Hirdetés
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- macOS PC-re
- Milyen routert?
- Windows 10
- Milyen switch-et vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
KisDre
senior tag
Nálunk van interaktív tábla, laptop, meg EU pályázattal kapott a suli még liftet is (2 emelethez, de jól jön igazából a nagyobb gipsz szobrok mozgatásánál (ja igen, iparműv suli) illetve annak akinek már nem megy könnyen a járás)
de kréta? na abból aztán spórólás megyKisDre.artstation.com
-
dabadab
titán
"Vannak amerikai iskolák, ahol a gyerekek már csak gépírni tanulnak meg. Kézzel nem is kell írniuk."
Ilyen iskolak csak a magyar bulvarsajtoban leteznek. A valosagban az tortent, hogy a folyoiras kerult ki a tananyagbol es csak a kulonirt betuket tanitjak (de azokat ugyanugy kezzel irjak).
DRM is theft
-
sinus1
csendes tag
Picit elbeszéltek egymás mellett. Valószínűleg a régi és az új módszerek valamilyen aránya lenne jó megoldás. Nyilván szükség van a kézzel írt jegyzetekre, már csak azért is, hogy tornáztassa az agy megfelelő részét, de kellene az interaktív, játékos és egyéni felfedezés, mert a tanulásnak az is nagyon hatékony módja (pl. én a saját kíváncsiságból megtanult bináris és hexadecimális számolást könnyen fel tudom idézni, pedig nem kell a munkámhoz, mint az azzal egy időben az iskolában tanultakat).
-
HuMarc
veterán
A tankönyvek milyensége a kerettantervtől függ. Az, hogy 15 éves gépeken, vagy csúcsmodern Samsung all-in-one PC-ken tanulnak a gyerekek, nem a kerettanterven múlik. Informatika óra: heti egy óra, aki nem akar tanulni, az nem is fog ezeken az órákon semmit Talán gépírni meg lehet tanulni az iskolában, azt viszont csak szakközépiskolákban oktatnak, gimnáziumokban (tudtommal) nem. Így itt sem feltétlenül fontos a géppark minősége, mivel egyéb tantárgyakból nem feltétlen számít, hogy hány éves a tábla, amire a tanár ír.
Nem tudom, hogy hogyan lenne megoldva ez egy 'modern iskolában', de ha a gépek az iskola tulajdonában vannak, akkor nem igazán viheted haza a magad kis all-in-one PC-jét/tabletjét, vagy akármit. Így nem tudsz otthon tanulni. Ha meg a tiéd a kütyü, akkor kicsit nagyobb az év eleji tankönyv-költség, mint amúgy lenne. Bár ha a Népnemzeti Tankönyvkiadó Vállalat kiadná a könyveket digitális formában, akkor nem biztos, hogy sokkal drágább lenne egy tablet, meg állami támogatással vásárolt tankönyvek... Ááá, ez úgysem fog megvalósulni
Ááá, semmi különbség, hogy egy vibráló kijelzőt, vagy papírt bámulnak napi 6 órában minden nap. Véletlenül sem.
"interaktív tartalmak" és "játékos tanulás" illetve "Sokkal többet érnek mint a (...) magolás." háát... Nem tudom, a magolás mitől lett hirtelen jól bevált, vagy hogy milyen tanár mondott ilyesmit.
Mi az, hogy automatikusan kijavítja a teszteket? Ha jól emlékszem, még sosem írtam tippelgetős dolgozatot. Vagy kézírás-felismerővel gondoltad? Ami képleteket is felismer, és persze képes szövegértésre is? Vagy hogy?
"Az is nagy előrelépés lenne ha a diákoknak az órák felét nem azzal kellene tölteniük hogy a táblát másolják a füzetükbe"
Én a saját jegyzeteimből tanulok, matekból tankönyvünk sincs, csak feladatgyűjteményünk. Vannak amerikai iskolák, ahol a gyerekek már csak gépírni tanulnak meg. Kézzel nem is kell írniuk. Sajnálom őket. Szerintem újra divat lesz az X az aláírás helyén. Mert aki nem tud írott betűvel írni, egy gyors jegyzetet készíteni...
Ki garantálná hogy 'nem kell megvenni semmilyen könyvet'? Kinek állna érdekében, ha az állam ingyen adná nem csak a gyerekek felének, hanem az összes gyereknek a tankönyvet? Akkor végképp nem lesz senki, aki kifizeti az ingyentankönyveseket.
A régi rendszer elsősorban nem azért rossz, mert elavult eszközökkel tanítanak. Persze ez is benne van, de egyáltalán nem ez a fő ok. Sőt! Meg te aztán tudod, hogy nagy szükség lenne rá.
mrhitoshi (#34): Felfogtam: Kréta nélkül nem lehet a táblára írni. Le is írtam, hogy nem pont erre céloztam. Kérlek ne magyarázz bele olyasmit a hozzászólásomba, ami nincs is ott.
[ Szerkesztve ]
-
Psych0
őstag
"A te tapasztalatod mennyivel ér többet a mi tapasztalatainknál?"
Pont ugyanannyit ér, mint a tietek, így pont ugyanúgy elmondtam a véleményemet. Szerinted jó, mert neked jó lenne, szerintem rossz, mert nekem rossz lenne. Mivel úgyis erre halad a világ, ezért ez majd eldől, de attól, hogy valami új, meg modern, még nem feltétlen jobb.
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
Psych0
őstag
VARK learning model, read/write learning style. A középiskolában és az egyetemen a társaimnak kb 40%-a így volt a leghatékonyabb. Nekem is ez működött leginkább. Aktív jegyzetelés, majd a tankönyv jegyzetelése, majd a jegyzet jegyzetelése. De természetesen a Te tapasztalatod reprezentatívabb, úgyhogy igazad van.
#29 ugyanez.
[ Szerkesztve ]
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
"Amíg az emberek úgy gondolkodnak, hogy minek változtassunk? Jó nekünk a régi, rossz rendszer is. Addig nem is lesz változás. Pedig nagy szükség lenne rá."
Alapvetően HuMarc véleményével értek egyet ebben a kérdésben. Nem arról volt szó, hogy minden maradjon úgy, ahogy volt, de ha a változás csak a technológiát érinti (mint itt), akkor nem sokat ér, inkább az oktatást kéne újragondolni.
Először a címből azt hittem, hogy a koreai oktatási módszert is be akarták vezetni, remélem attól sikerül megmenekülni...
-
Huma
addikt
Szerintem ez hülyeség. Én pl sosem tanultam semmit a jegyzetelésből. Ellenben az óra nagy részét elveszi. Ha nem kellene jegyzetelni akkor rengeteg idő szabadulna fel amit tényleges tanításra lehetne fordítani.
Jegyzetelni ugyanis bárki tud. Nem kell hozzá szinte semmi. Max az íráskészséged fejlődik valamennyit aminek kb nulla hasznát veszed az életben. Ellentétben azzal a tengernyi dologgal amit meg tudtak tanítani ha nem a táblát kellett volna napi három órán keresztül másolni.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
dabadab
titán
"Végülis az emberek nagyrészének a leghatékonyabb tanulási mód a jegyzetelés"
Ezt honnan vetted?
A sajat meg ismeros tanarok tapasztalatai alapjan a jegyzeteles leginkabb csak zavarja az anyag megerteset.
Ha tenyleg erdekel, hogy mi az, aminek a mukodesere van valami bizonyitek is, akkor inkabb olvasd el ezt.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Psych0
őstag
"Az is nagy előrelépés lenne ha a diákoknak az órák felét nem azzal kellene tölteniük hogy a táblát másolják a füzetükbe hanem automatikusan megkapnák digitálisan az anyagot és az egész óra a tanulásról szólna"
Végülis az emberek nagyrészének a leghatékonyabb tanulási mód a jegyzetelés. Miért is kéne szegény gyereknek leírnia az anyagot a füzetébe. Mondjuk, hogy legalább egyszer elolvassa.
-
Huma
addikt
A tankönyvnek is eszköznek számítanak. Nem jó ha elavult eszközökkel tanítanak.
Mit ér az ember olyan tudással amit sehol sem tud használni mivel teljesen elavult?Szerintem is így kéne kinéznie egy modern iskolának.
Mégis mi az ami jobban el tudná vonni a figyelmet? Felrakják a GTA-t? Mégis hogy, ha korlátozva van a telepítés?
Csak jól kell kiosztani a jogosultságokat és máris csak arra lehet használni a gépeket amire valók. Tanulásra.Napi 5-6 óra a monitor előtt és napi 5-6 óra a tábla előtt között mi a különbség?
A monitoron lehet interaktív tartalmakat megjeleníteni. Remek lehetőség a játékos tanulásra.
Körülnéztél már az ügyben hogy milyen oktató és képességfejlesztő programok vannak? Nagyon jók és hasznosak. Sokkal többet érnek mint a nálunk "jól bevált" száraz és unalmas magolás.Arról nem is beszélve hogy egy csomó terhet levehet a tanárok válláról akik a felszabaduló időt a diákokra fordíthatják. Pl a program automatikusan kijavítja a teszteket. Statisztikákat készíthet amiből kiderül hogy melyik diák miből szorul korrepetálásra.
Az is nagy előrelépés lenne ha a diákoknak az órák felét nem azzal kellene tölteniük hogy a táblát másolják a füzetükbe hanem automatikusan megkapnák digitálisan az anyagot és az egész óra a tanulásról szólna. Mert a körmölés nem tanulás.
Ehhez persze kellene otthonra egy e-book olvasó. De ez szerintem nem egy nagy kunszt ha a szülőknek cserében nem kellene megvenniük semmilyen könyvet.Amíg az emberek úgy gondolkodnak, hogy minek változtassunk? Jó nekünk a régi, rossz rendszer is. Addig nem is lesz változás. Pedig nagy szükség lenne rá.
Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.
-
HuMarc
veterán
Nyilván az, hogy krétára sem telik, az a másik véglet, én nem is ez ellen írtam azt, amit írtam Egyébként az, hogy van-e interaktív tábla, illetve kréta, az két teljesen különböző dolog, mivel a legtöbb helyen TÁMOP-os, illetve EU-s pályázatokból lettek ezek a tábkák beszerezve, ettől az nyertes iskolák nem lesznek jobban ellátva krétával.
Huma (#23): Általános iskolában, ahová jártam, több tanár is használt írásvetítőt, és ilyen írásvetítőkből szerintem 1 db volt 20 évnél fiatalabb, az is hibás volt. A gépekről annyit, hogy 10 éves gépek voltak WinXP-vel, réges-régen elavultak. Csak tudod, hogy mi a gond? Hogy csak olyan tankönyv volt forgalomban akkoriban (most nem tudom, hogy milyen tankönyveket forgalmaznak jan. 1 óta), amiben WinXP-nél újabb dolgok nem is nagyon voltak.
Szóval maga a kerettanterv is le van maradva öt-tíz évvel, amint azt az előző hozzászólásomban is említettem. Így az, hogy milyen régiek az eszközök, bizonyos szintig még lényegtelen. Nyilván, 18 éves Win95-ös gépekkel azért már kevés helyen találkozni.
És igen, részben az a bajom, hogy túl modern az egész. Én ugyanis Narxis (#2) hozzászólására reagáltam, amiben azt írja, hogy így kéne kinéznie egy XXI. századi iskolának. És szerintem meg teljesen felesleges, hogy informatika órán kívül ilyen felszereléssel dolgozzanak a gyerekek. Mert több dolog van ami elvonhatja a figyelmüket (Némá' Pistike, leszedtem gyors a GTA-t, nézzed azt az autót!), mert kevésbé fognak a tanárra koncentrálni, és mert az, hogy napi 5-6 órában egy monitor előtt üljenek ilyen fiatalon, annak abszolút nincs értelme.
-
nagyúr
Jaj, ez tök jó!
Dél kóreában a legmagasabb az öngyilkosságot elkövető iskolás korúak száma!
Ezt is exportálják?Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Huma
addikt
Most konkrétan az a bajod, hogy túl modern a felszerelés?
A legtöbb helyen azért is alacsony az oktatás színvonala mert nem telik normális felszerelésre és 20 éve elavult eszközök használatát tanítják aminek nem sok értelme van.Ez egy nagyon jó kezdeményezés. Több ilyen kellene.
-
vittorio7
őstag
Ez nem semmi! De a legjobb marketingesek a Samsungnál vannak, az is biztos!
-
Lomha 8V
addikt
A Samsung elég sokat adott ezzel, természetes, hogy a saját hasznát is figyelembe veszi. Nem szeretetszolgálat.
-
istnag
addikt
TROLL ON:
akkor itt az interaktív tábla is laggolni fog ?
TROLL OFF -
xmaas
őstag
Jo dolognak tunik hasznos is az ilyen felszereles az iskolakban, csak az a baj hogy ez is csak reklamfogas hogy meg jobban az emberekbe rogzodjon a csamcsung markanev egybol majd abban nonek fel a kis dronok hogy samsung orbaszajba jo kis fanboyok lesznek
-
neduddki
nagyúr
HI!
jeee ezt mi ujitottuk fel 1x eve de akkor vmiregionalis kozpontnek, orulok hogy nem kotyavetyrlodott el:- )
udv
neduddki
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
-
-
-
bbrain
tag
Kicsit Samsung bemutatóterem feeling. Kb az az érzésem, hogy azt akarják, hogy az emberek agyába égjen a cég logója már az iskolában. Az MS is azért tolja a termékeit az oktatásba, hogy azt megszokják és ne akarjanak mást használni.
Everything you read on the internet is true - Albert Einstein
-
Lambach
tag
Szerintem meg ne hajbókoljunk előttük. Hülye iskolák helyett adnának a dolgozóknak rendes fizetést!
Now its too late/I bite I suck I empty you/Theres no escape/You have to follow me into/Into the empire of the vampire/Where dreams turn into fright/Into a land called transsylvania/Where life begins at night
-
Narxis
nagyúr
-
mrhitoshi
veterán
Szvsz sokkal fontosabb, hogy egy iskolában jó tanárok tanítsanak, minthogy ilyen meg olyan profi felszerelésük legyen.
Nem akarom a víziót lerombolni, de egy szinten túl azért már káros az egész. Nem akarok megnevezni iskolát, de tudok olyat Debrecenben (középsikola), ahol a képzés országos szinten élvonalban van, de krétára nem tellett, nem hogy interaktív táblára.
És ez fokozottan igaz a szakmai képzésre. Ott mindig a legújabb kell, hiszen azon lehet életképes képzést adni.[ Szerkesztve ]
PS4
-
Lehet, hogy egyszer még jól is jöhet, mint felnőttképzés.
-
HuMarc
veterán
Miért is? Olyan gimibe járok, ahol 50-ből 49 teremben van interaktív tábla + egy laptop, amiről ezt irányítani lehet. (Az ilyen felezett méretű, nyelvórás termekben nincs egyedül). Matekon, fizikán, magyaron, törin füzetbe írunk és kész. A tanár a táblára ír, mi meg füzetbe. A többi órának azért általában szerves része az interaktív tábla, de pl. az informatikát kifejezetten nem szeretem,pedig ott mindenki előtt van egy gép. Jó nem olyan, mint a képeken, de egy használható Win7-es gép. És mégsem szeretem az órát.
Szvsz sokkal fontosabb, hogy egy iskolában jó tanárok tanítsanak, minthogy ilyen meg olyan profi felszerelésük legyen. És persze tök buli, hogy ilyen állati Samsung tablet, meg hangrendszer meg tévé, csak ez ezer lehetőség arra, hogy a gyerek másra figyeljen. És oké, van csúcstechnika. Oké, vannak jó tanárok. De ha némely gyerek jobban kezeli ezeket a kütyüket, mint a tanárok (amivel már nemegyszer találkoztam), akkor nem is lesz kihasználva ez a rengeteg lehetőség, írhatnak az ELTE szakemberei akármilyen tantervet.
Persze úgy tűnhet, hogy technika-ellenes vagyok, meg minden, de nem, szerintem igenis meg lehet találni ezeknek az eszközöknek a legoptimálisabb felhasználási módjait, de nem hiszem, hogy ha így nézne ki minden iskola, attól a gyerekek okosabbak lennének.
Persze a cikkben felnőttképzésről, illetve együttműködésről van szó a közeli általános iskolával, és ebben látom is azt, hogy ennek tényleg van értelme, pl. egy számítástechnika óra tényleg jobb lehet, ha nem őskövületeken, hanem csúcsmodern cuccokon, meg high-end hangrendszeren lehessen tanulni mindenféle érdekességet (ami köszönőviszonyban nincs a kerettantervvel ).
[ Szerkesztve ]
-
II.Démonlord
tag
Végre a sok "okos" termék után lesz okos iskola is. Remélhetőleg az ott végzettekre is igaz lesz.
Egyébként nagyon jó az ötlet. Több ilyen kelleneA felnőttképzésre még lehet be is iratkoznék.
-
bear_
aktív tag
Nem vagyok oda a samsung termékekért, de le a kalappal előttük.
-
Narxis
nagyúr
Na így kellene kinéznie egy 21. századi iskolának!
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
alevan
őstag
Jó ötlet.
Az iskola alapinfrastruktúráját a Samsung állta, a működtetés költségeiben pedig osztoznak a jászfényszarui önkormányzattal. Ha csak az áramszámlában válal önrészt, már abba is valszeg beleroppan a szegény önkormányzat
"Ezért lovagol a pokolba a konzumer IT piac. A hülye igények... . Azt sem tudod, hogy mit akarsz de az jöjjon havonta frissités formájában."
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest