Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz joocek #50897 üzenetére
Ha összeállítottad, kipróbálhatod. Minden kolléga a neki tetsző lapra írja be az adatokat.
Bárhova bármit ír, a másik lap megfelelő helyén megjelenik az érték, és nincs egy árva képlet sem.Fferi ötlete nyomán...
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz joocek #50895 üzenetére
Két lapon legyen a két táblázat. Elég az egyikre beírni a hónapokat és a tételeket, miután bemásoltad a két makrót.
Az egyik lap neve Függőleges. Ehhez ezt a makrót másold be:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Sheets("Vízszintes").Cells(Target.Column, Target.Row) = Target.Value
End SubA másik lap a Vízszintes, ehhez ez a kód jön:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Sheets("Függőleges").Cells(Target.Column, Target.Row) = Target.Value
End SubMakróbarátként kell mentened.
A Téma összefoglalóban megtalálod, hogyan kell a laphoz rendelni a makrókat.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
joocek
aktív tag
válasz Delila_1 #50893 üzenetére
nem jól írtam akkor bocsi a lényeg ha az egyik a bal oldalit akarja használni abba ir másnak a következő kolléga a jobb oldalit akarja használni ott látszódni a kel az alözőnapi adatnak. De ő a jobb oldaliba akar írni és 3ad nak a baloldaliban is látszódnia kel. remélem igy ügyesebben meg fogalmaztam
ja és sajnos az nem megoldás hogy ki rugni az egyiketUI: napi emberek be osztását kellene számon tártani a 8 lehetséges főnök informatikai analfabéta. az egyik csak A viszintest tudja alkalmazni a másik meg csak a függőlegest. rengeteg feltételes formázás van a táblázatban iányitás céljából. (kn 15) és a végén meg összesítések...
[ Szerkesztve ]
XBOX Live Gamertag: joocekszbatta
-
Fferi50
Topikgazda
válasz joocek #50892 üzenetére
Szia!
Aztán akkor mi történjen, ha mindketten ugyanabba a cellába írnak adatot - természetesen a vízsz-függ reláció figyelembe vételével.
Egyébként a transzponálás függvény pont erre való - a vízszintes - függőleges közötti váltásra.
Eseménykezelő makróval elérhető, hogy amit az egyik táblába beírtak, ellenőrizze, hogy a másik helyen nincs-e már adat, továbbá át is fordítja a másik táblába, ha nincs semmi akadálya.
Üdv. -
Delila_1
veterán
-
joocek
aktív tag
kicsit bonyolult ahogy írom de hátha megérti valaki és van megoldás.
van két munkalap A két táblázat annyiban különbözik az egyik vízszintes a másik függőleges. Mivel 6-8 ember használja ezért az egyik ezt a fajtát akarja másaik azt. Van arra megoldás ha a vízszintesben egy adatot be írok akkor a függőlegesben is ott legyen és fordítóvá is. igy mindenük úgy használja ahogy akarja K mint a képen Csak külön munkalapXBOX Live Gamertag: joocekszbatta
-
Delila_1
veterán
válasz botond2225 #50885 üzenetére
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #50884 üzenetére
Szia!
"Arra gondoltam, hogy az elsődleges tengely folytonos vonalára rápöttyözöm, viszont így elveszik az érték jelölése, hogy az adott naphoz mekkora érték tartozik."
Miért veszne el? Az adott ponthoz megjeleníted az adatfeliratot. Ez több pozícióban is lehet a ponthoz képest, biztosan találsz egy látható pozíciót.
Üdv. -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Egy diagram-os kérdéssel fordulok hozzátok.
Egy összetett diagrammot szeretnék készíteni. X tengely dátum, elsődleges tengely és másodlagos tengely is használva van néhány tízezres és néhány százas nagyságrenddel.
Kellene még egy jelölés, ami 1-5 nagyságrendő jelölés bizonyos dátumokon. Arra gondoltam, hogy az elsődleges tengely folytonos vonalára rápöttyözöm, viszont így elveszik az érték jelölése, hogy az adott naphoz mekkora érték tartozik.
Amire még gondoltam, hogy a másodlagos tengely nagyságrendjét az adatokból egy max-al beszedem, és "hozzá növesztetem" a harmadig adatsor hisztogramját, hogy látszódjon, a különbség, de nem lenne szerencsés.
Esetleg az megoldható, hogy a pont diagram jelölő kitöltő színe dátumonkánt (automatikusan) állítódjon? Bár nagyon zsúfolt lesz Esetleg bármi ötletet tudnátok adni?
köszönet
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Delila_1
veterán
válasz botond2225 #50882 üzenetére
-
botond2225
csendes tag
Szia,
A SZUMHATÖBB-ben szeretnék olyan feltétellel/kritériummal keresni, hogy a cikkszám alapján előforduló legkisebb összeget dobja vissza.
Ezt mivel tudom elérni?
Ahogy beírtam, nem csak a cikkszámhoz tartozó legalacsonyabb értéket adta vissza, hanem a minden-re kiterjesztette a keresést.Köszi.
-
Delila_1
veterán
válasz Lasersailing #50880 üzenetére
Szívesen.
-
Delila_1
veterán
válasz Lasersailing #50878 üzenetére
Beszúrás, kiválasztasz egy alakzatot. Alakzat formázása, kitöltés, kép, ahol választhatsz, hogy 3 közül melyik helyről szeretnél képet csatolni.
Az alakzat formázásánál több dolgot is beállíthatsz.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #50875 üzenetére
Ez be van állítva, így használom rég óra
Egyébként ki kellene crop-olni az időt és csak az év-hónap-nap-ot tárolni, az megoldás lenne. Időbélyegre ninc szükségem, de így érkezik az adat a célszoftver lekérésében.
Most a megoldás végül az lett, hogy a beépített dámum szűrőket használom. Nem sokkal hosszabb és hiba nélkül megy. Érdekes észrevétel volt
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #50874 üzenetére
Szia!
A beállítások - speciális menüpontban beállíthatod, hogy az autoszűrőben a dátumokat csoportosítva mutassa. Így év - hónap csoportosítás alapján választhatsz a szűrőtételek között.
Nálam így jelenik megy az autoszűrő:
Ez segíthet esetleg neked is.
Üdv.
Ps. A szín szerinti szűrés csíkja ne tévesszen meg, nem az van beállítva.[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
válasz Fferi50 #50873 üzenetére
Szia!
Autoszűrő ki-bekpcsolása mindig megy, nem szoktam egyessével kiszedni a feltételeket, hanem hotkey-el kilövöm az egész szűrőt és újra bekapcsolom. 2 másodperc, sokkal gyorsabb
egyébként sima tartomány, nem szeretem a táblázatos megjelenítést.
Dátum adatok vannak a sorokba, pl 44250,4646412037. (van egy másik, bianco tábla, amibe berakok 4 különböző adatlekérés táblázatát, ami összerendezi, kiválogatja és egy csomó kalkulációt megcsinál és visszaad 1 táblát, amit átrakok adat beillesztéssel az összefoglalóba, így mindig ugyan úgy érkeznek az oszlopok. Fixen így működik évek óta. Nem túl elegáns, de hibátlan).
közben azért nyomozok. Valószínáűleg mégis ott van a gond, h 10 000-nél több uniq adat van az oszlopban és az autoszűrő nem jeleníti meg. Ezt erősíti az is, hogy ha az autoszűrő dátumszűrők funkciójában két dátum között résznél megadom azokat a dátumokat, ami nem jelenik meg a listában, akkor is beszűri, helyesen.
Egéybként meg micsoda it hibát találtam. Nincs tiltva a regedit parancs egyszerű enduserként bejelentkezve [link] Bár ez nem oldotta meg a problémát, de próbálkozásnak jó volt.
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz föccer #50872 üzenetére
Szia!
Remélem mentésed van a régi adatokkal.
Az Excel táblázatként kezeli (gondolom fejlécekkel) vagy sima tartomány?
Megpróbálnám a következőt:
Autoszűrő kikapcsolása
A teljes adatállomány kijelölése - majd autoszűrő bekapcsolása.
Ha így sem látszanak a 2023-as adatok a szűrővel, akkor mégis inkább az adat formátummal lehet baj. Ebben az esetben nézd meg, hogy egy ilyen adatot tartalmazó cella formátumát számmá alakítva megváltozik-e a tartalma. Ha nem, akkor bizony nem dátum van benne hanem szöveg.
Látatlanban ennyi.
Üdv. -
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Ötleteket szeretnék meríteni, mert meg vagyok lőve...
Van egy rég óta használt táblázatom, ahol sok-sok adat van összegyűjtve, többek között egy dátum oszlop is. Erre az adat tömbre van egy autoszűrő rakva.
Adattömb 10549 darab sorból áll. Nincs nyitva semmi egyéb munkafüzet, többi munkalapon minden autószűrő ki van kapcsolva. Van néhány makró írva, de ezek mindegyike gombnyomásra indul és nem futhat semmi.
A dátum oszlopba jelenleg 2021.01.05-2023.03.10 dátum között vannak adatok, rövid dátum formátummal, óra-perc-másodperc felbontással. A terjedelmet min() és a max() függvények meg is találják. A bekapcsolt autoszűrő mégsem gurítja meg csaj a 2021 és 2022-es adatokat. Egyetlen egy 2023-as adat sincs benne.
Adatfolytonosság megvan, ctrl+nyillal le tudok lépni. Minden adatra értelmezhető a dátum formátum. Újraindítás, bezárás, bekapcsolás-kikapcsolás nem segít. 100.000 db-os szűrő korláttól fényévekre vagyok.
Annyi történt még, hogy tegnap kivettem a táblázatból a 2020-as adatokat, mert ahogy töltöm fel az idei adatokkal 15000 fölé megy a sorok száma, ami tapasztalatom szerint nem szerencsés. De ilyen tizenpár ezer sorral már sokszor, vígan elmolyolt a sima autoszűrő is.
Mi lehet a gond?
Köszönettel, föccer
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Ha adottak a kép szerinti év,hó,nap,óra,perc,másodperc adatok, a dátum függvény miért nem állítja elő belőle a óra, perc, másodperc pontosságú dátumot, a képen látható képlet szerint, a Dátum cella helyes (éééé. hh. nn\. ó:pp:mm), formázásával?
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
joocek
aktív tag
úgy nézik győzött a kitartás!
remélem igy helyes lett
=HA($A5=$N$2;HA($B5=2;"Tankolás mosás";"Tankolás");HA($B5=2;"Mosás";HA($A5=$N$2;"tnkolás";"")))
[ Szerkesztve ]
-
joocek
aktív tag
Megzavarodtam és egyszerűbb kérdezni magyar exel
egyszerűsítve
Ha AZ A1 cella egyelő egy tatommal És a B1 cellában egy adott nappal akkor mondjuk "1" kel irni
Ha Az A'1 igaz de a B1 nem akkor "2"
Ha az A1 hamis De a B1 igaz akkor "3"
Ha egyikem akkor üres maradhatBocsi hóha nagyon amatőr kérdés
-
jackal79
aktív tag
válasz Fferi50 #50862 üzenetére
Szia!
"Egy munkalapra szeretnéd összehozni a hét munkalap adatait? Az egyes munkalapokon egy-egy lista van?" - IGEN
Már leesett, hogy miért nem egyértelmű . Amiket beszúrtam táblákat, azok külön-külön fülön vannak és ezeket szeretném egy táblázatban látni.[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz jackal79 #50861 üzenetére
Szia!
Nem értem, mit kell ezen összesíteni?
Egy munkalapra szeretnéd összehozni a hét munkalap adatait? Az egyes munkalapokon egy-egy lista van?"Van gyorsabb megoldás rá?"
A húzható képlet.
Akkor egy-egy konkrét képlet kell bajnokságonként és azt végighúzhatod a táblán.
Pl. A2 képlete =Magyar!A2. Ha ebben a formában írod, simán húzhatod jobbra és lefelé is.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
jackal79
aktív tag
Szia! Elég bonyolult leírni inkább kimetszem és átküldöm, hogy pontosan miről lenne szó.
A különböző füleken labdarúgó bajnokságok adatai vannak.
pl.:
Ebből van 7 fül és ezt szeretném pont ebben a formában összesíteni egy külön lapon. Úgy meg tudnám csinálni, hogy egyesével a cellákra hivatkozok, csak az nagyon időigényes. Van gyorsabb megoldás rá?
Köszi -
föccer
nagyúr
válasz jackal79 #50858 üzenetére
Az összesítő lapon simán összeadni külön-külön az egyes fülön lévő adatokat nem működhet?
üdv, föccer
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék 1 kis segítséget kérni. Adott egy táblázat, amiben 7 fül, amibe az adatok weblapról érkeznek. Szeretnék ebből a sok-sok adatból 1 lapra egy összesítőt csinálni, úgy hogy az eredeti 7 fül is megmarad. Megoldható? Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz szürke #50855 üzenetére
Szia!
"Ez a rész arra vonatkozik ha csak egy nevet kellene visszakapnom eredménynek ezért a vizsgált cella nem is tartalmazza a "/" karaktert?"
Alapvetően igen. Ezt a feltételt beépítve a képlet lehúzható és működik mindkét esetben, akkor is ha két nevet, akkor is ha egy nevet keresel.
Ilyen formán:=HA(HOSSZ(C6)=HOSSZ(HELYETTE(C6,"/","")),FKERES(C6,A6: B17,2,HAMIS),FKERES(BAL(C6,SZÖVEG.KERES("/",C6)-1),A6: B17,2,HAMIS) & " / "& FKERES(KÖZÉP(C6,SZÖVEG.KERES("/",C6)+1, HOSSZ(C6)),A6: B17,2,HAMIS))
Továbbá fontos szeritem, hogy a tartományt, amiben keresel - A6 : B17 "abszolutizáljuk", azaz $A$6:$B$17 formában használjuk. Így húzható a képlet lefelé és nem marad ki egy név sem a keresésből. (Ellenkező esetben lefelé húzásnál az oszlop első cellái szépen kikerülnek a tartományból - próbáld ki húzni lefelé a képletet.)
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz szürke #50855 üzenetére
Van rá mód, hogy a rövidítést bevíve azonnal a teljes neveket kapd meg. Ehhez az Automatikus javítás (Beállítások | Nyelvi ellenőrzés) Módosítandó szöveghez írd be a gj-t, a Jó szöveghez pedig a Gipsz Jakabot.
Egy időben sokszor kellett kb. 30 nevet leírnom, ezzel a módszerrel gyorsítottam a munkát.
Máskor a zöld/sárga vezeték ismétlődött egy több oldalas mérési jegyzőkönyvben, erre a zs rövidítést vittem be. Vigyázat! Ezt a jegyzőkönyvet átadtam másnak. Az illető kétségbeesve jött tanácsért, mert mikor be akart vinni egy nevet, Molnár Zsoltot – Molnár Zs formában – , az Excel átírta Molnár zöld/sárga vezeték-re. Az ő gépén ki kellett törölnöm az általam megadott automatikus javításokat.
-
szürke
tag
válasz Fferi50 #50854 üzenetére
föccer, Fferi50
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
"Talán ott, hogy az A oszlopban nincs "GJ/MCs", csak "GJ" és "MCs" külön sorokban"
Talált, süllyedt..."Viszont azt is meg kell nézned, hogy van-e "/" a C6 Cellában:
Pl.HA(HOSSZ(C6)=HOSSZ(HELYETTE(C6,"/","")),FKERES(C6...stb,), 2 FKERES a fentiek szerint)
"
Ez a rész arra vonatkozik ha csak egy nevet kellene visszakapnom eredménynek ezért a vizsgált cella nem is tartalmazza a "/" karaktert?
Tekintsd költői kérdésnek, ebből a részből már semmit nem értekÖrülök hogy a "/" karaktert tartalmazó 2 nevet visszaadó rész működik, a maradék esetben meg majd bepötyögöm ami kell.
Hálás köszönet a segítségért nektek!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz szürke #50853 üzenetére
Szia!
"Hol rontom el?"
Talán ott, hogy az A oszlopban nincs "GJ/MCs", csak "GJ" és "MCs" külön sorokban.
Ezért az első FKERES esetében a "/" előtti értéket, a második esetében a "/" utáni értéket kell keresned.
A "/" előtti érték=BAL(C6,SZÖVEG.KERES("/",C6)-1)
A "/" utáni érték=KÖZÉP(C6,SZÖVEG.KERES("/",C6)+1, HOSSZ(C6))
A C6 helyett a fenti értékeket kell az FKERES függvényekbe beírni.
Viszont azt is meg kell nézned, hogy van-e "/" a C6 Cellában:
Pl.HA(HOSSZ(C6)=HOSSZ(HELYETTE(C6,"/","")),FKERES(C6...stb,), 2 FKERES a fentiek szerint)
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
szürke
tag
válasz föccer #50852 üzenetére
Ha egy név kezdőbetűit adom meg akkor kétszer kapom vissza az eredményt ( Gipsz Jakab / Gipsz Jakab), ha viszont két név kezdőbetűit adom meg ilyen formában "GJ/MCs" akkor ezt kapom vissza:
#HIÁNYZIKÍgy néz ki amit beirtam:
=FKERES(C6,A6: B17,2,HAMIS)&" / "&FKERES(C6,A6: B17,2,HAMIS)Hol rontom el?
-
föccer
nagyúr
válasz szürke #50851 üzenetére
2 db fkeres kell, amit & karakterrek fűzöl össze, kiegészítve e / karakterrel.
=FKERES()&" / "&FKERES()
-
szürke
tag
Sziasztok!
Következő dologban kérném ismét a segítségeteket!
Pl:
"A" oszlopban vannak a nevek kezdőbetűi (2-4 karakter között mozog)
"B" oszlopban legyenek a hozzá tartozó teljes nevek.Azt szeretném hogy ha én C1-be bírom hogy "GJ/MCs" akkor írja ki D1-be a teljes neveket ilyen formában: Gipsz Jakab / Minta Csaba
Az esetek döntő többségében két név van, de van mikor csak egy név kell eredménynek.
Tud ebben valaki segíteni hogy mi a megoldás?
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
TigerCat
nagyúr
-
Fferi50
Topikgazda
válasz TigerCat #50844 üzenetére
Szia!
Az egyik lehetőség a szűrők használata. A szövegszűrőknél alkalmazd a tartalmazza, kezdete és nem tartalmazza, nem kezdete opciókat a terméknek megfelelően.
Az autós példádnál maradva pl: Kezdete Opel Astra ötajtós és nem tartalmazza metálfény, majd az üzemanyag oszlopon a benzin aztán a dízel opciót.
A szűrt állományon lehúzhatod az etalon oszlop értékeit.
Ezután szűrés változtatás... lépések ismétlése.
A másik lehetőség:
Segédoszlop készítése a releváns megnevezés és az üzemanyag összefűzésével az árjegyzéken.
Ezután Index függvény B : H (segédoszlop), HOl.VAN függvény a B oszlopban levő típus megfelelő része az üzemanyaggal összefűzve keresése a segédoszlopban, a D, E, F, G oszlopokban.
Pl. A segédoszlopban szerepel Opel Astra ötajtós benzin.
Keresés:
A D21 cella képlete:=INDEX($B$3:$G$18;HOL.VAN("Opel Astra ötajtós " & C21;$H$3:$H$18;0);3)
A keresési érték megállapítása termékenként változik sajnos.
Ezért javasoltam inkább a szűrést.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Lacpac #50843 üzenetére
Szia!
Akkor az általam mutatott képletet adaptálni kell a tartományodra:=(SZUM(D7 : W7)-MAX(D7 : W7))/(DARAB(D7 : W7)-1)
A képlet a cellák összegéből kivonja a közöttük szereplő maximális értéket és elosztja a számokat tartalmazó cellák darabszámánál eggyel kevesebbel (mivel egy értéket kihagytunk az összeg számításból). Vagyis a maradék értékek átlagát adja vissza.
Üdv. -
TigerCat
nagyúr
Sziasztok!
Van egy kb. 1.500 soros árlistám, amihez tényleges kb. 4.500 termék tartozik. Sajnos nem tételes, így csak a fő paramétereket adták meg. Az egyszerűség kedvéért autós példával szemléltetem... Márka, típus és hogy metálfény, vagy sem.
Megoldható, hogy soronként valamilyen módon egyben be legyen árazva minden termék, amire az ár érvényes?
Ez az alapállapot, felül az árlista, alul pedig a termékek, amelyeket soronként be kell árazni a meglévő kiegészítő adatokkal együtt.
Ez pedig már a kívánt állapot, amikor a fentiek alapján be van árazva minden termék.Mit javasoltok? Ha valaki ebben tud komolyan segíteni, akkor azt természetesen nem ingyen kérem.
Köszi!
♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu
-
Lacpac
őstag
válasz Fferi50 #50842 üzenetére
Igen, úgy értettem, csak az alap képlet ez:
=ÁTLAGHA(D7:W7;"<>"&MAX(D7:W7))
D7-W7 cellatartományban szereplő értékek átlaga, a max-ki van hagyva.
Kellene még ehhez az, ha többször szerepel a max érték ebben a 20 cellában, akkor csak egyszer ne számolja bele az átlagszámításba. -
Fferi50
Topikgazda
válasz jackal79 #50837 üzenetére
Szia!
Feltételezve, hogy nincs minden napra adatod - ezért kicsit meg kell gondolni az FKERES függvény használatát. Ezen kívül be kell látni, hogy az előző hónap záró értéke megegyezik a következő hónap nyitóértékével. A példádban ezért nem az április 1 - április 30 közötti érték változás a havi adat - hiszen április 1 már ebben a hónapban van - hanem a március 31 - április 30 közötti változás.
Az FKERES függvény használatánál a dátumoknak emelkedő sorrendben kell lenniük, akkor kapsz helyes eredményt, mivel elképzelhető, hogy épp a konkrét napra nincs adat rögzítve.
A nyitó dátum ezért HÓNAP.UTOLSÓ.NAP( Dátum; -1) => az előző hónap vége
A záró dátum pedig HÓNAP.UTOLSÓ.NAP( Dátum;0) => a tárgyhónap vége
A képlet pedig:=FKERES(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(Dátum;0);Táblázat;2;1)-FKERES(HÓNAP.UTOLSÓ.NAP(Dátum;-1);Táblázat;2;1)
A Táblázat 2 oszlopa: Dátumok és Bevételek > a dátumok emelkedő sorrendjében rendezve.
A hónap bármelyik napja mellé beírhatod a képletet. Viszont ha "nyitott" hónapot szeretnél lekérdezni, arra hónapra hibát fog adni a képlet.
Üdv. -
föccer
nagyúr
válasz jackal79 #50837 üzenetére
Simán használhatod az fkeres() -t is, hogy kiszedd a két szükséges értéket.
Lehet trükközni a HONAP.UTOLSO.NAPJA függvénnyel, és akkor egy cellába beírod hog melyik hónnara vagy kíváncsi.
Vagy csak csinálsz két szűrő(), amiben kezdő és végdátumra szűrsz és azt összegzed.
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok, megoldható függvénnyel, hogy nem cellára hivatkozik a képlet hanem cellába szereplő dátumra? Jelenleg úgy csinálom, hogy minden hó elején az adott hónap záróértékéből kivonom az nyitóértéket és ez adja meg a hónap bevételét. Az a gond, hogy a sorok (bevitt adat) az változik. Arra gondoltam, hogy pl megkeresi a függvény a 2023.04.30 sortban szereplő értéket és ebből kivonja a 2023.04.01 sorban szereplő értéket. Így az egész évet tudnám automatizálni és nem kéne manuálisan beírni. Remélem érthető volt. Köszönöm!
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy képletre, nekem nem akar összejönni.
D7-W7 sorban szereplő értékek átlaga kellene nekem, max érték ne legyen benne az átlagszámításban.
A cellák között nem mindegyikben szerepel érték, ezek se legyenek figyelembe véve.Tudna nekem valaki segíteni ebben?
O365 magyar nyelvenKöszönöm szépen előre is!
Üdv:
L. -
TillaT
tag
Sziasztok!
A VBA szerkesztőfelületével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Van arra lehetőség kódszerkesztés közben, hogy direktben lehessen navigálni a sorok között, hogy pl. egy ablakba beírva egy sor számát, közvetlenül az általam megadott sorra álljon a kurzor?A menüszalagon van egy ablak, ami mutatja, hogy a kód szerkesztése közben éppen hol (Ln ..., Col ...) van a kurzor, de ez az ablak -nálam- nem kattintható. A menürendszerben sem találtam utalást arra, hogyan lehetne az általam elgondoltak szerint navigálni a sorok között.
-
andreas49
senior tag
válasz Fferi50 #50829 üzenetére
Szia,
Köszi az infót, kicsit rosszul értelmeztem az "egy lépésben húzással ki tudod jelölni, másolás -> beillesztés" folyamatot. Most már rendben van.
A "Kiegészítés" részt már nem próbáltam, mivel az első válasz értelmezése után megtoldódott a problémám.
Köszi még egyszer a segítséget.
HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Fferi50
Topikgazda
válasz andreas49 #50828 üzenetére
Kiegészítés: egy kis trükkel talán megoldható:
Kell hozzá két segédoszlop.
Szűretlen adatokon
1. segédoszlop képlete =sor() ez végighúzva a teljes oszlopon.
Ezután szűrés bekapcsolás
2. segédoszlop képlete =sor() ez is végighúzva a látható tartományon
Szűrés kikapcsolva. A szűrésbe nem tartozó adatok sorában nem lesz érték.
A két segédoszlop kijelölése ameddig adatok vannak rajta - másolás - irányított beillesztés értékek ugyanoda.
A teljes adatállomány rendezése a 2. segédoszlop alapján - növekvő sorrendben.
A másolt értékek beillesztése a kívánt oszlopba.
Ezután ismét az adatállomány rendezése, most az 1. segédoszlop alapján.
Remélem sikerül megoldani a problémád.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz andreas49 #50828 üzenetére
Szia!
Kicsit még mindig homályos a kérdésed.
A szűrt lista sorait - vagy akár egy oszlopát - egy lépésben húzással ki tudod jelölni, másolás -> beillesztés után pedig csak a kijelölt terület látszó/szűrt adatai kerülnek az új helyre.
Ha a szűrt lista egy oszlopába szeretnél bemásolni valahonnan, na az nem fog menni egy lépésben. Ott sajnos a nem látható sorokat is figyelembe veszi az Excel. Ezt makróval lehet csak megoldani.
Üdv. -
andreas49
senior tag
A bemásolást sikerült megoldani, de a szűrt lista sorait csak egyenként tudom kijelölni (így nem másol a nem kijelölt sorba), ezt hogy lehet egy lépésben megoldani? Pl. Van egy 10 oszlop és ~1500 sor, amiből leválogat ~300 sort. Ezt kellene az egyik oszlopra kijelölni, de nem egyesével.
HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Szűrt lista sorait hogy tudom egyszere kijelölni úgy, hogy bemásolni tudjak csak a szűrt lista soraiba ugyanazt a szöveget?HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok!
Foci bajnokságokról szeretnék kimutatást készíteni. A www.eredmenyek.com és a www.sofascore.com oldalakról szednék le adatokat.
Megpróbáltam úgy, hogy az adatok/adatok beolvasása/más forrásból/weblapról, de nem húz be semmilyen adatot, sajnos csak ez látható:
Próbáltam úgy is, hogy képmetszővel kivágtam és azt képként illesztettem be, de úgy sem sikerült adatot kinyernem.
Lenne vmi ötlet a problémámra?
Köszönöm! -
Fferi50
Topikgazda
válasz Lasersailing #50822 üzenetére
Szia!
Szerintem 1 másodpercet vár. Legalábbis a kiíratás ezt mutatja. Tizedmásodperceket szerintem nem lehet várakoztatni vba-ból direktben. Esetleg használd a TimeSerial függvényt, ott mindegy milyen az időformátumod.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
válasz Lasersailing #50821 üzenetére
(bocsánat a dupláért, de már nem szerkeszthető)
Az lehet, hogy a fenti sor nem is 1 teljes másodpercig vár, hanem csak addig amíg új másodperc nem kezdődik???
(F8-cal érzésre nem azonos időközök telnek el a várakozások között) -
Lasersailing
senior tag
-
andreas49
senior tag
válasz Delila_1 #50817 üzenetére
Ezt még nem volt időm kipróbálni, de most kisebb átalakítás után ezt használom (tegnap óta).
'=HA(VAGY(E4="w/o");"w/o";HA(VAGY(E4:I4="R");"R";SZUM(HA(E4:I4>E5:I5;1;0))))[ Szerkesztve ]
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget kérek a jelenlegi képlet kiegészítésére:
Jelenlegi képlet a 'J2' mezőre:
=HA(DARABHA(E2:I2;"R")>0;"R";SZUM(HA(E2:I2>E3:I3;1;0)))
ebbe a képletbe kellene berakni (és/vagy) ha e2 vagy e3="w/o", akkor J2 vagy J3 ="w/o". Az 'R' bárhol lehet az E2:I2 vagy az E3:I3 tartományban. A 'w/o' mindig az 'E2' vagy 'E3' és ilyenkor nincs szám egyik mezőben sem.
Köszi a segítséget előre is.HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Fferi50
Topikgazda
válasz picur10 #50808 üzenetére
Szia!
Ebben a sajnálatos esetben az a helyzet állt elő, hogy nem tudjuk, miből fizették a kiadásaikat az urak, hiszen mindkét fél kiadása meghaladta a bevételeit.
Egyébként abból kellene kiindulni szerintem, hogy a felezendő bevételek és kiadások alapján mindkettőjüknek azonos összegű egyenlege kellene legyen az elszámolás után.
A példában az összes hiány (- 2500, - 5690) fele -4095, tehát ennek elérésére Bélának 1595 Ft-ot kellene adni Józsi részére ( ha lenne miből).
A K5 cella képlete tehát (K3+K4)/2 - K3.
A K5 cella képlete pedig (K3+K4)/2 - K4.
Akinél negatív az eredmény, az fizet a másiknak.
Üdv. -
ny.janos
tag
válasz picur10 #50808 üzenetére
Szia!
Én más struktúrában gondolkodnék és akkor a megoldás is egyszerűbbé válik (a megoldásomban a pivot tábla adja a lényeget, illetve a bevétel/kiadás előjelhelyes összeggé alakítása).
A fájlt itt találod. -
ny.janos
tag
Szia!
Makróval sok minden lehetséges, így értelemszerűen erre is tudnak biztosan megoldást írni azok, akik értenek a mekróhoz.
Ugyanakkor sokszor elhangzott már itt a fórumban, hogy a színnel történő kódolás nem egy excel logikára felépített megoldás, ezért célszerű az ilyen megoldásokat kerülni. Ugyanis ha a színezés alapján lenne szükséged valamilyen műveletre, akkor az csak autoszűrővel és részösszeg/összesít függvényekkel illetve makróval oldható csak meg. Több kategóriából adatokat nyerni pedig értelemszerűen csak makróval lehet, vagy sokszor kell az autoszűrőn módosítani.Fentiek miatt célszerű megoldás lehet, hogy az eddigi táblázataidat átalakítod oly módon, hogy hozzáadsz egy új oszlopot a tábládhoz és a valamilyen kódokat (számok, betűk, konkrét szövegek stb.) rendelsz mind egyes színhez. Ha a színezést továbbra is szeretnéd látni, akkor feltételes formázásban rendeld a színezést az új oszlopként hozzáadott kódokhoz. Ezt követően a manuális színezés eltávolítható.
A fájlaid adatainak összefűzésére pedig az Adatok - adatok beolvasása - fájlból - mappából menüpontot (korábbi excel verziókban Power Query kiegészítőként volt telepíthető) javaslom. Ezzel az összes fájlod adataiból egy összesített adattáblát fogsz kapni (a feltételes formázást ebben is megadhatod).
-
picur10
aktív tag
Egy kis segítséget kérnék, mert tanácstalan vagyok hogyan tudnám megoldani a dolgot.
A linken van egy egyszerűsített elszámolás táblázat:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xGMpM3UN3Di7nO8TreUFH_aM_yo-tB7Ahm_48lY7aRg/edit?usp=sharingA lényeg, hogy a sárgával jelölt mezőket szeretném auto kitölteni.
Tehát két személy, mindkettőnek van kiadása/bevétele. A zöld oszlopokban minden feleződik, a bevétel és a kiadás is közös (tehát ha Bélának van bevétele, akkor a felét oda kell adni Józsinak, ha Józsinak van kiadása, akkor Bélának ki kell fizetnie a felét)
Mivel mindkettőnél az egyenleg lehet plusz és mínusz is, nem tudom eldöntei, hogy kinek kellene fizetnie kinek.
Az már csak hab a tetején, hogy vannak kiadások, amelyek nem feleződnek "külön fizeti", hanem azzal az összeggel tartozik a másiknak.A legnagyobb segítség mindenesetre a J5-K5 mezők megállapítása lenne. A logikára sem jöttem rá, hogy lehetne jól lekezelni (a sima kisebb/nagyobb összehasonlítás nem jó, hiszen lehet mindkettő egyenleg pozitív vagy negatív is)
Köszönöm!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Lenne egy problémám, amiben szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy táblázat, ami minden hónapban frissül mint új fájl. De az előző havi adatok benne maradnak, de olykor azok tartalma is változik. Alaphelyzetben a táblázat valahogy így néz ki:
A benne szereplő aktuális havi tételeket az adott hónapra szűrve bekategorizálom, amiket jellemzően cella színkóddal teszek meg - és itt jön egy kis csavar, hogy nem mindig egységesen Pl. Pest 90%-ban zöld, de a maradék 10%-ban lila. Vagyis: április elején azt látom, hogy márciusra van egy zöld és egy lila Pest, és 2 2 Tolna.
És van egy második probléma, hogy ez a színkódos történet az adott havi adatokra van meg, mert önálló fájlok jönnek létre minden hónapban, nem tudom ugyanazt a fájlt (és ezzel a csoportosítást) folytatni. Ha éves összesítést szeretnék a kategóriáimról, az hogyan oldható meg? Lesz 12 fájlom, ahol be van színezve a megyéket tartalmazó cella, de ezeket szeretném valahogyan összefűzni 1 fájlba. Lehetséges szerintetek?Köszönöm szépen!
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
mika55555
csendes tag
válasz BigBadPlaYeR #50804 üzenetére
Megnézem, hogy mit tud ez a megoldás.
Előre is köszönöm szépen a segítséget. -
mika55555
csendes tag
Sziasztok,
kis segítségre lenne szükségem.
Több excel táblázatot kell összefésüljek, méghozzá oly módon, hogy duplikált rekordok ne szerepeljenek a végeredményben. Cikkszámok, darabszámok, listaárak, eladási árak, stb. vannak a cellákban.
Az lenne a kérdsem, hogy milyen módszerrel kezdjek hozzá?Az értékes hozzászólásokat előre is köszönöm szépen.
-
botond2225
csendes tag
Köszi szépen, kipróbáltam, működik ez a része, szuper.
Azt szeretném még, hogy az alábbi feltétel alapján írja ki az eredményt (akkori árat kell odaraknia), hogy:
egy táblában vagy másik fülön lévő cikkszám és dátum alapján (egy sorban szerepelnek) keresse meg, hogy a példában lévő "Munka1" fülön az oszlopokban lévő dátumok és a sorokban lévő cikkszámok metszéspontját adja vissza eredményül, ahol egyezés van mindkét feltétellel.
Tehát hogy egy rendelési listában az adott cikkszámú termék amit xy napon rendeltek, a Munka1 fülön lévő táblából olvassa ki, hogy az ott szereplő (Munka1 fül) cikkszám (sorok)és a dátum (oszlopok) alapján milyen áron szerepel ezen Munka1 fülön. Ezt kellene odatenni.
Ezt mivel lehetne összehozni?
Köszi szépen.
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Plazma TV topic
- AliExpress tapasztalatok
- Apple asztali gépek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- eBay
- Linux kezdőknek
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest