- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanchez638
addikt
Szép napot, kicsit már össze kavarodtam a linux disztrók között. Lubuntu 14-es, hogyan tudom átírni a fstab-ot? Nincs jogom ugye. Ki kellene vennem pár sort, ami a régi mountoknál megmaradt.
Számom az adatlapomon.
-
Santosh
tag
válasz Jester01 #22889 üzenetére
Jester01, melyik file-ba kellene beírnom, amiket írtál?
/etc/nginx/sites-available/default file-om nem létezik, azt hozzam létre a lenti tartalommal?Majd utána annyi, hogy elindítom (vagy újraindítom az nginx-et), és beállítom a http://localhost:8080 -ot az /etc/apt/apt.conf file-ban a proxy-nak?
Köszi!
-
nixx-21
őstag
válasz bambano #22896 üzenetére
Ezt sikerült megtalálni előtte is, ha jól értelmezem akkor a "$IF1" helyett azt kell beírjam, hogy eth0 ?
persze, nagyon szívesen neki állnék, de kerülni akarom az újratelepítés, felesleges visszakonfigolást, ezért kérdeztem itt, hátha valaki már csinált ehhez hasonlót, akivel esetleg PM-ben megbeszélve (esetleg Teamviewer vagy mobil-on egyeztetve) összehozni a dologot
update: vagy akár itt, kicsit szájbarágósan, ha később valaki rátalál meg tudja szintén csinálni
[ Szerkesztve ]
Ati VGA tulajok baráti klubja topik. Dєsιɢnєd ву Λρρʟє ιn Cαʟιғoяnια.(*) powered by: Nvidia
-
nixx-21
őstag
válasz bambano #22893 üzenetére
van valamilyen route vagy iptable mód (előre is elnézést ha hülyeség) amivel mindkét internetet tudnám használni?
két külön porton jönnek,
Eth0 - Telekom
Eth1 - DIGI - ebből lesz ugye a ppp0update: esetleg HAProxy? csak ez is egy olyan dolog, hogy egyedül neki ugrani segítség nélkül szerintem csak több kárt okozok mint hasznot
[ Szerkesztve ]
Ati VGA tulajok baráti klubja topik. Dєsιɢnєd ву Λρρʟє ιn Cαʟιғoяnια.(*) powered by: Nvidia
-
bambano
titán
válasz nixx-21 #22887 üzenetére
"Legfontosabb szempont a szerver redundáns internetének kialakítása, hogy szolgáltató kiesés estén ne legyen kimaradás, jelenleg azonban vagy az eth0-t használom (Telekom router által adott internet) vagy ppp0-t használom (Digi ONT által adott internet).": ebben az a gond, hogy mindkét kapcsolat be akarja állítani a default route-ot, ezért nem fog menni alap konfiggal egyszerre.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
brickm
őstag
Sziasztok!
A következő lenne a problémám:
Ubuntu 15.10-es szervert futtatok, telepítettem a 'vsftpd'-t.
Amiket csináltam ezután:
anonymous_enable=Yes
mkdir /home/ubuntu/ftp
usermod -d /home/ubuntu/ftp ftpNA eddig oké a dolog, a 21-es porton az ubuntu felhazsnáló be tud jelentkezni, DE root ig vissza tud lépdelni szépen, és listázni. Erre találtam ubuntu fórumon olyat, hogy
chroot_local_user=YES
chroot_list_enable=YES
chroot_list_file=/etc/vsftpd.chroot_listDe ha ezeket bekapcsolom akkor meg nem tudok kapcsolódni. Keresgéltem eziránt dolgokat, és nemigazán jutottam egyről a kettőre. Szeretném ha az ubuntu csak a saját home directoriját tudná kezelni.
-
Jester01
veterán
válasz Santosh #22888 üzenetére
Felraksz egy nginx-et, majd konfigurálsz benne egy lokális siteot ami továbbdobja a kérést a szervernek:
server {
listen 8080;
server_name localhost;
location / {
proxy_pass http://ahol/a/proxy/van
proxy_set_header Authorization "Basic ide_kell_a_base64";
}
}A base64-et a user:pass formából kell előállítani, pl. ezzel az online eszközzel.
Ezután a proxynak már a http://localhost:8080 adható meg, jelszó nélkül.
Jester
-
nixx-21
őstag
Szervusztok!
Ebbe a topikba lettem irányítva másolnám is a felmerült problémát remélem sikerül megoldást találnunk rá:
"Üdvözletem!
viszonylag friss linux felhasználó vagyok, de eléggé sikerült beleásnom magam a dolgoba, helyzet a következő:
Adott 2 internetszolgáltató:-Telekom 120/10
-Digi 1000/200Adott egy Debian alapú szerver, több funkcióval, Plex, Apache miegymás.
Amire viszont nem sikerült rájönnöm, hogy miként fogom tudni kikerülni az, hogy Load balancing routert kelljen venni a két internet egy idejű használatához.Elméletileg van rá mód, jóbarátom google ezt a megoldást dobta ki viszont ez is máshogy közelíti meg de talán ez hasonlít legjobban a kívánt állapothoz, ami az alábbi módon nézne ki:
Legfontosabb szempont a szerver redundáns internetének kialakítása, hogy szolgáltató kiesés estén ne legyen kimaradás, jelenleg azonban vagy az eth0-t használom (Telekom router által adott internet) vagy ppp0-t használom (Digi ONT által adott internet).Amint felmegyek a DIGI pppoe-re a telekomos netet képtelen kezelni, pedig LAN-on keresztül nyugodtan tudok benne kutatni. A közös használata lenne ugye a cél de, ha az otthoni hálozatra is tovább lenne küldve a DIGI-s net az maga lenne a tökély, ez eméletileg csak routing, azonban napok óta kutatom a megoldást és már nem látok tisztán
Ha valaki tudna segíteni az ügyben, hálás lennék "Ati VGA tulajok baráti klubja topik. Dєsιɢnєd ву Λρρʟє ιn Cαʟιғoяnια.(*) powered by: Nvidia
-
bambano
titán
válasz Santosh #22882 üzenetére
tcpdumpot eléggé verbose módra kapcsolva és közben apt-get updatelve látnod kellene a http headerekben az auth stringet vagy ami maradt belőle.
még annyit, hogy az ms már egy ideje nem engedi a cleartext jelszót semmire, tehát lehet, hogy ntlm vagy valami hasonló is kellene bele.
-
Jester01
veterán
Ha minden kötél szakad és gyors megoldás kell, akkor futtass lokálisan egy web szervert (pl. nginx) ami simán csak továbbítja a kérést. Legalábbis ha basic authentication van.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
-
Santosh
tag
válasz bambano #22874 üzenetére
Nagyon köszönöm a választ!
Elkészítettem az /etc/apt/apt.conf file-t olyan módon, ahogy írtad, és ilyeneket ír, mikor beírom, hogy sudo apt-get update:
407 Proxy Authentication Required ( Forefront TMG requires authorization to fulfill the request. Access to the Web Proxy filter is denied. ) Hiba http://archive.ubuntu.com trusty/universe i386 Packages
Sikertelen letöltés.Az /etc/environment -be is kellene írnom valamit? Próbáltam már, de eddig nem jártam sikerrel, bár lehet, hogy nem jót írok bele, mert több-féle verziót is találtam abból a neten.
Más valamit még be kellene állítani?
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Van egy nagy problémám, fontos lenne megoldanom. Nem megy a céges proxy-ra csatlakozás egy helyi hálózaton lévő linuxos számítógéppel. Ubuntu. 14.04-et használok, de próbáltam már Linux Mint 17.2-n is, ugyanez a hiba. Muszáj Ubuntu alapú linuxot használnom egyéb okok miatt.
Autentikációt kíván meg a proxy csatlakozásom, és a user name tartalmaz @-ot: @cégnév.com
Firefox-ba be tudom állítani a proxy-t, szépen működik is, ott csak a @cégnév.com formás user névvel működik a proxy.
Az /etc/apt/apt.conf -ot szerkesztettem a következő formában:
Acquire::http::proxy "http://username:password@proxyserver:port/";
Acquire::https::proxy "https://username:password@proxyserver:port/";
Acquire::socks::proxy "socks://username:password@proxyserver:port/";A usernameben lévő @ gondot okoz a konfig file-ban. A username helyére próbáltam már @ helyett a következőket: %40, \@, illetve próbáltam a @ utáni részt domainbe írni így:
Acquire::http::proxy "http://[cégnév.com\]username(@ és a cégnév.com nélkül):password@proxyserver:port/";Az /etc/environment-et is szerkesztettem, nem tudom, hogy az mennyire fontos.
Egyébként letöltöttem (kézzel) a synaptic-ot, ott beállítom a proxy-t felhasználónévvel, jelszóval együtt, de ott sem működik. Viszont böngészőből továbbra is szépen megy!
Mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Van nékem egy ARM debian-os kisgépem.
Annó 2GB-s kártyára telepítettem, majd átköltöztettem egy 8GB-sre.
Jelenleg így néz ki:[root@lamobo]/home/dumber # df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
rootfs 7.3G 5.6G 1.3G 82% /
/dev/root 7.3G 5.6G 1.3G 82% /
devtmpfs 493M 0 493M 0% /dev
tmpfs 128M 256K 128M 1% /run
tmpfs 5.0M 0 5.0M 0% /run/lock
tmpfs 128M 0 128M 0% /run/shm
/dev/sda1 917G 442G 429G 51% /home
tmpfs 1.0G 0 1.0G 0% /tmpA sda1 egy külön WD red.Mi az istentől hízhatott meg ennyire a kiskártya helyfoglalása? Hogy tudom kideríteni?
(Logokat néztem.. azok nem túl nagyok.. SWAP sem..)
Annó a 2GB-sről is azért telepítettem nagyobbra, mert tele lett....Vissza az egész.. csak a logok voltak ekkorák..
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
SSH tunnel-lel akadt problémám.
Arra használom az SSH tunnel-t, hogy socks proxy-t beállítva a böngészőben a tunnel-en keresztül menjen minden böngészési adatforgalom. Eddig egy OpenWRT-t futtató router-re SSH-ztam ennek céljából, és működött is tökéletesen. Most egy AsusWRT Merlin-t futtató router-rel csinálnám ugyanezt. Alapvetően működik is, kivéve a https oldalakat. Azokra csak ennyit ír a böngésző:
"A biztonságos kapcsolat sikertelen
A kiszolgálóhoz való kapcsolat alaphelyzetbe állt az oldal letöltése közben.
A megtekinteni kívánt oldal nem jeleníthető meg, mert a kapott adatok hitelessége nem ellenőrizhető.
Lépjen kapcsolatba a webhely üzemeltetőjével, és értesítse a problémáról."Nem tudom mire vélni a dolgot, így ha bárkinek bármi ötlete, akkor előre is köszönöm!
(Az SSH tunnel ill. proxy beállítások nem változtak. Csak a használt eszköz ill. oprendszer.)
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
félisten
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
Pfsense (FreeBSD) alatt akadt egy olyan problémám, hogy a létrehozott samba csoport újraindításkor törlődik. Van valami korrektebb megoldás, mint, hogy egy scriptet futtatok indításkor, és ezzel mindig újra létrehozom a csoportot, majd a felhasználókat hozzáadatom?
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
bambano
titán
wikipedia szerint amit a linux csinál raidtíz néven, az nem raid10.
szerintem jó a szoftveres raid, erre majd akkor jössz rá, mikor egy proprietary raid kártya mögül ki akarsz venni egy diszket én jártam így múlt szilveszterkor, a klasszikus kamionos tankolós vicc jusson eszedbe
(szomszéd kútnál kamionos tankolt 400 liter 95-ös benzint, én meg új kifejezéseket tanultam...)szerintem mostanában már azt legózol össze mdadm-mel, amit akarsz. régebben finnyás volt a kernel egy-két dologra, de tudtommal azt már kinevelték belőle.
hálózaton másolásra gyors módszerek:
1. kibogarászod, hogy hogyan tud az ssh titkosítás nélkül kapcsolódni (hogy ne tekerje a procit a titkosítás, mert lassú lesz)
2. beállítod a másolás idejére az rsh-t, de ezt tényleg csak addig, mert akkora lyukat üt a biztonságba, mint 5 focistadion a költségvetésbeha ezek megvannak, akkor vagy rsync ssh fölött, vagy rsh és tar, vagy felrakod az rsync-et a saját szerverével daemonnak és rsync protokollon.
további lehetőség: nfs szerveren kiajánlod a fájlrendszert és sima másolás.
az rsync annyiból jobb, hogyha félbehagyod reggel, azzal sima ügy folytatni.
-
nagyúr
Sziaaztok. OMV-t használok nasnak és szeretném megtudni, hogy hogyan ellenőrizhető(állítható) hogy a red vinyót lekapcsolha-e? Szinte mindig van rajta forgalom, így józan paraszti ésszel gondolom sosem kapcsolja le, de szeretném elkerülni, hogy mindig állítgassa a fejet, hogy ha mégsincs rajta forgalom.
-
Lenry
félisten
így néz ki egy tömböm, de én ebből meg nem mondom, hogy ez most 10 vagy 01
lenry@RenderServer ~ $ sudo mdadm -D /dev/md14
/dev/md14:
Version : 0.90
Creation Time : Thu May 31 00:09:39 2012
Raid Level : raid10
Array Size : 935581696 (892.24 GiB 958.04 GB)
Used Dev Size : 467790848 (446.12 GiB 479.02 GB)
Raid Devices : 4
Total Devices : 4
Preferred Minor : 14
Persistence : Superblock is persistent
Update Time : Wed Oct 28 22:08:35 2015
State : clean
Active Devices : 4
Working Devices : 4
Failed Devices : 0
Spare Devices : 0
Layout : near=2
Chunk Size : 512K
UUID : c75a77f2:61bd361b:acbe0d84:da5d2a97 (local to host RenderServer)
Events : 0.200651
Number Major Minor RaidDevice State
0 8 4 0 active sync set-A /dev/sda4
1 8 36 1 active sync set-B /dev/sdc4
2 8 20 2 active sync set-A /dev/sdb4
3 8 52 3 active sync set-B /dev/sdd4Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Lenry
félisten
válasz bambano #22854 üzenetére
a sorrend a kérdés.
ezt értem, de nálam ez egyetlen lépés volt. azt mondtam az mdadm-nek, hogy itt ez a négy diszk, csinálj belőle RAID10-et. csinált.de elgondolkodtatott, amit írtál, úgyhogy kicsit módosítok a tervemen.
van elég elfekvő alkatrészem, összelegózok belőle egy második gépet, megcsinálom, ahogy mondtad és átmásolom hálózaton, éjszakánként végülis ráér.két kérdésem maradt: szoftveres RAID marad, szegény ember főzzel víz vagy mi...
- mdadm-ben megtehetem azt, hogy első lépésben létrehozom a RAID1 köteteket: sda1+sdb1=md1 és sdc1+sdd1=md2, majd ezt a két kötetet össze tudom RAID0-ban md1+md2=md3-á vonni? csak azért kérdem, hogy tuti jól értelmezem-e a gyakorlati megvalósítását a dolognak...
- mi a leggyorsabb módja a hálózaton történő átmásolásnak? vegyük figyelembe, hogy közel 9millió apró fájlról van szó, jó lenne, ha egyetlen éjszaka alatt le lehetne zavarni. gondolom nem a Samba lesz a megoldás...Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
bambano
titán
a sorrend a kérdés. ha a natív diszkekből párosával raid1-eket csinálsz, majd a raid1-ekbet fűzöd össze egy raid0-ba, az nem ugyanaz, mintha a diszkek feléből raid0-t csinálsz, és a két raid0-t fűzöd össze egy raid1-be.
ha ezt pl. tíz diszkből csinálnád, akkor az általad írt módszerrel lenne két darab, öt diszkes raid0, amiből lenne egy darab raid1, és peches esetben két diszk pusztulása elvinné az egész kötetet a lecsóba.
az általam leírt módszerrel meg lenne öt pár diszkből 5 darab raid1, amiből lenne egy darab raid 0. ez szerencsés esetben akár 5 diszk elpusztulását is túlélné.a nevekkel mindig bajban vagyok, hogy melyik a raid10 és melyika raid01
ha jól láttam, 4 darab 500-as vinyóról van szó, az 1T hasznos terület, az nem olyan sok sem hálózaton, sem úgy, hogy beraksz két új diszket a gépbe, megcsinálod rajta a két raid1-et féllábasan, majd abból a raid0-t, majd melléraksz két jól megválasztott példányt a régi diszkekből, és abból összerakod szintén féllábasan a régi raidet, és akkor lehet helyileg másolni. de olyat is csinálhatsz, hogy lemented a régi diszkekről a raw partíciót az újakra, a mentett fájlokból legózod össze a raidet, és utána onnan töltöd vissza a mentést, el fog férni.
-
Lenry
félisten
válasz bambano #22848 üzenetére
milyen kombóval jönne létre RAID10?
mitől RAID01 a mostani kialakítás? anno annyit mondtam az mdadmnek, hogy --create --level=10 (meg még pár paramétert), ebből én úgy gondolom, hogy RAID10 jött létre...
egyébként mitől jobb a 10, mint a 01?az átmásolást szeretném kerülni, nincs a gépben annyi SATA port, hogy minden szükséges meghajtót be tudjak kötni (hogy pontos legyek, egy szabad port sincs) és mivel cca 7 millió fájlról van szó, többségük pár kByte-os. megöregszek, ha ezt hálózaton kell átmásolnom
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz bambano #22849 üzenetére
Így van. Viszont felrakta a grub-ot egy live disztró alól úgy ahogy azt kell (követve a téma összefoglalóban írtakat) az SDA-ra, aztán újraindítás után ez a kép fogadta: [link] mi szerint nincs olyan uuid-s eszköz.
Most hogy valami megváltozott, vagy a bios csinálja a szívatást, azt nem tudom.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kkdesign #22842 üzenetére
Azt még tedd hozzá szerintem, hogy normális SDA-ra telepített grub esetében az újraindítást követően úgy néz ki, hogy megváltozik az eszközök azonosítója és ezért nem tud bootolni. Ebből következtettünk arra, hogy ezt valami bios bug okozhatja.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lenry
félisten
kivitelezhető-e a mai nagy ötletem?
adott egy mdadm-es RAID10 tömb, 4x500GB HDD-ből. a csavar, hogy anno úgy hoztam létre a partíciókat, hogy minden partíció megvan minden meghajtón és azokból állnak össze az md partíciók
(tehát sda1+sdb1+sdc1+sdd1=md1, sda2+sdb2+sdc2+sdd2=md2, stb)oly' módon bővíteném, hogy a vinyókat 1T-s darabokra cserélném. szépen, egyesével cserélem, átkopizom a partíciós táblát, az mdadm meg teszi a dolgát és a megfelelő biteket a helyükre legózza, majd megy a következő lemez.
ha mindez kész, megnövelem sdXY-kat és ha kész, akkor mdX-eket is.
jól gondoltam-e végig a dolgok menetét?
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
n00n
őstag
Off topik, de nem találtam rá jobb helyet, plusz elég valószínű, hogy haladók Linux szerverüzemeltetők már szembesültek a problémámmal.
Van egy domain-em és egy subdomainem: (csak példák)
kiskutya.hu
kepek.kiskutya.huEz két külön szerverre mutat. A kiskutya.hu-n van az üzleti logika, a kepek.kiskutya.hu-n csak képeket tárolunk. A kiskutya.hu-ra nem rég vásároltunk egy EV SSL-t 2 évre. szeretnénk a kepek.kiskutya.hu-ra is egy SSL-t, hogy https-en mehessenek a képek a két szerver között. Erre mi a megoldás? A cégnél megnéztük és az EV SSL-ek nem támogatják a wildcardot. Akkor vásároljunk másol egyet csak a kepek.kiskutya.hu-ra?
-
kkdesign
senior tag
válasz Gyb001 #22843 üzenetére
Ezt hogyérted? Kifejted kicsit hogy pontosan mire gondolsz? És mit kell megnézzek, megcsináljak hozzá? alul írtam még infókat.
az ssd az samsung 840 EVO sata3-as, a merevlemez csatlakozóba megy be, bios hard drive-ként látja.
HDD az a dvd rom helyén delock tokban van, és a tokon legbelül csatlakozásnál a dvd rom csatlakozója van [ez volna evidens]. a BIOS nem mutatja HDDként, asszociálni tudok hogy cd-dvd romként szerepel a Biosban, de bootsorrend sehogy nem tölt be Grubot.A Gépem még BIOS-os, nincs rá uefi.
Oprendszerekbe bejelentkezve mindegyik lát mindent amit kell (értem ezalatt hogy linux mindegyik meghajtót, Windóz csak sajátmagát, ez a reális ugye. )[ Szerkesztve ]
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok,
Azért írok ide (is), mert a kezdő topikban nem találtunk mostanáig megoldást a problémámra, remélem itt több embert elérhetek a gondommal akik abban a topikban még nem látták, és közösen találunk megoldást
A Gond egy Windows - Ubuntu Gnome LTS dualboot rendszer kialakításából fakadt
Laptopról van szó, DELL n5110, amelyben a hdd helyén SSD, a DVD meghajtó helyén pedig HDD van.
SSD-n rajta van a Windows 10. Ez az SDA
HDDn pedig elöl NTFS Adatok, majd SWAP, majd EXT4ben az Ubuntu. Ez az SDBA Grub volt telepítve SDA-ra, SDBre, SDB6ra(ext4 Ubuntu van ezen)
Ha nem SDA-n van a GRUB:
1, Betölt automatikusan mindent figyelmen kívül hagyva a Windows.
2, EasyBCDvel Windows Bootmanagerjével Ubuntu betöltésekor illetve előtte a grub megjelenítése előtt egy Grub4dos fogad, amelyben csak az ssd-t látja, nem tudom elérni a hdd-t.Ha SDA-n vana GRUB:
Akkor nem tölt be semmi, elszúrja a bootolást, nem jelenik meg, csak a Grub Rescue. Ilyenkor a lilo mbr fixer 2 parancsával visszalehelem az életet az sda-n lévő windózba, és akkor az a felállás van, hogy nem lát semmi mást csak a Windowst.Bootsorrendet állogattam minden lehetséges ésszerű állapotba, boot repair program dolgai kiaknázva, nem hozta rendbe.
Grub reinstallok megvoltak már párszor, de device not found és hasonló sokszorosított üzenet fogad.Valaki ötlet?
-
Jester01
veterán
-
-
bambano
titán
válasz #68216320 #22835 üzenetére
nem tudom, miért ennyire népszerű ez a külön hdd vagy pendrive a rendszernek, szerintem hülyeség.
raid1 a fontosabb dolgoknak? mi lehet az oprendszernél fontosabb, ami biztosítja, hogy az összes többihez hozzáférj?
a raidnél meg vagy találsz a kártyához management cuccot, amit külön üzemeltetni kell, vagy nem. a softraidhez meg van minden.
-
törölt tag
Kezdő topicból lettem átirányítva ide, de elnézést, ha nem elég "mélyvíz"-es a dolog.
Ubuntu 14.04 Netinstall-al fogok összerakni egy otthoni fileserver-t. Lesz benne egyelőre egy 1TB HDD vegyes cuccoknak és 2x500GB HDD@500GB RAID1 komolyabb dolgoknak. Az volna a kérdésem, hogy a raid tömböt kártyával vagy linux softraid-el érdemesebb megcsinálnom? Főként onnét érdekelne a dolog, hogy mondjuk az egyik hdd bedöglik. Melyik megoldással egyszerűbb észrevennem a hibát és javítanom? A rendszert érdemes-e a raid tömbre csinálnom, vagy az jobb lenne külön hdd-n vagy pendrive-on? -
Gyb001
senior tag
Köszönöm
Egyébként ha valakit érdekel akkor a Miskolci egyetemnek az oldalán vannak tök jó anyagok, tesztekkel együtt, [link] (ha jelszót kérne memooc/memooc)
Regisztrálni kell de nem kér semmi egyetemmel kapcsolatos adatot bárki regisztrálhat.Egyenlőre ezt a 3 linuxal kapcsolatosat találtam
Unix rendszergazda, Rendszerüzemeltetés 1/2[ Szerkesztve ]
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
cubix
tag
válasz Gyb001 #22831 üzenetére
"Docker is an open-source project that automates the deployment of applications inside software containers, by providing an additional layer of abstraction and automation of operating-system-level virtualization on Linux."Forrás: EnWiki,
"Oracle VM VirtualBox (formerly Sun VirtualBox, Sun xVM VirtualBox and Innotek VirtualBox) is a hypervisor for x86 computers from Oracle Corporation." Forrás: EnWiki
「시작이 반이다」
-
Gyb001
senior tag
Tudom hogy rosz fórum, de a virtualizálásról nem találtam aktív fórumot
Egy online kurzusban van két kérdés amire nem találom sehol sem a választ.
Milyen virtualizációs megoldás a Docker (javasolt google-özni)?
-api -- szerintem ez
-hardver
-cpu
-kernel
Milyen virtualizációs megoldás a VirtualBox (javasolt google-özni)?
-hardver
-win32
-processzor
-kernel -- szerintem ezCsak 1 szer jelölhetek úgyhogy biztosra akarok menni
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
Tamy
senior tag
Sziasztok!
A kezdők topicban már feltettem a kérdésem, mivel inkább ahhoz érzem magam közelebb, de ott nem született válasz, így itt is rákérdezek:
FreeBSD (pfSense) alatt szeretnék lemezkvótát beállítani a samba felhasználók csoportjának. Millió leírást átolvastam, hozzáadtam az fstab-hoz a usrquota,grpquota opciót, az rc.conf-ba pedig beírtam a quota_enable="YES" check_quotas="YES" sorokat. Mellesleg hiába írom ide be pl. a samba_server_enable="YES" parancsot, nem indul el magától, de ezt kiküszöbölöm egy indítóscripttel, viszont ebből kiindulva gyanítom, hogy a kvótára vonatkozó opciók is hatástalanok. Akármilyen opcióval állítanám be a kvótát, csak az alábbi választ kapom:
usage : setquota [-u | -g] [-f fs] [-bhval] [-bsval] [-bgval] \
[-ihval] [-isval] [-igval] user/group ...Ezeket próbáltam:
setquota -g csoportnév; setquota -u felhasználónév; setquota -u felhasználónév 10000 10000 0 0; 10000 10000 0 0 /home/osztMilyen formában kellene megadnom, és hogyan tudnám lekérdezni?
Köszönöm.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
félisten
A nyílt driver van fent és egy AMD Kabini IGP-je a hardver.
Ennél gyengébb hardverrel (Brazos E350) simán ment régebben a Cinnamon, és a Gnome is folyamatosabb volt.mod: Ahogy nézem a Radeon feature matrix-ot, lehet, hogy a hiányzó EXA támogatás miatt nincs 2D gyorsítás? Használja ezt még valami? Tudtommal a glamor már kiszorította.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
F34R
nagyúr
Korbeneznek a hardveres gyorsitas korul, mert elkepzelheto ha nem opengl alapjan csinalja akkor megfekszik.
Milyen driver van fent a Catalyst vagy a open-source ? Nekem is erthetetlen okokbol nem megy semmivel.
De en ha ilyen esetben nem rendelkezel megfelelo hardverrel akkor kerulnem az osszes DE-t ha csak lehet. -
félisten
Kössz a tippet, de nem a Google Earth a lényeg, hanem, hogy sok hardveres gyorsítást használó progi nem (Cinnamon), vagy rosszul (Gnome) fut. ( [link] )
Ezen szeretnék változtatni, mert szinte biztosra veszem, hogy van valami probléma.
A Google Earth-öt csak példának hoztam.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #82679040 #22819 üzenetére
Helo!
De ezt irja ki:
@localhost:~> google-earth
[1021/075645:ERROR:net_util.cc(2195)] Not implemented reached in bool net::HaveOnlyLoopbackAddresses()
[1021/075645:ERROR:nss_ocsp.cc(581)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[1021/075646:ERROR:nss_ocsp.cc(581)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[1021/075648:ERROR:nss_ocsp.cc(581)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[1021/075651:ERROR:nss_ocsp.cc(581)] No URLRequestContext for OCSP handler.
[1021/055651:ERROR:nss_ocsp.cc(581)] No URLRequestContext for OCSP handler.
Another crash happened while handling crash!Ami érdekes még, hogy kozvetlen boot után elindul a G.E., de amint elinditok egy masik progit, és megint a G.E.-t, akkor már nem. Mindkét esetben teleszorja a fenti modon a terminalt hibákkal, de amikor elindul, akkor az utolso crash-rol szolo sor nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Jester01
veterán
válasz Istv@n #22821 üzenetére
Az egyik tömböt ki tudnám úgy terjeszteni, hogy ne vesszenek el az adatok,
Igen. Én azt ajánlom, hogy vedd ki az egyik partíciót a tömbből és azon a lemezen csinálj egy új nagyobb méretű hiányos raid1 tömböt. Ebben a pillanatban tehát 3 tömböd lesz. Most fájl szinten átmásolod az adatokat a régiről az újra majd végül a régi tömböt megszünteted, ott is megnöveled a partíciót és hozzáadod az új tömbhöz amit ekkor össze fog szinkronizálni.
Mivel a folyamat során nincs fájlrendszer átméretezés csak új fájlrendszer létrehozás, fájlmásolás és szinkronizálás ezért én ezt szoktam alkalamazni. Nem bízok az átméretezős dolgokban. Ráadásul bármelyik lépés szakad is félbe, mindig megvannak az adatok. Cserébe dupla másolás ami sok idő lehet.
Jester
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Linux softraid -el kapcsolatos kérdésem lenne... Van egy Ubuntu szerver, amiben 2 RAID 1-es kötet van, 2 fizikai lemezen. Nemrégen az egyik lemez elromlott, és ki lett cserélve egy nagyobb méretűre. (ilyen volt a szekrényben...) Most gondoltam elébe megyek a másik lemez meghibásodásának, és kicserélem azt is egy nagyobb méretűre. Ha összerakom a két tömböt, mind a két diszken lesz majd 1/2TB nem használt helyem. Az egyik tömböt ki tudnám úgy terjeszteni, hogy ne vesszenek el az adatok, vagy inkább csináljak egy 3. tömböt és mountoljam ahová kellene a hely?
LVM nincs sajnos... -
Ablakos
őstag
Az lehetséges, hogy telepítéskor egy program függősége létezik és frissebb, mint ami az elvárt lenne és az mégsem megfelelő.
Konkrétan: zonemindert szeretnék feltenni. A zmrepoban ffmpeg-libs-2.1.5-1.el7.centos.x86_64 (zmrepo) a legfrissebb.
A nux-dextop repoban ffmpeg-libs-2.6.3-1.el7.nux.x86_64 (nux-dextop).Leszedtem az ffmpeg -et. Most kapcsoljam le a nux repot, amíg feltelepítem a zmrepoból a dolgokat?
Nem tudom mit kell ilyenkor tenni. -
félisten
Sziasztok!
Milyen linuxos diagnosztikai progik vannak, amik a grafikus gyorsitással kapcsoaltos dolgokat tudnak detektálni?
OpenSuse van a gépemen, és van pár probléma:
- A Gnome felülete szaggat
- A Cinnamon grafikus gyorsitással nem műxik (grafikai hibáról szóló hibaüzenettel indul, és nen rajzolja ki a GUI-t)
- A Google Earth bekapcsolt gyorsitással nem indul el (hibaüzenet nélkül kilép, mielött betöltené a GUI-t)
- Yast2 Hardware Information 25%-ig felmegy szépen, utána a Framebuffer Device-on megáll és nem megy tovább.Pár dolgot kipróbáltam:
...@localhost:~> sudo lshw -c video | grep configuration
configuration: driver=radeon latency=0
...@localhost:~> /sbin/lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kabini [Radeon HD 8400 / R3 Series]
...@localhost:~> glxgears
Running synchronized to the vertical refresh. The framerate should be
approximately the same as the monitor refresh rate.
300 frames in 5.0 seconds = 59.969 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.997 FPS
XIO: fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
after 2456 requests (2456 known processed) with 0 events remaining.(A fogaskerekek szépen megjelennek és forognak.)
Szerintem tuti van valami probléma a grafikus megjelenitéssel, és szeretném elcsipni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
A Gnome és a Cinnamon egyidejű feltelepitése szokott bármilyen problémát okozni?
Csomag összeférhetetlenség pl.Kössz!
-
-
Jester01
veterán
Tud valaki linux alatt működő HDMI bemenetű pcie kártyát?
Jester
-
-
bambano
titán
jól emlékszem, hogy kétterás diszkről már csak uefi-vel lehet bootolni?
-
F34R
nagyúr
Esetleg ha Iptables-s meg ipsec-el elboldogulsz akkor van SystemrescueCD ott megtalalod mindkettot, es live modban is indul.
-
F34R
nagyúr
Nem akar semmit sem telepiteni hanem live-installer-el akar firewall policy-t alligatni. En meg nem taltam olyan preinstalled livecd-t ami ezt a fajta tuzfalat tartalmazna.
-
nagyúr
válasz spammer #22804 üzenetére
Nem volt egyértelmű a DW lista nekem se, de arra emlékszem, hogy abszolút kezdőként a gufw alapból megvolt a Mint Maya-ban, a későbbi verziókban meg nekem kellett telepíteni.
Egyébként ilyen kigyüjtés nem valószinű, hogy lenne, majd most lesz, ha fórumtársunk klszít egyet!
Feltenni általában fel lehet, de az alap Ubuntu 3097 csomagja között nincs. fene se érti ezt így
Live mód egyértelmű, lehet, hogy Fire/SOUL/CD ft elfeledte, hogy abba is lehet telepíteni.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
spammer
veterán
válasz ubyegon2 #22803 üzenetére
Szerintem arra gondolt, hogy előtelepítve van-e az adott disztróban (DE-ben). Mondjuk nem mintha live rendszerre nem lehetne felrakni. Ubuntu tárolókban is elvileg kell lennie: [link]
szerk: Arch kapásból kizárva, hiszen nincs live módja.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #22801 üzenetére
Distrowatch-ban meg lehet nézni disztrónként, hogy benne van-e. Most néztem, érdekes módon a Debianban (7,8) benne van, az Ubuntuban nincs, Mint 13-ban van, frissebbekben nincs, Arch, Manjaro-ban szintén van, Chakra-ban nincs.
Keresővel nem tudtam kinyerni ezeket az infókat.Full Package List-et keresd itt:
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Lathronos
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #22801 üzenetére
A Kali-ban csak ufw van, de a Voyager Linuxban tuti megtalálod. Ezen kívül még a PCLinuxOS tünteti fel az előtelepített szoftvereket, többről személy szerint nem tudok.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
félisten
Hali!
Van olyan GYŰJTŐOLDAL, ahol feltüntetik azt, hogy a GUFW integrálva van-e avagy sem egy adott disztróban?
(Live módban akarok több ezer rules-t importálni bele).UI: Külön telepítés avagy perzisztens mód kizárva.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Építő/felújító topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Akvarisztika
- ZIDOO médialejátszók
- Autós topik
- További aktív témák...