Új hozzászólás Aktív témák
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154097 üzenetére
Valahol 7MWh körül lehet, óraszám/hatásfok függvényében ez azért egy eléggé nagyojó elhelyezést feltételez, 570KWh/hó átlagban, télen is tudja havonta, amikor naponta nagyságrendileg 1,5 óránnyi az érdemi termelés. A monokristályos azért "jó", mert annak rendes, teli napfényben jobb a hatásfoka, négyzetmétere nem olyan lényeges. Éves szaldóval tök korrekt, vastagon kijössz pozitívba, haviban már ugye nem, cserébe 8 hónapban meg túltermelsz. Itt a kérdés az, amikor kiszámolod, mennyibe fájt, mennyi számlát nem fizettél ki, mikor fordul pluszba, és mi a várható élettartam.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154096 üzenetére
Ez volt a tavalyi év:
jan 340,
febr 360
nov 284
dec 197
A többi az bőven 400 felett van. Kicsit optmiláisabban fogyasztanánk, nem ész nélkül, mint most, akkor 2-3hónap lenne épphogy minuszos. Sztem a havi fogyasztást azt reálisan 300 alá be lehet vinni télen. Nekem monokristrályos van és ma már nem olyan brutális panelteljesítmény, asszem sharp 370 vagy vmi ilyesmi, akkoriban ez volt kb a max, a 400Wp-s azok már aránytalanul drágábbak voltakrégi kollégáét nem tudom, ő azt vagy 10-15évvel korábban rakhatta össze, de bőven 10kW feletti, de nem emlékszem már.
[ Szerkesztve ]
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154095 üzenetére
Igen, a polikristrályos jobb szórt fényben, de így az összhatásfoka rosszabb, mint a monokristályosé, tehát valamit-valamiért. Ezeknek a dolgoknak én akkor szoktam hinni, mikor nem a szaldóelszámolást, hanem a havit látom, Jahnoval szoktunk online napelemadatokat nézni, aztán láttam már novemberben frissen telepített 10KW rendszert 100 wattot termelni. De ha számolok egy átlag napsütéses óraszámot (1600h/év), és az 5,4KW telepen 100% hatásfokot, ami 8640KWh/év, az 720KWh/hó, az végülis nevezhető pazarlásnak, de kiugrónak azt sem mondanám, és a valós termelés ettől egészen biztos, hogy jelentősen elmarad.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154088 üzenetére
Én sem tudom, akkor még egyedül élt vagy max bnőjével, de nem járkált be irodába, meg ilyenek. Viszont cserébe baromi nagy rendszere volt és arra emlékszem, hogy mondta, hogy polikristályos, hogy a szórt fényt is jobban tudja hasznosítani.
Nekünk nincs nagy rendszerünk 5.4kW, de ez is csak 2, max 3 hónapban termel kevesebbet az elhasználtakhoz képest, és mi pazarlóan használjuk az áramot.
Évek óta nem vagyunk kollégák, nem beszéltem vele, de az utolsó info az volt, hogy elköltöztek onnan. -
WiZARD
addikt
válasz
Jahno #154081 üzenetére
Ha kezelővel kérem akkor kihozzák, különben gondolom plusz pénz.
Ez a másik, hogy nekem nem lesz-e 3x annyi idő, meg hepehupás meg mittudomén.
Lehet majd bepróbálkozok valami környékbeli fb csoportban, hátha van rá jelentkező és látatlanban megbeszélek fix árat, hogy ne itt a látottak alapján kezdje 2x szorzóval a kalkulációt.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154082 üzenetére
Mondjuk azt el nem tudom képzelni, hogy hogy csinálja, amikor november végétől január közepéig szó szerint nullát termel a telep, és ezen kívül is van simán tavasszal olyan, hogy napokig esik az eső. Azt szintén kétlem, hogy árban akárcsak nagyságrendileg köszönőviszonyban lenne a bekötéshez képest.
-
blueboi69
őstag
-
Jahno
veterán
válasz
2-More #154076 üzenetére
Éppen elég azon vakaróznom, hogy odahaza annó spórolásból fürdővécékonyha körökben lehet van átfedés és lehet csak 1 nullát kapott, ami nem teljesen szabályos, viszont ha az egész házat egy áramkörre kötöm körbe akkor sem verjük fogyasztásban a 10 Amper feletti csúcsot, az meg 2.5 réznek röhögve. Most nézegettem a kiselosztót, de jobban bontani kellene, szóval meglátjuk mire jutunk. Max. 2 szálat kellene befűznöm valamerre.
Okos szarból meg ennyi esik ki egy ciklusra a fürdőszobából
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #154082 üzenetére
Nekem is valamikor 20 éve egy júzerem, meg ugye Nautilus is ott hobózott a rencsen. Akkor az még kezdetek kezdete, nem volt pizzasütő, bár a júzer sok pénzből csinálta meg, annó Tőle hoztam a kenyérsütőt amiben modernebbre váltott. De minimál világítás, minimál konyha, hűtő, semmi extra.
-
Jahno
veterán
válasz
WiZARD #154078 üzenetére
Szerintem nem vészes, de ennyiért ki is hozzák?
Haversrácnál akadék volt a kocsinak, meg ne már az utcán álljon, szóval bejártunk vele a kapu mögé. Utána ha már ott van akkor el is rendezkedett vele a kert körül, embernek meg beintett. Kinek mi áll kézre én egy dekopírral előbb csinálnék nagy bajt, mint bobcattel, de lehet ami szakembernek 3 nap az nekem 3 hétvége lesz.
Akad aki a targoncára is azt mondja, hogy elvileg egyszerű, nem vészes, aztán tele a YT mókásabbnál kevésbé mókásabb dologgal. (képem nekem is van, de titkos)
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154077 üzenetére
Sehányat nem bírnak ki, ahogy senki nem bír ki napokat akkuról, kivéve ha valami pitypangzabáló hippik, akik még szarni is a munkahelyükre járnak. Ha életszerűen élsz otthon, azaz főzöl, mosol, társai, akkor az ilyen alap otthoni 5-10KWh akkupakkokról max elmész 1 napot, nagyon jó esetben. Ez tényleg arra van, hogy napközben programozottan mosol, szárítasz géppel, ezalatt teleküldöd az akkut, este elmegy róla a TV, vagy a mosogatógép, bevágsz egy pizzát a sütőbe, és társai.
-
WiZARD
addikt
Kis bobcatet, homlokrakodót kezelni mennyire űrtudomány?
Kertben van még bőven tennivaló, és kezdem unni a pofátlan pénzeket amiket kérnek erre emberek.
3-4 napra inkább bérelnék napi 40ért gépet, mint napi 120ért kezelővel.~700m2-t kellene rendberakni, hogy a vége nagyjából sík is legyen és közben lehetőleg ne zúzzak le semmit (széthordani rá homokot, aztán összeforgatni az egészet, utána leszedni 7 centit, vakondhálót berakni, vissza rá a földet)
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154076 üzenetére
Igen, csak ők visszatáplálós rendszert csináltattak, így lehet a hibrid rendszerekben nem jártasak. Végülis el tudom hinni, hogy az akkus csomagot úgy használják, ahogy írtad. Kérdés, hogy hány napot bírnak majd így ki meg milyen akkuval? Litium vagy munkakku vagy akármi más.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #154073 üzenetére
Ezért várjuk Ipolynál a kiöntést, éjjel teliholdkor mert az sincs mindig hiába van fa :-D
De ezt is meg kell találnod. Jégmadár meg olyan, hogy Nautilus kölkök kiszaladnak a part mellé és lehet 2 hetente látnak belőle. Vagy nem. Fa is ott van, keresheted egy darabig, mire megtalálod.
Bár ami mindig ott van az sem mindig ugyanúgy néz ki, ehhez is kell időjárás, vagy észre sem vesszük:
Téli hajnalban Pest leglátogatottabb része és ikonikus fája:
Tavasszal még felismerhető:
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154072 üzenetére
Oké, igazából annak hiszel akinek akarsz, én csak mondom, hogy ekkot előtte nézz körbe, nézd meg a linket amit küldtem, pár ilyen rajzot, eon-os levél is kevés, akkor higgyél két random embernek, én ettől még jól alszom.
A panelekbe pont, hogy nem raknak semmi védelmet, mert az be tud krepálni és nagyobb szopó a tetőn cserélni bármit is. Főleg, ha több sor van és középen szarik be a valami ami viszit az egész stringet, akkor derítsd ki, hogy mi a szar.... -
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154070 üzenetére
Én azt tudom mondani, amit itt nekem mondtak: hogy nem mehet szigetüzemben, ha nincs betáp, lekapcsol az inverter és vele az egész hóbelevanc. Az, hogy a panelen milyen kapocsfeszültség van, az már teljesen más tészta, jegyzem meg, logikailag ott is úgy lenne a normális, hogy maga a panel választ le, azaz, van benne valamekkora szintű okosság, mint pl PoE esetén, hogy a 48V ugyan ott van, de nincs hozzá csak minimális áram, és addig nem is ad ki többet, amíg nincs fogyasztó a túlvégen, meg van rövidzárvédelme, meg stb stb. Modern akkuk se olyanok már, hogy rádobod a villáskulcsot és szikrát hány, mert amit te látsz két kapcsot rajta, amögött van némi elektronika, tény, olyan is van, hogy nincs.
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #154068 üzenetére
Igen, sok helyen van de ez nem olyan, hogy odamész és van meg ott meg akkor. Ezen térkép alapján van is a piros négyzetre sok szép nagy terület. Kipróbálhatod :-D Ráckevei Duna hossza kb. 60 kilométer, van 2 oldala, néhány helyen 4 oldala és ezen a darabon derítsünk fel kb. 40 madarat. Vagy belebotlik egy turista is és nahát, vagy jön a végeláthatatlan pöcsölés is.
Szóval van közelebb is, "csak" meg kell keresni és akkor ott helyben lenni. Jókor. Tata pld.egy biztosabb pont akad jókor, annak csak 5ezres a beugrója, viszont nagy teleobi nem árt hozzá. Ott már van beépített emberünk, elvileg megnézzük azt az időszakot, mikor a növendékeket eteti, majd tanítja repülni. Ez legalább egy szezonon belül ismételhető. Aztán ha 3 méterrel odébb költöznek egy fűcsomó vagy bokor mögé ahogy a nutriák tették, akkor pont fene megette az egészet, majd következő szezonban újra próbálkozhatsz.
Legtöbb kép úgy készül, hogy mozgási körzetében etetik, direkt olyan magasra olyasmi ágat tesznek amire le fog szállni és alatta akváriumban vannak kis halak, hogy garantáltan oda csapjon le így ha két géppel fotózol, akkor egyik az ágon mehet másik meg sorozatban a lecsapáskor. Ugyanez a legtöbb ragadozó madárnál. Legtöbb gyurgyalagosnál is adott távra kiraktak beszálló fákat. Ezek fajtánként ki vannak válogatva, milyen magasra és milyen funkcióra. Ugyanúgy válogatnak, mint a kocsmatöltelékek, ha egyiknek késdobáló az igénye egyszerű fröccsel és csapolt sörrel, másiknak a puccos hely ahol eltartott kisujjal issza a narancsos jégert :-D Egyik elbújik, másik magasabbról kémlel körbe, vagy inkább közelebb legyen a vízhez.
Közelebb még veresi tavaknál is látták már többen (egyszer én is), pár ezer darab valóban van az országban. Igazából fókát meg jegesmedvét egyszerűbb találni a térképen is, mert ráböksz és van, csak még messzebb. Ez már nem olyan, hogy odamész és ott van, ha felosztod az ország területét valami rácsra és beleszórsz 1000 darab pöttyöt.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154069 üzenetére
Egyrészt, nem innen indult a beszélgetés, hanem, hogy tiltott, pedig nem.
Másrészt a solárkábel szigetelt ugyan és elég combos az az mc4 csati is amivel szerelni szokták, de a panelek fent össze vannak kötve, - ahogy mondod, párhuzamosan is és sorosan is - tehát ami lejön a tetőről mondjuk 5-8m vezeték ott azért combos amperek vannak. ÉS azt vedd bele, hogy ez DC. Annak sokkal durvább az élettani hatása, mint a váltóáramnak.
És itt az szép és jó, hogy le van szigetelve, de egy tűz esetén amikor mondjuk a tetőtér szakad be a panelekkel akkor ott azért lehetnek csupaszon vezetékek, vagy amit slagol a tűzoltó, az a víz is befolyhat mindenhová és ezt magyarázták anno, hogy a vizsugáron keresztül rázza meg a tűzharcost. Nem tudom volt-e már erre példa, de gondolom nem viccből találták ki.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154061 üzenetére
Egyrészt, de, komolyabb központi vas ott is leválasztódik, meg van rajta management port amin át rálólatható tűzriasztóra, társai.
Ez már nagyon fingreszelés, de ha ha igazán nagyon nézzük, a lényeg az, hogy ne vágjon agyon senkit a villany, vagy plusz rövidzárlat ne okozzon további tüzeket. A napelem kapocsfeszültsége jellemzően 36 volt, és a solarkábel is elég combosan szigetelt, bajonettes csatikkal, szóval annak kisebb az esélye, hogy maga a panelről rázzon meg v csapjon agyon valakit az áram (most tudom, az áram öl, nem a feszültség, meg a paneleket sorolni is szokták, nem csak párhuzamosítani), de akkor is, nagyobb gikszer az, hogy ég a ház, az inverteren meg ott a 230V, és vele a fél házon.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #154067 üzenetére
"Mennyivel egyszerűbbnek tűnik, mint a jégmadár költségvetése, ahol 13ezer/fő előző estére a szállás, 20ezer pénz másnapra a les (idén lehet emeltek is) és 500km autózás..."
miafasz
Ez ennyire eldugott?
Rákerestem, eszerint elég sok helyen van [link]
Nincs valahol közelebb? -
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #154037 üzenetére
Bármerre lehet súlyozni, fecske az kb. 5 hónapon keresztül ott van, anyóshoz közel volt. Ha útközben kerülővel beugrottam haverért akkor kb. 10 km autózás, elég hamar megtaláltuk, viszont combos hardver kell hozzá. Nyomod a gombot, profit. Laza nyári délutános program, vagy könnyebben kimész reggel 4kor, mint Zalaegerszeg külsőre.
Többször lehet próbálkozni, sok más is van a környéken, 2-3 kilométeres sétával a világot meg lehet fejteni. Akad egy csomó madár, jól megnézed és fotózni már nem mindig könnyű, akkor sem ha átlagos képnek néz ki. 180-200 faj előfordul, lenne miből válogatni.
Mennyivel egyszerűbbnek tűnik, mint a jégmadár költségvetése, ahol 13ezer/fő előző estére a szállás, 20ezer pénz másnapra a les (idén lehet emeltek is) és 500km autózás...
Mindegyikhez más mák kell, fecskénél jelen esetben kevesebb a külső tényező ami keresztbe ver és talán idén sem kerítik körbe.
Vagy témához kell helyet keresni, vagy elmész valahova és majd valami történik. Mondanám, hogy vízparton több vízimadarat lehet találni, de egyszer fél napot kódorogtam Soponyán mire a sok hektáros területen a bekötőutat megtaláltam aztán elsőre több gém és kormorán volt az Erzsébet híd - Petőfi híd közti rakparton, mint ott
Egy ilyen fához nem feltétlen kell combos hardver, de járulékos utazással pár ezer kilométerünk és mérnökóránk benne van, hogy csak a terepet és a tárgyat megtaláld. A fenti kép is ilyen felderítő túrán készült, nem is annyira a világ végén. Környéken pár 10 km-en belül elég sokat nézelődtünk, most az a terv, hogy inkább biztosra és messzebb kellene menni.
Kerek 4 éve jártam arrafelé, akkor pöttyöztem be, mint lehetséges helyszín. Utána csak a többit kell megnézni, mert nappal látod merrefelé van északdél, kb-ra hol bújt el mögötte a falu, de ezen kívül innen fotelből megállapítani, hogy miképpen nézne ki az összkép, ahhoz kevés vagyok, szóval ki kell próbálni.
Fa nem nől olyan gyorsan, néha lombkoronával néz ki jól, néha nem. Tavasszal megnézed mert télre kopaszon jó lesz valamire, akkor télig mögé épül egy akkugyár, előtérbe napelem farm, vagy csak simán körbekerítik. Ha télen nézed meg, akkor tavasszal véletlenül sem kaszálják körbe, ott fogsz állni 1.5 méteres gazban vagy megközelíthetetlen repce mezővel körítve és vakarózol. Amiket múltkor mutattam táblákat azok valóban nem mindennaposak, de nálam bármire is fel kell készülni március 1 hajnal 4kor nyílik a tejút szezon, azt idén meg kell csinálnom valamilyenre
-
Jahno
veterán
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154058 üzenetére
" egy visszatáplálósnak ugyanúgy le kellene oldjon a hálózat fele visszatápláló részének, ha tűz van"
Nem az old le tűz esetén! A tűzvédelmi kapcsoló az a solár kábelen van, hogy az oldjon le, hogy az inverter ne kapjon inputot a panelektől és ne tolja vissza a delejt a házba!
eleve az on-grid visszatöltős és a hibrid inveretereket teljesen máshogy kell bekötni a hálózatba. a hibrid inverter az teljesen megegyezik bekötésileg egy ups-el.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154057 üzenetére
"Központi UPS is akkor lehet, ha fel van tüntetve, hogy itt biza szünetmentes táplálás van"
ha úgy gondolod, hogy ez elég a ups-nél, akkor miért nem elég a nem visszatáplálós inverternél?
"Meg azért ha ég a gunyhó, más tészta hogy locsolják a tetőt, az UPS meg az alagsorban, mint amikor fenn van a tetőn a napelem és az kapja az áldást, miközben ég."
A tetőlocsolásnál teljesen mindegy, hogy az inverter az lekapcsolt-e vagy sem. A napelek a solárkábelen adják a delejt, függetlenül attól, hogy az inverter működik-e. Hiszen a két csupasz vezeték közt is fesztültség van, amit a napelemek termelnek. Ez amit írsz ez marhára nem ellenérv a hibrid rásegítős inverter ellen.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154055 üzenetére
Hatalmas különbség van közte, én a logikát mondon, hogy egy visszatáplálósnak ugyanúgy le kellene oldjon a hálózat fele visszatápláló részének, ha tűz van, mint egy hibridnek, ami hiába nem táplál vissza, a hálózat fele azért van egy lába.
Így van, süt a nap, termel, elhasználod egy részét, többi megy akksiba, megtelik az akksi, visszatáplál, este, vagy amikor nem süt, addig mész akkuról, míg az le nem merül, másnap/visszajött a nap, goto1. És az egész hóbelevanc folyamatosan hálózaton van, azzal van szinkronban, oda-vissza folyik a delej, és ha a hálózati oldal levágódik, akkor leáll az egész belső rendszer is, nem megy tovább akkuról szigetben. Rá is kérdeztek, hogy WTF, és azt mondta a villanyos ember, fizikailag létezik rá modul, technikailag meg lehet oldani, meg tudja mondani, mit kell bele tenni, de tilos, nem szabad úgy üzemeltetni, ő nem mondott semmit.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154054 üzenetére
Leverik, hidd el, pláne sűrűn lakott részeken nem fognak azzal gecizni, kinek hol van a milyen villanyórája. Az, hogy szakasz, az meg fordítva is igaz, lehet, hogy az Üllőit nem nyomják ki 1:1, de hogy pl budakalászon v szentendrén még az sem biztos, hogy egy 20-30 házas utcát egyben le tudnak szakaszolni, és nem mindjárt egy egész blokkot nyesnek le, az is biztos.
Központi UPS is akkor lehet, ha fel van tüntetve, hogy itt biza szünetmentes táplálás van. Meg azért ha ég a gunyhó, más tészta hogy locsolják a tetőt, az UPS meg az alagsorban, mint amikor fenn van a tetőn a napelem és az kapja az áldást, miközben ég. -
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154053 üzenetére
Nem. Nem és nem. Hatalmas különbség van a visszatáplálós és nem visszatáplálós inverter között, pontosan ebben a működésben!
", ha megszűnik a hálózati betáp, az én logikám szerint meg kellen szűnjön a visszatáplálás is"
A hibridnél pont nincs visszatáplálás, soha semmilyen formában.
"nap->áram->inverter>elhasznál/akkuba tárol míg elhasznál->maradék visszatáplál."
Ez stimmel ha jól értem. Tehát amíg a napelemkből több delej jön, mint amit abban a pillanatban elhasználunk és elmegy akkutöltésre is, akkor azt visszatápláljuk. Oké. Az akksik feltöltődnek véges időn belül, süt a nap, öröm bódottá.
A logikád szerint éjjel mi van? Használjuk az akksit és ha az elfogy akkor a hálózatot?
Tehát minden éjjel lemerítjük (valamennyire) az akksikat, majd a következő napsütéskor vissza? De áramkimaradás esetén az akksikból semmit nem használunk el? Ez utóbbi elég fura gondolat szerintem. -
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154052 üzenetére
" leverik a tüzibuzik az utcában a villanyt"
ez egészen biztos így van? Értem én ,hogy az utca az inkább csak egy szakasz a reális, merthát ha az Üllői út végén kigyullad valami akkor ne a corvin moziig legyen már sötét, de azért na. Én ilyenről még nem hallottam. Adott háznál leverhetik, akkor benne van, hogy lehet olyan házrész ami akkor még áram alatt van. Erre van a tűzeseti leválasztó ami bizonyos vezetékhossz felett kötelező is.
Viszont akkor ups-el ugyanez a helyzet, hiába kapcsolják le a villanyt kívülről, attól még maradnak áramkörök amikben ott a 230V. Most akkor az miért elfogadott?
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154050 üzenetére
De azt érted, hogy logikailag nincs összefüggés aközött, hogy visszatáplálós e vagy sem, hiszen, ha megszűnik a hálózati betáp, az én logikám szerint meg kellen szűnjön a visszatáplálás is. Az akkupakk nem a szigetüzem miatt "kell", hanem a pufferelés miatt, azaz, nap->áram->inverter>elhasznál/akkuba tárol míg elhasznál->maradék visszatáplál.
-
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154048 üzenetére
Nem a szolgáltatót kell érdekelje, nem őt veszik elő, te mész a kaptárba, ha valakit agyonkúr az áram a te portádon. Pontosan ezért van az, hogy tűz esetén kijön a nagypiros, ami árt a fogaknak, akkor leverik a tüzibuzik az utcában a villanyt, és le kell álljon az invertered is. Ha nem áll le, és úgy kell makettkodni, hogy jajj hol a villanyóra, jajj fel van e jelölve, közben meg a tető vígan ég, az annyira nem fun, nem?
-
2-More
tag
válasz
hobizoli #154047 üzenetére
Lehet pofáztam már, jártam évekig a Mars kisállateledgyárba, Bokrosra. Eleve Bp mellől 3 óra, mire levered, és nettó 1 óra, mire bemész, mert jajj van nálad páka, jajj, milyen a csavarhúzó. Benn LOTO rendszer, jézus+mária is lelakatol, higéniai kapu, sniccer elkobozzák, társai. Azt' mégis megjárta az országos híreket, mikor egy melóst megsütöttek a gőzvezetékben. Valahol értem a biztonsági előírásokat, hogy tényleg, egy továbbítószalagot ne lehessen csak úgy elstartolni, mert nem látod fekszik e alatta valaki, de gondolkozni se gondolkoznak ám, szóval ha nincs lakat, elindítja, és nem nézi van e ott mégis valami v valaki. A másik, hogy a címkeapplikátor miatt ugyanígy leáramltalanítják a mindent, közben meg ugye áram és sűrített levegő nélkül tesztelni se tudsz.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154046 üzenetére
" A lényeg az, hogy amikor áramtalanítják az utcát, attól te a házadat nem üzemeltetheted szigetüzemben a napelemről, hanem az inverternek le kell kapcsolnia, mikor érzékeli, hogy a hálózati oldalon már nincs betáp."
Ez kinek és miért is lényeges?
Marhára nincs így, rengeteg embernek van ilyen invertere és vígan elvan áramszünet esetén."Eleve van egy ki/bekapcsolási sorrendje a ketyerének, mennyi idő alatt áll szinrkonra a hálózattal."
Nem, ezek a hibrid inverterek pont ilyenre vannak kitalálva - és nem is drágák amúgy -, hogy van hálózati betáp, akksi, napelem és kimeneten 230V. A napelem az elsődleges utána a betáp utána az akksi a priorizálás. Ezeket kapcsolgathatod ki-be, ms idő alatt vált, és a kimeneten folyamatos az üzem. Ha bejön egy felhő akkor szipkáz a hálózat felől, ha áramszünet van akkor a napelem + akksiról. Ha ez kevés, mert elkókadt már az akksi és a nap sem süt, akkor nyilván lekapcsol. Ennyi.
Itt egy példa, a victron ráadásul egy elég jó márka:
[link]
Hidd el, hogy ez működik, legális, be sem kell jelenteni.
Amiket az ismerőseid csináltak, azok nem ilyenek. Azok visszatáplálósak. És különbenis, ha nem használhatja házon belül áramszünet esetén akkor minek az akkupack? -
válasz
Jahno #154036 üzenetére
XM-5el kereső nélkül én megdöglenék és ha az a gép műszaki kategóriájában megfelel, akkor talán valami E3 és társai környékét választanék.
épp gondolkozom, hogy mit vigyek nyaralni. ma elvittem kirándulni az a6300-at, abból egész oké képek jöttek (világosban, sötétben nem nyomkodtam), de nagyon buta fókuszrendszere van ahhoz képest, amit az a74-ben megszoktam.
van még itthon egy zv-e10, aminek viszont nincs keresője, azt ki kell még találnom, mennyire zavar. főleg hogy annak a kijelzője videókamerás stílusban forgatható, ami fotózáskor inkább hátrány, cserébe sokkal okosabban tud fókuszálni. -
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154043 üzenetére
Ez egy szimpla kivitelézi hiba, semmi köze ehhez. Bárhol lehetnek szar kötések. Viszont ott, ahol az ember általában utánajár, hogy mi is ez, hogyan kell bekötni stb, ott szokott lenni annyi annyi szakmai igényesség, hogy jól van bekötve. Ott ahol semmiféle tudás nélkül megléévő cuccok vannak mindenhogy kötözgetve, az sokkal barbárabb megoldás.
Villanyszerelős csatornákon vannak rémtörténetek, főleg amikor jön egy festőbrigád, aztán nekiállnak villanyt szerelni, de mégrosszabb amikor jön a fizetett szakember és életveszélyesre köti a rendszert.
Az is ritka, hogy kijön valaki áramot szerelni egy random házba és nem tud róla, hogy van napelem. Oké, előfordulhat végülis, ezért kell mindenhova kimatricázni, hogy napelemes betáplálás van, hogy pld tűz esetén se kezdje a tűzoltó a takarásban lévő termelő napelemekre locsolni a vizet. Akármi is lehet. Viszont villanyszerelő jellemzően a kismegszakító lekapcsolása után is rámér a vezetékekre, hogy ne érje meglepetés.Egyébként ha a házban hozzánemértés miatt valaki áramütés miatt hal meg, azt a szolgáltatót nem igazán szokta érdekelni. Őket az érdekli, hogy az ő rendszerükön ne legyen áram, amikor ők lekapcsolják, tehát ne legyen visszatáplálás olyankor. Semmi más.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
2-More #154043 üzenetére
en ezt a mindenhova is EPH-t sem ertem amugy
van egy lepcso meg egy allvany a sorbarendezonel
egymashoz(!) is van csavarozva M16-s csavarokkal, nyilvan tobbel is
jon az erintesvedelmi jogyerek, es sipakol, hogy de nincs EPH kabel kozotte
ja majd tuti az a par mm2-s ződddsárga hianyzik am onnan tutira, mert amugy az M16-s csavarok nem adnak eleg vezeto keresztmetszetet, es attol nincs am egyenpotencialon, aaaaaa, foleg hogy a labaknal kulon is le vannak csavarozva meg ugyanarra a foldre is
masik, jonnek a tuzoltosagtol korbeajulni eppen changeover kozben, egyik raklapon ott a kovetkezo gyartas cimkeje, pont a tuzjelzo elott, ahol nem lehetne
faszul lett kijelolve mert mellette van a masik raklapnak a helye az aktualissal
jonnek ugy 10-12-n, de egyiknek sem tunt fel, hogy ott nem lehetne semmit tarolni
masik, eves törékeny eszközök agytagitos néni, hogy LED vagy neon megvilagito armatura nem lehet repedt, mert beleesik gyartas kozben a muanyagdarab a termekbe
eleve zart csőrendszerben kozlekednek a mindenfele folyadekok, nem ilyen felulrol nyitott vályúkban, szoval nem ertjuk mire gondol
de hogy a palackfujogepnel a fujas kozben(!!!) belerepulhet a darabja a palackba
na itt mar ereztem, hogy atom mod képben van az emberunk a folyamattal
eleve fujas kozben a fuvofej a a szerszam tetejen van es hermetikusan zar meg tomit pont a fujas miatt, szoval ha az normalisan a lenti pozijaban van, akkor nem tud beleesni semmi kivulrol, mert lepattanna magarol a fejrol
ha nincs lent, mert a szelep megkukult, akkor a ~60mm légrésen, ami a fúvócső fent es lent allapota kozott van olyan légfüggönyt fúj oda a 40bar, hogy erőből sem raksz be ott semmit...de abbol meg ugy nem lesz palack se, szoval tokmind1
masreszt a fúvókerek is forog am eleg jo keruleti sebesseggel, annak is van egy menetszele eleve... -
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154045 üzenetére
Ezt mondom, hogy nem a visszatáplálás a lényeg. A lényeg az, hogy amikor áramtalanítják az utcát, attól te a házadat nem üzemeltetheted szigetüzemben a napelemről, hanem az inverternek le kell kapcsolnia, mikor érzékeli, hogy a hálózati oldalon már nincs betáp. Nem tudom, hogy ennek mi a törvényi vagy technikai előírása, azt tudom, most drótoztatta be két kollégám is, EON-os buli keretében, akkus pufferrel, és mindkét esetben ez volt a matak. Eleve van egy ki/bekapcsolási sorrendje a ketyerének, mennyi idő alatt áll szinrkonra a hálózattal.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154044 üzenetére
" Inverter felől bejön a delej ugyanígy, be a villanyóraszekrénybe, és ugyínígy rá van kötve a házad hálózatára, központilag. "
Na ezt nem érted jól vagy én nem értem, hogy mit nem értesz.
Itt a szünetmentes a példa, ugyanazt képzeld el csak az akksi helyén napelem van és gondold át újra az egészet. A hibrid invertert eleve úgy kötöd be, hogy arra vagy direktbe kötöd a fogyasztót amit meg akarsz táplálni vagy valami elosztót kötsz rá, vagy eleve az egész házat. De akkor aki villanyt szerel, annak tudnia kell, hogy le kell kapcsolni az invertert, de ilyenkor úgyis úgy kötöd, hogy az inverter után vannak a kismegszakítók, azt meg csak lekapcsolod szerelés előtt. Aki meg nem, annak mindegy, hogy van e inverter vagy sem....
Szünetmentest sem tiltja semmi, az sem táplál vissza sehová. -
2-More
tag
válasz
blueboi69 #154042 üzenetére
"Namost akkoriban az volt a mondás a napelemes topikban, hogy aki ilyet csinált, attól végül nem kértek semmit se, akitől meg igen, az beküldte online az inverter technikai leírását, amiben benne van, hogy nem tud visszatáplálni és ennyiben maradt a cucc. Őket az érdekli, hogy ne bassza meg a villanyszerelőt az áram, ha szerel. Meghogy ne terhelje a hálózatot visszafelé.
Fb-on tán még benne vagyok a szigetüzemű napelem csoportban, ott a csoport nagyrészének ilyen hibrid invertere van, ugyanis a sima szigetüzem hobby-ból marhára nem éri meg, az akksik ára miatt."Eztet írtad, hogy "végül nem kértek tőle semmit", azaz, nem tudjuk, hogy végül úgy lett e bekötve és mennyi, hogy nem tud visszatáplálni, vagy de. A másik, hogy ha tud visszatáplálni, ha nem, a kötés központi. Nagyon parasztban, egy drót a hálózat felől. át a villanyórán, át a kismegszakítókon, rá a házad hálózatára lebontva körökre. Inverter felől bejön a delej ugyanígy, be a villanyóraszekrénybe, és ugyínígy rá van kötve a házad hálózatára, központilag. Nem csak az a lényeg, hogy ha az utcában áramtalanít a mameluk, felmászik az oszlopra, és te visszatáplálsz, akkor ne bassza le az oszlop tetejéről a szikra, hanem az, ha áramtalítanak, mert iksz, és valaki benyúl a kapcsolószekrényedbe, ott ne vágja agyon az áram.
-
2-More
tag
válasz
NauTiLUS_HUN #154040 üzenetére
Csak pont ez a lényeg, hogy van. Ha hosszabb a drót, még a napelem-inverter közé is kötelező az egyenfeszültségű ágra a leválasztó. Az, hogy "kérik" hogy legyen leírva a visszatáplálás módja, azt meg úgy kell érteni, hogy KÖTELEZŐ. Az sincs megtiltva, hogy nekem legyen a házon belül szünetmentes köröm, de ha az úgy van megoldva, hogy a betápnál feldrótozok egy akkus bemenetet is, és nincs egyértelműen feliratozva, és valakit agyonvág, akkor megyek a Bastille-ba. Ezek azért nem azok a dolgok, hogy túlmagyarázás. Főleg a magyar villangyszerelési kultúrával. Tavaly nyáron volt egy olyan eset itt a gyár2-ben, hogy kijöttek kötelező érintésvédelmi vizsgálatra, ilyenkor nem áramtalanítanak, mert hát minek azt, meg eleve, egy misi az állásidőnk. Bejött a két srác, lepattintotta a szekrényben a fedelet, belemért, visszarakta, kaboom. A fedél négy sarka vissza van hajtva 90 fokvan, és 1-1 bepattanó klipsz tartja a helyén. Mögötte ott a feljövő betáp, 3x160A. Ahogy a 3 betáp meg volt saruzva, a vezeték és a saruvég közt volt kb fél centi szabad réz, nem volt zsugorozva. Ahogy benyomta a fedelet, a visszahajtott él és a lemez pont engedett annyit, hogy mint a kés, be tudott bújni abba a fél centis résbe, és mind a három fázist összezárta. A kettes kemez fedél éle úgy elégett, mint a papír, a két klipsz szintén a kilépési pontokon, ahol az áram ment a főd felé. És ez egy irodaépület, 1000A tömör réz betápsínnel az alagsorban, mégcsak nem is kábel, ahol rendszeres, kötelező előírás van. Képzeld el mi van kanifaszi guszti házánál, ahol a "engedj oda értekhozzá" szintű kötések vannak.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #154039 üzenetére
Semmi nem illegál, pont azt a levelet osztottam meg veled amit az eon nekem küldött.
Pont hogy pár napja leírtam, hogy lehet a lugasra feltolok két használt napelemet amiről el tud ketyegni a router/wifi/modem áramszünet esetén, aztán körbenéztem megint.
120-200ezer között egy csomó 2kW körüli off-grid hibrid inverter van. Le is írták az egyiknél, hogy a bejövő betáp az galvanikusan van leválasztva a többitől.
És csomó olyan van, amihez akksi sem kell a működéshez.
Amit fedez a napelem azt onnan küldi a fogyasztóhoz, amit nem fedez éppen, azt a hálózatból. Klímát rákötöd azt kész, amíg süt a nap, ingyen megy a klíma.
Ezek több éve működő és forgalomban lévő cuccok, rengeteg embernek van. -
NauTiLUS_HUN
tag
válasz
2-More #154039 üzenetére
Amennyiben nincs visszatáplálás, kit verne agyon az áram? Ezt egy kicsit túlmagyarázzátok. A grid-tie rendszereknél nem tud kit agyonverni az áram ha nincs bejövő közmű hálózat. Kivéve ha a napelem és az inverter között matat.
Pont emiatt kérik, hogy legyen leírva a visszatáplálás gátlásának a módja. De az sincs megtiltva hogy neked legyen egy szünetmentes köröd a házban, vagy több.
-
Jahno
veterán
válasz
-szabi- #154033 üzenetére
XM-5el kereső nélkül én megdöglenék és ha az a gép műszaki kategóriájában megfelel, akkor talán valami E3 és társai környékét választanék. Ha az ár számít. Még lehet az E2 is. Elsőre tetszett. Egész jó gép lenne, csak sok a ha... Lassan kapcsolt be, elment aludni, 1 perc környéki/feletti záridőkkel is baja akadt.
Egy darabig szopattuk egymást a márkával (mellé sokat volt motoros zoomos obim, az nem az én világom), most is van kölcsön T1+10-24. Itt is elsőre az obi választékkal nem voltam kibékülve meg a hasonló szorzókkal, hogy nincs alsó polcos cucc, nagyobb tele mocskos drága de nincs. Használt piaca szerencsére pont jól jött, mindkét váz hamar elment meg az utolsó obim is. Utána timelapsenél esett szét és folyton kikapcsolt, nem nekem való, hiszitis hektikus basz. Képminőségre és egyébre viszont jó, egyidős Pana fókusza sokkal erősebb. Itt néztem, hogy jó irányból fordulnak a repülők és lennének csillagok, valamit csak ki lehetne hozni belőle aztán ez a köcsög T1 is elszabotálta [link]
-
npera
addikt
válasz
-szabi- #154033 üzenetére
Fuji X-M5 vázat ajánlott? Ahhoz akkor kellenek majd obik is, az az igazi rabbithole. Natív obikat néztél vagy manuál obikkal tervezel konvertálni?
Én még bőven a kovid előtt váltottam rendszert. Volt egy Canon EOS-10D vázam, hozzá egy EF 28-135 "kitobi" és egy Sigma 100-300 f4 zoom. Meg egy Zenitar 16 mm-es halszem is, ha jól emlékszem. Vettem egy nagy levegőt és sikerült eladni gombokért a használtpiacon, aztán vettem egy Panaszkodik GX7-es vázat kitobival. Utána erős hátszélbe kerültem, mert Jahno segítségével hozzájutottam elképesztően szép állapotú használt ruszki obikhoz. Lett kétféle 58 mm-es Helios, 135 mm-es Jupiter és mivel nem vagyok teljesen normális, ezért Japánból rendeltem Super Takumar 50 mm f1.4-es obit is.
Apukámtól örököltem egy fotóstáskát, jó kis keletnémet cuccokkal. Abban van Flektogon és Pentacon is, amit konverterrel lehet adaptálni az M4/3-ra.
M4/3-ra van 2 natív obim. Egy Sigma 19 mm és egy Panaszkodik 25 mm. A Sigma alapvetőn Sony gyújtótávra készült, mert 1.5x-ös szorzóval értelmes fókusztáv jön ki (28,5 mm), míg M4/3-on 38 mm-es "senkiföldje". Szép a képe, tömege kábé nincs is. Fujin ez pont jó gyújtótáv lenne, az is 1,5x-ös asszem.
Helios 44-2 szépen csavarja a bokét....
-
-szabi-
addikt
Tegnap épp egy fotós bolt mellett sétáltam el, ha már arra jártam benéztem.
Kértem az eladót mutasson egy a6700 és egy z50ii gépet.
Kitette az asztalra én meg mellé tettem lx15 gépet.
Mindkettő gépen a 16-50-es kitobi volt.
Persze nagyobbak mint az én gépem de nem olyan vészes.
Ezzel a kitobival még bőven a hordozható-turistáskodó, elfér a kis-táskámban kategóriába esnek.
Mivel látta, hogy nekem a méret fontos ajánlott egy x-m5-s gépet.
Tegnapi mászkálós napon 336 képet csináltam, ebből 24 került a kirándulós képek közé.#153980 zetor2000
#153982 -igu-
Végül én is ennél maradtam szobahőmérséklet és nincs benne semmi.
Tegnap este a mászkálós nap végén kellemesen melegített. -
npera
addikt
Svéd csodasofőrök. 100 feletti számú kocsi ütközött össze ráfutásos balesetben.
Csak azt nem értem, hogy miért nem képesek távolságot tartani és sebességet csökkenteni, ha csúszós az út? Agyatlan banda... -
Jahno
veterán
válasz
npera #154030 üzenetére
Ahhát, 500mm-es nevenics rettenet. Egy vidéki srác vette, rájött, hogy vacak aztán odaadta volna tök ingyen, de azért kezébe nyomtam egy nagy Milkát meg sört. Ráadásul mázli, mert 100 méterre dolgozott tőlem, így hamar nyélbeütöttük a boltot. Itt sok választás nem volt, kb. a fal előttre fókusz, aztán nyomtam a gombot. Srác vett egy rendes cuccot kb. 6 millió forintért, mondván az jobb lesz és érezzük az arányokat
Használtan ma már 3 körül megkapod. 1-2szer rohangáltam vele, de szerencsére nem érzem a csít, hogy ilyesmire szükségem lenne.
[ Szerkesztve ]
-
npera
addikt
válasz
Jahno #154027 üzenetére
Ez vicces, rákerestem. Nem EF, hanem FE és Sony. 21k SEK-ért fel is számítják
Ja, ezekkel a természetfotókkal elég sok erkölcsi megfontolás is jön. Volt az a "természetfotós", aki gigantikus beton cuccokkal nyomult a természetben, aztán végül valami kitömött jégmadárral meg is dőlt. Ott nem annyira számított az erkölcsi kérdés.
-
Jahno
veterán
válasz
npera #154026 üzenetére
Fenti obi az 200-600as. Nem is a kategória teteje, de még a képzeletbeli Ekcelemre sem tud felkerülni. Néha eltarhálom, az jól jön :-P
Ürgék meg olyanok, nincs az a kaja mennyiség amit ne nyelnének be. Ez is sokféleképpen értelmezhető dolog, mert klasszikus értelemben véve nem természetfotó, ha etetéssel beavatkozol az életükbe, kiemelt területen nem is szabadna, gyakorlatilag a ragadozó madaraknál is azt mondják, hogy ha bolti egeret eszik vagy kirakod a hentestől frissen vásárolt kisüzemi wagyu marha cafatokat, akkor legalább rendes kaját kap és nem mérgezett patkányt.
Fenti képnél ott a tábla, az a természetvédelmi övezet határa és a karókig lehet elmenni. Nyáron lehet lenézek ide, mellette úgyis van egy jó kávézó.
-
Jahno
veterán
válasz
-NoVa- #154021 üzenetére
Van még rovaros teljesítményünk bőven, attól függ kinek a kezében volt a gép. Idei tervünk ez lett volna, hogy többet járunk ide, aztán két dolog miatt is változott:
Tán visszanézünk idén, de lehet elköltöztek. Volt ott egy kis morgás a részemről, mert ha fél méterrel odébb megerőltetem magam akkor természetvédelmi bírság, bár a fecskéket ez pont nem érdekelte. Gólyatöcs már hisztisebb, az kiabál és idővel rájön, hogy békés hülyék vagyunk. Kutyásokat már nem szerették annyira, mint a fotósokat utána más meg quaddal rohangált ugyanott, ahova mi be sem mertünk osonkodni.... 4 hónap múlva aztán jött a dózer és kicsit átalakult minden. Rohadnának meg. Odébb az erdőben találtam egy látszólag elhanyagolt gyurgyalag/parti valami helyet, arról írtam az MMEnek is, regisztrálták és tavasszal lehet visszatérünk néhány ásóval elegyengetni a terepet, hátha visszatérnek.
-
Jahno
veterán
válasz
npera #154014 üzenetére
Egy szemben fecském tán akad, de elég tré lett a minősége. Lehet majd ráerisztek egy modernebb okosítójavító proggit. Attilának van fecskéje, nézd meg még balra egy kis pötty légy is látszik, amire éppen rárabolt:
Konkrétan modellt állt. Én meg egyéb okok miatt feladtam ott a próbálkozást és kapott rendes werket:
Kályhacső színéről is látszik, hogy még nem az én területem, de majd lesz :-P -
Jahno
veterán
válasz
-NoVa- #154016 üzenetére
Asztrós csoportban van most az, hogy mindenféle AI okosított képekkel példálóznak, lassan az üti meg a szintet és hiába baromi erős a hazai mezőny, vagy valaki 2 év alatt megüt olyan főnyereményt, ami műszakilag jó esetleg felfedezés, vagy csoda együttállás, átlag civil már nem is értékeli. Esetleg a nagyon értelmezhetetlen szarokra lelkendezik pár követő. Vagy kinek mi az érték, egyik havercsaj különlegesen védett vadvirágokat fotóz. Nem egy nagy művészet ahogy kinéz, tavalyi év termését most kezdjük összesíteni, ezekből legalább tudjuk hol van és lehet művészkedni is, Neki inkább az a cél, hogy megtalálta akkor és ott:
Egyikre ráböktem, az 2x200 km + 14 kilométer gyalog. Másik az közelebb van a kocsihoz, de 2x300 km, hátvaze az ország nincs ekkora :-D Másikkal lehet csalunk, szereztünk egy mobil verziót
-
Jahno
veterán
válasz
blueboi69 #154013 üzenetére
Egy része lehetséges, a kondezcsík meg a lúd az metematikailag létezik de nagyon necces az együtállása, gondolom sejted. Madarászok Holddal, repülőfotós arcok szeretnének hasonlókat repülőkkel és Holddal de még azok közt is akad aki évekig dolgozik rajta, pedig a Hold járása és a járatok is elég rendesen kiszámíthatók. Lúdnál a kb. irány és az időpont szokott meglenni, többi lutri. Ez sem az, hogy kimész és délután lekattintod, az biztos. Egy csomó ilyet fenntartással kell kezelni, mert mindig mindenki trükközik.
Fát persze, hogy egyszerűbb megcsinálni, max. ott kezdődik, hogy keresni kell egy ilyet. Jelentkezés nálam sok söért, mert kellene hasonló terep az egyéb képekhez :-P Igazából nagyobb gép sem kell hozzá, csak megfelelő látószög. Ez is abból indult ki, hogy megnézzük mit nem tudunk, aztán nap végén az országkerülésből legalább ennyi kisett. Először évek mennek el azzal, hogy találj pár ilyet és még a fekvése is jó legyen.
Sáskás képben is van valami fura, meg kell kérdeznem hozzáértőbbeket és ezek azok a képek amik ezerrel terjednek Instán és csoda katitntós oldalakon, mert 5+1 különleges pillanat ésatöbbi, de egy "eredetibb" és 800x800as felbontásnál nagyobb valahogy sosem kerül elő, ami már gyanakvásra ad okot, utánajárni meg nehéz. Mostanában AIval generálni sokkal könnyebb
Asztrós csoportot is elöntötte a hulladék, annak is érdekes lesz a vége.
Opció olyan, hogy vagy szembejön valami és véletlenül bemákolod, vagy kitalálod mit szeretnél megcsinálni. Dolgozni is kell vele, meg hamar ott vagy, hogy pld. kétszer láttam jégmadarat, egyiknél csak annyit, hogy aztazannyátmiez és kb. 6 másodperc alatt fogtam fel, hogy az volt (és ebban is van pár 100 óra terepi nézelődésünk), másiknál célirányosan tudtuk, hogy hol fészkel (június környékén vissza is kellene menni) és hellyel-közzel sikerült bemákolnom. Ott állandó lakó, számítani lehet rá, csak ezer munkaórát simán bele lehet tenni ücsörgős nézelődésbe. Küzdöttem vele rendesen, átlagos kép lett róla mert éppen csak nézett és nem zabált, amikor zabált az nekem kicsit messze volt, még egy jó fél millió forintnyi objektív hiányzik hozzá. Ehhez is :-D
Összességében ez a kép azt is jelenti, hogy most reggel 4 körül indulsz (júniusban ez inkább hajnal 2 óra), 25ezer forintnyi költség és kb. délre érsz haza. Vagy lesz valami vagy nem, aztán goto 10. Ismétlés mert ezek mellé lehet, hogy 10ből 10szer a madarat sem látod. Van egy része ami kevésbé tervezhető. Mellékesen nagyon kicsi de legalább gyors, oszt eddig jutottam, lesz még jobb is:
Ugyanez vadludas képre, Tatán ott van több 10ezer alany, jobbnál-jobb képekkel jön haza mindenki. Mikor nagy erőkkel célirányosan lementünk akkor pillanat alatt ilyen köd lett és le is maradtál arról a 3 percről, míg fotózható a történet. Távolban vannak ludak, majd ismétlünk.
Rohadék üstökösnél anyázok csak, azt meg bírtam volna oldani, csak éppen autó nem volt, vagy Limoval nem szerettem volna olyan hatótávot kifizetni, amire szükségem lett volna. Elméletben tök jó, ha van vonat meg Oszkár isEzt meg lehetett volna lőni, évi egy lehetőségem ezzel tavaly elbaltáztam, idénre majd lesz más.
Az "ami meg odabasz:" madár Holddal az legalább 2 kép, ha egyáltalán létezik így és nem három vagy még több.Hold, táj és a madár is külön képről van, ezek terjednek, mint állat, de én az etetett idomított dolgokat sem mindig szeretem meg ezt a sok képből összelegózást. A sárga tükröződés is érdekes a vízen, tipikus ködös napfelkeltés tájat tett alá, csak a kép tetejét satírozta le. Madarat is jobban kellene ismerni a rendes kritikához, amihez nem értek. Nekem csirke mindegyik :-D Ha nem netről töltötte felét, akkor is 3 kép meg utómunka.
Két vércsét pld. betájoltunk, ami 1 kilométeres területen belül szedi a pockokat, azzal érdemes lenne foglalkozni, még itt is az objektívek végét feszegetem, de legalább 100 km-en belül van, az teljesíthető.
Poharashoz van pár hasonlóm, naplementés kökörcsines is, de nem elég jó és jövő hét szerdán meg utána készül a következő, most írtam fel a naptárba
Ahhoz is egy jobb hely kellene. Mindegyiknél ott kezdődik a nagy kaland, mikor meg kell találni és elsőre felmérni, ami fotelből néha könnyűnek is tűnhet.
Meglátjuk mire jutunk, idéntől van egy lesem is, búbosbanka pld. rendszeresen jár oda. Legtöbb amúgy azon múlik, hogy keresel helyet és megcsinálod. Attól függ mennyit szeretnél csalni mert majdnem mindenki csal. Egy jól kinéző madaras kép sokszor csak a pénzen múlik. Párszor
Ez is pld. eléggé terjed a neten, ami idomított madár (ez sem sok van a környékemen, itt még a lehetőség is sovány) amivel éves nagyságrendet kísérleteztek, mire kiadta és úgy repült, ahogy szerették volna:
Ez a kép is terjed egy olyan csávótól, aki évente megbukott már, mert kitömött modellekkel operált természetfotós pályázaton és egy időben pont a jégmadár volt a leghamisítottabb állat, amivel nyomultak.Szóval nehéz ügy, akiket ismerek és folyamatosan termelnek, évente meg van 1-2 kiemelkedő fotójuk azoknál csak azt nem értem miképpen bírnak api 4-10 órákat terepen lenni és miből finanszírozzák néha az egészet, ha nekem civilnek egy jégmadaras átlagos kép kb. 50-60ezer forinttól indul és ha a rohadék nem szeretne békát enni, mert az télen nem mozgolódik ellentétben a madárral, akkor annyiszor goto 10 + szorzók, míg ki nem adja és akkor otthon kell mellé 1.5 napos hiányzáshoz kreditet gyűjteni :-P
-
npera
addikt
Nekem a kedvenc baglyos képem ez, amikor a bagoly elszáll előtted és barátságosan int a "kezével"...
-
blueboi69
őstag
Na még ezek:
de ha már állókép:
ami meg odabasz:Én értem azt, hogy ezek profi fotósok és neked is vannak kurvajó képeid, pont ezért nem értem ennél a fánál, hogy miért értékelted túl, mindenki máshoz képest.
De látod a feniteknél valahogy eszembe sem jut, hogy ezt meg tudnám csinálni a fotós helyett, a fánál meg igen. Sztem ez lehet a magyarázat. Ne vedd magadracsomó alkotásom nekem is értékes, más még néz rá, hogy ez micsoda fos, szóval én teljesen átérzem
-
blueboi69
őstag
Új ház építés, olcsó fűtésszerelő: [link]
-
blueboi69
őstag
Jahno, csapszerelésed kapcsán ezt láttam vmelyik nap és lementettem, hátha jól jön
[link] -
-NoVa-
addikt
válasz
npera #154007 üzenetére
Pedig pedig. Itt még 1.5%-ot ér el a munkáspárt is választásoknál, szabadon lófrál az orrmányos jószág az Ázsia center előtt, bejár a nyest, róka, kapirgál a tyúk, kultúrsokk ez a javából.
Átlag Budáról idetévedt polgárnak ez olyan kultúrsokkot okoz, mintha meglátnák a checkengine lámpát világítani egy Toyotában.
-
blueboi69
őstag
válasz
Jahno #153998 üzenetére
Nem leszólni akarom, olvasom itt, hogy mennyi dzsuvában túrázol, hogy lőjjél egy képet és lehet jó is, de én rájöttem, hogy mi az ami miatt engem személy szerint ez nem mozgat meg. Az, hogy ez egy fa, aminél még a színek sem annyira jönnek át (lehet amúgy élőben szép volt), de olyan, hogy ezt kis túlzással, de bármikor fotózod, vagy úgy van időd beállítani, újat csinálni, akármi. Odamész két nappal később ugyanott áll. Érted...
Én az életem képe gondolatnál olyanra gondolok amit a büdös életben nem tudsz még egyszer meglőni, de lehet, hogy más sem.
Mondjuk ilyenek:Tudom, kapjam be
-
-NoVa-
addikt
Vótmá, csak megint szembejöttés ki ne maradjon belőle senki
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Csak egyfajta 5G-t támogat majd az új iPhone SE
- Trollok komolyan
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Villanyszerelés
- Kell-e új tápkábel a GeForce RTX 50-es sorozatú VGA-khoz?
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...