Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
tycon
tag
válasz malisonX #6199 üzenetére
INFO
Audit Trail�
Audit Trail for CX_GRID_LEMEZ_KERET2_AS.ASM
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Mod Time | Rev | Rel Level | User | Action | Comment
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2011.09.07. 8:45:22 | | | LTIMAR | Last Stored | Hostname: 'CONTROLX-CAD-PC'
2011.05.04. 14:56:32 | | | CONTROLX-CAD | Last Stored | Hostname: 'CONTROLX-CAD-PC'
-------------------------------------------------------------------------------------------------fejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
malisonX
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy meg lehet-e nézni egy ProE-ban készített modellről, hogy mikor készült, mennyi ideig és milyen számítógépnevű számítógépen? Köszönöm szépen! -
Parson
addikt
válasz #06658560 #6197 üzenetére
Kiegészítem az előbb irtakat: Belső szabályzat kell, és akkor nincs kecmec. Multi szinten nálunk ez így ment. Most is multinál vagyok, de itt más a fabula.
Amúgy alapjaiban egyetértek a szisztémáddal.
[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
törölt tag
Már ha létezik opció data managementre. Amikor simán e-mailben röpködnek az adatok, meg pendriveon kell másolgatni őket, mert a cég így áll hozzá, ott nincs management, csak valami szenvedés.
Másik oldalon, küldés előtt a gyorsan még ezzel kijavított valami hiba- ami lehet akár csak konverziós hiba javítása is okozhat gondokat, ha nem kerül vissza a modelltörténetbe-s minél nagyobb egy cég, minél több kézen megy át, annál esélyesebb a bekövetkezte. Még akkor is, ha nem semleges fileformátumba konvertálunk, hanem történet nélkülivé tett modellbe.
Szerintem egy olyan módosítása a modellnek, aminek nem marad nyoma a modelltörténetben nem lenne szabad megjelennie- sajna kátyát is tolják erre fele, most láttam külső sínprofilt így modellezni, de a nulláról felépítve.
-
Atlantis
veterán
válasz #06658560 #6194 üzenetére
Nézd, lehet. Én a Windchill-t ismerem, annál ilyen nem fordulhat elő, ha jól be van állítva.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
törölt tag
válasz Atlantis #6193 üzenetére
PLM-ben is előferdülhet, hogy felülíródik, vagy már szerkesztés után tárolódik le. De a konverziós hiba is felmerülhet ha ilyen előjön, hogy nyom nélkül módosítható. Azért ha hozzányúl valaki pl. egy step modellhez, vagy igeshez, akkor azt már nem tudja elrejteni véletlenül. A PLM meg olyannyira nem evidens, hogy pl. Magna sima filerendszerbe ment, akár többszörözve is az adatokat.
S pont azért kérdezek ilyeneket, mert a problémát már láttam bekövetkezni adattárolási oldalon. -
Atlantis
veterán
Egyetértek. Meg kell őrizni az eredeti modellt, az elég bizonyíték. Sőt, ha van, be kell tölteni az eredeti, kapott modellt a céges PLM rendszerbe, onnantól kezdve meg látszik, ki és mikor módosította a cégen belül.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Parson
addikt
válasz #06658560 #6190 üzenetére
Ha már ilyen vita merül fel, hogy hogyan is nézett ki pontosan az eredeti modell, akkor azt már nem biztos, hogy a modellfa alapján kell nézegetni... egyszerűbb és mindenki (főnökök) által elfogadottabb, ha az elküldött / érkezett modellt direktben megnyitva összehasonlitja az ember. A puszta tény mindenki által könnyebben elfogadható mint a magyarázkodás, hogy melyik elem volt ott a fában eredetileg és melyik nem.
Az pedig, hogy utólag a saját cégnél hogyan és ki módositgatta, az már egyéni (vagy saját csapat) felelősség(ének) kérdése.
-
kpityu2
őstag
válasz #06658560 #6190 üzenetére
Szerintem ez egy kicsit mondvacsinált probléma. A modellfa alapú felépítést is lehet úgy módosítani, hogy nem látod a változtatást. A különbség abban van, hogy a modellfa tartalmazza a felépítés módját (amit akármikor meg lehet változtatni), a direkt nem. Ami eddig sem volt ritka, ha a megrendelő semleges csereformátumban adta a modellt. Tegyük fel, hogy néhány külső csatolás segítségével készítette a modellt. Pl. kapsz jó pár elektródát marásra. Ehhez nem fogja elküldeni a komplett szerszámot, csak hogy a felületcsatolásaid ne essenek szét.
[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
törölt tag
válasz Imics13 #6186 üzenetére
A problémám onnan van továbbra is, hogy egy beszállítótól, megrendelőtől érkező faragott modellről, ki, mikor fogja megmondani, hogy azt mikor módosították? Ha valami nem olyan, akkor az konverziós hiba, vagy már faragta valaki? Ha csak direkt modellezel, akkor ezt automatikusan ki tudja szűrni a rendszer, egy nulla állapot megtartásával? Nem direkt modellezve bizony a fa miatt látod, hogy az miképp módosult.
-
Amateur87
tag
válasz Imics13 #6188 üzenetére
Én még csak annyit tudok, hogy a Works dobni fogja a Parasolidot és áttér a Catia V6-os kernelére...onantól kezdve lehet direktmodellezés, illetve hogy ennek az egésznek a célja egy hatalmas integráció így elérhetővé válik a keresztbe kasul járkálás a két rendszer között.
Valahol mintha olvastam volna hogy már létezik egy hibridváltozat tesztelésre ... parasolid és Catia egy szoftverben ... bár ezt nem tudom hogy lehet megvalósítani.
A nagy kérdés hogy ez mind mikor fog megvalósulni 2-5 év?
Az a probléma ami nem oldódik meg magától 3 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozzak vele!
-
Imics13
tag
válasz zolee-coul #6159 üzenetére
HI,
Az biztos, hogy a varrat tömege beleszámítódik a hegesztett szerkezet tömegébe.
Üdv,
www.solidedgest.wordpress.com
-
Imics13
tag
válasz #06658560 #6155 üzenetére
HI,
Automatizmus? Miért ha modelltörténet alapon módosítok egy méretet, alaksajátosságot milyen automatizmus mutatja meg, hogy mit módosítottam? Az, hogy az utána lévő alaksajátosságokat lehet kijavítani, ha vmi nem volt jól kényszerezve?
"Variable filletet hogy tud módosítani? Pl plusz helyen megadott rádiuszt kezel? Kezel lineáris átmenet helyetti másmilyet?"
Sztem most ezekkel a kérdéssel rátapintottál a direkmodellezés (és ebben az esetben a szinkron) Achilles-sarkára. A Solidban ez úgy van megoldva, hogy az ilyen "komplex" rádiuszokat hagyományos módban fel tudod tenni a modellre, így megmarad annak módosíthatósága. Ebből kifolyólag folytonos (G2), elliptikus stb.. lekerekítéseket is használhatsz.
Üdv,
-
Amateur87
tag
Olvastatok vagy hallottatok már valamilyen információt a Catia kerneles Solidworks-ről?
Az a probléma ami nem oldódik meg magától 3 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozzak vele!
-
kpityu2
őstag
Direktmodellezés Rhinoban.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
vzoltan87
tag
Sziasztok!
3d CAD/CAM programok felhasználsához szeretnék vásárolni egy gyors merevlemezt (ami nem ssd, mert az drága).
Kb. 10 000ft körüli összeget szánnék rá, és szeretném kikérni a véleményeket, hogy milyen típusúra lenne érdemes beruházni.
Köszönöm a segítséget!
-
kpityu2
őstag
válasz Amateur87 #6179 üzenetére
Azért ha valaki CNC megmunkálással foglalkozik, bizonyos alapfeladatokhoz illik felszerszámozni a gépet. Különben minek vette? Ha csak olyasmit tud megcsinálni amit Józsi bácsi is egyszerűen megold a Vörös Október Gépgyárból leselejtezett esztergáján, akkor jobban járt volna ha befizet egy golfklubba.
-
Amateur87
tag
válasz kpityu2 #6178 üzenetére
Mi az iskolai feladatot mindig a tökéletesen ideális esetnek tekintettük...sajnos Magyarországon a valóság ettől nagyban eltér.
Én úgy gondolom hogy egy 5db-os szériához senki nem fog beruházni speciális szerszámokra, bár ez a kész termék értékétől függ.
1:20-nál valóban ua. a feladat látható, csak ott volt pénz szerszámra
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz Amateur87 #6169 üzenetére
Technológiát nem egy szerszámra szokás tervezni. Legalábbis az iskolában. Megmondja hogy milyen szerszám kell hozzá, és punktum. Ha jobbos kell, akkor az kell.
Youtube1 (1:20-tól van egy hasonló megmunkálás)
Youtube2
Youtube3[ Szerkesztve ]
-
Amateur87
tag
válasz #06658560 #6176 üzenetére
Hasonló megoldás, bár amit én egyszer láttam un. profilra munkált kést, hát az sokkal cifrább volt...ezek ha jól gondolom inkább multifunkciós kések (leszúrás, nagyolás, simítás), szinte minden szerszámgyártónál megtalálhatóak ezek az alap késtípusok.
-
Amateur87
tag
Amit írtam ne vedd szentírásnak, én nem értek hozzá, kérdez meg egy hozzáértőt is.
Attól függ mekkora és milyen tűréssel kell dolgozni, de mivel a szerszámot úgyis be kell mérni, illetve csak azután fordítunk hogy az alkatrész egyik fele 100%-ra van munkálva ... nem hiszem hogy bármit is számítana.
-
-
Amateur87
tag
Ez gyárilag revolverfejes eszterga, mivel egyedi gyártásról van szó és a megmunkálandó hossz is elég nagy illetve csórók vagyunk, a következők közül választanék:
1: egy darab átkozott jobbos kés van a műhelyben - amit a szerszám enged lehető legnagyobb szöggel bemegyek a váll mögé majd kimunkálom a főorsó felé eső részt, majd darabfordítás és ugyanez, természetesen konturnagyoló és kontursimító ciklusokkal.
2: egy db jobbos és egy db balos késünk van - ekkor már kihasználhatjuk a revolverfej előnyét, így nem kell darabot fordítani, de maga a megmunkálás módja ua.
Szerintem.
-
richies
senior tag
sziasztok,
inventort nyuzom 5 eve mar ( volt fel ev solid edge meg sw is) es most talan lehetoseg van egy Kátyá-s melora, autok muszerfala, kapcsolok ,stb
full traininget adnanak.
szoval a kerdes ,hogy megeri-e valtani ha a jovobeli komolyab karrier epitesben gondolkodom, mindig is megakartam tanulni a catiat...
(a penz hasonlo lenne, igaz messzebb van, de kesobb koltozni tudnek.)koszi valaszokat!
Ric
Rozsomak of Power
-
Japep
tag
válasz Amateur87 #6169 üzenetére
Programot nem kell írnom rá (elvileg), még most csak az a kérdés, hogy lehet kiszedni azt a részt onnan.
Amúgy 12 mm mélyen kell leszedni az anyagot (ugye átmérőre számolva 24) és 80 mm hosszan. A lekerekítés: R5.
A darabszám kevés, maximum 5 db (egyedi gyártásról van szó).
A gépről nem tudom sajnos, milyen lehet - a neve: Topper TNL-85AII. -
Amateur87
tag
válasz kpityu2 #6167 üzenetére
Valóban ezzel a ciklussal legegyszerűbb a feladatot megoldani, de nem ez a kulcskérdés hanem a váll mögötti esztergálás, mivel azt nem lehet hagyományos jobbos késsel elvégezni.
Fő kérdés: mik az alkatrész főbb méretei??? Illetve milyen géppel szeretnéd legyártani (revolverfejes-e) ??? Mekkora a darabszám??? Ezen adatok ismeretében lehet a legjobb programot megírni.
Bár ez csak az én agyszüleményem, nem vagyok se cnc-s se esztergályos.
-
boecce
tag
A legegyszerűbb az un. "beszúró" késsel lehet megmunkálni.Mivel méreteket nem látok, ezért adódhat olyan gond is, ha viszonylag keskeny késsel relatív mélyen kell szúrni, akkor először csak kis mélységekben lépked oldalra a szerszám , a mélyítés megnövelése után újra ellépked, majd a kontúrt elérve, azon végigsimítani két irányból (pl. bal oldalt mélyít, majd kb. középig siklik, majd ugyanezt jobbról. Vannak olyan intelligens vezérlések , amikben ez a fajta megmunkáló ciklus alap kell hogy legyen.
Reggel addig röhögtünk a főnök ''viccén'' amig rá nem jöttünk, hogy amit mondott, az a napi feladat!!
-
kpityu2
őstag
Nem érzékelem a problémát. Igaz nem vagyok esztergályos, de szerintem kontúrnagyoló ciklussal simán kiszedhető.
[ Szerkesztve ]
-
Amateur87
tag
Valóban ezt a feladatot a legegyszerűbb többirányú esztergálásra alkalmas késsel gyártani, ráadásul vannak rádiusszal ellátott lapkák is. Pl Seco
Ha van pénz, sosincs probléma...
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
Szerintem megfelelő szerszámmal no problemo. Max revolverfejes szerszámmegfogó kell két szerszámmal, és akkor egy megfogásból megoldható a jelölt felület. De ez csak nulladik körben a véleményem, hozzáértőbb kollégák majd kijavítanak, ha tévednék.
-
Japep
tag
Hello.
Megint én, és megint segítséget kérnék.Tudom, hogy nem idevág a téma, de megint azért merem feltenni a kérdésem, mert csak ebben a szakmában mozogtok.
Ezen az alkatrészen, a pirossal jelölt résznek a megmunkálása nehézséget okoz egy CNC-esztergának?
Ugye ezt a felületet a középvonalra merőlegesen lehetne megmunkálni egy mozdulattal (persze több fogásban, mert leszedendő réteg 1 cm-es oldalanként), másképp a szerszámot akadályozná az egyik váll. Megoldható-e pl. egy széles-késsel? Vagy nem egy lépésben kellene, hanem kettőből?
Köszi előre is, remélem nem lesz harag, hogy ezzel a kérdéssel "bejöttem".
Üdv. -
Parson
addikt
válasz zolee-coul #6159 üzenetére
Anno nálunk diplomavédés után az egyik srácot az egyik kedves tanár eléggé elmarasztalta, de nem a műszaki szintű tudásának hibái, hanem a magyar nyelvi hiányosságai miatt, és akkor még finoman fogalmaztam. Nem mintha én maga lennék a tökély a magyar nyelvben, de azért tény, hogy egyesek láthatóan nem gépelési hanem nyelvtani hibákkal telerakva irják meg a hozzászólásaikat... és olyan ordenáré hibák esetén mint pl a helyragok helytelen (-ban, -ben helyett -ba, -be) használata eléggé érdekes, már már vidékies, szájból kapanyélkilógós képzetet társítanak a kedves kollégának. No de nem tisztem minősíteni, ez csak egy olyan szintű hiba (a sok közül), amit már nem lehetett szó nélkül hagyni...
Amúgy sok sikert a problémamegoldáshoz! Én nem foglalkozok Solid Edge ST3-mal.
[ Szerkesztve ]
-
zolee-coul
csendes tag
Hello !
segítség kellene, Solid Edge St3 ba , elkészítettem egy hegesztett szerkezetet. Az lenne a kérdésem hogy lehet-e valamilyen módon hegesztési jelentést készíteni ? gondolok arra hogy az egész szerkezeten milyen hosszú összesen a hegesztési varrat, milyen súlya van a hegesztési varratnak stb stb...
Inventorban úgy tudom van ilyen .előre is köszi a segítséget
Zoli
-
Atlantis
veterán
válasz benike123 #6156 üzenetére
Felesleges eladnod. Amíg megtanulsz egy programot, az a laptop bőven megfelel, sőt még utána is sokáig. Nem olyan gyenge gép az, csak viszonyításképp én sokkal gyengébb vassal kezelek közel ezer elemből álló összeállításokat, nem mondom, hogy röccenés nélkül, de a munkát alapvetően nem zavarja.
-
benike123
tag
hello!
másodéves gépész vagyok a bánkin és most van egy elég jó laptopom (i7 620m, hd5650 1gb, 4gb ram, 500gb hdd) és most azon gondolkozok hogy eladom és veszek egy pc-t itthonra, kb milyen "erősnek" kéne lennie h bármelyik gépészes tervező program akadály nélkül fusson rajta? ( ezután 1 darabig nem akarok másikat venni )
-
kpityu2
őstag
válasz _Sanci_ #6151 üzenetére
A nézet tulajdonságainál a Megjelenítés fülön fent van a Darabjegyzék beállítások gomb. Arra kattintva, a listában ki kell pipálni a Konstrukciós elemek listázását, Majd a megjelenő listában kijelölve az illető alkatrészt, a Mutat jelölődobozzal láthatóvá kell tenni. OK, majd frissíteni kell a nézetet.
-
_Sanci_
csendes tag
SE-ben (V20) hogyan lehet azt elérni, hogy az alkatrész másolatként beillesztett modell is látszon a műhelyrajzon?
-
Imics13
tag
válasz #06658560 #6146 üzenetére
Hi,
Ha csak az SE szinkron részét nézem, akkor is sok megoldás van erre.
Pl.: Méret magadásánal megjeleníthetem a módosítás előtti méret. Vagy felületcsoportot hozok létre, ami reprezentálja a módosítás előtti állapotot.
Ha vegyesen használom (szinkron és hagyományos), akkor direkt szerkesztés elemei beépülnek a modelltörténetbe...Van lehetőség, csak használni kell!
Üdv,
-
tycon
tag
válasz CockroachJoe #6145 üzenetére
display_silhouette_edges yes
show_shaded_edges yesfejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
kpityu2
őstag
válasz #06658560 #6146 üzenetére
Igazságod vagyon, mert modelltörténet alapú modellezésnél a felületmódosítások is megjelennek a modellfában és hozzá lehet piszkálni ha kell, illetve látni hogy hozzá van nyúlva . Tipikus eset pl. az elektródamodellezés, amikor a szikraközt így készíti el az ember. A dinamikus szerkesztéssel pedig könnyen lehet módosítani is.
A direkt modellezésnél nincs történet. Az van amit látsz. Nincsenek meg a modelltörténet előnyei, de problémái sem. Ezért mondtam, hogy régi felületmodellezés új köntösben. Viszont egy lehetőség ami adott esetben jól jöhet.
A gépiparban szerintem sem fog teret nyerni, de a dizájnereknek segítség lehet. Nekik nem kell a struktúrával és a kapcsolatokkal foglalkozniuk. A szerszámkészítőt meg úgyis csak zavarná a sok elem a modellfában, meg nem is rá tartozik, hogy miként készült az modell. Eddig is megkapta a kész termékmodellt valamilyen semleges adatcsere formátumban, azután boldoguljon.
Ha már újítás, nekem inkább a Rhino/Grasshopper féle node alapú modellezés hiányzik. Persze ez sem új alapvetően, hiszen csak makró grafikus felülettel, viszont sokkal átláthatóbb, ha az objektumok paraméter ki- és bemeneteit így kapcsoljuk össze. Mondjuk a gépiparban elvan nélküle az ember, de ezt a megoldás még nincs jelen a szilárdtest modellezésben. Tudomásom szerint.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
törölt tag
válasz kpityu2 #6140 üzenetére
Importált modellnél direkt modellezéssel faragva honnan lehet tudni, hogy az módosított? Zum beispiel egy alkatrészt kaptok valahonnan, ha ezt valaki faragja, akkor honnan mondható meg véletlen felülírás esetén, hogy ezt kaptátok-e, avagy sem? Mennyi vita forrása lehet ez a két fél között egy átalakítással, ha valami nem összerakható ez után? Variable filleteket lehet normálisan módosítani vele, akár letérő átmeneti profilokra is?
-
CockroachJoe
csendes tag
Köszönöm a segítséget, sikerült megcsinálni!
Csináltam egy könyvtárat a vázlatoknak, valamint csináltam egy vázlatot amit oda lementettem. Aztán .prt környezetben vázlat készítés, ott pedig sketch-->data from file-->file system... és innen már csak ki kellett választani a kérdéses sketch fájlt és beilleszteni. Megtaláltam az előre elmentett profilokat is, van sok jó, ezek a file system menü alatt vannak.
Azt be lehet állítani valahogy, hogy a 3D test kontúrvonalai látszódjanak?
Előre is köszönöm a választ!
-
Atlantis
veterán
válasz CockroachJoe #6142 üzenetére
Ahogy Parson írta, mentsd ki a szükséges vázlatokat egy könyvtárba, majd a config.pro-ban a pro_group_dir paranccsal add meg a helyét. Ezután a Sketch környezetben palettáról be tudod hívni őket.
-
Parson
addikt
válasz CockroachJoe #6142 üzenetére
Legegyszerűbb megoldás:
1. sketcher-ben File /save -> export
2. sketcherben insert data from file -> importHirtelen ez jut eszembe, de a WF4-ben már vannak előre definiált 2d-s profilok... vhogy ki lehet egésziteni azokat custom geometry-vel is.
-
CockroachJoe
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy proe wf4-ben hogy lehet behívni különböző előregyártott szkeccseket kihúzásra? Arra gondolok, hogy például egy acélszerkezethez különböző hosszúságú, de azonos keresztmetszetű profilokat használunk, akkor jó ha a keresztmetszetet nem kell külön újra megrajzolni, hanem egyszerűen egy könyvtárból kiválasztjuk a kész vázlatot, azt kihúzzuk, és ezzel létrehoztuk az új alkatrészt.
Hogy lehet ilyen könyvtárat létrehozni (ha jól emlékszem SE-ben alaksajátosság könyvtár volt ennek a neve), és hogy lehet ezeket a vázlatokat használni?
Előre is köszönöm a választ. -
Imics13
tag
válasz kpityu2 #6140 üzenetére
Hi,
Amit írtál az tetszik, frappáns és elég közel áll a valósághoz. A "csak direkt" modellező technológiának pont ez a tulajdonsága "még" nincs kiküszöbölve, de az SE-ben ezért lehet ugyanarra a modellre használni a szinkront és hagyományost.
A bonyolultabb részeket célszerű a hagyományosban folytatni. A lehetőség meg van, csak használni kell...Üdv,
-
kpityu2
őstag
válasz Imics13 #6139 üzenetére
Egyetértek. Véleményem szerint kiváló eszköz a felépített vagy importált modell módosítására, de komplett modellt felépíteni vele szerintem nagy bátorság. Persze egyszerű modelleknél lehet, de amikor több száz felületből álló testekről van szó, akkor elég macera a megfelelő részek kijelölése.
Nyilván csoportokkal, rétegekkel meg lehet oldani a logikailag összetartozó részek együtt kezelését (bár ezt megnehezíti, hogy az olyan egy síkba eső felületeket összevonja a rendszer, mint pl. a sarokelem zárósíkja és a doboz pereme), viszont ez nem több, mint a régi felületmodellező technika új köntösben.
Vagyis az a konklúzióm, hogy a logikai strukturáltságot a modellfelépítésben nem lehet nélkülözni, csak nagyon egyszerű esetekben.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Viccesen értettem, amúgy is jobban szeretem a szerencsétlenkedést a reklámvideóknál, mert több hasznos infóval szolgál. Jobban lehet látni, hogy mikor célszerű használni az eszközöket, és mikor nem.
Mert azért valljuk be, ez a trimmelés/tükrözés/összevonás eléggé avítt, ezt a Rhinoban is megcsinálom, persze a kényelmi funkciók nélkül. A videó éppen azt bizonyítja, hogy az építőelemek, definíciók elvesztése milyen problémákat okoz. Jelesül lehet trimmelgetni, húzogatni a felületeket ide-oda, ha az adott elemet transzformálni akarom.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
perfag
aktív tag
válasz kpityu2 #6133 üzenetére
A "ratyi" és az "ekézés" kifejezések remélem nem pejoratívak.
Benne vagyok a videóban: 1:20-nál elhangzik "na ez a módszer helytelen" - az én vagyok ott.
Nagyon rendes volt hozzám István, hogy megcsinálta ezt a videót (is), ebből értettem meg a szinkron logikáját. És az a méreg, hogy nekem ez nehezen ment, a b.dös kölykök meg lazán átálltak rá az első feladatnál.
Nem tudom másnál milyen a terméktámogatás, mert csak Solid Edge-t használok (limitált képességeimet sokszor ez is meghaladja) - de a graphIT-ról én csak szuperlatívuszokban tudok. -
kpityu2
őstag
Szerintem a Powershape csak kezeli a parasolid formátumot. Alapjában felületmodellező. Persze lehet hogy ez már változott mióta utoljára láttam. Mindenesetre a videón láthatóak (és hallhatóak) a koncepció korlátai. Viszont Imics13 videója tényleg elég látványos:
[link]Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
3DFan
aktív tag
válasz kpityu2 #6133 üzenetére
Ismerem a blog-ot, az illető SE terméktámogató mérnök. Korábban küldött egy mailt, melyben megdicsérte az egyik feltöltött videómat, hát bizony az jól esett.
Alá is beszél a videónak, nem csak nézni érdemes.
Itt van egy lista az alkalmazásokról amelyek Parasolid magra épülnek. Érdekes, hogy a PowerShape szerepel ott, a PowerMill viszont nem.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Generált modellen azt értem, hogy létezik egy rugó alkatrész. Meg akartam különböztetni a szimbolikus kinematikai rugótól, csak hülyén fogalmaztam. Amúgy tudomásom szerint ACIS mag van az Inventorban, illetve ACIS eredetű saját mag. De lehet hogy tévedek.
Egy kis ízelítő arról, hogy milyen ratyi az SE szinkronmodellezés. Csak hogy ekézzem is egy kicsit.
szinkron tükrözésInnen van:
[link]Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
3DFan
aktív tag
-
kpityu2
őstag
Egy szem rugót az SE is akármikor leanimál, generált modellel. Egy összetett kinematikai szimuláció már más tészta. Ha megnézed az Inventor rugós tutorial-ját, akkor látod, hogy mire gondoltam. Az pedig hogy mi van egy progiban, mi nincs... persze jó lenne ha minden lenne. Az adott cég üzletpolitikája dönti el, hogy mit rak a középkategóriás, és mit a felsőkategóriás szoftverébe. Azonkívül persze van ami az egyikben jobb, van ami a másikban. Nem érzek itt semmiféle problémát.
-
3DFan
aktív tag
válasz kpityu2 #6126 üzenetére
Sajnálatos, hogy SE nincs felkészítve rá. A világ halad, egyre magasabbak az elvárások e programokkal szemben is. SW, Inventor megoldotta, tessék követni a példát.
Engem az elv érdekelt, SE-hez férek hozzá, ezért ebben készítettem el.
Átvittem ezt a köteles szerelést a Motion modulba, a program átkonvertálta a kényszereket joint-okká, de itt már a modell térbeli forgatása is leterheli a gépet, darabosan mozog, és akkor hol van még a mozgás szimulálása.
Én nem látom, hogy durva poligonokból állna a rugó, sőt, például.
Egy kis ínyencség Neked. -
kpityu2
őstag
Az a baj ezekkel, hogy ha nincs speciálisan felkészítve rá a progi, akkor a rugalmas/hajlékony alkatrészt ugyanúgy kezeli mint a többit, ami hatalmas erőforrásokat igényel a tesszeláció miatt.
Ha megnézed az Inventort, ami fel van készítve az ilyen szimulációra a rugó durva poligonokból áll, csak vizualizációs szerepe van. Vagyis a 3D rugó nem modellezett alkatrészként van jelen, hanem csak reprezentálja a rugót mint kinematikai szimulációs objektumot.
Itt egy összehasonlítás az SE-be épített szimulátor képességeiről:
[link]
Az SE-ben a Simply Motion van, az NX-ben a Motion Pro. Tudomásom szerint.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Parson
addikt
Az előzőn is (lehet, hogy) forgott a dob. A titok nyitja, hogy ott körszimmetrikus volt a geometria, plusz felületi hibák sem voltak, ezért nem láttatja az időbeli változást a videón az ember - az idő függvényében történő elfordulás végett. Az újabb videókon viszont láthatóan a kiálló foggantyú vagy a bemarások nem tengelyszimmetrikus geometriát adnak, ezért láthatóan mozognak. Ennyire egyszerű a dolog. (Mindettől függetlenül még lehet igazad, és akkor az első videón nem forog a dob, de ez szabad szemmel nem megállapítható, a fent leirtak és plusz a környezet időbeni változatlansága miatt is.)
[ Szerkesztve ]
-
tycon
tag
Csináld meg a pontokat (az ON helyett Offset a Z koordinátás pontoknál). Utána Curve-Trought Point-Multi Rad. Fogja kérdezni a 3 pontnál a rádiuszt, utána már csak ha New-t választasz a Rádiusznál. Utána Variable Section Sweep Constans sectionnal, solid-Thin feature. És kész.
[ Szerkesztve ]
fejlesztőmérnök ny. közl. gépészmérnök
-
Jim24
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert a Pro E-ben elég kezdő vagyok. Pro E wf 5 -ben szeretnék 3D-ben vonalat rajzolni és a vonal mentén csövet kihúzni söpört kihúzással. Olyasmit szeretnék létrehozni, mint a Solidworks-ben a 3D Sketch.
A vonal koordinátái (talán kicsit érthetőbb lesz így a kérdésem):
P1: x1356; y0; z0
P2: x1356; y520; z0 ebben a pontban R115 lekerekítés van
P3: x775; y890; z210 ebben a pontban R150 lekerekítés van
P4: x400; y890; z210A segítséget előre is köszönöm.
-
3DFan
aktív tag
Szintén egy ügyes SW szimuláció: [link]
-
3DFan
aktív tag
-
3DFan
aktív tag
Ha a Boole művelet előtti (feletti) dologra kattintasz a modelltörténetben, akkor az lesz kijelőlve. Ugyanakkor ha a Boole műveletre kattintok, akkor nálam csak a hozzáadott test lesz kijelőlve, nem pedig mindkettő.
Vidd be szerelésbe a fogaskerekeket, kényszerezd össze, mentsd el Parasolid formátumba, majd megnyitásnál az alkatrész sablonnal nyisd meg, és ott lesz egy darab alkatrészmásolatként. -
gerii
addikt
Köszi a választ, és 3Dfan-nak is!
Végül úgy csináltam ahogy írtátok, kellett egy koordinátarendszert illeszteni a megfelelő helyre, és oda is tette.
Viszont a boole művelet nem hinném hogy működik, mert kiválasztom az egyesítést, utána a beillesztett testet, majd befejezés, de semmi nem változik, ki tudom jelölni a két testet külön-külön.
A boole műveletnek pont hogy egybeforrasztania kellett volna őket, nem? -
perfag
aktív tag
[Small engine animation ] Nekem ez jobban tetszik. Még mindig nem sikerült rendes lánc animációt csinálnunk. Belepusztulok!
-
3DFan
aktív tag
Inventor alatt kötél szimuláció: [link].
Látványos. -
perfag
aktív tag
1. Az egyik alkatrészt megnyitod, a másikat beilleszted Alkatrészmásolatként (Ott van a Vágólap csoportban).
2. Felületmodellezés menü> Felületek csoport> Felületcsere lenyílóban: Boole művelet, válaszd az egyesítést.
Lehetséges probléma: a két test nem egymás mellett van a beillesztés után.
A probléma megszüntethető: a beillesztendő testnél beteszel egy segéd koordináta rendszert, a beillesztésnél a párbeszédablak tetején találsz egy lenyílót, amelyik mellett írja, hogy Koordinátarendszer, no ott kiválasztod a segéd koordinátádat.Kicsit bonyolultnak tűnik így elsőre, de megnyugtatlak, tényleg az.
-
-
gerii
addikt
Sziasztok!
Solid Edge ST1-hez lenne szükségem egy kis segítségre:
Adott két alkatrész, és azokat szeretném egy alkatrésszé varázsolni. Összeszerelés nem jöhet szóba, egy darab .par fájlt kellene kapnom.
Ezekről lenne szó:A fogaskereket a Solid tervezőjével csináltam.
Ha megnyitom az egyiket az alkatrésztervezőben, és behúzom mellé a másikat, akkor nem tudom normálisan elhelyezni, ráhelyezni a másikra.
Ha úgy csinálnám hogy az egyik alkatrész lépéseinek a profiljait átmásolom a másikba, így gyakorlatilag újrarajzolva azt, akkor a sok bonyolult lépés miatt soha nem végeznék.Nincs valamilyen egyszerűbb lépés, módszer erre?
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest