- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
devilzero
tag
válasz
devilzero #93959 üzenetére
Sziasztok, Korábban írtam és tanácsotok hatására átálltam Quickconnect-ről, DDNS-re. Magyarországon egészen szép eredményeket értem el (értsd Synology Photos távolról is pikk-pakk elindította a hosszú videókat), de külföldön (EU-n belül) élő ismerősök szenvednek a NAS elérésében, olyan mintha lassabb is lenne.
1.) Lehet, hogy a Quickconnect-nél mindig a legközelebbi szerveren keresztül csatlakozott, ami gyorsabb lehetett?
1000/200-as netem van itthon ami 600/220 környékén mindig megvan még vezeték nélkül is.
2.) Hogyan lehetne gyorsítani távoli ismerősök számára az elérést?Hasonló a probléma, de ez Magyarországon is, amikor Synology Photos-on keresztül egy Photo request linket küldök, hogy töltsenek fel képeket idegen felhasználók, egyszerűen képtelenek rá, nagyon lassú.
3.) Jelenleg Synology Drive-ot használok távolról történő fájlelérésekre. Mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy az összes felhasználó összes dokumentumát lássam ezen a programon keresztül egy admin jogokkal rendelkező felhasználó számára? Ha jól értem, csak megosztott mappákat lehet elérni Synology Drive-on keresztül.
Köszönöm!
-
Sanyi.mTs
addikt
DSM 7.1.1-ről 7.2.2-re frissítés után a plex szerver appot törölni kell és telepíteni a 7.2.2-re valót vagy "rá lehet frissíteni" a meglévőre?
-
tompyka
csendes tag
Van egy DS223j -m. Abban a szobában alszok amiben a nas van és nagyon zavar a hdd hangja.
Rendeltem egy SSD-t, de nem szeretném erőről kezdeni a telepítést mivel ezen megy a HA-is.
1 lemezt használok.
Megoldható, hogy beteszem a második helyre az SSD és átmásolok mindent, utána kiszedem a HDD-t újratelepítés, beállítás nélkül? -
Bitpalace
senior tag
válasz
ekkold #94121 üzenetére
Igen, tudom hogy nem minden esetben jó, ha az ember frissít. Ezért is kérdeztem, mert sokszor úgy dobnak frissítéseket, (pl.: windowshoz is) hogy hibás. Gondolom azért szűnik meg a VS az új frissítésbe, mert vagy kevesen használják, vagy megszűnt a licensz. Passz. De én személy szerint a Tv app egyszerűsége és letisztultsága miatt szeretem. Ha lehet nem váltanék, viszont ott a másik oldala is a dolgoknak, hogy biztonsági szempontból nem elhanyagolható.
Egyedül egyetlen portot nyitottam neki, TCP protokollal, seedelés miatt.
Illetve, világszerte bárhová ha megyünk, akkor van egy Xiaomi Tv Box S 2.gen, amit saját telefonról megosztott neten keresztül lépek be a DS Video app-ba. Nem bízok a szállások belső wifi hálózatokban.Na már most nekem a tűzfalat a Bitdefender szolgáltatja, szvsz. egy relatív jó vírusírtó, mely a telefonon és tableten is fut háttérben. (Sok esetben spam sms-ket alapból tíltja...stb) Szóval szerintem hasznos. Nyílván nem megyek mindenféle oldalakra, csak keresni szoktam neten megbízható oldalakon, meg a "jogtiszta" fájlmegosztóhelyeket látogatom és itt ki is fújt. Többi itthoni eszközzel minden oké, szerintem relatív minden be van állítva amit alapból el kell követni hogy úgymond biztonságosnak mondható legyen. Egyszer sem kaptam figyelmeztetést, hogy bárki megpróbált volna belépni, mondjuk túl sok mindent nem fog találni rajta csak filmeket illetve sorozatokat.
Amit nem igazán értek, hogy amióta megvan az új Samu Tv, azóta a belső hálózatra a tv ip-jén kívül egy bizonyos Hon Hai folyamatosan ott van a belső wifi hálózaton. Nem tudom kideríteni hogy mi az és hogyan annyit tudok hogy a Taiwani Foxconn-hoz tartozik. Gyanítom hogy az új samu Tv-ben van valami, de nem tudom kilőni! Programokból nem sokat használok, de ami van az kb. 90% jogtiszta licenszelt termék. (Kivéve a Brave böngésző, imádom hogy reklámmentes szinte mindenhol Youtube-n is)
Szóval nem hinném, hogy személy szerint én lennék kitéve nagy áldozatnak, de aztán ki tudja -
Borisz76
nagyúr
válasz
csomi1977 #94137 üzenetére
Nem használtam még sosem a Plex-et.
Nálam pedig a lejátszó egy PC.
Egy darabig a KODI-val használtam de manapság már "csak" Total Commander és MPC-BEA gép HDMI-vel erősítőre kötve majd onnan a TV-be.
Tehát nálam nem kell a transzkódolás.
720p , 1080p filmeket nézegetek mert nincs 4K és HDR képes TV-m. -
Borisz76
nagyúr
válasz
acronka #94134 üzenetére
Ez a Transzkódolás.....amikor a kliens nem tudta lejátszani a videót, akkor a NAS "röptében" , menet közben alakított át olyan formátumra ....amit már a lejátszó is ismert.
Csakhogy ez a folyamat rettentően CPU igényes volt és INTEL CPU-s nas-oknál sem mindíg sikerült ez "röccenés-mentesen".
De ezt a funkciót ki is lehetett kapcsolni.
Most pedig már nem is lesz benne a DSM-ben.
Érdemes eleve olyan verziót letölteni....amit a lejátszó ismer.
Vagy olyan lejátszót használni ami ismeri a modernebb konténerfájlokat ( .mkv , .mp4 ) és a bennük található videó és audió kodekeket a feliratokkal együtt. -
acronka
tag
válasz
Borisz76 #94132 üzenetére
Nem dekódolja a h264 tömörítést a nas?
Akkor az alábbi release bejegyzést hogy kell érteni?
Starting from this version, the processing of media files using HEVC (H.265), AVC (H.264), and VC-1 codecs will be transitioned from the server to end devices to reduce unnecessary resource usage on the system and enhance system efficiency. These codecs are widespread on end devices such as smartphones, tablets, computers, and smart TVs. If the end device does not support the required codecs, the use of media files may be limited. Refer to this article for workarounds. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
1 órája kaptam email-t a Synologytól :
" Synology proactively sponsors and works with security researchers as part of product security initiatives. At this year's Pwn2Own Ireland 2024 event, which took place in late October, we successfully discovered and resolved multiple security vulnerabilities. While these vulnerabilities are not being exploited, we recommend all Synology device administrators immediately take action to secure their systems by updating due to the scope and severity of specific issues. For detailed information, please refer to the security advisories below."
Fordító szerint :
A Synology proaktívan szponzorál biztonsági kutatókat, és együttműködik velük a termékbiztonsági kezdeményezések részeként. Az idei Pwn2Own Ireland 2024 rendezvényen, amelyre október végén került sor, több biztonsági rést is sikeresen felfedeztünk és kijavítottunk.Bár ezeket a sebezhetőségeket nem használják ki, azt javasoljuk, hogy a Synology eszközrendszergazdák azonnal tegyenek lépéseket a rendszer frissítésével, tekintettel az adott problémák kiterjedésére és súlyosságára.Részletes információkért tekintse meg az alábbi biztonsági figyelmeztetéseket.Ezek azok :
Sorban a linkeket is beilleszetem :
[link] , [link] , [link] , [link] , [link] , [link] -
acronka
tag
Sziasztok!
Ha felrakom a DSM7.2.2-t, egy gyengébb kliens bírni fogja a H264 -t?
Vannak rossz tapasztalatok? -
acronka
tag
Sziasztok!
miért nem működik a File Station-ból egy sima megosztás?
"https://192-168-1-14.xxxxx.direct.quickconnect.to:5001/sharing/YsNGqxxxx"
"Elnézést, a keresett oldal nem található." -
huan
őstag
Sziasztok,
Erre esetleg valaki?
Hogyan kell pontosan csinálni a Synology Photo-val azt, hogy a home/photos-alá montolunk más mappát?
Az eredeti mappa tartalma érintetlen marad?
Az indexelést el kell indítani manuálisan, vagy időzíteni kell?
Több mappát is lehet mountolni?
Scriptet lehet ezekre írni?
Köszönöm előre is! -
válasz
hellsing71 #94125 üzenetére
Kábelhiba? A lemezek SMART értékei mit mutatnak? Más hibaüzenet nincs a DSM-ben?
-
válasz
Albi001 #94124 üzenetére
Mivel a laptopra írás a lassú és másik laptoppal pedig a hiba nem jelentkezik ebből arra következtetek hogy nem a Synology oldalon van a gond. Valami miatt lassú az írás vagy a hálózati fogadás azon a Windows-on, ez lehet driver, szar SSD, valamilyen beállítási gond stb.
iperf3 teszt futtatása a gépen meg a Synology-n megmondja a hálózati sebességet, ha az rendben van akkor a laptop oldalon keresném a hibát.
-
hellsing71
tag
Help. A hálózatom: Telekom modem, azon egy Ubiquity Switch Lite 16 PoE (és más dolgok), és azon egy PC és egy Synology DS416 Play (meg más cuccok).
A NAS-t nem kapcsoltam be kb. 2 hete. Akkor még hibátlanul működött. Ma reggel a Synology Application Service és az SMB Service frissítette magát. Minden egyéb naprakész.
Azóta, ha van kapcsolat a PC és a NAS között, a másolás sebessége 0,5-4MBps között ingadozik (a kapcsolat elvileg 1GBps full duplex). Ha van is kapcsolat, 1-2 percen belül egy "Ismeretlen hiba akadályozza a fájl másolását" üzenettel megszakad, a NAS a Windows Hálózat ablakból eltűnik, vagy nem kapcsolható. 1-2 perc után a kapcsolat megint él.
A NAS akkor sem látszik sem a Telekom modem admin felületén, sem a UniFi Networkben, ha éppen működik, egyikben sincs olyan kapcsolat, aminek az IP-címe a DSM -> Network -> Network Interface-en látható lenne (és minden látható eszközt ismerek). A NAS statikus IP-n van. A DSM-ben nincs hibaüzenet, az SMB log teljesen üres. Viszont böngészőből bármikor elérem a NAS-t a helyi IP-címén keresztül (ami nincs az adminokban): 192.168...Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a megoldás?
-
Albi001
tag
válasz
Borisz76 #94123 üzenetére
Igazából még izgalmasann a dolog, mint gondoltam:
Kipróbáltam egy másik (régebbi, minden tekintetben kisebb teljesítményű) laptoppal a letöltést és viszi lefele is fullon a másolást.
Egy laptopról van szó: Asus UX325
Ezt írja meghajtónak: 512GB M.2 NVMe™ PCIe® SSD with 32GB Intel® Optane™ MemoryVíruskereső sima Windows beépített, mint a másik gépen is, amin működött.
Kipróbáltom úgy is, hogy bedugtam a konnektorba a lapost, nehogy valami energia management legyen a dologban, de ugyan az a jelenség... -
-
Albi001
tag
Sziasztok!
Kis segatséget kérnék.
Adott egy DS 218play NAS. Fájlt másolok róla (nagy méretű ISO) és elkezdi 108MB/s-sel. Ezt viszi kg 10%-ig (egy 40 GB-os fájl esetén), utánna leesik a sebesség kb 2 MB/s-ig 10 másodpercre, utánna meg szépen visszamegy fullra. Eltelik megint kb 10 másodperc és kezdődik előlről és ezt ismételgeti. Így gyakorlatilag az idő felében nem nagyon van adat átvitel.Kábellel van összekötve a gép és a NAS. Felfelé töltésnél stabil 108-110 MB/s
Mi lehet a gond? -
ekkold
őstag
válasz
Bitpalace #94118 üzenetére
Jó az avatar-od
épp nemrég írtam, hogy azt próbálják belenevelni az emberekbe, hogy ha nem frissítesz akkor "elvisz az ördög".
Képzeld velem mi lesz, mert én még DSM6-ot használokés hogy tovább rontsam a helyzetemet, még windows7-et használok,
, sőőőőt még Windows XP-t is, igaz ezt csak időnként, és virtuális gépen.
Amúgy sok mindentől függ, hogy mi lesz, pl. sok múlik azon, hogy használod-e távolról, ill. elérhető-e távolról az eszköz. Vagy pl. mennyire jó tűzfalad van, értesz-e hozzá, jól van-e beállítva, vagy mondjuk pl. a többi otthoni eszközöddel minden oké-e, vagy már tele vannak mindenféle trójai programmal, milyen internetezési szokásaid vannak, milyen szoftvereket használsz az otthoni hálózatban stb...
Pl. egy otthoni hálózathoz és a nethez is hozzáférő TV hatalmas rizikófaktor. Nemrég megnéztük mit művel egy viszonylag új LG oled TV a hálózaton. Hát döbbenet, többszáz külső IP-vel kommunikál (még standby állapotban is) szkenneli a belső hálózatot is, hozzáférhető eszközöket keres. Nehezen bizonyítható, mert zömében titkosított kommunikációt használ, de igen nagy valószínűséggel képernyő mentéseket is küld elemzésre a gyártó felé. Ráadásul ezeknek az oprendszeréről alig tudni valamit, nincsenek rá trójai/víriskeresők (vagy ha van is senki sem használja), egy fertőzött weboldal fene tudja mit tesz vele. Na persze nem csak az LG, a többi is hasonlóképp. -
Bitpalace
senior tag
Sziasztok!
Kérdésem csak annyi volna, hogy lehet bármi jellegű gondom, ha nem frissítek :
7.2.1-69057 -ről
7.2.2-72806 -ra?
Megmondom őszintén én szeretem a Video Station-t és az új verzió már nem támogatja.Előre is köszönöm!
-
4D4M
senior tag
DS220+ esetén van esetleg valami módszer arra, hogy a cache értékét növelje az ember? Vélelmezem, hogy a sok aktív feltöltési szál miatt sok helyről olvas a HDD.
(van benne 18 GB ram, tehát lenne hova növelni) -
Ablakos
őstag
A notification/email helyen a sender fiókot csak alkalmazás jelszóval tudtam beállítani. (google vagy outlook)
Lehetséges, hogy nem tudja a syno a 2-Step Verification vagy nem tudom hol keressem? -
-
psg5
veterán
válasz
bukottangyal #94107 üzenetére
...nem
-
psg5
veterán
Sziasztok!
Mit állíthattam el, hogy a Download Station nem tölt vissza?Köszönöm,
-
ekkold
őstag
válasz
trol75 #94063 üzenetére
Próbaképpen feltettem (virtuális gépen) az spk7.imnks.com-ről letöltött drivert. Kaptam kölcsön egy USB-s LAN kártyát amin nem pont 8152, hanem elvileg RTL8153 van, ezt rádugtam a gépre. Beállítottam a priviligéiumot, hogy root joggal fusson a driver (sed -i 's/package/root/g' /var/packages/r8152/conf/privilege) leállítottam a csomagot, a csomagkezelőben majd újra elindítottam. Meg is jelent a vezérlőpult menüjében egy LAN2 interfész. Rádugtam a hálózatra. Ekkor a virtuális gépről leszakadt az átadott USB interfész... újra átadtam az interfészt a Virtualbox-nak, de a DSM ből eltünt az interfész. Ekkor ismét leállítottam a csomagkezelőben a drivert, majd újra elindítottam, és ismét megjelent, kért magának IP címet, és kapott is... Hibátlanul el is érem ezen a címen a DSM-et.
Tehát most már saját tapasztalat alapján is állíthatom, hogy az imnks-ről letöltött driverrel is működik az USB-s LAN interfész. Gyanús adatforgalmat, és virus szerű működést nem tapasztaltam, de GARANCIÁT TERMÉSZETESEN NEM VÁLLALOK, hiszen bármi is megtörténhet.
A tapasztaltak alapján azonban úgy tűnik, hogy ha kihúzod az USB-ből az eszközt, majd visszadugod, akkor a drivert is újra kell indítani manuálisan ahhoz, hogy ismét működjön. Ez esetemben megoldható volt mert másik LAN-on is elérem a DSM-et, de ha ez az egyetlen interfész akkor valamilyen más módot (pl. egy szkriptet írni) kell találni hogy szükség esetén újra lehessen indítani a drivert. Így alapból csak ezt nem tudom milyen esemény indíthatna egy ilyen szkriptet, ha éppen nincs LAN. Időzítve persze megoldható, csak nehézkes és nem túl elegáns. Azt sem tudom, hogy valódi hardveren mindez ugyanígy menne-e avagy sem. -
Zjunior
veterán
Sziasztok vki tudna adni egy linket a plex beallitashoz nasrol synology temaban? 0 tapasztalat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- Gitáros topic
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Építő/felújító topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest