Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
andreas49
senior tag
Köszi a választ, de nálam nem igen működik.
Microsoft365 van fenn HU nyelv. Nem találok megfelelő magyar függvényt hozzá. A linken lévő példák is angol függvények.
Ami még probléma, hogy a darabolt értékek egy sorban kellene lenni, nem függőleges bontásbanHONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Mutt
senior tag
válasz andreas49 #48996 üzenetére
Szia,
Tedd be a fájlba a lenti UDF-et, majd használd így:
Function TextPart(InputText, Optional Separator As String = " ", Optional PartStart As Long, Optional PartEnd As Long)
'Separator ha nincs megadva akkor szóközként értelmezzük
Dim arraySplit
Dim vFelsoMeret As Long
Dim i As Long
Dim txtResult As String
'szétszedjük a szöveget az elválasztójel alapján
arraySplit = Split(InputText, Separator)
'megnézzük hogy hány részre szedhető
vFelsoMeret = UBound(arraySplit)
If PartEnd = 0 Then PartEnd = PartStart
'ha az utolsó utáni darabot kérik, akkor is az utolsót adjuk
If PartEnd >= vFelsoMeret + 1 Then PartEnd = vFelsoMeret + 1
'ha a legelső darab előtti kell, akkor is az elsőt adjuk vissza
If PartStart <= 0 Then PartStart = 0
'megadjuk a kért részt
If PartEnd > PartStart Then
txtResult = ""
For i = PartStart To PartEnd - 1
txtResult = txtResult & arraySplit(i - 1) & Separator
Next i
TextPart = txtResult & arraySplit(PartEnd - 1)
Else
TextPart = arraySplit(PartStart - 1)
End If
End Functionüdv
Ps. Microsoft365-ben van már szövegdaraboló függvény is.
[ Szerkesztve ]
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
wervirt
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék egy függvényben másik munkalapra hivatkozni. Hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy ha a munkalap nevét egy cellában eltárolnám és a cellával szeretném megadni a munkalap hivatkozását?
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni szövegdarabolóhoz macróval:
pl. Gipsz Jakab (ABC) [abc] mezőből kellene - 1. oszlop: Gipsz Jakab, 2. oszlop: ABC, 3. oszlop: abc
A '()' és a [] jelek nem kellenek a szétválasztott részben
Köszi a segítséget előre is.HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Mutt
senior tag
Hali,
1-2 éve mégkönnyebb a cellák sorokba tőrdelése, mivel be lehet állítani hogy egyből sorokba menjen, így már nincs szükség az unpivotra úgy ahogy a linkelt súgó mutatja.
Haladó beállítások alatt van az opció.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Salex1
őstag
válasz Delila_1 #48991 üzenetére
Nagyon hálás vagyok a segítségért, sok időt spórolok/nék vele. Az eredeti hsz-ban írtam, csak nem értette a "kolléga" ezért írtam mintát. Bocsánat érte, hogy félre vitt.
Az összes oszlopnak adatnak maradni kellene, nem csak a ABCE.[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Salex1 #48989 üzenetére
A belinkelt képen a szétválasztandó adatok a D oszlopban voltak, eszerint írtam meg a makrót. Nem véletlenül került be az Összefoglalóba, hogy
– Ne azt írd, hogy például az A oszlop szűrt adatait szeretnéd a C oszlopba másolni, ha valójában a B oszlop szűrt adatai kellenek egy másik lap X oszlopába.
Ha nem eszerint jársz el, dupla munkát okozol annak, aki szívességet tesz neked.
Most sem pontos a kérésed. Nem szerepel benne, hogy a kép szerinti A-B-C és E oszlopok adatai hol szerepelnek a lapodon.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
andreas49
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek a megoldást (Delila_1 és Mutt).
Delila-ét kezdtem el használni, amit még szombaton kaptam Tőle és tökéletesen működik.
Ma kipróbáltam Mutt megoldását és az is megfelelő.
Delila-é szerintem "felhasználó barátibb", de +1* köszönet.HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Salex1
őstag
válasz Delila_1 #48858 üzenetére
Ki tudnád nekem ezt egészíteni? Én próbáltam, de nem sikerült sajnos, összekuszálódott.
Az alap táblázat A:CL tartomyányú. Ebből az AH amit bontani kellene.
Viszont van olyan is, ahol üres a cella, ott úgy is kellene maradnia (ha ez nem megoldható, az nem baj, akkor írok bele valamit ideiglenesen, PL. N/A) -
Delila_1
veterán
Írtam én is egy makrót – sok magyarázattal –, ami létrehozza a tartalomjegyzék lapot, és az egyes lapokra a visszaugrás csatolást.
Sub Tartalomjegyzek()
'A makró egy tetszőleges nevű munkalapot szúr be a meglévők elé.
'Erre a munkalapra egy tartalomjegyzéket készít a többi munkalapot listázva,
'hivatkozást is elhelyezve, amik az egyes munkalapok egy megadott cellájára mutatnak.
'A lapokra vissza logikájú linket helyez el kérésre, egy megadott cellába.
Dim TartalomLapnev As String, VisszaSzovege As String, VisszaHelye
Dim aktiv As Integer, Vissza As Integer
'Megkérdezi a felhasználótól, mi legyen a tartalomjegyzék munkalapjának a neve
TartalomLapnev = InputBox("Mi legyen a tartalomjegyzék munkalapjának neve?", "Tartalomjegyzék munkalapjának neve")
'Megkérdezi, szeretnénk-e vissza gombot elhelyezni a munkalapokon?
Vissza = MsgBox("Legyen-e egy vissza logikájú link a munkalapokon?", 4, "Vissza logikájú link")
'Ha igen, kérdezze meg, mi legyen a szöveg? pl. 0171:«
'és hol legyen az egyes lapokon
If Vissza = 6 Then
VisszaHelye = InputBox("Hova kerüljön a vissza logikájú link a lapokon?" & vbLf & "Pl.: A1", "Vissza logikájú link helye")
VisszaSzovege = InputBox("Mi legyen a vissza logikájú link felirata?" & vbLf & "Pl. « (bal Alt+0171), vagy Vissza", "Vissza logikájú link felirata")
End If
'Szúrjon be egy új munkalapot a meglévők elé a legelső helyre.
ActiveWorkbook.Sheets.Add Before:=Worksheets(1)
'Adja az új munkalapnak a felhasználó által megadott nevet
Worksheets(1).Name = TartalomLapnev
Range("B1") = TartalomLapnev
Range("B1").Font.Size = 14
'Menjen végig a munkalapokon ...
For aktiv = 2 To ActiveWorkbook.Sheets.Count
'Írjon sorszámot.
Worksheets(1).Cells(aktiv, 1).Value = aktiv - 1 'sorszám
'Adjon linket a lapokhoz
With Worksheets(1)
.Hyperlinks.Add Anchor:=.Cells(aktiv, 2), Address:="", _
SubAddress:="'" & Worksheets(aktiv).Name & "'!" & VisszaHelye, TextToDisplay:=Worksheets(aktiv).Name
End With
'Ha kértünk Vissza linket, hozza létre a vissza logikájú linket a megadott cellába
If Vissza = 6 Then
With Worksheets(aktiv) 'itt adjuk meg, hogy a Vissza link melyik cellára álljon az első lapon
.Hyperlinks.Add Anchor:=.Range(VisszaHelye), Address:="", _
SubAddress:="'" & TartalomLapnev & "'!B" & aktiv, TextToDisplay:=VisszaSzovege
.Range(VisszaHelye).Font.Bold = True
End With
End If
Next aktiv
End Sub
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Mutt
senior tag
válasz andreas49 #48984 üzenetére
Szia,
Ezt próbáld meg. A kommentek alapján tudod módosítani.
Sub vissza()
Dim wsTOC As Worksheet
Dim ws As Worksheet
Dim i As Long, c As Long
Dim result As Range
Dim back As Range
'a munkalap neve, ahíol megtalálhatók a lapok nevei, ezt javítsd a megfelelőre
Const TOC = "Start"
Set wsTOC = Worksheets(TOC)
'végig futunk a munkalapokon
For i = 1 To Worksheets.Count
Set ws = Worksheets(i)
'csak más nevű munkalapok érdekelnek
If ws.Name <> TOC Then
'keressük meg helyét a munkalapnak az összesítőn
Set result = wsTOC.Range("A:A").Find(ws.Name)
'ha nincs meg akkor ugorjuk át
If Not result Is Nothing Then
Set back = ws.Range("A2")
'ha üres lenne a cella akkor írjuk bele ezt, ha nem kell akkor töröld ki
If back = "" Then back = "vissza"
'ha már lenne hivatkozás, akkor töröljük a korábbit
If back.Hyperlinks.Count > 0 Then back.Hyperlinks.Delete
'adjuk hozzá a linket
back.Hyperlinks.Add Anchor:=back, Address:="", SubAddress:="'" & TOC & "'!" & result.Address
End If
End If
Next i
'nem kötelező de szüntessük meg az objektumokat
Set back = Nothing
Set result = Nothing
Set ws = Nothing
Set wsTOC = Nothing
End Subüdv
-
Delila_1
veterán
válasz andreas49 #48984 üzenetére
Tegyél az első lapra egy gombot (én lekerekített téglalapot tettem).
A makrót a ThisWorkbook-ba másold be.Sub Vissza()
Dim lapnev
lapnev = ActiveSheet.Name * 1
Sheets("Tartalom").Select
Cells(Application.Match(lapnev, Columns(1), 0), 1).Select
End Sub
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
andreas49
senior tag
Sziasztok,
Hivatkozás 'oda' készítésre van egy makró-m (tartalomjegyzék készítés), de a 'vissza'-ra szeretnék kérni egy makró megoldást:
Munkalapról a tartalomjegyzékre.
Minden munkalapon az 'A2' mezőben van a hivatkozás és mindig a tartalomjegyzék azon mezöjére mutat, ami a munkalap neve, pl. 'A4'-re (2020)
Köszi a segítséget előre is.[ Szerkesztve ]
HONOR Magic5 Pro - Huawei P30 Pro 8/128 GB - Xiaomi MI Note 10 Pro - Huawei Mate 10 Pro
-
Bodobe
újonc
Sziasztok!
Egy problémára keresem a megoldást, itt biztos tud nekem valaki segíteni.
Van egy adattábla, amiben számadatok szerepelnek, nem feltétlenül sorrendben.
Töltöttem föl képet hozzá!
(Véletlen előfordulhat két egyforma szám is!)
És szeretném rangsorolni egy oszlopon belül őket a "kategória" oszlop szerint. Szóval, hogy hányadik legnagyobb a saját kategóriájában.Biztos van rá egyszerű megoldás, olyannyira nem vagyok jártas a témában.
Csak részeredményeim vannak, mert mindig borul, hogyha módosítok a sorrenden.Az esetleges megoldásokat előre is köszönöm!
Bence
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz pentium4 #48978 üzenetére
Szia!
Egy segédoszlopban (nálam kell fejléccel) megjeleníted, hogy mely számok vannak benne az ÁCS munkalapon és kiszűröd azokat:
Egy másolaton csináltam meg, ezért Adat (2) a hivatkozás a G oszlopbeli képletben:
=HAHIBA(FKERES('adat (2)'!D2;ACS!$A$1:$A$9;1;0);0)
Ezután a 0 "kell" értékű tételek egyszerűen kiszűrhetőek.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
-
draco31
veterán
Köszi, így már emlékszem :)
2008-ban vizsgáztam Office csomagból közepesre, 1 évig nyomták a fejünkbe napi 7 órában, de azóta alig használtam, így aztán szinte minden el lett már felejtve sajnos.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
draco31
veterán
Hello!
Egy egyszerű dolog kellene nekem, de nem jut eszembe, rég tanultam.
Adott a C2 egy fix értékkel. C3-tól C33-ig kerülnek bele random számok.
Az kellene nekem, hogy szorozza össze két cellát. Pl.C2xC3 és azt írja be D3-ba. C2xC4 és az D4-be. C2xC5 eredmény D5-be.
Nem jut eszembe hogy kell megcsinálni 1-2 kattintással.ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
pentium4
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék egy kiértékelő táblát, de sajna nem sikerült összehoznom
itt találjátok: [link]
A kövit szeretném, az ÁCS lapon találhatóak az ÁCS csoportszámok, az adat lapon van egy több száz soros adatmező, ahol megtalálható az ÁCS szám és egyebek, az eredmény lapra szeretném ha megjelenne az összes olyan ÁCS az összes adatmezővel, ami benne van az ÁCS lapon, valamint azt hogy a kinyert adat összesítve legyen eladószámonként.
Próbálkoztam kimutatás tervezővel de valahogy nem akart összejönni.
Köszi a segítséget.P4
-
bteebi
veterán
válasz Magnat #48960 üzenetére
"Igazából sztem csak a vba "engedékenységének" köszönhető, h a Vizsgal nélkül nem fut hibára az első körben"
Azt külön lekezeltem, még ha kicsit gagyin is, egy If-fel (összehasonlítás egy fixen üres cellával). De majd lehet, hogy átírom, mert jobban tetszik, amit írtál, csak volt pár apróbb gond az átírásnál, ezért inkább kiszedtem. Az én szintemen már ez is elég bonyolult makró, jól széthúzva már vagy 80-90 sor.
"(Ha meg a ciklus előtt adnál értéket a PreCellnek, pl azt, h PreCell=0, akkor meg az lenne a gond, h ha az első mezőben szintén pont 0 az érték, akkor "Please check"-re fut ok nélkül ... szóval sztem ezért korrekt a Vizsgal változóval)"
(Nem voltam kellően explicit a probléma körülírásával, alapvetően direkt.) Az érték gyakorlatilag nem lehet 0. De még ha az is lenne, az se lenne igazi gond, mert "csak" annyi a jelentősége az összehasonlításnak, hogy felhívja a figyelmet egy esetleges hibára. Elvileg lehetnek azonosak, vagy nagyon hasonlóak az egymás utáni értékek, csak kicsi rá az esély. Van esély fals pozitívra és fals negatívra is, az viszont már a júzer feladata, hogy akarja-e egyáltalán ellenőrizni. Mindenesetre legalább a lehetőség, az automatikus figyelemfelhívás adott hozzá.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
nagyúr
válasz Fferi50 #48967 üzenetére
Ja igen ezt elfelejtettem: Semmilyen függvény nincs az egész excel-be, egyetlenegy kivételével: =HAHIBA(HA(NAP(C42)=0;"";SZÖVEG(HÉT.NAPJA(C42);"nnnn"));"")
Automatikus mentés van rá beállítva, szóval azonnali mentés.
Hálózatát egész nap pingelem semmi szakadás, GBit LAN.[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz KaiotEch #48966 üzenetére
Szia!
Vannak esetleg egész oszlopos/soros képletek (amik egész sorra, oszlopra hivatkoznak. Pl.Fkeres(akármi;A : F;...)
) ?
Lehetnek olyan területek, amelyek nem tartalmaznak értékes információkat.
Keresd meg az utolsó cellát a munkalapon: F5 - irányított - utolsó cella. Ha ez az értékes adatokon kívül van, akkor az adatok vége és az utolsó cella közötti teljes sorokat ill. oszlopokat töröld.
Feltételes formázás egész soros/oszlopos képlete is okozhat gondot.
Próbáld ki, hogy a számításokat átállítod automatikusról manuálisra.
Hálózati kapcsolat mindig rendben van? Szinkronizálás mikor történik?
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Üdv. Srácok helpet szeretnék kérni. Nem bírok rájönni. Csak egy gépen jelentkezik(i5-8350U, 8GB memória) a következő hiba: Cellaszínezésnél(akár 2, akár 15 cella) kiterheti 100%-ra a CPU-t, de nem mindig, random, de sűrűn! Már mindent is megnéztem és nem találok semmire utaló hibát. OneDrive-os xlsb, és ugyan ezt használja más ember is, nála nincs gond. Újratelepített Windows/Office. Valakinek bármi ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
-
MCMLXXXII
tag
Sziasztok
Köszönöm a gyors segítséget ismét.
De olyan hibáb estem hogy ha la védelemmmel látom el a munka lapot akkor nem lehet keresni ez igy helyes?2000 ---> Alkatel Max ; Siemens m35i ; Motorola v3i ; Samsung Omnia ; Samsung Note 3 ; Samsung Note 8+Dex-Pad helyett Melopow m002;. Note 10
-
Delila_1
veterán
válasz MCMLXXXII #48961 üzenetére
A háttérszínt az .Interior.ColorIndex jelenlegi 20-as értékének átírásával állíthatod, a keretét pedig a
With .Borders(.....)
.LineStyle = xlContinuous
.Weight = xlThin
.ColorIndex = 5
End With
részeknél, a .Colorindex 5-ös értékének átírásával.
-
Magnat
veterán
válasz bteebi #48955 üzenetére
Nmit, arra, h az első cellát még nincs mivel hasonlítsa, így meg az első alkalommal az else ágra fut, átbillenti a Vizsgal-t true-ra és a második cellától kezdve vizsgál mindig az előzővel.
Igazából sztem csak a vba "engedékenységének" köszönhető, h a Vizsgal nélkül nem fut hibára az első körben, hiszen akkor a PreCell-nek még nincs is értéke, szóval vagy Null vagy vmi szemét van benne, szigorúbb nyelvek esetében sztem exceptiont dobna. (Ha meg a ciklus előtt adnál értéket a PreCellnek, pl azt, h PreCell=0, akkor meg az lenne a gond, h ha az első mezőben szintén pont 0 az érték, akkor "Please check"-re fut ok nélkül ... szóval sztem ezért korrekt a Vizsgal változóval)[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
Delila_1
veterán
válasz MCMLXXXII #48958 üzenetére
A rövid makró még egyszerűbb lehet, a formátumot pedig arra a tartományra add meg, ahova ki akarod terjeszteni a célkeresztet.
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
Application.Calculate
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz MCMLXXXII #48956 üzenetére
Egyszerű válasz: nem.
Egy makrós megoldás lehet a célkereszt .
Még egyszerűbb, de szintén makrós megoldás: a laphoz rendelt makró
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
If Application.CutCopyMode = False Then Application.Calculate
End Sub
A feltételes formázás képlete pedig=VAGY(CELLA("sor")=SOR();CELLA("Oszlop")=OSZLOP())
[ Szerkesztve ]
-
MCMLXXXII
tag
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne a guruktól
Van egy több munka lapu excelem és csak annyi lenne a feladat hogy ha a keresőbe beírom az adott szót és mikor oda ugrik más színnen jelőlődjön ki .
Meg oldható ez Makrózás nélkül?2000 ---> Alkatel Max ; Siemens m35i ; Motorola v3i ; Samsung Omnia ; Samsung Note 3 ; Samsung Note 8+Dex-Pad helyett Melopow m002;. Note 10
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy táblázat melyben van checkbox elhelyezve. Van olyan, ahol csak sima pipa lehetőség, de van olyan checkbox is, amit ha bepipálok új tartalmak kerülnek megjelenítésre.Mobilon (WPS) egyik checkbox sem jelenik meg. Van erre valami megoldás, hogy megjelenjen a checkbox és működjön? A rejtett tartalom egy pillanatra látszik megnyitáskor
-
Fferi50
Topikgazda
válasz tonermagus #48943 üzenetére
-
kormo1
csendes újonc
válasz Fferi50 #48949 üzenetére
e-mailből szedek le infókat egy adott cellába és pár infót szeretnék kinyerni ebből a cellából (van benne kis táblázat, sortörések stb). a legegyszerűbb módja az lenne a cella konkrét tartalmát kijelölöm (szerkesztése megnyitom és kijölöm) és azt illesztem be üres munkalapra. Ha magát a teljes cellát jelölöm ki, nem ugyanaz lesz a végeredmény...
-
kormo1
csendes újonc
igazából arra gondolok, hogy van egy cellában sok-sok karakter és azt a makró az első karaktertől az utolsóig kijelölje/válóglapra rakja és ezt majd én be szeretném illeszteni valahová, de ha az egész cellát jelölöm ki és beillesztem akkor nem ugyanaz lesz a végeredmény, szóval a nekem egy adott cellában lévő összes karakter kijelölése kell...
-
kormo1
csendes újonc
sziasztok,
létezik arra valamilyen makró, hogy cellában lévő összes karaktert kijelölje/másolja/vágólapra rakja. Makrórögzítéssel ezt nem sikerül megoldanom
Köszi a segítséget. -
bteebi
veterán
válasz bepken #48936 üzenetére
Szia!
Először is szívesen.
Elsőre én is kicsit nehezen értettem meg, pedig amúgy nem annyira bonyolult. Nem teljesen azt adtad meg, amit szerettél volna. Azt mondtad, hogy ha az A oszlop a cél cella (Target) sorában nem üres, akkor írja be a B-be a dátumot. Vagyis ha a cél cella oszlopa nem az A oszlop volt, viszont a sorában az A oszlop nem üres, akkor is frissült a dátum.
Ehelyett az kellett, hogy ha az A oszlopban van a cél cella, akkor (és csak akkor) írjon a B-be, ha az nem üres. Hasonló, de nem ugyanaz.
Használd nyugodtan az ="" (üres) vagy épp <>"" (nem üres) kifekezéseket, illetve ha több feltételed is van, akkor azokat "And"-del vagy "Or"-ral fűzd össze.
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
lappy
őstag
válasz f(x)=exp(x) #48944 üzenetére
=ha(szám(szöveg.keres("MN";E10MN9));"Igen"; "Nem")
természetesen a megfelelő cellákat kell a szöveg.keres után, illetve lehet kiíratni magát a szöveget ha igen ha nem akkor lehet " " is helyette[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
f(x)=exp(x)
őstag
Sziasztok!
Van egy A oszlopom, amelyben azonosítók vannak. Egy azonosító viszonylag hosszú. Ki szeretném szűrni egy külön oszlopba, amelyek tartalmaznak egy bizonyos karaktersort. Pl.: MN legyen benne: E10MN9 bekerül az új oszlopba, E10LM9 nem.
[ Szerkesztve ]
-
tonermagus
aktív tag
válasz tonermagus #48942 üzenetére
Valószínűleg ott a probléma, hogy én nem tudom hogy lehet megcsinálni dátum és cégenkénti bontásban is...
[ Szerkesztve ]
-
tonermagus
aktív tag
válasz Fferi50 #48928 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az eddig segítségedet!
Hála neked meg tudtam oldani a feladatot, teljesen boldog vagyok.
Hihetetlen tudásod van, kijár a tisztelet!
A formázáson lehet még valahogy finomítani? Sajna túlságosan összefolyik, nehéz eldönteni melyik sáv melyik időponthoz tartozik. Van arra lehetőség hogy ezeket jobban széthúzzam, minden második vastagabb legyen, vagy valami?
-
Magnat
veterán
válasz bteebi #48927 üzenetére
Szia,
Set eredmenyek = ActiveSheet.Range("B2:B10,D2:D10,F2:F10")
Vizsgal = false
For Each cella In eredmenyek
If Vizsgal Then
If Abs(Cella - PreCell) < 1 Then
Application.Speech.Speak "Please check", SpeakAsync:=True
Else: Application.Speech.Speak "OK", SpeakAsync:=True
End If
Else
Vizsgal = true
End If
PreCell = Cella
Next[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
zeon.hu
nagyúr
Üdv!
Android Excel.
Korábban a szerkesztőléc felül jelent meg, de egy ideje alul van.
Hogyan tudnám ismét felül megjeleníteni?#?*@&!
-
Lasersailing
senior tag
Azt nem, tudtam, akkor sorry.
daver88:
Akkor amit szerintem lehet tenni, de ez nagyobb meló:
csinálsz egy adatbázis file-t, ill. egy másik file-t. A másik file-t nyitja meg minden felhasználó, az sem baj, ha csak read only-ban, mert más is használja.
Ez a másik file struktúrája ugyanúgy néz ki, mint az adatbázis maga:
1-es felhasználónak betöltöd a teljes file-t, míg
a 2-es felhasználónak csak az AB oszlopokat.
Végül mentésnél kiírod az adatokat az adatbázisba.Csak az a gond, hogy gondoskodnod kell az alábbiakról:
- mi van akkor, ha ugyanazt az adatot két ember egyszerre írja felül? Kinek lesz igaza, vagy esetleg szólsz a második mentőnek, hogy ezt közben valaki felülírta (ez esetben kell egy "láthatatlan" másolatot betölteni, hogy lássad, hogy miről mire változtatott a felhasználó, és a "miről"-t összehasonlítani az adatbázissal
- sortörlés, sorbeszúrás kezelése
- és millió dolog ami még nem jutott eszembe...Én csináltam ilyen jellegű programot, de ott a felhasználó csak 2-3 oszlopot írhat át (átírhat többet is, de azok elvesznek makrós-mentéskor)
- nincs sorbeszúrás - törlés gond (13-jegyű cikkszámok alapján azonosítja a sort)
- És rajtam kívül még 1 felhasználó használja (+ programok mentenek az adatbázisba), akit ki lehetett képezni a használatra. Ez utóbbi a legfontosabb! Ha nagyon alap tudással rendelkeznek a felhasználók, akkor nagyon sokat kell programozni, hogy minden lehetséges hibát lekezelj... -
lappy
őstag
válasz Lasersailing #48937 üzenetére
Szerintem megosztott dokumentumban a Vba nem működik (sajnos)
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Lasersailing
senior tag
válasz daver88 #48932 üzenetére
Szia,
Makróval: file megnyitásnál
Application.username
-el lekérdezed az aktív felhasználó nevét, majd annak megfelelő oszlopokat megjelenítesz / elrejtesz. Értelemszerűen nem atombiztos, de gondolom nem a rosszindulatot, hanem a figyelmetlenséget kell kezelni.(pontosabban én úgy csinálnám, hogy ha nagyobb jogú felhasználó esetén megnyitáskor megjelenítenék a C oszloptól mindent, bezáráskor pedig elrejtem ugyanezen oszlopokat. Így ha jön egy új felhasználó ő alapból nem fog látni mást csak A és B oszlopot)
-
bepken
veterán
válasz bteebi #48934 üzenetére
tökéletes, köszönöm szépen!
abban még egy rövid magyarázattal tudnál segíteni kérlek, hogy az én kódom miért nem úgy viselkedett, ahogy szerettem volna? mármint ugyanúgy azt a feltételt adtam meg én is, hogy csak akkor illesszen be dátumot a B oszlopba, ha az A oszlop üres.
╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝
-
bepken
veterán
sziasztok!
a segítségeteket kérem a következő amatőr problémában
a cél: A oszlopba beírt bármilyen érték mellé B oszlopba tegye oda az aktuális dátumot, ami ezt követően nem változhat, se függvény által, sem manuálisan (ez utóbbit lock-olással meg tudtam oldani)
működik ugyan, de sajnos ha pl C oszlopba írok valamit, akkor a dátum ugyanúgy frissül...
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Application.EnableEvents = False
If Not Application.Range("A" & Target.Row).Value = "" Then
Application.Range("B" & Target.Row).Value = Format(Now, "yyyy.mm.dd")
End If
Application.EnableEvents = True
End Sub
köszi előre is a tippeket!
[ Szerkesztve ]
╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝
-
daver88
aktív tag
Üdv!
Összesn 4 felhasználó használ Online Excelt megosztva (Onedrive megosztással). A cél az lenne, hogy 2 felhasználó lásson minden oszlopot és sort a munkafüzeten, a másik két felhasználó azonban csak mondjuk A és B oszlopot. Ez megoldható valahogy? Köszi!
-
senior tag
Szerintem sikerült, a CTRL+ALT+ENTER lehetett a gond, de azért bemásolnám ide:
=INDEX('Delivery method'!$C$2:$C$233,
MATCH(1,
(A3='Delivery method'!$A$2:$A$233) * (B3='Delivery method'!$B$2:$B$233),0))"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem egy megoldandó problémával kapcsolatban. Adott egy Excel tábla, melyben két sheet van, legyen az egyik "Main data", míg a másik "Delivery method".
A "Main data" sheeten az A oszlop tartalmazza a gyár nevét, a B oszlop pedig a cikkszámot. A "Delivery method" sheeten A oszlopban a gyár neve, B oszlopban a, C oszlopban pedig a szállítás módja található.A feladat az lenne, hogy a "Main data" sheeten az N oszlopba, soronként párosítsam össze az adatokat a "Delivery method sheetről. Tehát adott gyár/cikkszám kombinációhoz melyik szállítási mód tartozik. Ezt milyen függvénnyel tudom megcsinálni?
Első körben a VLOOKUP-hoz fordultam, de ez a dolog most kifogott rajtam, pedig biztos nem bonyolult annyira. Valaki tudna esetleg segíteni? Legalább rávezetni. Köszi!
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
Fferi50
Topikgazda
válasz tonermagus #48925 üzenetére
Szia!
Új munkalapra túlnyomórészt képlettel át lehet fordítani, mutatom a képet:
Megjegyzések:
Az első sort (fejlécek) és a B2-B3 cellát kézzel kell beírni.
A B4 cella képlete: =B2: Ez a képlet húzható lefelé.
A többi második sori képletet látod a képen.
Ezek is húzhatók lefelé.
A képletek a korábbi munkalap elrendezésnek megfelelően hivatkoznak.
Remélem, sikerül megoldanod.
Üdv. -
bteebi
veterán
Sziasztok!
Egy nem összefüggő tartományba (B2:B10,D2:D10,F2:F10) írok, vagyis olvasok be adatokat makróval. Ez teljesen jól működik, viszont felmerült az kérdésként, hogy az egymás utáni nagyon hasonló értékeket jelezhetné a makró (ha pl. valami véletlenül kétszer került volna rögzítésre). Az "eredmenyek" tartomány mindig üres cellájába írja a szerkesztett adatot ("ertek"). kód:
Set eredmenyek = ActiveSheet.Range("B2:B10,D2:D10,F2:F10")
For Each cella In eredmenyek
...
If cella = "" Then
cella = ertek
Application.Speech.Speak "OK", SpeakAsync:=True
Exit Sub
End If
Az ellenőrzést egyszerűen meg lehet csinálni az esetek többségében, oszlopon belül, csak a fentebbi cella értékét kell kivonni a frissen bemásoltból (offset -1):
If Abs(cella - cella.Offset(-1, 0)) < 1 Then
Application.Speech.Speak "Please check", SpeakAsync:=True
Else: Application.Speech.Speak "OK", SpeakAsync:=True
End If
Csak ugye amikor oszlopváltás van (pl. B-ről D-re), akkor ez nem működik. Lehetne valahogy egyszerűbben az "eredmenyek" tartományra hivatkozva megkeresni az előző írott cellát, tehát pl. a D2-t összehasonlítani a B10-zel?
Nem szép módszerrel meg tudnám oldani:
ha cél cella sor = 2 és oszlop >=D, akkor előző cella sor = 10
és oszlop offset -2
De kell(ene) lennie ettől lennie szebb, univerzális(abb) megoldásnak. Tudnátok ebben segíteni? Előre is köszönöm!Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
lappy
őstag
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Lasersailing #48918 üzenetére
Szia!
Nem kell a nyomtatni szándékozott munkalapot aktívvá tenni, direktben lehet rá hivatkozni.Sheets("print").Select
ActiveSheet.PrintOut copies:=1, collate:=True, ignoreprintareas:=False
helyettSheets("print").PrintOut copies:=1, collate:=True, ignoreprintareas:=False
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Vonalkódot szeretnék cimkenyomtatóra nyomtatni excel VBA-val. Most ott tartok, hogy egy sheeten egy excel cellát megformáztam és ki is tudom nyomtatni, de olyan nyomtatásra lenne szükségem, ami nem változtatja meg az aktív cellát. Jelenleg ezzel nyomtatok:
Sheets("print").Cells(1, 1).Value = "*" & vonalkod & "*"
Sheets("print").Select
ActiveSheet.PrintOut copies:=1, collate:=True, ignoreprintareas:=False
Ebből a második sorral van gondom, úgy szeretnék nyomtatni, hogy az aktív sheet-et ne változtassa meg a program.
Ill. az is jó lehet, ha sheet használata nélkül nyomtatok, (de a betűtípusnak Barabara-nak kell lennie, amit a nyomtató ismer), ez nehezebbnek hangzik.
Gondolom lehetne azt, hogy az aktív sheetet lementem, átváltok a printre majd nyomtatás után vissza a lementettre, de az időrablónak hangzik...
-
Fferi50
Topikgazda
-
föccer
nagyúr
válasz Lajos.P #48910 üzenetére
Az alap adatokat tartalmazó táblázatot (mint egy kódtáblát) külön munkalapra rakd át.
Ez után a B oszlopba írj egy ilyen függvényt
B2 cellán:
=HA(A2="";"";FKERES(A2;Alapadat!A:B;2;0))
Felétele hogy az Alapadat legyen a külön munkalap neve és A1-től szerepeljen a kód táblázat.
üdv, föccer
Másikra:
A színek táblázatában használd az INDEX függvényt, úgy, hogy a számnak veszed a százas helyiértékét, és ezt a számot használod az INDEX függvénybe.
[ Szerkesztve ]
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Itt egy minta:
A kódtábla az L-M oszlopban van - folytathatod.
A B2 cella képlete:=FKERES(A2;$L$1:$M$8;2;0)
Természetesen a második paramétert a kódtáblához kell igazítani, de átalakíthatod táblázattá is a kódtáblát és akkor annak a nevét kell megadnod és automatikusan bővíthető.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
Akkor amit Fferi50 írt fkeres függvény jó neked
Van egy tábla amiben össze van rendelve a szám és a betű - ez az alap
Majd amikor A oszlopba bekerül egy szám ezt megnezi hogy ebben a táblában benne van és ha igen akkor a mellette lévő betűt beirjaBámulatos hol tart már a tudomány!
-
Lajos.P
csendes tag
válasz Fferi50 #48909 üzenetére
Szia
Nevesíteni szeretném a számokat.Ebben az esetben mikor bekerül egy szám az A oszlopba mondjuk a 103 akkor a B oszlopban meg egy A betű legyen,de ha mondjuk beírok egy másik számot az A oszlopba mondjuk 141 akkor a B oszlopban egy C betű jelenjen meg.Lehetne esetleg úgy is mivel a code az általában ugyan azokból a számokból áll,hogy valahogy csoportosítani, az egyessel kezdődőek mellé írná az A betűt a kettessel kezdődőek mellé a B betűt és így tovább.
Egyenlőre csak ezek a kódok vannak 103,140,141,142,143,144,340,342,440,441,540,541,542,640,840,841,842
Ezek közül kerülne az A oszlopba valamelyik és a B oszlopba kellene mellé a tartozó betű.Remélem így érthető.
Köszi -
Fferi50
Topikgazda
válasz Lajos.P #48908 üzenetére
Szia!
Ez már volt az előző hozzászólásodban. Csak épp azt nem mondtad meg, hogy az micsoda és mi célt szolgál?
Hiszen a B oszlop tele van betűkkel. Oda milyen képletet írjunk? Hol van az az oszlop, ahová az A oszlop alapján a betűket be kell írni?
Ha ez a kódtáblád, akkor az FKERES függvényt tanulmányozd légy szíves. Bár nem értem, miért vannak benne az ismétlődések.
Üdv.[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Lajos.P #48906 üzenetére
Szia!
Már megbocsáss, de honnan tudhatjuk meg, hogy melyik kódhoz milyen betű tartozik???
Gondolom van egy kódtáblád. Azt be kell vinni egy segédterületre -- 1. oszlop kód, 2. oszlop a hozzátartozó betű - , ezután a táblában FKERES függvénnyel megtalálhatod a megfelelő betűt.
Pl.=FKERES(A2;Segédtábla;2;0)
Egy kis kötözködés még: Az Excelben nincs olyan, hogy A1 vagy B2 oszlop!!! csak A ill. B oszlop. A1 és B2 egy-egy cella, amelyet a sor és az oszlop határoz meg.
Üdv. -
Lajos.P
csendes tag
válasz Delila_1 #48894 üzenetére
Szia Először is köszönöm hogy foglalkozol velem.
Viszont nekem ez így nem jó.
Én azt szeretném hogy a B2 oszlopban a betűt jelenítse meg.
Ha az A1 oszlopban lévő szám 103 akkor a B2 A betű legyen.
Ha az A1 oszlopban lévő szám 140 akkor a B2 oszlopban C betű legyen.
És így tovább.
Köszönöm segítséged remélem így érthetőbb.
-
jerry311
nagyúr
Hello újra
Két oszlopot szeretnék egybeolvasztani, úgy hogy a harmadik oszlopban felváltva vannak egymás után az értékek az első kettőből. Az internet mutatott példát többféle egyesítésre, de ezt nem sikerült megtalálnom. Pont a lényeg hiányzik mindből, hogy sorban legyenek az cellaértékek egy innen egy onnan.
A1 --> C1
B1 --> C2
A2 --> C3
B2 --> C4
...
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest