- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
- Linux kezdőknek
- Crypto Trade
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- OpenWRT topic
- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
válasz bajnokpityu #22595 üzenetére
no,megvan a hiba...
komplett hdd-t akartam megosztani sambán, ami meg ugye root jogosultságot igényel.
hogyan tudnám mégis megosztani, a lehető legmegbízhatóbban/egyszerűbben?köszönöm.
-
Nestor16
senior tag
nestor@Samsung-NP300-E5Z-S03HU:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF119M [GeForce GT 520MX] (rev a1)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)Parancsolj!
Üdv, Dávid
-
Nestor16
senior tag
válasz ubyegon2 #22590 üzenetére
Köszi a tanácsot. Az eredmény hasonlóan sikertelen lett. 340 és 352-es verziót is feltettem, fel is ment mindkettő, nem véltem felfedezni bugot, de nem jó. Most még a 352 van fent és X-et jelez ki a További illesztőprogramok lapon. Az előbbi telepítésnél pedig egy 340-es pont volt bejelölve, de minden esetben az ellenőrzés is sikertelen eredményt ad.
lsmod | grep nvidia és lsmod | grep nouveau is üres eredményt ad.
Nekem valami olyan sejtésem van, mintha nem is tudja átadni a vezérlést az nvidia kártyának... pedig lehet működne. Az X-et meg letörölni elég drasztikusnak tűnik, az az egy biztos pontom van jelenleg
Üdv, Dávid
-
-
gery2123
őstag
válasz bajnokpityu #22593 üzenetére
Próbáld meg a win 10 esetén, a file kezelő címsorába beírni, hogy 192.xxxx, tehát az elérhetőségét a megosztott hálózatnak, akkor látni fogja. Win 7 esetén is tehetsz egy próbát. A párom win8 Tabletén volt hasonló gondom.
-- PSN_ID: GerY2123
-
spammer
veterán
válasz bajnokpityu #22591 üzenetére
Ha a W10-zel van probléma, akkor a W10 topikban érdeklődj.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
bajnokpityu
félisten
sambával van gondom, mióta kijött a végleges win10.
a linuxon levő megosztásaimat nem látom. hallottatok valamit arról, hogy valami új verziós samba lenne a w10en? -
nagyúr
válasz Nestor16 #22589 üzenetére
Még ezzel a leírással tehetnél egy próbát:
PPA mamarley/nvidia
NVIDIA: how to install a video card driver manually(#22588) totron Szeretnék Debian HDD installt elkövetni,
Ez alatt mit értesz pontosan? vagy csak nekem nem tiszta?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Nestor16
senior tag
válasz Nestor16 #22585 üzenetére
Megpróbálkoztam ennek az oldalnak a segítségével valamit elérni, de szintén eredménytelen...
Üdv, Dávid
-
totron
addikt
Szeretnék Debian HDD installt elkövetni, miként mondom meg a setupnak, hogy nem cd-rom és nem net ami kell neki?
-
Nestor16
senior tag
Üdv.
Spec:
Laptopom
nestor@Samsung-NP300-E5Z-S03HU:~$ cat /proc/version
Linux version 3.13.0-61-generic (buildd@lgw01-50) (gcc version 4.8.2 (Ubuntu 4.8.2-19ubuntu1) ) #100-Ubuntu SMP Wed Jul 29 11:21:34 UTC 2015
GeForce GT 520MXHozzátok fordulok segítségért, már nincs több ötletem.
Röviden: Hogyan tudom feltelepíteni az nvidia drivert?
Már próbáltam elég sokszor Szoftver és frissítésekben, ami elég egyértelmű, de nem működött rendesen. Általában lefagyott pár perc használat után a gép. Vagy 3-4 félét próbáltam már innen.
Aztán weben böngésztem, turkáltam és próbáltam a geforce oldalról magamtól keresni valami frisset, a manuális telepítéssel megszenvedtem így egy béta verzióst próbáltam feltenni (a stable helyett próbáltam mást feltenni, lehet az pont nem volt telepíthető), végül sikerült feltenni, de aztán alig bírtam megoldani, hogy bejelentkezésnél beengedjen a grafikus felületbe (ugyanis mindig visszadobott, hogy írjam be a jelszót).
Aztán kipróbáltam ezt a megoldást: link - nem hozott eredményt, csak több lehetőséget kínál fel a driverek közül
Ugyan be van pipálva az egyik, de az nvidia-detective eredménye none.
nvidia-settings parancsra csak ilyen vacak felületet kapok.Szívesen fogadnám az ötleteket, tanácsokat. Már próbálkozni se nagyon merek az előző bug után, ez egy belakott rendszer, így szeretem, nem akarom újratenni. Olyan közepes szintén talán már értek a Linuxhoz.
Üdv, Dávid
-
bambano
titán
kicsit off kérdés: hogy írsz latexben kockazárójelet?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Ablakos
őstag
Beüzemeltem a yum-cron-t, de nem tudok ezzel a hibaüzenettel mit kezdeni (mailben jön):
/etc/cron.hourly/yum-hourly.cron:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/sbin/yum-cron", line 711, in <module>
main()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 708, in main
base.updatesCheck()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 614, in updatesCheck
self.findDeps()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 508, in findDeps
self.emitCheckFailed("Failed to build transaction: %s" %(str.join("\n", resmsg),))
File "/usr/sbin/yum-cron", line 672, in emitCheckFailed
map(lambda x: x.checkFailed(error), self.emitters)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 672, in <lambda>
map(lambda x: x.checkFailed(error), self.emitters)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 197, in checkFailed
super(EmailEmitter, self).checkFailed(errmsg)
File "/usr/sbin/yum-cron", line 97, in checkFailed
self.sendMessages()
File "/usr/sbin/yum-cron", line 227, in sendMessages
msg = MIMEText(''.join(self.output))
File "/usr/lib64/python2.7/email/mime/text.py", line 30, in __init__
self.set_payload(_text, _charset)
File "/usr/lib64/python2.7/email/message.py", line 226, in set_payload
self.set_charset(charset)
File "/usr/lib64/python2.7/email/message.py", line 262, in set_charset
self._payload = self._payload.encode(charset.output_charset)
UnicodeEncodeError: 'ascii' codec can't encode character u'\xfc' in position 100: ordinal not in range(128)Merre kezdjek keresgélni, mi a baja?
[ Szerkesztve ]
-
n00n
őstag
Kicsit offtopic, de hát van valaki aki ért ehhez.
Adott 3 Linux-os gép.
A-n és B-n ugyanaz az app fut, folyamatosan szinkronizálva, C pedig egy load-balancer ami a kettő között osztja meg a forgalmat. Adott egy peldaul.hu domain név, ami a C szerverre mutat. Viszont múlt héten beborult a C szerver és ez miatt nem volt elérhető a peldaul.hu domain néven keresztül a két app szerver sem. Valaki tud valamilyen megoldást arra, hogy C szerver kiesése esetén is elérhető legyen A és B? Próbáltuk egy negyedik, D szerverrel, ami ugyanaz volt, mint a C. A peldaul domain-t ráirányítottuk a C és a D szerverre is. A C kidőlt, ilyenkor a kérések nagyobb részét kiszolgálta a D, de sokszor a C-hez próbált kapcsolódni a D. Aztán utánaolvasva a módszernek (DNS Round Robin), kiderült, hogy ez miatt nem túl jó megoldást ez. Valakinek ötlet?
-
pakriksz
őstag
válasz bambano #22577 üzenetére
lehet, mert most /dev/sda1 helyett /dev/sda-ként mountoltam, és így már megy. Fura, mert eddig alapból particiósan csinálta a cryptsetup, úgy néz ki most már más az alap.
Hmm és gyorsabb is lett az egész. Eddig aes-cbc-sha256 kódolással ment, most aes-xts-plain64-el, és most bírja a proci a 9 mega/sec-et samba-val, míg eddig átlagban 6 mega ment.
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
pakriksz
őstag
Ez hihetetlen... Semmi sem látja a vinyón a particiókat, csak az ubuntu 15.04, a win 8.1-es is azt mondja hogy nincs particiós tábla, a wheezy is, sőt a 15.04-es ubuntun futtatott gparted se látja a particiót, annak ellenére hogy a unity-ban simán csatolni lehet, az is azt írja hogy nincs particiós tábla. Ez mi?
[ Szerkesztve ]
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
OddMan
őstag
mkfs.xfs -f -m crc=?,finobt=? -l lazy-count=? /dev/sdxx
XFS-nél a crc és finobt opciót érdemes bekapcsolni, illetve a lazy-count opciót kikapcsolni?
Tehát crc=1,finobt=1,lazy-count=0? A fő szempont, hogy véletlen leállás esetén ne sérüljenek a metaadatok. A többi értéket a man alapján szerintem nem érdemes elállítani, mivel azok automatikusan jól beállítódnak pl. sectsz, bsize, sunit ,swidth, stb.[ Szerkesztve ]
''A szíved szabad! Légy bátor és kövesd!''
-
pakriksz
őstag
Van egy vinyóm, amit egy debian wheezy-s ARM gépen használnék, de titkosítva. Mivel cseréről van szó, ezért a vinyón a luks-al titkosított ext4 particiót a desktop gépen egy ubuntu 15.04-el hoztam létre. Átmásholtam az előzőről mindent, majd rácsatlakoztattam a wheezy-s gépre, ahol viszont nem látszik a partició. parted azt írja, hogy nincs particiós tábla rajta, lsblk se látja, fdisk se.
Ilyenkor mivan? Van valami változás a particiós táblákban a 2 linux disztro között azért nem látja?Tudtam hogy létre kellett volna hoznom a particiót, megnézni a kisgépen mielőtt felpakolom rá 8 óra alatt a 2 terányi cuccot...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egy win alatt összerakott script-et szeretnék "ubuntusra" átalakítani. Ebben kellene segítség. A script-et egy billentyűkombinációra hívom majd meg. Annyit csinál(t), hogy összerak a dátum-idő alapján egy fájlnevet, majd megvizsgálja, hogy fut-e a vlc. Ha nem fut, akkor elindítja és rögzíti a képernyőn történő dolgokat. Ha már fut, akkor leállítja. Maga a screen record a path módosításával szépen működik, de szeretném ubuntun összerakni dinamikusan a datetime-al a fájlnevet és meg is kellene vizsgálnom valahogy, hogy fut-e már a vlc. Ez a két dolog, nem tudom linux alatt hogyan működik.
Az eredeti script win alatt így nézett ki:
@echo off
for /f "tokens=2 delims==" %%a in ('wmic OS Get localdatetime /value') do set "dt=%%a"
set "YY=%dt:~2,2%" & set "YYYY=%dt:~0,4%" & set "MM=%dt:~4,2%" & set "DD=%dt:~6,2%"
set "HH=%dt:~8,2%" & set "Min=%dt:~10,2%" & set "Sec=%dt:~12,2%"
set "datestamp=%YYYY%%MM%%DD%" & set "timestamp=%HH%%Min%%Sec%"
set "fullstamp=%YYYY%-%MM%-%DD%_%HH%-%Min%-%Sec%"
tasklist /nh /fi "imagename eq vlc.exe" | find /i "vlc.exe" >nul && (
D:\Programs\VLC\vlc.exe vlc://quit
) || (
D:\Programs\VLC\vlc.exe screen:// --qt-start-minimized :screen-fps=25.000000 :live-caching=300 :sout="#transcode{vcodec=h264,acodec=none} :standard{access=file,mux=mp4,dst="R:\Downloads\%fullstamp%.mp4"}"
) -
OddMan
őstag
Samba-val kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnék megosztani egy könyvtárat, ami egy külön hdd-n van. Felcsatoltam a hdd-n lévő fájlrendszert (XFS) a /mnt/megosztas1 alá. A /mnt/megosztas1-en létrehoztam egy könyvtárat adatok néven és ennek a könyvtárnak a tulajdonosát és csoportját megváltoztattam root-ról user1-re. Tehát a /mnt/megosztas1/adatok könyvtárat szeretném megosztani a samba-val.
Az smb.conf lényegi tartalma:
[megosztas1]
comment = megosztas1
path = /mnt/megosztas1/adatok
valid users = user1
browseable = yes
writeable = yes
printable = noA smbpasswd -a user1 paranccsal a felhasználót létrehoztam és a linux-ban is létezik ugyanilyen néven a felhasználó.
A samba szolgáltatást természetesen elindítottam.
A windows látja a megosztást és ki is írja a szabad hely méretét, viszont semmit nem tudok másolni a megosztásba és nem is látom a megosztásban lévő fájlokat, amiket linux alol másoltam a /mnt/megosztas1/adatok könyvtárba. Lehet, hogy nem root-ként kellene mount-olnom ezt a hdd-t? Amúgy nem értem, hogyha az adatok könyvtárra teljes jogosultságot adtam (777) és a tulajdonos és csoport is a user1, akkor miért nem működik a hozzáférés megfelelően?[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz growler #22568 üzenetére
A "sudo" telepítve van, a "su"-t viszont nem találom a Synaptic-ban sem. - az su, az util-linux csomag resze szokott lenni.
Ha jól tudom, mindkettő ideiglenesen root jogokat ad a terminál bezárásáig. - nem (csak) erre valo, viszont az atlag userek altalaban erre szoktak hasznalni, es nem (csak) a terminal bezarasaig hanem amig ki nem lepsz belole (pl exit paraccsal).
Arra lennék kíváncsi, milyen esetben használjuk inkább az egyiket,...és milyen esetben a másikat. - Nalam ez ugy mukodik hogy felhasznalot az su paranccsal valtok (tehat ha pl rootkent akarok csinalni valamit), a sudo pedig be van allitva hogy miket tudok lefuttatni vele (tehat csak ugy nem lehet tejhatalmat szerezni), igy nem kaphatok pl shell-t masik userrel sudo hasznalataval.
Vigyázat, csalok!
-
growler
őstag
válasz lionhearted #22566 üzenetére
Köszi !
A "sudo" telepítve van, a "su"-t viszont nem találom a Synaptic-ban sem.
Mindkét parancs működik.
Ha jól tudom, mindkettő ideiglenesen root jogokat ad a terminál bezárásáig.
Arra lennék kíváncsi, milyen esetben használjuk inkább az egyiket,...és milyen
esetben a másikat.Szerk.: Köszi szépen a választ !
A manpages-hu telepítve van, ennek ellenére angolul jelenik meg a man.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz growler #22565 üzenetére
a lényegi különbség, hogy a sudo az csak ökörség, a sudo su meg halmozottan az.
a sudo és a sudo -i között az a különbség, hogy a sudo az user környezetét használja, a sudo -i meg megcsinálja a céluser környezetét is.
egyébként szokott lenni man magyarul is, csak fel kell rakni és a nyelvi környezeti változókat be kell állítani.
-
-
growler
őstag
Szevasztok !
Mi a lényegi különbség a "sudo su" és a "sudo -i között ?
(Néztem a "man"-t, de nem igazán tudtam kihámozni a Google fordításából.) -
-
bucihost
senior tag
Sziasztok! Jelenleg melyik a leggyorsabb tömörítési megoldás? egy 500 gb-os virtuális lemezt kellene tömöríteni, amin ~20gb adat van. (esxi)
-
spammer
veterán
válasz bambano #22561 üzenetére
Köszi, szerintem akkor hagyom a ptsába. Egyébként a pinentry-nek lenne ncurses felülete is, csak az valamiért nem akar menni, na meg GUI-n vagyok egyébként is. Majd holnap megpróbálom a keyring témát is, azzal elvileg át kellene adnia a gpg jelszót az gpg-agentnek bejelentkezéskor, akkor meg már tudna működni a cron script is rendesen, anélkül, hogy külön meg kellene adnom a jelszót előtte.
Egyébként gmail checker scriptről van szó, csak a csekkoláshoz kell ugye jelszó, ami gpg-ben van tárolva. Ha nem félnék plain textben tárolni, már rég megoldottam volna az egészet.
-
bambano
titán
válasz spammer #22559 üzenetére
mert a cron teljesen külön shellben futtatja a programodat, amelyik diszjunkt a grafikus felületedtől is, tehát nem tud grafikus programot indítani, illetve a szabvány bemenete is át van irányítva.
próbáld meg beállítani az x elérést a scriptben:
export DISPLAY=localhost:0a grafikus sessionben meg:
xhost +
és engedélyezd az X szervernek a tcp porton való kapcsolódást.ami egyesek szerint biztonsági probléma, de majd eldöntöd
-
spammer
veterán
válasz spammer #22559 üzenetére
xinitrc-ben indítom a scriptet, bekéri a jelszót, utána már megy cronból is (ha a cron check intervallum kisebb, mint a gpg-agent.conf-ban megadott default-cache-ttl (mert a script újra lefut, mielőtt a jelszó törlődne a cache-ből). Viszont kényelmesebb lenne, ha nem kérné be a jelszót, szóval néznem kell valami keyring megoldást (most nincs semmi).
De ha tudtok egyszerű megoldást, amihez nem kell extra csomag, szívesen veszem.
-
spammer
veterán
Van egy shell scriptem, amiben decryptelek (gpg2-vel) egy gpg fájlt. Amíg manuálisan nyomom terminálból, addig működik is, pinentry ablak felugrik, beírom a jelszót, öröm bódottá.
Csakhogy Cronból futtatva a scriptet nem kéri be a jelszót. A script lefut (direkt echoztam egy fájlba a végén az időpontot), csak mivel nem kér jelszót, pont a lényeg nem működik. Guglizok, de valahogy nem sikerült megtalálnom a megoldást, hogy Cronból futtatva is menjen gpg jelszókérés (pinentry ablak).
szerk: az mondjuk működik, hogy egyszer manuálisan belövöm, beírom a jelszót, beállítom a gpg-agent-nek a cache-t valami nagyra, és akkor elvileg utána már a cronból is tud futni, csak ahhoz mindig manuálisan el kell indítani először, az meg nem nyerő.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #22557 üzenetére
Igen, egy tökéletes világban.
Sajnos ennél alapvetőbb problémák fordulnak elő a telepítések során, úgy hogy nekünk kell előre gondolkodnunk. A múltkor azért kellett görcsölni, mert a külsős telepítők egy része még XP-t használ, ami az egyik eszközünk minden bedugásakor rögtön új eszközhöz drivert telepíteni állt neki ami eltart minden esetben 10 percig, miközben bármelyik újabb Windows ezt már nem csinálja. Mondhatjuk mi, hogy mi legyen a gépükön, de ettől még nem fog megtörténni...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #22556 üzenetére
a helyes eljárás az, hogyha a programodnak szüksége van erre a csomagra, akkor a telepítő dependel rá és akkor telepítéskor fel fogja húzni maga mellé.
tehát nem az a jó megoldás, hogy barkácsolunk, meg nem az, hogy így fut meg úgy fut, hanem az, hogy előírjuk, hogy legyen ott és kész.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #22555 üzenetére
A másik lehetőség az, hogy csak az sql-t nem igénylő részei fognak futni, ha a telepítéskor nincs net...
Amúgy van a postgresből standalone telepíthető verzió Linuxra, ha az megcsinálja ezt a linkelést akkor nem is kell vele szívni ilyen esetben. Ezt majd még kivizsgálom.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #22554 üzenetére
"Mondjuk rájöttem, hogy egyszerűbb lesz mellécsomagolni a megfelelő helyre mutató linket a készülő .deb fájlba": majd ha valaki postgres-t upgradel, akkor a te programod meg linked hibás lesz.
ne kavarjunk bele más csomagok dolgába.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
És kovaax.
Köszönöm, valamennyire világos. Mondjuk rájöttem, hogy egyszerűbb lesz mellécsomagolni a megfelelő helyre mutató linket a készülő .deb fájlba, mint a find-el vagy máshogy létrehozni. A libpq-dev csomag is csak ennyit csinál, de ha lehet akkor azt nem keverném bele a dologba a sok függősége miatt.
Úgy nézem, hogy a libpq.so -ból van egy libpq.so.5 nevű link is, ami az aktuláis libpq.so.5.xyz verzióra mutat, így nekem simán jó lehet egy libpq.so => libpq.so.5 link is.Ezek a hülyeségek azért kellenek, hogy ott is tudjam elérni a libpq.so-n kersztül a postgres adatbázist, ahol nincs internet és minden csomagból kerül telepítésre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #22550 üzenetére
persze, hogy nem ad ki semmit, ha a hibaüzeneteket elirányítod a devnullba, mielőtt kiírhatna bármit is
másrészt tudtommal nem kell a {}-t védeni, tehát nem kell a \.
harmadrészt ha rossz sorrendbe írod a \-t és a {-t, akkor ez lesz, hogy nem látod
a logikus az lehetne, hogy \{\}, de te a } utáni szóközt védted le, így azt a shell nem veszi paraméter delimiternek. ezért a {\}szóköz\; -t egy paraméternek veszi, így a find hibásan kapja meg a -exec paraméterezését.nálam:
~$ find /usr/ -name 'libpq.so.5' -exec ls -l {} \;
lrwxrwxrwx 1 root root 12 jún 3 18:30 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libpq.so.5 -> libpq.so.5.7Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
N0zer0
senior tag
válasz spammer #22547 üzenetére
Igen, a vim-nek ez a hátránya, hogy amerikai angol billentyűzetkiosztáshoz találták ki, hogy a melyik gomb milyen parancs legyen. Magyar billentyűzethez át kell szabni, hogy az ékezetes betűkre csinálja azt, amit az amerikai billentyűzet megfelelő gombjaira.
A vim-nek pont az a lényege, hogy gépíró módban, vakon, csak a billentyűzettel dolgozzunk, és az egérhez ne nyúljunk hozzá egyáltalán. Aki pl. nem tud gépírni, néznie kell a gombokat, nem érdemes vim-et használnia addig, míg meg nem tanul gépírni. Érdemes megtanulni, mert a gépírás nem csak munkához, de fórumozáskor, e-mailezéskor, chateléskor is nagyon hasznos, és gépírva nem fárad el az ember úgy a gép előtt, mint anélkül. A gépírás nem a sebességről szól, hanem a figyelem pihentetéséről. Aki nem gépír, annak a szeme állandóan cikázik a képernyő és a billentyűzet között, és ez a cikázás több óra gépelés után mocskosul lefárassza az idegrendszert, míg egy gépírónak egyáltalán nem kell néznie a billentyűzetet, végig nézheti csak a képernyőt, sőt, még az utóbbit sem kell feltétlenül néznie, akár a szemét is lecsukhajta, pihentetheti gépelés közben, és így sok órás gép előtti műszak után sokkal pihentebben kel fel az ember a gép mellől, mint egy gépírni nem tudó kolléga. Egyszerűen megéri megtanulni, vannak rá ingyenes oktatóweboldalak és szoftverek. Igaz eleinte nehéznek tűnik, de pár hét alatt bele lehet jönni, bőven megtérül a befektetett idő.
A gépírás nálam megvan már évek óta, de a vim-re átállós projekt már másfél éve áll, próbálkozgattam vele, de aztán idő nem volt rá, mostanában pedig alig vagyok gépnél, így nem tudni, hogy mikor kerül rá sor. Addig meg, mikor gépezek, akkor Kate KDE-vel szövegszerkesztek (vagy ha nyomtatandó dokuemtum kell, akkor TeXworks+XeTeX-et használok). Ha meg konzolból, terminálból kell valami gyors, akkor nano, mcedit vagy terminálbemenet átirányítása fájlba (Ctrl+Z a végén). Ha esetleg sikerül beszerezni egy régi, olcsó netbookot, akkor talán előveszem újra a vim-es projektet. Talán akkor az Archra átállás is meglesz, mert minden megvan ahhoz is, megy a telepítés, meg a LUKS LVM-ezés, virtuális gépek kigyakoroltam, csak élesben nem küldtem még sosem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudom a find kimenetét rögtön felhasználni link kreálására?
Ez működik: find /usr/ -name 'libpq.so.5' 2>/dev/null, megtalálja a fájlt. Neten néztem az exec-es, paraméter kiíratást, de ez már nem ad ki semmit: find /usr/ -name 'libpq.so.5' 2>/dev/null -exec ls -l {\}\ \;
Szóval a link kreálásra már nem mentem rá... Ugyanabba a könyvtárba kellene létrehozni a linket ugyanazon a néven .5 nélkül.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Apollyon
Korrektor
válasz spammer #22534 üzenetére
Rendben, csak ezzel a sok konfiggal nem tűnik egyszerű esetnek. Persze az is jó ha nem csinál meg mindent helyettem.)
Én is ránézek, mert kezdek áttérni IM-ről az emailre, és rántom magammal az ismerősöket is ;D(#22535) bambano: Arra valóban jó, de otthon szinte mindenki használ grafikus felületet már.)
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
OddMan
őstag
F34R: hogy vagy megelégedve az XFS-el, látom egy ideje már használod? Mostanában én is azon töröm a fejemet, hogy ext4 vagy xfs legyen az új fájlszerverem fájlrendszere? Nekem a megbízhatóság és stabilitás lenne a legfontosabb és csak másodlagos szempont a sebesség. A rendszer alapja egy szoftveres raid5 tömb lesz, amire megy majd a fájlrendszer.
Ha valaki másnak is van tapasztalata XFS-el, akkor az nyugodtan adhat ám tanácsot. Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Egyszerűbb dolgokra elég a nano is persze.
Amúgy nálam ez: CapsLock : x (Esc a Caps-re bindelve) vagy lehetne persze ZZ is. De mivel berögzült már a folyamatos normal módba váltás (ahogyan azt kell), így elég gyors a :x (vagy :w legtöbbször), ráadásul így bal kéz - jobb kéz dolgozik párhuzamosan (és lényegében egy sorban HU kiosztásnál). A Ctrl-hoz jobban le kell nyúlni. Mondjuk nekem sem tökéletes még, főleg nem HU kiosztással, de muszáj a HU, mert fórumnál, levélnél kell ékezet, váltogatni meg nem akarok HU és EN között, mert akkor csak kavarodás lesz belőle. Ismerősömnek van egy jó kis Thinkpadje, pöcökegérrel, így lényegében folyamatosan a "home row"-n van a keze, úgy kicsit könnyebb navigálni is, ha "egerezni" kell.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ki lehet valahonnan találni, hogy a kernel által felsorolt processzorok közül melyek azok a párok, amik egy magon ht-val mennek?
-
bambano
titán
-
veterán
Van egy Debian 8.0 alapú webszerverem. Ezen szeretnék napi mentést készíteni adott mappa tartalmáról.
Csináltam is egy backup.sh nevű állományt, ami le is fut minden nap egyszer, viszont egy 45 byte méretű állományt készít mindössze. Ha SSH-n futtatom le, akkor gond nélkül végrehajtja ugyanazt a parancsot, és ebben az esetben 240 MB lesz a mentésem mérete.
A kérdés, hogy miért nem futtatja le jól a backup.sh-ban elhelyezett parancsot. Ez a backup.sh tartalma:
#!/bin/sh
tar -zcvf /var/www/clients/backup/wpfiles-backup/$(date +%Y%m%d-%H%M%S).tar.gz /var/www/clients/web/
Sok HDD egyben, olcsón ---> https://hardverapro.hu/apro/sata_hdd-k_2_5_es_3_5/hsz_1-50.html
-
spammer
veterán
válasz Apollyon #22533 üzenetére
Ez a kliens teljesen kiforrott, kernel developerek is használják (pl.: Greg Kroah-Hartman) és nagyon sok power user is, mert rohadt jól belőhető. Az alap config relatíve
gyorsanrövid időn belül megvan, csak ha az ember személyre akarja szabni minél jobban (makrók, szkriptek, színek, vim környezetbe ágyazás), akkor el lehet vele tökölni rendesen. De ha kész lesz, akkor szó szerint akár 1 gombnyomással is el tudom e-mailezni mondjuk az adott webpage linkjét valakinek, ha úgy tetszik. A leveleket Vimmel tudom írni, ami szintén előny, mert ugye a Vim is eleve szarrá konfigolható, tehát olyan kényelmes lesz, ahogyan nekem tetszik.A képeket a mellékleteknél sorolja fel (amit külön oldalon lehet listázni). Ha meg akarom nézni, egy gombnyomás és a beállított képnézegetőmmel tudom nézni (/tmp alá tölti addig). Pdf, audio, video stb. dettó, a beállított programommal nézhető. A html mellékleteket/formázást pedig vagy GUI browserben (Firefox) vagy akár terminálos böngészőben (lynx, w3m) is meg lehet nyitni. Ha le akarok menteni valamit, az is egy gombnyomás. Lehet, hogy a képeket direktbe is meg tudja jeleníteni, még nem volt időm utánajárni. hiszen a terminál képes rá (urxvt+w3m imgdisplay). A Ranger-ben (file manager) például van kép előnézetem, szóval nem lehetetlen ez sem.
A mutt azért tetszik, mert sokat tud, kényelmesen használható (csak először jól be kell lőni, azzal van meló) és nem kér erőforrást, nincs fancy, nincs bloat, a tartalom és a funkcionalitás az első. És mivel Vim környezetbe ágyazom, kényelmes, hogy szinte minden fő programban hasonlóak a key bindjeim.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz spammer #22532 üzenetére
Te jó ég, nem valami kiforrott egy kliens, meg elég régen volt az utolsó verzió is.
Szerintem jobban járnál egy ThunderbirddelAmúgy a képeket hogy tudod megnyitni terminálban? – Mármint, gondolom sehogy, de amiben kép is van azt átrakja egy mappába?
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
spammer
veterán
válasz spammer #22531 üzenetére
Mutt Gmail labels lényegében megoldva (IMAP kapcsolattal), röviden az utókornak:
- header cache-t nem szabad beállítani a muttrc-ben / account config fájlban
- muttrc-ben az index formathoz hozzá kell adni ezt: %?y?(%y)?
- kell az X-GM-LABEL patch innen: sgeb/homebrew-mutt
- patchelni kell (duh! ):Én Arch alatt AUR-ból szedtem le a mutt-sidebar csomagot, PKGBUILD-hez hozzáadtam a source array-be a patch nevét (azonos könyvtárban a PKGBUILD-del), generáltam sha512sum-ot hozzá, azt is hozzáadtam. A prepare() funkcióhoz hozzáadtam a patch parancsot:
patch -Np1 -i "$srcdir"/mutt-1.5.23-gmail-labels.sgeb.v1.patch
Utána makepkg parancs, majd az elkészült csomagot felraktam a pacman-nel.
A patch lényege az, hogy Gmail label információkat a header x-label-be tolja, így meg tudja jeleníteni mindegyik mail mellett a listában, hogy milyen label tartozik hozzá (akárcsak a webes felület).
Mivel a minden label valójában egy folder, ezért a címkék hozzáadása/eltávolítása annyi, hogy a levelet a mutt copy parancsával bemásoljuk valamelyik label/folder alá, vagy onnan töröljük, de ez utóbbi esetben a save to INBOX módszerrel, így csak a label/folder alól törlődik, de az INBOX-ban érintetlenül marad. (Sima törlés esetén elvileg törlődik mindenhonnan, így az nem jó).
Még nem tökéletes, de túrom tovább, egyszer csak összeáll.
-
spammer
veterán
Jó ez a mutt, kihullik a hajam mire összekonfigolom rendesen magamnak, hogy épkézláb mailer legyen belőle. Ha netán egészen véletlenül valaki tudná, hogyan lehet Gmail címkéket (label) hozzáadni és törölni benne, az ne tartsa magában. Egyelőre még nem találtam működő megoldást, de ha van gyakorlati tapasztalata valakinek (működő), azt szívesen veszem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
kovaax
őstag
válasz CPT.Pirk #22528 üzenetére
Kipróbáltam egy dd if=/dev/akármi | gzip -9 > p.gz parancsot, csak a poén kedvéért. A 12 Gb-s particióból csinált egy 8 Gb méretű fájlt úgy, hogy 9 Gb adat van a partición. Szóval lehet érdemesebb fájl szinten menteni, nem pedig partició szinten.
-=- There's no place like /home -=-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mivel célszerű partíció backupot csinálni?
A Clonezilla a 40GB-s ext4 partíciót amin van mindössze 4.1GB adat, azt betömörítette 20 gigába. Én arra számítottam, hogy tömörítve kisebb lesz a kép, mint a használt adat mennyíség. - régebben ilyen módon backupoltam sok gigás SD kártyát.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
OddMan
őstag
válasz spammer #22526 üzenetére
nas szerverhez gondoltam, amin egy samba futna és semmi más. 3 sata port van az alaplapon, amin lesznek a merevlemezek összefogva raid5-be. Persze úgy is megcsinálhatom, hogy az egyik partíció elejére csinálok egy 10GB-os rendszer partíciót, csak ebben az esetben a többi lemezen is elveszik majd 10-10GB, ami összesen már 30GB. Na és persze kell még efi és swap partíció is, ami szintén el fog foglalni még egy kevés helyet. Szóval ha van más mód, akkor nem áldoznám be ezt a kb. 30GB-ot.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz OddMan #22525 üzenetére
Próbáld ki és oszd meg a tapasztalataidat. Pendrive-tól is függ, disztróról is, használattól is (milyen programok, milyen gyakran). De lényegében szerintem nem érdemes hosszabb távon számolni vele, sebességben sem hozná azt, hacsak nem valami jó minőségű usb3-as cucc.
-
OddMan
őstag
Szerintetek meddig bírná egy usb pendrive ha rendszerlemezként használnám? Tehát telepítenék rá egy linuxot és a linux a pendrive-ról olvasna, illetve arra írna. Ez mennyire lenne használható? Nagyon hamar tönkremenne a pendrive?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #22519 üzenetére
Rávilágítottatok a lényegre a csomagkészítéssel, igazatok van. Ráadásul nem is bonyolult a dolog.
Könnyen meg tudom csinálni a .deb csomagot, abból meg könnyen lehet .rpm-et csinálni. Ezeket meg azt hiszem a pacman is tudja használni, így kb. minden lehetséges terület le lenne fedve és akkor az indító hivatkozás is elkészülne magától.
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #22516 üzenetére
a bányásztörpék élete nem fenékig tejfel
oké, rendben, nem tetszik a csomaggyártós módszer. akkor te itt két perc alatt kitalálsz egy megoldást arra, hogy:
- hibátlanul fel tudja bárki telepíteni a programot
- hibátlanul bárki fel tudja telepíteni a program több verzióját egyszerre
- tud közöttük váltogatni
- hibátlanul el tudja távolítani bárki a feltelepített programot
- annak adott verzióját is
- és tud upgradelni normálisan?mert ha te mindezt megoldod, akkor csináltál egy n+1. csomagmenedzsert. ami felesleges.
a csomagmenedzsert nem azért találták ki, hogy az első telepítés egyszerű legyen, hanem azért, hogy a második az legyen. ne piszkoljunk bele a csomagmenedzser által felügyelt könyvtárakba.
-
spammer
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #22515 üzenetére
Oké, de akkor csinálnom kellene .deb és .rpm verziót is, mert nem tudom milyen disztró lesz ott. Meg esetleg arch alá packmanos csomagot is. Meg ezeknek mind külön telepítési szintaxisa van...
Ez így nekem nem tűnik különösebben járható útnak. Ennél gondolom egyszerűbb, ha shell scripttel csinálom meg. Szerintem abból lehetséges program bejegyzést hozzáadni az adott DE indító menüjéhez, bár ennek utána kell néznem.
-
bambano
titán
válasz CPT.Pirk #22514 üzenetére
"Linux alatt milyen megoldás van arra, hogy egy bináris fájlt és a hozzá kellő két .so library-t bemásolja a megfelelő helyre, majd a programot betegye az alkalmazások közé, mintha csomagkezelő telepítené?": ilyet nem csinálunk, úgyhogy remélem, minél nehezebb megoldani
csinálj csomagot a programból és rakja fel az eredeti csomagmenedzser.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linux alatt milyen megoldás van arra, hogy egy bináris fájlt és a hozzá kellő két .so library-t bemásolja a megfelelő helyre, majd a programot betegye az alkalmazások közé, mintha csomagkezelő telepítené? Valami olyasmi kellene, mint Windows alatt a nullsoft installer és társai.
Egy shell script valamennyire kézenfekvő lenne, de jobb lenne a majdani felhasználók miatt, ha next-next-finish jelleggel mindent megcsinálna a telepítő két kattintásra. Esetenként kvázi nulla PC ismerettel rendelkező egyéneknek is tudnia kellene megcsinálni a telepítést...
Valamint az sem lenne rossz, ha az adott felhasználót magától hozzá tudná adni a dialout csoporthoz, mert a programnak el kell érnie egy USB-s soros portot.
Tudtok erre megoldást?
-
bambano
titán
válasz #21078528 #22511 üzenetére
sok egyéb mellett azt a programot csapta fejbe, ami a programok betöltésért, összerakásáért és indításáért felelős.
ezzel azt érte el, hogy semmit nem lehetett már elindítani a gépen, ami futott, az futott tovább, de ezen túlmenően zéró.tehát hiába javasolod az mc-t, ha nincs, ami betöltse és elindítsa... ugyanezért nem megoldás a rescue mód sem, mert az sem indul el. csak az a megoldás, ha egy teljesen független, működő rendszerrel visszarakja a linkeket.
-
Ablakos
őstag
válasz #21078528 #22511 üzenetére
Nem az MC, még egy list parancs sem futott le
Jól elbaszarintottam este a rendszert. Először még nyugodtam keresgéltem a megoldást, mire észrevettem, hogy sorban leálltak a szolgáltatások. Két órát állt a péntek esti fórumozás, csetelés a hülyeségem miatt.
Ahogy bambano tagtárs írta, csak a live cd segített. Még a rescue módban sem indult el a centos. -
Ablakos
őstag
Figyelmetlen voltam, letöröltem két simlinket a gyökérből.
lib -> usr/lib
lib64 -> usr/lib64Recovery nélkül vissza lehet ezeket tenni?
Ez a hibaüzenet:
[root@centos /]# ls -l lib /usr/lib
bash: /bin/ls: /lib64/ld-linux-x86-64.so.2: bad ELF interpreter: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár -
n00n
őstag
Sziasztok!
Dockerrel ismerkedem. DNS szervert szeretnék konténerben futtatni. A sameersbn/bind-ről szedem le a konténert amit az alábbi paranccsal futtatok:
docker run -d --name=dnsserver --dns=127.0.0.1 --publish=53:53/udp --publish=53:53/tcp --publish=10000:10000 --volume=/srv/docker/bind:/data --env='ROOT_PASSWORD=123123' --restart=always sameersbn/bind:latest
Egy másik szerveren szintén adott ugyanaz a konfig, ott is ezt a konténert futtatom.
A zónák transfer-je viszont nem működik és nem találok semmi logot a konténerben ami segíteni.
MASTER named.con.local:
zone "proba.intra" {
type master;
file "/var/lib/bind/proba.intra.hosts";
allow-transfer {
192.168.0.5;
};
notify yes;
allow-update {
192.168.0.5;
};
allow-query {
192.168.0.5;
};
also-notify {
192.168.0.5;
};
};MASTER named.conf.options:
dnssec-validation auto;
auth-nxdomain no; # conform to RFC1035
listen-on port 53 { any; };
allow-transfer {
};
allow-query {
};
also-notify {
};SLAVE named.conf.local:
zone "proba.intra" {
type slave;
masters {
192.168.0.10;
};
file "/var/lib/bind/proba.intra.hosts";
allow-transfer {
192.168.0.5;
};
allow-query {
192.168.0.5;
};
};SLAVE named.conf.options:
dnssec-validation auto;
auth-nxdomain no; # conform to RFC1035
listen-on-v6 { any; };
allow-transfer {
};
allow-query {
any;
};
also-notify {
};Létrehozok egy új dolgot a master-nél és nem viszi át. Ötlet?
-
_Dumber_
őstag
Van ötletetek, hogy wifi AP-t hogyan tudok létrehozni debianon (vagy máson) hostapd nélkül? Milyen más hotspot programok léteznek?
Úgy tűnik nem teljesen kompatibilis a hostapd a wifi kártyával. A kártyacsere nem opció, mivel beépített (Banana R1)
[ Szerkesztve ]
-
Penty
tag
Hétvégén egy "kellemes" meglepetés ért, mikor bekapcsoltam a laptopomat: Beírtam a merevlemez titkosítás feloldásához szükséges jelszót, majd... nem indult el a rendszer, mert "No key availabe with this pass pharse" szöveg fogadott, más egyéb számomra értelmezhetetlen szöveg társaságában.
Találkozott valaki már ilyesmivel?
Sikerült ugyan azóta megnyitnom a merevlemezt egy live cd alól (némi neten való kutakodás után) és sikerült kimentenem a /home mappában lévő dolgaimat, de kénytelen voltam újrahúzni a rendszert, majd visszamásolni a mentésből a dolgokat.
Azóta is talány számomra, hogy mi okozta ezt a dolgot. Megsérülhetett valami fájl? Az előzménye annyi volt a dolognak, hogy pár perccel korábban, mikor beindítottam a gépet elég lassan indult el, és mikor el is indult elég nehézkesen, lassan működött. Gondoltam újraindítom a rendszert, hátha attól megjavul, de aztán ez lett belőle, amit fentebb leírtam. -
Badb0y
addikt
Lenne egy masik kerdesem is:
Lehet valahogy monitorozni postscript szerveren, hogy a levelek elmentek-e vagy sem ?
Amit meg kellene oldani, a support csapat legyen figyelmeztetve, ha a level nem erkezett meg vagy kesik. Be lehet ezt valahogy allitani ?
Olyan megoldast tudnek, hogy maillogot szurom, es crontabbol futna, meg talan azt is, amit megnezett mar egyszer, ne vizsgalja meg egyszer, de nem lehetne ezt valahogy a postscriptben beallitani ?Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
-
Badb0y
addikt
Elnezest az ekezetek miatt, de csak ilyen bill van jelenleg es nem allitanam at.
Egy kritikus rendszeren van problema. Sajnos nem talaltam semmi megoldast se guglin se itt egyelore, igy az okosabbakhoz fordulnek.
Adott egy 10.*.*.* halozaton beluli DNS server (lehet ennek specko beallitas kell, de nem ertek hozza) esxi kornyezetben (ha jol emlekszem 5.0.0). Az esxi-n van 6 virtualis gep.
Amikor pingelem a dns szervert sajnos 7-20%-os loss van. Reportban az volt, hogy az ntp sync nem mukodik, de amikor egy ntpdatet kerek termeszetesen szinkronizal, de a network hiba miatt van valoszinuleg kieses.
Ha a szerverrol kifele pingelek akkor is van packet loss.
Az erdekes es amiert a kulsos halozatot kizarnam az az, hogy a tobbi szerver ami az esxi hoszton van, ott nincs loss. Csak ezen, es mindegyik szerver ugyanazt a virtualis halokartyat hasznalja.--- 10.xxx ping statistics ---
143 packets transmitted, 115 received, +1 duplicates, 19% packet loss, time 142714ms
--- 10.xxx ping statistics ---
292 packets transmitted, 259 received, 11% packet loss, time 291891ms
359 packets transmitted, 353 received, 1% packet loss, time 358619ms
208 packets transmitted, 192 received, 7% packet loss, time 207572msEz a bonding kimenete:
Ethernet Channel Bonding Driver: v3.6.0 (September 26, 2009)
Bonding Mode: load balancing (round-robin)
MII Status: up
MII Polling Interval (ms): 100
Up Delay (ms): 0
Down Delay (ms): 0Slave Interface: eth0
Speed: 10000 Mbps
Duplex: full
Link Failure Count: 0
Permanent HW addr: xxx
Slave queue ID: 0Slave Interface: eth1
Speed: 10000 Mbps
Duplex: full
Link Failure Count: 0
Permanent HW addr: xxx
Slave queue ID: 0Halokartyak ethtool-lal:
Settings for eth0:
Supported ports: [ TP ]
Supported link modes: 1000baseT/Full
10000baseT/Full
Supports auto-negotiation: No
Advertised link modes: Not reported
Advertised pause frame use: No
Advertised auto-negotiation: No
Speed: 10000Mb/s
Duplex: Full
Port: Twisted Pair
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: off
MDI-X: Unknown
Supports Wake-on: uag
Wake-on: d
Link detected: yes
Settings for eth1:
Supported ports: [ TP ]
Supported link modes: 1000baseT/Full
10000baseT/Full
Supports auto-negotiation: No
Advertised link modes: Not reported
Advertised pause frame use: No
Advertised auto-negotiation: No
Speed: 10000Mb/s
Duplex: Full
Port: Twisted Pair
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: off
MDI-X: Unknown
Supports Wake-on: uag
Wake-on: d
Link detected: yesIfconfgiban nincs packet drop se loss.
bond0 Link encap:Ethernet HWaddr xxx
inet addr:xxx Bcast:xxx Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MASTER MULTICAST MTU:9000 Metric:1
RX packets:10442912 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:9857267 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:955549069 (911.2 MiB) TX bytes:1832480331 (1.7 GiB)eth0 Link encap:Ethernet HWaddr xxx
UP BROADCAST RUNNING SLAVE MULTICAST MTU:9000 Metric:1
RX packets:5145178 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4928845 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:467937228 (446.2 MiB) TX bytes:917400995 (874.9 MiB)eth1 Link encap:Ethernet HWaddr xxx
UP BROADCAST RUNNING SLAVE MULTICAST MTU:9000 Metric:1
RX packets:5297734 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4928422 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:487611841 (465.0 MiB) TX bytes:915079336 (872.6 MiB)lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:971699 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:971699 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:144219724 (137.5 MiB) TX bytes:144219724 (137.5 MiB)Ha elinditok egy tcpdumpot a serveren az is 0 errort ir:
1886 packets captured
1886 packets received by filter
0 packets dropped by kernelA logokban net problema nem igen van, promiscious mode valtasos dolgok vannak csak.
Amit talaltam ebben a temaban:
Ehhez annyira nem ertek, igy ha valaki megnezne, hogy ez megoldas lehet-e megkoszonnem.
http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=2039495Illetve ezt neztem meg:
http://www.cyberciti.biz/faq/linux-tcp-tuning/De ehhez sem sokat ertenek, nem tudom mindegyik kellene-e, vagy csak 1-2 ...
Koszonom SOS helpet.
szerk:
LACP rate nincs beallitva okozhat ilyet ?[ Szerkesztve ]
Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Linux kezdőknek
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Kikapcsolva is megtalálható a OnePlus 13
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Tőzsde és gazdaság
- Robotporszívók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Újévi kedvező ár!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest