-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz Bitpalace #25299 üzenetére
Részben az, amit írt a kolléga. De emellett ott van a jogosultságkezelés módja, valamint az alapvető védelem (pl. a portoké).
A Linuxra telepíthető vírusirtók adatbázisa is jórészt Windows-os kártevőket tartalmaz. Valós idejű védelemnél fontosabb a te tudatos internet/géphasználatod.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Bitpalace
senior tag
válasz Rimuru #25300 üzenetére
Nem gondoltam volna hogy ekkora a százalékos különbség Pedig szerintem Linux alatt sokkal nagyobb jövő van, úgy értem hogy nekem személy szerint sokkal jobban bejön mint a windows sokkal több lehetőséget is kínál, a Mate-et kíváncsiság képen tettem fel, de szerintem marad az Ubuntu. Hiszen nekem grafikai rész felesleges. Sima mezei felhasználásra szeretném csak használni.
Azon gondolkodtam hogy Bf3 feltelepítem ha már adták a gépemhez (Lenovo y570) de gondolom felejtsem el
Üdv!
-
lev258
veterán
válasz Bitpalace #25302 üzenetére
Ubuntun is van grafikai rész, csak ott másabb. Van, akinek nem jön be annyira, mint a "klasszikus Windows Start menü stílus".
Egyébként az arány évek óta ennyi, ebben ott van a Microsoft marketing és lobbipolitikája, meg persze az, hogy nem tud olyannyira többet adni a rendszer, hogy sokakat átcsábítson.[ Szerkesztve ]
-
Bitpalace
senior tag
válasz lev258 #25303 üzenetére
Nekem nagyon bejön a stílusa a Mate-nek azért is próbáltam ki de igazából régen foglalkoztam már ubuntuval, így kicsit olyan érzésem van mintha nem boldogulnék a Mate-el. Tudom sokan vannak Windows-on mert az nagyon user friendly felület, de szerintem minden ugyan úgy használható Ubuntun csak más progikkal. Ez az OS nem gamereknek van kitalálva ez tény.
üdv!
-
sz.balazs.95
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz sz.balazs.95 #25305 üzenetére
Szerintem oda inkabb celzott megoldas szokott menni. Amugy akinek megeri az meg is csinalja.
Vigyázat, csalok!
-
lev258
veterán
válasz TechN7ne #25307 üzenetére
Ha "gyenge gépre ezek közül melyik a legjobb", akkor a kérdésre a Lubuntu a válasz. De amennyiben fapadosnak éreznéd, a többit is meg lehet próbálni, nem biztos, hogy észrevehetően lassabb lesz.
Magyar nyelvi támogatása mindegyiknek van, de a telepítés után valószínűleg még be kell nézni a Nyelvi beállítások menübe, hogy minden települjön.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz TechN7ne #25307 üzenetére
Lesz benne magyar nyelv.
Ebben a cikkben nézd meg a táblázatokat, jól látszanak az erőforrás igények.
Ez a cikk a Mate-t a Lubuntu és a Xubuntu közé lövei be.
Ha már ott vagy, nézd meg a Bodhi Linux-ot is.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
sz.balazs.95
veterán
Van olyan progi, amivel meg lehet csinálni, hogy a háttérképem az adott nap Bing háttere legyen, mint Windows 8.x-en?
tomtyi: Az egyetlen dolog, ami miatt felmegyek minden nap a Bing-re az a háttér.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
törölt tag
válasz TechN7ne #25310 üzenetére
Ismerős gépén a 32 bites 12.04 Gnome-mal simán megy E7200-ason, 2 GB RAM-mal. Nálam a 64 bites Lubuntu 14.04 ennél kevesebbel is beéri.
(#25312) sz.balazs.95
Perverz.
Itt van leírás.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25312 üzenetére
Talán a wallch tűnik a legjobbnak (Szoftverközpontban megtalálod).
-
sz.balazs.95
veterán
válasz lev258 #25314 üzenetére
Olyan extra csomagokat igényel, amik az áruház szerint nem megbízhatóak, és átlépni se tudom ezt, így nem települ. :c
tomtyi: a variety-t nem találja a Szoftverközpont. :c
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
lev258
veterán
válasz sz.balazs.95 #25315 üzenetére
Másik szervert próbáltál? Mint-re gond nélkül felment.
A Variety-hez talán ppa kell.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
nagyúr
válasz lev258 #25316 üzenetére
Install Variety in Ubuntu or Linux Mint PPA kell hozzá, meg is van.
Készítő oldala[ Szerkesztve ]
-
8zabi
őstag
sziasztok
szerettem volna feltenni a legújabb 16.04 B2 verziót új gépemre (részletek a profilomban) de már a live CD használatakor is elszáll a compiz rögtön az asztal megjelenésekor
ugyan ez volt a helyzet a 15.10-zel is
a gép teljesen stabil, Windows 10 mellé akarnám második rendszernek, de egyelőre tanácstalan vagyok
ennyire utálná a linux az R9 380X - et?
-
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #25318 üzenetére
Melyiket használod végül?
(#25319) 8zabi
Inkább a Winx miatt van galiba nálad.[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
Sziasztok!
Egy titkositott mappat szeretnek folcsatolni Ubuntu alatt, a kovetkezo modon:
encfs adat/helye /csatolasi/pont
A problema az, hogy igy nem latja a Plex szerver az ide masolt fajlokat. Probaltam root joggal folcsatolni, de igy meg irni nem lehet normal felhasznaloval... Neztem az -o allow_other kapcsolot, root alatt, de igy sem engedi irni...
-
nagyúr
válasz sz.balazs.95 #25323 üzenetére
Megjegyezzük akkor ezt is! nem használtam még ilyen changert
(#25324) vampire17
Ezt nézd át, hátha találsz benne megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz ubyegon2 #25327 üzenetére
jaja epp azt tettem, folraktam a gnome encfs managert. Tok jol kezeli a letrehozott titkositott mappat, nincs vele semmi gond. Van egy menu benne, ahol bepipalhatom ezt: Allow other users to access this stash
Rakerdez, hogy engedelyezzem a /ect/fuse.conf ban az allow_other_users et. Ezt megtettem, de igy sem fogadta el a pipat.. Egy masik forumon olvastam, hogy hozza kell adni elotte a fuse csoporthoz a megfelelo usert. hozzaadtam a sajat userem, meg a root ot is, igy mar engedi bepipalni, viszont felmountolas utan irasvedett a konyvtar, ill konkreatan meg olvasni sem tudom pl a letrehozott proba konyvtarat... (hozzaferes megtagadva)
Valami otlet?
-
vampire17
addikt
válasz ubyegon2 #25329 üzenetére
Pont ezzel probalkoztam most
chmod al a konytarnak ahova a titkositott mappat folcsatolom 777-et adtam, de igy sem latja a Plex...
probaltam azt, (valahol azt ajanlottak) hogy a Plex-et rakjam ujra es irjam at a config fajljat ugy, hogy ne a "plex" usert hasznalja, hanem a sajatomat. Sajna ez sem segitett, meg mindig nem latja a Plex a mountolt meghajto alatti fajlokat...
[ Szerkesztve ]
-
TechN7ne
nagyúr
Hali
Usb n bootolva kiprobaltam mind a harom lehetoseget, ugy erzem a sima Lubuntu ami a legjobban fut, viszont akkor is azt erzem mint ha a videoteljesitmeny nem tudna kiadni magabol a maximumot, mint ha nem lenne fent a vga driver sem. Youtubon is 360p a max videolejatszas , most talaltam a fiokba vlmi regi pci e os radeon x akarmennyi 256mb os mukodik, de vele se sokkal fenyesebb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz TechN7ne #25331 üzenetére
2 GB-os régi gépen a live-ban történő kipróbálásnál azért nagyon nem ugyanaz a videó lejátszás sem, mint telepített rendszeren, ne is várd ugyanazt a teljesítményt .
Akár ki is veheted a merevlemezt, mert nem játszik sok szerepet, abból a 2 giga memóból fut a rendszer és a maradékból szeretnéd a gördülékenységet.
[ Szerkesztve ]
-
-
TechN7ne
nagyúr
-
nagyúr
válasz TechN7ne #25337 üzenetére
Telepitettem a harom rendszer kozul a sima ubuntu + parost
Az melyik lehet? nem lenne rossz, ha mi is értenénk, miket csinálsz
Nincs kizárva, hogy a vdpau hw gyorsítás kell neked is.
másik link[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lev258 #25341 üzenetére
Ha a fórumtársnak xp-n jól megy, akkor csak valami radeon gebasz lehet Linuxon, bár pontos adatokat nem tudunk, pedig nem ártana, ha a nyílt driverrel se fut jól a YT.
(#25339) tomtyi
Valamelyik nap kipróbáltam a normál Mint-en (nem LMDE2) és mkv lejátszásnál tizedére esett a processzor használat. Nem nézek filmeket a gépen, eddig emiatt nem foglalkoztam vele.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz lev258 #25343 üzenetére
Szerinted kap videókártya adatokat is?
Ha kéne neki, kapna, de fene tudja!Fórumtárs felrakott valamit, amit még nem is frissített, ki tudja melyik FF van fenn nála.
1080-al már fele procit eszi a videó nálam, igaz LMDE2-n nincs vdpau gyorsítás. Fura ezt használni, mert már megszoktam a PPA-k használatát.
(#25345) syler123
Igen, rémlik a eset. A YT még valamennyire megmagyarázható lenne, de a sima böngészés darabossága nem annyira, bár ez esetben a FF-ban kell beállítani, hogy használja a hardveres gyorsítást. Azt is próbáltad?
[ Szerkesztve ]
-
syler123
veterán
válasz ubyegon2 #25342 üzenetére
Én ugyanezt írtam le korábban, hogy 2 Radeonnal próbálva használhatatlan a youtube és darabos a böngészés. Nem kell egy high end kártyákra gondolni, az egyik egy hd 6310 apu, a másik egy noti radeon 4570m. Minden ide linkelt leírást kipróbáltam.
Windows alatt tökéletes, de ezekre a gépekre nem szerettem volna Windowst, mert annak meg az alap cpu igénye magas.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
syler123
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest