Új hozzászólás Aktív témák

 • szkaroly

  senior tag

  Ezt is megértük. :Y De azért csekkoltam a dátumot, nehogy április elseje legyen. :D

  Poco X3 Pro

 • akaido

  addikt

  válasz szkaroly #1 üzenetére

  A végén majd a MS felvásárolja Linus Thorvaldsot ....vagy fordítva. :)

  Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "A Microsoft egyre kevésbé tűnik annak a cégnek, amely régen volt. ": és itt a tűniken van a hangsúly :P

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • gabor7th

  addikt

  válasz bambano #3 üzenetére

  Az egérfogóból se sajnálják a sajtot, de persze nem az egér jóléte a cél.

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • Meridian

  senior tag

  Mi ebben az üzlet az MS-nek? 60ezer szabadalmat adnak 1300-ért cserébe? Ennyire értékes lenne az az 1300...? Nem hinném...

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz Meridian #5 üzenetére

  erről egy ilyen elemzést olvastam: "az ms-nek a fő bevételi forrása terelődik át a felhőre. az azúrban a virtuális gépek fele már linuxos és ez nőni fog. az ms azért állt be, hogy a kliensei ne aggódjanak, hogy mi lesz a linuxszal szabadalmak területén. vagyis szigorúan a saját anyagi érdekeit védi."

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • joysefke

  veterán

  válasz bambano #6 üzenetére

  Értem én ezt, logikus is, de mégsem értem:

  Nem látom a közvetlen összefüggést a Linuxot futtatni akaró Azure-os ügyfélkör bizalma és fizetési hajlandósága illetve a Linuxot célzó szabadalmaik között (Android gyártók fejése illetve a Windowst a Linuxszal szemben bebetonozó/versenyelőnybe hozó szabadalmak).

  A MS nem szed közvetlenül az Azure ügyfelektől szabadalmi jogdíjakat, ezek a szabadalmak sem versenyelőnyt sem versenyhátrányt nem jelentenek az Azure-nak mint szolgáltatásnak a konkurens felhőszolgáltatásokkal szemben.

  Azt hogy a MS komolyan gondolja az Azure-t illetve azon belül a Linux guesteket, azt a legjobban nem holmi szabadalmak mutatják, hanem, hogy mennyi pénzt invesztálnak bele, illetve, hogy milyen nagy bevételük van belőle. Addig amíg szalad a szekér és a szekéren a fele fizetős szállítmányt a Linux adja, addig nem kell attól tartani, hogy le akarnák borítani a szakadékba.

  Ellenben a MS termékeinek illetve bankszámláinak jelentenek/jelentettek versenyelőnyt Linuxra épülő konkurens termékekkel szemben.

  Tehát nem értem, hogy miért jó az MS-nek mérhető ellenszolgáltatás nélkül konkurens termékeket gyártó szereplők számára rendelkezésre bocsájtani ezeket a szabadalmakat. Mi értelme van legalább az Android fejő szabadalmakat nem megtartani?

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #7 üzenetére

  "Nem látom a közvetlen összefüggést a Linuxot futtatni akaró Azure-os ügyfélkör bizalma és fizetési hajlandósága": a fizetési hajlandóság szerintem nem téma, pláne nem cloudban. nyugaton az ügyfél fizet magától, nálunk meg azért, mert tudja, hogy 20 másodperc alatt lecsapják a node-ját a felhőből.

  az ms-nek azért lehet fontos ez, hogy azok az ügyfelek, akik linuxot vinnének az azúrba, ne agyaljanak azon, hogyha az ms megint belerúg a linuxba, akkor ők repülnek először. mert ha más cloudban fut a linuxos guestje, akkor csak hosszas bírósági procedúra után lehetne vele bármit is kezdeni, viszont ha azúrban, ahol az ms-nek van root jelszava, ott rögtön lenyomhatja a guesteket.

  ez volt a vélemény lényege, amit olvastam. szerintem meg csak szimplán a szokásos kétszínű disznóságról van szó.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Hiftu

  senior tag

  Az MS leépítette a teszter csapatát és ez meglátszik rendesen a Win10 update-ek véres történetén.
  Remélem ezt a minőséget nem hozzák át a Linux-ba. Van a szabad szoftveres területnek elég gondja ezek nélkül is.
  Az ellenérv talán az lehetne, hogy az MS jobb kódot ír a linuxhoz, mint saját magának. (Hahaha.)

  Tessék mondani, lehet itt hazudni? - Kaszt: Decker, Faj: Troll, Működési Terület: Prohardver

 • Szasza

  tag

  válasz gabor7th #4 üzenetére

  Bocsi, de most egy világot döntök össze benned: az egér utálja a sajtot. Ha nincs más, fogára való, megeszi, de nem szereti. Az egérfogóba diót kell rakni... Az egész a Disney hibája, ők terjesztették el ezt a hülyeséget, hogy az egér sajtot eszik...

 • hallador

  addikt

  válasz Meridian #5 üzenetére

  Melyik világban? Az MS csak Windows szinten áll jól szabadalmakban, android és egyéb szabadalmak pedig felvásárlásokból származnak.

  Ami inkább hihető, hogy egyrészt előttem is írták az ézsör legalább fele Linux VM-et futtat. Ami azért eléggé fájdalmas adat, mert a Microsoft server bármennyire is kényelmes nem áll hosszútávon nyerése.

  A másik komoly probléma, hogy a Windows 8.1-ig annyira nehéz nyögvenyelős, lassú mint a lótetű rendszereket láttunk az MS-től, ami azoknak a fejlesztőknek nagyon nem tetszik, mint az MS gondolta. (Nekem sem, pedig én nem nagyon fejlesztek). Ennek következménye az lett, hogy a DevOps mérnökök, és a hozzá tartozó teljes infrastruktúra elkezdte elhagyni a Windows-t. Ebből adódóan eléggé összeszarta magát a MS. Ugyanis a cloud mint olyan innentől kezdve Linuxon megy mind a fejlesztése, mind pedig az üzemeltetése. (Na nem Magyarországon :DD Mert otthon van az MS utolsó fellegvára)

  Történt ugyanis, hogy maga Mark Russinovich elment az egyik legnagyobb Devops konferenciára, előadást tartani, megkérdezte, hogy amúgy ki használ szívesen Windows akár a munkájára, de főleg otthon, amikor az esetleges munkahelyén ugyan rá van kényszerítve, hogy policy szerint Windows-t használjon a fejlesztéshez, mire 800 - 1000 fő közül egy ember tette fel a kezét. Majd ott helyben konstatálta, hogy bizony a Windows kicsit lemaradt.

  Az MS nem hülye pontosan tudja, hogy azé a jövő platformja, amit a fejlesztők használnak, ez most DevOps, Cloud, és Openstack szempontból nem a Windows, hanem a Linux, a Microsoft a Steve Ballmer féle dilettáns MS-eseknek nem esett le, de a világnak igen, hogy A Windows 7 szintű elavult nyögvenyelős rendszereken nem annyira ad szabad kezet semmibe.

  Ennek köszönhető, hogy a cmd.exe elkezdte kezelni a sima per jelet, elkezdte használni a TAB-ot, a PowerShell ismeri a Linux parancsokat, és nem csak azt.

  Az sem véletlen, hogy a Windows 10 tudja tartalmazni a Bash-t, de még komplett Linux futtató környezetet is.

  Az Ézsör mélyebb részein Linux hálózati rendszerek futnak, nem véletlenül, azért mert a Windows de még Hyper-V szintje sem tud olyan rugalmas lenni mint egy Linux.

  Hát ezekért "Szereti" a Microsoft annyira a Linuxot.

  Már csak az van hátra, hogy a Windows Desktop is Linux kernelre váltson. (irónia)

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • Bici

  félisten

  válasz Szasza #11 üzenetére

  A macska viszont nagyon szereti. :K

  ON: Szerintem ez az egesz linuxos kozeledes valami elcseszett PR tevekenyseg, vagy valami hosszu tavu sunyi terv elokeszitese.

  [ Szerkesztve ]

  Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

 • #40553216

  törölt tag

  válasz Hiftu #9 üzenetére

  Hát, a Hyper-V driver fejlesztésében azért hozták a formát. Mikor a Linuxba került, akkor egy ideig „tele volt” a net azzal (és még most is el-elsüti valaki), hogy az MS az adott pillanatban éppen a legnagyobb kernelfejlesztő, csak mert a pár ezer kódsoros Hyper-V-hez sok száz javítást küldtek be, ezzel a javítások számában az elsők voltak. :DDD
  Linux kernel in 2011: 15 million total lines of code and Microsoft is a top contributor
  2017-ben már nem volt ilyen „csodás” a helyzet. :DDD

 • Meridian

  senior tag

  válasz hallador #12 üzenetére

  "Történt ugyanis, hogy maga Mark Russinovich elment az egyik legnagyobb Devops konferenciára, előadást tartani, megkérdezte, hogy amúgy ki használ szívesen Windows akár a munkájára, de főleg otthon, amikor az esetleges munkahelyén ugyan rá van kényszerítve, hogy policy szerint Windows-t használjon a fejlesztéshez, mire 800 - 1000 fő közül egy ember tette fel a kezét. Majd ott helyben konstatálta, hogy bizony a Windows kicsit lemaradt."

  Ehhez képest én egy olyan helyen melózom ahol win AD nincs, van helyette Samba, meg Zarafa, meg Kopano. Az irodában dolgozók sikítanak a Kopano miatt, és mindegyik Outlookot kér és használ. Libreoffice egy hányadék, makrókat meg nem is kezel (a mi nem lenne baj - csak hát, ugye). Még a tulajdonosok is, aki nem hajlandóak fizetni az MS cuccokért (de mégis fizetnek, mert Office-ért kell). Rettenet mennyi probléma van a Kopanoval és a Kopano extension for outlook inkompatibilitásával. Filemegosztás horror a sambán, körülményes delegálni admin jogokat, hogy ne csak a root tudjon ilyet csinálni. Aztán ott van az hogy sehol nincs linuxos képzettségű IT helpdeskes, vagy rendszergazdák, ami van, az aranyárban van. Ezzel szemben minden állásra 10-20 windows-os IT-st lehet találni, és néha még viccesen alacsony bérigényekkel is...! És mindehhez hozzátenném, aki a rendszert építette az vérprofi linuxos.

  Ja és hozzátenném, a cég benne van a top25 magyar cégben, szóval nem kicsi cégről van szó... a nevét nem írhatom le, mert nem tehetem (és a top25-el kicsit "ráhagytam"... azaz nem a 25-ik).

  [ Szerkesztve ]

 • Bici

  félisten

  válasz Meridian #15 üzenetére

  En meg ugy 2-3 eve nem lattam MS cuccokat a melohelyemen.
  Mac-en fejlesztunk, es slack-el kommunikalunk.
  Akinek kell asztali gep, az tesz ra linuxot.
  Levelezes nincs.

  Mondjuk nalunk szerencsere nincs szukseg Word/Excel doksik irogatasara, arra ott van a ceges wiki.

  A vezetoseg prezit hasznal 13colos MacBook-rol. Szuperszexi. :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

 • hallador

  addikt

  válasz Meridian #15 üzenetére

  Hét én hiszek neked, de jobban hiszek a világ legnagyobb szoftverfejlesztő kereskedelmi cégéről írt független cikkenk, és a föld legnagyobb tő közösségének.

  The conference is called ChefConf. Chef is a tool that helps tech geeks setup and operate the many machines needed to drive a website, smartphone app, or some other piece of business software. It's an open source tool, which means it's typically used alongside other open source software. When Russinovich asks how many in the audience use nothing but Windows to run their machines, one guy raises his hand—one guy out of several hundred. Mostly, they run the open source Linux operating system.

  Ehhez képest én egy olyan helyen melózom ahol win AD nincs, van helyette Samba, meg Zarafa, meg Kopano. Az irodában dolgozók sikítanak a Kopano miatt, és mindegyik Outlookot kér és használ.

  Hát igen, Magyarországon azért nem is várnék többet. Mosta abba gondolj bele, hogy van a google, ahol a Windows mint olyan nem támogatott van 20 000 programozó és elvannak a Microsoft bármelyik terméke nélkül. Én is megvagyok 10 éve a Microsoft bármelyik terméke nélkül.

  Filemegosztás horror a sambán, körülményes delegálni admin jogokat, hogy ne csak a root tudjon ilyet csinálni.

  Már scriptelés nélkül ami ma alapnak kellene lennie egy bármilyen informatikus számára, aki nem tud scriptelni az nem informatikus, hanem betanított munkás, otthon az informatikusok 90 % ilyen, úgy valóban...

  Aztán ott van az hogy sehol nincs linuxos képzettségű IT helpdeskes, vagy rendszergazdák, ami van, az aranyárban van.

  Már úgy érted, hogy a Windows-os "rendszergazdákhoz" képest valódi rendszergazdák tudása sokba kerül? Valóban így van, ezzel az a baj, hogy a Valódi Windows-os rendszergazda ugyanannyiba kerül mint a Linux-os csak Magyarország tele van bohócokkal, ha IT-ről van szó. Ez talán nem a Linuxosok hibája.

  Ezzel szemben minden állásra 10-20 windows-os IT-st lehet találni, és néha még viccesen alacsony bérigényekkel is...! És mindehhez hozzátenném, aki a rendszert építette az vérprofi linuxos.

  Már hogy 10-20 betanított egér huszárt? Mert egy tényleg jó Microsoftos annyiba kerül, mint egy jó Linuxos, AIX-es, VMware-es stb. aki viccesen alacsony árat kér az max Magyarországon számít jó Microsoftosnak, sehol máshol. (irónia)

  Ja és hozzátenném, a cég benne van a top25 magyar cégben, szóval nem kicsi cégről van szó... a nevét nem írhatom le, mert nem tehetem (és a top25-el kicsit "ráhagytam"... azaz nem a 25-ik).

  Teheted ahova akarod, amiben benne van, hogy magyar és cég az nagy eséllyel egy nagy rakás.... Vannak kivételek, de na akard összehasonlítani egy AUDI-val, vagy egy Ringier-el, mert a magyar cégek kezdő artista iskolásoknak számítanak a profi alpinisták mellett ha IT-ről van szó a külföldi cégekhez képest.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz hallador #18 üzenetére

  "egér huszár": nálunk ezt okleveles kettősklikkelőnek hívják :)

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • hallador

  addikt

  válasz 0xmilan #17 üzenetére

  Jogos, igazad van. Figyelmetlen voltam.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • WolfByte

  tag

  válasz Meridian #5 üzenetére

  Egyszeru a keplet. Egyre tobb olyan technologiat hasznal es fejleszt, amihez nem kell ujra feltalalni a kereket.
  Microsoft loves Linux
  MS Azure Sphere Linux IoT
  Es akkor meg a kontenerkezelesrol es egyebekrol nem is ejtettunk szot, melyekrol egyre tobb szo esik hazon belul.

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Szasza #11 üzenetére

  Bennem is összedőlt :O

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Bici #13 üzenetére

  Szerintem utóbbi és pofonegyszerű: befolyás, hatalom, belépni egy xy bizottságba, majd abban kifele a jófiút mutatva súlyt és hangot szerezni, aztán pár év múlva, amikor jönnek a súlyosabb döntések, merre menjen a kis közös tutaj, ami a nagy anyahajó oldalába léket fúrhat, jön majd az addigra felhízlalt nyomás és súly is, hogy ne arra, hanem amarra. Mondom ezt bármiféle konkrétum nélkül, de hogyan is mondhatnék konkrétat, amikor a mai világban az átlátszó disznóságok már azonnal kibuknak és közösségek tucatjai, emberek százezrei reagálják le azonnal ezeket. Inkább sunyizzunk, kifinomultabb becserkésző taktikák az "ellenség" lefegyverzésére, beépülés, hatalom, pszichológia, akármi. Minden, ami az egységsugarúak számára kevésbé, vagy abszolút nem feltűnő.

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Bici #16 üzenetére

  Ismersz hasonlót, pl. Ubuntun ? (Vagy bármilyen egyéb linuxon). Ismer vki itthon kishazánkban teljesen ingyenes szoftverrel operáló céget ? Úgy értem, fejlesztő céget, nem arra gondolok, hogy 2 fős cég, benne 1 Debian szerver és egy Ubuntu klienses rendszergazda, aki definíció szerint előbbieket elmondhatja magáról, .... :D Hanem TÉNYLEG egy mittomén, 10+ fő a szervertől az utolsó bit-ig ingyenes szoftvert használ ? (Nem számítva azt, ha van egy Wine alatt futó, rámókolt, pénzért megvett Photoshop-ja).

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • TomMusic

  őstag

  Ezek már a apokalipszis első jelei. :D
  Amúgy kíváncsi vagyok, mi dolgozok a háttérben. Mert biztos nem a jófejség.

  Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

 • Bici

  félisten

  válasz Dißnäëß #25 üzenetére

  Nem ismerek túl sok céget.
  A mondanivalóm lényege az, hogy lehet bizonyos típusú cégek esetén nélkülözni az MS infrastrukturát.
  A Mac-eket mondjuk mi is tudnánk linuxszal helyettesíteni, csak itt megy a hipszterkedés. :D
  Semmi olyat nem csinálunk, amit nem lehet linuxon megcsinálni.

  Ahol viszont röpködnek a word, excel doksik, ott nehezebb a helyzet.

  [ Szerkesztve ]

  Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

 • joysefke

  veterán

  válasz hallador #18 üzenetére

  Hét én hiszek neked, de jobban hiszek a világ legnagyobb szoftverfejlesztő kereskedelmi cégéről írt független cikkenk, és a föld legnagyobb tő közösségének

  Na, ha valaki kijelenti magáról hogy független aztán kérés nélkül véleményt mond, annak még azt sem hiszem el, amit kérdez. Használtam én már Windowst és Linuxot is irodában, ha még egyszer hosszú távon Linux desktop elé akarnának kényszeríteni, az instant felmondás lenne.

  2006-2007-ben az Ericssonnál voltam fejlesztő, Linux desktopok voltak, az összes desktop feladat óriási szopás volt, kb mindenkinek. A Linuxra felrakott, virtualizált Win2000 (igen 2006-2007-ben óriási megváltás volt). A linux desktop használat pedig kb kimerült SSH-ban.

  2007-2016-ig egy Siemens leánynál -egy 14E-es Siemens leánynál- tanácsadó, a mi irodánkban volt még vagy 60-70 fejlesztő. A Windows XP-Windows 7 admin jogokkal és szinte korlátlan szabadsággal (kivéve domain admin ofc illetve a vírusírtót sem lehetett kikapcsolni) egy álom volt.

  Emlékeim szerint senki sem tolakodott, hogy a saját desktopján Linuxot használjon.

  Szerver oldalon (szerver applikációk fejlesztése) nyilván célplatform volt a Linux is, az anyacégre vetítve, megkockáztatom, hogy 2007 környékén 30%-70% volt az általunk fejlesztett Linuxos-Windowszos szervertermékek aránya. 2016-ra ez eltolódott kb 60%-40%-ra (Linux-Windows), tehát én is éreztem a Linux szerverek térnyerését az vállalati domainben.

  Érzésre sokkal többször döntött a hosszú távú termékpolitika illetve a (látszólagos) árminimalizálás mint hogy melyik platform alkalmasabb erre vagy arra a feladatra.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  válasz joysefke #29 üzenetére

  Én meg azoknak nem szoktam hinni, akik 10 - 12 éves dolgokból indulnak ki, mint 12 éve az informatikában, tudod, ha én azt mondom, hogy a magyarok 50 %-a a szocializmus elvei szerint és annak igen sok igazság tartalma van. Ha Te azt mondod, hogy 2007-ben itt meg ott dolgoztál, és Linux desktopot használtak, persze ilyen olyan rossz volt.... és mindenki szopott vele, akkor az olyan lenne, mintha én azt mondanám, hogy a magyarok 50-%-a a Horty rendszerben él, ami nyilván ökörség lenne. Remélem érted, hogy azóta legalább a 3-dik Linux generáció van jelen, és a 3-dik Windows generáció is. Szóval az informatikában 12 év az max Magyarországon ugyanaz, a világban az idő húzó semmit nem érő dolgokon túlléptek... No Offense, de tényleg...

  Az hogy a magyar emberek 90 %-a nem akar tanulni nem képes a fejlődésre nem akar haladni, csak azt akarja, hogy haladjanak a dolgai de ezért semmit nem akar tenni, Na ez a nagy probléma, nem pedig az a tény amit maga a Microsoft egyik vezető mérnöke, azaz nem szektor bohóca mint Ballmer mondott. Ha szerintük is a Linux a vezető platform a DevOps-ban és nem csak ebben a fejlesztési platformon, akkor ez számomra hihetőbb, mint ha valaki 12 éves dolgokkal hozakodik elő...

  Akkor jobban tetszik, ha már egy másik platform vezetőmérnöke is azt mondja, hogy tényleg a mai fiatalok, már inkább Linux-ot futtatnak fejlesztő tevékenységre, akkor neki előbb elhiszem...

  Tudod azért nem ellenséget írok mert USA, Japán vagy más hasonló lecsúszott országban sok esetben a Linux - Windows nem ellenség, hanem egy platform, amit használ aki tud, megtanulta, otthon meg mint hülye gyerek a disznóvágáson a sok ráérő ember (Ezt tanulta a nagymama a szociban az unokának is átadta), hogy ellenségképet keresünk, majd megmagyarázzuk miért nem jó 2018-ban ami 2007-ben sem volt az.

  Emlékeim szerint senki sem tolakodott, hogy a saját desktopján Linuxot használjon.

  Ameddig én Magyarországon voltam sok helyen és is ezt láttam, csak szerencsére már nem ott vagyok.

  Használtam én már Windowst és Linuxot is irodában, ha még egyszer hosszú távon Linux desktop elé akarnának kényszeríteni, az instant felmondás lenne.

  Na ja nálam ez van Windows esetében... Neked van időd a Windowsra nekem nincs...

  2006-2007-ben az Ericssonnál voltam fejlesztő, Linux desktopok voltak, az összes desktop feladat óriási szopás volt, kb mindenkinek.

  Értem 2007-ben? Aha..

  Van egy rossz hírem a világ fejlődik, de Magyarország egy helyben topog...

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #29 üzenetére

  "2006-2007-ben az Ericssonnál voltam fejlesztő, Linux desktopok voltak, az összes desktop feladat óriási szopás volt, kb mindenkinek.": ha jól sejtem, 2007-ben még az xp volt többségben.

  az az xp, amiben még rendes hálózat se volt. az az xp, amihez tartozó programokban például a keresés shortcut mindegyikben más volt.

  az, hogy valakinek az xp jobb volt desktopra, mint egy korabeli linux, max. annyit jelent, hogy észrevétlenül belefeccölt egy csomó munkát az xp megtanulásába, amit a linuxba már nem akar belefeccölni. tehát nem azért jobb az xp és rosszabb a linux, mert egyébként objektíven jobb, hanem azért, mert a döntnök lusta.

  "ha még egyszer hosszú távon Linux desktop elé akarnának kényszeríteni, az instant felmondás lenne.": mazochizmus definíciója...

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • joysefke

  veterán

  válasz hallador #30 üzenetére

  A hozzászólásomra adott válaszodat csúsztatásnak érzem. Én leírtam a konkrét tapasztalataimat. Nem azt írtam, hogy a nagyvilágban így meg úgy mi van (szerintem), hanem azt, hogy akkor és ott mi volt az én környezetemben.

  Az, hogy látatlanban megkérdőjelezed a volt kollégáim tanulni akarását/tudását esetleg azt, hogy én fel tudom-e mérni, hogy mi volt a viszonylag szűk környezetemben, az eleve nevetséges. Utaltam rá, hogy fejlesztők voltak a kollégáim mindenhol. Viszonylag fiatal csapat, nagy nemzetközi szoftverprojektek, nem "Jóskapista BT-nek tákoltunk honlapot 100-ért".

  A desktop Linux pedig fejlődött és javult, de a Linux desktopra való bevethetősége még mindmáig problémás, a fő problémák pedig még mindig ugyan azok mint mindig: amellett hogy a platform széttöredezett azok a nagy szereplők akik munkát ölnek a Linuxba elsősorban nem abból a célból teszik, hogy a Linux legyen a next gen deszktop platform, hanem hogy legyen egy platformjuk ami futtatja a saját (gyakran fizetős) szerveralkalmazásaikat vagy infrastruktúrájukat anélkül, hogy egy konkurens cég platformjának lennének kiszolgáltatva.

 • hallador

  addikt

  válasz joysefke #32 üzenetére

  Figyelj, Te belekezdtél valamibe, ami ma nem releváns. Az-az előhozakodtál valamivel, ami ma nem relevás. Ma kikéred magadnak, hogy én ezt megkérdőjelezem. Aki csúsztat az Te vagy, mert én nem azt kérdőjeleztem meg, hogy Te vagy a kollégáid mint tapasztaltak és hol, hanem azt, hogy 2018-ban láthatóan nem sok tapasztalatod van a Linux desktopokkal...

  Az, hogy látatlanban megkérdőjelezed a volt kollégáim tanulni akarását/tudását esetleg azt, hogy én fel tudom-e mérni, hogy mi volt a viszonylag szűk környezetemben, az eleve nevetséges. Utaltam rá, hogy fejlesztők voltak a kollégáim mindenhol. Viszonylag fiatal csapat, nagy nemzetközi szoftverprojektek, nem "Jóskapista BT-nek tákoltunk honlapot 100-ért".

  Nem nem azt kérdőjelezem meg, hanem azt, hogy Te ma dolgoztál Linux desktoppal... Ami ráadásul nem tapasztalatokra, hanem a saját előítéleteidre alapozol, aminek ma pont 0 a létjogosultsága, hiszen kb nem igaz amit leírtál a DevOps-ra...

  Tudod ez úgy lett volna korrekt, hogy leírod, hogy nem szeretnél használni Linux desktopot, mert valamikor amikor azzal kezdett dolgozni, akkor nem szeretted, erre azt mondja valaki, hogy OK én is ezt mondanám, van ilyen.

  De az, hogy 2018-ban kijelented, hogy a Linux így meg úgy, mert Te 2007-ben... Na ez az igazi magyaros félrebeszélés.

  A desktop Linux pedig fejlődött és javult, de a Linux desktopra való bevethetősége még mindmáig problémás

  Ezt mire alapozod?

  a fő problémák pedig még mindig ugyan azok mint mindig: amellett hogy a platform széttöredezett azok a nagy szereplők akik munkát ölnek a Linuxba elsősorban nem abból a célból teszik, hogy a Linux legyen a next gen deszktop platform, hanem hogy legyen egy platformjuk ami futtatja a saját (gyakran fizetős) szerveralkalmazásaikat vagy infrastruktúrájukat anélkül, hogy egy konkurens cég platformjának lennének kiszolgáltatva.

  Ok ennek mi köze a Linux desktophoz? Mert ott elég ritkán vannak olyan fizetős programok amiket csípőből ne váltana bármilyen szempontból egy ingyenes DevOps eszközt...

  Ja hogy Pistike, Báluska, Jancsika nem akar csak Outlook-al, meg Word-el dolgozni... Ja hogy már az MS is O365-ben gondolkodik, nem Office 2007-ben.... Szóval értem én, de ezek már előítéletek nem pedig valós dolgok.... Ha pedig arra gondolok, hogy a nagyobb fejlesztőcégek cloudba dolgoznak, webes levelezéssel, és webes alapú verziókezelőkkel, a nagy szoftvergyártók mennek webes felületre (VMware, KVM, XEN, HP) pont 0 a jelentősége, hogy Windows, Linux, MacOS az oprendszer...

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #32 üzenetére

  "a platform széttöredezett": ezzel kapcsolatban két dolog:

  1. amikor bejött a kicsempézett metró a 'nem széttöredezett, egységes' windowsba, a júzerek zöme sugárban hányt tőle. nekik volt választási lehetőségük? nem volt, vagy visszatértek a w7-re, és használtak egy régi rendszert, vagy szívtak a csempével. ugyanez linuxon úgy néz ki, hogyha nem tetszik például a 3-as gnóm, akkor visszatérhetsz 2-es gnómra (mate), vagy választhatod a másik nagyot, a kde-t, vagy a kisebbek közül amelyik tetszik. a választásod nem kell, hogy kizárólagos legyen, mert egy gnome-os desktopon simán elfutnak a kde-s alkalmazások is.

  következmény1: a széttöredezettség nem hátrány, hanem előny. a júzer választási lehetőséget kap. nincs belekényszerítve a redmondi ostobák mellényúlásaiba.

  fenti állítást nem nagyon kell bizonyítani, bizonyítja, hogy a w10-ből nagyrészt kukázták a csempéket. de erre éveket kellett várni.

  2. azt, hogy a linux desktop töredezett, olyanok állítják, akik egyrészt nem tudják, hogy a windows kb. 10x annyira volt töredezett és többszörösen töredezett most is, mint a linux. vagyis azt mondani, hogy a linux desktop töredezett, bezzeg a windows, az tájékozatlanság. ezt az állítást is a microsoft bizonyítja legjobban, amikor tűzzel-vassal irtja a régi verziókat, és mindenből egyet akar, egy w10-re alapozott ökoszisztémát.

  érdemes lenne afelé kanyarodni, hogy amikor valaki szidja a linuxot, akkor valós érvekkel teszi, nem légből kapott hülyeségekkel.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • joysefke

  veterán

  válasz bambano #31 üzenetére

  "2006-2007-ben az Ericssonnál voltam fejlesztő, Linux desktopok voltak, az összes desktop feladat óriási szopás volt, kb mindenkinek.": ha jól sejtem, 2007-ben még az xp volt többségben.

  Az Ericsson előtt egy másik cégnél (szintén Siemens leány, szintén nemzetközi projekt, System teszter voltam) dolgoztam és ott már Xp-t használtunk, elég problémamentesnek éltem meg, nyilván ez már jóval az SP1 után volt.

  Utána az Ericsonnál 2006-2007-ben fejlesztőként SLES-t használtunk és szerencsére volt lehetőség (nyilván nem véletlenül) virtuális gépben Windows 2000-et futtatni. Win XP-re akkor nem volt lehetőségünk. Én már kb 2002 óta Windows XP-t használtam, iszonyat lehangoló volt a Win 2000, de legalább az iroda működött rajta.

  az az xp, amiben még rendes hálózat se volt. az az xp, amihez tartozó programokban például a keresés shortcut mindegyikben más volt.

  Nem volt vele problémám. Nyilván nem jutott volna eszébe senkinek a szerveralkalmazásokat WinXP-n futtatni és a végén csodálkozni, hogy nem mennek megfelelően mert az XP nem arra való. Viszont amire való volt, az kitűnően ment rajta. Az hogy melyik programban milyen a keresés ikonja, nekem édesmindegy volt.

  A másik oldalon viszont olyan problémák voltak, hogy a _MÉREGDRÁGA_ 4GB RAM-mal szerelt tízenkét évvel ezelőtt félmilliós kétmagos Core Duo-val szerelt HP laptopok energiamenedzsmenje és automatikus ventiszabályozása Linux alatt nem ment és folyamatosan maxon pörögtek a ventik, ez persze bőven idegesítő volt. Statikusan lehetett lejjebb rakni a proci frekijét (!!!).

  Egy vacak media playert nem tudtam a csodagépre feltenni, legalábbis úgy nem hogy működjön is. SLES-en ugye nem volt kodek, nekünk meg nem volt root jogunk. Ehhez képest a Windows XP rendszerek, ahol mindenki admin volt és a céges alkalmazásboltból korlátozás nélkül lehetett felrakni mindenfélét amire szükséged volt a munkához maga az álom volt.

  Thunderbird nem volt az igazi, illetve a Firefox is gyakran crashelt anno. Persze mindig meg volt nyitva 15 fülem amelyekből a source repót böngésztem. Mindenre ami office meg a virtualizált Windows kellett. A desktop munkamenet egy Linux-Windows öszvér volt, ami mindegyiknek elsősorban a rossz tulajdonságát ötvözte.

  az, hogy valakinek az xp jobb volt desktopra, mint egy korabeli linux, max. annyit jelent, hogy észrevétlenül belefeccölt egy csomó munkát az xp megtanulásába, amit a linuxba már nem akar belefeccölni.

  Lehet hogy hihetetlen, de nem Marika nénik gyülekezete volt a cég. Nyilván az összes feladatot meg lehetett oldani a rendelkezésre álló eszközökkel. Nem volt olyan, hogy valami azért nem készült el, "mert Linux". Sőt, egy csomó dologra jobb is volt a Linux, például munka kezdetén ha frissen lett indítva a gép, szépen be lehetett lőni a környezetet (könyvtárak, környezeti változók stb. ) és az viszonylag jól úgy is maradt.

  Azt viszont kétlem, hogy olcsóbb vagy hatékonyabb lett volna a munka egy olyan alternatív setuphoz képest, ahol Windows van desktopra, a fejlesztés pedig 100%-ban távoli gépen megy terminálon keresztül. Ez 2006-2007-ben volt. Hogy mi lett utána azt én már nem tudom.

  [ Szerkesztve ]

 • Bici

  félisten

  Azt nem értem az ilyen Linux - Windows vitákban, hogy miröl akarja egyik fél meggyözni a másikat.
  Szerintem nem kell a másikat meggyözni arról, hogy az a helyes út, amit mi annak tartunk.
  Én is linuxozok problémák nélkül, és az isneröseim meg windows-oznak problémák nélkül.
  Ugyanakkor ök is a problémákat látják az én linux használatomban, és én is problémásnak látom az ö win használatukat.

  Ebböl az következik, hogy különbözö emberek különbözö dolgokat tartanak problémásnak, és különbözö problémákat tolerálnak jobban.

  Teljesen felesleges vitázni, hacsak nem arról akarjuk meggyözni a másikat, hogy legyenek hozzánk hasonlóak.

  [ Szerkesztve ]

  Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #35 üzenetére

  "Nyilván nem jutott volna eszébe senkinek a szerveralkalmazásokat WinXP-n futtatni": a kliensalkalmazások se futottak rendesen xp-n. dolgoztam egy helyen, ahol az xp hálózati átvitelét a 40x-esére tudtam gyorsítani úgy, hogy a linux szervert hozzáhangoltam az xp elbaltázott hálózati rendszeréhez.

  "Egy vacak media playert nem tudtam a csodagépre feltenni": ez a te hibád. aki nem ismeri a linuxos linkert, az így járt.

  "meg nem volt root jogunk. Ehhez képest a Windows XP rendszerek, ahol mindenki admin volt ": rotflmao, tehát az adminként hajtott xp jobb volt, mint a júzerként hajtott linux, és ebből te azt a következtetést vontad le, hogy a linux rossz, nem pedig azt, hogy a root hozzáférés hiánya akadályozott? ebből mindjárt látszik, mennyire megalapozott a linuxot elítélő véleményed. hint: semennyire. rotfl.

  "Az hogy melyik programban milyen a keresés ikonja": az értő olvasást bírók képesek megkülönböztetni a shortcut kifejezést az ikontól. példa: egyik ms alkalmazásban a keresés az ctrl+f volt, a másikban ctrl+k, stb. ezek olyan alapvető hibák, amiktől normális helyen nem engedik be az ajtón az elkövetőjét. most arról még nem beszéltem, hogy a word szövegszerkesztésre tökéletesen alkalmatlan (volt), bezzeg vírusok futtatására...

  "Lehet hogy hihetetlen, de nem Marika nénik gyülekezete volt a cég.": így van, hiszen normális esetben Marikanéni nem adminként windózol.

  "Hogy mi lett utána azt én már nem tudom.": az lett utána, hogy te maradtál windowson, és ez jól is van így, egyel kevesebb hülye kérdés a linux topicokban. csak azt kellene megszokni, hogy nem szólsz be olyan kérdésekben, amiket ha megkapargatunk, kiderül, hogy valójában fogalmad sincs az egészről.

  te használod a w10-et és nem jársz a linux szaktopicokba, én használom a debiant és nem járok windows szaktopicokba. mindenki jól jár.

  csak nekem mindig olyan fura, hogy 1993-ban már debian előtt ültem, és azóta is kizárólag (na jó, volt egy kis decwindows is), ezt használom, és a windows fanok folyamatosan azt magyarázzák nekem, hogy nem is.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • hallador

  addikt

  válasz Bici #36 üzenetére

  Jogos, igazad van, de a valótlanságokat érdemes tisztába tenni.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • joysefke

  veterán

  válasz bambano #34 üzenetére

  Sok elvakult hozzászólóval szemben én a saját nézőpontomat mutattam be, amelyek a saját tapasztalataimon illetve azon alapulnak amit a környezetemben láttam. Nem próbálom megmondani a frankót minden helyzetre.

  amikor bejött a kicsempézett metró a 'nem széttöredezett, egységes' windowsba, a júzerek zöme sugárban hányt tőle. nekik volt választási lehetőségük? nem volt, vagy visszatértek a w7-re, és használtak egy régi rendszert, vagy szívtak a csempével.

  Számomra ezek felszínes dolgok. Manci néninek lehet hogy fontos, hogy semmi ne változzon a rendszer kinézetében, nekem nem. Eddig bármilyen Windows jött, még soha nem okozott nekem problémát megnyomni a Windows billentyűt és beütni a program nevének első három betűjét majd kiválasztani a találati listából és az egérrel rábökni. Elhiszem, hogy vannak ilyen emberek is.

  Ha te azokból indulsz ki, akiknek problémát okoz Windowsban a csempésítés meg a keresőikon, esetleg a fejléc színének megváltoztatása, akkor had kérdezzem meg, hogy ez a Mancika aki mondjuk - és most tegyünk egy kirándulást a Sci-Fi világába - eddig KDE-s dísztrón végezte az irodai munkáját, most felvették hozzátok és hirtelen Gnome-ra kellene váltania nem fogja ugyanannyira elveszettnek érezni magát, mint egy W7->W10 váltásnál?

  Te a nagy Linuxos szabadságot felhasználva bevállalnád azt, hogy megbontod a homogén Gnome környezetet és Mancikának engedélyezed (és szupportálod) a KDE-t. Hiszen Linuxon akkora nagy szabadság van, hogy ez simán bele kell férjen egy céges környezetben. Vagy mégsem?

  érdemes lenne afelé kanyarodni, hogy amikor valaki szidja a linuxot, akkor valós érvekkel teszi, nem légből kapott hülyeségekkel.

  Nyugtass meg, hogy ezzel nem rám gondolsz! :)

  [ Szerkesztve ]

 • joysefke

  veterán

  válasz bambano #37 üzenetére

  "meg nem volt root jogunk. Ehhez képest a Windows XP rendszerek, ahol mindenki admin volt ": rotflmao, tehát az adminként hajtott xp jobb volt, mint a júzerként hajtott linux, és ebből te azt a következtetést vontad le, hogy a linux rossz, nem pedig azt, hogy a root hozzáférés hiánya akadályozott? ebből mindjárt látszik, mennyire megalapozott a linuxot elítélő véleményed. hint: semennyire. rotfl.

  Bazz. Ha root jogunk lett volna a Linuxon a korábban felvázolt problémákon amelyen nyilván szépen átsiklottál sem változott volna. A root jog hiánya csak plusz egy óriási szopás volt.

  A Linux vs Windows desktoptól eltekintve a két cég informatikája között a fő különbség az volt, hogy az elsőnél az elefántcsonttoronyban ülő Linuxos rendszergazdák (érzésem szerint) potenciális hibaforrásként vagy akár szükséges rosszként tekintettek a userre, a másiknál a (nem linuxos) rendszergazdák pedig értelmes felhasználókként akik tudnak élni a szabadságjogaikkal, ennek megfelelően inkább támogatták a munkát és nem a kerékkötői voltak.

  "Lehet hogy hihetetlen, de nem Marika nénik gyülekezete volt a cég.": így van, hiszen normális esetben Marikanéni nem adminként windózol.

  "Hogy mi lett utána azt én már nem tudom.": az lett utána, hogy te maradtál windowson, és ez jól is van így, egyel kevesebb hülye kérdés a linux topicokban. csak azt kellene megszokni, hogy nem szólsz be olyan kérdésekben, amiket ha megkapargatunk, kiderül, hogy valójában fogalmad sincs az egészről.

  Ha úgy érzed süllyed a hajó, igyál meg egy teát, ne menj át személyeskedésbe velem szemben, kérlek. :P

  csak nekem mindig olyan fura, hogy 1993-ban már debian előtt ültem, és azóta is kizárólag (na jó, volt egy kis decwindows is), ezt használom, és a windows fanok folyamatosan azt magyarázzák nekem, hogy nem is.

  Ez nagyon szép és jó, a Linux nyilván tökéletesen alkalmas a magadfaja "megmondom ki mit hogyan használjon" rendszergazdák játszóterének. Remélem én mindig találok egy olyan céget ahol a rendszergazdák a földön járnak és magunkfajta halandóknak is biztosítanak egy olyan környezetet ahol nem csak a hálózat működik, hanem produktív munkamenetet is lehet rá építeni.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz joysefke #40 üzenetére

  "Ha root jogunk lett volna a Linuxon a korábban felvázolt problémákon amelyen nyilván szépen átsiklottál sem változott volna.": valójában te siklottál át afölött, hogy reagáltam rá. legalábbis a kodekesre biztosan. lásd #37: "aki nem ismeri a linuxos linkert, az így járt.".

  "A Linux vs Windows desktoptól eltekintve a két cég informatikája között a fő különbség az volt, hogy az elsőnél az elefántcsonttoronyban ülő Linuxos rendszergazdák (érzésem szerint) potenciális hibaforrásként vagy akár szükséges rosszként tekintettek a userre, a másiknál a (nem linuxos) rendszergazdák pedig értelmes felhasználókként akik tudnak élni a szabadságjogaikkal, ennek megfelelően inkább támogatták a munkát és nem a kerékkötői voltak.": itt meg azt a hibát követed el, hogy egy-két rendszergazda döntése miatt a linuxot marasztalod el, nem a rendszergazdákat. az, hogy nálatok nem adtak root jogot a desktop linuxodra, nem egy linuxba bedrótozott megmásíthatatlan tény, hanem egy helyi döntés.

  "a magadfaja "megmondom ki mit hogyan használjon" rendszergazdák játszóterének.": tévedés, én a "tiltakozom, hogy olyan beszél hülyeséget a linuxról, aki nem is látta" fajta rendszergazda vagyok. egyszer sem mondtam, hogy te mit használj, csak az ilyen apró szemantika nem ment át. én azt mondtam, hogy ne mondj olyat, amiről fogalmad sincs. illetve megállapítottam, hogy azóta bizonyára windowsozol, csak te ezt személyeskedésnek vetted, holott nem az.

  "Remélem én mindig találok egy olyan céget ahol a ...": ez magánügy. csak utána ne nyilatkozz azokról a cégekről, ahova nem mentél.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • joysefke

  veterán

  válasz bambano #41 üzenetére

  Ne röhögtess, hogy most 12 évvel később megszakérted, hogy milyen balek voltam, anélkül hogy tudnád mit próbáltam ki és mit nem és hogy mi volt a konkrét hiba.

  itt meg azt a hibát követed el, hogy egy-két rendszergazda döntése miatt a linuxot marasztalod el, nem a rendszergazdákat.

  Elmarasztaltam a Linuxos rendszergazdákat is és magát a Linuxot is, amely root jog ide vagy oda szerintem és alegtöbb akkori kollégám szerint is kevésbé volt alkalmas a feladatkör egy jelentős részéhez mint a Win.

  tévedés, én a "tiltakozom, hogy olyan beszél hülyeséget a linuxról, aki nem is látta" fajta rendszergazda vagyok.

  Te inkább egy beképzelt rendszergazda vagy, aki nyilván sokkal pontosabban tudja, hogy a dolgozónak (aki közvetve az ő bérét is termeli) pontosan milyen feladatai vannak, milyen eszközökkel milyen munkamenetet valósít meg mint maga a dolgozó és teljesen meg van róla győződve hogy az amit ő nyújt a legalkalmasabb a feladatra.

  ne nyilatkozz azokról a cégekről, ahova nem mentél.

  Kettőnk közül én arról beszéltem amit személyesen tapasztaltam. Te pedig arról beszélsz, hogy én szerinted -és itt fogalmad sincs sem arról hogy milyen feladataim voltak- meg sem tudom ítélni, hogy a saját munkakörnyezetemben hol voltak problémák. Ugatsz bele a vakvilágba

  [ Szerkesztve ]

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Bici #27 üzenetére

  Igazából a kérdésem arra irányult pontosan, hogy Windows nem, oké, de akkor miért Mac ? - a hipsztert már értem. Nyomós ok. (De tényleg) :DDD :K

  Én most tervezek vállalkozást indítani például a bnőmmel és egy cimborámmal egy másikat is és mindkettőt úgy tervezzük, hogy tök free cucc, a 2-3 fős irodába egy kis szerver, routing, proxy, nas, egyéb, majd skálázzuk, ha nő.. Debian.. a gépekre pedig irodai munkára szerintem Ubuntu, ezt bármilyen földi halandó elkattogja magának szépen, csajos is már tök megszokóban, pedig nem egy nagy IT-s a lelkem :D ..

  Word, Excel ? Nos, nekünk kell szintén ilyen például, LibreOffice-al megoldjuk. Külföldi partnernek is ebből küldünk doksit, ha kell, Thunderbird levelező, Opera (és Firefox) böngészők, amúgy meg mi kell még ? Kb meg is vagyunk (hálistennek semmi durva CAD-ezés, PS-ezés stb. nem kell).

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • Corleone33

  aktív tag

  azért ez meglehetősen meglepő számomra ez a hirtelen "pálfordulásuk".

  Csak nem vissza akarják nyerni azon embereket akik elfordultak tőlük a Github felvásárlása után?

  [ Szerkesztve ]

 • cami][us

  senior tag

  válasz joysefke #35 üzenetére

  SLES-en ugye nem volt kodek

  Tehát azért mert nem tudtátok megkérni a rendszergazdát mondjuk valami xine alapú lejátszó, vagy mplayer telepítésre, azért a rendszer a felelős... a gányolt VM-be meg mehetett minden ezért húdejó a W2000? Azért ez (gyakorlatilag PEBKAC) így nagyon gyenge érv a GNU/Linux ellen, persze elismerem, hogy aki szerint a W10 non plus ultra, az jobb ha távol marad más rendszerektől és ha jól sejtem ebbe te is bele tartozol. :)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  válasz cami][us #45 üzenetére

  én még mindig nem értem, minek kodek telepítéshez rendszergazda jogosultság linuxon...
  és ekkor még nem is a legegyszerűbb megoldásra gondolok, hogy letölti forrásban és lefordítja magának újra a lejátszót...

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • borg25

  senior tag

  LOGOUT blog

  Azért a Linuxosok jól megmondták a tutit.
  A Winera hivatkozás felért egy öntökön lövéssel. Azzal érvelni, hogy a Linux közösség 20 éve felismerte, hogy szükség lesz rá, hogy a Linuxon windowsos szoftverek is fussanak, mert van az, hogy egy problémát csak windowsos szoftverrel lehet hatékonyan megoldani, mert nincs jó linuxos alternatíva....

  hallador mondta helyesen:
  "USA, Japán vagy más hasonló lecsúszott országban sok esetben a Linux - Windows nem ellenség, hanem egy platform, amit használ aki tud,"

  Linuxosként miért olyan nehéz elhinni, hogy van úgy hogy a Windows a megfelelőbb választás?
  Nagyon primitív példa, de windowsra c#-ban szoftvert fejleszteni nem igazán Linuxon szokás. A VisualStudio Windowsra van, wineal talán linux alatt is életre hívható, de aztán még a szoftver le kéne tesztelni, hogy fut windows alatt, és inkább win 8.1 és win 10 alatt hogy fut, nem pedig wine alatt...

  100.000+ soros 100MB Excel fájlokat se éri meg LibreOfficeal megnyitni. Tapasztalat. Sokkal lassabb mint az MsOffice, és sokkal könnyebben omlik össze. Persze ha valaki csak 1000 soros excelt használ, és nincs fkeres, akkor mindegy mit használ, de van úgy, hogy a cég akkora, hogy a leltárkészlet nem 1000 tételből áll, ha pedig kimutatást készítesz, akkor táblázatkezelő kell, nem adatbázis.

  Az AutoCad köszöni szépen él és virul. Persze vannak Linuxos alternatívái, de ha valakinek pont egy adott funkcióra van szüksége, akkor nem fog Linuxos alternatívát használni. Más CAD rendszereket is lehetne mondani: AutoCad 3d MAP a térképészeti nyilvántartáshoz, ArchiCad az épülettervezéshez, mindkettő windowsos és elterjedt. Aki megismerte, az nem fog Linuxos alternatívára váltani. Határidőit se fogja kockáztatni, hogy vajon egy ismeretlen rendszer mennyivel jobb, gyorsabb, stabilabb, vagy épp fordítva 5 percenként összeomlik, ha túl sok adatot kell kezelnie.

  Írtátok, hogy Linux alatt is életet lehet lehelni a Phosohopba. De őszintén a legolcsóbb AdobeCC csomag 12,69euro, az egy évben 49eFt. Azért már windowst lehet venni, és ott legalább egyszerűen lehet kalibrálni a monitor színeit. Linuxon még nem csináltam, de nem hangzik egyszerűnek, hogy kalibráld be Linux alatt, utána pedig a wine alatt futó photoshop alatt is állítsd be, hogy a rendes icc profilt használja. Szóval, ha valaki jól keres a photoshoppal, kifizeti érte a havi 4eFt díjat, akkor 15eFtért nem fog bohóckodni.

  Ha a Linuxosok elvárják, hogy a Windowsosok értsék meg, hogy vállalati szerver környezetben a Linuxnak nincs párja, akkor ezt fordítva is meg kellene tudni érteni.

 • Bici

  félisten

  válasz borg25 #47 üzenetére

  Allitom, hogy a Lin-Win vitak nagy resze visszevezetheto fogalmazasi es szovegertelmezesi problemakra.

  Szerintem az itt leirt ervek 95%-a igaz mindket oldalon, megis azt hiszi mindket fel, hogy a masik szerint csak az O platformja a jo, pedig a legtobben csak vedekeznek.

  Jo ez a melo mellett felig elolvasott hsz-ek alapjan vitatkozas. :D

  [ Szerkesztve ]

  Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

 • 0xmilan

  addikt

  válasz Bici #49 üzenetére

  Teljesen egyertelmu, hogy az hasznal jobb rendszert, aki raer itt felig elolvasott hsz-ek alapjan vitatkozni, mert neki nem az OS-t kell hegesztenie folyamatosan. :D

Új hozzászólás Aktív témák