Aktív témák

• And

veterán

válasz kismono #336 üzenetére

''Azt néztem, hogy a H155 kábel jó lenne-e, de egy tesztbenazt írták, hogy az RG6U kábel jobb, mert az kevesebbet lesz a veszteség.''
    Olyanra én biztos nem hallgatnék, aki az RG6-os kábelt ajánlgatja egy tesztben wlan-hoz ;). Kicsit kevesebb a vesztesége, ez igaz, csakhogy az RG6 egy 75Ω hullámimpedanciájú típus, a wlan-hoz pedig 50Ω -os szükséges, az antennák / wlan modulok arra vannak illesztve. Természetesen nem dől össze a világ akkor sem, ha nem megfelelő kábelt használsz, de az illesztetlenség mindenféle csúnya dolgot okozhat (járulékos csillapítás, visszaverődés, SWR növekedés), tehát abszolút nem korrekt megoldás. Az RG6 tipikusan TV- és videótechnikához használatos kábel. Az már csak hab a tortán, hogy a külső mérete közel 7mm, így a szokásos csatlakozókat (RP/ SMA, TNC) nem is nagyon tudnád rászerelni.
    Sajnos 50Ω-os kábelből az 5mm-es kisveszteségű H155 után a következő lépcső már a 10mm, ilyenek pl. a H500, H100, Aircom plus, LMR-400, stb. Ezek sajnos drágák, esetenként nehéz velük dolgozni, és közvetlenül általában csak az N-csatlakozót lehet rájuk szerelni.
    Nemrég megkértek, hogy egy szokásos, készülékhez adott kb. 2dBi nyereségű dipólhoz csináljak hosszabbítást. H155-tel, két végén rpsma-csatlakozókkal (lengő alj / dugó) készült, és ugyan én nem sok reményt fűztem hozzá, 4m hossza ellenére állítólag bevált. Tehát többet hozott a jobb helyre történő áthelyezés, mint amennyit a hosszabbítás kb. 2dB plusz vesztesége elvitt.
    Ha antennát csinálsz, akkor mindig a lehető legrövidebb kábellel kösd a wlan-eszközre, nagyobb távnál (mondjuk 6-8m felett) már érdemes a kisebb csillapítású kábelek közül választani. A csatlakozó fajtáját és a pigtail-kábel szükségességét az dönti el, hogy az alapeszközön milyen típusú aljzat van, ill. milyen a felhasznált kábel.

Aktív témák