- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az OpenAI nem kér Musk 97,4 milliárd dolláros vételi ajánlatából
- Windows 11
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Milyen routert?
- Microsoft Excel topic
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Új típusú árháborút hirdet az EV-piacon a BYD
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Van valakinek infója arról, hogy a Debian stable mikor kap Skylake support-ot? Ezek a processzorok már tavaly nyár végén kijöttek. A múlt hónapban megjelenő 8.3-tól azért már elvártam volna egy támogatást.
Egyébként használ itt valaki testinget? Én már csak a Skylake miatt is kénytelen vagyok (4.3-as kernel). A stable egy otthoni felhasználónak is hozza azt a pluszt vagy inkább csak kritikusabb környezetben használnád a testinggel szemben?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Olivera88 problémájáról az enyém jut eszembe, de bevallom alásan testinget használok, mert a Jessie stable-el nem működött out of the box a Skylake-es gépem (régi kernel). A problémám, hogy brutális CPU usage-t produkál a rendszer. Egy Transmission (top 5 prcessben sem szerepel) és egy Iceweasel 43.0.4 egy-két ablakkal (HTTPS-Everywhere, uBlock Origin, Privacy Badger) már 20%-ban terhel, ráadásul Openbox alatt, nem is valami heavy DE-ről van szó. Egy-két YouTube pedig akár 70+%-t is elér. Mit tudtok javasolni? Gyakran frissítek és a kezdetektől ez van. Az addons-ok egyike sem lehet felelős, mert stable alatt ezeket gond nélkül használtam. Maradnék testingen, szóval ezt kellene valahogy helyre kalapálni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Itt most melyik kernel verzió mit jelent?
Linux debian 4.3.0-1-amd64 #1 SMP Debian 4.3.3-5 (2016-01-04) x86_64 GNU/Linux
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
Ha feltelepítem a napi testing build-t, másnapra jön üzenet frissítésekről, telepítem, azt egyenértékűnek lehet mondhatni a következő napra letölthető testing build-el vagy abban lehet egyéb is?
-
törölt tag
Közben annyi változás, hogy a Stretch RC4 netinst sem volt jó neki. De nem volt kedves hibaüzenet fehér hátteren, viszont volt egy villogo Debian login screenem. Debian DE, Gnome és a standard dolgokat hagytam telepíteni a core-on felül. Ubuntu 15.10 Live egyébként flottul megy, mint az derült ki, miközben be kellett bootolnom valamivel néhány dolog lementése végett.
-
törölt tag
Elkepzelheto, hogy az ASRock H170M Pro4, Intel G4400, Kingston 2x4GB 2133 MHz DDR4 CL14 1.2V, Samsung 850 Pro 128GB tul friss(?) konfigra nem lehet telepiteni Debian 8.2-t? A grub utan ez vicces uzenet fogad, szep feher hatteren, egy kedves szomoru smile kisereteben: "Oh no! Something has gone wrong. A problem has occured and the system can't recover. Please contact a system administrator." A multkor csereltem lapot, igaz foglalatban legalabb egyezett, de ujratelepitest sem igenyelt. Most pedig mar nullara pucolva az egesz SSD-t, total clean installal (10GB /root, maradek /home) is ez fogad.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
Milyen parancsal tudom kideriteni, hogy egy szuz stable 8.2-ben milyen tftp (tobb letezik) szerverek vannak telepitve? Feltehetem a kerdest altalonositva is. Ha valami erdekel, hogy a disztro resze, hogyan tudom azt kideriteni? Elozo kerdeshez kapcsolodoan a felesleges telepitesek elkerulese vegett.
Colomb2: utanajartam es erdekel ez a megoldas, este megprobalom kivitelezni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szeretnék csinálni multiboot pendrive-t. Mit javasoltok, ami benne van a tárolóban? Erre gondoltam, de nem jövök rá a csomag nevére.
-
törölt tag
Hol tudok tájékozódni, hogy melyik program tartalmaz critical bugot?
Mi van akkor, ha mondjuk az Evolution kliensben felfedeznek egyet és mire kijön a 9-es Debian ez nem kerül javításra? Az nem kerülhet abba a stable release-be és egyben a tárolóból is kikerül ilyen esetekben? Magyarán, ami most a 8.2-ben a default sources.list-ből feltelepül, az nem tartalmaz jelenleg ismert ciritical bug-t?
-
törölt tag
Windows-on kipróbáltam, tényleg feachure-rich olvasó, de annyira nem feszeget a hiánya a Liferea-val szemben. No meg weblapról letölthető. Csak az okára lettem volna kíváncsi, hogy adott programot miért nem tartalmaz a tároló. És mivel ez az egyik legnagyobb feed reader, hát megkérdeztem. Első körben egyébként biztonsági vagy stabilitási okokra gondoltam, hiszen a stable Debian többnyire elavultnak nevezhető verziójú programokat tartalmaz.
Tegyük fel, írok egy dev-nek, ha érdemlegesnek találja (nem tudom mi alapján dönti(k) el) és bekerül, akkor az onnantól számítva benne lesz a tárolóban?
-
törölt tag
Ezt tudom, az okára lennék kíváncsi. Mondhatjuk úgy is, hogy általánosan. Tudom nem lehet benne az egész világ a tárolóban, de az hogy nincs benne, azt jelenti, hogy valami teszten nem ment át vagy egyszerűen csak valamiért kimaradt (a legnagyobb tudású full open source feed reader) vagy mert nem only Linux és létezik Mac-re és Windows-ra is?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mi a magyarázat, hogy az RSSOwl nem telepíthető Debian alatt a sources.list-ben található repókból?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Úgy döntöttem (muszájból), hogy filmlejátszás (madVR) és 1-2 egyéb dolog miatt tartanék Windows-t is. Debian lenne az elsődleges OS. Van valamilyen hátránya annak (a Linux számára), ha a "tárhely" partícióm egy az egyben NTFS lenne? Vagy inkább gondoljam át, hogy mekkora terület kell a Windows-nak és legyen Ext4 a maradék?
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6435 üzenetére
Feljegyzem a helyet. Amugy mindig netinst telepitot hasznalok. USB3-as PD-rol SSD-re pikkpakk megvan.
Egy kerdesem lenne. Van egy Cateye GPS bike computerem. Sikerult a CateyeSync software-t elinditanom Wine-al. Viszont az eszkozt nem latja. Mar csak ennyi valaszt el, hogy mukodjon. Tudnatok ebben segiteni? Win alatt telepit valamit a hatterben, amikor csatlakoztatom az eszkozt. Nem szeretnek ezert W7-t telepiteni VirtualBox-ba.
+bob.zxr: mondj egy gyors distro-t.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Apollyon #6430 üzenetére
Évek óta SSD-t használok, most nem rég óta HDD-re kényszerültem és bizony hiányzik. Nem arról van szó, hogy megöregszel a gép mellett (mert olyan lassú), szimplán sokkal élvezetesebb a rendszer használata egy SSD-vel. Lehet Windows-hoz jobban kell, de kell Linux-hoz is.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Ti hogy frissititek a Jessie-t? Idoszakosan vagy kedv fuggvenyeben kiadjatok az aptitude update & upgrade parancsot?
-
törölt tag
válasz
feketegergo #6396 üzenetére
Egyáltalán nem volt belakva a Wheezy. Friss installt csináltam. Nem tart sokáig pendrive-ról.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Tegnap feltettem a Jessie Beta 2-t. Ami a jó hír a 7.7 stable-hez képest, hogy a HD4600-t (legalább is látszólag) már tökéletesen kezeli. Asus Vanguard B85 mellett a Iceweasel-ben sem volt hang, most van. Nem mondom, hogy ezeket nem lehetett volna megcsinálni a 7.7-ben, de itt már automatán működik. Gyorsabbnak is gondolom, de ez lehet csak a helyes és/vagy friss driverek miatt van. A betűk, karakterek is tű élesek, annak ellenére, hogy ezt is lehetett külön állítani a 7.7-ben, de itt már ez is így indul. Gnóm helyett a számomra szimpatikusabb XFCE felülettel telepítettem.
-
törölt tag
Megoldhato Flash nelkul valamilyen formaban, hogy lejatszhatoak legyenek a Facebook-on (es egyeb helyeken) a videok? Iceweasel.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ma szerintem kipróbálom én is a Jessie-t. SSD-t cserélek és az átmeneti időszakban a mini SSD-re akkor már feldobom ezt, ha úgyis újratelepítés lesz.
-
törölt tag
Root partíciónak milyen esetben lehet kevés a 10 GB? Gparted-el nézem, hogy a used nincs 4 GB. Több helyen olvastam a 10-t. Elég lehet?
-
törölt tag
Egy kérdés: hova tűntek a postjaim? Most akartam válaszolni valakinek, erre szomorúan tapasztalom a moderációt. Csak tudnám miért, amikor semmi rosszat nem mondtam.
-
törölt tag
Mivel tudnám real time monitorozni egy Haswell CPU aktuális órajelét és feszültségét? Illetve ugyanez érdekelne a RAM-okra is.
-
törölt tag
Tegnap telepitettem egy abszolut kezdonek egy oskori HP Pavilion-ra (512 MB RAM) Debian 7.6 LXDE-t (fo gond az volt, hogy szuz XP-vel sem eleg gyors). Csak filmezni fognak, talan netezni se. Egy VLC-t kapott mindossze. Erdekessegbol feltettem ra az XFCE verziot is. Ajanlok ellenere en XFCE-t csak 1GB RAM-tol telepitenek (nem 512-tol), az alatt csak LXDE-t.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem akarok beleugatni nagy hozzaertesemben, de aki Debian-t hasznal, az eleve miert is nyul Chrome-hoz?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
Archttila #6053 üzenetére
Előző postom után megpróbálkoztam ezzel is. Fogalmam sem volt, hogy a #!/bin/bash-al mit csináljak vagy hova írjam, így végül beírtam terminal-ba. Talán ugyanez fent volt valahol a Debian Wiki-n. Viszont én ezzel folytattam: /usr/bin/xcalib -d :0 /usr/share/color/icc/colord/dell.icm és csodálatos módon betöltötte a profilt. Mivel Debian fxce-t használok, ezért a System / Session and Startup / Application Autostart-ba hozzáadtam a /usr/bin/xcalib -d :0 /usr/share/color/icc/colord/dell.icm parancsot és be is tölti minden boot után. Persze ehhez a profilt el kellett helyeznem a /usr/share/color/icc/colord/ alá. Jó, hogy így rájöttem, még mégjobb lenne, ha tudnám is, hogy a kiadott parancsok pontosan mit is csinálnak.
Egyszerű kérdéseim lettek közbe:
- Hogyan lehetne Debian xfce alatt zárolni a kijelzőt? Csak Log out van, de az kilépéskor bezár mindent.
- Hogyan lehetne kikapcsolni azt, hogy x idő elteltével ne kapcsoljon ki a kijelző? Settings / Screensaver: disable screensaver be lett állítva, de hatással nincs rá. Valahol máshol lesz.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #6052 üzenetére
Mostanra sikerült véghezvinnem a nagy mutatványt. Legalább is elvileg. Mert, hogy a CPU 720p lejátszás esetén már nem 80%, hanem 15%. Viszont továbbra is megmaradt az a jelenség, hogy ha huzogatok egy ablakot a desktopon, akkor annak szélei "hullámoznak". Van valakinektippje, hogy hívják ezt jelenséget? Megpróbálnék megoldást találni rá.
Amit csináltam. Hozzáadtam a sources.list-hez a:
deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free...majd terminalban:
apt-get install fglrx-driver...nem voltam biztos, így egy reboot után:
apt-get install firmware-linux-nonfree libgl1-mesa-dri xserver-xorg-video-ati...kettő között szerintem kiadtam egy aticonfig --initial parancsot is (sorry, éjjel 2 volt már).
Az install fglrx-driver és az alatta lévő hosszabb parancs között mi a különbség?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mi kellhet még, hogy betöltsek egy nyavajás színprofilt 7.6 alá? A VGA egy HD7770, friss telepítés, semmit nem tettem fel. Az .icm profilt elhelyeztem a /home/user/.local/share/icc mappába. Majd System Settings / Color / Add profile és a Device alatt az "unknown - default" nevű kijelző alatt meg is jelent a profil. Nyomtam neki egy set for all users-t elkeseredettségemben, de nyilván semmi. Gondoltam egy rebootot még megér a reménytelen, de szintén semmi.
Esetleg ha ennek köze lehet hozzá? Első boot után ez a notification fogadott:
GNOME 3 Failed to Load
Unfortunately GNOME 3 failed to start
properly and started in the fallback mode.This most likely means your system
(graphics hardware or driver) is not capable
of delivering the full GNOME 3 experience. -
törölt tag
Ha letöltöm az amd-catalyst-14-4-rev2-linux-x86-x86-64-may6.zip-t az AMD honlapjáról, kicsomagolom és elindítom a benne lévő amd-driver-installer-14.10.1006.1001-x86.x86_64.run file-t, az megfelelő eljárás a HD7770 kártyám telepítésére 7.5.0 alatt?
Ez alapján megcsináltam a deb http://http.debian.net/debian/ wheezy main contrib non-free hozzáadását a sources.list-hez, majd kiadtam a
# aptitude update
# aptitude -r install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') fglrx-driver
parancsokat. Reboot után nem indult el az OS, szóval inkább kérdezek. -
törölt tag
Tölthető a 7.4.0 stable.
-
törölt tag
Ennek
Media change: please insert the disc labeled
'Debian GNU/Linux 7.3.0 _Wheezy_ - Official amd64 DVD Binary-1 20131215-04:56'
in the drive '/media/cdrom/' and press enterköze van ahhoz, hogy az 1-es DVD-ről, csak az 1-es DVD-t telepítettem? Nincs már meg a bootable pendrive. És ez most nagy szívás. Ahogy kezdőként Debianozni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
bambano #5729 üzenetére
Ez WD 1TB Black. Ha Master Boot Record-ként formázom, akkor
The partition is misaligned by 512 bytes. This may result in very poor performance. Repartitioning is suggested.
üzenet fogad.
Ext4 helyett NTFS-re formázásnál is 3072 bytes-es üzenet (GUID). Ext4 kell, ez csak próba volt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
#59070464 #5727 üzenetére
Közben egy újabb probléma:
The partition is misaligned by 3072 bytes. This may result in very poor performance. Repartitioning is suggested.
Megtörtént. Az üzenet továbbra is fennáll.
GUID Partition Table
Az egészet egybe hagytam (így is szeretném)
Ext4
Take ownership of filesystem - checked
Encrypt underlying device - unchecked[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A kérdés súlyosságáért elnézést kérek. Adott egy új HDD. Az OS SSD-n, tehát ő csak adattárolásra lesz hivatott. Disk Utility-vel formázhatom (Debian 7.3.0)?
Scheme:
- Master Boot Record
- GUID Partition Table
- Don't partition
. Apple Partition Map
Nekem a GUID Partition kell?Create Partition menu alatt Ext4 lesz.
Take ownership of filesystem yes/no? (mit jelent?)
Encrypt underlying device yes/no? (mit jelent?)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ok.
Iceweasel ügyben olvastam wiki-t és külföldi fórumot is. Egyértelmű, hogy a kettő ugyanaz (korábban is említettük már), de néhol említenek lemaradást az Iceweasel számlájára. Hogy miben, azt nem tudom. Ez igaz? Hátrányos valamiben a Firefox-al szemben? A levelező kapcsán a kérdésem ugyanez lenne.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Debian 7.3.0-t hogyan tudnék telepíteni PC-re (x64)? Adott egy 16GB-os pendrive, de itt három 4 gigás iso-t látok. Illetve van egy negyedik update is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
N00b-proof question: az Iceweasel az Firefox? Ha Firefox, akkor miért nem Firefox és miért Iceweasel? Próbáltam keresni, de kétértelmű a dolog. Van aki itt azt írja, hogy a Firefox = Iceweasel. Máshol pedig telepíteni akarták a Firefox-t és az első lépés az Iceweasel eltávolítása volt. Na most akkor hogyan is vagyunk?
Új hozzászólás Aktív témák
- AliExpress tapasztalatok
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az OpenAI nem kér Musk 97,4 milliárd dolláros vételi ajánlatából
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PlayStation - Jön a következő State of Play
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta operációs rendszerek, Microsoft Office, vírusírtók!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest