-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gvandor
csendes tag
válasz #40553216 #23500 üzenetére
És ez még kiegészül azzal a szolgáltatással, hogy elkezdem beírni a program nevét, és már mutatja is.
Egyébként aki linuxot akar használni, idővel le kell szoknia arról, hogy mindent winben megszokott módon akar csinálni. Az elvonási tünetek majd megszűnnek, csak először nehéz.
Ubuntu 14.04 LTS (Unity)
-
Aethelstone
addikt
-
Dhampir
félisten
válasz Aethelstone #23502 üzenetére
Szia, nem a teljesítményre gondoltam, hanem arra, hogy az Inteles Linuxos driver is képes-e futtatni a játékokat, tehát a támogatásra.
Anno Intel HD Graphics-on (jóval HD 3000 alatt) játszottam egy olyan kalandjátékkal, ami Windowson rendben volt és Linux alatt is futott, csak az alakokat nem rajzolta ki rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz Dhampir #23503 üzenetére
Linux alatt jó a driver-es támogatottság annak köszönhetően hogy az Intel nyílt drivert ad ki.
Anomáliák lehetnek, pl. Pillars of eternity-ben linux alatt (és mac alatt sem) nincsenek köpenyek mert a technológia nem elérhető csak windows-ra.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Aethelstone
addikt
válasz Dhampir #23503 üzenetére
A kettő azért eléggé összefügg. Van pár gamma, ami csípőből elhajt, ha nem ati vagy nvidia kártya van, ez tény, de ami nem hajt el, ott már a korábban leírtak érvényesek. Én eddig wine-nal World of Warcraftoztam HD3000-en és HD4000-en és próbaképpen egy belépő szintű nvidiával is. Az nvidia 40+ fpst produkált, a HD3000 25+on ment, a HD4000 35-40 körül.
Persze, gammától is függ, mert az említett Wow szerencsére OpenGL-el is hajlandó menni. Tehát hibák nem voltak. Natív játékokat nem tudom
[ Szerkesztve ]
MI 10T Pro 8/256 , Arsenal FC - Go Gunnarz...
-
-
laszlohu
addikt
válasz Dhampir #23499 üzenetére
Én soha nem telepítettem Intel drivert, az alapból települt Disztró telepítésénél és frissítésénél,
Ubuntu 14 - esen, ami alapból volt Intel driver, az használhatatlan, pont ezért frissítettem előbb 15.04 - re,
majd 15.10 - re,
a megjelenítés szempontjából máshogy jeleníti meg ( helytelenül ) Intel driverrel, mint más driverekkel.Én most ezt az intel drivert használom :
Intel Open Source Technology Center
GL_RENDERER Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
GL_VERSION 3.0 Mesa 11.0.2 -
Dhampir
félisten
Aham, szóval ilyesmik előfordulhatnak.
(#23507) laszlohu
Igen, települ. Sajnos sajnos a grafikus Intel Vezérlőpult nem települ hozzá, amivel konfigurálni lehetne a beállításokat.
(#23505) Aethelstone
Köszönöm a tapasztalatok leírást.
(#23506) Syl
Köszönöm.
Nekem a legutóbbi időkben legjobban az AMD vált be, de most látótérbe került egy akciós Inteles gép, emiatt gondolkodtam rajta. Inkább ragaszkodok az AMD-hez.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Dhampir #23508 üzenetére
Az Intel nem játékhoz való hanem maximum HD videolejátszásra(erre utal a neve is), így nem csoda, hogy nem fut rajta a mostani játékok 90%-a. Ha nincs egy jó AMD vagy nVIDIA a laptopban vagy PC-ben akkor felejtős még Windowson is. Amúgy pedig linuxon én játékot még soha nem tudtam futtatni, ezért is van egy offline Windows 7 telepítve erre a célra.
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Apollyon
Korrektor
válasz Lathronos #23509 üzenetére
Régi játékok mondjuk mennek, legalábbis én a T500-amon az intelt szoktam UT99-re használni, opengl-ben simán megvan 30-40 FPS 1680x1050-ben. Jah és wine-nal. Persze egy dedikált kártya mindig jobb.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Dhampir
félisten
válasz Lathronos #23509 üzenetére
Intel HD 4000-el Win 7 alatt a Stalkerekkel évezhetően játszottam, 2*4 GB RAM társaságában (kijelző: 1366*769, HP ProBook 6570b).
Tudtam játékot futtatni többfélét is Linux (Ubuntu) alatt az alap Wine és a POL segítségével egyaránt (például S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat, AMK Devolution-mod), Nvidia és AMD tapasztalataim vannak, csak az Intellel van a régi időkből rossz próbálkozásom.
Egyébként vannak natív Linuxos játékok is (például Prey, Amnesia: The Dark Descent), ezek gond nélkül futottak eltérő notebook-konfigurációkon, előbbi Nvidia GT 840M, utóbbi AMD FirePro M5950 segítségével.
Persze lehet, hogy ezek Toshibán nem futnának.
(#23511) bob.zxr
A trailer zenéje nagyon tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz Dhampir #23512 üzenetére
"Persze lehet, hogy ezek Toshibán nem futnának."
Hát a The Crew és a Pinball Arcade, Future Pinball pl. Ubuntun nem fut nálam, a FIFA 15 viszont igen. Gondolom én csinálok valamit rosszul. Na meg ha már vettem annak idején Windows 7-et, legyen is valami értelme. Játékok futtatására tökéletesen alkalmas számomra, minden másra pedig Ubuntu.
-
Pocak89
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam, hogy kipróbálom az Ubuntu linuxot (15.10), de probléma akadt. (Kezdő linuxos vagyok) A gépemben(laptop) van egy ssd amin windows 10 van illetve van egy hagyományos merevlemez aminek az egyik partíciójára a linuxot raktam. A problémám a bootal van. Telepítés után újraindítás majd a grub-nál ha ubuntut választok nincs probléma viszont a ha windowst akkor az nem indul el. Lila háttér és ott megáll. Csak úgy tudom működésre bírni ha megjavíttatom a windows bootloadert.
Próbáltam már azzal a boot-repairrel is megcsinálni de ugyan az a problémaVideo games ruined my life!!! Good thing I have two extra lives
-
lev258
veterán
válasz Pocak89 #23515 üzenetére
... Windows 10
Ugyanez a baja egy másik kollégának is. Bemásolom, amit neki is írtam:
"A lényeg akkor is az, hogy a dual boot Windows 10-zel jelenleg igen vegyes eredménnyel jár. Van, akinek sikerül, másnak meg nem. De nem lehet tudni azt sem, hogy majd egy érkező Windows frissítés bekavar-e valamikor. Vagyis ha Windows 10-hez ragaszkodsz, akkor lehet nem kellene erőltetni az Ubuntut mellé. Windows 10 és Windows 7 dual-boot-ról is olvastam már problémákat, pedig ott aztán mennie kellene."
Próbálkozni azért szabad, de jelenleg sok a probléma és kevés a háttérismeret, tapasztalat.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
laszlohu
addikt
válasz Pocak89 #23515 üzenetére
A legegyszerűbb, hogy veszel egy ilyet :
ui.: persze kell hozzá USB 3.0 - ás csatlakozó az alaplapon, és a hozzáadott
usb 3.0 - ás kábelmaximálisan meg vagyok vele elégedve, boot - olni a biosban lehet,
van rajta ki-bekapcsoló gomb, és az USB 3.0 - ás sávszélessége bőven elég.[ Szerkesztve ]
-
Pocak89
senior tag
válasz Aethelstone #23518 üzenetére
Hát ezzel is voltak próbálkozások. Telepítésnél alapból az SSD-re akarta rakni aztán mivel nem voltam biztos benne azt választottam ki ahova a linuxot telepítette. Ennek az eredménye hogy nem is volt boot menü. Ezután próbáltam, hogy hagyom alapon és odarakja az SSD-re a windows mellé. Ezután lett boot menü, de fagyott. Utána próbáltam a boot-repairt. És ott megkérdezte, hogy hova akarom rakni és akkor mondom teszek egy próbát, hogy megint odarakom ahova első alkalomra. Így akkor lett boot menü de ugyan úgy nem indult a windows.
Video games ruined my life!!! Good thing I have two extra lives
-
Dhampir
félisten
válasz Aethelstone #23513 üzenetére
Köszi, Pythonos cucc, akkor nem lehet rossz.
(#23514) Lathronos
Csak húztalak.
-
nagyúr
válasz Pocak89 #23519 üzenetére
Telepítésnél alapból az SSD-re akarta rakni aztán mivel nem voltam biztos benne azt választottam ki ahova a linuxot telepítette.
Az jó lenne, ha nem a partíciót választottad, hanem a meghajtót!
Ha az SSD az sda és a Linuxot például az sda5-re telepítette, akkor a grub helyének az sda-t és nem az sda5-öt kell választani.
Ettől még ez a probléma persze nem oldódik meg.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz lev258 #23516 üzenetére
Nálam pl. hibátlanul megy egy SSD-n a Win10 és az Ubuntu. Persze a tízesben kikapcsoltam a FastBoot-ot.
És nem árt észnél lenni, mert ha pl. a windowst lehibernálom, a következő bekapcsolásnál attól még ugyanúgy feljön a grub. Persze a win c: nincs felmountolva ubuntu alá, csak a közös d:Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
sz.balazs.95
veterán
hogy tudom az egér sebességét növelni, és a görgető sebességét csökkenteni?
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
Lathronos
őstag
Ha két külön SSD-re telepíted a Windows 10-et és az ubuntut, a BIOS boot menüjéből választva a Windows SSD-jét(vagy elsődleges boot SSD-nek azt állítod be, nem kell odafigyelni hibernálás után a grub-ra, ha azt az Ubuntu SSD-jére telepítetted. Nálam is így van megoldva a Win7 és ubuntu. Na meg persze biztonságosabb is, mert ha a Windows öngyilkos lesz és elszáll a virtuális másvilágra az SSD partícióival együtt, nem rántja magával az Ubuntut is, aki amúgy még élne boldogan pár évig ha rajta múlna.
-
Lathronos
őstag
válasz sz.balazs.95 #23523 üzenetére
Unity-ben, MATE-ban vagy Cinnamon-ban? Nálam mindhárom van.
-
Lathronos
őstag
válasz sz.balazs.95 #23526 üzenetére
Na tehát először is telepíted a dconf-editor csomagot, majd ezután elindítod.
Azon belül org > gnome > desktop > a11y > mouse
Itt kell állítani valamit, de hogy mely értékeket, azt nem tudom.
-
válasz Lathronos #23524 üzenetére
Nekem csak egy SSD-m van (HDD-t viszont nem vagyok hajlandó megtűrni a gépben , ott a NAS, USB dokkoló), cserébe a Win-t hetente egyszer ha elindítom. Majd kikapcsolom benne a hibernálást, mert úgy sem használom.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Keef_Lee
senior tag
Hogyan lehet elf kiterjesztésű fájlt telepíteni?
-
Keef_Lee
senior tag
Van egy Dreamstream.elf fájlom, ami a linuxos telepítője lenne egy proginak.
Van egy ilyen leírásom:
- install the required dev-packs (libwxgtk2.8-dev, libgstreamer0.10-dev + libgstreamer-plugins-base0.10-dev, libgtk2.0-dev, libcurl4-openssl-dev, libdbus-glib-1-dev)
- run "make" in the "obj" subdirectory of your DreamStream installationAz első bekezdést a synaptic csomagtelepítőben megoldottam. Mit kezdjek ezután?
Ezt nem értem: run "make" in the "obj" subdirectory of your DreamStream installationInnét töltöttem
https://www.dream-multimedia-tv.de/dreamstream/index.php?subcat=9&ENGINEsessID=5979d5c7284ad9620999f7dc8307c964[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Keef_Lee #23532 üzenetére
"Do a "chmod +x ./DreamStream-E2-<version>.elf" and start it. On 64Bit systems ia32-libs are required to run the installer!"
Használhatod a Jobb gomb/Tulajdonságok/Jogosultságok/Futtathatóvá tételt is. Aztán futtasd Terminálban a fájlt. Valószínűleg kicsomagolja magát valahova, majd ott az obj mappába lépve ki kell adnod a make utasítást.
Pótoltam a kimaradt részt.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Keef_Lee
senior tag
-
Keef_Lee
senior tag
válasz lev258 #23536 üzenetére
Kiadtam a make-t. Erre rengeteg hibaüzenet jött, csak úgy szaladt a képernyő. Ez felejtős.
Ha el akarom távolítani teljesen, akkor azt hogyan kell. A synapticban szedjem le egyesével a felrakott dev-packs (libwxgtk2.8-dev, libgstreamer0.10-dev + libgstreamer-plugins-base0.10-dev, libgtk2.0-dev, libcurl4-openssl-dev, libdbus-glib-1-dev)
és ezt a progit, hogyan szedjem le? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott egy HP deskjet 1515 nyomtató, ezt kellett Ubuntu alá belőnöm. A doksik szerint Ubuntu 11 óta támogatott, de annak ellenére az adott gépen lévő Ubuntu 12.04 LTS nem talált hozzá drivert. Felraktam a hp-lip progit, az sem találta meg. Ekkor frissítettem a 12.04-et, de nem változott a helyzet.
Mondom oké, akkor dist upgrade 14.04-re. A folyamat lement, de újraindítás után nem tudok bejelentkezni, a jelszó beírása után fekete képernyő meg egy prompt jelenik meg, aztán visszaugrik a bejelentkező képernyőre. Átlépek terminálra, startx sem jó.
Ekkor nézem a google-t, egy rakás hasonló esetet dobott ki, próbáltam az írt megoldásokat a Unity-session újrarakásától a home könyvtár jogosultságainak állításáig, de egyik sem jött be.Per pillanat az segített, hogy felraktam a gnome-fallaback csomagot, így legalább a hagyományos gnome valamilyen "M" betűs felületre be tudtam lépni, de a gnome-fallback compiz-es verziója szintén nem indul. Mit lehetne ezzel kezdeni?
A jó hír az, hogy a nyomtató már működik a 14.04 alatt...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lev258 #23541 üzenetére
A gép egy nem túl régi Dell laptop, nincs semmi baja. Olyan 2-3 éves mindössze.
Minden felment, nem volt hiba a csomagkezelőben ezt utólag ellenőriztem, közben meg nem volt hiba a frissítés alatt sem.
Nem igazán szeretném telepíteni, egy LTS disztrótól nem várok ilyen problémákat. Tegnap is majdnem lekéstem a Tankcsapda koncert elejét az említett hülyeségek miatt, mire életet vertem a gépbe. Az se igazán világos, hogyha támogatott a nyomtató az adott Ubuntu verzión, akkor miért kellet kiadást váltanom a driver megtalálásához, én úgy gondoltam ezek a dolgok nem függnek össze.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lev258
veterán
válasz CPT.Pirk #23542 üzenetére
Előfordult néhányszor, hogy az alapból szállított hplip bug-os volt. Manuálisan viszont lehet frissebbet feltenni. LTS-ről LTS-re frissítés sem mindig garantáltan sikeres. Zárt driverek nem kavarhattak be (videókártya)?
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #23545 üzenetére
Az a büntetés már megvolt egy Gnome Shell-es disztrón nem rég. Semmi hotkey nem működött úgy, ahogy a többi DE-n megszokta az ember. Bár igaz, ez már a régi Gnome alatt is ilyen vacak volt.
Amúgy a foltozgatás is folyamatban van. Most éppen a nem GCC5 kompatibilis Catalyst 15.9 okozott gondokat, bár az sok más disztrót is érintett...
-
szoke12
őstag
válasz gvandor #23501 üzenetére
Jelenleg gnome-mal használjuk, de többeknek gondot okoz. Ezen szeretnék vhogy segíteni.
Más...
Azt szeretném megolnani, ha lehet, hogy a külső kijelző csak addig kapjon jelet, amíg egy videót lejátszok. Egyébként ne mutasson semmit. Se az üres hátteret, se a tálcát... Megoldható?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
lev258
veterán
-
veterán
válasz CPT.Pirk #23539 üzenetére
Szia!
Hm. Az LTS-ről LTS-re ugrás nem mindig zökkenőmentes. Amit érdemes lenne megpróbálni, hogy backupolod az adatokat, és egy friss telepítésű 15.10-zel megnézed a gépet, majd ha jó akkor - ha lehet - félévente frissítesz.
Nekem ez jöbban bejött mint az LTS - LTS upgrade.
Üdv. core2
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest