- Windows 10
- Videó stream letöltése
- Windows 11
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Hálózati / IP kamera
- Mégsem évtizedek múlva tarolnak a kvantumszámítógépek?
- Hamarosan önthetik a pénzt a DeepSeekbe
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Új életet vihet az Amazon a James Bond-világba
- Otthoni hálózat és internet megosztás
Új hozzászólás Aktív témák
-
zetor2000
őstag
válasz
Jahno #153899 üzenetére
Ezek inkább 16-17E vagy alatta, jellemzően 20E alatt vannak. Néha adok csak ki 1 üvegre 20K+ -t, mert azért az na. Inkább veszek 2 olcsóbbat ~20...28 közt, de akkor azok!
Most tesztelem a Jägermeister Orange-t, jéghidegen nyamm... meg mellé jött a Mount Gay, azt így volt a 2 üveg 23E. Ajándéknak meg kaptam egy uborkás tonikot, ami hátizé... egynek elment, de nem a kedvencem.
Martini+vodka, felrázva, nem keverve... aztán lehetel James Bond.
-
Jahno
veterán
válasz
zetor2000 #153898 üzenetére
Lehet jónak jók, de én 20ezrest nem sűrűn adnék ki így italra. Haver most adott két drágább viszkit, azt elszopogattam, de magamtól olyat nem tennék. Most van két üveg felesleges Martini, majd alkalomadtán ránézek mit lehet vele kezdeni. Múlt hetekben inkább kocsma volt, otthoni sör meg egyéb fogyasztás kicsit csökkent is aztán meglátom marad-e.
-
zetor2000
őstag
válasz
-szabi- #153892 üzenetére
Keress olyat, hogy "Demon's Share - El Oro Del Diablo" (3 évig érlelt) vagy olyat, hogy "Demon's Share - La Reserva Del Diablo" (6 évig érlelt) vagy olyat, hogy "Demon's Share - Rodrigo's Reserva", azt az olyan, hogy jóleszneked.
Esetleg Don Papa / Don Papa Baroko, ha kicsit többet áldoznál rá. Ezek 20K HUF alatt vannak jellemzően, és teljesen vállalhatóak.
A Demon's Share kellemes, puncsos faszaság. Kezdőknek is meg haladóknak is okés lehet. Azért, mert 3 évig érlelték, még lehet finom, de azért, mert 15 évig érlelték, még lehet ugyanolyan, csak sokkal drágább. (Zacapa 23yo egy mély sóhaj, és válasszunk másikat...) Még van nálunk a Lidlben a karácsonyi akcióból, 9990 Ft a Demon.
A Don Papa kábé az, amikor "megérkezik" az ember. Ha ettél régi Leó puncs jégkrémet, na, ez olyan. Ha az bejött anno, akkor ez beüt. A Baroko kicsit rátesz egy lapáttal, de nem feltétlen érezni annyira, hogy jajj. Még van nálunk a Lidlben a karácsonyi akcióból, 15.990 Ft a Baroko, a sima nem volt / már elfogyott (de asszem nem volt, mert akkor olyat vittem volna a céges karácsonyra).Ezeken túl van még pár, amit javasolnék, de egyelőre idd meg a Kraken-t, aztán készülj egy rendes utazásra.
Jelenleg egy üveg bzuihegyet (Mount Gay Black Barrel) bontottam meg, ennek a tartalmát kóstolgatom, ez nem az a tipikus fent említett rumos íz, hanem egy kicsit markánsabb valami. Erősen érezni rajta valami olyat, hogy na, ez...! Alkoholos is, meg rumos is, de nem édeskés, hanem valami másabb. Fasza.A #rumnapló bejegyzéseim alatt talán lelsz még pár dolgot, ami hasznos lehet. A fentieket érdemes kipróbálni, a 3 éves Démon a Kraken árfekvése, a 9éves se sokkal drágább. Néha ki lehet fogni pohárral, meg mittoménmivel, cca ugyanannyiért.
Már sok pénzt költöttem rumokra, van, amiről mesélek, meg van, amiről lebeszélnélek.
[ Szerkesztve ]
-
-
Jahno
veterán
válasz
-szabi- #153892 üzenetére
"után úgy alakítják, hogy fájjon és önként szereled le a paneleket a tetőről."
Akkor le kell kötni a visszatáplálós óráról. Többi meg mágneskapcsoló kérdése, de erős beruházás és logisztika lesz.
" továbbra sem lettem tömény rajongó"
Van ezer féle verziója a rumnak is. Ne add fel. Vagy irsai szőlő pálinka, mostanában vannak jók.
[ Szerkesztve ]
-
-szabi-
addikt
válasz
WiZARD #153880 üzenetére
Nem tudom követed e a napelemes topikot, úgy tűnik a szaldó mint név marad csak a tartalom változik majd. Esélyes, hogy a választások után úgy alakítják, hogy fájjon és önként szereled le a paneleket a tetőről.
#152574 A. Crowley
Ma vettem egy üveggel Kraken Black spiced rumot.
Az illatát nem tudom azonosítani, szerencsére nem az a masszív alkohol illat.
Az íze, nos... hmm... továbbra sem lettem tömény rajongó. De legalább nincs az az érzés ami pálinka vagy vodka esetén. Azért ez pozitív.
Lehet ennyi idősen már kár erőltetni és maradni kell annál ami bevált, a sör és a fröccs. -
Sipi-
őstag
Nálunk fixen 380-420 kWh megy el egy hónap alatt. Minden lámpa led-es, de mosógép, szárítógép és mosogatógép sokat megy. Főzünk, sütünk is rendszeresen. Hűtő, fagyasztó, 2 málnapc, 1 atom-os minipc, 4 laptop és légtisztító. Kb. ezek az állandó fogyasztók. TV napi 20 percet megy meg hétvégén 1-2-szer 1,5 órás film erejéig.
-
Jahno
veterán
válasz
A. Crowley #153888 üzenetére
Mosást és hasonlót még szerettem van ona mérni és azt, hogy mennyi a csúcs ezért csak 1 hete küzdök okos konnektorral
Kolléga javasolta, lassan feladom és marad valami hagyományos módszer.
-
Jahno
veterán
-
crossposting a nyaralós topikból, hátha itt lesz meg a nyerő szakértés:
bookingon vennék repülőjegyet, kér a vásárláshoz is útlevélszámot, viszont az útlevelem még folyamatban van. több helyen javasolták, hogy írjak be valami random számot, és amikor megvan az útlevél, javítsam ki.
nekem eleve furcsa ez, mert repjegy.hu-n pl nem is kéri a számot, és általában becsekkoláskor van szükség rá.
a kérdés az, hogy bookingon tényleg lehet-e változtatni utólag.
egyébként china eastern airlines, és azért booking, mert közvetlenül a légitársaságnál több mint másfélszer annyiba kerül a jegy. a közvetítők közül a bookingban még nagyjából megbízok, a többiekben nem nagyon :)
bookingot is próbáltam kérdezni erről, de foglalási szám nélkül nem igazán állnak szóba az emberrel. -
WiZARD
addikt
Nekünk tavaly elfogyott 16,9 MWh, a napelem termelt 12,2 MWh-t.
Amíg szaldó van addig nincs gond. Aztán lehet majd optimalizálni, hogy a napelem termelését fogyasszuk, mert jelenleg annak mindössze 33%-át fogyasztjuk mi.
Mondjuk a 3 fázist akku nélkül kb lehetetlen lesz saját fogyasztásra kimaxolni. Akkuból meg az 5-10 kWh az nem sokra lesz elég, amikor nyáron napi 80 kWh-t termel a napelem.
De ezzel ráérek majd 9 év múlva foglalkozni -
2-More
tag
válasz
-igu- #153876 üzenetére
Hja, ez így igen, nehéz, fogymérővel végigjáráson kívül nem tudsz mit csinálni, az, hogy mik az árak, az egy dolog, de a mennyiség magában nem diétás, OK, a 5KWh garázsfűtés magában 150KWh/hó, de hol a többi? Mert az bojlerből, meg a többiből nem látom magam előtt, hogy összejönne ennyi. Ha a filmszigetet bedurrantod istenesen, ott is sokallanám az 500 wattot, max ha plazmád van, meg tényleg ing-gatya szakad.
-
-igu-
addikt
válasz
2-More #153863 üzenetére
Ezt mondom. Hihetetlen szamomra is, foleg ugy, hogy ez mar a napelemes termeles levonasa utani ertek.
Elegge sporolosan hasznaljuk a delejt, raadasul mivel folyamatosan valtozo aron vesszuk, ezert idozitjuk a nagyfogyasztokat. Az autot pl. hajnal 2-tol toltom, a moso-szaritogep is kibir 1-1 napot, ha eppen draga az aram, a szaunat meg fol se futottuk tavaly, megis.Ami konnektoros cucc, azt vegigmertem, az egyik legnagyobb fogyaszto az a garazs futese, az 5kWh naponta. A szamitogep+monitor+router+NAS se visz el tobbet 200W-nal orankent, meg akkor se, amikor izzad a videokartya a DoomII alatt. A filmezos szekcio is megall 550W korul, de akkor mar mozognak a membranok.
Gyanitom, hogy valami fixre kotott cucc hozza a nagy szamokat: ilyen lehet a villanybojler, a legkondik, vagy a padlofutes, esetleg a szelloztetorendszer.
Ezek kozul a legkondik modernek, a tobbi meg olyan-amilyen.
Az auto max. 7.4kWh ora munkanaponkent, az 200kWh alatt marad havonta meg akkor is, ha hetvegi tulora is akad.Szerintem a finn kWh az nagyjabol a fele az otthoninak, igy akkor januarban elhasznaltunk belole 1500-at.
Ami kulon duhito, az a transzfer- es rendszerhasznalati dij. Legutobb a 120 euros fogyasztasra jott ra 130 euronyi egyeb. A legdurvabb arany az olyan 30/70% volt. Na, azt se tudja nekem senki se megmagyarazni.
[ Szerkesztve ]
-
Jahno
veterán
válasz
A. Crowley #153874 üzenetére
Van rá módszertan.
Bár ez utóbbi már nem olcsó. 10 éve adtam kölcsön valakinek 6 darabot :-D Fenti az lehet van idehaza, de abban sem vagyok biztos.
-
blueboi69
őstag
válasz
2-More #153863 üzenetére
Sztem is elég sok, nekünk a napelem előtt volt ilyen 400 körüli. Most valamiért több a téli hónapokban,de max 500, pedig egész éjjel megy kint 2-3villanykörte, mert csak. Alapvetően az a baj, hogy este megy a mosógép/szárítógép/mosogatógép és nem akkor amikor tűz a nap.
-
-NoVa-
addikt
válasz
Jahno #153866 üzenetére
Jáj, egyik lakásban lejárt a vízmérő, aztán átkerült a számlázás meg a mérés a ház közösköltségére. Nem akkora tétel, hogy most időt allokáljak az utánajárásra és bürokráciára, de azért elcsordogál oda aprópénz emiatt, hiszen amúgy nem fogyasztok vizet. Helyben egyszerűbb, jött a kantárosnadrágos ember egy dobozzal, közölte, hogy vízóra, bemászott, cserélt, pár perc, elköszönt, kész. Gázórás hasonlóképp, csak az egy kicsit komolyabban vette a szivárgásmérést meg a munkavédelmi dolgokat.
Villanyosok is átnézték 2 éve a külső falban a 3 120 Amperes biztosítékot, meg méregettek, hogy mégis honnét jöhet a zárlat ami időnként porrá töri a márványt az utcai villanyoszlopban, de aztán a járda alatt találtak valami megoldást rá. -
Jahno
veterán
válasz
zetor2000 #153865 üzenetére
Hááát, akkor ott átalány lehet, mert nálunk a sajátunk jogállása nem tudom, hogy almérő-e, de nem adják vissza meg sehova, viszi el a vizes, számlát ír, vastagon fizetek és le is kell plombálni, hogy ne tudj vele okoskodni. Azt akárki nem cserélheti, vízműnél is be van jelentve sorozatszámmal, hitelesítéssel mindennel. Bár ennek a leolvasását meg asszem a ház összesíti, majd asszony megmondja. Most a gázos varázslást is átalányban a ház fejti meg, mérőnk nincs is, de ezt az MVMgázművekvalahova érdemes most papírozni, hogy mi lett az aktuális fogyasztónk.
-
zetor2000
őstag
válasz
2-More #153858 üzenetére
Nálunk a háznak van egy NAGY fogyasztásmérője, az a vízműé.
A lakásokban lévő a lakóké, illetve a kerti / szemetestárolóban a csapnál lévő fogyasztásmérők a lakóközösségé, de ezek "almérők". Ennek a cseréje asszem 8 évente esedékes, mert különben fszra húznak.
Egy lakótárs vállalta, hogy cseréli ezeket pár éve, aztán az lett, hogy enyémet leszedte, adott másikat, meg elkért párezret a cseréért. Erre mondom, hogy ha már fizettem érte - nem annyit, mint egy átlag hitelesített óráért, hanem többet, akkor adja mán vissza az órámat. Erre röhögött, azt a kezembe nyomta. Gondolom, ment volna még 1 kört, vagy ment volna "rézbe" a hulladékudvarba.
Jó trükk... -
Jahno
veterán
válasz
-igu- #153861 üzenetére
Nekem asszem a 100kWh/hó környéki minimál háztartásunk ezekhez nem annyira mérvadó. Egy kolléga van aki tudományosanbírja igazolni, de ott is pld. hőszívattyús fűtés, klíma, minden is van és nagy háztartás két nagyobb gyerekkel. Ez +24 órányi TVnézés és kütyük, laptopok, szerverek, egyebek kiszolgálását nyomja, ezért Nála 120-180 / hét most az átlag a fűtés miatt, nyáron nyáron hűtéssel is hasonló. Klíma nélkül harmada, attól függ milyen a tél vagy nyár. Decemberi erős hét a sok a NASsal, mindenfélével, hideg időjárás és egész napos sütésfőzéssel lett 200 kw/h felett.
-
2-More
tag
válasz
-igu- #153861 üzenetére
kerekítve, megesztek havi 1k KWh vellanyt? Baszki, fénykoromban, mikor ment a villanyos töltése itthon, akkor ment el 450. január-februári számlám 13014 ill 13016 huf, akkor ott valahol vastagon fog a ceruza.
És ez is 2+1 emelet sorház, tetőtér van, 4 klíma, mosogatógép, mosógép, szárítógép bömböl feszt, meg egy 2 diszkes syno, switch, 2 AP, egy eke i5 notesz ami a letöltést menágerolja. -
-igu-
addikt
válasz
2-More #153858 üzenetére
Nalam leginkabb az a baj a villanyoraval, hogy finn kWh folyik at rajta - hasonlo mertekegyseg ez, mint npera biciklislampajaban a kinai lumen.
Azert az eros, hogy egy evben ugy ment el 11500kWh, hogy az auto toltese meg nem volt benne, es a futes is fatuzelesen alapult. Mondjuk igy is kb. 30%-kal kevesebb aramot hasznalunk, mint a mienkhez hasonlo itteni haztartasok. -
Jahno
veterán
válasz
2-More #153858 üzenetére
Vizes az kb. a fél házban egyszerre jár le, akkor jön valami figura és intézi én meg fizetek. Ez nem volt még olyan sokszor. Óráért viszont nem kell fizetni. Tanyán szembeszomszédnál állítólag teljesen véletlenszerűen megjelentek, pár évvel ezelőtt nálunk is és lecserélték valami teljesen modern izére.
-
2-More
tag
válasz
Sipi- #153856 üzenetére
Hozzáteszem, minden ilyen hitelesített mérőeszköznek van kötelezően cserélendő élettartama, ami időre is, mennyiségre is meg van határozva. Nekem ugatott a vizes, hogy miért nem volt cserélve, mondtam is neki, 1: azt én honnan tudjam, mikor kell, 2: nem az enyém az óra, hanem a tiétek, cserélni akarjátok, nosza. Azóta nem láttam őket.
-
Sipi-
őstag
válasz
qnadam #153854 üzenetére
Nálunk a közös képviselő szervezi az ilyen cseréket. Bár a villanyórát még soha nem cserélték, pedig több, mint 50e kWh átment már rajta a kb. 18 év alatt. Van olyan lakás a szinten akinek még csak tizenpárezer kWh ugyanennyi idő alatt
Hőmennyiségmérőt és vízórát cseréltetett már így a Közös képviselő.
Bár én a vízórát nem kértem, mert előtte egy évvel cseréltettem ki, mert áttértem közvetlen jelentésre és ahhoz plombálni kellett. Kiment az ember plombálni, de mondta, hogy megcsinálhatja a plombálást, majd fél év múlva megint, amikor órát is cserél, mert lejár a hitelesítése. Így csak kiszállási díjat kért első alkalommal, következő alkalommal óracserét, plombálást és a bejelentlést is elintézte helyben. -
Jahno
veterán
válasz
qnadam #153854 üzenetére
Nekünk úgy csinálták, hogy amit lehet egyszerre. Viszont költözés/átírásnál vannak nyűgök, akkor kezdenek periódust, van aminek a hitelesítése előbb jár le, vagy csak azóta szintén bővítettek valamit, így elhúzódik egy csomó ilyen is. Most lesz érdekes, mert cilinder zárat kértek az ajtajához, hogy csak a tulaj férjen hozzá.
-
válasz
2-More #153852 üzenetére
villanyóra: 5-6 éve értesítettek, hogy jönnek villanyórát cserélni. oké, felőlem nyugodtan.
aztán megkérdeztem a srácokat, hogy ez nem úgy lenne logikus, hogy egyszerre mindenkiét kicserélik a házban, amire mondták, hogy de, úgy lenne, de ez a cég nem így működik.
és valóban, az emeleten azóta is csak nekem van új órám -
Jahno
veterán
-
-
válasz
2-More #153844 üzenetére
de az engem már kevésbé érdekel, főleg hogy elégni a kötések szoktak a lakáson belül
káposztásmegyer az utolsó panellakótelep, 89-ben fejezték be. vagyis inkább félbehagyták, van pár arra utaló hely, hogy sokkal nagyobbnak tervezték eredetileg, utána maximum maradék házgyári elemekből dobáltak össze kicsi házakat. -
Jahno
veterán
válasz
2-More #153844 üzenetére
Én most lassan anyaglistát írok az elosztóhoz, azon gondolkozom, hogy eccer legyen jó, rakok külön fít a konyha/fürdő/többire. Az 3 darab,vagy mit vonjak le belőle ha tudok, pld. ha nappaliban megszabódik, akkor legyen világítás ott és az előszobában is, ami mellett meg tudom keresni a petróleumlámpát :-D Kisszobákban a nem létező felhasználásra és terhelésre nem fogom külön szedni a dugalj/világítás kört az egyszer biztos.
Annó nem nagyon számoltam így az egésszel, azt sem tudom az 5 áramköröm merrefelé megy, szóval majd bontás után lehet fejet vakarni a sötétben oszt toldani a világítás/szobák dugaljainak kábeleit, amik csatornából jönnek valamennyire méretre vágva.
Villanyosban is egyik gyógyegér írta, hogy max. 12 Amperrel fog fűteni, de rövid időre és kb. 8at zabálhat folyamatosan, 1.5-es ráz elég neki. Én meg lemérem és felül méretezem, anyósnál sokkal kisebb teljesítménynél a konnektor folyt el rendesen, ahogy illik. Hétvégén kibontom, bízva abban, hogy van rendes kötődoboza akkor még egy Ganzot is felrakok elé leválasztónak
Szomszédnál megnézhettem volna, hogy 4es vagy 6os mazzag jön-e be ahhoz kell kötőelem, ami elég univerzális falra dobozt egyszerűbb úgy venni, hogy bemegyek a közértbe lábon és polcról leveszem méretre, mint webáruházban görgetni a 4ezer terméket, aminek fele nincs raktáron vagy +7 kattintás meg Googlézás a pontos mérete és még így sem biztos az egész. Konyhához veszek kis tubusos szilikont, tiszta barkácsszakkör lesz ez az év
-
zetor2000
őstag
válasz
Tim82 #153840 üzenetére
Köszi!
Adtak mellé ilyen USB-A <> USB-C kábelt, USB-C <> USB-C kábelem is van, de azt nem gondoltam, hogy ezzel töltsem.
Így, hogy említed a PD töltőt, kicsit messzebb teszem majd tőle. Nem tudom, mennyit fogom használni egyáltalán, szerintem nem biztos, hogy én vagyok a célközönsége egy ilyennek, de ajándék volt, meg akitől kaptam családtag, szóval majd kell mondani róla vmi véleményt is.
-
2-More
tag
-
2-More
tag
válasz
A. Crowley #153831 üzenetére
Nem ez a lényeg, hogy hányszor, hanem az, hogy a dolog létezik
-
Tim82
félisten
-
zetor2000
őstag
-
npera
addikt
válasz
A. Crowley #153829 üzenetére
Én próbálok minimál cukorkát fogyasztani, mert hízom tőle. Megint nem nyitottam ki a Haribót
-
válasz
2-More #153803 üzenetére
nem tudom, másutt mi történt, ahol korábban laktam, ott cserélték már a valamelyik vízcsövet, ahol meg most, ott a lépcsőházi fővellanyvezetékeket.
egyébként meg lehet, hogy össze fog dőlni egyszer, de nagy átlagban először a hatvanas években készültek fognak, ahhoz képest még van 30 év előnyöm -
blueboi69
őstag
válasz
WiZARD #153825 üzenetére
Ja ne értsd félre, sztem is hülyeség emiatt változtatgatni a fújási irányt.
Széééépp én egy xps-ből gondoltam dobozt csinálni, és lehet venni pár ezresést olyan műanyag elemet amibe belemegy rendesen a zöld cső és azt pattan be az xps dobozba. Jólvan, megnyugodtam, hogy nem ördögtől való ötlet
-
WiZARD
addikt
válasz
blueboi69 #153817 üzenetére
Igen a Beros-ra gondoltam, de googleben sehogy se találtam meg most.
Igen, juthat több, de minek? Ha változatlan ventilátor sebesség marad, csak kevesebb helyre megy a levegő, akkor ott hangos lesz.
Lehet csökkenteni a fordulatszámot a kisebb igény miatt. Mit nyersz vele?
Óránként 20 wattal kevesebbet fog fogyasztani? Cserébe +szelep+szelepmotor+vezérlés.Nekünk az osztó az szerintem valami DIY megoldás a gépész által, hogy ezzel nekünk spórolt, vagy magának azt nem tudom, mert komplett árat adott a rendszerre
[kép] -
Jahno
veterán
válasz
A. Crowley #153823 üzenetére
Svejcban Tuttich a nagy király.
-
2-More
tag
válasz
A. Crowley #153819 üzenetére
https://www.saint-bernard.ch/en/destination/au-pays-du-st-bernard/the-tunnel-14263/
-
blueboi69
őstag
válasz
WiZARD #153814 üzenetére
BeroS Air lesz az, rábukkantam én is.
Annyi értelme van, hogy éjjel a nappaliba nem juttat levegőt, hiszen nincs ott senki, inkább a beszívott levegőből így többet juttat a hálókba. Persze a szelepmotorok amiket ajánl az is 50-60k/db
csak a motor.
Egyébként nálam is hasonló lesz, mint amit ő csinál, csak rendes műanyag csövekkel, amiket takarítani is lehet majd, illetve ha egyszer lesz pénz rendes gépre, akkor az már ott lesz. De hogy az elosztónál is egy darab öntött műanyagért elkérnek 60-80ezreket.. hát baszódjanak meg amúgy... Mert az, hogy a gépnél van némi mérnöki munka azt meg tudom érteni, de hogy a többinek filléres tételnek kéne lennie az tuti. Azért nem egy szívómotors airboxot kell itt tervezni kéremszépen
-
WiZARD
addikt
válasz
blueboi69 #153812 üzenetére
Nálunk a szellőztetőnek a szobákban van befújó ága, a fürdőkben/wc/gépészet/konyha elszívó ág.
Valami magyar diy hővisszanyerős szellőztető készítő mesternél láttam megoldást, hogy pl éjjelre leválasztani a nem használt ágakat (nappali, stb). Egyszerűen megoldható. Aztán végiggondolva túl sok gyakorlati hasznát nem láttam.
-
blueboi69
őstag
válasz
WiZARD #153810 üzenetére
Nálunk is sincs köszöb, ajtó alatti rés.
Én úgy tervezem, hogy a klímánál lenne egy egy elszívószelep, ami a szobákba betolja a levegőt nyáron. Így behajtott ajtónál is jut be hűvös. Illetve ott van közel a lépcsőház is, ahová ki van vezetve a kandallóból jövő meleg, így ilyenkor azt a meleget is szét tudná tolni.
Na ezt egyik gyári rendszer sem tudja bydefault, hogy legyen egy olyan kapcsolható ág, ami bent oszlatja szét a levegőt, de nem tolja vissza az egész rendszerbe (valami visszacsapószeleppel)[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz
blueboi69 #153809 üzenetére
Csukott ajtó a szellőztetőnek is útját állja. Persze ajtó függő is, nálunk nincs küszöb sehol, így alul van kis rés csukott ajtónál is.
(de a csukott ajtó se jellemző, majd ha kamaszok lesznek...)De pont ez a bajom a klímás párátlanítással is, hogy 1 klíma nem lenne elég. Központi megoldás kell.
-
WiZARD
addikt
válasz
NauTiLUS_HUN #153807 üzenetére
Lehet bele aktívszenes szűrőt rakni.
Itt szerencsére nincs ilyen gond. Egyedül ha valamelyik szomszéd éget a kertben azt szoktuk érezni, ilyenkor kikapcsolom 1 órára. -
WiZARD
addikt
válasz
-szabi- #153787 üzenetére
Ezért is írtam, hogy excelben számolva nem térül meg.
Ahogy blueboi is írta, ez csak +komfort.blueboi:
Az alján van egy nagy csepptálca, ami be van kötve a csatornába, mert normál működés közben is lehet (van) benne kondenzáció, szóval nem hiszem hogy ez gondot okozna.Egy CO2 szenzorral mérhető is, hogy hiányzik-e a szellőztetés, hisz annak elsődleges célja a kilégzett CO2 helyére friss levegő.
Ha nem felejtem el, akkor egyik este kipróbálom hogy éjjelre kikapcsolom a szellőztetőt és megnézem hogy változik a CO2 koncentráció a többi naphoz képest.
Szellőztetőnél volt ahol érvként írták hogy éjjel is van friss levegő, így jobbat lehet aludni. (én ezt nem tapasztaltam, de én mindig jó alszok, ahhoz valami nagyon extrém dolog kell hogy ne aludjak jól)szabi a szellőztetéshez a levegőben lévő energiát számolta, szóval kb jó az.
Tervező nálunk azzal kezdte hogy kandallót ugye nem akarunk, és a konyhai szagelszívóra is azt mondta hogy inkább ne legyen kivezetett, csak belsőkeringetős.
Persze ez a belsőkeringetős izé a szénszűrőivel kb pont szart se ér szag szempontból. De azt előbb-utóbb kiviszi a szellőztető, max rányomok turbora.
Viszont kell a szagelszívó, hogy a olajgőz lecsapódjon rajta, és ne a légtechnika csövek belsején rakódjon le. -
2-More
tag
válasz
Jahno #153798 üzenetére
Ezek a Tacher-féle mutatványok monolitbeton cuccok, a főfal ami a lépcsőház 1-1 oldalát merevíti, és kereszbevágja a lakásokat, majdnem 1 méter vastag, és úgy megy 4 emeleten át fel. Azaz, jó 30 centis oldalfal, 1m főfal a lakásba, megint 30as fal a lépcsőház fele, szembe köv lakásnál ugyanez. Anno be volt zsaluzva,vasalat, és ki van öntve kavicsos tejcementel, de úgy, ha lyukat akarsz bele fúrni, akkor megy bele a fúrószár csak tolni kell mint a barom, azt hiszed, minden funky, aztán visszahúzod, és kiderül, nem, nem a fúrószár ment bele, hanem annyit kopott. A vidia fejet harsogva röhögte ki a fal.
Vs, panelépület, aminek van kvázi egy kerete, és mint a kártyalapok, előre gyártott betonelemekből van összerakva, 5-8-10-15-20 emelet magasságban akár, szinte azonos technikával. Na azok olyanok, hogy nem ha, hanem AMIKOR majd elindul az első, lesz pityergés. Itt 3kerben van, amelyik akkora blokk, hogy 3500 ember lakja. Havanna, Békás doszt. És ezekkel az a seggszopás, de ezt mindig ugatom mindenkinek, nem azért, mert a burzsoá ITs már kertvárosi lett, mert telepi gyerek vagyok, hanem mert ezekhez a betonfalanszterekhez amióta felépültek, ember nem nyúlt hozzá, semmilyen téren, se a víz, se a gáz (ahol van), se a villany, se a csatorna, SEMMIHEZ.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Suzuki topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Politika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- LEGO klub
- Filmvilág
- Miért nincs MagSafe az iPhone 16e-ben?
- További aktív témák...
- GoPro HERO 13 - 12 - 11 - 10 - 9 akciókamerákhoz való ND 4/8/16/32 szűrő készlet (Neewer)
- Precision 5540 15.6" FHD IPS Xeon E-2276M T1000 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- MSI Mag B365m / I7 8700k / NZXT Kraken x52
- TUF A15 FA506IU 15.6" FHD IPS Ryzen 9 4900H GTX 1660 Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Dell Latitude E4300