Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• valaki7697

friss újonc

Sziasztok!
    Remélem, jó helyre írok, ha nem, legyetek szívesek belinkelni, melyik topikban kérdezzek.
    NAS-on lévő nagyobb méretű film lejátszásakor jelentkező szaggatásos probléma!
    A technikai háttér:
    Synology DiskStation DS920+ NAS-om van, amit bővítettem a hivatalos Synology D4NESO-2666-4G memóriamodullal, hogy összességében 8 GB RAM-mal ketyegjen. Bele tettem 2 db Western Digital Red Pro NAS Hard Drive 14 TB (WD141KFGX) merevlemezt, melyek RAID 0-ban vannak tárolókészletté alakítva.
    TP-Link AXE16000 (Archer AXE300) négysávos 16 adatfolyamos Wi-Fi 6E router két 10G porttal a szíve a hálózatomnak.
    Samsung QE65QN95AAT Neo QLED 4K Smart 2021-es TV-n filmeznék, ami HDMI ARC módban van a Yamaha YSP-2700 7.1-es hangprojektorral.
    A hálózatom működése - mivel lehet valami megfogja:
    DIGINet 1000-FTTH internet szolgáltatásom van.
    Az optikai kábel a Huawei EchoLife HG8121H ONT-ba megy.
    Az ONT-tól megy gyári Cat.7 SSTP RJ45 kábellel a jel a router WAN portjába.
    A router 4 db 1 Gbps LAN portja: 2 db a NAS-ba, 1 db a TV-be, 1 db TP-LINK TL-SG1024DE switchbe.
    (A router 10 Gbps LAN portja: asztali számítógépbe)
    (A router 2.5 Gbps LAN portja: laptopba)
    Amik még a hálózatommal kapcsolatos információk:
    Mindenhol gyári Cat.7 SSTP RJ45 kábelek vannak az eszközök között használva (pl. a router 4 db 1 Gbps LAN portjánál is).
    Magába a lakásba pedig Cat.7A+ 1500 MHz S/FTP RJ45 kábeleket húztam be, így a router 10 Gbps és 2.5 Gbps portjaiba és a switchbe azok csatlakoznak.
    A NAS-ra tölt az 1 Gbps sebességgel. Illetve a másolás is megy a NAS-ra vagy a NAS-ról 1 Gbps sebességgel.
    Ha kisebb méretű filmeket játszok le, nem veszek észre problémát!
    Ha valamivel nagyobb méretűt, akkor olykor beszaggat.
    Ha úgymond nagy méretűt, pl.: 80 GiB, akkor pedig úgymond folyamatosan szaggat.
    Felmásoltam a NAS-on lévő említett filmet külső merevlemezre, majd USB-n csatlakoztattam a TV-m One Connect Boxához, úgy nem volt vele probléma!
    Tehát nem a filmmel és nem is a NAS-om tárhelyével van a baj.
    Szerintem a routeremben kellene valamit állítanom...
    Az esetleges segítő válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
    Üdv.

• valaki7697

friss újonc

válasz Sanyi.mTs #85622 üzenetére

Borisz76:
    A Tv-n csak fast ethetnet ( 10/100 ) csati van. --> Mivel "Sanyi.mTs" kérdésére is válaszoltam, lehetésges, hogy itt lesz a bibi, az ő kérdésére adott válaszomnál olvashatod. Szerinted mi lenne a megoldás? Wi-Fi-n kell használnom a TV-t? Vagy valami egyéb beállítás kellene a TV-n vagy a NAS-on?
    A nas-ra kell a média szervert is telepíteni a DLNA miatt. --> Egyértelmű, hogy telepítve van, különben nem funkcionálna adattárolóként a TV számára sem!
    Sanyi.mTs:
    Milyen megosztással játszod le? DLNA, plex, emby, FTP, stb? --> Passz. Gondolom, DLNA. Kitallózom a forrásoknál, mint a külső merevlemezről is...
    Szaggatáskor mennyire van a CPU megterhelve a nason? --> Ezt még nem figyeltem, de a kedvedért megnéztem: 1-4 % (RAM 10 %) [egyébként közben ugye futnak egyéb folyamatok is a NAS-on]
    VISZONT ami így most feltűnt: [a Download Stationban mindent teljesen leállítottam], elvileg a háttérfolyamatokon kívül semmi sem használja a NAS-t. Erőforrás figyelése: CPU: kb 0-1 % ; RAM: 10 %, LAN teljes: fel/le kb. 0 KB/s.
    Ám amint elindítom a lejátszást, a CPU és a RAM terhelés ugyanannyit mutat, DE a LAN teljes: fel kb. 10 MB/s. Alapból kicsivel alatta, 8 körül, viszont amikor beszaggat, akkor kb. 11 MB/s feltöltési sebességet mutat. Ezen belül is a LAN 2 fel/le kb. 0 KB/s sebességen van végig, és csak a LAN 1 van használatban, ott is ugye a feltöltés!
    Szerintem itt van a bibi, hogy a LAN 1 feltöltési sebességét használja a lejátszáskor, és amikor kb. 11 MB/s vagy picivel felette van a feltöltési sebesség, olyankor van a lag!!! :(
    --> Mindjárt kihúzom az RJ45-ös kábelt, és kipróbálom a Wi-Fit. De szerintem elég gáz, ha ez lesz a megoldás...
    Szóval esetleg valami beállítás tipp, hogy más protokol legyen használatban vagy akármi? :D

• valaki7697

friss újonc

Az azért durva, hogy egy 2021. márciusi megjelenésű, csúcsmodell 4K-s QLED TV-nél, mely akkor 1,3 millió Ft-os kezdő áron jelent meg ilyen probléma van...
    A TV-m mögött van a router, a TV-m One Connect Boxa pedig a TV-m alatti szekrényben...
    Kihúztam az RJ45 kábelt, és Wi-Fi-n keresztül csatlakoztattam...
    Így sokkal ritkábban laggol az említett film lejátszásánál, valamint olyankor is sokkal kisebb mértékben, de ugye így sem 100 %-os a filmezési élmény. :(
    A szóban forgó release, mely pl. az nC-n fent van: Alienoid 2160p UHD BluRay REMUX DV HDR [Alienoid 2022 2160p UHD Bluray Remux HUN.mkv - 77.77 GiB]
    Esetleg nem lehet valami egyéb beállítással orvosolni a problémát?
    Vagy USB apa-apa kábellel kellene összekötnöm a NAS-t és a TV One Connect Boxát? Vagy ez hülyeség lenne? (Hisz ugye külső merevlemezt USB kábelen csatlakoztatva a TV One Connect Boxába nem volt probléma ugyanezen film lejátszásakor!)

• valaki7697

friss újonc

válasz ilovedigweed #85635 üzenetére

ilovedigweed: Szerintem el kellene engedned, hogy a tv beépített lejátszójával nézd a filmeket. --> Azért ne szórakozzunk már, hogy egy 1,3 millió Ft-os, kifejezetten csúcsmodell 4K-s TV ne legyen képes lejátszani egy nagyobb, 4K-s 2160p UHD BluRay REMUX HDR releaset!
    De mint ahogyan írtam, amikor ugyanezt a releaset átmásoltam a külső merevlemezemre, és onnan játszottam le a TV-hez USB kábellel kapcsolódva, akkor nem volt probléma!
    Szóval nem a TV lejátszója nem bír el vele, csak valami probléma van az ilyen nagy fájl esetében a NAS-ról RJ45 kábelen történő átvitelkor. Mint ahogyan igencsak "Borisz76" megfejtette a problémát [A Tv-n csak fast ethetnet ( 10/100 ) csati van.], hanyagolni kell a kábeles csatlakozást. Viszont sajnos Wi-Fi-n csatlakozva is keletkezett pár kisebb lag, szóval így sem 100 %-os a megoldás...
    De nem hiszem el, hogy pl. ne lehetne valahogyan a NAS-om USB portját összekötni úgy a TV-mmel, hogy úgymond külső adattárolóként funkcionáljon! Hisz akkor ugyanúgy normális lenne a lejátszás, mint amikor külső merevlemezről kipróbáltam! ;)
    Esetleg megoldás kivitelezések? :)
    PedroPascal és Armandus: Miért olyan jó a Plex? Nekem nem kell konvertálgatni a filmeket! Direkt azért töltöm le a legjobb minőségben (és egyben legnagyobb méretben), hogy a lehető legjobb legyen a mozi élmény! Nekem nem kell csicsásan megjeleníteni a tartalmakat. Gondolom, Plexen keresztül is kell ugyanúgy az adatátvitel, akkor ugyanúgy fent állna a hiba...
    PedroPascal: Ugye én is kihúztam az RJ45-ös kábelt, és most már csakis Wi-Fin keresztül van csatlakoztatva. Majd kiderül, lesz-e más filmeknél is laggolásos problémám vagy csak ez volt extrém eset... Ha olykor akad 1-2 ilyen film, akkor meg azt meg tudom nézni külső merevlemezről, ha nincs valami jó megoldás...
    Ha te is kipróbáltad az írt releaset, és nem kóser, akkor lehet tényleg csak pont kifogtam egy olyan releaset, amivel Wi-Fi-n történő csatlakozásnál is akad lagg...
    Bence_: Telefonon: Gondolom, lejátszás közben át lett konvertálva, így már nem ugyanaz a tartalom ment neked gond nélkül. :(
    De TV-n hogyan nézted? NAS-ra lett letöltve. A NAS is és a TV is RJ45 kábellel csatlakozik a routeredhez? Milyen hálókártya van a TV-dben? Nagyobb, mint 100 Mbit? Vagy Wi-Fi-n?
    Mert ahogyan írtam, nekem is gond nélkül ment a TV-men, ha nem a NAS-ról játszottam le, hanem külső adattárolóval kötöttem össze USB kábelt használva...
    IRO21: Köszi, hogy az USB apa-apa kábeles feltételezésemet tisztáztad. Akkor így meg sem próbálom.
    LG tévéknél láttam olyat, hogy USB LAN adapterrel használják. --> Gyorsan utána olvastam... elvileg LG TV-knél ez bevált, lehet rendelek egy ilyet, már csak kíváncsiságból is kipróbálni, remélem jó lesz a Samsung TV-mhez is, és a laggos probléma is teljes mértékig megoldódik a használatával: Cable Matters USB 3.0 to Gigabit Ethernet Adapter [Product ID: 202013-BLACK] (https://www.cablematters.com/pc-447-138-usb-30-to-gigabit-ethernet-adapter.aspx).
    ---> Úgy hiszem, ha úgymond lekezelné a Samsung TV-m ezt az átalakítót, akkor jónak kell lennie, és a kérdésemben szereplő probléma is megoldódna. ;) Hisz, ha ugyanazt a portot használva a külső merevlemezemről USB kábelen minden rendben volt. Akkor végülis az adatátvitelnél legalább ugyanazt tudnia kellene. :)
    Ahogy írták már mások is, esetleg érdemes lenne megpróbálni valami direkt streaming-re optimalizált alkalmazást is, nem csak DLNA-t. --> Ezzel, ha jól vélem az az alapvető problémám, hogy direkt azért a legjobb minőségben szerzem be az anyagot, hogy minél jobb legyen a mozi élmény. Akkor már leszedném a töredéke helyet foglaló verzióját...
    Jaded: az ilyen releasek egyben DV és HDR kompatibilisek... Ergo akinek DV támogatású a TV-je, a DV sávot kezdi el lejátszani. Akinek HDR, automatikusan a HDR sávot...

Új hozzászólás Aktív témák