2 nm-es chipeknél is modernebb lapkákat fejlesztenek az EU-ban

Az imec európai kutatólaborjai 2,5 milliárd eurót kapnak, a cél a 2 nm-esnél modernebb chipet fejlesztése, amelyből számos európai ágazat profitálhat.

A belga imec közleménye szerint az európai, vezetői kutatólaborjai a European Chips Act keretében 2,5 milliárd eurót kapnak, hogy tesztüzemben fejlesszék és teszteljék a fejlett chipek következő generációját.

A 43 milliárd eurós csomagot még 2023-ban jelentette be az EU a helyi chipgyártás támogatására, ellensúlyozandó Kína és az USA, valamint egyéb kormányok hasonló intézkedéseit, amelyekre a világjárvány alatti ellátási zavarok után került sor.

Az imec Leuvenben lévő kutatóközpontjában a 2 nm-esnél is modernebb chipeket fejlesztenek majd, ezek az európai iparágak, tudósok és startup számára is igen fontosak lehetnek, mivel kellő tőke nélkül túl drága lenne ezek tesztelése, fejlesztése.

Márpedig a TSMC, az Intel és a Samsung idén és jövőre már 2 nm-es chipeket dobnak piacra, az ezeket készítő üzemek pedig igen nagy költséget jelentenek.

Az európai kutatás-fejlesztés támogatná a jövőbeli, fejlett chipeket, európai és globális eszközökkel. Az imeg szerint a mostani tőke az autóipart, a telekomszektort, az egészségügyet és sok más ágazatot is segíthet támogatni.

A mostani pénzt EU-s programok, a belga kormány és az ASML adják, de német, francia, finn, román és ír kutatóközpontok is jutnak pénzhez.

Az EU-s tervhez a pénzt egyébként főleg a tagállamok adják, de eddig elég keveset osztottak ki: csupán az STMicroelectronics kapott 2,9 milliárd eurót egy francia gyárra. Az Intel és a TSMC eközben az EU jóváhagyására vár, hogy a németektől több milliárd eurónyi támogatást kapjon két új német gyárhoz.

Az imec vezérigazgatója, Luc van den Hove egyébként elmondta, hogy az európai chipiparnak a kutatásra és a fontos chipgyártó eszközökre kell koncentrálnia, nem pedig mindent elsöprő chipgyárral előállnia. Szerinte ugyanis nem lehet fejlett chipet gyártani európai technológia nélkül, amit jól mutat, hogy a gyártást biztosító eszközök terén a legnagyobb a holland ASML, amely pedig alapjaiban német alkatrészekre és az imec kutatásaira épít.

Azóta történt

Előzmények