- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
carl18
addikt
válasz 313313 #11401 üzenetére
Én is úgy gondolom ez a legjobb megoldás néha pár percre nyitva hagyni az ajtót.
A Friss levegő kell, az 5 perces szellőzés gyors és távozik a pára kénye kedvére.
De hogy állandó 24 órára rés szellőzés legyen nem biztos jó mert még ha kicsi is a rés.
Amúgy is érdemes szelőztetni, mivel a levegő elhasználodik.
De 5 perc naponta 1X kereszthúzatba minimum ajánlott.
Annak mondjuk nem kell akinek van hőcserélős szelőztető és társai.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Locutus #11397 üzenetére
Szerintem napi 1 kereszt húzatos szelőztetés jobb mint 1 ilyen utolag rá rakott szellőzés.
Esetleg számít attól mivel fűtesz? Meg mennyi a pára tartalom.
De szerintem napi 1 szellőztetés még jól szigetelt házakba is elég, napi 1x 5-10 percig kereszt húzatba.Igazság ott a baj hogy ez új 3 rétegű ablak. Most ha folyton nyitva van rés szellőzés mellet akkor tulajdonkép ki szőkik a meleg a lakásból. 1 Szezon alatt azért nem kevés energia megy ki így, és sajnos nem fog megtérülni az új nyilás záró ára.
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz cappa72 #11334 üzenetére
Emlékeim szerint volt egy Europai terv hogy 2050-re az EU Co2 semleges lesz vagy valami ilyesmi. Értem én sok esetbe az anyagi helyzet a korlát, esetleg pénzügyi térem nem elég erős a ország.
Csak most még mindig úgy látom sok ház esetébe igaz hogy a utcát fűtik.
Persze aki anyagilag nem teheti meg az max fűt fával és átvészeli az enyhe teleket.
De azért akik folyton a legújabb Iphone-t veszik törlesztöre (Fiatalabb generáció)
Még sincs pénz ugyan úgy semmire azok hogy is gondolkodnak hosszú távon.
Persze most én is azt mondom azért egy nagy ház szigetelése 8 millió valóban nem olcsó mulatság.
De lehet ezt apránként is kezdeni, műanyag hőszígetelt nyilás zárok, ajtó és ablak csere.
Fődém szigetelés 15 cm és már jelentősen javul a hő veszteség.
Csak azért írtam úgy néha hobbi szinten nézzem a házakat.
És sok esetbe láttom évek telnek el de nem igazán látok fejlődést.
Csak ilyen havi 210 köbméteres korlát mellet ha olyan telek lennének mint a 80-as évekbe sok ember elég komoly problémába ütközne.
Még az enyhe teleket se tudja valaki ki fűteni, akkor ilyen méteres hó takaró és -15 esetén mi lenne velük?Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Persze ez számít attól is az ember hány évet szeretne az adott ingatlanba tötleni.
De mondjuk falun szokás hogy fával fűtenek, és azért nem kevés idő és energia a tűzifát minden évbe fűtésre meg munkálni.
Csak én kisvárosomba a Tisza-tó mellet szégyen szintű épületek is majd nem 10 milkáról indulnak....
Abádszalók eladó családi ház 2 szobás: 8,9 millió Ft
Azért itt látszik erre sokan kéne költeni jó legyen.Azért hozzá tehetjük hogy a hő szígetelés még is csak nőveli az ingatlan értékét, nem kidobott pénz a ablakon.
-
carl18
addikt
Januárba még tovább emelkedhetnek az árak, felszabadul a lekötött pénz.
Sajnos ez nagyon igaz az embernek van 1 élete, és fő állás mellet esetleg egy ház tartás vezetés mellet nem sok energia jut az embernek fejlesztésre.
Kíváncsi vagyok ezek a magas árak mikor fognak csökkeni.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Sajnos egy ház felújítás elég drága tud lenni főleg ha az alapoktól kell kezdeni.
Az áram és annak korszerűsítése egyik legfontosabb.
Az főleg kí hivás ha az ember munkahely és a hazája között ingázik.
Régen én is el utaztam anno napi 5-6 órát saját szabad időből.
Igen most főleg az ingatlan piacon láttom én is a túlárazást.
Sajnos itt nehéz jó döntést hozni, mert ha másik házat vesztek arra is költeni kéne.
+ a Meglévő eladása ha kis faluba nem megy úgy a piac.
Az ember halad ahogy tud, de manapság néha én is érzem mint a árral szembe usznák.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Persze megértem én, sajnos attól is függ kinek mennyi a fogyasztása.
Ha Belefér az éves 1729 köbméterbe akkor végtére is nem annyira éri meg.
Esetleg ha tud más fűtést kombinálni, gáz, klíma, kandalló.
Még ez is jó lehetőség főleg ha korlátolt lehetőség van.De a fődémre rakni pár cm szigetelést minden kép megéri.
Csak az se feltétlen éri meg mikor az ember az utcát fűti.
#11309pjen
Aki elhasználta a heti 100 köbmétert ö is mondta azért az nem kevés.
Kicsit nem figyel az ember vagy jobban befűt és gyorsan el lehet fűteni.
Szerintem a szigetelés főleg hosszú távon éri meg.
Már 5cm is sokat jelent, még ha nem is passzívház de már jelentősen csökken a hő veszteség a falakon.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Üdv!
Sok éve nyítottam a topikot, akkor jött be az energia válság. Néha-Néha sétálok és azt látom a házak nagyon része még most sincs szigetelve.
Még van a old school legenda 50-60 centis vályog fal olyan vastag szigetelni se kell.
Beszéltem emberekkel és valahogy mindig oda jutt ki a beszélgetés én vagyok a rossz.
Egy rokon mondta ha 25 fokot akar a gáz is ki fűti csak heti 100 köbméter a fogyasztás. 50cm vályog fala van és sehol sincs szigetelés, így úgy látszik nem véletlen fogyaszt ennyit.
Mit gondoltak mi kéne ahhoz tömeges szigetelés induljon el hazánkba?
Azért én azt számoltam ha csak 5cm közet gyapot kerül fel egy ház falára már az is rengeteget jelent 1 év alatt.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Tudtommal 2050-re a cél hogy Co2 semlegeséget elérni.
A gáz és fa tűzelés tudtommal Co2 nyom a levegőbe, ezért gondoltam elektromos fűtés a jövő.#8819balojazz
Igen, a fejlődés lenne a opció. Csak sok embert látok még vályog házba élni, amit lehet de nem biztos megéri fejleszteni. Más felől akinek vályog van, van annyi pénze hogy teljesen szigetelésre és korszerűtésre?[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Üdv!
Gondoltam visszatérek, rég csináltam a topikot.
Újra itt a fűtés szezon... Ki kezdett már fűteni?Néha-néha körül nézzek környezetekmbe, kérdéseket teszek fel kinek milyen háza van.
Aztán sokszor kaptam pár választ egy része vályog szigetelés nélkül.
Meg érdekes lengedák vannak a vályog körül, hogy 60 centis vályog falra nem kell szigetelés.Meg néha azon is gondolkodtam van az a terv hogy 2050-re Co2 semlegessé tenni a világot. De ezekkel az elavult "Vályog/Szilikát/kádár tégla házakkal ezt hogy lehet kivitelezni?
2023 van és úgy láttom nagyon távol vagyunk még attól a háztartások jó részét be tudja fűteni egy klíma.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Mint ha nem olyan rég olvastam volna ebben a topikba hogy valaki kézzel mos...
Hát én kipróbáltam elég nagy macera, még érzékenyebb ruhákat se érdemes így tísztitani.
Az indezít mosógépnek megnéztem milyen programajai vannak.
30 fokos pamút kíméletes mód fél órás és 0,25 kw-ot kér.
Ebből ki indulva ha valaki nem bányába dolgozik vagy nincsenek extrém foltók akkor is sokkal kényelmesebb módon is lehet használni.Szóval lehet spórolni stb, de elég macerás szerintem a kézi mosás és még macera is.
Max ha van pár extrém jó minőségű ruha amit nem akarsz tönkre tenni.A Bőr kabátomat mondjuk kézi mosásal takarítom alkalmanként.
-
carl18
addikt
Igen, a vályognak nagy a súlya is ebből fakadhat a hátároló képesség.
De a mai házak mellett sajnos labdába se rug, de hát régen olcsó volt és megfizethető.
Csak most ha sokáig fent maradnak ezek az energia árak, akkor hosszú távon nagyon nem lesz kifizetödő szigeteletlen házba lakni. És ez egy fajta végtelen körforgás, mert a pénze csak rezsire lesz elég így sose marad pénz szigetelésre.
Tégla és társai sokkal könyebben szigetelhető utolag.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Calogero #4801 üzenetére
Biztos arra megy ki a játék hogy sok ember nem tudja fizetni, akkor lehet felszámolni késedelmi díjat.... Van eszük ezek patkányoknak.
-
carl18
addikt
Üdv!
Én arra vagyok kíváncsi hogy van még mindig az a Hiedelem az emberek fejében hogy a vályog jó hőszígetelő? Mert pár ember szerint a Vályog a best, a tégla meg hideg....
Azt tudom a vályog jó hőtároló, de a hőszigetelése nem jó.A Vályognál az a legrosszabb mikor még rossz ablak/ajtó is társul mellé.
Egy távoli régi havernál így van, olyan a ház mint egy kripta olyan hideg.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Újra mértem a vizforralót, 960-980 watt. Így valóban kellet kis idő ki ismerni a fogyasztás mérőt. Az első dolog amit rádugtam a vízforraló volt,csináltam utána rajta egy resetet is.
A Többi mérésem viszont jól sikerült, akkor csak a vízforralós nem volt jó.
P30 Pro töltése 25 wattig ment fel 50%-os töltöttség mellet.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz DigitXT #4546 üzenetére
De ha 1 órán keresztül veszi fel azt a 38 wattot az már tudtomal 0,038KW.
Nem átlagot néztem hanem az akutális fogyasztást 180 watt meg 0,18KW, én emlékeim szerint ebbe a tudatba éltem hogy ha valami 1000 wattot fogyaszt 1 órán keresztül az 1 kw órának felel meg.
Igen én is meglepődtem mert tudtommal egy Viz forraló 1000 watt környékén eszik.
Majd újra mérem.Itt a hifis videóm amit vettem aktuális fogyasztásról.
Fogyasztásmérő teszt Hifi Vol.1
Változtattam hangerőt hogy lehesen látni valóban aktuális erőről van szó.
Nehogy azt gondolja valaki én mérek rosszul.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz Degeczi #4541 üzenetére
Ez kék színű 1 literes Old school vízforraló, szerintem jól mér mert a házi többi alkatrészét is jól írta körbe.
Itt a Monitorom, azzal kezdtem fotózni.
100% fény erő magába monitor 38 watt.
Egy 22 Colos LCD 1680X1050
Ez meg a hangolt eredmény 70% fényerő mellet ennyit csökkent a fogyasztás.
-
carl18
addikt
Üdv!
Na gondoltam leírok pár adatot ha már tudtam venni fogyasztás mérőt!
Egy 1 literes vízforraló 180 wattot eszik átlagba, A 22 colos LCD monitorom 80%-os fényerő mellet 33-35 watt környékén. 2 Router 12 wattot átlagba, a UPC Set Top Box kikapcsolva csak hálozatra dugva 5 wattot. 82 cm-es LG tévé Stand by mód 0,8 w, a P30 Pro(töltés közbe) gyári 40 wattos töltöje 12 wattot. 20 éves LG Hifi kikapcsolva 20 watt, 10 wattos bluetooth hangszóró töltés közbe 3,8 watt.Apám régi számítógépe G640/2gb ram és egy 17Colos LCD monitor. Cpu 100% terhelésen monitorral együtt 80 Watt. Számítógép üresjáraton 60 watt( és Monitor), nettezés közbe 60-70 Watt.
Még majd írok updatet gondolom más dolgokat is le kéne tesztelni.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Igen ahogy mondod, a rendszerhasználati díj még rámegy így végső soron nagyon drága lesz.
Csak a kérdés magyarba hány vállalkozás fogja ezeket az új árakat ki gazdálgodni?
Vagy mennyibe ember rak csődbe.... Mert nem lesz jó világ ebben biztos vagyok#4037Lauda
Az magába az áram ára, amire rámegy a rendszer használati díj.
De már most is emelt szépen a rendszerhasználati árat..[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Üdv!
Na egy érdekes helyzetbe került pár ember, van egy ismerős aki kapott villanyszámlátt(Vállalkozó)
És úgy küldtek ajánlatott hogy vagy elfogadja a jövő évre szóló 61ft/KW villanyszámlát ha ezt nem írja alá akkor perkálhat havi 4,7 millió forintot. Versenypiaci szerződése van, de azért az a durván havi 5 milla senki számára nem vállalható.
Mit gondoltok ilyenkor jobb talán belemenni a jövő januári új árba?
Olyan ez mint egy fajta zsarolás, de még a 61ft/Kw is barátibb.
De nem tudok olyan emberről aki havi 5 misit ki tud fizetni.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz cappa72 #3432 üzenetére
Főleg itt Szolnok megyében a gettós régiókba. Tiszabúra,Tiszabő mindennel is. Fa, Gumi, műanyag hulladék minden hadd égjen...
Arról ne is beszéljünk én évek folyamán kétszer ment a szemembe ilyen mérgező füst. Amitől bekőnyeztem és 5 percig nem tudtam kinyitni, kegyetlen érzés. Szerintem eddig is elégettek minden xart, főleg az akinek kazánja van. Tőlük hallottam hogy dobd be a kazánba elég rajta, gumi stb.
-
carl18
addikt
-
carl18
addikt
válasz Barret001 #3400 üzenetére
Bedobták a nagy ötletet, amivel Putyinnak csaphat oda Amerika: globális árstop jöhet az orosz olajra
Lesz oka az orosznak elzárni erről beszéltem, ha nem kapja meg az ő által gondolt árat hát nem adja.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
De arra kíváncsi vagyok esetleges áramszünet vagy gáz szüntetett hogy vészelne át az átlag ember.
Nekem mondjuk van Bluetooth hangszóróm, így áramszünet esetén is lehet rajta zenét hallgatni.
#3392Satus
Biztos menni fog, már 1 fok is rengeteget jelent!
Max mindenki húz egy pulovert, stb vannak apró dolgok amik sokat jelentenek.Én mondjuk csak arra vagyok kíváncsi mi volna ha oroszok szeptember végén valóban elzárnák az a gázt stb...?
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Na lassan kezdődik a fűtés szezon, kint már csak 17 fok van.
Ki hogy készül? Mondjuk jelenleg még nincs hideg.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Marcsello31 #3248 üzenetére
Egyenlőre nagy a csend és ez nem jó előjel, a kérdés kinek mennyit emelkedik a számla. Szerintem sokan majd szeptember végén/oktober elején néznek nagyot mikor megkapják az új számlát.
Egy régi ismerös anyja azt mondta, nekik a Lehel hűtő ugyan annyit eszik mint 20-30 éve. Nekik magyarázd el mi az a Rezsicsökkentés ha tudod.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz Marcsello31 #3243 üzenetére
Még nem de ha lesz majd szólok! Én is kíváncsi vagyok az új rendszerre. Mi lesz vele a cél, fizess többet havonta vagy egyszerre kiszámláznak majd egy nagyobb összeget.
-
carl18
addikt
"utolsó hónapra kiszámláz majd 500-600m3 gázt, ügyes..."
A kérdés kit menyire vág ez földhöz, aki kispénzből éll kétlem ki tudja majd fizetni. De sok embernél igen is földhöz verheti a házi költégvetést.
500 köbméter extra áron 387.500 ftAzért hirtelen kiadni 400E forintot nem kevés pénz, sok embert el is adósíthat.
-
carl18
addikt
Unokaőcsém is lecserélte a hűtőjét, azóta fele a villany számla!
Szóval ha valamire gyanakodni kéne mi dobja meg akkor a hűtővel érdemes kezdeni, ha valami elavult régi darab ami el van öregedve akkor az sokat tud enni.
A másik tényező a villanybojler is igen jól tud fogyasztani, szóval erről a két dologról tudok ami sokat eszik.
Számítógéped milyen teljesítményű?Egy villanyszerelő haverom mondta egy áltag magyar családnak havi 350-400 kw a fogyasztása, így a havi 210 KW sehogy se jön ki.
Akinek meg csak villanyal tud fürdeni szintén megszívta, mi is ez a kategória vagyunk. :S De majd lesz valahogy, 20-án tüntetnek a gazdák meg majd lesznek még tüntetések.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Hát ha annyira emelkedni fog a üzemanyak ára akkor többet fog mindenki kerékpározni. Nem tudunk mit csinálni csak alkalmazkodni a körülményekhez.
Amúgy a számítógépemnél csináltam némi finomhangolást, ha valakit érdekel a cpum erősebb és kevesebbet fogyaszt így.
A procim egy R5 3600 1,16 volton 4200 mhz all core-on megy.
Cinebench R20 alatt 62 watt a fogyasztása, és 5 hónapja így működik még sose fagyott ki az alatt.
A Kártyám egy GTX 1660 Super MSI Gaming X
0,1 voltal feszeltem alul, 0,925 volton tudja a gyári 1950 mhz-es órajelet.
MSI Afterburner alatt 85-90 watt a fogyasztás teljes terhelés mellett.Szóval én kekopogom, energia hatékonynak tartom magam.
Mind két hardvert a TSMC gyártottta, szóval lehet azért ilyen jó a eredmény.
Akinek sokat megy a gép annak érdemes ilyesmiket megcsinálnia.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
"A nyolcvanas évek legelején nagy sláger volt az Istenek a fejükre estek című film."
Kösz hogy felhoztad, lehet este ez miatt megnézzem! Nagyon rég láttam.#2443Ringman
Hála a mi családunkba senki se vásárol autót hitelre, mi csak kocsinak tartjuk. De elég sok ember az anyagi helyzete demonstrálására veszi az autót, egy régi toxikus ember azt mondta azért vesz autót hogy azt mondják rá (Vitte valamire az életbe) PFF
Itt már könnyen elmegyünk abba az írányba, hány ember vásárol olyan dolgot amire valójában nincs is szűksége.
Meg az is vicces mikor valaki az alapján ítél meg hogy milyen autót vezetsz.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Nem is offense akart lenni a komment! Aki teheti használjon autot ameddig meg tudja fizetni, valakinek fontos munkába stb.
De ez nem marad így örök időkig, szerintem a sok hagyományos környezet szenyező autó meg be lesz tiltva.
Ami meg takarékos az meg drága lesz, szóval a rendszer átalakítása majd kiturjda magának a társadalom rossz szokásait.Ahogy a nyarak egyre melegebb lesz majd úgy fognak szépen egyre nagyobb szigorral felépni.
Meg attól függ mekkorák a távolságok amiket utaznatok kell, 1-2 km még megtehető kényelmesen kerékpárral is. 5-10 km azért már macerásabb főlegn nagyvárosba.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
3 Gyereket miért kell magaddal vinni?
Abádszalókon az emberek Biciklivel is elmennek gyerekkel vásárolni.
Miért kell 2 hetente nagy bevásárlás, és aki mindennap eljár a boltba és úgy vásárol?Vagy elhozol a termelőtől 40-50kg aktuális gyümölcsöt....?
Van kerékpárra is utánfutóÉn megértem, vannak helyzetek mikor az autó fontos.
De manapság inkább annak estünk át az oldalára, hogy mindenki jómodja miatt autóval járkál. Mert muszáj marika néni boltjába fél kg kenyérért is kocsival lemenni, arról ne is beszéljünk bizony milyen testsúlyú emberek nagy része járkál autóval 120kg stb....
De szerintem egyrészt az is a gond elkényelmesedett az emberek nagy jó része. Mert aki jól éll az nem szívesen enged a körülményeiből.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Azért megnéznélek, mikor 3 gyerekkel (7-4-1,5) bicajjal mész a 2 hetente esedékes bevásárlásra....
10 km-re Tiszabúra, gyere le(Ha mersz) tudok sok példát mutatni.
Látom a megszokott életéből senki se kíván vissza venni, nem azt írtam hogy mindenki mondjon le az autóról, csak azt hogy mikor valaki kényelemből az 500 métere lévő boltba is autóval jár 1 kg kenyérért.
A Szegényebb réteg 100-150 kg fát is eltól biciklivel, ki mihez van szokva...
Persze a kocsi kényelmes meg gyors, de a testnek se egészséges ha nem mozog eleget.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Pár családtaggal pont azt beszéltem hogy ez a drága rezsi még csak a kezdet, nyilván apránként akarnak majd mindenkit spórolásra ösztönözni. Akkor lesz majd a gond, mikor átlag fogyasztásig se lesz csökkentet ár.
Én úgy gondolom Január fele még lesznek változások, lehet az Extra ár 70 helyet 100-120 ft-ra is felmegy. Szép lassan fogják adagolni hogy a nép lassan beletörödjön a dologba.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz germinator66 #934 üzenetére
Alapjáraton én Szénmonoxidrol beszéltem, a kollega írt a Co2-őt.
A szénmonoxid halálos...nincs sok opcióHiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
A mérgezés szagtalan, akkor is lehet CO2 a szobában ha nem érzed.
Pont azért az egyetlen megállítása a berendezés amit a helységben kell elhelyezni.A Büdös fa nem egyenlő a szénmonoxiddal, az állatok se érzik ne legyél semmilyen tévhítben. Viszont ha hirtelen fáradékony leszel és álmos, vagy vagy ha valaki elájul hirtelen a házban nagy esélyel van szénmonodix a levegőben.
Szóval nem te tudod jól, egyetlen biztos dolgot tudok és az a berendezés. De abból se mindegy milyen veszel, csak olyan készüléket szabad vásárolni amik átmentek a tesztek és biztonságosak.
Hát nem is tudom egy ilyen készülék már van 10-15E környékén és valamelyikre van 7-10 év garancia is. Ennyit szerintem megér az embernek élete, de hát nincs mindenki tisztában a tényekkel.
Demokráció van, mindenki úgy kockáztatja az életét ahogy akarja.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz #71496704 #888 üzenetére
Azért érdekes, én még mindig tudok emberekről akiknem nem is a ház a lényeg meg nem gondolkodnak hosszú távon.
Autót vettek, mert már meg akarják mutatni másnak milyen jól megy a szekér. Hitelre meg végkép elég hülye befektetés ha nem termel hasznot.Hát az a baj sokan nem gondolkodtak hosszú távon se több dimenzióba. Mert mindenki azzal van a tűzifa olcsó minden évre megveszi és aztán lesz meleg.
De ez nem ilyen egyszerű, egy biztos a hőszígetelés a jövő.Nyilván tud drága lenni is macerás, de azért nem is mindegy mennyi idő alatt fűti fel a lakást. Ha meg ilyen energia árak maradnak/lesznek vagy tovább emelkednek akkor a hőszígetelés ára is megtérülhet 3 szezon alatt.
Egyre nagyon kíváncsi leszek, akik frissen térnek át majd fára... Ott hány háztartásban lesz ott a szénmonoxid mérő? Mert hogy lesz jónéhány mérgezés abban biztos vagyok.
Sajnos mindenki úgy gondolkozik a fa olcsó stb, de ha rossz a kémény és évek óta nem használták okozhat majd ez még meglepetéseket.
Egy ilyen készülék 10E forint, és bizony életet menthet.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Szerintem bármilyen szigetelés jobb mint a semmi, főleg a gázzal fűtesz! Tudtommal szigetelésnél elsőnek a fődémmel érdemes kezdeni. Na meg a nyilás zárok ha gagyik, azokkal is sokat nyerhetsz.
Nyilván lehet apránként is szigetelni, csak most az lesz a baj lehet szigetelő anyagból is hiány lesz. Meg mindenki áttér fára, az is akinek nem jó a kéménye. Lehet idén több lesz a szén monoxid mérgezés is, ahhoz meg kell egy külön gépezet ami érzékeli ezt a gázt.
Nálam is az a baj vályogból van, és a topik lakok azt írták azt nem éri meg hőszígetelni. Én is arra gondoltam közetgyapottal lehet szigetelni a leghidegebb falat és aztán majd jövőre megint csinálok valami ugradet.
Azért bármilyen szigetelés ami hosszú távon marad fent évek alatt megtérül. Főleg ha valaki gázzal fűt, mert sokkal kevesebb hő veszik majd el. Majd meglátjuk hogy lesz, reméljük nem jön a Mad Max világ.
20-22 fokba egy pulcsiba télen azért simán el lehet lenni.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
A Dolgokra vissza gondolva még is csak azt járt a legjobban aki még a Covid elött szigetelte a házat. 2020 eleje óta elég sokat romlott a pénzük, most meg a munka díjak is olyan magasak már az embernek át kell gondolnia kivel csináltatja.
-
carl18
addikt
És olyanról halottatok már hogy egy válygot valaki körbe szigeteli téglával? arra mehetne rá a hőszígetelés? LifeHack?
Láttam ilyet élőbe
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz #71496704 #616 üzenetére
Egy biztos ha a magyar háztartások nagy része szígetelve lenne most nem lenne probléma. Mert mindenki tudja a jelenlegi életszínvonalán élni úgy hogy kevesebb energiát fogyaszt.
De akinek nincs vagy nem lesz hőszígetelés annak marad a 18-20 fok ha sporólni akar. Még sokaknak az a mázlija manapság nem olyan erősek a telek.
-
carl18
addikt
Én mondjuk most azért nevettek főleg, hogy ha ennyire rossz a vályogház. Főleg energetiai szempontból, akkor hogy lehet hogy itt vidéken egy szigetetlen vályogért is van poffájuk elkérni 12-23 milliót?
Eladó vályogházAnnak fényében amit tatoni Kollega írt, úgy látszik ezen az elavult vályogházak nem néznek szép jövő elébe. Szigetelni nem igazán éri meg, meg hát igaz rá hogy az utcát fűti az ember.
Mert úgy láttom sok a vályog házat is próbálják majd nem egy Tégla árába adni. 23 Milkát biztos hogy nem ér, főleg ha valóban ennyire elavult konstrukció.Bár ez a dolog eddig is jelen volt, csak a jelenlegi energia válság hozta felszínre. Ha meg a drága energia árak maradnak még egy jó pár évig, akkor valóban az húzza a legrövidebbet aki vályogba fektetett.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz #71496704 #587 üzenetére
Ez mehetne lazán érvnek a hőszígetelés mellet! Sok embert megérteni miért fontos a hőszígetelés. Brutális mennyit lehet javítani a hőszígetelésen.
#588tatoni
Hát mondjuk azt eddig olcsó volt a Vályog, de így hogy az energia árak elindultak szépen felfelé sajnos egészen biztos a hatékonyabb házak fognak fent maradni.Az alapján amit írtál, akkor rengeteg azzal lehet sporólni ha a fődém szigeteléssel kezdi. Vályog háznál ez kivitelezhető gondolom, 20 centi közetgyapot már hatna rendesen szerintem.
Hát ezek alapján a vályog házra nem éri meg költeni.
-
carl18
addikt
Igen, csak hát itt pont az a gond ha valaki világ életében abban a házba lakott és költözni se akar. Hát mindig a válykot szigetelni mindig olcsóbb mint lebontani és újra építeni egyet.
Sajnos itt vidéken nem igazán van sok téglaház ha meg igen annak vastagon megkérik az árát. Szerintem akik eddig házat vettek se gondoltak ilyen nagy különbség van a 2 fal típus között.
A Téglaházat egyszerűbb tunningolni, de azért a vályognak is megvannak a maga korlátai.
Még ha a téglaház B30-as téglából is lenne 20-30 cm szigeteléssel remek dolgokat ki lehetne belőle hozni. A Vályognál azért a 10-20cm közetgyapot csak tudna javítani a hőveszteségen.
Szerintem még ha nem is a legjobb, egy vállalhatót simán ki lehetne hozni belőle.Azért szerintem a magyar lakosság elég nagy része lakhat még vályogba. És a meg lévő házukat senki se akarja majd ledozerolni, meg újra építeni.
-
carl18
addikt
válasz #71496704 #559 üzenetére
Akkor gyakorlatilag ugyan az van mint a számítógépeknél, túl elavult konstrukció így nem éri meg felújítani mert ha költök rá se vetekedhet egy új fajtával.
Azért én láttam videókat youtubon elég sokan szigetelnek még vájogházat. Azért nyilván nem lesz belőle egy passzívház, de azért nem is egy halott ötlet szerintem.
De azért magyarországon ha ennyi a rossz vályogház, hogy nem ítélték még őket bontásra? Ha annyira rossz a konstrukció?
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Amibe vagyok az víz szigetelve is van, meg alá is van falazva.
Ezekkel elméletileg baj nem lehet, sehol se vízes vagy saléttromos a fal.Csak kíváncsi voltam, hogy van-e rá valami pratika ha javítani szeretném a hőszigetelőképeségét.
Télen mindig azt utáltam hogy ameddig éget a kandalló meleg volt.
De anno mikor suliba jártam, télen gyűlőltem.
13 fokra hűlt le anno, utáltam felőltözni.
Szó szerint ezek egy életre megragadtak bennem.Egy ismerösöm szó szerint sokkal rosszabbul járt mint én.
Ősi nagy mama házat vásárolt, a fal rengeteg helyen vízes/salátromos.
Ablakok ősi szigetetlen "Xarok" Na ő rá teljes mértékbe érvényes az útcát fűti.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz #71496704 #548 üzenetére
Még ha a vályog ház elavult is stb, azért magyarországon még mindig rengeteg ember lalik benne. Sajnos sok embernek ez a megfizethető, így valakinek csak egy opció van a vályog házat szigetelni.
Ha anyagilag megtehetném én is vennék egy "Pacek" szőszigetelt téglaházat. Az én családomba mindenkinek vályog háza van, itt Abádszalókon is tájékán ez az elterjedt nagy részt.
Sok ember tisztába van vele a Vályog sajnos nem felel meg a Modern előírásoknak. De az új építésű tégla vagy hőszígetelt házak ára átlag ember számára majd nem hogy megfizethetetlen.
De azért van fény az alagut végén, azért a vályogból is lehet kihozni valami elfogadhatót. Bár aki teheti annak valóban a tégla a legjobb befektetés.
-
carl18
addikt
Na még kicsit nyomoztam a témában, találtam egy remek táblázatot milyen tulajdonsággal is rendelkezik néhány fal típus.
Bakker a Vályog a sereghajtó szó szerint.
De a szimpla tégla se versenyképes a mai szabványokkal szemben.Remélem ez a táblázat mindenkinek jó ki indulása alapot fog adni.
A ProKoncept 40 meg passzív házak építő eleme. Brutális az a eredmény..
#543tradeelek11
Ha a vályog alá van falazva téglával akkor van még mitől tartanom vízesedés gyanánt?[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
Nekünk tudtommal 30 cm vastag a vályog fal, ennek a a faltípusnak a súlya végett jó a hőtároló képesége. De tudtommal vályog esetén is kell 10-12 cm szigetelés hogy a mai modern háztípusok mellet labdába rugjon.
Nettről kukáztam" 50–70 centiméter vastag tömör vályogfal U-értéke sem sokkal jobb 0,9–1 W/m2"
0,15 W/(m2) Ez meg egy passzív ház hőszígetelő képesége.
Ez úgy jön össze emlékeim ha nem csalnak, az ilyen háztípus kap 20-30 cm hőszígetelést is.Szóval egy vastag vályog fal labdába se rud hőszígetelés nélkül.
Egy ilyen vastag fal ilyen nagy hőveszteséggel jár, bele se gondolok mire elég 30 cm. És az mellet milyen értékek jönnének össze, ebből indultam ki hogy valami szigetelés muszáj lesz ráraknom idővel.
Mert hőtároló képesége remek, de ha közvetlen találkozik a kültéri levegővel az a energia kárba is vész.[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz tradeelek11 #533 üzenetére
Igen, átmeneti megoldás az a obis hőszígetelő megoldás!
Időt lehet vele nyerni, a semmitől több,de sajnos az ember muszáj cserélni az ablakot.Én is elgondolkoztam a hőszígetelés tervein, lehet azt apránként is.
Bár én azt olvastam, hogy sokszor a nyilás záróval kezdik.
Én mondjuk fával fűtők engem nem érint a gáz téma, de akkor is jó lenne azt érezni hogy én is elindulok a takarékosság írányába.
Vájogházat én esetembe 2 dologgal lehet elméletileg szigetelni, nád vagy közetgyapot. A jelenlegi ablakom meg 2 rétegű, bár nem mai darab de gondolom nem olyan rossz lehet a hőszígetelése.Majd csinálok később képet, egyetlen bajom talán a redőny bevezetése volt. 10 éve van redőny és van egy elég ormotlan lyúk, ahonnan gondolom jön télen a hideg rendesen.
-
carl18
addikt
válasz tradeelek11 #530 üzenetére
Kösz a választ! Megnéztem az Obis linked, tök király. Jó 1mm rés kitöltéséhez is!
Mondjuk hogy kinek melyik szigetelés az első az emberenként változik.
Pontos eredmények miatt kellene egy hőkamera
Egy biztos a meleg fölfele távozik, így a fődém szigetelés biztosan jól jön majd. Az a 36% költségfaragás meg rengeteget számít.Ha szabad számokról beszélni, menyibe került ez a project.
Fődém szigetelés mivel és milyen vastagon történt?Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Köszönöm! Hát erről nem is tudtam, de akkor csak csinálták ők ezt csak rövid ideig.
Csak én úgy látom ha átmegyek itt Szolnok megyébe pár városon, itt a házak jó 80 nem ígazán van szigetelve.
Meg hát az emberek a könyebb megoldás választják, inkább vesznek kandallót is fát és had szóljon.De úgy látom ha valóban arra akarnak megoldást találni, hogy az emberek kevesebb energiát használjanak arra biztos és hosszú távú megoldást csak a hőszígetelés jelent. Ez garantáltan tudja csökkenteni eg háztartás fűtési költségeit.
-
carl18
addikt
Hát igen, azért kell volna idehaza a népet évekkel ezelőtt arra biztatni hőszígeteljen. Esetleg állami támogatás kellet volna hőszígetelésre.
Egyszer voltam osztrákba, minden házon hőszígetelt nyilás záró van.
Pedig kis falukon mentünk átt, nem véletlen náluk a rezsisökkentés valóban működhet.De magyarba azért még manapság sokan laknak régi parasztházba, hőszígetelés és hőszígetelt albak nélkül. Nekik lesz majd a legnagyobb gondjuk. Mert az emelkedett rezsiköltség mellet nem fog maradni pénz hőszígetelésre.
Mert egy olyan háznál aminél valóban az ember szó szerint az utcát fűti, ott valóban nem lehet beleférni a 140 havi köbméteres limitbe.
Azért nagyon megnéznék egy felmérést hogy a magyar lakkoság esetében hány ház szigetelt valójában.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Azért ebből még lehet gond idővel, azért magyarországon rengeteg ház nincs is hőszígetelve.
1. Number One Passzív ház
2. hőszigetelt ház.
3. Szimpla ház hőszígetelt nyilás zárokkal.
4. ház átlagos nyilás zárokkal.
5. Régi vájogház 50 éves ablakokkal (Worst ever)
Az ötödikre ígaz teljes mértékbe hogy az ember az utcát fűti.
Én a 3 és 4 kategória közé esek, de ha így megy tovább lassan el kell indulni a fejlődési listán.Kíváncsi vagyok mások hova sorolják magukat, úgy látszik ilyen gáz árak mellet még jobban meg fog térülni a hőszígetelés.
Mellesleg a ingatlan árán is nőveli, ez se elhanyagolható tényező.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz sambenez #223 üzenetére
Liebherr B 2830 Hűtőszekrény, hűtőgép
Oké 65 KW helyet egyen csak 75 Kw, az is Super eredmény.
Meg nyilván számít a környezet is, nyilván nem 25 fokos szoba hőmérséklet mellet érvényesek ezek az eredmények.De azért akkor is jó látni van fény az alagút végén. És csak elindultunk a Super takarékos eszközök írányába. 10-15 év és ezek elégé elterjedtek és megfizethetőkké válnak valszeg.
[ Szerkesztve ]
-
carl18
addikt
válasz Intruder2k5 #224 üzenetére
Úgy értem nekünk 2 egység van, az egyik a vezetékes kábelt internetté varázsolja, és arra van még egy Wifi router rádugva.
Gondoltam a 2 egység együtt megeszi a 20 wattot.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
Na úgy láttom volt értelme a topikot megnyitni vagyunk egy páran!
Ha már megnyítottam írok egy pár tippet is, hogyan is lehet lefaragni az energia felhasználásból.
Áram esetén például a régi elavult hűtőket érdemes lecserélni, ha nem is cseréli le az ember például kitakarítani fontos hogy ne romoljon a hatásfok. Talán a tőmítést is kicserélhetik a bátrabbak.Bár szerintem manapság már egyre elterjedtebbek az energia takarékosabb hűtők. Már a régi A++/A+++ hűtők is igazán takarékosak voltak. De az unió új 2022-as energetikai besorolás már szimpla betűből áll. Egy darab 2022/A besorolásű hűtőt találtam árukeresőn.
65 kw/Év, az állam le esett hogy ilyen is meg lehet oldalni.
A másik amit ajánlatos csinálni, a old school halogén ízókat érdemes ledesre cserélni. Lehet drágábbak, de hogy mennyivel fogyaszt kevesebbet azért ég és föld a különbség.Nálam jelenleg az a új rendszer hogy minden nap este 10 órakor lekapcsolom az áramot az elosztokon így a Router fogyasztását egy alvás időre meg tudom sporólni.
Tudtommal 20 wattot kérhet óránként, így 1 évbe ha minden este lekapcsolom 10 után 58,4 kw tudok megsporólni.
Bár lehet venni kéne valami okos ketyerét, amit be lehet állítani. Így nem kéne minden este 10-kor nekem szenvedni ilyenekkel.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
carl18
addikt
válasz rednifegnar #5 üzenetére
Nekem ha meglesz a fogyasztás mérőm majd a mért adatokat itt a topikba közé teszem. És akkor rengeteg embernek remek ki indulási alapot adhat majd.
Egy biztos én azt számoltam ha valami 7-24-be megy 1 éven keresztül az 5 watt is kb 42KW-ra jön ki 1 év alatt.
Szóval úgy látszik ezen túl ilyen energia ár mellet minden watt számít majd ,főleg hosszú távon. Meg ez egy fajta vásárlásra is ösztönzi majd az embereket, mert mindenki az új hatékonyabb kisebb fogyasztású dolgokat fogja vásárolni. Főleg ha azt a eszközt sokkat használja...Nekem még egy old school LCD monitorom van, 48 watt a gyártó által leírt átlag fogyasztás. Durva belegondolni, hogy ezt sehogy se tudtam tönkre tenni. Végül az energia hatékonyság végezz vele.
-
carl18
addikt
Kell egy topik ahova az emberek írhatják a személyes tapasztalatukat, jelenlegi álláspont szerint egy ember elekromos energia határa havonta 210 KW lehet. Ha csak nem akar extra árat fizetni.
Én úgy gondolom 5 watt is sok főleg ha az év 365 napjába működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- BMW topik
- Óra topik
- iPhone topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Windows 11
- Napelem
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- VILEDA Cleaner VR 302 porzsák nélküli robotporszívó
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- XL - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával