Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
válasz Raggie #27396 üzenetére
Egyébként diszkrét esetben is a GPU-kért fizetnek nem?
Ha egy custom kártyát kiadnak, akkor nem az történik, hogy megveszi az ASUS a GPU-t, megpakolja RAM-al, kondikkal a nyákot, és dob rá egy hűtőt majd elnyomja azon az áron amit kitalálnak?
(Lehet rosszul tudom)A HBM2-vel még talán ez probléma is... mert az AMD felelőssége az interposer és a ram is. Mivel nehéz ezt így összerakni, sok a hibalehetőség, új még a tech... ezért gondolom kevesebb infrastrukturális terhelést jelent az AMD-nek, ha csak kifos 1 millió XBOX chipet, fix fejlesztés, könnyen kiszámítható megrendelés, nincs konkurencia, szét van optimalizálva és nem kell gondolni egy rakás olyan dologra mint a DVGA-knál. Multi purpose ipari felhasználás, tele olyan extra feature-okkel, amik csak zabálják a tranzisztort és kitudja, hogy mikor fogják használni a fejlesztők.
Konzolnál ez a probléma sincs, mivel ott a dokumentáció egy fix HW-re, onnantól a fejlesztők dolga szénné optimalizálni a játékot.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
AMD GPU-ra tudja elhozni az egyszerű portolást. A GCN-nek biztos jó, hogy több függvény is rámeppelhető egy kibaszott utasításra, de ez egyáltalán nem előny általánosan a PC-nek.
https://www.youtube.com/watch?v=wl_auj1ybVA&t=39s
Azért érzek némi Muttley laught-ot a karakterek mögött, hogy ezzel az AMD hamarosan csődbe rombolja az NV-t és az Intelt, mert köhögni fog minden a GPU-kon, ami nem GCN
-
Ren Hoek
veterán
válasz szmörlock007 #27370 üzenetére
Azért ha megnézed a GPU-t, első körben ipari és szerver célra tervezik... és jelentetik meg, ebből csonkolták le a játék GPU-t. Minimum erősen figyelembe vették tervezéskor ezt a részt is, mert irtózatosan jön fel a GPU computing. Az egy másik kérdés, hogy ebből az NV fossá keresi magát... de ja, igazad van... nem törpe piac, max zsugorodó. Szóval hosszú távon nekem kérdéses befektetésnek tűnik. Főleg, hogy sokan választják a konzolt, vagy prüntyögnek telefonon, a nagy hűtős, drága asztali PC helyett.
Némileg a 4K javíthat ezen, mert kritikán aluli a mostani VGA-k szereplése 4K-n.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #27367 üzenetére
Az mondjuk tény, hogy az ipar is nagyon fontos a befektetőknek. Valószínűleg a GPU-kat is ipari célok miatt fejlesztik úgy (FP16 DL). A játék csak egy extra szinte. "Tudja azt is"
Gondolod lényeges szempont egy dVGA törpepiac az ipari, szerver és konzol mellett?
El tudom képzelni, hogy töltelék... A részvényesek pedig nem gamerek főleg, nekik hót mindegy honnan jön a profit.(#27368) TTomax: Ez is egy szempont. Bár az NV is jól keres az ipari felhasználásból.
Igazából egy grafikon döntené el az egészet, hogy melyik cégnek mekkora bevételt jósolnak ezekről a területekről, milyen arányban.
Felesleges találgatnunk, utána kell nézni.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Azért szerintem kegyetlenül torokszorító, hogy az AMD-t a teljes konzolpiaci uralmával, (már mióta!) úgy, hogy AMD GPU-ra kezdik el írni a játékok nagyrészét... - az NV, akinek labdába se szabadna rúgnia ilyen körülmények között - széttapossa minden évben, mint egy bodobácsot az aszfalton.
Kb ennyit az évek óta szajkózott, "könnyen átemelhető" konzolkódról, meg "csak egy sort kell hozzáírni" és 8milliárd %-ot gyorsul AMD-n.
Ilyen pozícióból elrontani, elképesztő trógerség szerintem. Lehetett volna olyan világ is, hogy PC Game = konzol = AMD. Pont. Alkalmazkodjon az NV.
Nem, ők tétlenül végignézték, ahogy a Maxwell 2 téglaporos zöld Hulkpéniszként beszántja őket - évről évre.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Persze ha egész nap egy fél megás Word doksi van megnyitva, akkor simán jó egy HDD-s gép... de amihez i7 kell, és ami picivel nagyobb temp fájlokkal és programokkal dolgozó komplexebb munka (+ sok böngészőablak), ott a HDD egyszerűen brutálisan megfogja a rendszert... Ha nem lenne a gépben, inkább vennék egyet saját pénzen de biztos lehet valami RAID-et hegeszteni alá amivel gyorsabb... na ez OFF
-
Ren Hoek
veterán
válasz Solymi81 #26211 üzenetére
Főleg mindennapokban. Itt munkában a méregdrága túlárazott i7-es Dell Workstation-ökbe nem kértek SSD-t, és használhatatlan kb az újabb, SSD-s custom géphez képest, ami 100-assal olcsóbb volt. Egyszerűen fizikai fájdalmat okoz az SSD hiánya már alap Windows használatban is.
Játékokra nem tudom milyen hatása lehet, alap a pályabetöltés szerintem... de textúrabetöltés, mikrolaggok nem fordulhatnak elő? Amiket nem lehet mérni egyszerű és nagyon buta FPS AVG-al pl. (Sohasem értettem egy HDD hogyan tud a rendszerben és alap programokban mikrolaggokat okozni 16 GB RAM mellett, de a saját szemmemel látom. Akkor egy extrém igénybevételű játéknál mit okozhat? - lehet semmit, nem tudom)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Ja hát tanultam a helyzetből...Ez mindenkinek jótanács:
1. Nem szabad bevenni a mantrákat, (Se AMD, se NV... de azért valljuk be AMD oldalról több csodavárás érkezik egyes hazai oldalakon .)2. Nem szabad nagy elvárásokkal kártyára várni, hype train-en ülve...
3. Óriási baromság pletykák és találgatások alapján használtpiacra szaladni (plusz akkor még munkanélküli diákként bosszantott pár ezer Ft bukó... most már inkább fogyóeszköznek tartom a VGA-t, ami szórakoztatni van, +- 5000 Ft a használt árból nem ér meg fél év IGP-t az fix )
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz schwartz #26132 üzenetére
Ez az, azt kapod amit vettel meg kompromisszumok nelkul duma mar elegge faraszto. Mondd, hol es miert relevans a te szemelyes preferenciad? Azt akarod bemeselni, hogy 1080P-re nincs megfelelo alternativa?
Nyilván definiálni kell egy FPS-t és beállítást..., de alapvetően 1080p 60FPS Ultra/High az amit kompromisszummentesnek neveznék. Mindez úgy, hogy nem fogyaszt 200 Watt felett, csendes, elbírja egy átlag táp. "Beteszed és megy".
Ezen definíció szerint nincs most olyan AMD kártya ami mindenhol hozza a 60 FPS-t( minimumot is, mert az AVG igazából egy parasztvakítás szerintem). 1080p-n stabilan, úgy hogy még legalább fél-1 évig tartja ezt a szintet a játékokban. Nem röccen be az erdőben 30 FPS-re, vagy egy sűrűn lakott városban, tömegjeleneteknél... és ez még mindig csak Ultra-High...tehát néhány -többnyire értelmetlen - beállítást lehet ésszerűsíteni kell - (Hairworks pl)...szerintem elég egyértelmű, hogy a 480 esetében kompromisszumot kell kötni, így vagy úgy... Valakinek teljesen megfelelő ez a kompromisszum... valaki meg még többet akar mert 144 Hz-en játszik, amihez még az 1070 is kevés FHD-n...
Nincs ezzel semmi baj. Azzal meg tényleg nem tudunk mit csinálni, hogy ez gazdaságilag erőtlen cég most csak erre volt képes. Örüljünk neki, hogy eddig nem ment csődbe és talán a Vegával tud némi market sharet szeretni feljebb is. Nem lesz egyszerű...
Hsz ezen része csak arra utalt, hogy belegondoltam mi kéne ahhoz, hogy lecseréljem a fél éves IGP-s várakozás után megvett 1070-et. (Mivel nem vagyok fanatik és szeretem cserélgetni a kártyákat, még simán benne van cserélek...de ehhez tényleg valami forradalmi kell)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Petykemano #26123 üzenetére
Nemtudom ezt az áras dolgot honnan veszed. Szerintem sohasem azon problémáztam, hogy mennyibe kerül (kivéve amikor 160K volt az elején)... egy normális fizetés mellett azért ki lehet gazdálkodni egy 1070-et, és akkor azt kapod amit vettél. Kompromisszumok nélkül.
Engem csak az bosszant a mai napig, hogy nincs választék már nagyon régóta. Pedig alapvetően nagyon is jók ezek a technológiák amiket belepakoltak... de hiába van rá pénze az embernek, ha nem tudja megvenni. Alapvető közgazdasági és sales érdeklődéssel figyelem az AMD sorsát és azért nem feltétlen minden döntésükkel értek egyet.
+ már annyi hónapja húzódik a Vega, hogy kicsit félek első körben a Fury sorsára jut. Mert hát valakinek el kell adni ezeket a kártyákat, és lassan minden gépben 1070/1080 ketyeg... csak az emberek tűréshatára más ebben a kategóriában. (várakozási időben) Márpedig valami nagyon nagy sales mágia kell hozzá, hogy lecseréljék egy hasonló kategóriás AMD-re.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz brandarchi #26011 üzenetére
Nekem elképzelésem sincs mi a tosz ez...
-
Ren Hoek
veterán
Jól leült a téma... marha nagy csalódás volt ez a CES mindkét oldalon...
Tavaszig/ nyárig zárhatjuk a fórumot kb[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Puma K #25555 üzenetére
Detto, végül én is itt kötöttem ki... és már teljesen egyetértek az itt válaszoló fórumtagokkal, önkritikát gyakorolva...
Ahelyett, hogy 3-4 hónapig sírtam a találgatós fórumban, meg órákat böngésztem a lehetőségeket, teszteket stb, elemeztem a piacot délutánokat, mikor kell eladni a 970-et .... Ezen idő helyett belevághattam volna egy kisebb otthoni melóba, amiből rég kijött volna egy 1070 ára Le kell sz.rni és venni valamit a sírás helyett.
A fórumozás is addig hasznos, amíg tanul belőle az ember, vagy új tech infókkal gazdagodik a tudása. Ettől viszont se nem jön új AMD kártya, se nem lesz jobb a marketing stb... Szóval sorry mindenkitől, ha a terhetekre voltam
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Zeratul #25518 üzenetére
Ezt a jajongást nem tudom honnan vetted, de alaptalan.
A 480 esetében mindenki sejthette milyen lesz, és hogy egy kanyilóval se fogják olcsóbban adni. Az 1070 is hasonló. Már akkor is írtam szerintem, hogy 120-at is adnék egy erősebb Polarisért, ha lenne.
Én elfogadtam, hogy egy 1070-et meg kell fizetni, és nem mostanában lesz 100K-ért. 150-160K az sok érte, de nekem pl 130 volt az keret amit még kiadtam érte. (Kb ennyire is csökkentek be végül)
Szvsz ne is reménykedjen senki, hogy mand a Vega után hirtelen lemegy mindennek az ára. Pont ugyan úgy lesz keményen beárazva mint a Polaris és Fury/390X is.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Jó ezt az 1070 értéktartás dolgot inkább egy keserű viccnek szántam. Itt nem rólam van szó, hanem a Vega bemutatóról... én örültem volna legjobban egy konkrét termékbejelentésnek, amit sokan vártak a csodavisszaszámlálóval.
Mindössze kicsit kritikus vagyok a gyártói fanatizmussal szemben ami kísértetiesen hasonlít a pártszavazás jelenségéhez. Bármit csinálnak az úgy jó, és fejhez szorított puskával se vennének az elkentábortól... maximum kis hümmögés, "ez már csak ilyen".
Kvg:
:
(1070-el pedig maximálisan elégedett vagyok, kvg kollégának is mondanám: jelenleg olyan játékokkal játszok, ami 60-70%-ban terheli az i5-öt FHD, ultra 60 FPS mellett. Ha érezhetően kelleni fog CPU, akkor jön mellé egy i7/Ryzen ha jó lesz. Plusz a mátrix szorzásos képfeldolgozós és machine learning kutatáshoz, avagy munkára tökéletes a 8 GB RAM CUDA magokkal, otthonra. Ehhez nem elsődleges a CPU. Sajnos AMD erre jelenleg 100% alkalmatlan szoftveres részről, de már látom náluk is a fejlődést a CUDA fordítóval.)[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Nekem mindegy, én csak örülheteknék a csúszásnak, mert minél többet bénáznak AMD-nél, 1070 addig értéktartóbb mielőtt cserélném Vegára vagy Voltára.
... de azt bírom, ahogy még tapsoltok is a csúszásnak, különféle magyarázatokkal. Igaz ha háborgunk, attól előbb nem lesz Vega... max azoknak észheztérítő ez a prezentáció, mert fél/ 3/4 évig még lehet IGP-vel kell akár kihúzni. Vagy Pascal.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz tailor74 #25503 üzenetére
A Tic Toc stratégiát szerintem kevés kritika éri átnevezésként, mert nem az.
Ha frankón megy a termék jóval kisebb fogyasztással, akkor minimális fejlesztéssel kihasználtuk az új gyártástechet. A 390X volt az átnevezés. Kért is rendesen a konnektorból, de még ennek ellenére is vették azért mert jó kis chip, mai napig.
-
Ren Hoek
veterán
igen, hiba a fél piacot termék nélkül hagyni. (Kevesebb mint a fele, jóval, de mind1 most.) Ugyanakkor ha nem tudnak most oda terméket hozni gazdaságosan, akkor nem tudnak.
Tehát gazdaságosabb bizonytalan kihasználtságú technológiai újítások tömkelegébe pénzt és mérnöki erőforrást ölni + 1 évig nézni, ahogy learatnak egy milliárdos piacot? (Mint az Intel és az NV tic-toc stratégiája. Fejleszt, leskáláz, stb.)
A Vega nyilván azért lett óriási falat, mert teletömték olyan újdonságokkal, amik kutatása, tesztelése és összehangolása a fejlesztőkkel óriási munka és költség. Nekem inkább torokszorító, hogy a Volta ellen készült, mint örvendetes.A Pascal ezzel vélhetően a Maxwellnél is nagyobb részesedést és óriási profitmennyiséget fog elérni, minimum nyárig. - ez pedig óriási optimalizálási terhet ró majd a fejlesztőkre.
Pont annyira húzza majd el a DX12SM6Vulkanmetálmantle terjedését, hogy a Volta már egy biztos terepre érkezhet.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
A Polaris időhúzásnak jó lett volna, mivel annak is készült. .. ha a Vega mondjuk kijön októberben... aztán kiderült túl megint túl nagy falat ez. + fél/háromnegyed év.
10/9 usert szerintem hót nem érdekel az SM6, GCN4,GCN5 sem... azt se tudják mi az. Ellenben egy 14 nm-es GCN3-at akár simán megvettek volna jó áron 490 néven. Kit érdekel hányas GCN? Kb 1070 ellen... újakban jobb is. Még csak újracimkézés se lett volna... mindig ezt emlegetitek, hogy a 390X mai napig mennyire jó az újdonságokban.
-
Ren Hoek
veterán
"Na, ezaz amit egy GPU architektúránál NEM tudsz megtenni. "
Nem lehet validálni egy terméket? Nem értem... ha valamit el akarsz adni, az első hogy megkérdezed a usereket mire van igény. Lehet Gaming esetében nem mindig találkozik... de iparban ez a minimum. Pl Deep Learning FP16, bővülő piac, erre van igény.
Mert mintha a játékosokat elfelejtették volna megkérdezni. Rajtunk kívül hány embert érdekel a Polaris és a Vega ezer oldalas technológiai újítás listája? Megmondom, az ilyen prezentációkból csak egyvalami marad meg, hogy a Dúm hány FPS-el megy stb... Márpedig ha így nézzük a Fiji és a Hawaii még mindig teljesen oké gamer szempontból. Lehet visszafejlődés (és a userek átejtése a régi arch-al) lett volna összegyurmázni valamit belőle, de az fix hogy óriási hiba termék nélkül hagyni a teljes piac felét, nyár, ősz, tél és tavasz óta... sőt + 1 év Fury óta.
Az AMD ott követi el a hibát, hogy szinte csak fejlesztőknek validálja a termékeit, a user aki fizet érte és játszik a játékokkal, az sokadlagos tényező.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Nálunk is 4-5 év egy fejlesztési ciklus, csak nem 1000 dollár egy eszköz, hanem 500-1500M Ft. Tehát ilyen hosszú fejlődési periódusnál nagyon fontos belőni, hogy ne szaladjunk előre nagyon a technológiával sem, és állandóan validáljuk piaci szempontból az igényeket. Különben nem eladhatóak a termékek. Nem a mérnöknek kell meghozni ezen döntéseket. Márpedig AMD-nél szerintem erősen bennevannak. Raja szabadkeze
Ezzel csak azt mondom, hogy szerintem technikai szinten baromira előrehaladtak már megint, eladható termék szinten meg konkrétan nulla, a felső házban.
Mikor a tehnoblablát félretéve, egy bárhogyan is skálázódó korábbi fejlesztés finomítása 14 manóra egy valid eladható termék lenne, időben. Csak a vezetés dacossága miatt ezt nem tették meg. Termék sincs még fel évig.
-
Ren Hoek
veterán
válasz keIdor #25447 üzenetére
Ez van amikor egy zseniális mérnökcsapatot egy fos vezetés, és irtó gagyi marketing csapat egészít ki.
A mi hi-tech cégünkkel is ez volt, kicsit előreszaladtak a zseniális mérnökök a technológiában... de úgy, hogy nem biztos, hogy el lehet adni, az amúgy világszinten is legmodernebb eszközt... gyengébb sales résszel, gagyi marketinggel.
Szerencsére időben kapcsoltak, lecseréltek mindenkit akit kell, így a következő fejlesztési periódus remélhetőleg finanszírozható lesz, ha elérjük a profitot eladható termékekkel.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
2 év alatt egy 480 a csúcsteljesítmény? WoW.
A Maxwell shrinknek mi értelme volt akkor Pascal néven?
Ja, hogy markolóval kellett belapátolni a millió dolláros profitokat a Dagobert bankba... csak ennyi.A következő fél évben még az is Pascalt fog venni, aki gyűlöli az NV-t, mint a sz.rt. Vagy mit vesztek? 390X talán a legjobb még... egy őskártya.
Most már az az új mantra, hogy istenítsük az AMD-t mert kivár, meg direkt késleltet a púrvoltára.
Na ez a gyártói fanatizmus... -
Ren Hoek
veterán
válasz core i7 #25438 üzenetére
Nem, csak folytatják ugyan azt, ugyan úgy ami láthatólag nem hozza a profitot igazán.
Intelnek és az NV-nek is tökéletesen beválik az a stratégia, hogy fejleszt, aztán shrinkel gyártástechet.
Pascallal taroltak, pedig szinte csak egy shrink.AMD-nek ugyan úgy megvolt a fejlesztés, látható mennyire jól megy mai napig a Fiji GCN3, szinte 1080 szinten némely újabb tech fejlesztésben. Nem hiszem el, hogy ezzel nem lehetett volna kihúzni a mostani nyarat, az októbert, a karácsonyi szezont... és most már a tavaszt is bukják... milliárd $-os veszteség Pascallal szemben. És poor Voltáznak...
-
Ren Hoek
veterán
Az az NV hibája, hogy már megint kapkodnak?
Kihozták nem is olyan régen a Fijit, ami egy jó kis GPU lett volna, 8 GB-al, alacsonyabb fogyasztással, nem azzal az vízhűtővel.
Ez egy mai napig remekelő GPU 4096 SP-vel. Erre nekiállnak a GCN4-nek, mikor van egy jó GPU? Aztán most megint telepakolják űrtechnológiával a GCN5-öt, valami olyanra készülve, ami kitudja mikor lesz felhasználva...
Kérdésem, mi a francért nem lehetett a Fijit shrinkelni 14 nm-re 1:1-ben 8 GB HBM2-vel?
Rég kint lenne egy jelenben erős kártya, talán 1070-1080 között... hasznot bekaszál, mehet a zs a fejlesztésbe...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz schawo #25419 üzenetére
Nem értem mit csodálkoztok ezen?
Apple- nek igen csak erős konkurenciával kell szembeméznie, míg az elején eladta a hírnév, most már kevésbé.Azt nem értem, hogy miért is kéne kevesebbért adni? Mikrométer pontosan ki van számolva a legnagyobb nyereség ami ilyen monopolközeli helyzetből kihozható.
Egy szóval nem mondtam, hogy örülök ennek, de minden dollárt profit jogosan az övéké. Nincs semmiféle indok, amiért olcsóbban kéne adni sajnos :/. A jóság nem piaci opció.
-
Ren Hoek
veterán
-
Ren Hoek
veterán
Lehet nyomogatni a buy 1070 / 1080 gombokat
... még aki szerelmes a GCN-be, annak is megéri. (GCN-t én is nagyra tartom, szóval nekem is benne van a csere, esetleg 1080 perf-re nagyobb felbontásra - ha nagyon felvetne a zs nyárra) félévet játszol, aztán eladod 110-ért mondjuk, és veszel belőle egy Vegát... Már ha jön egyáltalán nyárra kis Vega. Újfent mondom, ha erős lesz, akkor nem tudnak akkorát vágni belőle, és marad a jóval erősebb kategória. Lehet az 1080 60 FPS-t már nem is tartja szem előtt az AMD... Magasabb felbontások, 1440, 4K, és FHD 120/144 Hz-ek. Amihez már elkél a magasabb kategória. Ide kevés lehet egy 1070, 120K-s ársávban.
Az is kérdés mire árazzák be... mert ha bizonyos játékokban tegyük fel 20-30%-ban erősebb gyors kódok miatt és elér egy 1080 Ti szintet, de a többi játékban meg 1080 szint, akkor most őszintén, mennyit kérjenek érte?
Lassan tényleg az lesz, hogy játékra veszel GPU-t, és nem általánosságban.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
NV-nek mondjuk lehet kevesebb overheadje volt mindig is DX11...
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #25260 üzenetére
Mivel nem multizok, BF4 sem izgat... én még nem találkoztam olyan játékkal ami 100% pörgetné a procit, szigorúan 60FPS. Nyilván marad kakaó az 1070-ben... cserébe nincs hangja. 970 G1 már keményen ventillált játék alatt azért, ez meg mintha passzívban menne.
Tervben van egy i7, de csak ha találkozok olyan játékkal, aminél láthatóan 100% az i5, és beszakad az FPS... állítólag XCOM2 ilyen CPU eater, de az meg kit érdekel taktikai és RTS-nél engem nem zavar annyira, ha nem mindig tökéletes. Csak FPS és TPS openworldnél.
-
Ren Hoek
veterán
válasz schawo #25252 üzenetére
Felesleges ezen gyötrődni, én belelátok a "lelkébe". Pont így voltam én is a 970/480 szériával. Jó-jó, de valami hiányzik FHD-re. Ami az ő igényeit kielégítené, az egy 1070 szintű kártya, kompromisszum nélkül.
140K-s VGA-t soha életemben nem terveztem venni, ezért is aztán mikor összejött rá a pénz ökölbeszorult gyomorral nyomtam rá a vétel gombra... azóta látom, hogy mit tud, és egy percig nem bánom, hogy FHD-re felugrottam erre a szintre. Lehet majd egyszer cserélek Vegára, ha tényleg ennyivel modernebb, de azóta eszembe nem jut, hogy kiadtam egy "fél autó" árát. Azt a kevés időt amit játékra fordítok, a maximumot hozza, még talán egy 1440 is beleférne
Lehet őrült soknak tűnik 137.000 Ft egy VGA-ért. Az is. Régen nem került ez a szint ennyibe... de az a +40.000 Ft, az totál megéri, ha az ember OCD-s mondjuk és halálra bosszantja, hogy pl egy Witcher mesterművet le kell butítani, vagy beáldozni a 60 FPS-t.
Más meg simán lesz.rja és végigtolja High-on 30-40 FPS-ekkel... cimbim nem is tudott pl a screen tear-ről, amíg el nem mondtam neki R9 290-én AC-zett, és olyan képregény volt a 200K-s TV-jén, hogy fájt nézni. Őneki fel sem tűnt
Ez egy drága hobbi valakinek...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #25246 üzenetére
mert kell egy olcsóbb GDDR5(X) VEGA 120ezer forint környékén. RX 580 vagy mi...
Na ilyen biztosan nem lesz mostanában. GDDR5X-es tuti nem, mert ez HBM2-es chip, túl bonyolult lenne áttervezni, és öntökönszúrás lenne. 90% hogy ilyen nem lesz.
Ha tippelni kell, 120K-ért sem fogsz Vegát kapni. A Vega itt Fury lesz... nagyon nagy valószínűséggel pontosan olyan árakon, mint anno jött. Lesz power, de meg kell fizetni.[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Yutani #25240 üzenetére
Ki beszél a magyarisztáni valóságról (törpepiac), ahol rég kihalt a "polgári" középréteg egzisztencia? Bár nézz fel az itteni 1070/1080 fórumba, rengetegen fizettek 140/150K-200K körül... nem véletlenül lett 18000 hsz Polaris topicban csak 12000 van. Pedig az népkártya, nem? -jó később is jött, de én arányaiban nagyobb érdeklődésre számítottam.
Nyugaton teljesen oké 150-200K-t kifizetni egy VGA-ra , mert pl egy átlag fos albérletre is 4-5x annyit kifizetsz... de 4-5x (7x) annyit is keresel, tehát sokkal nagyobb a mozgástered. Ha itthon fáj 5000 Ft különbség, akkor kint 50000 Ft ez a "fájdalom"... és ami vicc, hogy még olcsóbb is minden tech cucc, pl USA-ban... amúgy itthon is eléggé felmentek pl a programozó bérek, mert annyira nincs szakember, hogy kezdődhet 6-7-el a netto fizetésed simán... mondjuk ez már nem is átlag azért.
A lényege a mondanivalómnak, hogy a 150-200K-s VGA-kon még lehet eléggé jól keresni. Az egy felső sweet spot, látható mennyi 1070/1080 talált gazdára. Efelett már azért nyugaton sem egyszerű pénzt csinálni a csúcskártyákból. Azt is kell nézni, melyik ársávban lehet több profitot behúzni a GPU-kon.
A csúcskategória mindig is inkább presztizs volt, mint valódi profittermelő.... Kié a leggyorsabb kártya?[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Szerintem technikai szinten jön a Volta ellen. Nyers erőben csak attól függ minden, hogy 14 nm-en mennyi SP-t tudtak belepakolni, és mennyire férnek bele a 250 Watt körüli fogyasztásba.
Lehet, sőt biztos, hogy technikai szinten sokkal előrébb jár mint a Pascal, de hogy nyers erőben pl DX11-ben és alap DX12-ben simán lehet, hogy jóval lemarad a TPX-től. Erre szokta Abu azt mondani, hogy már nem fognak tesztelni DX11-ben innentől, és ez nem egy DX11-es arch
Az Ashes-t meg elvileg NV-re is jól kioptimalizálták, szóval lehet egy Deus Ex-ben és Doom Vulkanban otthagyja majd az 1080 Ti-t is, de a többiben meg lemarad. Most akkor erős lett, vagy nem... minden csak attól függ, milyen játékokat válogatnak be a tesztcsomagba. Erősorrendeket pedig kukázni lehet kb, mert akkora szórás lesz...
Szerintem elégedett lehet mindenki, ha átlagban kijön egy 1070-1080 perf, új játékokban meg 1080 felett bőven. 150-200K között kb ez az amit még átlag emberek is kitudnak perkálni.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz keIdor #25228 üzenetére
Ha a legutóbbi Ashes leak-re hagyatkozunk, simán lehet, hogy a 4096 SP-s "nagy Vega" volt az... DX12 Ashes, kb 1080 perf. Én kb ezt is várom ettől most. (Plusz ebből a vágott Fury, és a Nano 1070 és 1080 között normális fogyasztással)
Ennél erősebb lehet már csak egy Dual Vega lesz.
Viszont szerintem performance adatok és leakek csak tavasszal jönnek... ez csak arch bemutató és ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
"Poor Volta" technikailag?
Aha, szóval hoznak egy modern GPU-t, aminek a feature-jeit megint nem használja majd semmi egészen kb a Voltáig. Addig meg 1070-1080 szinten lesz... miközben ott az 1080 Ti és a Titan P.Tehát Poor Volta, mert még a jelenlegi "gagyi" Pascalt sem sikerül beérni a "jelenben" Vagy ez is olyan lesz, mint az overlockers dream?
Mod: ja és nekem is feltűnt, aláraknak egy 1 TB/s memóriát felreklámozzák a high bw-t, és akkor lekommunikálják, hogy az új feature sikeresen csökkenti a bandwidth igényt... Laikus számára is teljes ellentmondás ...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz FollowTheORI #25135 üzenetére
Legtöbb nyugaton dolgozó ismerősöm kb 500K-tól felfelé keres, a mérnökök/IT-sek/R&D/ orvosok meg 700K-1millió Ft < ... Lehet az albérlet is megvan 1000 euró, de ilyen bérek mellett majdnem tökmindegy, hogy 100K, vagy 150K egy VGA. Szóval abszolút elhiszem, hogy mainstream az 1070, de még az i7 6600K is... főleg, hogy az nagyon sokáig elég egy jó hűtővel... Persze ha az ember minimálbér közelében tengődik, és a teljes fizetése az 1070, akkor természetes, hogy nehezen adunk ki ennyit és übernek gondoljuk.
-
Ren Hoek
veterán
válasz Ren Hoek #25117 üzenetére
Csak hogy ne a számat tépjem, kivettem pár random kártyát:
Titan P Perf summary:100% Titan P
76% 1080
63% 1070
47% 390X
18% R7 370 / 950Mean: 60%
(de totál értelmetlen, úgyhogy offoljuk ... meg az összes kártya kéne stb...) ... max azt szemlélteti, mennyire elhúzott a csúcskategória...[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Habugi #25115 üzenetére
Nem erre gondoltam, csak hoztam egy példát, hogy számtalan középkategória létezik. Felbontásban a 4K persze az élvonal, de akkor a FullHD szinte már belépőszintre degradálódott, pedig még népszerű.
Teljesítményben: középkategória, közép-felső max... ezen nincs mit számolgatni.
Árban: Felső kategória.Ha nem maradt volna le ilyen brutális szinten az AMD, akkor simán lehetne egy egészséges középkategóriás szint az 1070...
-
Ren Hoek
veterán
válasz Raggie #25112 üzenetére
Nézd meg mi kell 4K-ra. Erősorrendben az 1080 "elégséges". 1070 oda egy középkategóriás kártya. Erősorrend szerint is "centroid" kb...
Lehet árban nem az, de ez köszönhető annak, hogy már egy jóideje nincs konkurenciája. Max egy közép-felsőt lehet ráerőltetni. Sajnos ezen a szinten vannak most az árak...
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #25084 üzenetére
"Középkategória ott is lesz és majd egy tipussal még nagyobbat veszek és akkor nem lesz csalódás."
Honnan vagy ilyen biztos ebben? Egyébként a középkategória az 1070 szint. Ha 1080, 1080 Ti ,és Titan P-t vesszük.
Mindegy én továbbra is tartom magamat ahhoz, hogy még nagyon sokáig nem lesz kártya 100-130K között... Ja persze majd a méregdrága HBM2-s Vegát megvágják 100 ezres szintre. Teljesen felesleges álmozodni. Maximum jóval később lehet talán egy olcsóbb chip, mikor már ontják a gyárak a HBM2-t. (Talán nyárra/őszre?)
Szóval ha jó kártyát akarsz, akkor 140K-ra készülj fel. Ne feledjük, hogy 390/390X/FuryX/Fury/Nano idejében sem jött kártya nagyon 140 alatt (talán 390?... de újak méregdrágák voltak.)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #25059 üzenetére
Addig nem játszom a PC-s játékokkal, amig egy erőben hozzáillő videókártya nem érkezik elfogadható fogyasztással és alig 100ezer forint felett valamivel.
Haha Hát erre várhatsz... 150K alatt Vega sem lesz szerintem. Túl nagyot kéne vágni egy 1070 szinthez (Abu mondta)...
Vega erős lesz, de 160-200K között valahol, ahol az 1070 vége és 1080 van. 100-ért teljesen kizártnak tartom... 1070 kb addigra 120-130K szintre süllyedhet, ami már volt is.
Fogadjunk egy zöld kifliben, hogy vársz tavaszig a Vegára, majd veszel egy 1070-et
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #00137984 #25050 üzenetére
Bekell nyúlni a zsebedbe még a Full HD-ért is. Nem hasonlítható a régi időkhöz. 1070-el boldog lennél ahogy én is...
Na meg örülni kell a fejlődésnek, nézd meg 2010-ben mit kaptál 100K körül és nézd meg ma.
Aztán nézd meg, hogy 50K-ból vehettél egy 23-24 colos Dell FHD IPS 60 Hz monitort... 6 évre rá szinte mértani pontossággal ugyan ezt kapod... szinte semmit nem fejlődtek a monitorok ebben a kategóriában. Ugyan azokat a panelokat nyomják le a torkunkon évek óta...fos TN, IPS 1000:1 kontraszt... VA meg gyengébb response time játékra.
Legalább a VGA-k fejlődnek telhesítményben...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
-
Ren Hoek
veterán
válasz távcsőves #25002 üzenetére
Az, hogy októberre szólt a Vega pletyka... vagy bármilyen "erősebb" AMD pletyka (Polaris refresh), az azért elbizonytalanított pár hónapra... Nehezen barátkoztam meg a 137K-s VGA árával...
...de már úgy vagyok vele, hogy nem érdekel. Ezekkel a játékokkal úgy is kb egyszer fogok játszani, és azon kis idő alatt (szabadság+ hétvégék) legyen már az elérhető legjobb, legkevesebb szöszöléssel a beállításokkal. Nekem mindig is középkategóriás kártyáim voltak, és beleuntam abba, hogy leveszek valamit, juhé 60-80 FPS, aztán valami irreálisan terhelő részen meg bezuhan és szaggat... jó akkor még ezt is, meg ezt is kikapcsolom, na akkor meg mindenhol bőven 60 felett, cserébe azért áldozat.Valahogy így kényelmesebb és nyugisabb figyelni a híreket és a VS topicot
Sokat gondolkoztam így kb mi az a kártya amivel cserére lehet buzdítani az 1070/1080 usereket (akikből rengeteg van)... hát nehéz lesz. Nagyon nehéz. Amíg nem lesznek nyilvánvaló hátrányai DX12-ben Vulkanban, meg GPUOpen dolgokban, addig nem fognak cserélni.
... szerintem 2017-et nyugodt tempóban kihúzza még az NV a Pascallal, és árcsökkentésekkel. Netán egy Pascal refresh magasabb órajelekkel és mégjobb fogyasztással?
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz schawo #24997 üzenetére
Pontosan ez jutott eszembe nekem is... Annyira unatkozik a nép, hogy 390 vs 970 teszteken marakodnak, meg hogy a 390 valójában nem is fogyaszt sokat, meg a 970 kamu TDP stb stb... ezek őslények már. Kihalt dinófajok... ahhoz képest, hogy 1070 és 1080 és Titan P ellen még egy kézzelfogható bejelentés sem érkezett kb. Karácsonyra csak ennyit vártam. Egy dátumot Vegára..
... bepattintottam egy zöldet, 1070..., probléma nélkül minden vajsimán fut és ez tényleg halk cucc ...szigetelni sem kell hozzá a házat 10 réteg army grade titánszálas üveggyapottal Persze majd 1.5 év múlva ennél is 10%-al jobb lesz az adott kor Vegája olcsóbban, mert rágyorsult utólag...és akkor majd lesz téma az akkori VS topicba
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Malibutomi #24833 üzenetére
Mert a 480/470 szegmensben most épp előbb és kicsit jobb ajánlattal tudott előrukkolni mint az NV... Az se mindegy, hogy az a share milyen árbevételű termékből jött.
Lehet az 1070/1080-ból nem adtak el szám szerint annyit, mint a 480 (ha jól rémlik valami stat akkor igen) de nézzük csak meg, hogy azokon a GPU-kon mennyi haszon volt, és mennyi egy Polaris-on, amit kénytelenek voltak versenyáron adni. Még most is jól hoz ez a szegmens, ahol bármennyiért garázdálkodhatnak, előtte meg szabadrablás volt Founders-sel.
-
Ren Hoek
veterán
válasz UnSkilleD #24823 üzenetére
Szerintem is elfért volna még egy GDDR5-ös (X)-es verzió egy 14 nm-esített ~3300-3500 SP-s chipből GCN4-el Polaris alapokon. Akkor már rég kint lenne egy 1070 ellenfél.
AMD-re mindig is jellemző volt a túlzott jövőbe menekülés és hogy mérnökök kaptak szabad kezet a fejlesztési döntéseknél. Nem biztos, hogy ez a legjobb... inkább kellett volna megkérdezni a sales szakembereket, hogy jelenleg mi a legversenyképesebb és legjobban eladható termék amire szükség van és még a legjobb profitot hozza.
HBM2 bőven elfért volna egy későbbi sorozaton. Mert fix, hogy a késés miatt brutálisan nagy profittól estek el az 1070/1080 ra adott válasz +8-9 hónapos csúszásával. NV pedig bebizonyította, hogy nem csak GDDR5X-el lehet brutál teljesítményt leadni, de sima eke egyszerű GDDR5-el is 1070-nél.
(Elég csak megnézni, hogy a Founders editionon mennyit kaszált NV.. de még utána is óriási felárral szórták az árut... még most is szinte)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Malibutomi #24820 üzenetére
Az a 7970 GHz Edition kb +8%/10%-ot hozott ugye? Ha refresh jönne kb erre számítanék 485 néven. Már ha tartják a nevezéktant...
-
Ren Hoek
veterán
válasz UnSkilleD #24819 üzenetére
Azért itt van ám egy óriási professzionális piac is, ami pontosn ezeket a fejlesztéseket használja.
Sőt megkockáztatom, gamer GPU-kat soha az életben nem fejlesztene senki, hogyha a compute részt nem tudná szinte 1:1-ben használni a prof. piac... és egyre nagyobb és nagyobb compute igénye van... de itt van még a CAD, szimulációk... Nem titok, hogy az új szériákat közvetlenül a Machine Learning - Deep Learning szempontjai alapján is fejlesztette NV és (AMD) is... FP16 pontosságnak ott óriási haszna van. Jelenleg mondjuk a teljes piacot bekebelezte az NV, a teljes önvezető autó, computer vision piaccal együtt. Valamit sejthettek...NV is elsőre a compute Pascal GPU-t harangozta be, HBM2 is ott lesz először. Innen csonkolgatják le a zsugorodó piacnak szánt játékos GPU-kat.
(+Abu szerint ha jól emlékszem a studiók meg mindenhol AMD-t használnak, nem tudom ebből végül mi az igazság)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz távcsőves #24816 üzenetére
Vannak programok amik AMD-t szeretik jobban OpenGL,OpenCL. Mondjuk én egyelőre csak a Sony Vegasról tudok... sajnos minden más amit ismerek főleg CUDA-t használ. Főleg tudományos területen, egyszerűen nem létezik AMD támogatás. Ebben nagyon jó lenne ha fejlődne kicsit a cég, ha esetleg sikerülne azt a CUDA fordítót megcsinálni, bár erősen kétlem, hogy tökéletesen fog működni.
Legjobban a gépi tanulásra kéne ráállni, mert ott egyelőre nagyon gyenge az AMD. Pedig a HW-k marha jók lennének rá, és ez szerintem egy jól fizető piac lenne... végtelen mennyiségű memória kell, és (FP8>)FP16>FP32 teljesítmény. Jelenleg a teljes terület csak NV CUDA kártyákkal fedhető le.
NV azért a CUDA platformba és a körítésbe (tudományos és egyéb) is rengeteg szakmai és anyagi erőforrást pakolt az évek során. AMD-nek nincs ilyenje. Jó ők a szabvány OpenCL-t helyezték előnybe nulla befeketetéssel. NV marketing szempontból biztosan jól tette, hogy szánt figyelmet a CUDA-val kapcsolatos fejlesztésekre és kollaborációs partnerekre.
Jó példa, hogy a teljes tudományos közösség, szinte az összes labor első körben Matlabot használ főleg mert tudománybarát nyelv. Mai napig csak CUDA támogatás van hozzá rendesen, ahogy a deep learningnél is. Tensorflow, Caffe ezek mind CUDA-sok.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz keIdor #24773 üzenetére
+ ez a VR nem az 1%-é ez óriási fail... Mintha látnám ezrével rohanni az embereket 480-al, hogy Oculust vegyenek hozzá... Na persze...
Ultra luxus a VR, és nem is fog változni. Most majd kijönnek a 150-250K-s kártyáikkal, akkor majd az lesz, hogy VR-re kell a brutál Vega...
Vergődés... amúgy teljesen egyetértek, ez a kampány negatív érzéseket kelt csak.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Solymi81 #24753 üzenetére
4K és VR konzolon sweet dreams Mikor még a Full HD-n is köhögnek a mostaniak... 4K-ra és jó minőségű 90 FPS-es VR-re sokkal, de sokkal erősebb hw kell a konzolokba is.
Oké, egy virtuális libikóka, vagy hullámvasút, netán egy Minecraft eldöcög konzolon VR-ben... 4K-ban dettó.
4K-hoz jelenleg 1GPU-s rendszer kb csak a Titan P jó. Konzolba kötve hiszem, hogy beraknak egy Pascal 1080 jellegű GPU-t, akár Vegában. Ha igen, akkor meg mennyibe fog kerülni? 300K-ba a gép? -
Ren Hoek
veterán
válasz Zeratul #24747 üzenetére
Az Intel kvázi-monopol helyzetben azt tesz amit szeretne. Pusztán a számok 5-6-7 miatt is megveszik az új procikat az új gépekbe. Konkurencia nélkül pont annyi fejlesztést adagolnak, ami a legtöbb bevételt hozza még. Ez vegytiszta matek.
AMD teljesen más, túlélésért küzdenek, és mégis sokszor Terézanyáskodtak... gyenge marketinggel és ehhez mérten sem kiemelkedő kártyákkal. Olyan szoftveres fejlesztésekkel, amik nem igazán növelik az eladásokat... (Minek vegyek Doomra új AMD kártyát, ha az előző GCN-en is hasít, az új Pascalt meg már meg KELL venni, mert új és gyors, és jobb és Maxwell,Keplet köhög DX12 alatt) ....
én továbbra is azt mondom, bárcsak lenne görényebb az AMD, durvább húzásokkal, több profitot, pofátlanabb eszközökkel kéne lehúzni a mezei userekről. Hosszabb távon ez 50-50% share-hez vezet(het)ett volna, és mondjuk egy 1070 kategória rég kintlenne, 80K-s középkategóriás áron...
-
Ren Hoek
veterán
Nem vészes, nekem a DX12 koncepció maga sokat jelent, rengeteget tanulmányoztam.
Csak sokkal lassabban történnek valódi események a fejlesztések terén. A vásárlókat olyan Doom szerű dolgok győznék meg igazából. Ez az NV malmára hajtja a vizet, mert nyugisan kihúz még egy Pascal refresh generációt is szerintem. (Ezért is veszek most 1070-et... de ha úgy adódik fél-1 év múlva cserélek egy "szuperfejlett" GCN-re. Úgy is kb 1 év egy kártya ideális élettartama. 15-20K bukó belefér fél-1 év játékért. 480 túl nagy kompromisszum már. )
-
Ren Hoek
veterán
válasz Zeratul #24729 üzenetére
Na lejárt, még annyit tennék hozzá... hogy a másik aspektusa a low level apiknak, intrinsics stb-nek, hogy az AMD HW-k sokkal "szebben öregszenek"...és jól optimalizált, gyors játékok jöhetnek. Pl a Doom, ami szárnyal Vulkan alatt. (Tehát amikor FPS-re fordítjuk a lowlvl-t, nem szebb-részletesebb grafikára és fizikára)
Oké, ez nekünk baromi jó... csak próbáld ezt beadni egy AMD részvényesnek, egy pénzügyi értékelésen:
"Hölgyeim és uraim!, Az elmúlt negyedévben a szoftver részleg kifejlesztett egy technológiát, amivel a régi AMD-s hardverek szárnyra kapnak, a 380,390 és Fury kártyák 30-40%-al gyorsabbak! A vásárlóinknak ez óriási dolog, hiszen így még 1-2 évig teljesen felesleges új kártyát venniük, hiszen a régiekkel is szuperül fut 60 FPS-el minden az új API-k alatt!
Reményeink szerint ezzel mégkevesebb új AMD kártyát kell majd eladnunk, kevesebb árbevételt generálva, amivel aztán hosszabb távon megszüntetjük a fejlesztési büdzsét, mert amúgy is túl jó kártyákat adtunk el rejtett tartalékokkal..."(Csak egy ok, amiért szépen visszakell fogni a DX12-ben rejlő lehetőségeket, és óvatosan kell bánni ezzel, mert különben ki a franc fog új kártyát venni?)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Zeratul #24729 üzenetére
Inkább a Low level API-ra gondolok akkor... Legyen Vulkan vagy Mantle. Egyszerűen nem hiszem el, hogy csak az AOTS-ot tudták kihozni ebből az egészből ennyi év alatt... Nekem ez azt jelenti, hogyha a Stardock ekkora óriási erőforrás és szakmai befektetéssel csak ezt tudta kihozni, akkor mit várjunk más fejlesztőktől?
Emlékeim szerint ez az egész nem csak arról szólt, hogy a gagyi konzolkódokat átemeljük PC-re, hanem egy új korszakot jelentene a PC gamingnek. Ehhez képest a PC lassan "konzolcsicskássá" degradálódik... és a fő cél az, hogy a sok konzoltaknyot mégolcsóbban letolhassák a játékosok torkán.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #65755648 #24709 üzenetére
"Azért vagytok viccesek egyébként a károgásotokkal, mert ezt kivétel nélkül minden API-váltáskor sikerül eljátszani."
Ezt már több (DX12 védő AMD-s) szájból hallottam. Szerintem ez téves. Egyszerűen nem lehet összehasonlítani a DX9-10-11 váltásokkal a mostanit. Eddig nem volt low level, most az. Óriási különbség, ezért is alma és körte a kettő. Lényegében egészen idáig csak foltozgatták a korábbit, most viszont teljesen új koncepció az egész.
Személy szerint én nem szidom a DX12-őt, de ami most van az nulla. A felelősség inkább ott van, hogy itt a hype-nak volt egy nagy alapja, pont ez a koncepcióváltás. Ezért vártunk olyan sokat ettől most, az eddigi DX váltásokhoz képest. Ehhez képest majdnem nulla még az eredmény. Pont azért, mert még egy igazi pure DX12 motort se láttunk, ami tényleg jó lenne (AOTS szánalom). Persze idő idő és idő, csak ez most nagy égés az AMD-nek, hiszen már rég kellene lennie egy nagy adag DX12 játékszettnek, olyan demókkal amik DX11-ben el se indulnak kb és valódi előrelépést hoznak (Nekem játék se kell egyelőre, csak valami only DX12 demo) - ehhez képest a DX12 lassan egy szitokszóvá fajul, mert kb nyűglődés, és inkább a low level hátrányai, mellékhatásai és bugjai jöttek elő eddig.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #85552128 #24433 üzenetére
Nyilvánvalóan sokkal bonyolultabb, ha fel akarjuk készíteni azokra a lehetőségekre, ha több különböző VGA van a rendszerben. (Netán más gyártó is)
+IPG...Feltehetőleg ebből semmi nem lesz, mert a multiGPU egyre inkább megy ki a divatból... Sokkal nagyobb táp-hely- és hűtésigény, ráadásul nem támogatja szinte semmi.
Előbb kéne 100% multiGPU support, utána mondanám azt, hogy szívesen vennék 2x480-at mondjuk.Addig a dizájn okok miatt esélytelen a terjedés: Egyre kisebb mATX lapokat árulnak, teljes 1 PCI-E csatlakozóval, kis házakban... PC piac így is zsugorodik, szóval teljesen esélytelen szerintem a dual VGA-s szörnyek terjedése.
-
Ren Hoek
veterán
válasz Petykemano #24373 üzenetére
"De van mégegy mankó arra nézve, hogy mit fog tudni az érkező Vega : ez pedig kiolvasható a hamarosan érkező 1080Ti paramétereiből."
Mondjuk ez szerintem független ettől. Maximum annyi, hogy mennyire sajtolják ki a chip tartalékait.Vega 11 viszont csak később jön, tehát 2017Q1-Q2-ben csak ezt a 4096 SP-s chipet kapnánk nem?
-
Ren Hoek
veterán
válasz Petykemano #24363 üzenetére
Igen, de ez most DX11 vagy DX12? Az a baj innentől kezdve nem lehet egyértelműen kijelenteni egy kártya teljesítményét, mert óriási a szórás. Kicsit szkeptikus vagyok, főleg a fogyasztással kapcsolatban... itt nagyot kell varázsolni, hogy egy 1080 szint beférjen 250 Watt-ba... Nyilván itt is a stabilitásra mennek rá magasabb fesszel...Polarisból kiindulva azért a 250W nem túl sok. Jó HBM2 ezen biztosan segít.
Akkor kb 1070 -1080 között valahol DX11-ben, DX12-ben meg 1080 vagy felette. Mindez 220-250K-ért.
Ha igaz az amit írsz, az pech... Azon szurkoljunk minél gyengébb legyen a chip, mert akkor talán értelmes áron lehet vágottat kapni. A probléma tényleg az, hogyha beigazolódik amit írsz Fury X, Fury és Nano felállás lesz, akkor szinte biztos, hogy nem lesz kártya 1070 ellen - 120-130K-s ársávban.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Amúgy nekem most az a jóslatom, hogy a Vega 10, vagy akármi neve lesz (4096 SP-vel 8GB HBM2-vel) fog jönni olyan tél vége, tavasz környékén. Tippre, olyan Fury X+ teljesítménye lesz, illetve a finomhangolás/HBM2-nek hála talán 1070 felett 250 W TDP körül. Persze pure DX12-ben kb 1070 és 1080 között lehet, inkább beérve/néhol lehagyva akár 1080-at... amit a PH! Only DX12 tesztcsomagjával csudajól kifognak mérni... Ár pedig lazán 220K-250K körül fog kezdeni, ahol az 1080 is van.
Talán jön még pár kicsit vágott verzió (Abu szerint nincs nagy vágási lehetőség). X nélküli, Nano, stb... de 180K-160K) alatt nem lesz kártya, amíg nem jön kisebb chip. Meglehet 1070 ellen így nem jön semmi.
Tavasszal visszanézek erre a jóslatra, kíváncsi vagyok mennyire jött be
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz #85552128 #24356 üzenetére
no lehet mégse annyira tuti ignorálni a magasabb árkategóriákat...
Q4-ben fog ez nagyon durván visszaütni, és majd 2017 elején. A karácsonyi szezon kihagyása nagy pech lehet nekik..főleg azért mert nagy egységenkénti árbevétel van a 100K feletti kártyákon.
Ha csak nem ütnek be egy olyan ajánlatot, hogy január-februárban kis Vega 1070-1080 közötti perffel, 8 GB HBM2-vel vihető ~450$-os áron. (lecsengve ~140K HUF)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz lezso6 #24304 üzenetére
Most kezdjek el korábbi évek PH-s explicit apis cikkek garmadáját linkelni a témában? - amiből ma már csak egy szelíd vélemény lett: Valójában a fejlesztőknek jó, nekünk semmit sem jelent szinte'.. könnyebben és olcsóbban letermelik ugyan azt a lelketlen sz.r játékot... AMD-n picit gyorsul, de kb az egyetlen rendes techdemo DX12 is csak egy 6 évvel ezelőtti játék színvonalát hozza romok és roncsok nélkül, gusztustalan terrain mellett (AOTS) - szóval a userek szinte semmit nem fognak látni/érezni ebből... csodák csodájára még mindig az erő számít a GPU-ban.
Egy szaklap szakmai hírnevét ugyan úgy csökkenti, ha sorra buknak be a költői túlzások, ígéretek, stb... ráadásul R&D mérnök területen dolgozok már,.úgyhogy imádom a szakmai okfejtéseket. Illetve Imádtam. Most már átugrom inkább őket én is, (úgysem az lesz alapon) és abszolút megértem ha valakinek mégennyire sincs mérnök vénája technoblablának fogja hívni és csak berakja az NV kártyát és játszik. (Vagy AMDt ha lenne).
CUDA fordítóról olvastam... jó kérdés, hogy gyakorlatban hogyan fog működni és mikor lehet rávenni a kutatók által használt Matlab fejlesztőit, vagy a deep learning python tool fejlesztőket, hogy teszteljék. (Úgy tudom nem műlödik mindenhol 100%-ban) Ha problémák nélkül megy, akkor azt mondom grat AMD. Addig semmiféle pofon mincs.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz füles_ #24298 üzenetére
Már eldőlt, csak utalok és kész dec első hetében...Két dolog miatt vártam eddig. Vega hírek,(amik nem jönnek továbbra sem) másrészt meg meló+utolsó komolyabb vizsgaidőszak előtt nem akartam berántani egy monsztert, ami minden visz FHDn : D IGP megmentette a diplomát
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Igen, amikor kis halként két fronton próbált háborúzni... Rég ki kellett volna szervezni, (eladni MS-nek) a CPU részleget. Intel így is kb bármilyen árat szabhat. Talán az FX nélkül is meglettünk volna. Ezután teljes erőből csak az orosz frontra koncentrálni a Radeon részleggel...
Kíváncsi volnék a számokra, hogy a CPU részleg vajon mennyi profitot vitt el a GPU-tól... ami még jól ment.
-
Ren Hoek
veterán
válasz Zeratul #24246 üzenetére
Akkor ez magyarázd meg Ren Hoek kollégának is aki azon siránkozik hogy az R9 390/Xről nincs mire váltani.
Egy szóval nem mondtam ilyet... csak azt, hogy nincs verseny. Nincs konkurencia, sem árverseny. Ha lenne Vega nyilván megfontolnám, hogy a fejlettebbnek vélt technológiát vegyem ugyan azon az áron (Egyébként egyre erősebben kétlem, hogy 120-130K körül kapunk valamit mostanában GCN formájában) de probléma letudva, pár héten belül rendelek egy 1070-et. Konkrétan az évek óta zajló PH!-s mesekampány dobott át a zöldekhez...vártam a DX12-re 390X-re, Fury-ra, Polarisra (jó, ez jó iparos munka lett, ez tény!) stb...sokszor beszoptam már, sokáig védtem, hittem benne, olvastam párthű kiskatonaként szorgosan a fórumot, tech cikkeket stb... a sokszoros csalódás beleég az emberbe. Újra egységsugarú "hülye" leszek, aki beteszi a gépbe a motyót és játszik.
++: Amit én már több éve várok a DX12-től, Mantle-től Vulkantól az egy ilyen DEMO: Pl
1. Egy grandiózus rombolható város (sok rajzolási parancs), ahol egy realisztikus mechával végigrombolhatok mindent ágyúkkal, rakétákkal stb...
2. Kitörő üvegek, összeomló falak, lángoló faszerkezetek (GPU-n számolt fizika, lángok, füst - async)
3. Robbanások/torkolattüzek (külön lightsource-ú fények).
4. Mindez egy (jó, legyen kettő) GCN-t úgy kihajtva async, hogy Furmark szinten izzad, de játszható FPS. Geforce-ok meg sírnak a context switch alatt...Ekkor tartanám hitelesnek a több éve zajló explicit nyálverést. Sem játék, sem demo, de még benchmark se tudja ezt... csak hogy lássuk már haladunk valamerre, mert az AoTS kb egy 6-7 éves visszafejlődés.
+ A cégnél még mindig Matlab-ot használunk. Matlab soha a büdös életbe nem fogja támogatni szerintem az AMD GPU-kat. Csak NV-t... az összes gépi tanulás/ Deep Learning framework CUDA-s... AMD-t szinte semmi nem támogat ilyen téren - és le is szarják nagyívben, most kezdenek ebben is észbekapni. Nagyon sok tudományos szimulációra és signal/image processingre is lehet használni egy CUDA-s kártyát, míg AMD-hez külön kell nulláról fejleszteni ezeket.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Petykemano #24211 üzenetére
Bizonyára azzal szembementek volna a saját stratégiájuknak, ha kiadnak egy herélt lovat Radeon márkanév alatt. Meg persze arra számítottak, hogy már rég teljes DX12 kínálat lesz, így számukra értelmetlen lett volna kiadni egy Maxwell szerű vágott, DX11-re optimalizált, magas frekvencián működő keveset fogyasztó chipet.
Csak azt mondom, visszatekintve semmi káruk nem lett volna belőle... igaz, szerintem simán annyira sokat adtak volna el belőle, hogy Maxwellel gyönyörűen felveszi a versenyt eladási számban... és biztosan hátráltatta volna az explicit API/GCN továbbfejlesztést. Viszont 50-50% market share-l, most nem lenne ez a mindenkinek rossz háború.
AMD-nek nincs pénze fejleszteni, óriási csúszásokat szed össze, NV pedig direkt hátráltatja az explicit apikat és hátradőlve refreshelget+kaszálja az durva pénzeket. AMD válaszul GPUOpen, konzolháború.. stb...Win-win lett volna mindenkinek, ha Vegával+Voltával egyszerre lép AMD és NV a DX12 területre, addig közös megegyezéssel a DX11-re gyúrt szétoptimalizált archokat hajtják. így vagy úgy, még 1-2 évig biztosan ez a purgatórium állapot lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz lezso6 #24212 üzenetére
A +30% fogyasztás... akkor lett volna szép, ha beigazolódik, hogy most +30-40%-os teljesítménynövekményt is hoz DX12-ben. Ebből szinte semmi nem valósult meg. Egyébként ha +30% fogyasztással tudja ugyan azt, akkor hogyan nevezhetnénk ekvivalensnek? Nem, nem tudta ugyan azt egy 290/290X és egy 970/980 annak idején. Hadd ne nekem kelljen elemeznem a piaci helyzetet. A grafikon a Maxwellnél csúszott ki, de durván - és pont ezért.A userek döntöttek, és nem az akkori GCN mellett, hanem amellett, hogy hűvös, csendes kártyát akarnak. Itt mérte fel rosszul az AMD a helyzetet. (Azelőtt 35-40% körül fluktuált... ez még egy normális share volt, tehát a GCN önmagában valóban nem felelős ezért a helyzetért... )
Én arra számítottam 2015-ben, hogy hamarosan vége a Maxwelleknek, és felszabadul a GCN erőtartalék majd, annyi DX12 játék lesz hamarosan - kiegyenlítve a GPU erőtartalékokat. (Nyilván AMD is erre számított)
Egyébként megjegyzem, a mai napig nem jött (lehet csak én nem láttam) olyan áll leejtős technológiai bravúr... tényleg akármilyen techdemó (mint anno egy Crysis 1 volt), vagy játék, vagy jelenet vagy fénykép ami nyíltan megfekteti a Maxwellt/ Pascalt, GCN-en szárnyal (egyGPU-s rendszereken)... mellette instant álleejtős annyi egység, robbanás, fotorealisztikus növényzet, fizika stb van benne .
Miért nincsenek ilyenek? Hogy várható el, hogy rendesen terjedjenek a játékok, hogyha csak a végeláthatatlan cikkek sorozatát olvashattuk, hogy miért lesz ilyen brutálisan jó nekünk a DX12 - mutatványt meg semmit? A semmiről beszélünk már lassan 3 éve...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz lezso6 #24206 üzenetére
Pusztán kapitalista indokokról van szó. Üzletileg a GCN tévút volt. Ennyi.
Talán a helyes megoldás az lett volna, hogyha párhuzamosan fejlesztik. Kiadtak volna pár éve egy kiherélt, minden felesleges feature-től megszabadított GPU-t, és mellé a kísérleti GCN-t full modern tudással.
Előbb átnyomni az API-t, utána kiadni a HW-t...
-
Ren Hoek
veterán
És mit tett le az AMD az új API terjedése érdekében? Miért nem ontotta magából a működő fullos Mantle -> DX12 demokat, bencheket, játszható sceneket stb, ami el se indul kb NV hardveren...
Kb csak egy gagyi bughalmaz BF patch jött annak idején... aztán nagynehezen megszülték a 2009-es játékok által is megalázott Asses of Fingularity-t. Nem jelezték előre, hogy nem is olyan könnyű összehozni egy új API-s játékot 2015-re kb... ? Persze az NV meg a piac, meg a userek hibája, hogy nem terjedt az új API... aki nem szopta be a meséket, az mind jól tudta, hogy nem lesz egyszerű a váltás és maradunk még sokáig a biztonságos DX11-en.
Most 2017 lesz hamarosan, és még mindig nagyon kevés a meggyőző eredmény, hiába akar a PH átállni tesztcsomaggal. A jóslatoknál is rosszabb a felhozatal.
Még mindig nincs olyan álleejtős techdemo amire azt mondom frankó. (NV (lol) hozta azt a szexi DX12 boszorkányt tavaly )
-
Ren Hoek
veterán
"ha kihasználatlanul maradnak a képességek, amiket generációról generációra beépítenek az újabb és újabb GCN verziókba."
Ez megint a sales tervezés problémája. Olyan dolgokat építenek bele, ami a jósolt jövő szerint elkélhet... talán... de vége az, hogy fejlesztői réteg nem használta. Magyarul nincs igény rá az adott termékciklusban. Egy CEO-val beszéltem legutóbb, ő pont ezt mondta. A szuperjó ötletüket elkezdték szakmai/mérnök szemmel piacra dobni, és majdnem csődbe ment a spinoff cégük, mert olyan terméket csináltak aminek egy sor képességére nem volt szükség. Rengeteg fejlesztésre felvett hitel elfolyott, és majdnem vége volt a dalnak. Az mentette meg őket, hogy lecserélték az eladási részleget mérnökökről valódi üzletkötőkre és piackutatókra..., felmérték a piacot és most már önerőből van pénzük az újabb generáció kifejlesztésére. Néha ez kell, ki kell venni a mérnökök kezéből a döntést. (Raja?)
Az NV ezt tökéletesen jól csinálta, csak annyit tett bele a termékeibe amennyire szükség lehet, azt viszont profin tálalva. Eddig a felhasználókat semmiféle kár nem érte emiatt, mert gyors VGA-t kaptak, hűvöset és teljes arzenált 100K HUF felett. Az AMD stratégiájával jelenleg az a baj, hogy önmagába harapó kutya. Nincs új kártyájuk, és nincs elég market share-jük sem, hogy rátudják venni gyorsan a piacot a váltásra. A fejlesztőket meggyőzni még csak-csak meglehet, de a usereket is meg kell, hogy DX12-re csak AMD-t szabad venni és ez a "jövő". Amíg csak egy 480-t tudnak felmutatni, addig esélytelen... (DX12-ben nem egy hűde nagy szám az sem, hiába az ultramodern technológiáknak. Megnéztem pár DX12 tesztet, kb úgy skálázódik amennyi az ára, és amennyit a buta 390/390X tud az SP-k alapján - ennyi erővel a Hawaii-t rányomják 14 nm-re 8 GB-al, már lenne kint egy erős kártya)
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Raggie #24152 üzenetére
Csak az AMD és a hívői szerint luxus az 1080 kategória... amúgy egy valós piaci igény...
Nem csak 1080p-60 FPS-re van igény, high/ultrán... egyre jobban terjed a 4K, és a magas Hz-es monitorok aránya... de egy VR-ben mennyire remekel egy 480 vagy a csonka 4GB-os Fury, ha két szemedre kell kidobni FHD-t 90 FPS-el? Fury 60 FPSt is épphogy hozza átlagban, talán DX12 segít neki.
Szóval gyakorlagilag két jól terjedő kijelzőtechnológia van + VR amire nincs eszköze az AMD-nek. Ez lenne a luxus piaci igény?
-
Ren Hoek
veterán
Mondok egy példát: Te etikátlannak tartod a Titán verzió megjelenését, mert utána jött a Ti, és kb féláron adták. Vagy etikátlannak tartod, mert a Founders edition nyílt lehúzás...
Ez megint csak senki mást nem érdekel, csak az AMD fanokat, meg etikán pörgőknek. Ugyanis aki megvette a Titánt, vagy a Founderst, vagy volt pénze és leszarta, vagy tudta hogy lehúzás de megvette. Persze ez az NV-nek combos bevételt hozott, ahogy most a túlárazott 1080 is.
Viszont így megengedhet magának egy komoly fejlesztési büdzsét, és azt is, hogy ne kapkodva teszteletlenül kelljen kókányolt munkát kiadni, hanem egy nagy mérnökcsapattal kitesztelt szétoptimalizált gyártástechnológiás chipet fog piacra dobni. AMD-nek is nagy a fejlesztési keret, de azt vagy hitelből termeli ki, vagy nem tudom.. de ha nem jön be elég profit, akár lopásból, csalásból, hazudásból, akkor nem lesz Navi..és/vagy ebből jönnek az egy éves csúszások össze...
... de ne aggódj talán megjött az AMD esze, és kihasználja a GCN konzol - GPUOpen lapot amivel szépen szétszakíthatja úgy a piacot, hogy külön-külön kell majd optimalizálni... vagy épp az NV-t belekényszeríti, hogy csináljon zöld GCN-t. Akárhogy is, de ez nem a PC-s vásárlók érdeke igazából, mert az univerzális szabványos dolgok helyett egyre specializálódnak a HW/SW-k.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Miért az most kinek jó, hogy brutális minimum 9 hónapos (ha nyártól 2017 februárt veszem) lemaradás lesz a közép-felső, felső és csúcs szegmensben? Valahol valaki, valamit benézett ennyi. Talán meg kellett volna elégedni a Fijivel, és 1:1-ben rányomni az új node-ra. Vagy kitalálni valami egyszerűbb megoldásokat és kijönni egy áthidaló de versenyképes termékkel. Ez aztán tényleg jó a játékosoknak, hogy elszállnak az árak, mert monopol helyzetben van a másik cég. A kutatás-fejlesztést finanszírozni kell iszonyú sok pénzzel, és ehhez olyan kutatás-fejlesztési parancsot kellett volna kiadni, amit el lehet adni termékként. - ha nem lehet eladni, akkor egyszerűen nem lesz következő termék. Ez egy spirál, amiből láthatóan baromi nehéz kijönni kis halként...
-
Ren Hoek
veterán
Az esetleg nem jutott eszedbe, hogy pont az üzletpolitika miatt jutottak ide? Álmodozó termékekkel nem a valós piaci igényekre koncentráltak. Nincs profit, nincs fejlesztésre pénz, ezért lesz 7-8 hónapos késés a konkurenciára.
Pont ez van a hi tech eszközt fejlesztő cégünknél, ahol mi vagyunk az AMD. Kb világszinten a mi eszközünk a legfejlettebb (iszonyú sok anyagi és szellemi tőke belement)... mégis a nagy gyártóhoz képest nincs elég árbevétel. Most cserélték le az üzletpolitikát, egy sokkal agresszívebb salesre és marketingre. Eladni eladni és eladni minden áron, minél több profitért, mert egyszerűen a következő ciklusra nem jut pénz a fejlesztésre és végünk.
Szóval az agresszív üzletpolitika profitot szül, amit visszaforgatva viszont tud fejlett konkurens terméket kiadni... ennyi...
-
Ren Hoek
veterán
Az lesz a mérvadó ahogy a nagy külföldi oldalak tesztelnek. Nyilván lesz DX12 szekció is egyre nagyobb részben... de csak azzal tesztelni, miközben alig van értelmes cím?
Persze ha kaptok emiatt AMD-től kenyérre valót, akkor érthető... csak a pártatlanság sérül...de nem probléma kinek mi..
-
Ren Hoek
veterán
Akkor max nem olvassuk el, mert nem lesz túl sok infótartalma
Gondolod, hogy csak a szutyok DX12 játékok miatt fog megvenni valaki egy kártyát? Még egy rakás DX11 játék van amiben érdemes tesztelni, mert azzal játszanak az emberek. Pl én egy Witcher 3-at, GTA 5-öt (etc...) szeretnék használni, amiben szeretném látni hogyan szerepel a kártyám...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Ne légy naív... ha AMD lenne vezető pozícióban volna, hülye lenne gatyaletolós árakon adni a kártyákat, szépen behúzná a hasznot. Mit gondolsz angyalkák ülnek az AMD vezetőségében + a mögötte lévő részvényesek csak úgy lemondanának a profitról a játékos kedvű felhasználókért?
Nincs konkurencia, és ez az AMD sara.
(#24110) Szaby59 válasza: A polírt nem fikának szántam. Jelenleg szuperül bejött megint az NV elképzelése, hogy egy finom iparos munkát végeznek a Maxwellel. Nem Abu jóslata jött be, hogy tarolni fognak a DX12 szuper játékok, hanem az NV-é, hogy ráérnek, mert kb tákolmány szarok jelennek meg Dx12 címszó alatt és felesleges sietni egy fullos DX12 arch-al. Ha viszont AMD kijön egy hasonló de DX12-re gyúrt arch-al, akkor nyilván a fejlettebbet érdemes választani... de most úgy tűnik ettől nem kell tartanunk. (1070/Fury X szinten)
Abu hsz-e fényében a korábbi AMD-s predikció is natív bullshit volt, hogy szépen le lesz skálázva a Vega minden ársávra... majd menni fog a sikálás, hogy "Nem lehet letiltani annyit, mert túl drága lenne a chip meg bla bla bla, meg jön a Polaris reload majd jó későn azellen stb..."
Az AMD a fantázia foci ligában játszik míg az NV a valódiban...
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
120-130-ért hol kapsz autót?
Aki erőt akar az fizessen 200 felett. Ez normális.
Aki meg performance kártyát, 1080p/1440 felbontásokra, annak elég egy 120-130K-s kártya, ami a 290x/970/980 árait takarta anno. Ennyit még ki tud pengetni bárki, aki erős gépet akar. Nagyon sokan vannak ilyenek...
Az AMD töketlenkedésének hála ennyi ez a kategória, lehetne olcsóbb is. Valamilyen product line tervet elszúrtak, ha nem tudnak kijönni ezzel... ezen nincs mit szépíteni. Kötve hiszem, hogy ez az ársáv lenne a legkorábbi Vega...
-
Ren Hoek
veterán
válasz Raggie #24104 üzenetére
Ha nem adnak hamarosan 1070 ellenfelet akkor óriási profittól esnek el (már így is)... kb kihagyják az egész közép-felső kategóriát, ami már egyszer megvolt a handicappes Furyval.
Na mindegy, felőlem feldughatják a HBM2-es méregdrága 8milliárd teraflopsos szörnyeiket. Ez kell a népnek? Egy autó árban kapható VGA?
Csodálkoznak majd, hogy NV-t veszünk... Én is így gondoltam, hogy nem akarok már egy polír archot venni NV-től... de lassam eldől.
-
Ren Hoek
veterán
válasz Venyera7 #24098 üzenetére
1070 ellen KELL valamit hozni, vágva vagy vágatlanul...gazdasági öngyilkosság lenne, ha nem tudnának sürgősen felmutatni valamit. 1070 eléggé sweet spoton van. A csúcs chip és a Polaris közé lőni kell egyet.
Ez az a szint, GCN-ben, amire érdemes cserélni,.290/390/(480)/980/970-eket, talán a Furykat is.Ha megint alulról építkeznek, akkor ez lenne a következő lépcső.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Aki egyszer ráérzett a pénz ízére, annak nem elég egy, vagy kettő státusszimbólum, mert mindig van jobb és több... egyszerűen miért fejlesztenének több tartalmat, ha ezt a sz.rt is megveszik (még olcsóbban is...)?
Jön a következő profitot termelő konzolos project. Mert rájöttek, hogy fizetnek ezért is. Sőt inkább fizet a sok birka egy új csilivili skinért, páncélért, meg fegyverdizájnért DLC-ben, vagy mikrotranzakcióban mint az igényes tartalomért. Mi úgy fogunk fel egy játékot, mint egy kor műalkotása amivel heteket töltöttünk..., pl a C&C. Ők meg képesek lennének mikrotranzakciós szart, meg DLC-ket ráhúzni, mert jobban megéri. Ezzel lőttek is a nosztalgiának. Nem baj, a mai gyerekek ezeken nőnek fel, mi kiöregszünk... és el se tudják képzelni majd, milyen volt az amikor egy teljes alapjátékkal el lehetett tölteni hónapokat és még csak online se kellett lenned.Ez lesz a norma onnantól...
-
Ren Hoek
veterán
"akkor minőségibb tartalom tehető bele azonos költségvetésből,"
Aha persze, aki dolgozott bármilyen kapitalista cégnél, az tudni fogja, hogy nem a minőségibb tartalom születik meg ebből, hanem a nagyobb sportkocsi, meg a yacht a CEO-knak és a holdudvarnak.
Ezek ma már rég nem a játékélményről szólnak, hanem a lehúzásról. Komolyan kevés olyan alkotás van ma már, ami tényleg a 'játékművészetről' szólna. Nem véletlenül nyomulnak DLC-kkel, lehúzott rókabőrökkel, multis lövöldözős játékok N-edig itercáióival, mikrotranzakciós agyf...sszal, mobiljátékokkal... Mert jobban megéri. Sokkalta több hasznot termel, mint 5 évig nagy költségvetésből kihozni egy minden tekintetben igényes játékot szívvel lélekkel. (Witcher 3 volt talán ilyen). Miközben műfajok halnak ki, amivel anno nagyon sok játékórát eltöltöttünk. Pl RTS, nagyszabású űrstratégia stb... Baromira nem attól függtek ezek, hogy DX12-ben hány egység jeleníthető meg, és Ashes-ben besüpped az az ocsmány terrain 1 pixel mélyen, 6 magos CPU-t zabálva... miközben nincsenek roncsok meg romok stb... sorolhatnánk az igénytelenségeket. Egyszerűen nem éri meg igényes játékot fejleszteni manapság, a nagy kiadók ráéreztek az egyszerűbb lehúzásra.
(#24010) Szaby59: +1, ...megelőztél, épp írtam
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
válasz Laja333 #23724 üzenetére
Kazánsági faktor helyett vegyük inkább perf/watt-ot. (Ebben javult a 480, de ne feledjük, hogy 14 nm-en kell hoznia. 16 nm-en viszont Pascal is javult) mivel amúgy sem sweet spoton megy, ezért ha kitaposod a belét mégjobban, akkor már alaposan leesik a perf/watt-ja és kazán lesz Pascalhoz képest. Szvsz szerintem úgy vagyunk vele, hogy fogyaszthatna 300 Wattot is, cserébe egye meg az 1080-at
A perf/watt a legjobb mérőszám, teljesen kvantitatív, és nem relatív "hőérzet". Az egy szám és pont, független a hőmérséklettől, a hűtéstől és minden egyébtől. Csak attól függ, hogyan hajtod...ezért egy térbeli függvénnyel kéne ábrázolni,( frekvencia, feszültség - függvényében a fogyasztás)
Ebből már mindenki a személyes preferenciái alapján leszűrheti, hogy "kázán-e vagy?"
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- SAPPHIRE RX 7900 XTX 24GB GDDR6X NITRO+ GAMING OC VAPOR X - Új, tesztelt - Eladó! 365.000.-
- XFX Speedster SWFT 319 RX6800 ingyen foxpost box
- RTX 3070-ET KERESEK TÖBB DARABOT 105-115k típustól függően!
- AKÁR JÁTÉKRA!! ASUS Mining P106 6GB - GARIS
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest