- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fujifilm X
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
burgatshow #96907 üzenetére
Köszi a gyors választ!
Majd meglesem -
válasz
Gyufaaa #96902 üzenetére
Ezt a "DRIVE-on keresztül a LOMTÁR" hol találom? Évek óta használom a Synology Drive-ot, de a LOMTÁR nem rémlik.
Bár az én használatom : az egyik (fő) NAS-on fut a Drive Server, a többi NAS vagy PC kliensként csatlakozik, és másolja le, ami meg van osztva.
A megosztásba SMB-n vagy FTP-n keresztül bemásoljuk a fájlokat. Lehet, itt nem látszik a LOMTÁR? -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96903 üzenetére
Lényeg, hogy megy !
-
Gyufaaa
veterán
No, meglett megoldás. Synology Drive Server. WEB felületen bejelentkezve és az összes lomtárat egyenként ürítve sem végzi el a törlést. Ez érdekes volt így számomra.
DRIVE-on keresztül a LOMTÁR még mindig mutatta a fájlokat. Innen indítva a LOMTÁR ürítést már sikeresen felszabadult a tárhely. Boldogság!Köszönöm a segedelmet!
-
bnorci71
addikt
Sziasztok!
Milyen engedélyt kellene megadnom a "Médiatár1" megosztott mappának hogy az Androidos tv-n lévő Kodi bele tudjon lépni
A HDD-n lévő Download amit a transmission hozott létre tudja olvasni a Plex által létrehozott Plex Media Server mappát is.
Megnéztem ugyan azok az engedélyek vannak mindkét mappának.
A megosztott Média1 mappát amiben a média tartalmak vannak viszont nem tudja megnyitni.
Invalid argument a hibaüzenet
Ja smb megosztás
kipróbáltam az nfs-t de ott se tud belépni a megosztott mappába -
válasz
futureboy #96894 üzenetére
Én nemrég váltottam IronWolf 5400 sorozatról IronWolf Pro 7200 sorozatra.
Talán 2x4TB -> 2x6TB. Igaz, nem a hálószobában van, de nagy különbséget nem vettem észre. Bár lehet, éjjel egy hálószobában már hallanám.
Sebességre egyértelműen gyorsabb.
Találtam két zaj teszt videót:https://www.youtube.com/watch?v=fgXtQ1nGMI0
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=XIwQ0gX2PAQ
Nem néztem meg őket, így nem tudom mennyire relevánsak.
-
futureboy
tag
Sziasztok,
Milyen 8TB winyót ajánlanátok DS224+ nashoz, amivel megy is? Ne legyen hangos, mert hálószobában van. Az IronWolf-ról lebeszéltek, hogy az veszett hangos mert 7200-on pörög. Kell egyáltalán a 7200-as? Régi nasomban mindig 5400-asok voltak, az nem hangos. Tud annyival többet a 7200, hogy megérje a zajt? Köszi. -
tobias40
veterán
válasz
Borisz76 #96887 üzenetére
Nincs beállítva rendszeres mentés beállítva,most winscp-vel töröltem dockerből olyan image-t (1 GB)ami ssh-val lett feltéve de még mindíg nem jó..
Abból a dir-ből amit írtam onnan nem tudok csak ssh-val törölni?Docker-ből fut a qbittorent,abban sem sok kb 100 torrent fut.
-
ffodi
veterán
válasz
Gyufaaa #96885 üzenetére
Tipikusan két dologtól szokott ez előfordulni:
- Snapshot
- Törlés után meg kell várni míg lemegy az adatmosás (data scrubbing). Ha nincs ütemezve, akkor ütemezd, vagy futtasd kézzel. Utána egyből nem fogod látni a visszanyert tárhelyet, lehet kelleni fog egy reboot (vagy vársz). -
tobias40
veterán
válasz
tobias40 #96884 üzenetére
Nem parancssorból hogyan tudom törölni a /dev/md0 könyvtárból ami nem kell?
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/md0 2.3G 2.3G 0 100% /
devtmpfs 2.8G 0 2.8G 0% /dev
tmpfs 2.9G 184K 2.9G 1% /dev/shm
tmpfs 2.9G 23M 2.8G 1% /run
tmpfs 2.9G 0 2.9G 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 2.9G 28M 2.8G 1% /tmp
/dev/loop0 27M 767K 24M 4% /tmp/SynologyAuthService
/dev/vg1001/lv 3.5T 734G 2.8T 21% /volume2
/dev/vg1000/lv 3.5T 2.3T 1.3T 64% /volume1SSH-n vmiért nem vagyok root és nem engedi,ezért kellene DSM-ből erre megoldás.
-
Gyufaaa
veterán
Sziasztok,
meghajtóról törlök, lomtárat ürítek, de a szabad kapacitás mérete nem változik... Van valami tároló még ahol törlést kell végezni vagy frissíteni tudom a tárhelyet esetleg?
-
PedroPascal
őstag
válasz
HoppMaster #96882 üzenetére
TV általában, nem mindegyik de ha hosszan nyomod a távírányítón a bekapcs gombot akkor resetel. Próbáld meg.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96880 üzenetére
Nem nagyon van további ötletem....
Esetleg a TV-t húzd ki a konnektorból és pár perc pihi után indítsd be.
Lehet ott akadt be valami a szoftverben.
Másik "esetleges" megoldás :
NAS-on a csomagkezelőben töröld a Médiaszervet APP-ot.
Nas restart majd Médiaszerver újratelepítése és beállítása.
Megj. :
Nálam a Download Station-al volt hasonló régebben, hogy a csomagkezelőben állítottam le, töröltem, restart majd újratelepítés következett és , akkor már megint ment rendesen. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96878 üzenetére
A TV-n van net ?
Azaz a Netflix , YT ...meg hasonlóak elindulnak rajta ?
Gondolom okos TV.... ?!
Esetleg próbáld meg "másik" módon a netes csatlakozást.
Ha most kábel van...akkor wifi-n.
Ha most wifi-n vagy , akkor kábellel.
Jut szembe...kábel ha van az jó ?
Mert meg is szakadhatott...vagy kontakt hibás is lehet.Ha van net a TV-n , akkor esetleg a NAS-ban nézd meg a Médiaszerver-t !
Mert ugye az is kell a DLNA-s eléréshez....Médiaszerver.
Bár ott nem is lehet olyan sokmindent állítani. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #96876 üzenetére
PC-n a Synology Assistant-al látod a NAS-t ?
Csatlakozni tudsz hozzá ?
Frissítés volt esetleg a NAS-on vagy a TV-n ?Alap ötlet :
Router és NAS újraindítása. -
HoppMaster
aktív tag
Az vajon mitől lehet, hogy tegnap még tudtam a NAS-t használni a TV-vel, ma pedig nem és nem is látja.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
bnorci71 #96872 üzenetére
Szia !
Lehet különböző méretű HDD-ket használni?
Igen lehet de feltételekkel.
Ha 1 db " nagy " SHR tömböt szeretnél, akkor a legkisebb méretű HDD-vel érdemes kezdeni.
Vagy mondjuk 4-5-6 fiók esetén mehet bele 1-2-3 db lemez is egyszerre.....de a kupac lemezből ezek legyenek a legkisebbek.
Pl : 1,2,2,3,4,5 Tb-s lemezekből érdemes az 1 Tb-s lemezzel indítani.....de ha van rá lehetőség akkor mehet 1+2 vagy 1+2+2 Tb-al is.Ha van egy SHR tömböd és egy kisebb HDD-t teszel melléjük, akkor azt nem tudod a tömbhöz adni ....DE mint önálló alap/Basic kötet mehet a többi mellett.
Magyarázat :
1 db lemez , SHR-ben , legyen mondjuk 4 Tb-os !
Ha emellé beteszel egy 2 Tb-s lemezt, akkor a 2 lemezes SHR tömb lényegében tükör....azaz a 2 lemez tartalma azonos lesz.
Nos egy 4 Tb-s lemez tartalma sehogy sem fér rá 2 Tb-ra.
Ezért van az, hogy azonos vagy nagyobb méretű lemezzel bővíthető egy már meglévő SHR kötet.Amúgy pedig : [link]
-
bnorci71
addikt
Sziasztok!
Elindítottam a NAS-t 1Hdd-vel SHR-re "formázva"
A második HDD-t csak leállítom a gépet HDD-be amiről minden partició törölve van és elindítom majd gondolom felismeri és SHR formázom?
Lehet különböző méretű HDD-ket használni? -
Gyufaaa
veterán
válasz
burgatshow #96867 üzenetére
Fura, hogy teljesen látom a tartalmat, mint hálózati meghajtó, csak a web felületet nem tölti be.
Ez az opció teljes reset, vagyis a köteteket is gyalulja vagy minden adat megmarad?
mode1: ahogy látom ez "csak" az elfelejtett belépési adatok "javítására" szolgál. Ha nincs más ötlet, megkísérlem.
-
burgatshow
veterán
válasz
Gyufaaa #96866 üzenetére
Ha minden kotel szakad, akkor mode 1 reset.
-
Gyufaaa
veterán
Sziasztok,
van egy DS218play NAS-om. Nem tudok belépni webes felületen. Hálózatról elérem, látom a meghajtókat, tudok menteni.
Próbáltam több böngészővel, de azt írja, nem tud a szerverhez csatlakozni.
https://finds.synology.com/ látja, de nem akarja az "igazságot"
Lenne valami ötlet?
-
futureboy
tag
-
ekkold
őstag
válasz
valaki7697 #96855 üzenetére
A lassulás ill. akadozás nem csak töredezettség miatt lehet. Linuxra ingyenes a HDSentinel, érdemes feltenni a NAS-ra, és néha ránézni, a háttértár(ak) állapotára.
A töredezettség hatása fájlrendszertől is függ, ha jól tudom a btrfs ügyesebb ebből a szempontból mint az ext4.
A RAID0-t sokan nem tartják túl szerencsés dolognak, akkor már lehetne 2 külön kötet. Meghajtó hiba esetén csak az egyikről vesznek el az adatok, viszont raid0 esetén esélyes, hogy ilyenkor mindennek
annyi ami rajta volt... de nyilván okkal csináltad így.Amit nem gondoltam volna, hogy amikor SSD-re cseréltem a HDD-t a NAS-ban attól is érezhetően gyorsult, pedig elvileg inkább a gigabites LAN a korlátozó tényező. Ugyanakkor HDD-vel sem tapasztaltam sosem akadozást egy sima filmlejátszáskor (DLNA vagy SMB-n). Persze ha mondjuk valamilyen erőforrás-zabáló programot használsz ami pl. átkódol lejátszás közben attól is előfordulhat akadozás.
-
ekkold
őstag
válasz
valaki7697 #96855 üzenetére
2023-ban telepítettem fel a Qbittorrentet a NAS-ra, a kínai csomagforrásból. Ez még egy régebbi verzió, amúgy teszi a dolgát ahogy kell. A nyelvet át kellett állítani, mert alapból kínai
, de tud magyarul is. A letöltéshez használt mappához be kell állítani az írási jogosultságot (sc-qbittorrent felh.) különben nem tud letölteni az adott mappába... Érdemes kategóriákat létrehozni benne, mert akkor akár menet közben (letöltés közben) is át tud helyezni letöltéseket másik mappába, és onnan folytatja a seed-et, ha átváltjuk egy letöltés kategóriáját. Az RSS-t is célszerű beállítani.
-
csomi1977
aktív tag
válasz
valaki7697 #96856 üzenetére
én is ezzel raktam fel két éve semmi gond vele. Max ha plussz könyvtárt akarsz elérni akkor kell kicsit dolgozni vele de semi komoly
-
Tuto
tag
válasz
valaki7697 #96856 üzenetére
Ez a defrag működik Synologynál?
-
valaki7697
újonc
Egyébként én alapból az alábbi, "Docker"-t használó útmutató szerint próbáltam volna meg a "qBittorrent"-et felvarázsolni:
How to Install qBittorrent on Your Synology NAS
Természetesen a "STEP 6"-nál az időzóna értékét átírva "Bucharest"-ről "Budapest"-re!
Mivel még sosem csináltam ilyesmit...
Akik értenek hozzá, azok szerint az általam linkelt útmutató mennyire állja meg a helyét, illetve 100 %-osan minden rendben van vele? Se felesleges lépést nem tartalmaz, se hiányos részlet nincs, amit pontosítanátok?
Előre is köszönöm szépen ezen segítségeteket is! -
valaki7697
újonc
válasz
ekkold #96853 üzenetére
burgatshow:
File System Defragmentation
Köszönöm szépen a tippedet!
Ettől esetleg van jobb alternatíva lemeztöredezettség-mentesítésre? Vagy más alternatíva sem jobb semmilyen szempontból (hatékonyság, gyorsaság)?
Milyen beállítással lenne érdemes futtatnom (vagy csak egyetlen egy lehetőség van)? Illetve kb. mennyi időt venne igénybe a 26 TB-nyi adat lemeztöredezettség-mentesítése? Közben ugye célszerű lenne nem használni sorozatot nézni se a NAS-t?
ekkold:
Csomagforrás
Megnéztem, az alábbi szerepel a listában, tehát elvileg számomra tökéletes:
qBittorrent v5.0.5
Minimális DSM firmware: 7.1-42661
Köszönöm szépen a tippedet!
Mivel kínai oldal, nem lesz bajom, ha így fogom használni? Te is így használod?
Lemeztöredezettség-mentesítés: igen, sajnos olykor tapasztalok irreális szaggatásokat is, azért is szeretnék a témával foglalkozni.
Úgy vélem, te nagyon jártas lehetsz e NAS-os témában.
1. Akkor azt mondod, a "Docker"-re nincs szükségem, ugyanaz a csomagforrásból történő telepítés végeredménye is, mintha "Docker"-rel lenne megvalósítva?
2. Lemeztöredezettség-mentesítésssel kapcsolatban esetleg te tudsz jobb alternatívát a "burgatshow" által említett alap szoftvertől? Vagy azzal kapcsolatban esetleg van beállítással/használattal kapcsolatos tapasztalatod?
Előre is nagyon szépen köszönöm a további tippjeidet is! -
valaki7697
újonc
Tudom, hogy mire való a lemeztöredezettség-mentesítő.
Nem helyfelszabadítás miatt futtatnám, hanem azért, mert olykor egyes nagyon nagy méretű fájlok lejátszásánál van egy kis szaggatás, de néha jelentéktelen méretűnél is, amit a lemeztöredezettség-mentesítő megoldhat pont azon haszna miatt... és tudnám nélkülözni a NAS-t akár hosszabb időre is annak érdekében, hogy valószínűleg a töredezettségéből adódó olykori szaggatás teljes mértékig megszűnjön.
Mint írtam, nem helyfelszabadítás miatt futtatnám, tudom, hogy ahhoz adatokat kell törölnöm! De, ha már itt tartunk, igaz, hogy "jelentéktelen méretűt", de nagyon minimális helyet is szabadít fel egyes esetekben... (legalábbis anno megtapasztaltam Windows operációs rendszer (talán még Windows 7-es és Windows 8-as korszakokban) alól futtatva az O&O Defrag szoftvert [több GB-ot az akkori kevés helyet foglaló Windowsos rendszertelepítések után]!)
Konkrétan az O&O Defrag szoftverrel kapcsolatban pedig tudom, hogy van Windows operációs rendszerre való változata. Van Serverre való is. De ezek szerint csak Windows Serverre való. Nem tudom, hogy a NAS-ra valamilyen úton-módon emulálva fel lehet-e varázsolni...
Vagy, ha a Synology DiskStation DS920+ NAS esetében felejtős az O&O Defrag szoftver, akkor mi a legjobb lemeztöredezettség-mentesítő rá?
És igen, googlezgatni tudok, és nem is vagyok lusta!
Direkt írtam úgy a kérdésem végén hogy "... tudtok tapasztalatból származó megoldási ötleteket javasolni számomra", mert a közel 0 megoldási tudástól eljutni a legjobb megvalósításig sok esetben rengeteg felesleges időt felemészt. És az sem mellékes szempont, hogy szétcseszni/teli szemetelni sem szeretném a NAS-omat, hanem egyből csakis a szükséges lépéseket/beállításokat szeretném alkalmazni.
Viszont esélyes, hogy van a kérdésemet olvasók között olyan, aki vagy a "qBittorrent"-es kérdésemet vagy a "lemeztöredezettség-mentesítő"-s kérdésemet már megvalósította. Esetleg több módszert kipróbált. És a tapasztalatai útján, ha megint meg kellene valósítania, tudná a szükséges és egyben a tudomása szerinti legjobb lépéseket, amit meg is osztana. Neki előre is nagyon szépen köszönöm! -
ekkold
őstag
válasz
valaki7697 #96850 üzenetére
Nem kell lecserélni a Download Station-t, csak tedd fel a Qbittorrentet is, megfér egyszerre mindkét letöltő program egymás mellett.
Telepíteni a csomagkezelőből a legegyszerűbb. Ha még nincs felvéve, akkor fel kell venni csomagforrásként a https://spk7.imnks.com -ot, utána csak pár kattintás a telepítés.
Dockerre emiatt nem igazán van szükség, csak ha kimondottan azzal akarod megoldani.Évek óta elvagyok külön töredezettség mentesítő szoftver nélkül, szerintem csak akkor érdemes ezzel foglalkozni ha a gyakorlatban is okoz észrevehető lassulást. Ha jól működik a rendszer, és gyors, akkor felesleges javítgatni (a végén még rosszabb lesz
) ...
-
burgatshow
veterán
válasz
A defragmentation nem fog segíteni helyet felszabadítani, azon csak a törlés / takarítás segít. A defrag arra való, hogy a lemezen szerte szanaszét írt fájl darabokat "egymás mellé" tedd, így szekvenciális olvasásnál a HDD olvasó fejének nem kell ide-oda ugrálnia. Ezzel nagyobb fájlok esetén olvasási sebességet lehet nyerni (ill. valamennyi írásit is hiszen ha egy összefüggő helyre "befér" a kiírandó fájl, akkor szintén nem kell írás közben ugrálnia a fejnek.
A Syno-nak egyébként van beépített defrag megoldása BTRFS fájlrendszer esetén legalább is biztos.
A linkeket legközelebb linkeld kérlek, kissé olvashatatlan így a post-od.
-
Magnat
veterán
válasz
Szia,
ez a defrag amit linkeltél, Windowsra való, nasra biztosan nem fogod felvarázsolni, de nem is nagyon van rá szükség ... nézd meg, melyik mappában mennyi cucc van, valszeg csak törölni kell a fölös fileokat.
-
valaki7697
újonc
Sziasztok!
2, szerintem valamelyest összefüggő kérdésem lenne NAS-ra történő telepítéssel kapcsolatban:
1. Jelenleg az alapértelmezett "Download Station" alkalmazást használom letöltésre. Szeretném lecserélni a legújabb verziójú "qBittorrent"-re [qBittorrent 5.0.5]. A "qBittorrent" melyik telepítőjét kellene használnom [ https://www.qbittorrent.org/download ], illetve mik a lépései, hogy eljussak ezen végeredményig (talán "Docker" telepítése lenne az előfeltétele?!)?
2. 2 éve ketyeg úgy a NAS, hogy nem volt semmi sem egyszersem optimalizálva rajta, és a 28 TB-ból már csak kevesebb, mint 2 TB a szabad terület... Gondoltam, használna neki, ha futtatnék egy lemeztöredezettség-mentesítőt. Bennem az a tudat van, hogy a legjobb szoftver lemeztöredezettség-mentesítők tekintetében (legalábbis merevlemez esetében) az O&O Defrag. Melyik változatát [ https://www.oo-software.com/en/products/oodefrag/comparison ] és hogyan tudnám a NAS-ra felvarázsolni? Milyen beállítással lenne érdemes futtatnom? Illetve kb. mennyi időt venne igénybe a 26 TB-nyi adat lemeztöredezettség-mentesítése? Közben ugye célszerű lenne nem használni sorozatot nézni se a NAS-t? Vagy van jobb tapasztalatból származó tippetek erre a célra?
+1. Esetleg töredezettség-mentesítésen felül ajánlatos lenne más szoftverrel is valahogyan optimalizálnom a NAS-t, melyet csak letöltésre használok? (Pl. ugye Windows esetében célszerű rendszerkarbantartó szoftvert is futtatni...)
A technikai háttér:
Synology DiskStation DS920+ NAS [ https://www.synology.com/hu-hu/company/news/article/DS920plus ], amit bővítettem a hivatalos Synology D4NESO-2666-4G memóriamodullal [ https://www.synology.com/hu-hu/products/DDR4 ], hogy összességében 8 GB RAM-mal ketyegjen. Bele tettem 2 db Western Digital Red Pro NAS Hard Drive 14 TB (WD141KFGX) merevlemezt [ https://www.westerndigital.com/products/internal-drives/wd-red-pro-sata-hdd#WD141KFGX ], melyek RAID 0-ban vannak tárolókészletté alakítva.
A NAS frissítés ügyileg naprakész.
Jelenlegi DSM verzió: DSM 7.2.2-72806 Update 3 [ https://www.synology.com/hu-hu/releaseNote/DSM?model=DS920%2B#ver_72806-3 ]
Nem telepítettem még "Docker"-t vagy hasonló szoftvert, azaz fogalmazzunk úgy, hogy a NAS alap szoftvereihez képest kellene új dolgokat telepítenem, és beállítanom.
Igyekeztem minden, szerintem szükséges információt megfogalmazni, remélem, sikerült, és tudtok tapasztalatból származó megoldási ötleteket javasolni számomra.
A segítő válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv. -
Troy66
lelkes újonc
Sziasztok!
Tudnátok ebben segíteni:Ez a ram (ds224+ ba kell)
https://lejatszo.hu/?t=hiksemi-ram2666ddr4-4gb-sougyan az, mint az itt elérhető ramok?
https://www.pcx.hu/hiksemi-memoria-ddr4-4gb-2666mhz-dimm-hikvision-hsc404u26z1-4g-445146https://www.bestmarkt.hu/hiksemi-4gb-2666-hiker-ddr4-ram-p882115
Árban, kiszállásban, van különbség, ezért kérdezem, teljesej ugyan azok-e.
-
IRO21
aktív tag
válasz
Alvin76 #96844 üzenetére
Ha SSH-n be tudsz lépni, akkor elvileg létre tudsz hozni egy 2FA nélküli admin jogosultságú usert, és azzal resetelni a meglévőt:
Reset Synology 2-factor authentication – kab.logHa nincs engedélyezve az SSH, akkor mode1 reset:
I can't sign in to Synology NAS (DSM) using 2-factor authentication (2FA). What can I do? - Synology Knowledge Center
Figyelj, nehogy véletlenül mode2 reset legyen belőle! -
Alvin76
tag
Újratelepítettem a telefonom. most nem tudok belépni a NAS-ba... 2 faktoros hitelesítés be van kapcsolva, de az autentikátorban nem tudom hozzárendelni a fiokomat.
Máshol ilyenkor e-mail, vagy SMS azonososítás van, de itt nem látok ilyet.A synology fiokomba beléptem, csak a nas-os felhasználónév/jelszó után kéri a 6 számjegyű ellenőrző kódot..
Van valakinek ötlete?
-
olajbogyo
aktív tag
válasz
Borisz76 #96826 üzenetére
Lehet user error, de nekem is a file station volt a megoldás, míg egyszer észre nem vettem, hogy random, bizonyos képeket vagy 3000 szer mentett a mappába. Van egy Samsung galaxy mappám ebbe ment a mentés ugye, és amikor az otthoni wifimre csatlakoztam, és volt mondjuk 20db kép a mobilomon, ezt rá is másolta a nas samsung mappára. De, a 20 kép közül 2-3 kép vagy 3000 × rajta volt a nason. Ez úgy derült ki, hogy egyszercsak a tárhely figyelmeztetés jött hogy fogytán a hely..... mondom hogyan, és megnézve a mappát akkor látom hogy egyes képek rengetegszer ismétlődnek. Pedig úgy volt beállítva, hogy mikor rákerül a nasra a kép, akkor telóról törlődik. Azóta sem értem hogyan lehetett sokezerszer egy két kép, teljesen esetlegesen ennyiszer soksorozva. Azóta inkább kézzel feldobom amit menteni kell.
-
sulu1701
aktív tag
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem mivel nem találtam érdemben választ. Ha a Hyper backupnak beállítok egy távoli Synology NAS-t mint mentési hely, van megkötés, hogy milyen típusnak kell legalább lennie annak a NAS-nak? Értem itt ez alatt, hogy az lehet egy 1 lemezes "J" modell is?
Köszönöm a segítséget előre is!
-
válasz
cidalain #96829 üzenetére
De elolvastam, és számomra ez egyértelműen azt jelenti, hogy nem fognak sietni a "külső" merevlemezek validálásával, különben már induláskor nem lenne korlátozás. A kompatibilitási lista előbb volt, mint a Syno átcímkézett lemezei, és egyébként már az is egy nagy kicseszés felhasználói szinten, ha a start után mondjuk "csak" 3-4 hónapig tart ez a korlátozás. Én is a gigabites port upgrade miatt szemeztem vele - meg azért, mert az elődje 2022ben jött ki, de lehet ez lassan előny és nem hátrány.
Vállalkozásként gondolkodva megértem az ötletet, iszonyatos pénzt lehet ilyen trükkökkel kaszálni még akkor is, ha nem tart örökké a dolog
-
cidalain
veterán
válasz
Borisz76 #96836 üzenetére
Kb ez vár rám is. Most volt időm nagypénteken rászántam több óràt, hogy a PC-ről a telómentéseket feltegyem a NAS-ra.
Már ez is durva volt, ott is összevissza voltak: időnkénti mentések, teló cserekor full mentés, volt átfedés is, stb
Utána vagy fél napig indexelt szerencsétlen NAS -
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96835 üzenetére
2002-ben vetem az első digiális fényképezőgépemet.
A mai napig összegyűlt anyag valamivel több mint : 1 TB
Képek és videók.
2002-től kb 2015-ig volt egy korszak....gyűjtögetés mappákba.
2016-tól megy NAS-ra automatizálva.
Jelenleg ...ahogy időm és kedvem engedi......pakolom egybe az egészet....persze átnézve, szortírozva.
Van, hogy 1 hét alatt sokra jutok....aztán 1 hónapig hozzá sem piszkálok....éppen milyen hangulatom van. -
cidalain
veterán
válasz
Borisz76 #96833 üzenetére
Hát igen, képeket átnevezni egyesével tényleg gáz, azt kihagyom, az tuti.
Talán virtuális albumba rendezés lesz első körben, aztán ha ez megvan, akkor később azokat a virtuális albumokat fizikailag betenném egy almappába éven belül. Így akkor a Syno kereshetőség is tuti lesz, és a filestruktúra is kereshető lesz valamelyest.
Azért érdeklődtem, ki, hogyan csinálja, de úgy látom, ennyire nem gondoljátok túl, mint én30k csak az okostelefonos korszak képei (ez 10 év, amikor már érdemesebb volt telóval fotózni, mint kompakt géppel). Az előtte évek digitális fényképezőgépes dolgai még fel sem mentek, az lesz vagy mégennyi.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Pár éve nem használtam, de most újra kellene egy DS718+ nas-t beüzemelni.
Amit szeretnék megoldani, megadott számitógépeken levő mappákról automatikusan készítsen mentést 5 percente. Konkrétan érettségiznek diákok, és szeretnék folyamatos mentéseket készíteni, gond van vissza lehessen állitani a fájliakat.
Ingyenes programmal megoldható?
Előre is köszsönöm... -
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96828 üzenetére
A Synology Photos alkalmazásban ugye lehet "embereket" , "helyeket" , "cimkéket" megadni és külön hozza még a "videókat" és a "legutóbb hozzáadott" képek-et is.
De ez tényleg csak a SP-ban működik.
Egy időben csináltam úgy , hogy magát a fájlt neveztem át.
Teszem azt az eredeti kép neve az volt , hogy :
IMG_20250417_223553.jpg és én ezt neveztem át így :
IMG_20250417_223553 - Debrecenben Kis Pistivel.jpgRettentően macerás és még több idő így megcsinálni....
De így akár Total Commander-el is kereshető akár helyszínre , akár névre....illetve a dátum adott.
De írtad is , hogy 30K képet tettél most fel....hát én neki sem kezdenék ennyi képnek így átnevezgetni....
Ezt folyamatában, ahogy készülnek és másolódnak a képek....kellett volna.Sajnos más ötletem nincs ezzel kapcsolatban.
Talán másnak. -
cidalain
veterán
válasz
Magnat #96830 üzenetére
Vagy ez csak a maszlag szöveg, aztán minden úgy lesz, mint eddig.
Va sajàt lemezgyártó lenne, és a lemezben lenne okosság, vagy bele lenne drótozva fixen, nem szétszedhetően, akkor csakcsak, de hogy pusztán kizárni merevlemezeket a működésből, hogy a saját címkés túlárazottal menjen, az elég izé. Simán perbe foghatná emiatt őket akármelyik lemezgyártó. -
Magnat
veterán
válasz
cidalain #96829 üzenetére
Alapvetően igazad van, de én mégis sejtek mögötte valami svindlit ... kizártnak tartom, h egy Syno szintű cég ne tudna beszerezni tesztelésre diszkeket külső gyártóktól, és ha tud akkor miért nem úgy dobta piacra a 25-ös modelleket, h már megtörtént a kompatibilitási vizsgálat? Meg arra is kíváncsi lennék, h ha nincsenek tesztelésre olyan lemezei amik az eddigi listában szerepeltek, akkor az eddigi listát mi alapján állították össze?
Meg az is egy vicc, h új kötetet nem tudsz létrehozni egy nem Syno diszken, de egy régebbi nasból átteheted? Akkor kompatibilis lesz vagy a régi ügyfeleknek jár ennyi engedmény? (Már látom a HA!-n a hirdetéseket, küldd el nekem a 925+-ba szánt diszkedet, létrehozom a kötetet a 718+-on 5 ezer forintért és már ki is játszottuk a rendszert)
Szóval bárhogy is nézem meg bármi is lesz a vége ennek, ez így most óriási balfaszság vagy görénység a részükről.
-
cidalain
veterán
HDD kompatibilitást kicsit felfújjátok, vagy nem olvastátok el rendesen a hivatkozott oldalon a részt
"Starting with this model, only drives listed on the official Product Compatibility List (PCL) will be supported during initial installation. At launch, this list consists exclusively of Synology-branded HDDs and SSDs, though Synology has confirmed that it plans to expand the third-party validation program moving forward. "
Eddig is volt kompatibilitási lista. Annyi, hogy ezentúl tényleg csak a listán lévőket fogja támogatni. A termék megjelenésekor még csak saját HDD lesz csak a listán, de fognak validálni külső gyártók lemezeit is, ahogy eddig (hogy mennyi idő ez, arra nem térnek ki, de elég nagy öntökönlövés lenne, ha más HDD nem lenne támogatva. Pl az sem amit ők átcímkéznek (nem beszélve arról hogy ezt erősen versenykorlátozás lenne, ami jogi bonyodalmakhoz is vezetne)
-
cidalain
veterán
válasz
Borisz76 #96826 üzenetére
Én is így csinálom.
De ez nem kategorizálás, csak tárolás.
Ha egy konkrét képet keresel, pl lányom a macskával a kertben, akkor most melyik évbe keressem? Nyilván mondjuk x éven keresztül keletkeztek ilyen képek, bármely hónapban, szóval ha egy konkrét cuki fotót keresek, akkor esélytelen. A 2022 karácsonyi képekre rákeresni, vagy a Pistike 5. szülinapja nem téma, az megy dátum szerint. -
Magnat
veterán
Asustor nekem is benne van a pakliban, de ezt látatlanban mondom, nem ismerem a rendszerét ... vagy veszek majd egy vmi 25 előtti +-os modellt (224+, 723+), azokra jó sok support lesz még, igazából az egyetlen ami az újabbaknál jól jönne, az a 2.5-ös nic, de akkor marad az usb-s 2.5 ... vagy veszek arm-es változatot, ott nincs diszkekre megkötés ha jól tévedek ... Active backup helyett meg majd nézek valami mást... vm-eket meg már úgyis jobban megéri egy kis minigépen futtatni, másra nem kell az Intel chipset amúgy sem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96824 üzenetére
Én egy ideje áttértem a File Station használatára a képek mentésénél is...
Ott szépen meg lehet adni, hogy hová mentsen.
Van egy Képek / Felhasználó név / mappám , almappám.
"Felhasználó név" mappában pedig évszám mappák : 2016 , 2017 , 2018.....2025.
Minden évben csak egy új évszámos mappát kell létrehozni.....az eszközökön a File Stationban pedig átállítani arra a mappára a mentést.
Így éves bontásban , felhasználónként vannak a képek,videók.
Érdekes módon a Synology Photos is szépen listázza.
Ott pedig olyan extra is van mint az arcfelismerés.....így név alapján is lehet keresni a képeket. -
cidalain
veterán
válasz
Bence_ #96822 üzenetére
Tudom.
De hétvégén feltoltam 30k fotót.
Címkézném, vagy albumba rendezném a DS Photos-zal, mert ebben már nem lehet keresni. Most ahhoz hogy a Járdaszigeteki nyaralás képeit visszanézzem, tudnom kéne, hogy melyik évben voltunk ott.De ez a címkézés, albumba rendezés tök jól megy a Photosban... Kereshető, rendezhető, remek.
Kérdés, ha 5 év múlva kukázom a Syno Nas-t mondjuk, akkor mi lesz ezekkel a metainfókkal? Kezdhetem egy új rendszerben újra? A fene akarja x évente újrakategorizálni a képeit, mikor eleve exponenciális mértékben növekszik a képek száma (majd hamarosan jön hogy a gyerekeknek is lesz telója, így onnan is lesznek képek)
Ezért lenne jó tudni, hogy ez hol tárolódik és hogyan, mert kinyerném, elmenteném, vagy mittudomén.
Ha sehogy sem lehet ilyet, akkor muszáj lesz mappaszinten is kategorizálni (bár Syno rendszer esetében nem lesz előnye, de ha ez a rendszer megszűnik nálam, vagy átalakul másra, akkor mindjárt értelmet nyerne) -
Bence_
tag
válasz
cidalain #96806 üzenetére
Szia!
DS File menti mindenki telefonját, saját mappájába. Azokat a képeket amiket szeretnénk megosztani a családdal, azok mennek, mondjuk a Photo mappába. Mappán belül "lényegtelen", a könyvtár rendszer, mert a DS Photo általában időrendben jeleníti meg, vagy úgy ahogy a felhasználó szeretné. -
RockCNC
őstag
Valaki telepitett már wordpresst a nasra?
Működik rendesen? -
Hát, tökéletes megoldás nincs, ezt elfogadom, de azt hiszem körbenézek a piacon alternatíva miatt. Építeni én nem feltétlenül szeretnék, nyilván költséghatékonyabb, de pl. KKVt esetén ha legalább az alapfogalmakat ismernek, akkor biztos, hogy hiszti lesz, hogy miért Syno NAS, ha a HDDk kétszer olyan drágák bele...
QNAPnak is van már valami All-in-one Business Backup & Recovery cucca, ami tud PC/Mac/Nas/VMware/HyperV/Cloud/M365/G-Workspace alól szinkronizálni. Viszont éve nem láttam már a QTS szoftverüket, ki tudja jó vagy rossz irányba mentek-e vele (anno elég vacak volt).
-
ffodi
veterán
válasz
CactuS #96812 üzenetére
Hát igen, pár éve semmi előrelépés, most pedig inkább hátrafelé lépnek, remélem ezzel a döntésükkel jól pofára is esnek.
Az alternatíva nehéz ügy, futtatok a Synology(k) mellett Unraid-et és TrueNAS-t is épített HW-eken, de egyik sem az igazi. Unraid rohadt fapados és ráadásul fizetős is, TrueNAS jobb, de tele van bugokkal és a tapasztalataim alapján ha minden funkciót használsz (VM, container-ek, stb.) akkor szeret instabil lenni. Talán a legjobb kombó eddig egy ProxmoxVE, azon egy TrueNAS adattárolásra és dockerben VDSM7 volt. -
Tuto
tag
válasz
Reinhardt #96813 üzenetére
Intrernet kijárattal lesz a gond, ha ez ok, ha kap publik nettet a QuickConnect-et nem lehet gond (persze ha máskor is ment a távoli elérés). Alapvetőleg, semmilyen céges hálóba ne tedd be, mert minden normál helyen mac alapján szűrnek és tiltják az idegen gépeket.
CSak ha találsz publikus netes hálózatot és el tudod érni az NAS-al akkor arra tudod feltenni és konfigolni (előtte). Vagy ha szerencséd van működik az otthoni beállításokkal is. -
Reinhardt
őstag
Hello,
Eppen koltozesben vagyok, behoztam a NASt a munkaheleyemre, de nem tudom mokodesre birni a QuickConnect-et se, se pedig a letoltes/feltoltes nem megy.
Miket kell beallitani? -
válasz
Sanyi.mTs #96811 üzenetére
Sajnálnám elengedni a Synology-t, de ez egyébként már tényleg undorító (a vacak hardveren meg sem lepődtem, az a Syno védjegye. Terveztem egy 1525+ modellt és nagy ovációval bejelentették a ryzen v1500b-t, mint világmegváltó újdonságot, ami egy 2018as proci...) A cikk pontatlan, már egy 8TB-os HDD esetén is dupla a felár mondjuk egy SeagExos vs Syno HDD esetén (75k vs 150k). Lassan tényleg kell valami alternatívát nézni az ABB helyett, ami univerzálisan viszonylag tűrhetően működik...
-
prt
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég Kínában bemutatták a Synology DS925+ modellt, ám sajnos van egy elég komoly korlátozás: csak eredeti, Synology márkájú HDD-kkel működik, és a DSM-et sem lehet más gyártó lemezére telepíteni. A korábban meglévő Synology NAS-ekről áttelepített merevlemezek használata továbbra is lehetséges, új köteteket nem lehet létrehozni nem támogatott meghajtókkal .
https://nascompares.com/2025/04/23/synology-ds925-nas-released-in-the-east/
-
galaxys80
veterán
-
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #96806 üzenetére
Szia. [Médiaszerver]
Médiaszervert kell feltenni majd hozzáadni a megfelelő mappát és beállítani a tartalmat.
Tehát Pl : "Filmek" mappát a filmek kategóriába tenni.A TV-n megjelenő feliratok : Fényképek , Zene , Videó ezek a kategóriák....ezek NEM konkrét mappák !!!
Ha egy mappának mindhárom kategóriát beállítod....mert lehet ! ...akkor annak tartalma mindhárom TV-n lévő kategóriában megjelenik. -
cidalain
veterán
A DS Photos alkalmazásban van lehetőség a telóról feltöltött képeket címkézni illetve albumba rendezni.
Ezek az infromációk hol tárolódnak aztán? Beíródnak a képek exifjébe, vagy valami külön xml szerű leíróban?
Ezek a képrendezések csak ebben a rendszerben lesznek rendezettek? Mittudomén, ha mondjuk Win alól mennék oda mint csatolt hálózati meghajtó, akkor valahogy tudnám-e gyorsan megtalálni a "2022 karácsony" album fényképeit?
Hétvégén feltoltam 2 ember 10 évnyi mobiltelós fotóját... Hát elég sok lett ez így egy mappába(és a digitális fotógépek képeit még el sem kezdtem feltenni)
Így gyorsan szeparálnom is kellett az átláthatóság miatt: én fotóim/ asszonypajti fotói. És ezen belül évenkénti bontás. Ennél jobban nem akartam.
Viszont a Photos címke, album dolga tetszik (de rá kell szánni sok időt), és jó lenne érteni hogy ez hogyan műkszik, hogy tudom-e használni nem DSM környezetben is. (Máskülönben a fotókat dedikált mappákba kéne tenni inkább: 2022 karácson, 2023.15.45 Pistike szülinapja, stb)Más. Van egy LG okostévém. Mit tegyek fel, hogy a képeket azon keresztül nézegethessem alkalmanként? Médiaszervert, vagy Plexet? A tévén van beépített kép/videónézegető alkalmazás, így akàr az is elég lehet, hogy valahogy hálózati meghajtóként tudjam csatlakozni a NAS-t (mondjuk egy readonly userrel a képek megosztott mappára)
-
Borisz76
nagyúr
válasz
galaxys80 #96804 üzenetére
Amikor tesztelgettem, próbálgattam....én is 10 percre lőttem be.
A 3 variációból nekem a 2. jött be a legjobban :
Szűrt RSS továbbítása a Download Station RSS-éhez ! -
galaxys80
veterán
DS-nél az RSS frissítést mennyire szoktátok állítani. Én 10 percre lőttem be egyelőre.
-
burgatshow
veterán
válasz
Bitpalace #96799 üzenetére
Gyere át a Plex topikba. Ez már fullosan odavág, ott válaszolok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Path of Exile (ARPG)
- Spotify
- AliExpress tapasztalatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Politikai mémek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest