Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    válasz tomcica #40098 üzenetére

    Nekem akkor majd ez a 200/200 fog kelleni később. Decemberben tervezek kigyorsítani 8k-ra. Egy hónap szerintem elég lesz rá, nem várok csodákat, csak hogy normálisan lefussam ezt a fél távot a versenyen.

    Amit nem értek, hogy ez az anaerob küszöb hogy működik. Azt írják, hogyha átléped, akkor sebesség és időtartam függő is lesz a pulzus, tehát minél többet vagy abban a sebesség tartományban, annál jobban megnő. Én versenyeken teljesen mást tapasztalok.

    Van 3 elvileg anaerob küszöb feletti fokozatom: 169-176, 177-187, 188-199, mindegyik ritmus váltással jár, legalábbis tudom mikor melyikben vagyok, mert máshogy futom őket, cadence-en viszont csak annyi változás látszik, hogy 87-ről átmegyek 88-90 környékére, illetve a harmadikban a sprinteknél azért meg szokott ugrani az is. Inkább a tartásban, talaj érintésben, lábmunkában, ilyesmiben mások ezek a fokozatok, jobban előre tolom a csípőm, kevésbé engedem le a sarkam, és magasabbra emelem a lábam a második fokozatban és a harmadikban. Az elsővel félmaratont szoktam menni, de emelkedőkön átlógok a másodikba is, ha PB-re megyek, mert nem veszek vissza a sebességből. A másodikban 10k-val próbálkoztam legutóbb, de nem jött össze. Talán tartható azon a távon, ha jobban hozzá szokok, aztán lehet, hogy inkább 5k vagy valahol a kettő közötti távra lesz jó. A harmadikat csak sprinteknél szoktam látni, nem tudom, hogy meddig tudok benne maradni, nem próbáltam soha 1km-nél hosszabb távra, és az is nagyon odatesz. Igazából egy ideje nem nagyon erőltetem vagy maradok a tartomány alján 195 alatt, mert amikor legutóbb maxon résztávoztam, akkor mellkasi fájdalmam volt tőle, bár állítólag csak valami bordaközi izomgörcs vagy ilyesmi lehetett.

    Ami versenyeken előfordult már, hogy a verseny feléig semmi gond, megy a tervezett pace a tervezett tartományban. Néha felmegy a felső határáig a tartománynak, ha emelkedő van, vagy ha az elsőről van szó, akkor átengedem a másodikba egy darabig, de általában ebből nem szokott gond lenni. Aztán a verseny közepén hirtelen befigyel egy 190-es érték valahol, és onnantól elfogyok, és vagy visszaveszek, vagy teljesen elszáll a pulzus. Nem tudom mire vélni. Futottam már félmaratont 176-os átlaggal, és simán ment, PB lett. A következő évben lefutottam ugyanazt a félmaratont, a 176 nagyjából ott is stimmelt, aztán a felénél bejött a 190, és kénytelen voltam visszavenni 0:30-al, mert végem volt. Olyan mintha az első két tartomány jóval kevésbé függne az időtartamtól, mint a harmadik.

    Azért nem értem ezt, mert az ember azt várná, hogyha sok a pace és anaerobban van, akkor fokozatosan kúszik fel a pulzus, de nem ezt tapasztalom, hanem egy darabig stabilan ott van az adott tartományban a pulzus (főleg a 187 nálam az a korlát, amit nem szokott átlépni hosszú versenyen), aztán jön a fal, és onnantól elszállna 190 fölé, ha hagynám. Mit gondolsz mitől lehet ez?

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák