- Ubiquiti hálózati eszközök
- Milyen routert?
- Netflix
- Az OpenAI nem kér Musk 97,4 milliárd dolláros vételi ajánlatából
- AutoCAD
- Sweet.tv - internetes TV
- YouTube
- Az OpenAI szerint az USA-nak sürgősen újabb adatközpontokra van szüksége
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Linux kezdőknek
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #7396 üzenetére
Hát, a gnome-ot már belaktam, a kde-vel meg küzdök, mint disznó a jégen.
Gnome alatt pl. a fájlkezelő izomból elbír a rar fájllal, kde meg csak néz rá, mint borjú az új kapura. A Krusader is csak a winrar oldalára dob.
Szóval oké, hogy minden szir-sz*rt be lehet rajta állítani, de na...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
Ajjaj! Máris elvesztem a beállítások között. Plusz addig babráltam a panelt, hogy totál sikerült szétqrni. Szerencsére a .kde, share, config mappából törölt két plasma-desktop* fájlt helyrerakta
Egyébként nem lenne célszerű leszedni a GNOME fájlokat? Kicsit zavaró, hogy egy sor gnome program is itt virít a kde menüben. Pl. két számológép
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
CanibelZ
aktív tag
Azt hogy tudom beállítani, hogyha monitort használok rákötve, akkor duplázza a képet? Most azzal szórakozik, hogyha kihúzom a monitort, akkor fekete marad a laptopon a kép, amíg nem dugom vissza a monitort és engedélyezem a laptop képernyőjét. De ha azt engedélyezem, akkor meg a laptop képernyőjén hozza fel az új ablakokat, hiába van a monitor elsődlegesnek beállítva. KDE van fent, de eddig nem volt ezzel gond.
-
Apollyon
Korrektor
3 éve én is chakráztam, de akkor még eléggé kesze-kusza rendszer volt, és ahogy olvasom a topikot, elég sokat kell foglalkozni vele, utánaolvasni.
Mármint ahhoz képest hogy a debiant egyszer fel kellett tenni, aztán többet nem kell vele törődni, néha 1-1 sec. update jön azt szevasz.
Ezt a lengvidzs dolgot még megnézem otthon ha hazaértem, de ha jól emlékszem debianon csak terminálból lehet rendesen nyelvet váltani.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7384 üzenetére
>Így legyen ötösöm a lottón
Adja az ég!!!
1%-ot kérek belőleÉvekkel ezelőtt próbáltam a Chakrát és ugyanez volt vele a gond. Azaz volt ott más is, sokkal bosszantóbb probléma. Például a NAS-ról Samba megosztásról nem volt hajlandó lejátszani a filmet, csak miután átmásolta a user mappába. Szerencsére Debianon nincs ilyen gond.
Sajnos, már csak estére tudom kipróbálni, akkor leszek ismét gép közelben.
De nagyon köszönöm a segítségetJa, a KDE valamiért csak angolul megy. A nyelvek listájában csak ámerikás englis van.
I'll be back
-
Apollyon
Korrektor
Így legyen ötösöm a lottón hogy ezt tudtam meg fogod kérdezni
A gtk-s programok esztétikusabb megjelenítéséhez kell a következő pár csomag:
gtk2-engines-oxygen
gtk3-engines-oxygenmeg ha nincs fent, akkor a kde-config-gtk-style is.
Ha automatikusan nem váltana át, akkor a rendszerbeállítások alatt az alkalmazások megjelenítésében (asszem így van magyarul) lehet váltogatni a style-t.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
Apollyon
Korrektor
Simán fel lehet, és igen, elég sok csomag van.
Installhoz, ha nincs feltéve akkor előbb fel kell rakni az aptitude és a tasksel csomagokat.
Utána:
aptitude install ~t^desktop$ ~t^kde-desktop$
Le fog rántani egy jó fél gigát, el lesz vele amíg felrakja. Utána loginnál lehet választani a de-k között.
Ez amúgy azt a pakkot rakja fel, amit akkor rakna fel ha debian installkor választanád a kde-t.
Ja és igen, meg fogja kérdezni, hogy lecseréled-e a jelenlegi login managert KDM-re, mert az kell a kde-nek de nem vagyok benne biztos hogy kötelező, de szerintem ajánlott.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
A KDE-t én sem szerettem, de most már nagyon. Ezzel a DE-vel kell a legkevesebbet szöszölni, és könnyen testre lehet szabni egyéni kinézetűre. A MATE-et is könnyen be tudod állítani, a színeket is úgy ahogy akarod, szóval ilyen téren nagyon jó az is. Csak nálam a tearinggel volt gond mate alatt. (Ki-be kellett kapcsolgatni a hw-es videogyorsítást.)
Kali linux alatt amúgy jó a gnóm, legalábbis amikor utoljára próbáltam. Ott egy kicsit módosítva van, sokkal használhatóbb. De a kali meg nem otthoni desktopnak való, az állandó root fiókkal meg nem is biztonságos.
A 4-es KDE egyébként már a end of life, az új Debianban már 5-ös lesz. Viszont az még bugos mint a szemét. Ezért is egyre jobban hajlok a WM-ek felé, na ott abszolút korlátlanok a lehetőségek (rendszertől függően), ha nem vesszük a fancy animációkat.
-
Syl
nagyúr
Mert a KDE-t nem szeretem, a cynnamon meg a mate olyan old school.
Mellesleg jó egy évig használtam ubuntut unity-vel (nem tehetek róla, tetszik), majd szintén egy évet elementary-t, ami valami gnome forknak tűnik.
Ehhez a kettőhöz képest, most millió beállítási lehetőség van előttemNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
gery2123
őstag
Hát azért ennyire nem vészes a dolog szerintem. Persze nem egy KDE, de simán lehet rajta mókolni ezt azt. Nekem mondjuk a kedvencem a felület miatt, kézre áll a használata. Persze ízlések és pofonok.
Még a cinnamon van ami számomra okés, de ott meg az animációk hihetetlenek számomra. Nem értem, hogy miért nem lehet egy egyszerű animációt csinálni, mint a win esetében aztán kész... Na de majd a Mint 18[ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
gery2123
őstag
válasz
spammer #7374 üzenetére
Elég egy ki-bejelentkezés. Volt még régen valami amit csináltam, de már nem emlékszem rá.
Viszonylag régen használtam már Debiant, Fedorát használok most, de kacsintok az Arch felé is. Szeretem ha friss a rendszer, és a Gnome 3.16-tól felfelé szép nekem.
-- PSN_ID: GerY2123
-
spammer
veterán
válasz
gery2123 #7373 üzenetére
Vagy: ~/.config/fontconfig/fonts.conf
Amúgy ja, ennyi elég is, nálam is így van belőve.
És az X-et újra kell indítani beállítás után. szerk: vagy lehet, hogy újra be is kell jelentkezni, már nem emlékszem pontosan.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
gery2123
őstag
fonts.conf fájlt létrehozol a /home alá az alábbi szöveggel
ms-core font felrak, hinting Slight, és RGBA<?xml version='1.0'?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM 'fonts.dtd'>
<fontconfig>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="rgba">
<const>rgb</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hinting">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="hintstyle">
<const>hintslight</const>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="antialias">
<bool>true</bool>
</edit>
</match>
<match target="font">
<edit mode="assign" name="lcdfilter">
<const>lcddefault</const>
</edit>
</match>
</fontconfig>-- PSN_ID: GerY2123
-
Syl
nagyúr
Nagyon csúnyák a betűk Debianban. Bökdösöm a Hintig-et és az Élsimítást a Finomhangolóban, de semmit nem változik a kép. Van ennek valami más trükkje, vagy "ennyi, oszt jónapot"?
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7369 üzenetére
Így már felment a ttfcorefonts(#7370) spammer
Én megszoktam (minden disztribúción), hogy a weboldal szerinti leírással telepítem. Így mindig a legújabb van meg, plusz az ilyen tárolókba felvett verziókkal nem tudom működne-e a partíció raw elérése.
-
Apollyon
Korrektor
Minden sor végére kell a contrib non-free.
Mivel még nincs egy éve hogy kijött a stabil 8-as debian, annyira nem régiek a szoftverek, de az újabb verziók bekerülnek a backports repóba, szükség esetén azt is érdemes lehet bekapcsolni. Csak vigyázz, mert könnyen össze lehet kuszálni szegény debiant
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
Apollyon #7364 üzenetére
Köszi!
Ismertem már a sources.list szerkesztését, azzal nem volt gond.
Néztem is, miért van benne kétszer ugyanaz a CD-s sor, egyik kikommentelve.(#7362) spammer
Melyik sor végére írjam be ezt a contrib non-free-t?
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main
# jessie-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian jessie contribNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Apollyon
Korrektor
A sources.list fileban, van egy sor, amit ki kell kommentelni. Debian cd vagy mi van benne, most nincs előttem. Na ahol ez van írva, annak a sornak az elejére egy # -t kell biggyeszteni.
Nyitsz egy terminált, emelt jogosultság kell, ha sudózol akkor az, vagy root és beütöd:
nano /etc/apt/sources.list
Bebiggyeszted # ahová kell, majd Ctrl-O -val mentesz, Ctrl-X kilép, utána nyomsz egy apt-get update-t. Aztán nem lesz többet ez a cd hiba.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
spammer #7362 üzenetére
sudo apt-get update:
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/contrib/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
W: Sikertelen letöltés: cdrom://[Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13]/dists/jessie/non-free/binary-amd64/Packages Használja az apt-cdrom parancsot a CD felismertetésére. Az apt-get update nem használható új CD-k hozzáadására.
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.Synaptic ugyanígy kedves jószág:
szerk.
Vagy minden sor végére írjam oda?[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
-
Syl
nagyúr
WTF?
Telepíteném fel a VirtualBox-ot, erre ezt tolja a pofámba:Helyezze be a(z)
„Debian GNU/Linux 8.2.0 _Jessie_ - Official amd64 CD Binary-1 20150906-11:13”
címkéjű lemezt a(z) /media/cdrom/ meghajtóba, és nyomja meg az Entert
Nincs is Optikai meghajtó a gépemben, pendrive-ról telepítettem...Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
-
Syl
nagyúr
Gondoltam, pár éves ubuntu (és származékai) használat után megismerkednék a Debiannal (gnome).
A filekezelő itt még szörnyűbb, mint ubuntun
Gondoltam felrakom a Nemo-t, de úgy tűnik az hozná magával az egész cinnamont. Az normális?ttf-mscorefonts-installer az itt nincs?
-
törölt tag
Itt most melyik kernel verzió mit jelent?
Linux debian 4.3.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.3.3-5 (2016-01-04) x86_64 GNU/Linux
-
-
törölt tag
-
válasz
ambipur #7349 üzenetére
Simán, telepítettem már így. Ubuntuéknál elég jól elmagyarázzák. A /etc/grub.d/40_custom fájlban tudod hozzáadni a tetszőleges menüelemeket.
Lehet elsőre nem jön össze, de akkor boot alatt a grub menüben szerkesztheted és kikeresheted hogy mi volt a gond. Szerencsére működik a TAB kiegészítés.
(Én pxe/tftp segítségével oldom meg azóta hálózaton keresztül. Ezért nem tudok segíteni többet.)
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
paye
tag
R.I.P. Ian...
-
ambipur
tag
Halihóóó Emberek!
Debian Jessie és az alapértelmezett grub2 rendszerbetöltő esetén hogy lehet megoldani, hogy a Debian mellett elindítható legyen egy .iso file, például egy Acronis True Image 2015? Azért izmoznék ezen, mert nincs a gépben optikai meghajtó, csak a telepítés idején volt, így kisebb a fogyasztás. Csinált már itt valaki ilyesmit?
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
Huhh bakker. Hallota már valaki? Meghalt a Debian atyja Ian Murdock
[link]
Nyugodjék békében.
Egy nagyon jó oprendszert hagytál hátra Ian.
Upsz, Newman, most látom megelőztél.[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
törölt tag
-
törölt tag
Ha feltelepítem a napi testing build-t, másnapra jön üzenet frissítésekről, telepítem, azt egyenértékűnek lehet mondhatni a következő napra letölthető testing build-el vagy abban lehet egyéb is?
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7343 üzenetére
A Trimet be lehet kapcsolni telepítéskor is ugy vettem észre, és a noatimet is. Úgyhogy ez az írás már elavult
"A TRIM-nek két megvalósítása van Linuxon, az /etc/fstab fájlba írt discard csatolási opció, ill. az fstrim parancs."
[link]
A VAR könyvtárat a HDD re teszem, van egy felesleg 3.1 gb os swap partició, erre teszem, ez a méret elég lesz ugye? Van egy másik swap ami nagyobb kicsit, 4gb az lesz a swap.DD vel így kell bootolható USB t készíteni? dd if=<az iso neve> of=<a pendrive helye devsdx> bs=4M; sync
Vagy kell előtte ez is? [link]LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
válasz
olivera88 #7341 üzenetére
Wines ember mondhatta neked a PS használatos poent.
Linuxos dolgok esetén ne foglalkozz wines tanácsokkal, szerintem, mert ahogyan azt a guruk mondják, a Linux nem Windows!
Az előzőleg kapott SSD gyorstalpalós írásból idézem ezt a részt:
Egyéb ötletek:
A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban, így nem kerül kiírásra az utolsó fájlhozzáférés időbélyege.Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
A meghajtón rendben van-e a TRIM:
hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
Válaszként ezt kell látnunk: "Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)".
SATA mód ellenőrzése:
smartctl -a /dev/sda | grep SATA
Válaszként ezt kell látnunk: "SATA Version is: SATA 3.0, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s)".
A smartctl parancs a SMARTmontools csomag része.Amennyiben a /var könyvtár SSD-re kerül, érdemes lehet a /var/log könyvtárat (gyk. a naplózást) a RAM-ba irányítani tmpfssel, ehhez adjuk az /etc/fstab fájlhoz az alábbi sort:
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
A beállítást jól gondoljuk át, mert ha elfogy a RAM, a rendszer a swappet fogja használni, ill. bizonyos programok futását akadályozza, ha nem tudják létrehozni a /var/log-ban a bejegyzéseiket!
Ha van elég memóriád, de ha nincs sok, akkor is sokan azt mondanák, hogy rakd csak bátran a HDD-re a swap-ot, ez nem fogja lassítani az SSD-t, talán valamikor minimális mértékben előfordulhat, de elhanyagolható, emiatt én biztosan nem tenném SSD-re. Ha mégis oda teszed, akkor használd a fenti írás swappines beállítási javaslatait!
(#7336) olivera88 A Debian néha hisztis jószág, csinál bosszantó dolgokat. Nekem úgy frissítette a grub-pc, stb csomagokat, hogy utána kizárólag csak saját magát volt hajlandó felismerni, a többi oprendszerről nem volt hajlandó tudomást venni. Vissza kellett hozni az előző változatait a grub csomagnak, máshol ez a grub csomag frissítés nem okozott ilyen galibát.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
olivera88
veterán
Nem olyan kell. Mivel nem támogatja az alaplapom az UEFI-t. Egyik PH cikkben olvastam h ő azt ajánlna hogy hozzunk létre egy fix 400 mb méretűt, elmeséltem egy ismerősnek és kiröhögött, azt mondja aki írta azt a cikket az nem használt még Photoshopot.
Nem írna az túl sokat SSD re?
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
olivera88
veterán
Mivel lehet Win usb telepítőt csinálni? Olvastam itt előző hsz ben a Winusb-t, de ne megy a telepítése.
[ Szerkesztve ]
-
Aethelstone
addikt
válasz
spammer #7335 üzenetére
Nos, nem a dd-t szidom, hanem magamat
Bár valszeg azért nem próbálkoztam többet vele (más pendrive, egyéb), mivel elővettem az unetbootint és eddig mindig ment. Megjegyzem, debian és ubuntu származékokat stabilan kezelt eddig, windows alatt meg rufus.
Arsenal FC - Go Gunners!
-
olivera88
veterán
Na sikerült kinyírnom a Win 10 et már első nap..
A Debian telepités után feldobta a talpát.
Csak nem világos miért nyiffant ki. Volt egy 92 gigás partició a hardon, na ide tettem a lapozófájlt, hogy ne SSD re íródjon.. Na és szépen megfeledkeztem róla ide csináltam egy home particiót a Debiannak, de ettől nem lenne szabad kinyírogatnia elvileg. Na de offolok tovább.
De szült Linuxon is egy problémát.
A másik rendszerem lelki világát is megbolygatnia az új Debian telepítésnek, azt írja ki indításkor a régi rendszeren h no caching mode (? talán) page found. Meg ír még vmi mást is utána.
Mi az a DD?[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz
Aethelstone #7334 üzenetére
Az elég érdekes. Pl. Arch ISO-t a unetbootin nem is tudja (tudta) kiírni rendesen, a dd igen. dd-vel írtam már Ubuntut, Debiant, Arch-ot, Antergost, Voidot, régi 2 GB-os és picit újabb 8 GB-os Kingston pendrive-ra, mindig bootoltak rendesen.
Egyedül a Windows telepítők nem bootoltak így, ahhoz winusb-t kellett használnom.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
válasz
olivera88 #7331 üzenetére
nincs mit!
Ha Debian alól csinálod, akkor csak ezek akarnak jól működni, unetbootin-nál nagyon nem mindegy, mire/miről melyik verziót használod.
Jó ideig Linux alatt csak a 494-es verzió írta ki jól a Win7-et, például.vagy félreértettem a problémát?
spammer ft dd javaslata a tuti, de a dd-t használó mintstick is jó lehet.
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7330 üzenetére
Értem. Köszi.
Más.
Valami változhatott a Debianban, mert az Unetbootin nem tud működőképes telepítőt csinálni nyár óta netinstall lemezképből.. Tavasszal még működött az unetbootinal készült telepítő, de nyáron már nem működött a kollégánál, és most nálam se.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
olivera88 #7329 üzenetére
az oprendszer telepítésének idejére minden más adattárolót lehúzunk az alaplapról
Ez Linuxra is érvényes?Win alatt azért lényeges a meghajtó lehúzása, mert az un. boot-partícióját oda rakhatja, ahová ő szeretné és ezzel más partíciókba is belegyalogol simán.
Linuxnál nincs ilyen, neked kell megadnod, mi hol legyen, persze ehhez a kézi particionálást kell kiválasztani telepítéskor. Figyelmesen kell a particionálást csinálni, az a lényege.
Kevésbé figyelmeseknek javasolják, hogy le kell húzni minden más meghajtót.Ez alól vannak kivételek, például van olyan disztró, aminek a particionáló része katasztrofális volt, össze is tudott keverni meghajtókat, stb. Ez a Chakra volt, de egy ideje már nem használom, így lehet, hogy már ez a része megjavult, de lehetnek még újító kedvű disztrógyártók.
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7325 üzenetére
Értem.Az az csak 5 év.
A másik kérdésem ez lenne
Windows telepítésnél írták hogy az oprendszer telepítésének idejére minden más adattárolót lehúzunk az alaplapról
Ez Linuxra is érvényes? Remélem nem, mert akkor nem tudom megadni HDD on lévő home particiót se a swapot se.bambano Hmm. És miket csinált? Amúgy direkt Samsungot akartam mivel egyik prohardveres cikkben azt írták ök járnak az élen a SSD gyártásban. A másik opció, meg a HyperX Savage volt, de ott kevesebb garanciát adnak, és nem is volt a szegedi edigitalban.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz
olivera88 #7324 üzenetére
a samu 850 evo és a nem gagyi kifejezés nem fér meg egy mondatban... nekem is csinált furcsa dolgokat egy új 120 gigás.
a hozzáférések naplózása pedig a könyvtár folyamatos írását okozza. szerintem felesleges.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
Közben annyi változás, hogy a Stretch RC4 netinst sem volt jó neki. De nem volt kedves hibaüzenet fehér hátteren, viszont volt egy villogo Debian login screenem. Debian DE, Gnome és a standard dolgokat hagytam telepíteni a core-on felül. Ubuntu 15.10 Live egyébként flottul megy, mint az derült ki, miközben be kellett bootolnom valamivel néhány dolog lementése végett.
-
válasz
olivera88 #7324 üzenetére
df -Th parancs megmutatja pontosan, de nem pazarolja a RAM-ot, annyit használ, amennyi éppen szükséges.
Azt mindenki igényei szerint dönti el, milyen opciókat használ az FSTAB-nál. Ha kell a naplózás, akkor használd, nem olyan vészesek ezek az írások a mai SSD-nél. Reggel olvastam amúgy, hogy valamelyik Linuxos fórumtársnál kampózott a Samu vezérlő.
Sokan mondják, hogy minek azt óvni, még a TRIM-et se használják, van aki meg mindent HDD-re tesz és elvész az SSD gyorsasága azzal.
Egy viszont biztos, az optimalizált beállítások és ellenőrzések nem ártanak az SSD-nek!
50 év garival meg aztán tényleg ne foglalkozz semmivel!
(kissé szkeptikus vagyok, de ha 50 év, hát 50 év)
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
ubyegon2 #7317 üzenetére
Ha a RAM ba mennek a dolgok az nem pazarolja el a RAM-ot? "A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban"
Miért? Annyit ír a lemezre vagy miért? Én szeretem látni amúgy h mikor lett hozzáférve utoljára a fájlokhoz. Amúgy nem valami gagyi SSD ről van szó h agyonra kellene óvni, egy Samsung 850 Evo ról van szó, amire 50 év gar van illetve 75 TBW.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Elkepzelheto, hogy az ASRock H170M Pro4, Intel G4400, Kingston 2x4GB 2133 MHz DDR4 CL14 1.2V, Samsung 850 Pro 128GB tul friss(?) konfigra nem lehet telepiteni Debian 8.2-t? A grub utan ez vicces uzenet fogad, szep feher hatteren, egy kedves szomoru smile kisereteben: "Oh no! Something has gone wrong. A problem has occured and the system can't recover. Please contact a system administrator." A multkor csereltem lapot, igaz foglalatban legalabb egyezett, de ujratelepitest sem igenyelt. Most pedig mar nullara pucolva az egesz SSD-t, total clean installal (10GB /root, maradek /home) is ez fogad.
[ Szerkesztve ]
-
XenHai
senior tag
Hali
Kéne egy kis segítség . Nem tuidom rá venni a gépet ,hogy dvi csatin keresztül ki küldje a képet a hdtv-nek.
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1600mm x 900mm
1920x1080 60.00*+ 50.00 59.94 30.00 25.00 24.00 29.97 23.98
1920x1080i 60.00 50.00 59.94
1280x1024 60.02
1280x720 60.00 50.00 59.94
1440x576i 50.00
1024x768 60.00
1440x480i 60.00 59.94
800x600 60.32
720x576 50.00
720x480 60.00 59.94
640x480 60.00 59.94
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 880mm x 490mm
1920x1080 60.00*+
1280x1024 60.02
1360x768 60.02
1024x768 60.00
800x600 60.32
640x480 60.00Alapból a tvn telepítettem de amikor fel áll a rendszer akkor azt írja a tv ,hogy túl nagy a felbontás . Viszont vga csatin megy a tv is .
Köszönöm előre is a segítséget.
-
válasz
olivera88 #7316 üzenetére
A /var/log naplózásokról lehet szó, meg az elhasználódásról.
Használhatod a tmpfs-t is, ahol ramba mennek a dolgok, ha valami miatt kellenek, akkor a példában látható módon kikommenteled a megfelelő sort.
Innen könnyebben megcsinálhatod az ellenőrzéseket, az előzőekben linkelt SSD-s írás lightos változata.Iscariah ft egyébként a noatime-ról írt, nem a logokról.
A meghajtó kímélése és a teljesítmény növelése miatt fontos lehet a noatime csatolási opció beállítása az /etc/fstab fájlban, így nem kerül kiírásra az utolsó fájlhozzáférés időbélyege. forrás
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz
Apollyon #7315 üzenetére
Milyen naplózásra gondolsz? Logouton olvastam a "A Linux SSD-re költöztetése" cikkben
"Ennél a pontnál viszont fontos azt is megjegyeznünk, hogy az ext4 naplózó fájlrendszer, és a naplózás, mint írási művelet, növeli a flash elhasználódását. Betonbiztosan kialakult álláspont híján a felhasználónak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb neki: az adatok nagyobb biztonsága, amit a naplózás garantál, vagy az SSD élettartama. "
Erre a naplózásra gondolsz?LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Apollyon
Korrektor
válasz
olivera88 #7314 üzenetére
Ugyanaz, /home mehet hdd-re. Annyi, hogy fstab fileba írd be az ssd-hez a discard, noatime opciókat, utána restart.
Előbbi a TRIM-hez, utóbbi meg a naplózás kikapcsolásához kell, de itt minden le van írva: [link]#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
olivera88
veterán
Nem sokára SDD re fogom költöztetni a rendszert. Van vmi beállítás amit alkalmazni kell az SSD re, vagy ugyanúgy megy a telepítése mint HDD re.? A home partició az mehet HDD re ugye?
[ Szerkesztve ]
-
g0dl
addikt
Üdv!
openmediavault (wheezy)-ra miként tudom a legfrissebb xorg intel drivert (2.99) felrakni?
Elérhető ez bináris csomagban valahonnan?
-
törölt tag
-
Jelenleg van egy 32 bites, Debian 8-as alapú vps-em. A későbbiekben szeretném majd bővíteni 4GB fölé a memóriát. Mennyire jó ötlet ezzel a módszerrel kibővíteni a használható memória méretét? Jár bármi hátránnyal, ha ezt használom, illetve maradok a 32 bites rendszernél?
Logitech G203, RBG-s egér mindössze 7k-ért ---> https://hardverapro.hu/apro/logitech_g203_slch/hsz_1-50.html
-
Penty
aktív tag
Nem is tudom, hogy olvastam ki azt, hogy a rootra akarsz menteni. Biztos a kávé után kellett volna elolvasnom a hozzászólásodat, nem pedig előtte...
Azért nem indítunk rootként gui-s dolgokat, mert tönkre vágja az .Xauthority fájlnak a tulajdonjogait. Valahol itt a fórumon is olvashatsz erről valamelyik topicban. Egy-két újonc kartács már megjárta... Helyette inkább $ gksu <guis program neve> a használatos. -
totron
addikt
Bocs, nem home-ba mentve, csak már a következőn járt az eszem.
-
totron
addikt
Az fstab dolog rendben is lenne fix meghajtók esetén, de időnként van, hogy többféle külső, rendszer számára ismeretlen winyóra szeretnék menteni, egyből.
Nem áll szándékomban root könyvtárba menteni, ezt nem miből olvastad ki.
Miért nem indítunk root terminálból guit? Ha egyszer a gparted akkor és ott úgy áll kézre. Mitől eretnekség? Igyekszem minimalizálni a monoton ismétlődő jelszópötyögéseket.
Szinte biztos, hogy ebben, most nincs (8.2 netinstall), pedig végignéztem, amit furcsállok. Autologin is lehetne loginmanager nélkül de 1db autologin kellene több jelszavas fiók mellé. -
Penty
aktív tag
Az /etc/fstab fájlba kell beleírnod az adott meghajtók elérési útvonalát, hogy ne kelljen jelszó a felcsatolásukhoz. Leírás itt.
A transmissiont egyszerű userként indítva persze, hogy nem lesz jogod a root könyvtárába menteni. Nem is szabad neked oda semmit sem mentened. Nem windóz ez. Mentsd a filmeket a saját /home mappádba, vagy egy – megfelelően felcsatolt (lásd az fstab leírását) – külső meghajtóra.
Root terminálból nem indítunk gui-t...
Szinte biztos, hogy van autologin MATE-en is, bár én nem ismerem azt a DE-t...
Érdemes az alapoknál kezdeni a Linux megismerését. Ajánlom a Linux abszolút kezdőknek nevű topikot kezdésnek. Az ottani kartácsok elég segítőkészek.[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
Cél, hogy az utólag csatolt meghajtók (partíciók) eléréséhez ne kelljen rootjog. Transmissionnal is érdekesen nemműködik együtt a 8.2: nem rootba mentve a letölteményt menet közben, úgy ~100 Mbyte letöltése után ő rájön, hogy mégsincs jogosultsága sdax-re menteni. Gondolom jobb, ha nem is próbálom megérteni. Érdekesség még, hogy root terminál emulátorból indított gui nem tud konnektálni szerinte az X szerverrel, több alkalmazás esetén is - ez is új. Autobejelentkezésre vonatkozó beállítás Mate alatt nincs - alternatív módja?
Új hozzászólás Aktív témák
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Már a héten bejelentheti az Apple az új iPhone SE-t, állítja a Bloomberg
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Meghozta az RTXMG és RTXNTC fejlesztőkörnyezetét az NVIDIA
- Dell notebook topic
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CPU léghűtés kibeszélő
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Jogtiszta operációs rendszerek, Microsoft Office, vírusírtók!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest