- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #3015 üzenetére
ja, csak odafagysz a tubushoz, lederesedik a cucc, hamar merül az aksi, soroljam még? és kurva hideg van.
voltam fenn a kékesen Tóth Gabival, -25 fok, megfogtam a mechanika lábát puszta kézzel és nem tudtam elengedni mert odaragadt a tenyerem.
tény, hogy télen a legjobb fotózni, de csak akkor, ha a kertben van a távcső és bentről lehet vezérelni, mondjuk egy csillagdában a kert végében.
de szabadban kizárt, hogy én kimenjek, nulla fok még okés , alatta már inkább kihagyom.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz radi8tor #2721 üzenetére
Egyelőre csak alapabb plössl okulárjaim vannak, amiket vettem azokkal 200x és 300x nagyításom lesz. Gyárilag meg tud 48x és 120x-et ugye. Ezekből előbb kihozom amit tudok és majd később ruházok be komolyabbakra.
Éjjel alig bírtam aludni, annyira mennék már nézelődni vele.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2698 üzenetére
és tudod miért? mert az egész eu kinától vásárolja ugyanazokat a termékeket, amiket mi is. csak ők horror áron teszik a boltok polcaira.
lényegében elég nagy bevételtől esnek el.
lehet, hogy nem ismerik a közmondást: a kevesebb néha több.
jó példa erre az M-Gen autoguider, teljesen magyar fejlesztés, magyar gyártás és mégis horror árba kerül, ha a feléért árulnák sokkal több vevőjük lenne, mert ezen az áron csak a kiváltságosok jutnak hozzá: az M-Gen 3 jelenleg 280k itthon. külföldön 750 euro.
jó hogy sok mindent tud, de akkor is. ha valaki ért kicsit a programozáshoz, egy raspberry P4 ugyanazt megcsinálja, sőt még többet is töredék áron.
vagy itt vannak az apok, egy 120mm-es simán üti az 1,5 millát, de lehet keveset mondtam.
a készítője évente elad talán 2-3 db-ot. még igy is fél- 1 évet kell rá várni. /Gyulai Pali féle apokromát/
ugyanez a tubus akromátban max.120k
ha elérhetőbb áron lenne, sokkal több megrendelése lenne a gyártójának.
azért nem mindegy, hogy horror áron eladsz 3-at, vagy olcsóbban 30-at.
de hát ilyen az üzlet politika.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
vegyszer
addikt
válasz radi8tor #2605 üzenetére
Azért mondtam, hogy akkor az volt elérhető áron.
Én 10x50-es binón (ami napozás esetén Mono volt) előszeretettel használtam.
Szép és esztétikus havannabarna tixo, és valami karton cső segedelmével volt rögzítve. Napfoltozni, részleges napfogyatkozást követni."Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
kuyarashi
őstag
válasz radi8tor #2319 üzenetére
Igen, bármelyikkel lehet. A pupillát pont az húzza össze, ami erős. Önvédelmi reflex. A piros nem túl erős, ezért nem húzza úgy össze a pupillát, tehát kevésbé zavar be, nem kell össze-vissza tágulgatnia. Amikor összeszűkül, nem is látjuk jól a csillagokat, ami nem kívánatos.
Az a lényeg, hogy a piros szín "vakít el" legkevésbé, ezért alkalmazzák csillagászati fejlámpákon, vagy fotóelőhíváskor. Szóval nem erre e legérzékenyebb a szem, csak ez "ég be" legkevésbé.
A zöld lézer szóródik a legjobban a párán a levegőben és részben emiatt válik a legjobban láthatóvá az emberi szem számára, de erre is vagyunk a legérzékenyebbek (pontosabban a kékeszöld színre), ami logikus is lehet, mert épp ez a szín van az általunk látott spektrum közepén (a piros pedig a szélén). Az a lényeg, hogy sötétben emiatt mutatópálcaként lehet használni. A pirossal ez a tulajdonság szerintem kevésbé érvényesül.
Közben persze a zöld fény csökkentheti a szemed fényérzékelő képességét, mármint rövid távon, de ez a velejárója. (Úgy értem, hogy ha már hozzászoktál a sötéthez, adaptálódtál', akkor minden fény ezt ellensúlyozza, köztük a lézer is.)[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
vegyszer
addikt
válasz radi8tor #2311 üzenetére
MTT 2015 alkalmán az volt a policy, hogy szürkület alatt ég tanítására lehetett használni.
Utána tilos volt.
Persze volt, aki a réten keresztbe lőtte a másikat. Ment is az anyázás is!"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
kuyarashi
őstag
válasz radi8tor #2311 üzenetére
Viccet félretéve; veszélyes. Még az 5 mW-al is vigyázni kell!
Az 532 nm-es zöld nagyon jól látható az emberi szem számára. Én csak másodpercekre szoktam bekapcsolni, hogy véletlenül se világítsak repülőre, vagy madárra, idegenekre, stb.
Ugyanakkor soha nem voltam még ilyen összejövetelen, erről nem nyilatkozhatom, de gondolom, hogy az általad látott fotón is egy ilyen "együttállásos" pillanatot kaptak el, vagy akár épp a fotó kedvéért kapcsolta be mindenki. A lényeg, hogy nem az egész észlelés során izzanak a lézerek, pláne nem fotózáskor.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
MODERÁTOR
válasz radi8tor #2250 üzenetére
és kovisoft:
Igen, ezt elfelejtettem, egy Fujinon 12x60-as távcső.
Pár hónapja az járt az eszemben, hogy ezt a távcsövemet lecserélem (van 8x-os, 10x-es és ez a 12x-es), mert a madarakhoz a 10x-esnél annyival nem ad többet, mint amennyivel instabilabb a képe, és nehéz is. Tehát, ha ez már elsősorban "állványos" távcső, akkor azon gondolkoztam, hogy lecserélem egy 15-16x körülire, ki is néztem egy Fujinon 16x70-est, de több szempontból előnytelen lenne (nincs központi élességállítás), és a fő felhasználás még mindig a madarak lennének. Viszont az összefoglalóban linkelt cikkek elolvasása után úgy érzem, hogy csillagászati megfigyeléshez pedig nem lennék annyival előrébb a 12x-eshez képest egy 16-ossal (a linkelt cikkekben 100x-os nagyításról is szó van).
Lehet, hogy a 12x-est lecserélve kellene a madarakhoz egy 16x50 (legalább nem lesz 2 kg), és a 16x70-eshez képest jelentkező árkülönbözetből pedig egy kifejezetten csillagászati. (?)
-
Nimda
addikt
válasz radi8tor #2074 üzenetére
Inkább hol voltál eddig? én személy szerint örülök minden új tapasztalatnak, de szerintem a többiek is így vannak vele. Szinte isszuk a távcsőépítés fortélyait. No meg néha bele is kukkolunk
Az asztrofotós topik is kedvenc, bár az tőlem (egyelőre) távol áll, azért van jópár összefüggés. Pl. az is sokba kerül. Persze én is eljátszottam a gondolattal, de nem akarom a fele királyságomat rátenni
Hogy van e hivatásos csillagász közöttünk? Átnéztem a bizonyítványaimat, de sajnos nem találtam ilyen diplomát
Megnézem majd az oldaladat, amint lesz hosszabb időm
Srácok, nekem mindegy ki mivé lesz, vagy mi lesz a topik neve, ahogy jónak látjátok.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2065 üzenetére
nem. szerintem összesen kb. 10-15 tag jár be, meg néha betéved egy egy felfedező. szóval a kemény mag.
az összefoglalót megprobálhatom megírni, először egy piszkozatban, ahhoz mindenki hozátehet vagy elvehet belőle, utána a végleges verziót ki lehetne tenni.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2057 üzenetére
én még emlékszem egy nagyon jó webkamerára: philips spc900 volt a neve, elszurták a gyártását, nem is lehetett kapni sokáig, én is amerikából rendeltem anno valami 3-4 ezer forintért. később ugyanazokkal a paraméterekkel piacra dobták asztrokamerának scopium néven 25k-ért. brutál jó volt benne a szenzor.
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2055 üzenetére
hát az árak mára sem változtak: egy jó mechanika ma is egy használt autó ára.
egyedül a digitális technika az ami nagyon pozitiv irányba tolta el az asztrofotózást.
csak az a baj, hogy ezt a gyártók is észrevették, és a jó asztrós cuccokat horror áron kínálják.
pedig, ha olcsóbb lenne sokkal több amatőr csillagász kémlelné az eget.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz radi8tor #2050 üzenetére
Ez a Gemini nagyon komoly. Tényleg kár, hogy akkoriban beszüneteltél! Ilyen elhivatottsággal ki tudja, most hol járnál.
Szerintem látogasd meg faterodat.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2044 üzenetére
azok a napfotók szerintem még ma is megállják a helyüket, főleg, hogy elég napfolt inséges időket élünk, ha most ennyi folt lenne a napon egész nap kinn ülnék és fotoznám ezerrel.
a tubus amivel készültek, hát az ma sem olcsó darab, mennyi lehetett 1999-ben?
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz radi8tor #2040 üzenetére
szia.
hű bakker, ezek már igazi kuriozumok. ezek a képek aranyat érnek, el ne tüntesd őket. lementhetem magamnak őket?viszont jó hogy jöttél. lenne pár kérdés, ami felmerült:
lehetne topicgazda valaki aki elég aktív?
át lehetne nevezni a topicot? mert a jelenlegi cím elég megtévesztő és néha beesik egy-két tudományos beütéssel rendelkező, vagy legalábbis magáról azt hivő felhasználó és osztja az "észt".
mondjuk "Amatőr csillagászat, barkácsolás" szerintem megfelelő lenne, ha valakinek itt van még a névvel kapcsolatban ötlete, ne tartsa magában.a következő kérdés: miért hagytad abba a csillagászkodást?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Íme az új Android Auto!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI DSG LED facelift, új vezérlés, sérülésmentes
- Hecht GG 950 aggregátorok
- Romet Rambler R9.3 MTB Vadi új, 0 perces, Garanciás!
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest