Aktív témák
-
Dr.Momo
tag
Nem akarok ünnep rontó lenni, de ezt meg kellene tekintenie minden wireless Lan rajongónak...
(Felháborító!!!)
http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=810&oldal=1 -
supercow
őstag
Ennyit Magyarország informatikai ''felzárkóztatásáról'' az uniós szintre. Ez a rendelet egy nagy sz*rkupac, biztos a M*táv/A*elero/*PC/V*vendi/stb veszélyesnek érzi az olcsó net lehetőségét és elintézték hogy tiltólistára kerüljön, nehogy elszívja az előfizetőket és azzal a milliárdjaikat.
Viszont ha műszakilag megoldható, én akár illegálisan is megcsinálom a wlan kapcsolatomat. Magasról teszek mindenkire. -
ArchElf
addikt
A végén:
Az eset érdekessége, hogy korábban már volt olyan szolgáltató, amely a vezeték nélküli internetszolgáltatásra nyújtott be pályázatot, és megnyerte az állami támogatást. A Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által finanszírozott beruházás, melyre az állam 133 millió forintot fordított, és több szabolcsi településnek biztosított internet-hozzáférést, most éppúgy ellehetetlenülhet, mint a többi mikrós szolgáltató -- csak éppen míg korábban az állam még százmilliós nagyságrendű összeggel támogatta a beruházást, úgy most már rendelettel tiltja.ROTFL
AE -
ArchElf
addikt
Na itt a vége a szolgáltatói gondolatoknak...:
http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=810
AE -
murrayd
csendes tag
Akkor úgy tűnik marad a jó öreg ''puding próbája az evés'' módszer. Szerencsére csak július táján válik aktuálissá (akkorra válik elérhetővé itt az ADSL, ami meg akarunk osztani). Alaphelyzetben megelégednék a csomagvesztés nélküli 1-2 MBps-al, de ha nem jön rendesen össze, még mindig összehozhatok egy hálót a egy másik, a szomszéd tömbben lakó barátommal, oda közvetlen rálátás van és kb. 30 méter ;)
Bár anyagilag még így is húzós lesz, de addigra lehet, lejjebb megy az ára. -
supercow
őstag
Meg lehet csinálni, végülis passzív átjátszóként üzemel, de nagy lenne a veszteség. Jó antennákat és jó minőségű, nagyon rövid koax kell közé. Az AP ezen kívül jelerősítőként, zavarszűrőként is üzemel. És attól hogy ez elviekben megy, még nincs meg a helye
egyetlen pont van ami közös, az egy GSM torony, ami apáméktól és tőlem is látszik, oda viszont nem lehet akármit felrakni, és évi sokszázezer a ''bérleti díj'', ha ott akarsz tartani valamit. És nem árt ha cégként jelentkezel náluk, stb stb.
De mondom, van kilátás egyszerűbben megoldani rálátással. Majd még beszámolok. -
hezso
aktív tag
Átjátszónak csak AP jó?
Ha fogok 2 antennát egyiket az egyik pont felé másikat a másik pont felé állítom.
és összekötöm őket koax kábellel úgy szerinted menne?
Vagy úgy annyira nagy a jelveszteség hogy nem lehet? -
supercow
őstag
szia,
sajnos nincs ismerős, akihez átjátszót lehet rakni, főleg nem olyan helyen, ahova mindkét háztól van rálátás.
A legtöbb AP beállítható repeater módban, és akkor nem csinál mást, csak amit vesz azt továbbküldi, szolgáltatók használják nagyobb távolságok esetén (láncba is köthető több repeater AP). Ehhez az AP-nak is tudnia kell a repeater módot.
Jelenleg nincs meg az AP, hanem 2 usb adapter van. Az én esetemben 2 megoldás lehet: ha meglesz a helye, akkor linux gép+usb adapter VAGY egy AP, jelenleg nem tudom megvenni az APt, majd csak ha meglesz a sződi oldal. Jobban szeretném az AP megoldást, kevesebbet fogyaszt és nem kell rebootolni, nincs mozgó alkatrész stb.
Hír: úgy tűnik, hamarosan találok embert akihez van rálátásom és megengedi a szerelést. -
hezso
aktív tag
hy
Egy kérdésem lenne, bár nem vagyok Sződi, és haverom sem lakik ott:
hogy szeretnéd felszerelni valaki padlására?:
-odaraksz egy gépet ami éjjel-nappal megy? vagy
-veszel egy AP-ot, és az fog mindíg menni ott?
ötlet:
azt írtad akadály van az útban amin a mh. menne
Ha lakik ismerősöd úgy, hogy a két pont közt van(mindkét helyről látni), és veszel egy AP-ot, azt nem lehet úgy feltenni mint átjátszót?(feltéve ha van ismerős+mindkét pontról látni+működhet-e az AP átjátszóként) -
fzoy
csendes tag
Csongrád megye.Természetesen be vagyunk jegyezve,legális cég szolgáltaja a sávszélességet .Csak ebben a megyében is több cég foglakozik ilyen hálózatok kiépítésével.Adatokat csak a főnök engedélyével adhatok csak ki,és a tövényeken túl is lojális vagyok a céghez.A műszaki megoldások sok gyöterelem árán születtek,és a konkurencia miatt nem igazán publikusak.De amiben tudok segítek,(éjszaka levél megy).Addig is nézz körül a www.tiszanet.hu-körül (mikrohullám,nonstop-internet) és Hódmezővásárhelyen keresd a Delfin Computert.
-
supercow
őstag
Az lehet, de egy 128-bites WEP adatátvitel dekódolásához nem hinném, hogy a faluban bárkinek megvan a megfelelő eszköze és tudása, ezen kívül a motiváció is hiányzik
Az eszközök beszerzése még egyszerűbb, de ki fog nekiállni wlan snifferrel dekódolni a jelet?
Már látom is a szomszéd bácsit, vonul ki a teraszra a Kőbányaival kapálás után, kezében laptop, wlan antenna, leül és fürkészi a környéken üzemelő hálózatot
Nem mondom hogy elképzelhetetlen, de nem hiszem hogy paranoiás 128bitWEP + ipsec + ssl + mittudomén beállításokkal kellene nyomulni. -
Adi
senior tag
Annyit tennék még hozzá, hogy emlékeim szerint ez a WEP azért nem olyan hú, de biztos. Aki nem akarja, hogy a fél falu az e-mailjeit olvassa
, az jobban teszi, ha IPSEC-kel nyomul rajta.
-
supercow
őstag
Még néhány kérdés: mi a legnagyobb távolság, ami ebben a hálózatban két gép között létrejött? Ez egy magánkezdeményezés, vagy egy szolgáltató által nyújtott netkapcsolat? Ha magánkezdeményezés, akkor van-e az internet felé is hozzáférésetek? Ha van, akkor kinek van internetszolgáltatói engedélye (ISZ), ki fizeti ''kifelé'' a sávszélességet? Van jogi képviselője a ''csoportnak'', be van-e egyáltalán jegyezve valahova, mint jogi szervezet?
Esetleg ha lehet elmondanád, hogy hol van a hozzám legközelebb eső AP vagy felhasználó, hogy felvehessem vele a kapcsolatot? Vagy van egy térkép, amin fel vannak tüntetve az emberek?
Ne értsd félre, nem kötekedtem, csak nagyon kíváncsi vagyok, mert sehol sem találtam infót magyarországi hálózatrólSzóval ezért van a sok kérdés.
Előre is köszi a válaszokat,
scow -
supercow
őstag
Melyik az a megye, aminek a felét lefedtétek? Miért nem lehet titeket az interneten megtalálni? Eddig miért nem szóltál? Mennyire rendszerezett a hálózatotok? Hol vannak a felhasználók adatai (ip cím, földrajzi helyzet)? Hogy lehet a hálózathoz kapcsolódni? stb.stb.
Gyári antennát nem szeretnék vásárolni, csak végső elkeseredésemben. -
fzoy
csendes tag
Kiegészítés az előzőhöz.A szerelést a parabolához ill.a mikrohullámhoz hasonlóan kell végezni azaz optikai rálátás kell,hogy legyen,fák, házak nem lehetnek közben,mert a vételei táv 300 m-re csökken.Ha van valakinek egy jó mérő progija kérem értesítsen,a munkámban nagy hasznát venném.
-
fzoy
csendes tag
Kicsit későn kapcsolódok be,de talán hasznát veszitek.ArchElf és pojokcs! Fiúk nyitott kapukat döngettek mert ilyen rendszerek már évek óta működnek Magyarországon.Én is ilyet használok most (és mindörökké).A sebesség (lekorlátozva) 256 Kbits a letöltési seb 30-34 Kbits,a vételi távolságom 1,8 km.Néhány százan vagyunk a hálózaton egy fél megyényi területen szétszórva.Az átlőhető távolság profi gyári antennával kb 15 km,pont-pont kapcsolat esetén.Mi csak gyári antennákat használunk,mert a hatásfok enélkül jelentősen lecsökken.A 8dB-es kb11 ezer,a 14 dB-es 14 ezer HUF.Csak minőségi cuccot szabad használni.Egy E-Tech Access Point 28800 HUf (Fefo kft)Supercow figyelmébe:Az AP és az antenna közé csak a gyári vékony kábelt használjuk max 30 cm!Ebből következik,hogy az AP is a tetőn kivül egy fém dobozban van,a géphez csak egy UTP kábel jön le .
-
supercow
őstag
Ha a jó szöget eltalálod, akkor visszaverődve is létrejöhet egy kapcsolat, amúgy 'mandínerből' az egyik panelház oldaláról visszaverődve. Irányított antennákat nem egymás felé fordítod, hanem olyan szögben, hogy a ház oldalán visszaverődve a jel eljusson a másik antennához, mintha tükröt tartanál egy fénysugár útjába. De számolj azzal, hogy nagyon nagy jelveszteséged lesz. Elméletileg működik, de mivel nem tudjuk milyen a terep, ennél többet nem tudunk segíteni.
A feljebb leírt problémámra még mindig nem találtam megoldást... -
And
veterán
Erre konkrét választ csak a helyszín pontos ismeretében (esetleg 1-2
próbálkozás után) lehetne mondani. A 150 méter nem tűnik soknak,
akár az ablak közelébe tett adapterrel is áthidalható. De ha nincs
optikai rálátás és panelházak takarásában van a végpont, könnyen érhetik meglepetések az embert. Előfordulhat, hogy ilyenkor külső antennával
se nagyon tudod összehozni a linket. -
murrayd
csendes tag
Bocs, ha a kérdésemre le kellett volna már szűrnöm a választ, de meglehetőst láma vagyok ebben a témában, és megfelelő alapismeretek hiányában legtöbb netes infoforrásból sem sokat értenék - mégértést plz ;)
Én kb 150 métert szeretnék áthidalni, köztünk van 2 panleház. A PCI kártyákon/USB adaptereken kívül lesz szükség antennára, egyéb szerelésre? Tudnom kellene, mielőtt belevágnék a nagy vásárlásba, mert hozzáértő mbert kell találnom ;) (Szintén netmegosztást szeretnénk) -
supercow
őstag
Nincs ''hátha'', ide nem fejlesztenek, mondjuk úgy, hogy nincs rá igény... WISP sem fejleszt ide, csak ha 40 felhasználót be tudok szervezni. Annyi aktívan dolgozó állampolgárt is nehéz találni errefelé... Brazil gépsor az van, de nekik nem kell tvnet. Ezeket a lehetőségeket mind körbejártam, a fent vázolt megoldás az egyetlen. De ahogy telnek a napok egyre kevesebb reményt fűzök hozzá.
-
Czibu
tag
Szasztok!
Ma próbáltuk az új 54Mbites WLAN-t kissebb nagyobb sikerrel! Ha többet tudok írok! -
supercow
őstag
és még egyszer utoljára
up... -
supercow
őstag
Hölgyeim és uraim,
Megfelelő rálátás hiányában az eredeti tervem megvalósíthatatlan, ezért a továbbiakban segítséget kérek a fórumtársaktól, hogy folytatni tudjam a projekt kivitelezését.
Olyan embert keresek, aki Sződön lakik, vagy van ott segítőkész ismerőse, rokona, barátja stb., akihez bekötve a wireless kapcsolatom egyik oldalát nálam is lehetne a modemesnél gyorsabb internetkapcsolat.
Minimális optikai rálátás szükséges, akár a padlástér is megfelel ha az illető háza jó helyen van, nem kell tetőre menni szerelni, amire szükségem lenne, az az írásbeli hozzájárulás (szerződéskötéshez), hogy a tvnet oda szerelje a kábelmodemet, illetve egy hosszabbító, amibe az eszközöket dugni lehet. A bekötési díjat, havidíjat fizetem, ezen kívül az áramot és ''bérleti díjat'' is fizetnék, havi max. 5e Ft.
Minél előbb jelentkezzetek, mert most van tvnet akcióRészleteket, pontos címet, telefonszámot stb. emailben megadom.
Tehát sződiek jelentkezését várom, akik megengednék, hogy ott felszereljek egy antennát.
Előre is köszönöm,
supercow -
Lopez
csendes tag
Sziasztok!
Lehet olyan variációt csinálni ezzel a wireless lannal, hogy rádiós internetet tovább osztani? Ha a rádiós net bemegy egy Linux szerverbe és abban van még két hálókártya:
- az egyikre utp kábellel csatlakozna egy kliens
- a másik egy rádió kártya lenne, ami két távoli géppel létesítene lan-t.
Szóval hárman szeretnénk használni egy netet
A házak között kb egy km táv van, elvileg optikai rálátással (ez még ellenőrizendő paraméter;) ). Házilag készített antennával átlőhető ez a táv?
Életképes ötlet ez? Az a gáz, hogy ki kéne próbálni, de ezért nem fogjuk megvenni a kártyákat, kitudja hogy működne e. A hivatalos rádiónetet zavarná a mi antennánk?
Lopez -
wrz
aktív tag
Van pár panel közben, ja meg 1 templomtorony, a mögötte levő templomtornyon van az antenna, Nem tudom milyen antenna lehet, esetleg ha érdekel megpróbálom megkérdezni a fajtáját.
Még pár kép a rendszerről:
valamint:
és nem partizánkodok bele mostmár a topicodba többet
de fogom olvasgatni sztem, mert érdekel a téma -
wrz
aktív tag
Szóval ő:
-
wrz
aktív tag
Ő az:
http://support.dlink.com/prod_img/dwlg520.jpg
Praktikus kis cucc sztem. -
wrz
aktív tag
Aham, értem a dörgést, csak azért gondoltam mert haverom olyan 1km-re lakik tőlünk kb és nincs annyi fölös kábelem hirtelen
+ aztán a villanypóznákon se szivesen tornáznék.Nekem felnyomtak a kéményre 1 brutális antennát, mert voltak problémák az amatőr rádiósokkal és a HIF nem intézkedett, olyan 1.5,2km-re vagyok a toronytól, közbe panelházak,templom és egyéb műintézmények és kiválóan műxik a cucc.A D-link amit láttam PCI-os kártya volt, a hátulján volt kb 5cm-es antenna és olyan 15E Ft körül volt az ára.Gondolom ezzel az antennával elég szerény teljesítménye van, de 1 jó antennával menne.Mert így nagyon praktikusan + lehetne oldani a dolgot.Igaz lassan úgy néz ki a házunk, mint a NASA hírközpontja
-
Crion
aktív tag
De ez akkor lenne a tuti, ha kisebb lenne olyan 15-20cm átmérőjü, és akkor akár a vonat ablakbol is nyomhatnád, mint James Bond
-
supercow
őstag
A következő antennám egy ilyen lesz:
A 2 esernyő már megvan, tökéletes feszített, hordozható parabola, a legnagyobb ötletA belső felületére háztartási alufóliát kell ragasztani, esetleg fémszálas szövetet, ami nem megy tönkre nyitás-összecsukás közben (alufóliát sűrűn kell cserélni).
Csinálok hozzá egy leszedhető helix fejet, kész is van a kemping-wlan
De első a netkapcsolatom, aztán jöhet a további modding.
Van aki kivágta alulemezből a szeleteket és úgy rakta össze:
És van aki csirkehálóból szerkesztett hasonlót:
http://www.ne.jp/asahi/m-arai/gkz/sband/ante.htm
Ezek nem a 2.4GHz sávra valók, de minimális átalakítással tuti menő cuccom lenne -
supercow
őstag
1 antennára nem tudsz 2 kártyát kötni, mert 2irányú a jelátvitel, minden kártya a saját dolgait veszi-küldi. A belső hálóhoz nem lenne egyszerűbb 2 ISA kártya + crosslink kábel?
Esetleg a te gépedbe egy második wlan kártya + haver gépébe is, külön SSID alatt futnak. Abból kiindulva, hogy a haver gépét rá akarod dugni a saját antennádra gondolom, hogy haver gépe elég közel van ahhoz, hogy olcsóbban, kábellel is meg lehessen oldani.
A D-link többféle kártyát csinál, nem tudom melyikre gondolsz, mert van nekik CF, PCMCIA, PCI, USB változata. Plusz az APk amiből szintén több van. -
wrz
aktív tag
Hello!grat a cucchoz, nagyon korrekt
És lenne is 1 5letem hirtelen.Nekem rádiós netem van, a szolgáltatótól kapott antennával és modemmel.Szted +valósítható lenne a net +osztása olyan módon, hogy a haverom gépe kapna csak wireless lan kártyát és ezt összehozni az én antennámmal?Net megosztás nem is lenne annyira fontos, elég ha egy belső háló működne már köztünk.Ja és a D-link kártyáról tudsz valamit?Csak láttam valamelyik boltban és érdekelne mit tud.
-
supercow
őstag
Na egy ksi ízelítő megint. Mivel az előző 2 biquad antennát a parabolákra szereltem, most nem tudok mivel próbálni, ha van notebook. Ezért tegnap este gondoltam, csinálok gyorsan egy másikat, amit majd mozgás közben használok. Fél óra alatt készült el, ez lett az eredmény, remélem mindenkinek tetszik:
Egy lerobbant hálókártyából forrasztottam ki a BNC aljzatot, arra forrasztottam a 1.5mm2 villanyszerelői kábelből a 8-as alakzatot, aztán az egészet átdugtam egy CD közepén, majd az egészet jól telenyomtam ragasztópisztolyból meleg ragasztóval. A melegtől elkezdett puhulni a CD, de egy kicsit fújtam és visszatért az eredeti állapotba. Egész masszív lett, esetleg később egy hengeres CD tartóba rakom, és akkor még jobban néz ki
Hétvégén megin teszt, ha sikerül notebook szerezni. -
supercow
őstag
hi, visszatértem.. eddig a fejlemémyekről a trefort-on értesültek a kiválasztottak
Naszóval a fejlemények:
Fel vn szerelve a 2 antenna egyelőre padlástérben. Vettem egy iránytűt, térképet, azzal irányba állítottam a 2 antennát de nem ment. Kell egy kicsit állítgatni még. Attól félek hogy nem fog menni, mert a térkép szerinti irány nem egyezik azzal a (relatív szabad) útvonallal, amit én a terepszemle alkalmával kijelöltem. Ez annyit jelent, hogy egy bazinagy felüljáró, facsoportok stb. kerültek útba.
Nincs kölcsön notebook, amivel be tudnám tájolni pontosabban ,hétvégéig várni kell.
Na megpróbálok válaszolni néhány dologra ami felmerült.
Ja a bérelt vonalat el kell felejteni, ha van egy közeli város ahol van kábelnet akkor 2 ap és lehet vinni a netet mikrohullámon a faluig, ahol osztod tovább. Kb 10km jó rálátással lazán át lehet hidalni mindenféle erősítés nélkül, legális limiten belül.
Kb így: kábelmodem -> ethernetkábel -> AP -> külső antenna -> 10km -> másikAP -> körsugárzó.
Jó eszközökhöz több milliós befektetés kell. Házi eszközökkel olcsóbb. Az AP-kon általában 2 antenna csatlakozó van, ami jó. Az egyiken az irányított antenna (yagi, parabola) a másikon a körsugárzó ami az előfizetőket kapcsolja a hálóhoz.
&rew: bármilyen kártya megfelel, mert ilyen kis távolságra nem kell semmi extra. Asztali géphez PCI, USB kártyát vegyél, az USB olcsóbb. KTI KW311-et _ne_ vegyél!
Zsef: erősíteni nem kell és nem is lenne szabad. Esetleg vételi oldalon szűrni lehet a jelet/zajt, erősíteni nem.
pojakcs: ha hivatalosan szolgáltatni akarsz, akkor kell hozzá internetszolgáltatói engedély a HIF-től stb. Ha csak a haverokkal akartok hálót csinálni, akkor megoldható anélkül is, mivel nem engedélyköteles a frekvenciasáv. Ha szolgáltatni akarsz, akkor érdemes inkább viszonteladóként jelentkezni meglévő wlan szolgáltatónál, ha kell mondok 2 helyet. Csak kell hozzá sok pénz (mondjuk kb 3M Ft) és 30-40 előfizető hogy megérje kiépíteni. Az eszközöket te veszed, a számlázást is te csinálod, a hátteret ők adják, így neked nem kell engedély. -
pojakcs
senior tag
Nem kell 10Mb/sec-ba gondolkodni. A kliensek irányába megtenné egy adsl sebesség is maximumnak. Úgy gondolom ,a gerinchálózatra elég lenne csatlakozni a kliensek igényelte összsávszélesség tizedével mondjuk. Egyszerre úgysem használja mindenki. A Matávon kívül van valami értelmes cég aki béreltvonalat kínál?
-
pojakcs
senior tag
Pusztán elméleti eszmefuttatás ez, de igazából itt nincs más alternatíva. ADSL vagy más alternatív lehetőség soha nem lesz , ez egy ritkán lakott üdülőhely.
Ezek ismeretében lenne létjogosultsága a Wlan-nek.
Már csak magát az internetet kellene idevarázsolni valami szélesebb sávon ,ami osztható utána. Tipp? -
pojakcs
senior tag
Elméletileg ezzel a megoldással megoldható mondjuk egy szerver + 20-30 kliens kapcsolata is?
Afféle ''falusi'' internetszolgáltatóban gondolkodom. -
acid_jazz
csendes tag
Hi!
SZVSZ nem gond ha kicsit megtolod a powert(-:
Nem gondolom hogy a HIF ezt fogja méregetni, legfőképp mert ez egy pont-pont kapcsolat.
Tehát nem minden irányba sugároz, így nehéz kilőni.
Persze benne van a pakliba hogy a csóvába belekerül valami cucc amit zavarsz.
Mondjuk a mikrosütőt nem hiszem hogy nagyon érdekli.((-: -
And
veterán
Remélem senki nincs itt aki hülye
Egyébként milyen erősítőre gondoltál? Vevő vagy adóoldalira?
Az elsőnek nem sok értelme lenne, a másodikat meg nemigazán szabadna
alkalmazni. A rendszer (fél)duplex felépítése és az igen magas
frekvencia miatt kivitelezni sem volna semmi - főleg házilag.
Supercow:
vannak további fejlemények?? -
Zsef
tag
Bocs lehet hogy nagyon hülyét kérdezek, de a kártya és a biquad között nem használtál valamiféle erősítőt?
Lehet hülyét kérdezek, de hülye vagyok ehhez a dologhoz. -
törölt tag
Szia Supercow!
Nagyonneharagudj, nem akarom szetoffolni a topicodat, de nem szeretnek ujat nyitni ezert:
milyen radios halokartyeszt tegyek a gepbe, ha csak otthoni szobakkozti halonak kell? Egy darabra van szuksegem, mert a halon levo masik jatekos egy Sony VAIO lenne, neki meg van beepitett 802.11b.
A radios halo, amit csinaltal nagyon tanulsagos, remelem Bp kornyeken elburjanzik ezekutan a nagytavolsagu Sc-WiFi
Koszi,
&rew -
supercow
őstag
-
supercow
őstag
megtaláltam a képeket a második kártya moddolásáról, hamarosan felrakok ide néhányat magyarázatokkal.
-
supercow
őstag
Köszönöm a segítséget, éppen az irányba állításhoz lenne szükségem egy GPS készülékre, de úgy tűnik nem fog menni, drága és feleslegesen növelné a projekt költségevetését
Másik megoldás az lehet, hogy a kártya szofverében be állítom fixen 1, 2 vagy 5 Mbps-re, ilyenkor növekszik az érzékenység és elvileg csökken a leadott teljesítmény. Mivel nem vagyok telhetetlen (egyelőre) elég lesz a kisebb sebesség is, csak működjön.
Az egyik biquadot felerősítettem a kisebb parabola tartójára, de nem raktam dobozba. Eredetileg úgy terveztem, hogy egy mikrosütőbe való műanyag dobozba teszem a biquadot, hogy megvédjem az időjárástól. Minden 100 Ft-os boltban lehet ilyeneket kapni, nem lesz nagy probléma találni egy nagyobbat, majd meglátjuk. Most nincs doboz, anélkül raktam fel, de nem tudom kipróbálni, mert nincs notebook, vissza kellett adni
Jó lenne gyorsítani az eseményeket, így mindig másra kell várni. A két pont között nincs rálátás, ezért minden eszközt megpróbálok bevetni, ezért vannak a parabolák stb. Ha menne simán biquadokkal, nem erőltetném a parabolát. -
And
veterán
Amit a teljesítményről/nyereségről írtál, szerintem stimmel.
A dBm-táblázat is jó, mert az tul.képpen az 1mW teljesítményre vonatkoztatott
szint: P[dBm]= 10*log ( P[mW] / 1mW ). Így 1mW=0dBm, 1W=+30dBm.
Az is OK, amit a paraboláról írtál: a nyereség növekedésével együtt a nyílásszög
csökken, de a többi antenna nyereségét is a fő sugárzási irányra értjük.
Maximum nehezebb pontosan irányba állítani, és a főirányból eltérő pozícióból
kevesebb más jelet/zavart össze. Ez nagy előny, igaz.
A kábel hosszabbításáról: igaz ugyan, hogy ezzel könnyen be tudot állítani az
effektív (EIRP) teljesítményt a megengedett határ közelébe. Viszont azzal
számolnod kell, hogy a beiktatott kábel _feleslegesen_ rontja a saját vevőoldalad
érzékenységét. Az Edimax-kártyánál maradva ez annyit jelent, hogy az
eredetileg -81 dBm érzékenysége (@11Mbps) 5dB kábelveszteségnél effektíve
-76dBm értékre romlik (az eredő zajtényező növekedéséről nem is szólva).
Nyilván a gyakorlati kialakítás miatt lesz valamekkora kábelcsillapítás, de
ezt (a vevőoldal szempontjából) feleslegesen növelni szvsz. nem érdemes,
kerülni kell. ((( A HÍF-fel meg szerintem pár +dB miatt nem fogsz összeveszni
(remélem nem olvassák), néhány ócskább mikrosütő kisugárzása ennél
rosszabb is lehet, és pont ebben a sávban. ))) -
supercow
őstag
Tud esetleg valaki GPS-t kölcsönadni? Esetleg lehet valahol bérelni vagy nagyon olcsón, használtan venni? Sokkal pontosabban meg tudnám mérni a távolságokat, irányokat stb.
-
supercow
őstag
na itt lehet kiszámolni egy parabola nyereségét:
http://my.athenet.net/~multiplx/cgi-bin/parabolic.main.cgi
s itt a WLAN link planner
megadod az eszközök, kábelek, antennák tulajdonságait és a távolságot, kiszámolja hogy elméletileg megvalósítható vagy nem az adott kapcsolat.
http://www.qsl.net/pa0hoo/helix_wifi/linkbudgetcalc/wlan_budgetcalc.html
Legal limit for radiated power (EiRP) for WLAN in Europe (expect France) is 100mW (= +20dBm). -
supercow
őstag
Az eredeti design: Trevor Marshall, aki a biquadot megcsinálta wlanhoz, és szintén parabolán használja:
http://www.trevormarshall.com/biquad.htm
itt egy másik parabolás mod:
http://www.weijand.nl/wifi/
ezekkel több kilométert is át lehet lőni max. sebességgel, de azért oda kell figyelni az adóteljesítményre.
Magyarországon max. 20dBm lehet (ETSI szabvány szerint), ami így jön ki:
Eszköz_adóteljesítmény + antenna_nyereség - kábel_veszteség
Pl. az én kártyáim 15dBm-mel adnak, mondjuk az antenna kb. 10 dBi, összesen 25, tehát a kábelen kb. 5 dB-t kellene veszítenem, hogy legális limiten belül legyek. Ezt Rg-58-as koax kábellel számítva kb. 5 méternek kell lennie, hogy ne büntessen a HIF. Ha az antennám egy bazinagy parabola, akkor tekerhetem körbe a házat kábellel
Ha esetleg van a környéken hozzáértő emberke cáfolja meg, mert ezeket neten olvastam és nem akarok baromságokat mondani.
neten találtam átváltást a dBm és mW között, amit az eszközön szoktak feltüntetni, mint ''transmit power'':
13 dBm = 20 mW
14 dBm = 30 mW
15 dBm = 35 mW
16 dBm = 40 mW
17 dBm = 50 mW
18 dBm = 60 mW
19 dBm = 80 mW
20 dBm = 100 mW
Európában az ETSI egységesített micsoda alapján 100mW a limit. Majd utánanézek a HIF-nél.
kezdésnek http://www.hif.hu/menu4/m4_2/rlan.pdf az A pont ami ránk vonatkozik. Az FNFT a Frekvenciasávok Nemzeti Felosztási
Táblázata lábjegyzeteket is bemásolhatom. Még nem volt időm elolvasni mindent. -
supercow
őstag
hát nem tudom.. a biquad önmagában (építéstől függően) 8-12dBi, egy parabola átmérőtől függően 15-24dBi. Az is igaz, hogy ezen nem adódnak össze egy-az-egyben, de a biquad szórási szöge pont akkora, hogy jól beterít egy parabolát, vagyis szinte teljes mértékben kihasználja annak jótékony tulajdonságait.
Egy parabolának 5-7, esetleg 10 fok körül van a szórási szöge, egy biquadnak meg ennek többszöröse. A jelemet meg nem akarom elpazarolni azzal, hogy oda is sugárzok, ahol nincs rá szükség.
A gyári wlan parabolák önmagukban 24dBi-sek, ott a fejnek már nincs ilyen szerepe, vagy csak minimális. Nálam viszont a fej egy biquad, amit önmagában is lehet használni. Ráadásul az én esetemben sajnos nincs közvetlen rálátás a két végpont között.
Szerintem sokkal többet nyerek egy parabolával, mint mondjuk egy fele akkora kábellel, de igazad van, illene lecserélni a kábeleket valami normálisabbra
Körülnézek antennaszerelőnél, hátha tudnak mondani valami értelmes árat csatlakozókkal együtt a H1000-es kábelre.
Most már nem akarok sokat barkácsolni, inkább összeraknám és kész. Nem akarok kábelt, csatlakozót cserélgetni, mert a biquadokat is úgy építettem meg, hogy BNC van belerakva, amit már nem tudok kiszedni. -
And
veterán
A nagy kérdés szerintem az, hogy mennyit nyersz a parabolával. A hivatkozott
leírás és más weblapok szerint hasonló kialakítású antennákkal elérhető max.
nyereség 12-14 dBi körül van.
http://www.wlan.org.uk/antenna-page.html
Ha ezekhez átlagos/nagy tükröt használsz, az össznyereség kb. 8-10dB értékkel nő.
Kereskedelmi WLAN-paraboloidok max. 24dBi nyereséggel, 90cm-es tükörrel:
http://www.telexwireless.com/2400mhzdish.htm
Ha pár méterrel rövidebb (vagy jobb) kábelt használsz, esetleg annyit
(többet) nyersz vele, mintha egy kisebb parabolát használnál...
-
supercow
őstag
jojojo várom a tapasztalatokat, leírást hogy neked milyen a hálózatod.
Karib írtam mailt, válaszolnál?
Most ott tartok, hogy nem tudom felrakni a biquadot a parabola tartókarjáratúl nagy ez a bigyó, főleg ha berakom egy mikrós dobozba. Rengeteget eltakar a parabolából, attól félek nem lesz jó. De odébb sem nagyon rakhatom, mert akkor kicsúszok a fókuszpontból. Sux. Az eredeti fej tartója meg eltört.
-
supercow
őstag
Nincs köztetek valaki, aki Szentendrén vagy Budán jó magas helyen lakik és ki tudnánk próbálni egy nagyon nagyon távoli kapcsolatot?
Szentendre tőlem légvonalban kb. 12km, Buda látható része kb. 35-40km.
És ha működne, az illető megosztaná velem gyors internetkapcsolatát? -
supercow
őstag
Jól van, nem sértődtem meg
Netstumbler: http://www.netstumbler.com/
Van egy MiniStumbler verziója is, amit Pocket PC-kre lehet telepíteni (ipaq stb.)
Eddig a kártyák ára volt a befektetés (40e Ft), másnapra persze frissült az árlista, most már kijönne a 2 kártya 32e-bőlÉn sem a legolcsóbb kártyákat vettem, lehet drágább, jobb cuccot is venni, aminek jobb az érzékenysége. Doksikban kell megnézni a Receive Sensitivity-t. Pl. a -90dBm sokkal jobb, mint a -85 stb. -90-nél 1 nanoWatt teljesítménnyel adott jelet is ki tud olvasni a kártya. Ilyet viszont csak az Orinoco, Cisco eszközök tudnak, arra meg kinek van pénze? Az enyém ilyeneket tud:
Receive Sensitivity
11Mbps -81dbm
5.5Mbps -83dbm
1Mbps -87dbm
Kisebb sebességnél nem kell olyan jó jel, hogy a kapcsolat használható legyen.
Mivel nem vagyok antennaguru és nincs szakirányú végzettségem (de szépen fogalmazok) nem igazán akarok hülyeségeket beszélni. Ezeket nálam sokkal okosabb emberek kiszámolták, én csak olvastam.
Vettem forrasztópákát (Somogyi-féle 60W, 1600Ft) akciós ragasztópisztolyt (Obi, 1400Ft), de ezeket nem számolom ide, mert nem kizárólag ehhez a projekthez használom őket.
A hálózati kábeleket (RG-58, BNC csatlakozókkal) részben itthon találtam, részben apámtól hoztam el. Lehetne jobb minőségű is, de egyelőre jó lesz. Az egyik parabolatányér megvolt (Den vette meg a SkyStar2 kártyát), a másik oldalra való parabolát pedig anyósoméktól hoztam el, a műhelyben porosodott.
A legtöbb időt és pénzt a neten való infógyűjtés vitte el eddig, mert modemmel vagyokVégülis ezért csinálom az egészet.
Karib: mennyit kérsz a Linksys kártyáért? esetleg csere valami másra? Milyen külső csatlakozó van rajta?
Ja van egy csomó linkem, ha érdekel valakit berakom ide. Ízelítőnek a kedvenc antennám a szardíniásdoboz:
http://reseaucitoyen.be/index.php?SardineCanAntenna
Illetve egy nagyon olcsó biquad hengeres CD-tartóból, útmutatóval itt:
http://home.t-online.de/home/enigma1/Quad/ -
jojojo
senior tag
Pár nap mulva én is felteszek képeket a legendás
kártyámról+a kialakitott hálózatomról.
lehet,hogy én is leirom tapasztalataimat -
-
supercow
őstag
Tisztelt lokális házigazda,
érdeklődés hiányában a topic törölhető, esetleg ''wireless lan'', vagy hasonlóan semleges címmel a Fáradt gőzből az Egyéb hardverek csoportba mozgatható
Köszönöm
UI: Az ember igyekszik megválaszolni az emberek kérdéseit, konvertálom, modemmel feltöltöm, belinkelem, magyarázatot írok oszt le se sz*rják. -
supercow
őstag
köszi
van még egy kép, a NetStumbler logja a kapcsolatról:
az itthoni kapcsolat annyit jelent, hogy az asztalon volt a két kártya, egymástól kb. 40 centire, nem csoda hogy nagyon jó a jel. A távoli kapcsolat kb 1.7-1.8 km, és mindkét antenna kézben volt, látszik is hogy megszakadt többször is a jelátvitel. -
supercow
őstag
nah feltöltöttem néhány képet extra szerverre, remélem sikerül rendesen belinkelni
a két házi készítésű antennám:
ezeket nem pontosan méretre készítettem, és nagyon meglepődtem, hogy így is működik
az egyik Edimax USB kártya a ''beavatkozás után'':
közvetlenül a forrasztás után bekötöttem, látszik hogy villog a led, tehát nem halt meg. Éljen!
a kártya túloldala, ahol a forrasztási pontok vannak:
a méretek érzékeltetése miatt beraktam oda egy BNC kábel végét. Látszik, hogy igen apró eszköz, minimális hozzáféréssel, óvatosan kell csinálni.
A nagy izgalomban sajnos nem csinálta képeket menet közben, tehát nem tudok olyat mutatni, ahol még az eredeti antenna van rajta, illetve olyat sem, ahol nincs antenna. És közben le is merült a digit. gépben az elem
Ja az eredeti képek 1600x1200 méretben vannak, azokon látszik a forrasztás mikéntje is. -
supercow
őstag
e-connect neten rendeltem, másnapra hozták, mentem érte.
Az egyik oldalon csak biquad volt, az itteni oldalon egy 55cm-es parabolához tartottam a biquadot.
Bátyám autóval átment, mobilon tartottuk a kapcsolatot. Ő laptopon nézte a jelet és próbált befogni, én itthon a parabolával és a másik biquaddal kimentem a teraszra (mondom kb 10-12m koax, bnc csatlakozók) és simán odatartottam, kb. ahol az eredeti fej volt az antennán.
Lassan mozgattam ide-oda ahogy tudtam, fel-le a biquadot, a parabolát, egyszercsak kiabál tesóm, hogy látja.
Egyébként érdekes, hogy az enyémen kívül 2 külön wireless hálózatot is találtunk a környéken, ami nincs WEP-pel titkosítvaAutózás közben bevillant a kapcsolat.
A NetStumbler programot használtuk.
Majd még írok. -
And
veterán
Nem rossz! Ezek szerint érdemes foglalkozni a dologgal.
Az RG58 koaxkábellel viszont fenntartásaim vannak:
http://hydra.carleton.ca/articles/atten-table.html
sorry, ha nem új...
Ebből kiderül, hogy 2,4GHz-en a csillapítása nagyobb mint 1dB méterenként, vagyis
minden 3 méter kábel megfelezi a kimenőteljesítményt (és ugyanígy
rontja a vételminőséget). Sejtem, hogy a H-xxx v. hasonló koax egy vagyonba kerül,
és az USB-kábel sem lehet túl hosszú (tapasztalat,de talán ne ezen múljon :-)
Ezt a kábelt már UHF-en se nagyon szokás méterekre vezetni.
Az antennaleírás elég korrektnek tűnik (nehéz elrontani), és mostmár
azt is tudjuk, mire jó végső esetben az a bizonyos ''&Tsa'' tápegység -
supercow
őstag
antennát is én csináltam ez alapján:
http://www.martybugs.net/wireless/biquad/
azzal a különbséggel, hogy a reflektor darabnál én nem NYÁK-lapot használtam, hanem egy kibelezett vargáné táp borítását
Ja és én mindenhol leselejtezett RG-58 kábeleket használok BNC dugókkal (van egy rakat), ha drágább eszközöket akarnék (H1000 koax, N csatlakozók) akkor külön kéne vásárolni.. ezek meg itthon voltak, ingyen.
Ha jobb anyagoka használsz, nem lesz akkora veszteség a kábeleken, tehát jobb minőségű kapcsolat lesz. Így viszont olcsóbb
Ha végképp nem megy, akkor veszek jobb kábelt, de csak ha nagyon muszáj.
Képeket egyelőre nem tudok berakni, mert nincsenek feltöltve sehova.
Ha jól látom a mennyiséget, talán 3 cikk is lesz a végére. talán PArciék berakják PH! cikknek -
supercow
őstag
Na megvan a kölcsön notebook, úgy tűnik nem intéztem el a kártyákat a moddolással.
Szívtam egy kicsit a kártya (Edimax USB) telepítésével, mert ezen a notebookon Win XP van és nem jó hozzá a gyári konfig progi, hanem az XP a saját hálózati beállítós varázslóját használja a gyári driverekkel. Aztán az sikerült, belőttem az IP címeket, a kártyákat ad-hoc módban vannak. Először wep nélkül, aztán 64 bites wep kulcsokkal próbáltam, egész korrekt a sebesség. Auto módban a jelerősség függvényében vált 11, 5, 2.2 és 1 MBit-sec között.
Aztán felkaptam a gépet és elindultam. Itt a ház körül sétáltam egy kicsit és figyeltem a Netstumbler jelzéseit, kb 50 méterig jó volt külső antenna nélkül (ne felejtsük el, ez a beépített, a nyák-ból kialakított dipól volt). Aztán bedugtam a házi barkács antennát, megugrott a jel. Meg vagyok elégedve, bár hamar elfáradt a kezem, mert cipeltem a kölcsönkért nagyon-drága-és-szuperjó Fujitsu-Siemens notebookot úgy elfáradtam visszajöttem és leraktam az egészet.
Aztán itthon rájöttem, hogy az itteni antenna (a rendes asztali gépnél) úgy volt bedugva, hogy egy vasbeton lépcső és egy épp odarakott parabolatányér volt útban. Mivel a fémek nagyon visszaverik és zavarják a jelet, gondolom egy kis odafigyeléssel meg tudtam volna oldani a nagyobb távot is. Ez a parabola meg amúgy is úgy van kitalálva, hogy minél jobban visszaverje a jeleket, szóval ahhoz képest, hogy milyen bénán csináltam, egész jó lett az eredmény.
Holnap délelőtt lesz kb. 1.5 - 1.8km-es próba a szomszéd faluból. Oda már autózni kell, ileltve hosszabb koax kábellel kell az antennákat szerelni.
Amúgy az a parabola ami most útban volt éppen arra való (azért szereztem) hogy ha nem megy a kis antennákkal, akkor rászerelem a parabolára és sokkal jobb lesz.
Az egész onnan indult, hogy nincs itt a környéken adsl, kábel, semmi ami használható lenne, itthonról dolgozok és fontos lenne a gyors net. Apáméknál viszont van kábelnet, az a végső cél. 11MBit/sec ingyen, saját eszközökkel, juj de büszke leszek
sc.
majd még beszámolok, mondjuk holnap este -
supercow
őstag
Megvan és az egyiknél már el is intéztem a garanciát
külső antenna csatlakozót raktam hozzá, forrasztottam reszeltem vágtam ragasztottam. A kártyának szerencsére nem esett baja, csak még kipróbálni nem tudom, mert nincs másik gép ami tudná az usb-t, meg kell várni a kölcsön notebookot.
Délután megcsinálom a másikat is, az antennák kész vannak, kb 4.5-5 km-t kéne átvinni velük.. Izgulok, mert nem volt olcsó a 2 kártya. Ahhoz képest hogy milyen drágák, olyan kicsit, nem hittem a szememnek mikor megláttam
Az eredeti antennát olyan vékony koax kábellel kapcsolták a nyákhoz, hogy nem is vettem észre hogy koaxkb. 0.5 mm külső átmérő. Aztán kiforrasztottam, csináltam képeket, talán csinálok belőle egy cikket a házilag barkácsolt wireless eszközökről
-
jojojo
senior tag
ja látom sikerült:
''+1 szavazat a www.e-connect.hu -nak!
Elmesélem az esetet: wireless lan kártyákat akartam venni, több boltban is kerestem, hosszas telefonálások után kiderült hogy sehol sem tartanak, nincs, elfogyott, nem éri meg, majd lesz, csak rendelésre hozunk stb. Tegnap délután feladtam a rendelést online (5 után, pedig az infó szerint 16:30-ig dolgoznak fel rendelést, a többit harmadnapra), ma reggel jött a mail, hogy 11 órától átvehetem. Bementem, átvettem, boldog vagyok. Az összes boltban 1-2 hetes beszerzési időt mondtak.
Korrektek, barátságosak voltak. Máskor is ott rendelek.'' -
jojojo
senior tag
hivd fel öket:http://www.e-connect.hu
hátha
ma jártam itt és elég hozzá értö mókus van wireless ügyben kérd öt ne az eladóval beszélj mert az kuka!!
nevet nem tudok sajna -
supercow
őstag
Nincs egy rohadt bolt ebben a rohadt nagy városban, ahol raktáron tartanak wireless usb adaptereket normális áron, hihetetlen. Mondom oké, akkor megrendelem neten. www.pcland.hu, megrendelést feladtam tegnap délután. Azóta semmi visszajelzés, még egy rohadt emailt sem küldtek, hogy ''megkaptuk, de most nincs''. Ma sokadik telefonomra felveszik, mondom mi a bajom, erre: ''nincs raktáron, a nagykerben sincs, az importőrnél sincs, nem lehet tudni mikor érkezik''. NEM LEHET TUDNI. Oké, rendelés lemondva. Ide se jövök többet.
Hihetetlen felháborító. Tudom, hogy nem sokan keresnek ilyesmit de hát ne azt mondja már a boltos hogy nem lehet tudni. Ha ő nem, hát ki fogja megmondani?
Esetleg tudtok olyan boltot ahol tartanak raktáron? Nem nagykert, hanem kiskert ahol emberi áron lehet venni, és lehetőleg nem Buda végén, mert nem pesti vagyok, Pest északi része lenne farnkó
arrghhh fáradt gőz kiengedve.
UI: Tompo sikerült megtudni valamit?
Aktív témák
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest