Mostantól védeni fogja a szabad szoftvereket a Microsoft

A redmondi óriásválallat belép a OIN szövetségbe, amely Linux szabad szoftveres érdekeiért jött létre.

A Microsoft egyre kevésbé tűnik annak a cégnek, amely régen volt. Korábban, illetve tulajdonképpen még ma is milliárdokat keresnek az egyes szoftvereikhez tartozó szabadalmakból. Talán kevesen tudják, de bizonyos telefongyártók is fizetnek a Microsoftnak minden egyes eladott készülék után, még akkor is ha azon Android operációs rendszer fut, de nem csak ez az egyetlen ilyen jellegű bevételi forrás.

Hirdetés

Változás szele csapja azonban meg az ipart, ugyanis a Microsoft bejelentette, hogy belépnek az OIN, vagyis az Open Invention Network szövetségbe. Ez a közösség próbálja védeni a Linux rendszereket a lehetséges szabadalmi kockázatoktól. Bizonyos értelemben egy keresztlicenc-megállapodás van szó, vagyis a tagok vállalják, hogy egymás felé szabadon felhasználhatók a linuxos szabadalmaik, illetve az OIN által birtokolt IP-k, azaz szellemi tulajdonok is ingyenesen hozzáférhetők.

A nagyjából 1300 szabadalmat megosztó OIN hozzávetőleg 2650 tagot számlál, amely érintettek további vállalása, hogy nem használják fel a szabadalmaikat a linuxos közösség ellen.

A Microsoft a belépéssel egyrészt hozzáfér az OIN, illetve a tagok szabadalmaihoz, cserébe beteszik a közösbe a 60 000-nél is több IP-t, azaz szellemi tulajdont rejtő saját csomagjukat.

A redmondi óriáscég közleménye nem említi az Androidot, ami azért lehet fontos, mert ebből éves szinten dollármilliárdos bevételük van, így jogos az a kérdés, hogy az OIN-hoz való csatlakozás után ez megmarad-e vagy sem. Egyelőre erre nincs konkrét válasz, de talán szándékosan van a Linuxra kihegyezve a hivatalos bejelentés, kihagyva az Androidot, amely alapjaiban ugyan a Linux kernelre épít, de nem igazán nevezhető klasszikus Linux disztribúciónak.

Azóta történt

Előzmények