beraktam egy piros anódos LED-et.
Kezdem azt gyanítani, hogy katódos LED-et inkább negatív egyen feszültséget szereti, mint pozitív feszt.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PHM
addikt
"A diódák normális működéséhez legalább 2 - 3mA kellene."
Erről tudsz valami linket adni?
Csak mert [ezek a diódák] kevesebb, mint 1mA árammal hajtva működnek.
(5V-os AVR kimenete, 2,2Kohm soros ellenállással. Eddig kb 300db, 2 éve.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
-
darvinya
titán
-
mezis
félisten
válasz darvinya #71107 üzenetére
Koax-on is jöhet "műsor", hacsak nincs galvanikus leválasztód.
Inkább 4007-eset. Nincs donor ? (A wolfram szálas izzónál bonyolultabb bármi.)mezis
-
darvinya
titán
Tv USB aljzatja adja a tápot, nem lenne egészséges, ha tárakat hazavágnák.
Most ellenállás van sorba, arra még 4001-est.?(ez van itthon)
Segédfény lenne, mert fejhallgató kimenetet nem látom este, mivel hátul van.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
Tényleg ilyen kevés ideig bírják 3mm-es LED-ek?
Konkrétan van 1db tejfehér kék 3mm-es LED katód pozitívas, ami USB 5V-ról van/volt üzemelve napi 14h-t.
Előtétnek 10KΩ/0.25W-os először, ekkor 2 napig üzemelt, utána csak néha és kihülés után ment 1-2percig.
Másodjára 1KΩ/0.25W-os hátha túl korlátoztam, ekkor 2 nap és elhallálozott.Mi kell még neki, vagy ezek eddig bírják?
Másik
Rendeltem 2db 26650-es akkut, amire azt hittem belefér elemlámpába.
Hát nem, henger 2mm-rel szélesebb.
Mit érdemes csinálni, vagy adjam el?Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Iginotus
addikt
válasz tordaitibi #71097 üzenetére
Az elsők 4 Ohm 40W osak a hátsók 8 ohm 50W osak. A hátsók előtt van még egy erősítő is.
Így is mehet egyre a földje?És akkor ez kell nekem?
[ Szerkesztve ]
Plug and Pray... :)
-
PHM
addikt
válasz rover45 #71101 üzenetére
Például egy [ilyen modullal] tudod tölteni az akkupakkot, csakhogy ez
"step down" modul, azaz a bemenetére magasabb feszültség kell, mint
az elvárt legmagasabb töltőfeszültség.
Ezért javasoltam a kiszuperált laptoptápot, azok többnyire 18-20V-ot tudnak.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
rover45
őstag
Az első része egyértelmű, én linkeltem rosszat, 3S modul amire szükségem lesz.
A második bekezdésed viszont nem világos nekem.
Azt tudom, hogy az általam elképzelt 5V -> 12V esetén a többszörösét kell a töltőmnek tudnia, mint a töltőáram.
De a laptoptápot azt az általam elképzelt type c betáplálás helyett javaslod?
Új hozzászólás Aktív témák
- OpenMediaVault
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Tesla topik
- Autós topik
- 3D nyomtatás
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- További aktív témák...
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
- Eladó! Kishibás Rtx2070 8GB!
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest