- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Patice #44049 üzenetére
Annyira azért nem gyakoriak a hibák, csak nem cinnamont kell felrakni mintnél, mert azzal tényleg van szívás.
Nekem egy dedikált htpc-n kb. 1 éve van linux mint xfce guival (ami egyszerű, de főleg stabil), indítópultban a kodi, qbittorrent, spotify. Tabletről kezelem yatse-val, wol-on indítható, könnyű kezelni. Egy kezemen meg tudom számolni mennyiszer volt vele gondom, pedig sokat megy (nem non-stop). Ha befagy a kodi, és reset kell, utána nem mindig indul el a dbus-daemon, ilyenkor 1-2fps-el megy a kodi, restart után jó. Más gondom még nem volt.
Ha csak kodi lenne rajta, szerintem akkor is tennék rá guit, nem fogja a gépet, és ha gond van akár ott is kiguglizható[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz cSuwwi #44053 üzenetére
A sokszor emlegetett leírás azoknak hasznos, akik ki akarják próbálni a legújabb fejlesztéseket, optimalizációkat. Én már egy éve használom a 17-es Kodi-t így.
Néha nekem is elegem van egy kicsit ezekből a dolgokból és elgondolkoztam már, hogy feldobok egy Kodibuntut oszt csá... (Talán majd akkor, ha a Kodibuntu is frissül 17-esre.)
De most a Win10 jobb nekem hangban (zenére). Így most megint agyalhatok, hogy mi legyen (hogyan variáljak a meglévő hardvereimmel és ezeket hogyan szoftverezzem).
[ Szerkesztve ]
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
őstag
Helló!
Sokat agyalok, hogy legyen-e HTPC vagy ne.. De a legnagyobb dilemma, hogy probálkozzak-e meg az Integralt CPUs lapokkal. Pl. Celeron J1900 de az Intel oldalán nem találom hogy HDMIn keresztül hány Hzn tudja a FULL HDt. Hallottam olyant is hogy csak 30Hz és nem 60 :-( -
Tamoo
MODERÁTOR
[link] berakom ide is, hátha van valakinek tippje mi lehet a gond.
-
Patice
Topikgazda
válasz Kaci84 #44055 üzenetére
N3150 esetében a 30Hz az UHD-ra igaz, nem a FullHD-ra.
FullHD-t viszi lazán, nem gond neki a 60Hz sem. Csak beállítás kérdése.
Épített gép helyett alternatíva lehet neked is az Asrock BeeBox ugyan ezzel a procival.
-
devil-k
nagyúr
Még mindig nem tudtam kicsalogatni a HD/többcsatornás hangokat Linux Mint 18. alól... Nem értem, mi a fészkes fene nem megy neki, ami a Windowsnak simán megy?
- mozi bolondéria -
-
őstag
Köszönöm a vláaszokat:
hati, radi8tor, Patice, PuMbA
Megnéztem a dolgokat.
BeeBox okos kis jószág, bár aki szeret gépet összerakni magának árban jobban megéri és a Fanless változatot nem igazán tudom beazonosítani az árúsító boltokban és, hogy most akkor melyik CPU van benne, mert két változat is van.
Az N3150 CPU-val szerelt lap 25e a lególcsob helyen, de 26-ért már Celeron G1840 procival tudok összeszerelni és ha jól sejtem jóval erősebb az utóbbi. Igaz a passzivitáshoz kell még külön hütő 5-6-ért, de még talán így is megéri.
-
őstag
válasz Patice #44065 üzenetére
Hát igen, csak mindig úgy vagyok vele sose tudhatom mire kell. Pl. valami gond van a nagy gépemmel átdobom a VGA-t és addig kihúzom vagy hasonlók. Vagy ha baj van valamelyik géppel a kompatibilitás miatt itthon meg tudom nézni mivel van a gond. Persze ez már nem a CPU erőről szól. Azért tetszett meg az integrált megoldás, mert elsőre úgy véltem olcsóbb lesz majd a dolog. Hát nem is tudom...
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Kaci84 #44068 üzenetére
Nekem még a régebbi J1900-es cerkás lapom van (~1 éves), 4 mag 2GHz, alapból fanless, vettem bele egy be quiet tápot, a házban meg egy nagy venti van ami lassan pörög, egyedül a régi winyót hallani, a proci se melegszik nagyon, pedig csak az gyári borda van rajta.
Linux Mint van rajta Xfce-vel ezen túl egy kodi/spotify/qbittorrent és egy firefox. FullHD-re bőven elég, 2-es loadnál nagyobb még nem volt (ez 50% ha windowsos vagy) pedig vannak durva bitrátás filmjeim, mellette elmegy az 500-as digit ki tudom torrenttel hajtani ~50mega körülire, ami bőven jó. Ami ennél jobb, azzal csak jobban jársz, de ez is bőven elég, ha csak htpc-nek kell, nem uhd-re.Akkor a lap, a bq táp, 4 giga ram és egy miniatx coolermaster házat ~50+-ból kihoztam (mindegyik új volt), azóta is bőven elégedett vagyok vele, otthoni netezősnek is bőven megállja a helyét, ismerősnek raktam össze hasonlót pár hónapja.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz cSuwwi #44069 üzenetére
Hát igen..
Integrált J1900 = ~ 21.000
Csábító és akkor ez passzív. Ki tudja a cerka hütőjét le tudom-e szabályozni úgy, hogy halk legyen, ha nem jön egy hütő 6-ért akkor meg már 10-11 a difi.
Viszont gyengébb és nincs kompatibilitás...
Fran se tudja mi kéne
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Kaci84 #44070 üzenetére
én kifejezetten htpc-nek vettem 1080p-re, arra 50%-os terheléssel, winyóhanggal elmegy
fejleszteni nem lehet, ez tény, ha eljutok oda hogy uhd tv-re lesz szükségem, szerintem lesz +20-am akkor egy új integráltra
persze ha másra is kell, és jó ha lehet piszkálni akkor jó ha külön van (eladni is könnyebb) -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Kaci84 #44068 üzenetére
Van passzív borda hozzá, már linkelték is.
Tapasztalatom nincs passzív üzemmel, mivel ezek az alkatrészek (alaplap, RAM, stb) nem passzív üzemre vannak tervezve. Én meg nem akarnék 65 fokos belső hőmérsékleteket látni konzumer cuccoknál. Ipari alkatrészeknek meg sem kottyan ez, de itt messze nem erről van szó. (CPU bírja 80 fokig is, de az alaplap nem)
Én a csendes hűtés híve vagyok. Egy nagy ventilátor relatíve alacsony fordulaton mindent lehűt egy Mini-ITX házban.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
őstag
válasz radi8tor #44074 üzenetére
Értem mit mondasz, de nem is teljes passzív üzemet akartam. Egy 12cm hűtőt sokkal komfortosabb 500-as fordulaton járatni és az gyakorlatilag néma. Viszont a gyári hütőborda csak úgy bírja el ha pörgeti a levegőt 2000-el az a kis venti. Inkább legyen passzív aztán egy házventi.
-
SunMount3r
nagyúr
Sziasztok!
Tudom, ez a HTPC-s Topic, de talán itt vannak többen is akik a PC hangkártya analóg kimenetén hallgatnak zenét a KODI-val és mivel így könnyebb összevetni, ezért ide is felteszem a kérdést:
Android TV Box-ról hallgatnék zenét KODI-val, de nem vagyok épp megelégedve a hangzással. A Box analóg RCA kimenetin keresztül megy ki a hang egy Genius SP-HF1250B 2.0-ás aktív PC-s hangfalszettbe. Viszonyítási alap: a notebook-om integrált hangkártyája, ugyan ilyen hangfalakkal és ugyan ez a TV Box-ról Poweramp-al hallgatva, mind két esetben sokkal jobb a hangzás. KODI-val (és egyébként a Box saját belső lejátszójával is), túl erőltetettnek érzem a hangzást, túl sok a mély (szinte dübörög) és elvesznek a részletek pl. torzított gitár hangja is inkább zümmögés. Poweramp-al mindez sokkal kiegyenlítettebb, szebb a hangzás, közelebb van ahhoz, amit a notim-al megszoktam. Szerintetek mivel lehet a gond?
Ezek a KODI zene/hangbeállításai:
Music:
Volume adjustment-> Use album levels
Files with ReplayGain info-> 89.0db
Files without ReplayGain info-> 89.0db
Avoid Clipping on replaygained files-> kikapcsolvaAudio Output menu:
Number of channels-> 2.0
Enable DSP-> kikapcsolva
Output configuration-> Optimized
Stereo upmix -> kikapcsolva
Maintain original volume downmix-> bekapcsolva
Resample Quality-> Medium
Enable audio DSP processing-> kikapcsolva
Enable Passthrou-> kikapcsolvaA válaszokat/tippeket köszi!
-
Tamoo
MODERÁTOR
válasz radi8tor #44074 üzenetére
Nekem pl. ezért nem szimpatikus a passzív beebox sem. Jó, ez már elég kis fogyasztású, de annyira össze van sűrítve az egész, hogy szépen fel tud forrósodni. Élettartamra biztosan nincs jó hatással.
(#44075) Kaci84: Kabini felejtős passzívan, de a gyári darálótól nem kell félni, silent módban semmivel sem hangosabb mint a 600rpm-en pörgő Noctua-m. Viszont egy jól szellőző ház kell neki mert egy zártabbat rendesen befűt ha megszorul a levegő.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz Kaci84 #44075 üzenetére
Én is így valósítottam meg az én gépemet (passzív borda a lapon + felé egy nagyobb venti alacsony fordulaton pörgetve).
Nekem van Win10 is rajta és kompromisszumokkal ugyan, de egész használható asztali gépnek is, szóval szerintem még mindig jó választás az N3150, de ez csak az én véleményem (elfogult vagyok).
(#44074) radi8tor:
Jól tippeltél: BeeBox tesztben ott van, hogy alapjáraton az N3000-es 60-65 fokos belül.
Eddig ez elkerülte a figyelmemet.
(#44076) nlpK
"...talán itt vannak többen is akik a PC hangkártya analóg kimenetén hallgatnak zenét a KODI-val..."
A Kodival talán még nem is lenne olyan nagy baj hangzást illetően, de az alaplapi hangkeltő hangjával kapcsolatban vannak előítéleteim.
A válasz egyszerű: a notebook-od analóg kimenete jobb, mint az Androidos BOX-é. Mindkettőben van egy olcsó DAC, és valamilyen körítés hozzá. A végeredmény, ahogy hallod is az Androidnál gyengébb, ami a hardver miatt van így.
Nem hiszem, hogy a Kodi beállításai túl nagy hatással lennének, de pár javaslatom van:
Audio Output menu:
Number of channels-> 2.0 OK
Enable DSP-> kikapcsolva OK
Output configuration-> Optimized --> Best match
Stereo upmix -> kikapcsolva OK
Maintain original volume downmix-> bekapcsolva --> kapcsold ki, halkabb lesz, de dinamikusabb
Resample Quality-> Medium --> High
Enable audio DSP processing-> kikapcsolva OK
Enable Passthrou-> kikapcsolva OK(#44077) devil-k:
Ilyenekre lennék pl kiváncsi, hogy:
- Kodi beállítások, milyen kimenetet használsz?
- Kodi verzió
- Kodi repo
- Milyen hardver (CPU, alaplap leginkább, esetleg ha van dVGA..)?
- Meg esetleg a környezet (mozierősítő HDMI-n)?Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
devil-k
nagyúr
válasz Patice #44079 üzenetére
Kodi beállítások: Ugyanaz, mint a Windows esetében. Bejelöltem a hangkimenetnél, hogy HDMI, de nem mutatja pl. az átengedés lehetőségét.
Kodi verzió: Ugyanaz, mint a Windowsnál, Jarvis, azaz 16.1.
Kodi repo: Ez micsoda?
Hardver: Ami eddig is:
"Ház: HDPlex H1.S
Táp: HDPlex 250 W Hi-Fi DC ATX
Hálózati töltő: Dell PA-4E 19.5V 6.7A (130W)Alaplap: Gigabyte GA-B85N
Processzor: Intel® Core™ i3-4330
SSD: Intel® SSD 530 Series
(120GB, 2.5in SATA 6Gb/s, 20nm, MLC
Memória: [Corsair XMS3 — 4GB Dual Channel DDR3 (2x2 GB)]"Környezet:
HTPC >>> HDMI >>> erősítő <<< HDMI <<< vetítő[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
Patice
Topikgazda
válasz devil-k #44080 üzenetére
Mivel a Linux Mint egy Ubuntu alapú OP rendszer, ezért gondolom ugyan azok a csomagok jók lesznek hozzá, mint a sima Ubihoz.
A repo (=repository) a külső csomagforrás (tároló), ahonnan a rendszer letöltheti a frissítéseket. Van az alap csomagkészlethez alap repo, de lehet további (külső) csomagforrásokat is hozzáadni a listához, hogy ezeket is frissíthessük.
Ilyen külső csomagforrás az EGL-es Kodi leírásában is a 'ppa'.
A leírásod alapján úgy vélem, nem adtál meg külső csomagforrást, így a Mint csomagforrásaiból származó Intel drivert rakta fel magának a rendszer, ami esetleg lehet a hiba forrása, bár lehet, hogy Linux alatt nincs köze az Intel drivernek a hanghoz.
Az EGL-es leírásban van egy rész, amivel ez frissíthető, külső csomagforrás hozzáadásával, bajt nem csinálsz vele:
(Parancsorban ezt kell beírni hozzá soronként átmásolva
sudo apt-add-repository ppa:wsnipex/vaapi
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgradeA másik lehetséges ok a hangok kezeléséért felelős rész. Linuxban kicsit másképp van ez, mint Windows alatt. Itt kernel szinten történik a hang vezérlése, amihez van többféle megoldás (pl. ALSA, OSS, PulseAudio, Jack, stb. erről bővebben itt) Ebből neked az ALSA kellene csak, de nagy valószínűséggel a Mint felrakta a PulseAudio-t, ami desktop környezetben jó, dedikált gépnél már nem (mert dekódolni és újramintavételezni fog).
Szóval azt még ki kéne derítened, hogy nálad mi kezeli a hangot?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Milyen jó ötlet a ragasztott venti a CPU fölé.
Sajnos későn jött a tanács, hogy paszívan nem fog elmenni, mert már rendeltem. Bár talán még le lehet mondani. 2400Ft a passzív borda. A gyári hütőtöl félek azért, nehezen hiszem el hogy az a pindurka venti nem lesz hangos. Majd kiderül.
-
canniball
nagyúr
válasz Kaci84 #44083 üzenetére
Anno én is nehezen hittem volna el. Aztán amikor megvettem az Asrock E350 lapomat kiderült, hogy mégis van ilyen. Az más kérdés, hogy pár év után azért kicsit hangosodott, de addig tényleg csendben dolgozott.
[ Szerkesztve ]
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
SunMount3r
nagyúr
Végül az Auto gain-t is kikapcsoltam, azon változtatások mellett ami írtál, így már jobb a hang.
De akadt pár újabb probléma a KODI-val:
1. Tallózásnál, ha "Név" szerint van rendezve a lista, akkor a T-betűvel kezdődő mappákat össze vissza rakja, nem pedig oda, ahol ABC szerint lenniük kellene. Pl. egy a B-betűsök közé egyet, egyet meg a P betűsök után stb. így szinte lehetetlen megtalálni őket. (A többi mind rendesen ABC sorrenbe van, ezért is furcsa...)
Ha átrakom, hogy "File" szerint rendezze, akkor viszont jó helyre rakja a T-betűvel kezdődő mappákat is...1.2. "Név" szerinti nézetben pedig se a Filter, se a Search nem működik rendesen, beírom, hogy mit keressen, de csak egy üres könyvtárat mutat utána, ahonnan visszalépve oda visz ahol előzőleg volt a tallózó.
2. Mióta átállítgattam ezt-azt, ahogy javasoltátok a zenével kapcsolatban, a Visualizer nem működik rendesen. Forog a háttérben, de nem "mozognak" az oszlopok, tehát nem követi az éppen játszott zenét, mintha lefagyott volna.
3. A szám lejátszása közbeni "Lejátszott idó"-t sem mutatja rendesen, helyette csak 0:00-át jelez folyamatosan és van úgy is, hogy furcsán "vibrál" ez a kijelzés, mintha váltana rá, de mégsem. A szám összidejét jól mutatja.
Mindezt több más-más forrású zene file-al is kipróbáltam de ugyan az a helyzet, mi lehet a gond?
A válaszokat köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Levwi
aktív tag
Hellosztok.
Gondolkozok egy filmnézős netezős kis fogyasztású gép összerakásán, hogy ne mindig a nagy fogyasztású gépet kelljen járatnom.1. pontosan mire szeretnéd használni?
elsősorban filmnézésre full hd vagy esetleg 4k(de ez nem fontos) 3d nem kell.
torrent kliens biztos futna rajta, meg szeretném ha nas-ként is funkcionálna.2. van-e már bármilyen komponens (pl. merevlemez, memória stb.) hozzá?
Merevlemezt nem venném most egy kalap alá magával a géppel a lényeg, hogy tudjak bele tenni majd egy 3,5"-os hdd-t és egy ssd-t
3. mekkora összeget szánnál rá?
a rászánt összeg hdd és ssd nélkül 50-60 k ha lehetséges ennyiből
4. csak új alkatrészekben gondolkodsz vagy használt is szóba jöhet?
Lehetőleg szeretnék új alkatrészeket, de ha tudtok használt cuccokról ami nagyon jó vétel azt is meghallgatom.
Köszi előre is a segítséget.
[ Szerkesztve ]
Huawei P20 Pro Black
-
Patice
Topikgazda
Ezen igényekre neked is ajánlható szerintem Intel oldalról az integrált procis vonal, vagy AMD oldalról az AM1 foglaltos lapok + bele való Athlon procik. RAM-ot HA-ról vadászhatsz.
A kis fogyasztás egyik oldalról megvan, másik oldal a megfelelő táp: picoPSU, vagy paneltáp, mindkettőhöz külső tápkocka. Ezt vagy külön kell beszerezned, vagy a házzal együtt veszed.
A ház kiválasztása megint egyéni preferencia: mekkora helyre kell beférjen és beleférjen a költségvetésbe - kb. ez szokott lenni a legnehezebb feladat.
-
Yodafon
senior tag
Hali
Tud valaki olyan üzletet Pesten ahol ATX Molex csatlakozóhoz tudnék pin-eket venni? APA végű csatlakozóhoz kéne.
I'm gangsta!
-
szakmaster
tag
Sziasztok!
Házimozizásra is használom a PC-m Kodival és eddig egyetlen videóval sem tapasztaltam problémát, ám tegnap egy koncertfelvételt szerettem volna nézni ami 1080p 50Hz MediaInfo progival kiolvasva. A TV át is váltott 50Hz-es üzemmódba, mégis a lejátszás rettenetesen szaggatott a felvétel nagy részén, de érdekes mód nem mindenhol. MPC-HD+madVR-rel tökéletesen lejátssza ugyanezt a felvételt a gépem. i3+nVidia GTX660 VGA-val mozizom, úgyhogy erőforráshiányban nem szenvedek. Kodiban DXVA gyorsítás van belőve, nem piszkáltam az alapbeállításokat.
Találkozott már valaki hasonló jelenséggel? -
PuMbA
titán
válasz szakmaster #44091 üzenetére
A Kodi az egy bugos program, az MPC-HC meg egyszerűen überkirály
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nah, thats horseshit... Semmi baj nincs a Kodi-val, egyszer kell jól belőni és utána csinálni system restore pointot a biztonság kedvéért. MPC-HC-t LAV splitterrel én is csak ajánlani tudom, de nekem kellenek azok a funkciók (movie information, scraper, etc) amit meg csak a Kodi tud.
~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~
-
Patice
Topikgazda
válasz szakmaster #44095 üzenetére
Ezt akkor már meg se nézd.
-
mp54
senior tag
Laptop HDMI-vel csatlakozik HM vashoz. Ha a HM vas nincs bekapcsolva a laptop bekapcsolása előtt, a laptop azt mondja, hogy nincs csatlakoztatva! Beállítással nem is tudom rábeszélni, hogy igen, csatlakoztatva van. Ki kell kapcsolni és újra be...WIN 7, HDMI engedélyezve van...Mit csináljak, nagyon bosszant...
Kösz![ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
"HM vas" alatt mit kell érteni? Házimozi erősítőt, vagy valamilyen képernyővel rendelkező cuccot? Előbbi esetben az erősítőt követi valamilyen megjelenítő (pl. tévé, projektor)? Ha igen, annak milyen sorrendbeli bekapcsolása eredményez működő rendszert és milyen sorrendbeli bekapcsolása eredményez nem működőt?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Apple asztali gépek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Építő/felújító topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Google Pixel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- LEGO klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest