-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rhino666
addikt
Udv!
Van barkinek tapasztalata hasonlo kombinacioval?
- Intel UHD 730/770 (i5-12xxx iGPU)
- 2x DisplayPort 1.2 + 1x HDMI 2.1 alaplapi kimenet
- 3db 2560x1440@165Hz monitor
- 6.13 kernel (nVidia kizarva)
- Wayland + HyprlandA cel 2560x1440@144Hz, vagy legalabb 120Hz dedikalt GPU nelkul. Kulon-kulon papiron tudjak a kivezetesek, de vajon a kummulativ throughput is elegendo lehet (ez az az adat amire az eg vilagon sehol nem sikerult ratalalnom)?
Tehat elmeletileg mukodnie kellene a dolognak, de nem akarok tatott szajjal az erdobe rohanni, mert rengeteg a
f@#%buktato.Van keznel nVidia kartya ami (elvileg) tudja ezt, de oszinten se a felesleges fogyasztashoz/hotermeleshez, se az osregi kernelhez, se a bugos nouveau-hoz nincs kedvem, orulnek neki ha tisztan es szarazon meg lehetne oldani a dolgot.
Koszonettel:
Rhino6662025 - a szólásszabadság halála
-
Samifiu
tag
válasz
Samifiu #34569 üzenetére
Plussz megjegyzés: kiderült, hogy nem "netstat"-tal lehet kideríteni, hogy melyik rendszerekkel kommunikálok, akiknek a CERT-jeit kellene ellenőrizni.
Regisztrált 2007-03-31 11:39 ||| Samifiu felhasználónak 14 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!(phmegbizhatosag.atw.hu) ||| Malacka nem akadt be a kamionjával a híd alá...csupán hidat szállít!
-
Samifiu
tag
Sziasztok!
Tanácsot, javaslatot, ötletet szeretnék. Van egy szerverem, ami más rendszerek szerveivel is kommunikál(pl. adatokat kap). Visszatérő probléma, hogy a forrás szerveren cert csere történik, így a szerómmal a kommunikáció problémába ütközi. Olvasgattam utána, hogy lehetne megoldani ezt: lekérem a cert információit és összehasonlítom az én szeróm adataival. Mivel nem csak ez az egy szerver kommunikál felél, ezért többről is le kellene kérnem ezeket az infókat. Amivel próbálkoztam: netstat parancs és az ott látott címeket felhasználva openssl s_client commandot nyomtam (openssl s_client -host HOSTNAME -port PORTNUMBER -prexit -showcerts)->getaddrinfo: "Name or Service not known" üzenet jön. Vagy éppenséggel: "openssl s_client -connect SERVERNAME -port PORTNUMBER 2>&1|openssl x509 -noout -serial" -> unable to load certificate.
Előre is köszönöm a tippeket!Regisztrált 2007-03-31 11:39 ||| Samifiu felhasználónak 14 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!(phmegbizhatosag.atw.hu) ||| Malacka nem akadt be a kamionjával a híd alá...csupán hidat szállít!
-
Sziasztok!
Nem tudom mennyire haladó téma, de hátha.
Egy ftp szerverrol szeretném lekérni a mappák listáját.
Acurl -l
parancs visszaadja a listát, de olyan mappákat is visszaad, amik rejtettek, de nekem az nem jó - csak az elérhetőek kellenek.
A -l kapcsolo nélküli output-ból grep-pel, delimiterrel ki tudom szedni a megfelelő stringeket, de gondoltam, hátha van valami másik parancs, ami erre alkalmas egyszerűbben.Köszi!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
-
Rison77
senior tag
Sziasztok,
Lenne egy kicsit kacifántos LVM kérdésem, valami nagyon nem tiszta, és nem jövök rá mi. Adott 2 db disk 40-20 GB értékben, sda,sdb, ezekre létre van hozva 1-1 partíció sda1,sdb1, a partíciók egyetlen ubuntu-vg-be vannak rakva, az sda1-sdb1 tárhelye 2 külön lvm-en van lv-ubuntu, mount-lv. Mindkettő disken növelést kell végrehajtani, az új tárhely 50-30GB, ezt meg is csinálom fdisk új partícióval mindkettőn, majd hogy látható legyen pvresize a 2 partícióra. Ezután mindkét lvm-et extendelem lvextend-el. majd formázom resize2fs-el őket. A végeredmény pedig így az lesz lsblk-val hogy:sda 8:0 0 50G 0 disk
├─sda1 8:1 0 1G 0 part /boot/efi
├─sda2 8:2 0 2G 0 part /boot
└─sda3 8:3 0 46.9G 0 part
├─ubuntu--vg-lv--ubuntu 252:0 0 46G 0 lvm /
└─ubuntu--vg-mount--lv 252:1 0 30G 0 lvm /mnt/xy
sdb 8:16 0 30G 0 disk
└─sdb1 8:17 0 30G 0 part
└─ubuntu--vg-mount--lv 252:1 0 30G 0 lvm /mnt/xy
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
Miért duplikálódik a sdb1 lvm fel az sda3 alá? df-h-val ugyanúgy csak 1 mountot hoz rá. -
vicze
félisten
Látni nem, de lehet. "/etc/ssh/disable_scp"
Valószínűleg SFTP-re van cserélve.[ Szerkesztve ]
-
Hello,
Olyat látott már valaki, hogy rootként be lehet jelentkezni (sshd, permitrootlogin=yes) de scp nem megy rootként?
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
roseben
junior tag
Nem tudom mitől lehet ez, de a régi laptop 26másodperc alatt bootol, a jobb, gyorsabb meg több mint egy perc alatt. Már minden variációt kipróbáltam biosban. Gyári értékekre is visszaállítottam. Ez normális?
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
Azért dobtam be, mert egy megtörtént eset nem elméleti.
Mivel Win-en kötelező a secureboot, így nyilván elő van írva. Én is használom, de tisztában kell vele lenni, hogy egyre kevesebb valós védelmet nyújt. A test key-es hülyeség több száz millió gépen tette értelmetlenné.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
lionhearted #34555 üzenetére
> Itt a topikban azért tudjuk, hogy a boot az egy folyamat, azzal, hogy az első lépését aláírásra kényszeríted, a többit még nem.
Termeszetesen. A jelenleg dominans megkozelitesek szinte mindig 'chain of trust' alapon mukodnek, a SecureBoot annyit probal elerni, hogy ez a lanc ne szakadjon meg akkor, amikor a firmware atadja a kontrollt az installalt operacios rendszernek.
while (!sleep) sheep++;
-
-
> ha valaki beszerzi a MS root keyt
eleg lazan bedobtad ezt a feltetelezest
ha root keyeket 'be lehet szerezni', akkor konkretan _semmi_ nem mukodne az interneten
A secure boot (altalaban, nem csak a PC-s vilagban) elengedhetlen resze a (nagyvallalati) biztonsagi technologiaknak szerintem; persze teljesen igazad van, hogy nem tokeletes.
while (!sleep) sheep++;
-
roseben
junior tag
Köszi a választ. Általában javasolják, hogy ezt a kettőt kapcsoljuk ki BIOSban linux telepítésekor.
Pár napja merevlemezt cseréltem (dual bootot már nem használok de egy szoftver miatt van tartalékban egy Windows-os SSD. Az történt, higy miután visszatettem a SSD-t amire Kubuntu van telepítve a laptop nem talált bootolható media-t. Frissített ugyan a Windows a fél óra alatt, de a linuxos ssd nem volt a gépben. Grubot így nem cserélhette le. A BIOSban az ...efi fálj elérési útvonala meg volt adva és onnan jött a kérdés, hogy miután aktiváltam a Secure bootot ez az opció már az efi fájl útvonala deaktiválódott' Na mindegy. Secure bottal meg persze megoldás híján újratelepítéssel most teszi a dolgát. -
vicze
félisten
válasz
roseben #34551 üzenetére
Fast bootnak nincs köze Linuxhoz, vagy nem tudom mi szeretne a fastboot lenni?
Csak Canonicalnak van Secureboot kulcsa a legtöbb gyártó által támogatva az UEFI-jükben, az MS által van aláirva.
Vannak bizonyos gépek, amikben csak MS kulcs van.
sbctl-lal bármelik bootloder aláírható, így valamennyi mókolással bármelyik disto használható.
Bizonyos kernel modulokat, pl. VirtualBox extrán alá kell írni, hogy működjön SecureBoottal.
Bootloaderbe beéplő vagy azt modosító kártevők ellen véd. Nincs semmi backdoor jellege, ha valaki beszerzi a MS root keyt akkor ugyan úgy beépülhet kártevő, mintha nem lenne. ?ax hamis biztonság érzetet ad, mint nagyon sok minden más.
Tavaly bukott ki, hogy igen sok gyártó több modelljében bennehgyta a teszt kulcsokat és ezért a Secureboot kvázi hatástalan azokon a gépeken. Állítolag 2012-ig visszamenőleg találtak ilyeneket. Illetve volt egy MS root key szivárgás úgy 10éve, azt frissítették.
Secure boot nyujt némi védelmet, de inkább elvult, a nehezen frissíthető root keyek miatt.
Ubuntu deriváltakkal elég teanszparens és nincs sok tennivaló a jasználatához, a többi esetében némi mókolás kell. -
roseben
junior tag
Üdv.,
Secure boot és fast boot kell vagy sem?
Melyik disztro támogatja jelenleg a secure bootot?
Valóban véd vagy inkább backdoor?
Ezek a kérdések fogalmazódtak meg bennem. -
bambano
titán
-
Zaied
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a következőben. Adott egy HP mini pc ami kb 1,5 hónapja futott egy Debian 12.6(grafikus felület nélkül), plex szerverrel, qbittorrenttel.
Ki akartam próbálni a pi-hole-t, nem tetszett és mikor letöröltem, leszedett egyéb fontos dolgot ami után már nem indult a gép. Gondoltam újrarakom, a 12.9-es Debian már a legfrissebb azt is raktam föl. Viszont így nem működik a távoli hozzáférés a plexnél, és a qbittorrentnél nem indulnak el a letöltések. Annyira rájöttem, hogy ha grafikus felülettel együtt telepítem a 12.9 et akkor minden működik szépen, viszont ezt kihagynám, ha lehetséges.
Mit rontok el? Mi változott a 12.6 óta ami miatt nem működik a dolog? Valami csomagot most már nem rak föl amit eddig igen?
A segítséget előre is köszi. -
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Adott egy debian 12. Azon fut dockerben egy szolgáltatás a 8000-s porton. Maga a szolgáltatás nem képes ssl port használatra, ezért a host gépen futo ngnix-el csináltam egy nginx reverse proxy.
server {
listen 8002 ssl;
server_name domainem.hu; (nem ez a valós domain)
ssl_certificate /var/ssl/cert.crt;
ssl_certificate_key /var/ssl/cert.key;
ssl_protocols TLSv1.2 TLSv1.3;
ssl_ciphers HIGH:!aNULL:!MD5;
ssl_prefer_server_ciphers on;
location / {
proxy_pass http://127.0.0.1:8000;
proxy_set_header Host $http_host;
proxy_set_header X-Real-IP $remote_addr;
proxy_set_header X-Forwarded-For $proxy_add_x_forwarded_for;
proxy_set_header X-Forwarded-Proto https;
proxy_buffering off;
}
}
https://domainem.hu:8002 címet frankón meglehet nyitni mindenhol, érvényes is az ssl, a 8000-n futó dockeres szolgáltatást éri el. viszont!
IOS esetében, ha kézzel írom be böngészőbe a címet akkor jó, viszont ha valahol küldöm (pl messenger) akkor onnan "kattintásra" http://domainem.hu:8002-t nyit meg.
Ez csak a dockeres szolgáltatásnál csinálja, mást a hostgépen futó ssl-es dolgokat jól nyit meg.
Valakinek ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
válasz
sh4d0w #34543 üzenetére
ujabb fekete pont a systemd bizonyitvanyaba.
Na, hát mondom. Ha megcsinálná, akkor meg az lenne a baj, hogy miért akar a Systemd mindent megcsinálni
Na mindegy, szerintem is hagyjuk. A lényeg az, hogy hálózati fájlrendszernél meg kell a _netdev paramétert, különben nincs garancia arra, hogy előbb fog felépülni a hálózat, mint hogy a Systemd megpróbálná felcsatolni a megosztást. -
válasz
urandom0 #34542 üzenetére
Bocs, de ez most nyafi-nyafi.
Igenis baj, hogy mindent is felzabal a systemd, de ha mar ezt teszi, akkor meg igenis elvarhato, hogy meg tudja kulonboztetni a lokalis filesystemet a remote-tol.
A peldaddal (es a man oldallal) szembeallitva bennem megint felmerul, miert nincs egy sajat adatbazisa az eldonthetetlen mountokrol, valoszinuleg ebbol nincs sok, ahogy maga a man is referal ra.
De vegul is mindegy, legfeljebb ujabb fekete pont a systemd bizonyitvanyaba. Reszemrol a tema lezarva, ha meg jon valasz, persze szivesen elolvasom.https://www.coreinfinity.tech
-
válasz
sh4d0w #34538 üzenetére
Na pont ez az, ha a Systemd mindent megcsinál, akkor az a baj, ha nem csinál meg mindent, akkor az a baj... mindegy, csak lehessen szidni a Systemd-et.
Tudsz mondani ilyen peldakat?
Csak a systemd-mount man oldalát kell fellapoznod, ott rögtön találsz egyet:
Mount units referring to local and network file systems are distinguished by their file system type specification. In some cases this is not sufficient (for example network block device based mounts, such as iSCSI), in which case
_netdev
may be added to the mount option string of the unit, which forces systemd to consider the mount unit a network mount.
Mondjuk ha egy SAN egyik LUN-ját akarod felcsatolni, az pont így néz ki, és azt jellemzően a /dev/mapper vagy simán csak a /dev alatt éred el. -
-
válasz
urandom0 #34537 üzenetére
Azert ez nekem elegge fuck logic. A systemd az, ami gyakorlatilag mar felfalt minden mas alrendszert, hogyan kerulhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja megallapitani, halozati-e a meghajto, amit csatolni kell, vagy sem? Tudsz mondani ilyen peldakat?
https://www.coreinfinity.tech
-
-
-
válasz
Vasti74 #34531 üzenetére
Másik rendszerről hoztad át a vm-et? Milyen formátumban, csak simán kimásoltad? Én megpróbálnám OCI formátumba exportálni, és azt importálni a Fedorás Virtualboxba, az működni szokott. Én pont visszafelé, Fedora és Ubuntu között csináltam ilyet.
A Virtualbox egyébként megy, nincs vele gond?
-
válasz
bambano #34530 üzenetére
Mert a Systemd nem tudja, hogy melyik fájlrendszer lokális és melyik hálózati, és ez így van jól. A rendszergazda majd eldönti.
Vasti74
Érdemes még beleírni a reconnect és a x-systemd.mount-timeout=5 opciókat is. Az előbbi arra utasítja a rendszert, hogy próbáljon meg újracsatlakozni, ha valamiért lecsatlakozna, a második pedig arra, hogy ne tartson tovább 5 másodpercnél a csatlakozási kísérlet. Mert ha próbál csatlakozni, de nem tud, akkor a fájlkezelőt megakaszthatja.
-
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
bambano #34530 üzenetére
Passz... Én már egyre kevésbé értem a számítógépes dolgokat, és az az igazság, hogy már nem is akarom megérteni - csak az zavar, hogy kicsúszik az irányítás a kezemből ;-)
Most éppen a Virtualbox szívat, ami eddig (Debian - Ubuntu - Mint) annyi volt, hogy feltelepítettem, és használtam, a Fedora alatt meg X lépésben feltelepítettem, és nem működik a régi virtuális gépem. De elfogyott a türelmem, egyelőre feladom ;-) -
Vasti74
senior tag
Így most működik, köszönöm!
Érdekes, debian-származék rendszereken sohasem használtam ezt az opciót...
De ezután fogom :-) -
Lenry
félisten
-
Vasti74
senior tag
Bocs, a kezdőre akartam, azért is írtam, hogy tényleg amatőr kérdés ;-)
Igen, írtam is, hogy kézzel működik a dolog: könyvtárak rendben, nfs kliens telepítve, stb., felcsatolom parancssorból, és ott van ami kell.
Ugyanazt beírom az fstab-ba (persze úgy, ahogy kell ;-) , és újraindítás után nem indul a rendszer, ezt kapom:
Kivettem az fstab-ból a két nfs-es sort, és újra indul a rendszer.Kerestem a neten hogy mi van, de vagy egyszerűen csak mások is beírják, amit én, vagy autofs-t használnak.
Na itt elakadtam...
-
daninet
veterán
válasz
Vasti74 #34522 üzenetére
először is ellenőrizd le, hogy működik-e az amit fstab-ba leírtál.
sudo mount -a
ez után látnod kéne csatolva. A mount directory-nak léteznie kell a megfelelő engedélyekkel csatolás előtt már. Ellenőriz le az megvan-e.autofs nem kell, csak ha röptében akarsz csatolgatni dolgokat indítás után
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Egy tényleg amatőr kérdés ;-)
Fedora 41 KDE-t telepítettem a gépemre, és be kellene induláskor mountolni a NAS-ról két megosztást nfs-el.
Betettem az fstab-ba, ahogy szoktam (Debian, aztán Mint - előtte kipróbáltam persze, működött kézzel a dolog, de az eddigi rendszereim ha nem ment éppen a NAS, alindultak NFS nélkül is)
Újraindítás után csak egy kis üzenet fogadott, hogy emergency mode, és mit írjak be majd, aztán alatta egy másik, hogy nincs engedélyezve a root felhasználó - így csak újraindítani elhetett a gépet, ami aztán ugyanoda jutott persze. Profi! :-)
Ezt megoldottam, működik újra a Fedora, de rákeresve autofs-t ajánlanak, ami nincs is telepítve - és nem is hiszem, hogy ez kell nekem, mert úgyis mindig csatolva lennének a megosztások, mivel mindenem a NAS-on van.
Szóval akkor most hogyan, merre?! ;-)
Előre is köszönöm, üdv: Vasti -
Ranger^41
aktív tag
válasz
Ranger^41 #34520 üzenetére
Apró fejlemény:
Alapból X11-en is hasonló a kép, de itt xrandr-el levéve a brightnesst 1-ről 0.9-re megoldja a problémát. X11-en az xrandr brightness, a tray-en a brightness & color panel brightness értéke, és a monitor osd brightness értéke 3 különböző érték, külön külön egymástól függetlenül állíthatóak, míg waylanden az xrandr nem működik, a tray csúszka a monitor osd brightnesst állítja, és azzal nem lehet jól beállítani.
Ezek fényében valakinek tipp arra hogy lehet waylanden rendesen beállítan ia brightnesst? X11-en nagyon csúnya vastag kerete van az ablakoknak, ami waylanden egy szép árnyék. -
Ranger^41
aktív tag
Sziasztok,
Endeavour + kde 6.2
dedikált gpu-ról váltottam alaplapira ->00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation CoffeeLake-S GT2 [UHD Graphics 630]
Sajnos a fényerő kezelésem totál elszállt, marhára világosak a fehérek és a világos színek, akárhogy játszok a brightness contrast gamma beállításokkal a monitoron. A leg szembetűnőbb a világos szürkék, mind beégnek, fehérnek tűnnek.
Window Management -> Desktop Effects alatt használom a Dim Inactive funkciót (20-as erősség) és azt vettem észre, hogy a dimmelt ablakokon jól látszódnak a szürkék, az aktívon beég. Ha kikapcsolom a Dim Inactive-ot, akkor mindenhol minden beég.
ddcutil és powerdevil is a monitor brightnesst állítja amit OSD-vel tudok, és annak semmi hatása nincs erre a beégésre, de a dim inactive valahogy mégis megoldja.Van valakinek ötlete mi az oka ennek a beégésnek, és mit tehetek ellene? (azon kívül, hogy vegyek VGA-t
)
Csatolok két képet, az első az alapállapot, a második a dimmelt
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Lenry
félisten
sshd kérdés:
az egyik gépemen ott a journalctl-ban, hogyJan 05 20:39:49 hostname sshd[1684805]: Accepted publickey for lenry from 192.168.xxxxxxxxxx
Jan 05 20:39:49 hostname sshd[1684805]: pam_unix(sshd:session): session opened for user lengyelr(uid=1000) by (uid=0)
a másiknál meg nincs.
mindkettő Debian,/etc/ssh/sshd_config
ugyanúgy néz ki. miért nincs ott a másik gépen?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Ahogy néztem, az adatnak nem sok baja lett, az halt el, ami éppen írás alatt volt. De ez nem lenne szabad úgy, hogy csak egy tag esik ki a tükörből...
A metaadatokat meg meg kéne lehetni javítani, ha nem, akkor meg legalábbis azoknak a file-oknak a bejegyzéseit törölni.Mutogatni való hater díszpinty
-
> Nem, de ez sem éppen elfogadható, hogy nincs HW hiba (már) de nem tudsz vele mit kezdeni.
De volt HW hiba. Szet vannak estve a metaadatok, ez semmilyen fajlrendszeren nem segit. Az is eredmeny, hogy nagyreszt olvashato az adat.
> Azt nem is mondom, hogy ugyanígy táp kontakthiba esetén a tükör nem védett meg az adatvesztéstől
Az tokmindegy, hogy minek volt hibaja. A ZFS (es hasonlok) a lemezhibaktol vedenek. Ha mindegyik eszkozzel gond van, az egy mas ugy.while (!sleep) sheep++;
-
Nem, de ez sem éppen elfogadható, hogy nincs HW hiba (már) de nem tudsz vele mit kezdeni. Nem lehet egy hibás file-t törölni, az mi?
Gondolom az történt, hogy sikerült leírnia pár rekordot hibásan mind a két diszkre, és annak nem jó a checksumja. De hogy nem lehet azt mondani, hogy mindenképpen törölje azokat a rekordokat, az nonszensz.Azt nem is mondom, hogy ugyanígy táp kontakthiba esetén a tükör nem védett meg az adatvesztéstől (mondjuk az egy frissen telepített virtuálgép volt, szóval csak újra kellett rakni, de hát elvileg pont ez ellen védene
)
[ Szerkesztve ]
-
-
Na ezt akarom elkerülni
Ha már újraépítem, akkor ext4 mrdaid tükör lesz. Aszongya a ZFS véd bitrot ellen, de még az eső-kelő RAID5-ömön se volt adatvesztés HW hiba esetén, ezen meg volt anélkül is.
Külön ARC eszköz amúgy nincs a cuccban. Van 2x4TB HDD, ezek mirrorban.
[ Szerkesztve ]
-
-
ZFS mitől dobhat olyat file törlése/bármijére, hogy
rm: cannot remove '/store/.......izé00011': Invalid exchange
?
Volt némi kiesés a mirrorból, gondolom elment az egyik winyó tápja (köszi kontaktos SATA táp toldók), és azóta ez. Tudom, mi volt írás alatt, éppen másoltam a cuccra, szóval töröl, újra odamásol, az nem lenne gond.A status szerint degraded, clear után megint az lesz.
root@a8host:~# zpool status -v
pool: naspool
state: DEGRADED
status: One or more devices has experienced an error resulting in data
corruption. Applications may be affected.
action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore the
entire pool from backup.
see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8A
scan: scrub in progress since Sat Jan 4 13:16:39 2025
1.29T / 2.06T scanned at 2.13G/s, 66.6G / 2.06T issued at 110M/s
0B repaired, 3.16% done, 05:15:38 to go
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
naspool DEGRADED 0 0 0
mirror-0 DEGRADED 0 0 0
wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
wwn-0x50014ee213e9cd11 DEGRADED 0 0 1.18K too many errors
errors: Permanent errors have been detected in the following files:
naspool/store:<0x289f82>
naspool/store:<0x289f85>
naspool/store:<0x289ebe>
naspool/store:<0x289eca>
naspool/store:<0x289dd6>
naspool/store:<0x289ee5>
naspool/store:<0x289ee8>
naspool/store:<0x289deb>
naspool/store:<0x289dee>
[ Szerkesztve ]
-
-
kovaax
őstag
Köszi! Rég volt már, amikor 10 évig rhel-t üzemeltettem, de ha valami fura dolog kellett, akkor a csomagot letöltöttük, és kézzel felraktuk, nem vettük fel a gépekre az epel/rpmfusion repokat (a hivatalos repo meg tükrözve volt lokálba).
-=- There's no place like /home -=-
-
Vladi
nagyúr
válasz
kovaax #34498 üzenetére
Azért az epel jutott az eszedbe, mert ezek egymásra épülő tárolók. Van ugye az alap rendszer, amibe egy csomó midnen nem kerül be a fedorából. Na azok mennek az epelbe. Az rpmfusionba meg azok, amik licenc okokból nem lehetnek az alap rendszer részei, sem az epelnek.
az rpmfusiont nem is nagyon ajánjlják el linuxon epel nélkül.
il sole non sorge più ad Est!
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #34491 üzenetére
"Én azt nem értem, hogy ha a linux egy nyílt környezet, akkor hogy van az, hogy adott dolog egy másik disztróban adatik csak meg.": mert nyílt környezet. Mindenki azt farag belőle, amit akar, nincs központi utasítás.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz
Vasti74 #34495 üzenetére
Gondoltam majd a disztribúció váltás megoldja: hát nem, a Neon rövid próbálgatása alatt is előjött a hiba - így szép az élet ;-)
A Mint és a Neon is Ubuntu alapú, ugyanazt a kernel használják. Ha az egyiket cseréled a másikra, akkor gyakorlatilag nem csináltál semmit
Ilyenkor egy teljesen másik családba tartozó disztrót kell kipróbálni, Fedora, Suse, Arch, bármi. Ha megpróbálod Fedorával vagy Endeavourrel, valamelyikkel lehet, hogy működni fog.
Vagy esetleg mainline kernellel kell kipróbálni, Ubuntuéknál ez a HWE kernel. -
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #34494 üzenetére
Persze, folyik a tesztelés ;-) Az már biztos, hogy KDE lesz, mert nem érdekel hogy hogyan ;-) , de működik úgy, ahogy az elvárható. Hogy milyen disztribúció, azt kellene már csak kitalálnom. Nem könnyű, mert ugye bármire vannak érvek és ellenérvek, ha megkérdezi az ember egy fórumon ;-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- PC, PlayStation, Xbox, Nintendo digitális és dobozos játékok, feltöltőkártyák!
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest