-
IT café
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
valaki súgja már meg pls. hogy hol állítsak be egy környezeti változót, ha azt akarom, hogy X alatt mindenki lássa?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
tlac
nagyúr
Aki esetleg Mate-et használ vagy hasonló compositor, compiz nélküli asztalt és zavarja a tearing azoknak segíthet következő:
Vsync bekapcsolása modern Nvidia kártyákon driverből (nekem a GT520-on vígan megy):xorg.conf
Section "Device"
Identifier "My GPU"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "true"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 { ForceFullCompositionPipeline = On }"
EndSectionA régi gépemen ki is dobom a Cinnamon-t, a Mate gyorsabb, plusz ezzel a trükkel már szépen is fut.
Plusz a Firefox/Iceweasel-ben is szépen, laggolás nélkül működik a smooth scroll Mate alatt.[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
válasz
herdsman12 #7195 üzenetére
igen
-
herdsman12
őstag
Saját csoportomban fél nap alatt menthetetlenül elsüllyedt a kérdésem, ezért megismétlem itt.
Nem bánnám, ha Jessie (Xfce) automatikusan bejelentkezne.
Ez a "2. Automatic Login for LightDM" a jó megoldás? -
-
kovaax
őstag
(Mellesleg ajánlom figyelmedbe a sudoban a rootpw és runaspw opciókat, ha ezeket beállítod, akkor a saját jelszó helyett a root jelszót illetve azt a jelszót kell használni, amelyik user nevében akarsz valamit csinálni, így aztán a fenti félelmed - gyakran használt jelszó megszerzése - is kiküszöbölhető)
És melyik disztribució alkalmazza ezt alapértelmezetten a sudozáshoz?
-=- There's no place like /home -=-
-
Friczy
senior tag
Jelszó megszerzésről írtál, még véletlenül sem említve azt, hogy hogyan szerez jelszót valaki. Te most a jelszó megszerzési esetei közül önkényesen kiragadtad a jelszó lelesését. Nos, ugyanilyen hozzáállással simán tudok neked igennel válaszolni, csak a feltételeket kell megfelelően belőni.
Pl. az otthoni gépem esetén többnyire senki nincs a szobában, amikor a jelszót begépelem, így esélye sincs lelesni. Ha mégis megtenné, akkor a szóbajöhető személyek száma összesen kettő, a feleségem és a fiam. Egyik esetben sem félek attól, hogy akár a root jelszót, akár a saját jelszavamat megpróbálná lelesni, még kevésbé attól, hogy felhasználni. Szóval a válasz egyszerű igen, a jelszó lelesése rosszindulatú személy részére meglehetősen nehéz, annyira hogy nyugodtan mondhatom egyenlőnek az esélyt.
Mindenesetre arról volt szó eredetileg, hogy a su vagy a sudo a biztonságosabb, most pedig egyes jelszavak biztonságáról beszélünk, nem pedig egyik vagy másik technikai megoldás biztonságáról önmagában. Ebből az következik, hogy inkább a használati mód biztonságáról van értelme beszélni, azaz azt mondani, hogy 'a su biztonságosabb, használd azt a sudo helyett' egyszerűen egy túl sommás és így téves értékítélet.
(Mellesleg ajánlom figyelmedbe a sudoban a rootpw és runaspw opciókat, ha ezeket beállítod, akkor a saját jelszó helyett a root jelszót illetve azt a jelszót kell használni, amelyik user nevében akarsz valamit csinálni, így aztán a fenti félelmed - gyakran használt jelszó megszerzése - is kiküszöbölhető)
-
bambano
titán
ahol 6-10 ember buherál egy gépet azt kuplerájnak hívják, így üzemeltetni rendesen nem lehet.
másrészt ha mégis tömegrendezvényként képzelik el az üzemeltetést, akkor ssh kulcsos beléptetés javasolt.szerk: az eredeti kérdéshez: a sudo ilyenformában történő általános használata a linux elwindowsosítási törekvések eredménye, szerintem irtani kellene ezt a módot.
[ Szerkesztve ]
-
Friczy
senior tag
Ettől még nem lesz biztonságosabb. A jelszó megszerzésének lehetősége nem attól függ, hogy hányszor használja valaki, hanem attól, hogy az adott jelszót hogy tárolja, hány helyen használja, és mennyire biztonságos a jelszó továbbítása hálózati használat esetén.
A linkelt cikkedet természetesen olvastam, tulajdonképpen az ottani végkövetkeztetéseddel nem értek egyet, bár a cikk jó
-
Apollyon
Korrektor
Hát jah, csak nem ez az általános, itt a fórumon is a többség sudozik. A kezdőknek meg végképp csak ezt tanítják, ha nem lenne benne akkor mondják rakd be a useredet a sudoers közé de arra már nem tér ki senki hogy le is kéne ezt korlátozni. Aztán a desktopot szinte mindenki a root jogosultságú userével használja, ami már nem sokkal jobb az egy szál wines rendszergazda fióknál.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Friczy
senior tag
5. Nekem meg a su tűnik biztonságosabbnak.
Attól függ, hogy használod. Ha a sudonál nem nyitod szélesre a kaput (nincs NOPASSWD opció, csak a megadott user/userek használhatják), vagyis csak az használhatja, akinek azt tényleg meg akarod engedni, akkor semmivel sem biztonságosabb a su, mint a sudo. Ha több embernek akarod biztosítani a rendszeren, hogy root lehessen, akkor pedig a sudo biztonságosabb, mert nem kell megosztott jelszót használni, és akkor vonod vissza a többletjogosultságot, amikor akarod.
-
paye
tag
Nálam is előfordul, nyomsz egy Ctrl-Alt-Del kombót és kiírja hogy mi a hasfájása...
-
spammer
veterán
válasz
yusukee #7180 üzenetére
Ez nem normális, valami megakasztja. Logokat kellene csekkolni, pl. terminálba:
journalctl
Keresd meg a leállítás időpontját és nézd meg, ír-e valamit, várakozott-e valamire.
journalctl szűrésről/opciókról itt egy leírás [link] (pl. időszakosan lekérni logokat):
journalctl --since yesterday
Esetleg rápróbálhatsz a "shut" vagy "shutdown" szó szűrésére is:
journalctl --since "yesterday" | grep shut
Hibaüzenetek kiszűrése:
journalctl --since "yesterday" | grep fail
journalctl --since "yesterday" | grep error[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok a témában.
Most telepítettem fel kipróbálás céljából ezt: debian-8.2.0-amd64-netinst.iso Gnome felülettel, nem virtual gépre.Kikapcsoláskor / restartkor, miután eltűnik a GUI, nagyon sokáig (több perc) nem történik semmi, csak a kurzor villog a bal felső sarokban.
Friss install, még nem raktam rá semmit, mountolva sincs semmi. Ez normális? (remélem nem)
Remélem tudtok segíteni.
-
BoB
veterán
Kulcsok meg https tök másra van, nem tudom hogyan merült fel mint egymás vetélytársai.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
tlac
nagyúr
válasz
SATA_boy #7174 üzenetére
Magyarországán van még egy BME-s repó is, egyébként nem biztos, hogy ezek lesznek a leggyorsabbak, hiába vannak közel.
Ezek a backport-os tárolók nem jelentenek veszélyt a rendszer stabilitására?
az a kettő biztos nem
ráadásul a debian-osból magától semmi nem települ fel, csak ha te direkt szeretnéd
erre írtam a példát: apt-get -t jessie-backports install libreoffice-coreEgyébként fura hogy miért nem használnak már https-t ami biztonságosabb kapcsolatot jelentene.
szerintem felesleges, valamilyen aláírásos védelem van, de nem tudom hogyan működik
pl. a mozillásnál: [link][ Szerkesztve ]
-
SATA_boy
csendes tag
Httpredir-t nem ismertem, bár kétlem hogy a magyarországi FTP szervernél jobbat találna... de mindenképpen jó tudni hogy ilyen is van!
Ezek a backport-os tárolók nem jelentenek veszélyt a rendszer stabilitására? Egyébként fura hogy miért nem használnak már https-t ami biztonságosabb kapcsolatot jelentene.
Iceweasel sikeresen "meghekkelve", igaz az MSE & WebM VP9 még mindig piros színben tündököl a youtube HTML5-ös próbaoldalán, de legalább már sikerült felváltanom 1080p-re (pörgeti is a processzort veszettül, a két mag ~90%-os kihasználtsággal dolgozik). Egyelőre bírom még flash nélkül, de ha szakad a cérna majd kipróbálom a másik megoldásod is - köszönöm szépen!
-
tlac
nagyúr
válasz
SATA_boy #7172 üzenetére
használd inkább a httpredir-t, ez elvileg az optimális helyet választja ki:
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie main non-free contrib
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
deb http://httpredir.debian.org/debian/ jessie-backports main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports iceweasel-releasemeg berakhatod még a mozilla, debian backports-okat is (friss libreoffice, iceweasel, stb.)
(apt-get -t jessie-backports install libreoffice-core)Iceweasel sem rossz, például külön örültem hogy a Firefox alatt használt kiegészítők itt is szépen működnek
mivel ez egy debian-osított firefox, így ugyanazt tudja, mint a firefox
Ami gondom van az Iceweasel-lel: nem tudok 1080p-s youtube-os videókat nézni, 720p a maximum
két lehetőséged van:
-kikényszeríted egy kiegészítővel, hogy a flash-t használja html5 helyett: [link]
-maradsz a html5-nél és beállítod az about:config-nál a mediasource akármiket: [link]én az előbbit használom, bármennyire utált is a flash, de gyorsabb
[ Szerkesztve ]
-
SATA_boy
csendes tag
Köszi a válaszokat mindenkinek, hálás vagyok a segítségért, magyarázatokért, linkekért.
Tisztára pucoltam a /etc/apt/sources.list fájlt, így most csupán három sor szerepel benne:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main contrib non-free
Persze előtte csináltam egy mentést egy text fájlba.
Aptitude kontra apt-get: hát a linkelt oldalon (valamint a linkelt oldalon talált további linkeken) írnak jót is, rosszat is mindegyik megoldásról.
Jelenleg maradok a default apt-get megoldásnál, de a linkeket könyvjelzőztem.Iscariah: A Synaptic-ot nem kellett külön telepítenem (lehet a Cinnamon DE-vel települt magától?),
tehát alapból a 'rendszer része' volt nálam. Onnan telepítettem például a Radio Tray-t és a VLC-t is.Maradok a su-nál (már csak azért is, mert a felhasználóm alapból nincs a sudoers fájlban).
Iceweasel sem rossz, például külön örültem hogy a Firefox alatt használt kiegészítők itt is szépen működnek (ublock origin, ghostery, self-destruction cookies, flagfox).
Ami gondom van az Iceweasel-lel: nem tudok 1080p-s youtube-os videókat nézni, 720p a maximum... erre esetleg tudtok valami megoldást?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7165 üzenetére
Hmm, kicseréltem az ESR-re az Iceweaselt. Érdekes módon méretben csak fele akkora az ESR mint a régi és kicsit gyorsabb is lett pedig a sync miatt minden kieg megmaradt.
Amúgy összeomlást egyikkel sem tudtam előidézni, a terminálban csak annyit láttam, hogy nem tudja használni a vdpau backandet a gpu-s rendereléshez. Ez normális, mert a P4 idejében nem is létezett még szerintem.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
-
kovaax
őstag
válasz
SATA_boy #7166 üzenetére
1. Mert ha nem fordítasz forrásból, feleslegesen töltögeti le mindig a friss listát.
2. Ott vannak rögtön például a bináris firmware fájlok, szóval ha van valami "egzotikus" hardvered, akkor szükséged lehet rá.
3. Egyik parancssoros, a másik menüs (amit lehet parancssorosan is használni).
4. Használj apticron-t, és akkor csak olyankor kell velük molyolni, ha tényleg van frissíteni való.
-=- There's no place like /home -=-
-
spammer
veterán
válasz
SATA_boy #7166 üzenetére
1. forrás fájlok, nem sűrűn kellenek. [link]
2. Listát nem tudok, de nem vesztesz vele semmit, ha felveszed őket. Ha épp kellene onnan valami, meg fogja találni.
3. aptitude "konzolgrafikus" felület. apt-get meg parancsoros (cli). Bővebben: [link]
4. Tök mindegy, időnként frissítesz, azt' kész (mondjuk havonta). A Debiannál nem frissülnek gyakran a csomagok, idővel el is avulnak majd (de ez nem jelenti azt, hogy gond, ha egyébként minden működik, ahogy szeretnéd).
5. sudo nekem teljesen megfelel, egyébként is egyedül használom a saját gépem, tudom mit csinálok.
-
SATA_boy
csendes tag
Pár Debian-os kérdésem lenne:
- A "deb-src" sort miért érdemes kikommentelni a /etc/apt/sources.list fájlban?
- A contrib és non-free tárolókat miért érdemes felvenni a listára? Ezek a tárolók milyen programokat tartalmaznak, amik nincsenek a fő tárolóban, de átlag usernek szüksége lehet rá?
Igazából valami listára lenne szükségem, hogy el tudjam dönteni érdemes-e felvennem a contrib és non-free tárolókat.- Mi a különbség az apt-get és az aptitude között?
Ha jól értem Debian alatt nincsen grafikus frissítéskezelő.
- Az apt-get update és apt-get upgrade parancsokat milyen időközönként érdemes futtatni?- Ti sudo-t használtok, vagy su-t? A kérdés alapja ez a cikk, és a leírtak alapján nekem a sudo tűnik a biztonságosabb megoldásnak.
Köszi előre is!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7164 üzenetére
Nos az én szubjektív véleményem az, hogy már nincs olyan égető szükség mindig új verzióra frissíteni. Ma már rég nem erről szól a dolog mint régen. Korábban, amikor kb 1-2 év alatt ugrott a firefox verziószám sokkal szignifikánsabb módosulások voltak ilyen alkalmakkor, de amíg nem váltottak addig csak biztonsági frissítések voltak és ilyenkor ugye mindig indokolt volt a legfrissebb verziót használni.
Most viszont verziószámhajhászás megy, és telenyomják mindenféle hülyeséggel is a böngészőt, amit egyébként nem értek, miért nem lehet ezt szükség esetén kiegészítők formájában megoldani?
A releaseben hülyeség van és azt is megjavítják benne ami egyébként már rég jó. A régi metodikát viszont az ESR viszi tovább, bár lehet még ez is túl gyorsan frissül.
Egyébként régen én is használtam még Minefield-et is (ma már nightlynak hívják ugye) de ma már szinte a release-t frissítik ilyen ütemben.Debianra meg szerintem nincs optimalizálva a release, csak simán iceweasel look-alike.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #7163 üzenetére
Személyes passzió, de böngészőből csak frisset szeretnék látni a gépen. Az esr, lts és társai nem az én világom, hasonló okok miatt nem használok Ubuntu jellegű disztrót sem.
Persze ha azon az egy gépen nem tudom megoldani, akkor kipróbálom az esr-est ott.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #7162 üzenetére
Ez mondjuk rajtad nem segít, de nekem bugos volt mindig ha nem a beépített iceweaselt használtam. Legtöbbször az volt a gond a különféle verziókkal, hogy el sem indult csak bekerült a processzek közé, amit kétszer kellett kilőni hogy harmadjára már elinduljon.
A plugin container is kettéhalt néha, viszont az ESR-rel soha nincs semmi gond. Van olyan funkció az újban ami az ESR-ben nincs benne és kell? Mert amúgy az is frissül folyamatosan csak ugye lassabban, de a sec. update mindig jön.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy Debianos gép (lxde, 8) nálam, amin időnként bezáródik a Firefox (Iceweasel), a gép egyébként stabil. Semmi hiba vagy összeomlás, csak bezáródik. Van valami ötletek rá, hogy mi lehet ez?
tlac: jah, majd megpróbálom konzolból nyomni, hátha. Csak előidézni nem tudom, de majd megpróbáljuk újra megcsinálni azt, ami kiváltja.
[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
-
spammer
veterán
válasz
bkpijoter #7153 üzenetére
Az bizony akkor Wheezy, hibásan írja ki a MATE System monitor.
A Jessie Debian 8-as verzió és 3.16-os kernellel jön (vagy frissebbel).
szerk: debian-8.2.0-amd64-netinst.iso jelenleg épp a hivatalos. [link]
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz
bkpijoter #7151 üzenetére
Hol írja ki a 8-as verziót? Mi a iso neve, amit letöltöttél, amiről telepítetted?
uname -a parancs mit ad vissza?
NTFS-hez ha jól rémlik, ntfs-3g csomag kell.
Virtuális gép: Virtualbox
[ Szerkesztve ]
-
bkpijoter
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő linuxosként lenne pár kérdésem:
Wheezy-t tettem fel, sources.list fájlban is a wheezy tárolók vannak megadva, viszont a 8-as Jessie verziót írja ki. Ez mitől lehet?
Ntfs partíciót hogy tudok írni-olvasni?
Virtuális gépet szeretnék futtatni, mit ajánlotok erre? Illetve NAS szoftvert?Köszi, üdv
-
kovaax
őstag
-
Zaied
addikt
üdvözletem!
van egy debian-om amire szeretnék webmint telepíteni, ez sikerül is viszont a böngészőbe nem tudom elérni, ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni
a válaszokat előre is köszönöm és analfabétáknak írt módon kérném
-
cigam
titán
Ahogy az oldalukon le va írva.
A sok probálkozás sorrendiségét nem tudnám felidézni, de azthiszem az pipelight-plugin --update után röffent be az A usernél. Később készítettem egy B user-t, de ott nem akarja. valami difi van két usre között, de lövésem nincs mi.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
cigam
titán
Addig próbálgattam, míg beröfent a pipelight. Csak az a gond, hogy másik user-ként belépve nem megy a dolog.
Látszólag engedélyezve van, a .mozilla/plugins/-ba be van linkelve az /usr/lib/pipelight/libpipelight-silverlight5.1.so
A böngésző (iceweasel,xfce alatt) mégsem veszi használatba. Mit kéne megnézni még?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
törölt tag
Sziasztok!
Debian 8.1-en szeretnék script-ből hozzáfűzni egy fájlhoz.
Root-ként vagyok bejelentkezve, adtam futtatási jogokat is: chmod ugo+x test.shKétféleképpen is próbáltam:
echo "text" | tee -a /etc/fstab vagy echo "text" >> -a /etc/fstabMindkettővel létrehoz egy új fstab nevű fájlt, amit aztán nem lehet megnyitni. Mindez terminálból tök jól lefut, rendesen hozzáfűzi
Mi lehet a gond? -
cog777
senior tag
Sziasztok!
Probalok telepiteni egy UEFI-s Win 8.1-es gepre Debiant. Volt benne egy kulon SSD, azon hasznaltam a linuxot de tonkrement, igy HDD-re kell feltennem.
Keptelen vagyok ugy feltelepiteni hogy elinduljon.
Ez alapjan csinalom es elvileg ki kellene tudnom valasztani az UEFI paticion hogy az UEFI boot particio es hasznalja a Debian, viszont nekem nincs ilyen a listaban!Lehet hogy azert mert Legacy modban inditottam a Debian telepito pendrive-ot? Sima UEFI uzemmodban sajnos nem indul el. Kikapcsoltam a Fast Boot-ot a Windowsban, mit probaljak hogy elinduljon a pendrive telepito EUFI-ben?
Szerk: Win32ImageWriter-rel masoltam fel a telepitot iso-t a pendrive-ra. Talan nem jol csonalta, melohelyen megprobalom linux alol a dd-t.
[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
tlac
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7137 üzenetére
3 gépemen van Debian Iceweasel-zel
legelső Core 2 Duo, E6400 (2,13GHz), nagyon régi Nvidia 7600GST kártyával, opensource driverrel, Mate felülettel, szoftveres renderelés, vsync nincs
-finom görgetéssel kb. 3 centi vastagon nagyon látszó tearing
-finom görgetés nélkül elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottújabb Core 2 Duo, E8400 (3Ghz), Nvidia GT520, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül kb. 1-2 pixelnyi vastag vonal kis késleltetéssel rajzolódik, elég zavaró
-finom görgetéssel kevésbé észrevehető, elmegy, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódottugyanez a gép Win10-zel
frisss Iceweasel-zel, finom görgetéssel gyönyörűen működikúj gép, Intel 4790K (4GHhz), Nvidia GTX Titan, proprietary driverrel, Cinnamon felülettel, hardveresen gyorsítva, vsync van
-finom görgetés nélkül elmegy, de érzésre nem olyan jó mint korábban
-finom görgetéssel elég folyamatos, így használom most
-korábbi Iceweasel finom görgetés nélkül volt használva, semmi zavaró dolog nem látszódott -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezzel nem értek egyet. Még finomabban görget a Firefox Linuxon a nyílt radeon driverrel, mint Win7 alatt. A catalyst alatt rossz a görgetés Linuxon, de az a driver 2D-ben totál gáz, annak nem a böngésző az oka.
bambano: Régi P3 / P4 gépeknek sem okozott tearing gondot az index.hu nálam eddig még. Jellemzően Debian alatt futó Firefoxal nézve. Erősebb gépeken más disztróknál sem láttam ilyen gondot ott.
-
Sep 13 07:01:51 debian org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1970]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /media/ubyegon/TORRENTEK/BDMV/index.bdmv
Sep 13 07:01:51 debian org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1970]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /media/ubyegon/TORRENTEK/BDMV/BACKUP/index.bdmv
Sep 13 07:01:51 debian org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1970]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /media/ubyegon/Data/BDMV/index.bdmv
Sep 13 07:01:51 debian org.gtk.Private.UDisks2VolumeMonitor[1970]: index_parse.c:190: indx_parse(): error opening /media/ubyegon/Data/BDMV/BACKUP/index.bdmv
Sep 13 07:01:51 debian org.gnome.OnlineAccounts[1970]: goa-daemon-Message: goa-daemon version 3.14.2 starting
Sep 13 07:01:51 debian org.gtk.Private.AfcVolumeMonitor[1970]: Volume monitor aliveEzeket a hibákat most fedeztem fel a messages-ben, hogy okoz-e valamit
, nem tartom valószinűnek, egyszerűen csak nem nyit meg valamit, ami nincs!
Egyik felsorolt partíción sincs ilyen mappa: /BDMVKell ezzel foglalkozni szerintetek?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #7130 üzenetére
Mert a downgrade nem megoldása a problémának, max tüneti kezelés. Majd ha lesz kis időm erre, akkor megnézem mit lehet állítani.
Iscariah: nem film alatt van gond, hanem 2D-ben mikor böngészőben görgetek. A Debian 7.3 óta használom azt a gépet a cégnél, eddig semmi tearing gond nem volt.
-
válasz
CPT.Pirk #7128 üzenetére
Start-Date: 2015-09-06 18:01:15
Commandline: apt-get upgrade
Upgrade: multiarch-support:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), dbus:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), libgee-0.8-2:amd64 (0.16.1-1, 0.16.1-1+deb8u1), libc-dev-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc-bin:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libdbus-1-3:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), dbus-x11:amd64 (1.8.18-1, 1.8.20-0+deb8u1), xserver-xorg-video-modesetting:amd64 (0.9.0-1+b1, 0.9.0-2), locales:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), libc6-dev:amd64 (2.19-18, 2.19-18+deb8u1), rsyslog:amd64 (8.4.2-1, 8.4.2-1+deb8u1)Nálam ezek frissültek utoljára, nem valószinű, hogy nálad is pont ugyanez a xerver-xorg-video-... frissült. de akár ilyen is okozhatja a tearinget. Miért nem downgradeled, ami gyanús?
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pár napja jött némi driver frissítés a Debianra, azóta tearingel a céges régebbi Inteles laptop, korábban nem volt semmi ilyen gondja. Mit lehetne kezdeni ezzel? Kde-s Debian.
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #7124 üzenetére
azzal a konfiggal nem sokat érek, ami nem a hibás állapotban készült... a routing tábla lenne főleg érdekes.
-
Drótszamár
őstag
válasz
bambano #7123 üzenetére
Szia!
Igen, ezeket magamtól is berakhattam volna
Időközben annyi történt, hogy töröltem a konfigot, és visszatettem a régit, hogy legalább a wifi működjön.
ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1e:06:cd:68:aa
inet6 addr: fe80::21e:6ff:fecd:68aa/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:24 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:300 (300.0 B) TX bytes:4663 (4.6 KB)
Interrupt:40
ip6tnl0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
NOARP MTU:1452 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:43 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:43 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
RX bytes:3788 (3.7 KB) TX bytes:3788 (3.7 KB)
sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4
NOARP MTU:1480 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:e0:4c:81:7d:b3
inet addr:192.168.1.220 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::2e0:4cff:fe81:7db3/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:2028 errors:0 dropped:485 overruns:0 frame:0
TX packets:400 errors:0 dropped:2 overruns:0 carrier:0
RX bytes:717232 (717.2 KB) TX bytes:152217 (152.2 KB)
wlan1 Link encap:Ethernet HWaddr 02:e0:4c:81:7d:b3
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:5537 overruns:0 frame:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 wlan0
192.168.1.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 wlan0interfaces:
auto lo
iface lo inet loopback
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4
wpa-ssid halo_neve
wpa-psk xxxxEzen felül van egy ip kamera, aminek 192.168.0.9 az IP címe.
Ezt dugnám az eth0 portra. Erről kéne képeket lementeni, és továbbítani wifin.Ha a lentit beteszem a konfigba, akkor wifin ugyan kap ip-t, de többet nem lehet rajta kívülről elérni. Még pingre sem reagál.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.8
netmask 255.255.255.0Mit csinálok rosszul? Mit hagyok ki?
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #7122 üzenetére
nem annyira érthető, de egy ifconfig -a, netstat -rn, /etc/network/interfaces másolatot bemásolhatnál.
-
Drótszamár
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítség kéne wifi + kábel témakörben.
Odroid C1 ARM procis "kártya" pc + Debian. (asszem 8.0)Egy USB-s wifi adapterrel kapja a netet. Boot után automatikusan felcsatlakozik a hálózatra.
Egy IP kamerát szeretnék rádugni a LAN portjára, és onnan percenként képeket szeretnék továbbítani wifin a netre.A kamera kapott egy fix ip címet (192.168.1.9).
A wifin az eszköz 192.168.0.x-es címet kap.
Beállítottam, hogy a LAN port címe fix legyen (192.168.1.8)
Amint ezt beállítom a wifi megszűnik működni. IP-t még kap, de olyan mintha a LAN beállítása után minden forgalom a LAN felé indulna el. Próbáltam default gatewayt állítani, próbáltam statikus útvonalakat felvenni, de a végére már kb semmi sem működöttMit és hogyan kell ehez beállítani?
Én úgy gondolom, hogy a wifi-nek kéne lennie a default gateway-nek, és kéne egy statikus útvonal, hogy a 192.168.1.9 felé az eth0-án induljon el. Vagy esetleg már ez az elgondolás is hibás? Kell az eth0-nak a kamerával egyező címtartomány?Ha más nem veszek egy routert, és azon keresztül összedugom őket, de jó lenne kihagyni.
Hú kicsit kusza lett, remélem érthető mit szeretnék.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
olivera88
veterán
Új monitorom lett, full HD re tette a felbontást a Debian. Kicsit kicsi lett a kick off alkalmazás inditó. [link] Lehet a méretét növelni? Mintha rémlene h láttam de nem tudom hol.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
How I came to find Linux- Ian Murdock
-
olivera88
veterán
Nem rég írtam róla h nem működiik a fájlkeresés Dolphinban. és valaki ajánlotta h rakjam fel a baloo utilstot. Na fel is raktam, a hiba üzenetet megszűnt, a fájlokat meg nem találja.
Valami egyéb ötlet? A KDE
új felület nem érhető még el Debianra?LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
cog777
senior tag
Ellenben valakinek sikerult Firefox alatt jobb Youtube teljesitmenyt kicsikarni?
Engedelyreztem par beallitast, Media Source-t igy vegre lejatsza a nagyobb felbontasu videokat de ott mar akad. Chrome-ban az 1080p nem okoz gondot, Firefox alatt akad sajnos. Jo lenne valtani Chrome-rol, de egyszeruen ez a legjobb.
-
cog777
senior tag
Csak megemlitem hogy az Intel open source drivere olyan jol sikerult hogy 10 fokkal huvosebb a gep mint Windows alatt! 40 fok. El sem indul a venti alapbol a notimban
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7110 üzenetére
Meg kell néznetek milyen wifi van benne és az ahhoz megfelelő drivert fel kell rakni. Nálam a másik gépben valami Realtek wifi volt, ahhoz valamelyik rtl kezdetű kellett, már nem emlékszem pontosan.
lspci parancs szerintem megmondja, milyen wifi van benne, utána itt meg tudjátok nézni a továbbiakat: [link]
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz
olivera88 #7108 üzenetére
Attól függ, milyen ISO-ból lett telepítve. Alapértelmezetten a Debian nem tartalmaz non-free cuccokat, de vannak olyan telepítők, amik tartalmazzák és felrakják azokat is. Vagy később lehet kézzel felrakni, ami kell. Szerk: Én minimál installal raktam fel, az sem tartalmazta a wifi drivert.
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
Debianon miért van letiltva a Wifi alapból? Azt mondja kollega nem tud Wifire csatlakozni mert nem mutatja ki a hálozatokat. Egy Lenovo laposról van szó, rendszer 8.1 és KDE.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Gyb001
senior tag
Lenne egy újabb kérdésem. Nem működik a wifi mit csináljak?
Van egy acer travelmate 2492NWLMi laptop
Van benne egy bcm4318 wifi, Ezt kellene valahogy működésre bírnom.
-$ lspci -vnn -d 14e4
06:02.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller [14e4:4318] (rev 02)
Subsystem: AMBIT Microsystem Corp. TravelMate 2410 [1468:0312]
Flags: bus master, fast devsel, latency 64, IRQ 22
Memory at d0002000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Kernel driver in use: b43-pci-bridgeEzen a linken találtam a "firmware-b43-installer" drivert ami elvileg jó nekem.
https://wiki.debian.org/bcm43xx
Miután föltelepítem már nem írja ki bootolás közben hogy hiányzó firmware. De továbbra sem jelenik meg egy wifi hálózat sem.Több helyen olvastam hogy törölni kell a " bcmwl-kernel-source" csomagot, de nem volt fölteleptve alapból.
"firmware-b43-installer" "b43-fwcutter" föl van rakva.
terminálból sem talál wifit
sudo iwlist scan
wlan0 Interface doesn't support scanning : Network is downacer@debian:~$ sudo rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: no
Hard blocked: no
1: acer-wireless: Wireless LAN
Soft blocked: no //ha kikapcsolom ez yes lesz.
Hard blocked: noÖtlet?
debian8 jessie stable lxde[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Gyb001
senior tag
Létezik debianra valami csilli-villi szoftverközpont? (mint ubuntu alatt)
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Próbálók átszokni a linuxra de mindig van pár dolog amiben elakadok.Egy Dell Latitude 4300 notebookon most egy Debian 3.18.6 van rajta win7 társaságában.Hiába csatlakoztatom rá egy Asus MeMO Pad HD 7 tabletett nem látja.Akkor ha adatot akarok átmásolni bluetoothoson keresztül látja is a tabletett meg is van az össze párosítás de átküldés helyet hiba üzenetet ad.szeretnék pdf nyomatot telepíteni,hogy nyomtatni lehessen pdf fájlt egyböl.De ez sem megy pedig régebben minden gond nélkül működött az ubuntu alatt..
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest