Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz z123456789 #49298 üzenetére
Szia!
Ha esetleg feltennéd publikusnak egy rövid fájl export eredményét, talán tudnánk is segíteni benne.
Üdv. -
Delila_1
veterán
válasz istvankeresz #49294 üzenetére
A fejlécbe tegyél autoszűrőt, ezzel bármikor szűrheted az adataidat tetszőleges hónap szerint.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz istvankeresz #49294 üzenetére
Szia!
Szerintem a dátumokat tároló munkalapokra kell egy segédoszlop, ami a hónapot tartalmazza. (pl =HÓNAP(A2))
A segédoszlop alapján az alkalmas keresőfüggvény (XKERES, avagy FKERES -INDEX páros) alapján meg tudod oldani a feladatot.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz z123456789 #49293 üzenetére
Szia!
Úgy gondolom - lehet, rosszul - , hogy ez a bővítmény kell az Excelbe exportáláshoz:
itt találod
Üdv. -
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
Ezt hogyan lehetne megoldani?
Két oszlopban van tárolva kezdeti dátum és vége dátum. Ez egész évben egyre bővül ahogy halad az idő.
A feladat az lenne, hogy ha egy másik lapfülön A1-be 1 -t írok, akkor írja ki mellé a januári dátumokat, ha 2-t, akkor a februári dátumokat és így tovább.
Ezt szeretném.:
Több ilyen dátumtárolós táblázatból is össze lehet szedegetni a kívánt dátumokat?
Előre is köszi!
XBOX ONE GT: istvankereszt79
-
z123456789
addikt
Elnézést mindenkitől, nem sűrűn használok excelt, ha igen, akkor is a legalapabb funkcióit, nem tudom mire képes a program. Csak sejtem, hogy kb mindenre.
Azt akkor gondolom nem tudja, hogy a Trello alkalmazáson belül levő adatokra hivatkozzon. Tehát mondjuk, ha azt a leírást kimásolom egy TXT fájlba, azzal már tudnk valamerre haladni?
Egyébként mostanában láttam ezt a makró funkciót, azzal gondolom meg lehet oldani, de nem tudom hogy működik. Illetve így "hangosan" gondolkodva, nem is azzal van a baj, hogy annak utána járjak, hanem azt gondoltam, hogy egyből tudom ipmortálni a Trelloban levő adatokat. De akkor ez így ebben a formában nem működik, igaz? Kell valami másik program, ahova kimásolom ezeket az adatokat, és az excel táblázat arra tud majd hivatkozni? Valami ilyesmi? -
lappy
őstag
válasz z123456789 #49288 üzenetére
na akkor mi hogyan tudunk ebből excelt gyártani
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz z123456789 #49285 üzenetére
Szia!
Ha ezen a módon ki tudod exportálni, akkor már "csak" egy Excel makró kell hozzá és műxik.
Üdv. -
detroitrw
addikt
válasz z123456789 #49288 üzenetére
Semmilyen formátumba nem tudod kimenteni a Neked hasznos adatokat?
-
detroitrw
addikt
Ha excel-be ki tudod exportálni az adatokat aminél mindegyik sor külön cellába van akkor lehet abból egy legördülő menű-t készíteni pl. az Üzemeltető neve-re
és a többit fkeres-el automatikus kitöltené -
lappy
őstag
és a trello nyers fájl is kellene
-
z123456789
addikt
Adott a Trello nevű app, amiben lényegében minden adatot tök jól tudunk rögzíteni, tehát lényegében ő lenne az adatbázis. Már amennyire lehet a Trelloban levő adatokat adatbázis nyilvántartásként kezelni. (Szerintem amúgy már itt bukik a dolog.) A képen látni, hogy Adott cég adatai szerepelnek egy trello kártya leírásában, rendezett sorokban. Ezeket az adatokat szeretném átültetni a linkelt excelbe, mindegyiket oda, ahova való.
49284detroitrw
Köszönöm, ezt néztem én is, de ha van mód rá, akkor inkább a fent leírtak szerint készíteném, hogy ne nagyon legyen még plusz dolgom vele. -
detroitrw
addikt
válasz z123456789 #49282 üzenetére
Szia!
Egy ilyen videót találtam
Itt azt mutatja hogyan lehet exportálni excelbeHa ez sikerül akkor csak "formázni" kell
-
lappy
őstag
válasz z123456789 #49282 üzenetére
tegyél fel ide egy nyers fájlt (nem kell valós legyen) és mellé egy másikat (pl. másik munkalapon) hogy mit szeretnél és könnyebb nekünk is
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
A kérdést sem tudom feltenni, ezért rákeresni sem tudok. Ha leírom az elképzelésemet, tudnátok nekem segíteni, hogy milyen címszavakra keressek rá itt a topicban?
Trelloban levő adatokból szeretnék egy excel táblázatot generáltatni.
Lényege, hogy Trello alkalmazásban van egy adott projekt, melyben a leírás blokkban vannak ügyfél adatok. Ezekből kinyerve szeretnék egy nyomtatványt generálni, hogy ne kelljen töltögetni folyamatosan az excelt. Lehetséges egyáltalán ilyesmi? Más oldalró meg tudjuk-e közelíteni a problémát?
Köszi előre is. -
Dilikutya
félisten
Gyors amatőr. Van ez a képlet:
=ÁTLAGHATÖBB((S42:S51);(S42:S51);">0")
Teljesen jó, de az S46 cella tartalmát nem kéne beleszámolni. Hogy tudom kivenni belőle? Pontos vesszővel felbontva(S42:S45;S47:S51)
-re nem működik.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Delila_1
veterán
válasz istvankeresz #49279 üzenetére
Szívesen.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz istvankeresz #49277 üzenetére
A formátum jó, a képlet
=MA()-HÓNAP(MA()-1)
-
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
A célom, hogy az aktuális hónap előtti hónapot írassam ki szövegesen.
Az =HÓNAP(MA())-1 képlettel meg kapom helyesen a 6 értéket.
Ezt kombinálom: =SZŐVEG(HÓNAP(MA())-1;”hhhh”) képlettel, hogy szöveggé alakítsam, de így az eredmény: január ami nem jó.
Hol rontom el?XBOX ONE GT: istvankereszt79
-
-
Fferi50
Topikgazda
-
Fferi50
Topikgazda
válasz istvankeresz #49271 üzenetére
Szia!
Cellán állva - jobb egérgomb - cella formázás - szám - egyéni : "Miskolc, " éééé.hh.nn
Vagy: A cellában a képlet:="Miskolc, " & SZÖVEG(MA();"éééé.hh.nn")
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
Egy cellában szeretnék egy keltezést, ami így néz ki:
Miskolc, 2022.07.05Sajnos az =“Miskolc, “ & MA() nem ezt adja vissza. Mi a megfelelő formátum?
Köszi
-
Delila_1
veterán
Dehogynem.
Pl. a G6 (első szürke hátterű?) képlete fixen a G3-ra (felső sor) hivatkozzon.
=és($g$3>80%;$g$3<100%)
Nem is kell a felső sor többszörös feltételét bevinni az alsó sorokba.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
huan
őstag
válasz Delila_1 #49268 üzenetére
"A színezett cella több feltételed formázás alapján színeződik, de a cellatartományra nem tudom "ráhúzni" ugyan ezen feltételeket valamiért."
sok feltétel van benne és mindet módosítani/igazítani kellene. Nincs valami egyszerű megoldás a feltételek helyett egyetlen feltételhez, egy cella színéhez kötni a feltételt?[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
-
huan
őstag
Sziasztok,
Egy cellatartományt (6db egymás alatti cellát) szeretnék színezni egy másik cella színe alapján. A színezett cella több feltételed formázás alapján színeződik, de a cellatartományra nem tudom "ráhúzni" ugyan ezen feltételeket valamiért.
Hogyan tudnám színezni a cellatartományt a legegyszerűbben egy másik cella színe alapján? (a képen: a 99,17% zöld cella miatt szeretném az alatta lévő 6db szürkét zöldre színezni; a 2,08% piros miatt az az alatti 6db szürkét pirosra...)
Köszönöm! -
Mutt
senior tag
válasz istvankeresz #49263 üzenetére
Szia,
Ha Office2019-ed vagy Microsoft365-öd van akkor inkább az XKERES függvényt tudod használni, amely az FKERES újabb változata. Előnye, hogy tartományt (több cellát a sorból) tud visszaadni, míg az FKERES csak tömbfüggvényel tud egyszerre több értéket visszaadni.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
detroitrw
addikt
válasz istvankeresz #49261 üzenetére
Pedig az fkeres jó lesz, ahogyan azt lappy ajánlotta:
Második lapfülön:
C3:=FKERES(B3;egyes lapfül!$B$3:$D$5;2;0)
D3:
=FKERES(B3;egyes lapfül!$B$3:$D$5;3;0)
[ Szerkesztve ]
-
istvankeresz
aktív tag
Szia!
Lehet, hogy nem jól írtam le, de így talán jobban érthető:
Ez az "adatbázisom" az egyes lapfülön:
Ezt szeretném a második lapfülön:
Ha B3-ba beírok egy 2-est akkor C3 és D3 automatikusan kitöltődik, azaz így néz ki:
Ha esetleg letudnád írni erre a példára a konkrét függvényt, akkor azon eltudnék indulni.
Előre is köszi!
-
lappy
őstag
válasz istvankeresz #49259 üzenetére
fkeres függvény
az adattábla esetén külön oszlopban a szám, a gyümölcs, a szín
és a függvényben a számra keresel majd a 2. és a 3. oszlop az eredmény[ Szerkesztve ]
-
istvankeresz
aktív tag
Üdv!
Egyik lapfülön szeretnék sorszámokkal tárolni sorokban adatokat cellánként elválasztva. Pl:
1 Alma Piros
2 Narancs Sárga
3 Kókusz BarnaMásik lapfülön pedig ha egy cellába beírom, hogy 2 akkor mellé irja ki, hogy Narancs Sárga, ugyan úgy cellánként elválasztva. Természetesen, ha más sorszámot írok a cellába, akkor az ahhoz tartozó gyümölcsöt és színt szeretném, ha mellé írná.
Előre is köszi a segítséget
-
huan
őstag
Sziasztok,
Egy cellában szeretnék megjeleníteni egy fix szöveget+egy átlag függvény értékét, ami a következő formátummal sikerül is:Hétfő napi átlag: 74.9791666674
De ilyet szeretnél "látni":Hétfő napi átlag: 74.98
Hogyan tudom megtenni úgy, hogy nem szeretnék más cellát ehhez felhasználni.
Ez a függvényem:=ÖSSZEFŰZ("Hétfő napi átlag:";ÁTLAG(C3:AA3)*100)
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Dilikutya #49251 üzenetére
Szia!
Az emojikat elkerülheted, ha használod a progran (</>) gombot a kijelölésre (vagy szóközöket teszel a betűk/jelek közé). Mert így elég furcsa a dolog.
A formázandó cellák kijelölése képlettel, a képletek pedig:
1.
=B$11>0 háttér szürke, a szabályoknál bejelölni a leállítás, ha igaz kockát
2.
=B2/$A2*100>100 háttér zöld
3.
=B2/$A2*100>=90 háttér sárga
4.
=B2/$A2*100<90 háttér piros
Ezt a négy szabályt külön-külön, ebben a sorrendben kell felvinned, ugyanarra a tartományra, figyelemmel a $ jelek megfelelő alkalmazására.
Üdv. -
Dilikutya
félisten
Nem, csak lehet rosszul írtam le. Szóval:
Van egy cél oszlop, egyszerűség kedvéért A2:A10 mondjuk (amúgy J ), és van az értékek tömbje, ez B210.
A szerint van színezve, hogy a tömb értékei hogy viszonyulnak az A-hoz (<90, 90<értékek<100, >100). De bejön egy plusz feltétel, ezek legyenek a 11. sorban, B1111, az értékek alatt. Ez ha nulla, marad a fenti formázás, de ha nagyobb nullánál, akkor az az érték B210-ben legyen szürke, tökmindegy, hogy viszonyul az A oszlophoz.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Fferi50
Topikgazda
-
Dilikutya
félisten
Feltételes formázás: van egy tábla, értékekkel, és van egy cél oszlop. A célhoz százalékos arányban igazítva van a formázás. Viszont kellene egy plusz szabály, hogy amennyiben egy másik helyen nullánál nagyobb érték szerepel, akkor az ide rendelt formátumot használja. Tehát alap esetben a 3 feltétel a célnál <90% (piros), 90<érték<100% (sárga), >100% (zöld), itt alapesetben a pluszfeltétel nulla, de ha >0 akkor szürke legyen az értéktábla megfelelő mezője.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Pakliman
tag
válasz bozsozso #49244 üzenetére
Jónak tűnik, viszont én egy változóba menteném a régi értéket.
Sub Próba()
Const sep = ","
Dim utvonal As String
Dim b As String
Dim FileNum As Integer
Dim DestFile As String
Dim vLastRow As Long
Dim ki As String
Dim i As Long, j As Long
Dim mentett As String
vLastRow = Range("AD" & Rows.Count).End(xlUp).Row
'A sorba rendezés
Columns("A:AD").Sort Key1:=Columns("AD"), Header:=xlYes
mentett = ""
bezárni = False
For i = 2 To vLastRow
b = Cells(i, "AD")
If mentett <> b Then
'"Változott" az AD cella értéke, tehát...
If FileNum <> 0 Then Close FileNum '...bezárjuk az előzőleg megnyitott fájlt
mentett = b 'Az új értéket elmentjük
utvonal = "E:\teszt\" & b & "\"
If Dir(utvonal, vbDirectory) = "" Then MkDir (utvonal)
DestFile = utvonal & "teszt.TXT"
FileNum = FreeFile()
Open DestFile For Append As #FileNum
End If
ki = "7000" & sep & b & "_" & ". stb... amit akarsz..."
Print #FileNum, Left(ki, Len(ki) - Len(sep))
Next i
If FileNum <> 0 Then Close FileNum 'A végső lezárás...
End Sub[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
válasz Delila_1 #49231 üzenetére
Köszönöm szépen nagyon jó lett, sikerült kis módosításokkal a saját "éles" adataimhoz igazítani, így már csak abban kérném a segítséged, mert erre eddig még nem jöttem rá hogyan tudnám azt elérni, hogy a txt-be ne " " jelek közé kerüljenek a kiírt sorok.
Ez sebességben jócskán felülmúlja Pakliman javaslatát, de ha nem sikerül megoldanom az idézőjel problémát akkor az lesz a befutó.
Köszönet mindkettőtöknek a segítségért.
[ Szerkesztve ]
-
bozsozso
őstag
válasz Delila_1 #49231 üzenetére
Köszönöm, megnéztem. Egyelőre annyi problémát látok vele, hogy a txt-be " " jelek közé teszi a tartalmat. Fontos lenne az általam megadott formátum használata. Dátum formátum nem fontos, azért csak kiszedtem az első 10 karaktert. Jobban beleásom magam, és megpróbálom "kijavítani" ami számomra fontos. A #49232-es hozzászólásban a javasoltat is köszönöm azt is megnézem.
-
sztanozs
veterán
O365: TEXTJOIN függvény
Makró megfelelője (direkt fordítva elnevezve, hogy ne ütközzön):
Public Function JoinText(Delimiter As String, SkipEmpty As Boolean, ParamArray Source() As Variant) As String
Dim AllResults, Value, Area As Range, CRange
Set AllResults = CreateObject("System.Collections.ArrayList")
For Each Value In Source
If TypeName(Value) = "Range" Then
For Each Area In Value.Areas
If Area.Count > 1 Then
For Each CRange In Area.Value2
If Not (IsEmpty(CRange) And SkipEmpty) Then AllResults.Add CRange
Next
Else
If Not (IsEmpty(Area.Value2) And SkipEmpty) Then AllResults.Add Area.Value2
End If
Next
ElseIf TypeName(Value) = "String" Then
If Not (IsEmpty(Value) And SkipEmpty) Then AllResults.Add Value
Else
If Not (IsEmpty(Value) And SkipEmpty) Then AllResults.Add str(Value)
If Err Then
Err.Raise 2000, Description:="Invalid source data type provided"
Err.Clear
End If
End If
Next
JoinText = Join(AllResults.ToArray(), ",")
Set AllResults = Nothing
End FunctionJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
-
mckay
aktív tag
Sziasztok,
hogy tudnám összefűzni több cella tartalmát úgy, hogy a szövegek közé egy , kerül?
Tehát ilyen celláim vannak:
B1 = alma
C1 = körte
D1 = dinnyeÉs nagyon kellene egy ilyen mező belőlük:
A1 = alma,körte,dinnyeTaláltam a neten egy TEXTJOIN függvényt, de az excelem nem ismeri fel...
-
Delila_1
veterán
válasz bozsozso #49224 üzenetére
Pakliman 49226-os válaszánál az összefűzős sor legyen
ki = "7000," & b & "_" & Format(Range("B" & i), "yyyy-mm-dd") & "," & Range("D" & i) * 1000 & ",," & Range("Y" & i) & ",,,"
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Pakliman #49226 üzenetére
Feltettem 2 fájl 1 zip-be tömörítve. [link]
A nevedet viselőt kell megnyitnod, és indítani a makrót.Szerk: ezt rosszul címeztem, Bozsozsonak szól. A tiédet még nem néztem meg.
[ Szerkesztve ]
-
f(x)=exp(x)
őstag
Egy általános függvényt akartam, ami csak azokra a számokra van hatással, ami három számjegyből áll. De sikerült megoldani, köszi a segítséget!
-
föccer
nagyúr
válasz f(x)=exp(x) #49227 üzenetére
Oszd el 10-el és formázd, esetleg kerekítsd tizedre
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
lappy
őstag
válasz f(x)=exp(x) #49227 üzenetére
=BAL(C3;2)&","&JOBB(C3;1)
nálam továbbra is szám marad lehet vele számolni[ Szerkesztve ]
-
f(x)=exp(x)
őstag
Hali!
Excelben hogy lehet egy háromjegyű számból egy kétszámjegyűt csinálni? Pl. 203 --> 20,3.[ Szerkesztve ]
-
Pakliman
tag
válasz bozsozso #49224 üzenetére
Szia!
Egy lehetőség (sok [több ezer!] sor esetén kicsit lassabb):
Az "utvonal" változóba beépíted az AD oszlopban lévő adatot.
Pl.: utvonal = "E:\teszt\" & Cells(i, "AD") & "\".
Ez után APPEND-el megnyitod az abban a mappában lévő "teszt.TXT" fájlt (ha nem létezik még, akkor az APPEND létrehozza!):Open DestFile For Append As #FileNum
Beírod a megfelelő adatokat az ÉPPEN AKTUÁLIS sorból, majd RÖGTÖN LEZÁROD a fájlt!!!:Close FileNum
Az Open előtt természetesen mindigFileNum = FreeFile()
Célszerűbb szerintem inkább a For... Next ciklust használni, hiszen ismered az első és utolsó sor számát is.
Sub Próba()
Const sep = ","
Dim utvonal As String
Dim b As String
Dim FileNum As Integer
Dim DestFile As String
Dim vLastRow As Long
Dim ki As String
Dim i As Long, j As Long
For i = 2 To vLastRow
b = Cells(i, "AD")
If Dir(utvonal, vbDirectory) = "" Then MkDir (utvonal)
FileNum = FreeFile()
Open DestFile For Append As #FileNum
ki = "7000" & sep & b & "_" & ". stb... amit akarsz..."
Close FileNum
Next i
End SubA megfelelő mappa létezését pedig a DIR paranccsal tudod ellenőrizni. Ha nem létezik, letrehozod.
[ Szerkesztve ]
-
moklys1
aktív tag
Elrejtett sorokat vagy oszlopokat van lehetőség nyomtatni a többi adattal, úgy hogy nem fedem fel?
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Szükségem lenne egy kis segítségre. Egy elég nagy excel fájlból kellene kiszednem pár adatot amiből txt-t kell előállítani. A txt-t sikerült makróval megcsinálni:
Sub Próba()
Dim b As String
b = ThisWorkbook.Worksheets("Próba").Cells(2, 30)
Dim FileNum As Integer
Dim DestFile As String
Dim vLastRow As Long
Dim i As Long, j As Long
Dim ki As String
Const sep = ","
ThisWorkbook.Sheets("Próba").Activate
i = 2
Do
FileNum = FreeFile()
Open DestFile For Output As #FileNum
Do While i <= vLastRow
ki = ""
ki = "7000" & sep
ki = ki & b & "_" & Left(Cells(i, 2), 10) & sep
ki = ki & Cells(i, 4) & "000" & sep
ki = ki & sep
ki = ki & Cells(i, 25) & sep & sep & sep & sep
i = i + 1
Loop
Close FileNum
Loop While i <= vLastRow
End Sub
Viszont ami problémám, hogy az "AD" oszlopban kb. 50-70 féle adat van ezért 50-70 féle txt-t kellene előállítanom, eszt most szűrés utáni másolással oldom meg, hogy már csak azok legyenek a táblában amire szükségem van és akkor mindent kiírhat a fájlba. Ezt úgy képzeltem el, hogy a megadott utvonalon létrehozom vagy létrehozza automatikusan a könyvtárat amit az "AD" oszlopból vesz ki, majd ebbe a könyvtárba elkészülhetne a teszt.txt fájl.
A táblázatból ennyi oszlopra van szükségem ezért is rejtettem el a többit.
Fenti képből kiindulva létrehozza az 5, 8 és 2 könyvtárakat majd a fenti kódban megadottak szerint az 5-ös könyvtárba a teszt.txt fájlt elkészíti.
Hoppá a "B" oszlopot lehagytam, de abba dátum van idővelE:\teszt\5\teszt.txt tartlma:
7000,5_2022-06-18,100000,,0.000,,,
7000,5_2022-06-18,101000,,0.000,,,
7000,5_2022-06-18,102000,,0.000,,,Előre is köszönöm a segítséget.
-
Dilikutya
félisten
Visszazárás, feloldás után jó lett, valóban a celláknál volt. Valószínűleg így lett anno megcsinálva, a 100. sorig kijelölve, és úgy zárolva. A makróban nincs ilyen, az csak amikor a második oszlopba beírunk, felold, beírja az elsőbe a dátumot, és visszazár. Fél perc guglizással bárki feltöri, szerencse hogy ezeknek annyi esze van mint egy marék molylepkének, így elég a védelem.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Dilikutya
félisten
-
Dilikutya
félisten
Van egy védett táblázatom, amiben a dátum oszlop van zárolva, kézzel nem is lehet beleírni. Ha a mellette lévő oszlopba írnak, akkor az első oszlopban automatikusan megjelenik az aznapi dátum. Ez makrózott. Tökéletesen jó, de csak az első 100 sorig. A 101. sorban már nem védett az oszlop. Mitől lehet?
-
félisten
válasz dellfanboy #49216 üzenetére
Ha esetleg úgy érted, hogy nem a cellakurzor mozog, hanem az egész munkalap sorai és oszlopai "csúsznak el", akkor a Scroll Lock lett bekapcsolva.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Delila_1
veterán
válasz dellfanboy #49216 üzenetére
NumLock billentyű vált a számok és a nyilak funkció között.
-
dellfanboy
őstag
a ceges gepemen a legujabb office 365 es excel van. tortent vmi upgrade vagy miert nem tudok a bill.levo kurzor nyilakkal a cellak kozt mozogni?idaig ha a1be voltam megnyomtam a jobra nyilat atugrottam b1 cellaba de most nem.. ez vmi setting beallitas, vagy upgr miatt most mar ilyen lett?
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Megnéztem a fentieket, de elég nehézkesen haladtam vele, úgyhogy végül egy Python scriptet írtam a feladatra.
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és segítettél![ Szerkesztve ]
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
sztanozs
veterán
Első blikkre táblareferenciának tűnik:
- az adott rekord (sor) azon eleme, emi a -3 nevű mezőben (oszlop azonosítója) van.[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
lappy
őstag
=[@[-3]]*(1-$K$3)
találkozott már vki ilyen képlettel ?
az eleje érdekel inkább hogy is működik
-
andreas49
senior tag
válasz Fire/SOUL/CD #49210 üzenetére
Köszi az előző válasszal együtt is a részletes magyarázatot. Ez a szűrős megoldás látszik a leghatékonyabbnak. Az alapadataimban a kép neve megegyezik az országnévvel.
HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Köszönöm az iránymutatást, megpróbálkozom a dologgal.
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
félisten
válasz andreas49 #49188 üzenetére
Ó bakker, végül is sima szűrővel is megoldható...
Szűrőben kijelölöd azt az 50 országot, a szűrt listát kijelölöd, irányított kijelölés, csak a látható cellákat, ctrl+c, másik munkalap, ctrl+v, 50 sor kijelöl, és azonos sormagasságra állít (az előző munkalap sormagasságára)Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Mutt
senior tag
válasz bLaCkDoGoNe #49203 üzenetére
Szia,
Excel 2010-től van Power Query, amivel meglehet csinálni amit írtál.
A TEMP fájlban kell megcsinálni az egészet. Az alábbi főbb lépések kellenek:
1. Beolvastatni az IN fájlban lévő munkalapokat.
Itt bemutatják, hogyan lehet ezt megcsinálni.
2. TEMP fájlban lévő listát beolvastani.
3. A TEMP lekérdezést összekapcsolni (Merge/Egyesítés) az IN-el, bal külső (left outer) csatlakozással ha
van olyan ID ami csak TEMP-ben van, vagy belső (inner join) csatlakozás ha csak azok a sorok érdekelnek
amelyek mindkét fájlban benne vannak. Ezen YT video tud segíteni elmagyarázni a dolgokat.
4. Az eredmény kibontása.
5. Ha van olyan ID ami csak a TEMP-ben van, de az IN-ben nincs akkor egy plusz oszlop hozzáadása kell.
Ha viszont nincs ilyen ID, akkor felesleges oszlop törlése.Lehet hogy kínai amit fentit írtam, de érdemes Power Query-vel megismerkedni.
Ha Microsoft365-öd van akkor már lehet egy újabb függvényed, a FÜGG.HALMOZÁS (angolul VSTACK), képes tartományokat összefüzni, így FKERES/VLOOKUP (vagy az újabb XLOOKUP) is tudja használni. Azért ezzel sem lesz olyan egyszerű.
Excel 2010-nél regebbi változatnál makró tud segíteni a túl sok munkalap miatt.
Ha nem boldogulsz Power Query-ben, akkor dobd fel ide mintát/küldd át magánban.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
félisten
válasz andreas49 #49188 üzenetére
Itt az a gond, hogy cellába nem lehet képet betölteni, csak ahhoz igazítani. Az, hogy látszólag a felirattokkal együtt mozognak a képek, azt úgy oldják meg, hogy a kép méretének megfelelően vannak beállítva a sormagasságok ill. oszlopszélességek és amikor beszúrják a képeket, akkor az ALT gomb nyomva tartása mellett mozgatják a képet és így igazítják az adott cellához, de nem kerül bele a cellába. Ha a billentyűzeten a kurzormozgatókkal ráállsz egy látszólag képet tartalmazó cellára, akkor az adott cella tartalma üres lesz, itt az alábbi képen láthatod miről írok (A3-ban szöveg, B3-ban a kép, B3 üres).
A másik gond (orvosolható), hogy a beszúrt képekre objektumnévvel lehet hivatkozni vagy magára a kép fájlnevére (ahogy a HDD-n/SSD-n tárolva van)
Az alábbi kép bal-felső sarkában jól látható, hogy a Garfield kép beszúrása után az Excel automatikusan a Kép 1 objektumnevet adta neki.Egy makró csak akkor fogja tudni megoldani az általad felvázolt feladatot, ha valahogy a szöveges országnevekhez egyértelműen tudja társítani az ahhoz tartozó képet.
Mint fentebb írtam, 2 lehetőség van.
1. Szépen egyenként át kell írni minden egyes kép objektum nevét az ország nevére (előbbi képet alapul véve a Kép 1-t Garfield-re)
2. Szépen egyenként át kell nevezni a képek fájlnevét az ország nevére és újra beszúrni őket.
Magyarország szöveghez-> Magyarország.png
Albánia szöveghez-> Albánia.png200 országnál és azokhoz tartozó képeknél egyik sem 1-2 perces meló, de az 1. pontban javasolt módszer lényegesen egyszerűbb és gyorsabb.
UI: Ezt azért még időben döntsd el, mert egyik hozzászólásodban másik munkalapra kellene másolni, másik hozzászólásodban meg már munkafüzetet említesz...
"Megoldható-e képlettel vagy macro-val, hogy képet másoljunk egyik munkalapról a másikra?"
"Ebből kell leválogatnom ~50 nevet képpel együtt (mindig más), de ezt új munkafüzetbe."
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
ztoldy
senior tag
Sziasztok!
Vélhetően egy egyszerű kérdésre keresem a választ, sajnos nekem sehogy nem sikerült összehozni a megoldást.
Adott két oszlop, melybe sorszámokat írok. Legyen A és B oszlop. Ha beírok egy olyan sorszámot az egyik oszlopba, ami a másikban már szerepel (mindegy melyikben szerepelt korábban), akkor feltételes formázással szeretném pirosra színezni a cellát. Ami fontos, hogy egyik oszlopban sem lehet olyan érték, ami a másikban már van.
Pl. ha az ismétlődő érték a 002:
A oszlop: 002, 003, 004
B oszlop: 005, 006, 002Köszönöm a segítséget előre is.
https://www.refundo.hu/?ref=175161
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Sziasztok,
némileg komplex kérdésre keresném a megoldást:
Adott két .XLSX fájl, legyen a nevük IN.xlsx és TEMP.xlsx. Az input.xlsx fájl alapján szeretnék adatokat frissíteni a TEMP.xlsx fájlban.A fájlok struktúrája:
IN.xlsx, sok lapfül, változó hosszúságú tartalom lapfülenként (van ahol mondjuk 20 sor, máshol meg 500), de a struktúra ugyanaz:
A | B | C
id | lényegtelen adat | adat amit beolvasnék
TEMP.xlsx, csak két lapfül, csak az elsőn dolgoznék:
A | B
id | adat, amit frissítenék az IN.xlsx-ből, id egyezés eseténA két fájl között az id mezők lennének kulcsok, ennek alapján szeretném frissíteni a TEMP.xlsx adatait. Az IN.xlsx-ben sokkal több adat van szétszórva a különféle lapfülekre, a TEMP.xlsx ennek egy nagyon szűk szeletét tartalmazza, egy lapfülön listázva.
Elsőre adná magát egy VLOOKUP, de sajnos rugalmatlan a megoldás az IN.xlsx-ben levő sok lapfül, és az ezekre "szétszórt" azonosítók miatt, azaz majdnem minden sorra új VLOOKUP-ot kellene írni, ill. később a TEMP.xlsx-ben levő sorok száma változhat (akár bekerülhetnek új sorok, akár kikerülhetnek régiek, és nem tudható előre, hogy az új sor tartalmát az IN.xlsx melyik lapfüléről kell összevadászni éppen).
Tudtok javasolni valamilyen univerzális, és szép elegáns megoldást? Köszönöm előre is a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- All My Movies v9.2 Build 1476 1 felhasználó, 1 készülék, 12 hónap (elektronikus licenc)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN licenckulcsok - kedvezményes ajánlatok (frissítve: 2024. 12. 29.)
- Life is Strange: Before the Storm (STEAM)
- Klasszikus PC Játékok + 2db PC Guru lemezmelléklet
- office 2000, win98 upgrade, office xp
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest