Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
" Miért fordulhat elő, hogy a sikeresnek tűnő koronavírus elleni kezelések (mint például a remdesivir):
- a pozitívan reagáló betegek esetében látványosan meggyorsították a felépülést,
- ugyanakkor a túlélést csak bizonyos betegcsoportokban javították?"Nem értem a problémát, pontosabban azt, hogy ez miért kérdés. Szerintem ez könnyen magyarázható. A remdesivir a vírus szaporodását gátolja (adenozin nukleotid analóg, amely megzavarja a vírus RNS-polimerázt és megakadályozza a vírus exoribonukleáz hibajavításait, ezzel csökkentve a vírus RNS-ének termelődését) és nincs közvetlen hatással a vírus által okozott kárra. COVID-19 betegek esetében minél súlyosabb a szakaszban adják a remdesivirt a betegnek, annál több kárt okozott addig a vírus a szervezetében és hiába tünteti el a szervezetből a vírust a remdesivir, az okozott kár már akkora, hogy a szervezet nem tud regenerálódni és a beteg meghal. Míg enyhébb esetben sokkal kisebb a vírus okozta kár és a remdesivir kezeléstől vírusmentessé vált szervezet ezért sokkal könnyebben tud regenerálódni.
Például Trump esetében is pontosan ez volt a helyzet. A remdesivir és a regeneron kezelést még a betegség elején, időben adták, akkor amikor még a vírus alig okozott kárt és így a két gyógyszertől vírusmentesé vált szervezete gyorsan tudott regenerálódni.
Abban az esetben, ha valakinek súlyosabb alapbetegsége(i) van(nak), akkor a vírus sokkal gyorsabban tud nagyobb károkat okozni, ezért akár akkor sem tudja a beteg életét megmenteni, ha korán adják be.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Kékes525
félisten
"ami meg a szólásszabadság és élethez való jog hierarchiáját illeti, lehet mindkettő pont ugyanolyan fontos,"
Ebben szerintem de jure és de facto (elsősorban az erkölcsre gondolok) nincs igazad. Az élethez való jog előrébb való (hierarchiában megelőzi a szólásszabadságot) és ha a ütközik a szólásszabadsággal akkor a szólásszabadság korlátozható. Erkölcsileg könnyen belátható, ha valakinek hazudok valamiről, ami az adott ember életébe kerül, akkor erkölcsileg és (jogilag is) bűnt követtem el.
[emberi_jogok_oktatási segédlet_2010]
"az emberi élethez és méltósághoz való jog egységet alkotó, oszthatatlan és korlátozhatatlan alapjog, amely számos egyéb alapjognak forrása és feltétele, un. „anyajog”"
A szólásszabadság az nem anyajog, az "csak" alapjog és mint alapjog alá van rendelve az anyajognak, ami minden jognak a forrása.
Ez logikailag is magyarázható. Az élethez való jog korlátozása irreverzibilis, míg a szólásszabadság korlátozása reverzibilis. Ezért is tiltott a halálbüntetés a fejlettebb társadalmakban.
Valószínűleg te csak a két jog fontosságát hangsúlyoztad, emelted ki, ebben igazad van, de azt hangsúlyozni kell, hogy a két jog az nem egyenrangú, habár mindkettő nagyon fontos.
-
daneel_hu
addikt
válasz lacafaca #47766 üzenetére
"az hazudik, aki azt monja, hogy tavasz elején nem szart be..."
Sokan nem voltak beszarva.
Zöldövezetben lakunk hatlakásosban, a szomszédok közül két család volt aki összeszarta magát, a maradék 4 nem. (mindenki kisgyermekes, többségében 2 gyerek van)
Részünkről sokkal többet voltunk távol, - nem a lakásban/kertben -, mint általában.
Olyat is ismerek aki családi házban 12 hetet dekkolt úgy, hogy csak a pizzafutárt engedte be a kertbe/tescos online kihordást - pedig (pedig!) ... február végén még Tirolban síeltek és a komplett család dögröváson volt március elején. - nagy valószínűséggel ők átestek akkor a betegségen, tehát amikor bezárkóztak már tökmindegy lett volna nekik. -
HÁZIGAZDA
válasz Kékes525 #47802 üzenetére
köszi a pontosítást. mondjuk a mondat másik része nélkül kár is beidézni ezt. arra gondoltam, hogy "lehetne akár ugyanolyan fontos is", ez úgy is akkor dől el, amikor a kettő együtt nem teljesíthető és választani kell, hogy melyiket lépjük át.
addig ez elméleti karate, hogy ki milyen gránitfontosságúnak tartja, mondhatom, hogy én még annál is háromszor fontosabbnak tartom. alapjogként úgy is betartandó, biztosítandó.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Ringman
nagyúr
válasz Kékes525 #47801 üzenetére
és akkor el is érkeztünk ugyanoda, ahová szoktunk:
mi kell a hatékony kezeléshez? időben elkezdeni a kezelést
mi a feltétele annak, hogy időben elkezdjük? hogy kiderüljön, ki pozitív
és hogyan derül ki? tesztelni kell rendesena fenti valósággal való összevetését és a tanulságot vonja le mindenki maga
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
lacafaca
addikt
válasz daneel_hu #47803 üzenetére
valamilyen szinten mindenki kicsit megrettent szerintem, bevallom férfiasan én is (január végén még poénkodtam vele ezt is bevallom) aztán ahogy elkezdett dőlni a médiából a fostenger, az embert kezdték lehozni a hírek a magabiztosságáról...persze ahogy telt az idő és kitisztultak a tények, az aki felvilágosultabb az átlagnál a mai idők történéseinek összefüggéseiben, az kezdte átlátni a dolgot és a tavasz végére már én már teljes nyugalomban tettem félre a dolgot, de kellett hozzá jó egy hónap kutakodás, hogy teljes nyugalomban utasítsam el a totális befordulás és paranoia lehetőségét...persze ehhez teljesen más világnézet szükségeltetik, nem természetes dolog ez egy átlagember számára, aki mereven ragasztkodik a mai általános világnézetekhez, magyarul kicsit arról az oldalról nézve "kettyósnak" kell lenned.
Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.
-
törölt tag
Kezdődik: 7 ezres osztrák város karanténban, se ki, se be. [link]
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz daneel_hu #47803 üzenetére
egyébként ez a "sokkal többet voltunk távol" mit jelent? csak kíváncsiságból.
mi tavasszal bizony mindenkit kerültünk. a kert amúgy is full nulláról épül épp, szóval végtelen időt töltöttünk ott, de nem jártunk vásárolni csak amennyit muszáj, nem utaztunk, szülőkkel nem találkoztunk. olyan másfél hónapig szociális karanténba raktuk magunkat (ami egyébként nekem nem fáj, olyan helyen lakunk, hogy ott sok időt eltöltök szívesen). a gyerekek az agyunkra mentek, de választás amúgy sem volt, mert bezárt a bölcsiovi is.
-
HÁZIGAZDA
válasz #16729600 #47812 üzenetére
igen, ez nagyon így van, tényleg minden nap hálát adtunk az égnek, hogy ott lakunk, ahol. ráadásul most költöztünk oda, iszonyú sok teendő van odakint, amivel így folyamatosan haladtunk. utolsó ház a zsákutcában, no szomszéd több irányba, csak a nyílt terep, erdő. egy gyereknek maga a paradicsom. igazából nekünk is.
-
lacafaca
addikt
válasz #16729600 #47808 üzenetére
Donnerstagmorgen seien in den Spitälern landesweit 29 Covid-Patienten auf Normalstationen und fünf weitere auf Intensivstationen betreut worden.
jól értelmezem, hogy az egész országban 29/5 ápolt van?
Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.
-
törölt tag
Mi is szerencsések vagyunk ilyen szempontból, nagy kert, faluvége, natura 2000-es terület , folyóval , tóval a hegyek között, hatalmas erdőségekkel. Ezért se tudjuk mit jelent a bezártság rossz körülmények között, de így ugye könnyű, vagy könnyebb. Teljesen megértem, akiknek nem volt az.
-
daneel_hu
addikt
"köszi a pontosítást. mondjuk a mondat másik része nélkül kár is beidézni ezt. arra gondoltam, hogy "lehetne akár ugyanolyan fontos is", ez úgy is akkor dől el, amikor a kettő együtt nem teljesíthető és választani kell, hogy melyiket lépjük át."
Az is probléma, eldöntheti-e helyetted az állam (végrehajtó és törvényalkotó hatalom), hogy mikor veszélyezeted a másik életét járvány idején? (pl tünetmentesen, tesztelés nélkül flangálsz közösségben). Sokak szerint et felér egy gyilkossági kísérlettel.
Vagy nem döntheti el, és ezt is egyéni belátásra bízza... emellett a veszélyezetett egyénekre ugyanígy azt, hogy nekik kerülniük kell-e a kontaktokat...
Tavasszal - szerintem - el akarta dönteni helyetted, most pedig mintha ezt ránkbízná.
Tavasszal pl az idősebbek símán vásárolgattak 16 óra körül is, holott nekik külön idősáv volt kialakítva(!). Ráadásul nemegyszer láttam maszk nélkül öregeket.
-
lacafaca
addikt
jó, hogy itt toljuk kertes házainkból az igét, közben belegondolva a dzsungellakók életébe...hát nem lehet egyszerű az ő életük egy ilyen helyzetben
-
HÁZIGAZDA
válasz #16729600 #47816 üzenetére
"tóval a hegyek között, hatalmas erdőségekkel"
ne is fájdítsd a szívem, ha tehetném (tudom, akkor tegyem...), akkor valahol 1200 és 1500 méter között laknék, hegyi tó mellett az alpokban vagy a dolomitokban. nagyon várom már, hogy a kisebb gyerek is picit nagyobb legyen, vége legyen a járványnak, még éljünk és mehessünk egy jót kirándulni ilyen helyre.
scheisse, hogy mindig is taszított a német nyelv és angolos lettem...
-
HÁZIGAZDA
válasz daneel_hu #47817 üzenetére
igen. és tegyük hozzá, hogy valamilyen módon a felelősségnek is társulnia kéne ehhez. ha az emberekre bízzák az ilyen horderejű dolgok eldöntését, akkor - vegyük most csak a tényleg egyértelmű eseteket, de persze sajnos a nehézség itt is a határeseteknél lenne - bizony lehet olyan, hogy valaki gondatlanságból elkövetett ... valamit csinált. és hát az államnak is felelősséget kéne vállalnia a járvány kezeléséért, és ha hibázik, felvállalni. persze ez minálunk legalábbis scifi
ha vesszőparipa-gődény összecsődíti a népet egy jó kis maszkmentes buliba, majd egy héttel később páran meghalnak, vagy párak közvetlen hozzátartozója hal meg, akkor ahhoz miért nem társul felelősség? (mondjuk mondhatják azt, hogy a gyűlésre elmenőknek is saját felelősségük volt, hogy mennek-e... de ez csak félig válasz)
-
nagyúr
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz bulikavagyok #47823 üzenetére
Talán meglepő?
-
nagyúr
válasz aprokaroka87 #47824 üzenetére
Sajnos nem az. De nagyon szomorú.
-
Drizzt
nagyúr
1293 uj fertozott, 33 uj elhunyt, 1642-en korhazban, 171-en lelegeztetogepen.
I am having fun staying poor.
-
Ringman
nagyúr
valamelyik nap mondták, hogy 52 szoc. otthonban megjelent a vírus.
+ tegnapi hír, hogy Huszonnégy koronavírus-fertőzöttet találtak a Mohácsi Kórház belgyógyászatánEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
-
törölt tag
-
nagyúr
-
lacafaca
addikt
ha minden úgy megy ahogy szokott, akkor jövő héttől mindenszentekig jó idő lesz...aztán ez vagy kitart még hetekig, vagy kint a temetőben fog érni halottaknapján az első fagyos nap de az is csak pár nap lesz, utána jönni fog pár nap jóidő...aztán a taknyos november (ezt utálom a legjobban minden évben), majd december vagy végig jó szilveszterig, vagy végre lesz egy igazi tél, ami már jó régen volt..és szerintem idén is elmarad..
-
-
Ringman
nagyúr
Félrement béremelés
Balogh Zoltánt nem lepték meg az adatok, mert mint mondja, a törvény leginkább az egészségügyi szakdolgozókat érinti hátrányosan. Míg az orvosoknak csak kisebb hányada közalkalmazott (nagyjából 18 ezer a 48 ezerből), addig a betegek mellett 24 órában szolgálatot teljesítő ápolók közül a legtöbben – a 69 ezer fős összlétszámból mintegy 60 ezren – közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak. A MESZK elnökének számos helyről jelezték, hogy már most érzékelhető a mozgolódás a törvény hatására: a szakdolgozók egy része elkezdte keresni az egészségügyi rendszeren kívüli lehetőségeket.
Az orvosbérek ilyen mértékű rendezése üdvözlendő a MESZK elnöke szerint is, de hozzáteszi, hogy ennek hatására
hatalmasra nőnek a bérkülönbségek az orvosok és a szakdolgozók között, ezért sem tartja meglepőnek, hogy sokan az egészségügy elhagyásán gondolkodnak.
A kamara ezért is kéri folyamatosan a kormánytól, hogy 2021-ben is legyen minimum 50 százalékos szakdolgozói béremelés, ami folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
HÁZIGAZDA
válasz #16729600 #47835 üzenetére
őszinte leszek: azok után, amit ischglben műveltek tavaly (érintettek voltunk, a húgomék mentek volna, nem adtak vissza pénzt és közölték, hogy minden rendben, tessék csak jönni... mindezt március elején), baromira haragszom az osztrákokra is és egyáltalán nem bízok bennük ilyen téren. akkor és ott ők is eladták a lelküket az utolsó rohadt hétért a (szűkített) szezonban
-
Kékes525
félisten
válasz Ringman #47806 üzenetére
+ megfelelő mennyiségű remdesivirt vásárolni, nem 3 000 adagot, ami közel sem elegendő minden betegnek. Úgy emlékszem gyógyszerekre 400 milliót költöttek, ami bakfitty a legelább 10 000 feleslegesen vásárolt lélegeztető gépek árához képest (a többit talán használni fogják), nem beszélve a stadionokra költött legalább 1000 milliárd forinthoz képest.
-
Kékes525
félisten
Úgy növekedett a napi halottak száma, hogy a súlyos betegek száma is nőt, ami miatt a közeljövőben a napi halottak számának növekedése sajnos folytatódni fog.
-
Csatravi
senior tag
"igen, ez nagyon így van, tényleg minden nap hálát adtunk az égnek, hogy ott lakunk, ahol. "
Bizony. Abba gondolj bele hogy ha mindenkinek hasonló lehetőséget kellene biztosítani, hogy így éljen/élhessen egészségesebben egy kis családi házas környezetben és ne a nagyvárosi mocskos levegőt szívva a 6 emeletes panelban. Na ez a kivitelezhetetlen kategória. És az is valószínű, hogy akkor a környezetre és az egészségre gyakorolt hatása sem lenne kisebb mint most a nagyvárosoké. -
Kékes525
félisten
" mondjuk a mondat másik része nélkül kár is beidézni ezt."
Igazad van, azt is idéznem kellett volna. Erre írás közben jöttem rá, ezért az utolsó bekezdéssel próbáltam reagálni az idézet folytatására. Persze ez nem ugyanaz, mintha idéztem volna, bocs!
-
daneel_hu
addikt
"igen. és tegyük hozzá, hogy valamilyen módon a felelősségnek is társulnia kéne ehhez. ha az emberekre bízzák az ilyen horderejű dolgok eldöntését, akkor - vegyük most csak a tényleg egyértelmű eseteket, de persze sajnos a nehézség itt is a határeseteknél lenne - bizony lehet olyan, hogy valaki gondatlanságból elkövetett ... valamit csinált. és hát az államnak is felelősséget kéne vállalnia a járvány kezeléséért, és ha hibázik, felvállalni. persze ez minálunk legalábbis scifi "
Tegnap írtam, nyugatabbra cukorbetegek nem alkoholizálhatnak.
Nálunk még azt is megengedik.
Vagy tüdőrákkal kezelt beteg bagózhat továbbra is... van példa bőven. -
HÁZIGAZDA
válasz #16729600 #47839 üzenetére
húgom nem akart foglalkozni vele aztán, meg ő ugye a lockdown előtti utolsó héten ment volna, szóval... határeset. csak mivel volt két veszélyeztetett is a társaságban, nem kockáztattak. akkor még hivatalosan csak egy darab beteg volt ischglben...
-
HÁZIGAZDA
válasz Csatravi #47846 üzenetére
lesz napi 100 fölött is szerintem. de azért tegyük hozzá, hogy kb. 2500 ember hal meg hetente, kb. 100 ezer ember évente egyébként is itthon. ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez az egész nem fog "kiderülni", el fogják kenni a számokat és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- DJI Mavic 3 Classic / Pro / Cine FMC drón táska, koffer (StrartRC)
- DJI Mini 3 pro drón kiegészítők - táska, propellervédő, ND Filter szett
- DJI FPV Fly more combo + sok tartozék
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 3 akku (2S2)
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest