Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
a videóban helyből azt állítja, hogy az eu kötelező digitális személyit akar mindenkinek, aztán tovább megy arra, hogy mindezt Zuckerberg-gel, Microsoft-tal és a Google-lel karöltve, hogy uralhassák a netet és, hogy gyakorlatilag megszabnák, hogy ki netezhet és ki nem.
"..and all the others and they laid out this plan and they've been pursuing it and we're seeing it in action now, so they want a mandatory internet id so they can control the web, it's that simple..."
Youtube-on a videó leírása alján sok "összeesküvéses" oldal, majd a végén egy videó linkje, amelynek leírása:
"See why Jesus Christ came to earth and how He dealt with the sin issue once and for all. Follow the Lord's life, from His miraculous birth to His agonizing crucifixion and glorious resurrection. Lost people will suddenly realize the horrible price Christ paid for their sins, and understand why He is the only way to heaven."
Röviden: ez valami radikális társaság "híradása", nem sok kötödéssel a tényekhez.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
MaUser
addikt
Ha 1 kártyád van azt miért nem lehet elhagyni? Valamint akkor az égvilágon semmit nem is tudsz csinálni amíg újat nem kapsz, még pénzt se felvenni, mert nem tudod magad igazolni.
Találós kérdés: szerinted, most hogyan állapítják meg hogy ki vagy ha minden iratodat ellopták jelenleg? Na pontosan ugyanúgy csinálhatnák ekkor is.
Valahogy ti abba nem gondoltok bele, hogy a személyazonossággal milyen istentelen mennyiségű csalást lehet elvégezni. És azaz alapelv, hogy aki hülye dögöljön meg, jó magyar szokás szerint.
Miért kell ehhez bármit ellopni? Hajléktalanok vagy diákok személye-azonosságával végzett telefonos csalásokra nem emlékszel? Elvileg értelmes főiskolások ezrei adták el személyes adataikat párezer forintért anno... Hajléktalanok meg olcsóbban, de még jobb, hogy most is vehetsz személyes adatokat egy állami szervtől fillérekért. Telemarketingesek pl. innen veszik a számokat. Vagy ez nem zavar?
Nem nyúltak le semmit tőlem, csak próbálkoztak, ezt is onnan tudom, hogy szólt a bank. És igen virtuális volt nyilván. Ha itt a sec rovatban kicsit visszaolvasol, láthatod hogy 10 ezrektől tudnak pillanatok alatt pénzt lenyúlni, bárki akinek megadod a kártya számod és az adataid az bármikor bármekkora összeget le tud vonni. Több külföldi utalásomnál hívogat a bank, hogy az valós-e, és gondolom nem azért mert unatkoznak...
Nyilván a második ilyen eset után kártyacsere az elsőnél meg szólni a banknak. Pénzt lenyúlni a kártyáról és a bankbetéted kirablása között mi a különbség? Normális banknál egyikről sem értesülsz, mert a bank automatikusan helyrehoz mindent. Ha nem ilyen a bankod, akkor azonnal cserélj, erről szól a verseny. Btw, a bankszámlát nem keverjük a személyes adatokhoz, személyes adatokat nem váltasz (ok, néha igen) bankot viszont gyakran.
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
addikt
megnézte bárki is a beágyazott videót (a cikkíró például)? egészen másról szól, mint amiről a cikkben is szó van és elég nagy f*szságnak is tűnik...
[ Szerkesztve ]
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
-
Rickazoid
addikt
Közelítsük meg máshonnan a dolgot:
Kell egy új lakcímkártya. Mi történik? Kapsz egy másik lakcímkártyát. Ez a leggyakoribb, főleg fiatalok esetében, de vállalkozóknál és olyan embereknél is előfordul, akik a munkájuk miatt kénytelenek egy hétnél tovább egy helyen maradni. Ekkor kötelező a bejelentés. Kell egy új jogosítvány, mert lejárt egy, mi történik? Kapsz egy másik jogosítványt. Személyinél szintén. Útlevélnél szintén. Mindig egy új kártya.
A rendőrség elveszi a jogosítványod? A kártyát elveszik és megsemmisítik, majd ha lejár a tiltás, kapsz egy új kártyát. Mekkora pazarlás ez? Hatalmas. Nem lenne egyszerűbb, olcsóbb és sokkal kevesebb bürokráciát igénylő és kevesebb hulladékot termelő megoldás 1 chipkártya? Kell egy új lakcím, átírják rajta és visszakapod az eredetit. Kell egy új jogosítvány vagy személyi, átírják az adatokat a kártyádon és visszakapod az eredetit. A rendőr elveszi a jogosítványod, berakja a kártyádat az olvasó/íróba és letiltja rajta a jogosítványt, majd visszaadja az eredeti kártyádat, később ugyanazon kártyáról csak leveszik a jogosítványtiltást, majd visszakapod az eredetit. Lejár a chipkártya, bemész az okmányirodába és 1 perc alatt rámásolják minden információdat a lejárt kártyáról egy újra, amit egyből meg is kapsz, nincs több ideiglenes személyi, papírral és kártyával, ami megy a hulladékba pár hét után, arról nem is beszélve, hogy ha ez idő alatt bármi személyi igazolványt igénylő ügyet kell intézned, mondjuk bemész a bankba, ott át fogják írni a náluk tárolt személyigazolvány számot az ideiglenesre, majd ha megkaptad a véglegest, akkor mehetsz vissza, hogy írják át ismét arra.
A chipkártya egyszerű. A féltucat különböző kártya bonyolult.És továbbra sem kell egy adatbázisban tárolni semmit, sőt egyetlen azonosítónak sem kell lennie, a chipen a különböző jellegű információkat ugyanúgy azonosíthatják különböző ID-k, és értelem szerűen mindenki csak a jogosultságának megfelelő adatbázishoz férhet hozzá, hiába van a leolvasójában a kártyád, még az ID-t sem látja a többi adatbázishoz, azt sem kell látnia, egyáltalán milyen egyéb információkat tárol, mondjuk egy orvos nem látná van-e jogosítványod vagy útleveled, mert nem férne hozzá a chipben azokhoz az információkhoz.
[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
vicze
félisten
Nem nyúltak le semmit tőlem, csak próbálkoztak, ezt is onnan tudom, hogy szólt a bank. És igen virtuális volt nyilván. Ha itt a sec rovatban kicsit visszaolvasol, láthatod hogy 10 ezrektől tudnak pillanatok alatt pénzt lenyúlni, bárki akinek megadod a kártya számod és az adataid az bármikor bármekkora összeget le tud vonni. Több külföldi utalásomnál hívogat a bank, hogy az valós-e, és gondolom nem azért mert unatkoznak...
A többi csak tényleg régi módszerek voltak, a chipes kártyákkal már nehezebb visszaélni, de rengetegen még most sincs chip. (Vagy mind a kettő van, tehát szarnak a pofon)
Ha 1 kártyád van azt miért nem lehet elhagyni? Valamint akkor az égvilágon semmit nem is tudsz csinálni amíg újat nem kapsz, még pénzt se felvenni, mert nem tudod magad igazolni.
Valahogy ti abba nem gondoltok bele, hogy a személyazonossággal milyen istentelen mennyiségű csalást lehet elvégezni. És azaz alapelv, hogy aki hülye dögöljön meg, jó magyar szokás szerint.
@dabadab:
Nyilván nem lehetetlen kihívás, de amíg a egyes adatbázisok nincsenek összefüggésben, vagy nem is lehetnek személyiségi okok miatt, vagy iszonyat drága az átállás (láttam nagyon csúnya dolgokat közigazgatási informatikában, a siralmas nem szó rá), addig inkább ne legyen, mert az állam nem tudja hozzá biztosítani a hátteret.Még egyszer nem vagyok az 1 azonosító ellen, csak erős aggályaim vannak az ellen, hogy biztonságosan/értelmesen implementálják.
-
BlackPriest
őstag
ez mostmár szánalmas vergődés a részedről, cipeld csak nyugodtan a kártáyidat. és igen, hülye vagy a bankszámlád miatt, hülye vagy azért is, mert kizárod magad a lakásból, meg azért is, amiket itt írogatsz. kell ennél több?
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
MaUser
addikt
válasz Rickazoid #64 üzenetére
Hát ez az, anno otthon kellett most meg ahová költözöl. Nemrég költözött ismerős, nem tudta saját okmányirodában megcsinálni költözés előtt. Az meg a vicc netovábbja, hogy ahová költözött, ott meg nem tudott fél évig elmenni, mert ugye okmányiroda csak munkaidőben van. Még jó hogy mi fizethetjük ezt is az adónkból. Francért nem lenne elég átjelentkezni mondjuk magyarorszag.hu-n, ha már ennyire érdekli őket az ideiglenes lakcímünk. Btw, miért is érdekli őket?
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Rickazoid
addikt
"Vicces volt látni az egyetemistákat, akik utazhattak haza az ország másik felébe átiratni anno egy nyamvadt lakcímkártyát."
Az rég lehetett. Nekem 2008-ban kellett először egy veszprémi címre bejelenteni magam, azt ott helyben megcsinálták. Ugyanez volt nemrég Pécsen is, pedig akkor már veszprémi ideiglenes lakcím szerepelt rajta (de el is csúsztam ezzel, mert egy évet dolgoztam otthon előtte, így gyakorlatilag addig egy öregek otthonában volt az ideiglenes lakcímem, mert idő közben átalakították a helyet, ahol laktam... de ez sem volt probléma). Állandó lakcímnél nem tudom mi az eljárás, de ideigleneset ott kell csináltatni, ahova költözöl.Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
MaUser
addikt
Hát ne haragudj, de tényleg te vagy a szerencsétlen. ATM-et megnézed mielőtt használod, zugüzletben meg nem adod ki a kártyát. De még jobb, ha olyan bankot választasz, ahol kapásból jön az sms terheléskor. Nálam valahogy még dombornyomott kártyákról sem sikerült az elmúlt 10 évben egyszer sem ellopni semmit. Ha nagyon félted, akkor virtuális kártya + leragasztod egy random számmal a ccv-t/cid-et...
"új lakcímet 20 perc alatt adnak" Ja, a helyi okmányirodában. Vicces volt látni az egyetemistákat, akik utazhattak haza az ország másik felébe átiratni anno egy nyamvadt lakcímkártyát. Jogsi is hiába jó sokáig, ha a kategóriád nem ugyanakkor jár le (idősebbeknél már jóval sűrűbben). Van olyan ismerős, aki ennek örömére kétévente újíttat jogsit, mert szinten minden kategória megvan neki, csak hát éppen más időpontban...
Az hogy több iratod van szintén nem ér semmit, mivel mindet hordanod kell magaddal szinte (taj, személyi, jogsi, lakcím, adó, nemzetközi jogsi, nemzetközi eu, stb.) Így ha a tárcád ellopják, akkor viszik az összeset. Vicces volt anno, amikor azt hittem ellopták az irataimat és jelentettem a rendőrségen, ők kapásból el akartak küldeni, hogy ez nincs 20eFt-os kár, mivel lehet kérvényezni, hogy az állami fizesse az újragyártás jó részét. Aztán vagy fél óráig vitatkozni kellett velük, mire fölfogták, hogy az újragyártás miatti munkaidő kiesés miatt lesz a károm, mert ugye legalább három munkanap mire mindezekhez csak az igényléseket benyújtod. Szerinted miért él meg itthon az a rengeteg más helyett okmányirodába rohangáló cég?
-
dabadab
titán
"Ne viccelj már, a bankatya hamisítás szinte mindennapos csak a kártya és 1 PIN kell"
Pont ezért vezették be a chipes kártyákat, mert azokat nem lehet olyan primitív módszerekkel hamisítani, mint a mágnescsíkos kártyákat.
"Te akkor azt szeretnéd, ha a lakásodat a házadat nyúlnák le egy gombnyomással?"
Azért az egy digitális személyigazolványtól minimumként elvárható, hogy nagyobb biztonságot nyújtson, mint egy hagyományos és ez technikailag sem lehetetlen kihívás.
DRM is theft
-
vicze
félisten
válasz BlackPriest #59 üzenetére
Dehogy kell ellopják a kártyád, elég csak a mágnescsík tartalma+pinkód. Régen bizonyos boltok árusai azzal szórakoztak, hogy elvitték "hátra" és lehúzták azt csá, a mint meg a biztonsági kamaráról vissza lett nézve és még istentelen sok lehetőség van. Fake ATM-ek stb.
Nyilván engem minősít, hogy próbálkoztak, nem éppen egy bonyolult dolog, csak pár szám és adat kell, semmi fizikai dolog.Elég életszerű mert 2x megtörtént velem, mert ilyen szerencsétlen vagyok, meg naponta rengeteg emberrel megtörténik, mert azok is szerencsétlenek...
Már majdnem hívta a rendőrséget a lakatos, mire megtaláltam a bérleti szerződést, az adataimmal...
Nyilván én nem élek a valóságban...Mit nem értesz azon, hogy adó és TAJ számot hiába "cipelsz"?
szig, lakcím, jogsi
Ezeket lehet összevonni, ebből 1 egy papírvékony cetli és 2db kártya, nyilván szétfeszíti a pénztárcád...@lordfreyr: Miről beszélsz? A személyi 10évig érvényes, a jogsi szintén (X kor felett csökken, fejből nem tudom), új lakcímet úgy 20perc alatt adnak, nem több mintha a chipet átírnák. És otthon kedves BlackPriest nem tudod megcsinálni, mert igazolnod kell azt is a hivatalnak, hogy valahol laksz. Tényleg ennyire nem jártok a való világban és a jó magyar bürokráciában?
-
Rickazoid
addikt
Hogy vagytok képesek ezen ennyit vitatkozni?
Ha az elektronikus személyazonosítás úgy épül fel, ahogy fel fog épülni, ha egyszer elkészül, akkor nem lesz ezzel semmi igazi változás. Egy orvos csak a személyazonosságodat és orvosi adataidat láthatja, egy rendőr csak a személyazonosságodat és a büntetett előéleted részleteit, ha van ilyen, egy adóellenőr csak a személyazonosságodat és az adóügyeidet, stb. Pont úgy, mint most (elvileg). Minden eltérő információhoz való hozzáféréshez más jogosultság szükséges. Ha valaki illegális úton próbál ezekhez hozzáférni, akkor is ugyanúgy több adatbázisba kell betörnie és semeddig nem tart megtalálni a keresett információt, ha már bent van, hiába van féltucat kártya féltucat adatbázishoz. Aki tudja mit keres és tudja hogy találja meg, annak mindegy hány kártya van a zsebedben és azokon milyen számok szerepelnek.
Egy chipkártya egyáltalán nem biztonságosabb, mint a mostani megoldások, de nem is kevésbé az. Viszont egyszerűbb. Főleg hogy az érvényessége lehet x+4 év és annak lejártával csak abból az egy kártyából kell újat csináltatni, nem kétévente valamelyikből, plusz lakcímváltozáskor a lakcímkártyából, hivatásos jogosítványt évente megújítgatni, stb.Én egyébként továbbra is a digitális dögcédulában látnám a jövőt.
[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
BlackPriest
őstag
én értem, hogy MOST nem azonosít, de szerintem az lenne jó, ha a JÖVŐBEN azonosítana. te nem fogod föl.
a bankkártya hamisítás lopással kezdődik, innentől kezdve tökmindegy, ellophatják 1 vagy az összes kártyád.
az, hogy a te számládról már nyúltak le pénzt, téged minősít, nem a rendszert
jah, nagyon életszerű, hogy kizárod magad a lakásból, gondolom minden emberrel hetente történik meg. és ha bent hagytad a személyidet, mert csak a szemetet vitted ki, akkor örökre kint ragadsz? még valami kifacsartabb példa?
nem kettőből egyet, az előbb soroltam fel mennyiből kéne egyet, add össze és kijön egy kettőtől eltérő szám...
Bogár nélkül lehet élni, de minek?!_______________________________________________ Elnézést, hogy nem illik bele a véleményem a világképedbe.
-
vicze
félisten
válasz BlackPriest #57 üzenetére
De mit nem értesz azon, hogy a bankszámla / kártya nem személyhez kötött, nem azonosít 1 személyt.
Ne viccelj már, a bankatya hamisítás szinte mindennapos csak a kártya és 1 PIN kell tömegével csinálják, ahogy USA-ban is mindennapos a személyazonosság lopás, mert nincs megfelelő egységes rendszerük.
Sőt már a számlaszámomról is nyúltak le pénzt, mert egyszer óvatlan voltam egy online vásárláskor. (visszakaptam)Te akkor azt szeretnéd, ha a lakásodat a házadat nyúlnák le egy gombnyomással?
Minek olvasni? Mert pl. nem csak hivatalban kell, hanem bármilyen helyzetben ezzel azonosítod MAGADAT. Pl. Kizárod magad a lakásból jön a lakatos, hogy igazolod, hogy ott laksz? Ja igen az ő kisujjában is kártya olvasó van.
TAJ és adószámod elég ha egy cetlire felírod, azok csak diszkatyák, csak csili-vilin rajta van egy szám. TÉGED két dolog azonosíthat, a személyi és a jogsi, a többi azokhoz kötődik, így 1 kártya van most is. legjobb esetben is 2-ből tudsz egyet csinálni. Valóban nagy nyereség...[ Szerkesztve ]
-
BlackPriest
őstag
de értem. az a gondod, hogy a fizikai kártya nehezen hamisítható, míg egy chipes könnyen. hát nem. ha így lenne, bármilyen bankszámlát feltörne, akinek pénz kell.
minek kell olvashatónak lenni rajta? minden kártyán ott a neved, ez egy sor. lakcím? van, akinek párhavonta változik, nyilván inkább álljon sorba és csináltasson újat, mintsem átírják egy chipen (vagy átírja magának, ügyfélkapu, otthonra egy kártyaolvasó/író, amint bankszámlákhoz is adnak és ennyi). a többit minek olvasni, ha a rendőrnél, ügyintézéskor, stb van egy chip olvasó, ahonnan kiolvassák? te pl milyen gyakran nézegeted az adószámod?
nem mondtam, hogy 2 fillér megcsinálni, de számolj utána mibe kerül, ha elhagyod a tárcád.:
szig
lakcím
jogsi
bankkártya(ák)
taj kártya
adókártyaha ezt kiváltod 1db fényképes igazolvánnyal, amin ott a neved, adott esetben a hátoldalon egy olyan biztonsági kód, mint a bankkártyán és egy e hozzáférés hozzá, máris vékonyabb a tárcád, nem kell 5 helyre rohangálni pótoltatni, stb
pontosan ugyanaz lenne a kezedben, mint eddig, csak 1db kártyán...
-
vicze
félisten
válasz BlackPriest #55 üzenetére
Nem érted.
Én az írásra gondolok ami rajta van. Ha az digitális lesz, akkor arra változtatom amire nem szégyellem. Olvashatóan rajta kell legyenek az infók, különben nincs értelme, és onnan tól minden változás új kártya és újabb illeték stb...
Továbbra is olyanról vitatkoztok, ami nem megvalósítható jelenleg Magyarországon, mert túl nagy átállás kell hozzá és iszonyatosan költséges. (Tudtommal nem dúskálunk épp...)
Arról nem is beszélve hogy még magasabb szintű bürökráci kell hozzá( és a személyiségjogi oldalt fel se hozom, mert igazából az nem érdekel. ).A bankkártya egy kulcs a bankszámlához és nem személyi azonosító (nem magamat azonosítom vele, hanem a hozzáférési jogomat, bárkinek odaadhatom), ne tereljünk már ennyire.
[ Szerkesztve ]
-
BlackPriest
őstag
-
vicze
félisten
válasz BlackPriest #45 üzenetére
Mert én hogy a halálba olvasom azt le, vagy te a ujjaddal chipet a szemeddel meg mágnescsíkot olvasol?
Ezek kb. 0 de tényleg 0 biztonságot nyújtanak úgy írod őket ahogy akarod, hogy biztos legyen kell az online háttér, amihez hozzáférése kell legyen bárkinek, aki bizonyosságot akar.A fizikai kártya hamisítása a legnehezebb feladat.
-
BlackPriest
őstag
egyébként meg ha az aktuális hatalomnak úgy tetszik, hogy ez zavaros jogszabályt, amit úgy is lehet értelmezni, hogy ő adott esetben összekapcsolhatja az adatbázisokat. megjelenik a közlönyben, a jónép nem olvassa, nem érti, pár ügyvéd felkiált, majd itt vége. szóval aggódni nem egy közös zsuga miatt kell elkezdeni, már rég kéne
-
bambano
titán
például azt, hogy van adószámod, tb azonosítót, útlevél számod, jogsi számod, személyi igazolvány számod, és személyi számod. holott ennyi szám helyett a személyi szám elég lenne. és ezzel minden szakképzett informatikus tisztában van, csak a jogászok nem.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
BlackPriest
őstag
de nem is kell. a te kártyádon futna össze minden rád vonatkozó adat, több adatbázisból és mindenki nyugodt.
nagy testvértől meg nem kell félni, már rég figyel, a számítógéppel rendelkezők nagyrésze olyan dolgokat is megoszt közösségi oldalakon, stb, hogy kb nincs is min görcsölni a kíváncsiskodóknak, eléjük van pakolva minden. ne az informatikusokból indulj ki
-
bambano
titán
ha törvényes eszközökről beszélnénk, akkor elég lenne azt mondani a csúnya bácsiknak, hogy nem szabad, és ettől ők nem lopnának többet adatot.
de a valódi kérdés az, hogy amikor a csúnya bácsik törvénytelen eszközökhöz nyúlnak, akkor mire jutnak. és ebben az esetben a többféle azonosító semmit nem lassít a disznóságaik kivitelezésében, ez a valódi probléma a mai rendszerrel.
"Nem lehet egységes azonosító minden terültre érvényesen külön adatbázisokkal, mert ahhoz mindenképpen össze kell kapcsolni őket": francokat. csak annyit kell garantálni, hogy az egységes azonosító kiosztáskor megfelel az egyediség és az összeköthetőség elvének, azaz minden ember pontosan egy azonosítót kap, minden azonosító pontosan egy emberhez tartozik, és azzal az emberrel valamilyen úton összeköthető. a személyi szám erre nagyjából tökéletesen alkalmas. (most tekintsünk el azoktól az anomáliáktól, amikor egy embernek több személyi száma van, stb.)
"Gondolj bele, van egy számod, és ahhoz tudják, hogy mik a betegségeid, mennyi a jövedelmed, hol laksz, mi a végzettséged, van-e adó tartozásod, kik a rokonaid stb. Ez nem lenne jó.": ez igaz. a kérdés az, hogy most, hogy van vagy 3-4-5-6 számod, ugyanezekhez az adatokhoz nem tudnak minimális erőfeszítéssel hozzájutni? de. tehát akkor minek 3-4-5-6 szám?
-
Kormi76
aktív tag
Pl. mi az amit a jogszabályok alapján szándékosan rosszul kell csinálni technikailag jelenleg? Gondolom jobban benne vagy ebben az ügyeben mint én, csak van valami konkrét eset. Egyébként azt támogatom, hogy több szakmai egyeztetés kellene, de akkor sem az adatbázisok összekapcsolása, hanem a hatékonyabb szétválasztásnak kell az iránynak lenni.
(#47) BlackPriest : lehetne mögötte, de nincs, és törvénytelen is lenne. Ez a szabályozáson múlik. Megszegni bármit meg lehet, betörni is bárhová be lehet.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
mit értesz fizikai azonosító alatt? ujjlenyomatot? szerintem az ujjlenyomat nem alkalmas adatbázisos felhasználásra.
"Viszont tisztában vagyok azzal, hogy a jelenleg ez nálunk meg valósíthatatlan úgy hogy mindig működjön üzembiztosan.": pedig anno egyszer megcsinálták, működött is, csak jött az agyhalott és felrúgta a bilit. tehát a helyzet az, hogy nem megcsinálni kellene, hanem *vissza*csinálni. nyilván ez se triviális, de hosszú távon ez lenne a jó megoldás.
"A hamisítást elkerülni nem lehet, de a lehető legjobban nehezíteni igen.": ez egy jó elvi gondolat, a kérdés az, ebből mit mentettek át a gyakorlatba. hint: semmit.
-
-
Kormi76
aktív tag
-
BlackPriest
őstag
he?
chip, mágnescsík és minden infód rajta van. minek szemmel is látni? hogy hamisítasz egy ilyen kártyát? most van nálam vagy 10 kártya, ebből a taj ráadásul egy szar cetli, alig olvasható, tényleg sokkal jobb. és ha lenyúlják a tárcámat, 8 különböző helyen tudom újra megcsináltatni, szuper
-
bambano
titán
"Abban egyetértek, hogy a jogász ne legyen admin": csakhogy ezt a szabályozást egy jogász alkotta meg, akinek semmilyen admin affinitása nem volt. következmény: a hiedelmekkel ellentétben az alapelvek bűnrosszak.
Azok a most kezelő szakértő informatikusok a jogszabályok alapján kezelik az adatokat, tehát hiába tudja az informatikus, hogy amit csinál, szakmailag marhaság, először a jogi helyesség fog számítani.
-
vicze
félisten
De most számokról beszélünk vagy fizikai azonosítóról? (én inkább fizikai azonosítóról) Vagy arról, hogy jó vagy rossz hogy nincs. Több azonosító szám a több rendszer miatt több kell, ezt nagyon kerülgetni nem lehet.
Nem vagyok a központi azonosító ellen, bár annyira nem tettszik, de le tudom nyelni. Viszont tisztában vagyok azzal, hogy a jelenleg ez nálunk meg valósíthatatlan úgy hogy mindig működjön üzembiztosan.
De azt viccnek tartom, hogy valahol egyáltalán nincs, főleg hogy fejlettebb államban.
A hamisítást elkerülni nem lehet, de a lehető legjobban nehezíteni igen.
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
"akkor most mi is van?" A tendencia látszik, ennél többet kár mondani.
Abban egyetértek, hogy a jogász ne legyen admin, de az alapelvek jók, ezt továbbra is fenntartom. A kivitelezés legyen valóban profi adatbázis szakértők dolga, és oldják meg, hogy ne legyen olyan egyszerű a visszaélés, ahogy te is írod. Egyébként most is elvileg szakértő informatikusok kezelik az adatbázisok technikai részét nem jogászok. Meg kell oldani, hogy valóban el legyen választva, ha most elégtelen a biztonsági szint. Erre nem az a megoldás, hogy akkor egyesítsük az egészet, mert úgyis mindegy. Rúgjuk ki a ház többi falát is. Ez elég rossz irány.
(#41) bambano: Az az agyhalott jogász egyébként a rendszerváltáskor tette ezt, nyilván okkal, nem poénból. Ezért nem matematikusok hozzák a törvényeket, mert nem minden a hatékonyság. A diktatúra és monopólium a leghatékonyabb rendszerek, mégsem a polgárnak jó, hanem magának a hatalomnak.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
-
bambano
titán
Azt a kérdést felesleges feltenni, hogy egy szám abszolút értelemben biztonságos-e. Azt a kérdést helyes feltenni, hogy nyújt-e annyival több biztonságot a sok szám az egyhez képest, mint amennyivel több költséget és bosszúságot okoz? a válasz pedig egyértelműen nem, mivel semmivel sem nyújt több biztonságot, tehát az egyenleg negatív.
A jogsin lévő adatok változása pont nem okoz semmi gondot, eleve minek jogsi. Amikor igazoltat a járőr, akkor úgyis lekérnek egy halom adatot rólad online adatbázisokból, semmi plusz terhet nem okozna, ha ott lenne egy biten, hogy érvényes-e a jogsid aznap. Az autód adatait majdnem minden esetben megnézik a körözési adatbázisban, valós időben, tehát semmiféle műszaki vagy egyéb akadálya nincs annak, hogy a jogsidat is megnézzék.
A rendőr meg a közteres, ha gyalog vagy, nem foglalkozik a jogosítványod érvényességével. A közúti ellenőrzésnél pedig igen, a járőrkocsiban van hozzá cucc.
"A szabálytalan Kft. bejegyzésnek mi köze a rendszerhez": az, hogy most van egy halom számod, mégis hamisítják az azonosságod. akkor minek a halom szám?
-
dabadab
titán
Mondjuk ami benazas ment a NYENYI-vel (ugyanazokat az adatokat ketszer, ket kulon programmal kellett elkuldeni egyszer az Apehnek, egyszer meg a nyugdijbiztositonak, mert egymas kozott ugy egy evtizeden at nem sikerult megoldani az adatcseret), az adatbazisok osszekapcsolasa tenyleg eleg nagy kihivas lehet az allamnak
DRM is theft
-
bambano
titán
"Aki kezeli az adószámodat, az nem kezeli a TB számodat és stb": ez az álom azóta se valósult meg. A jogászi álmodozásban szereplő "adatbázisok szétválasztása" gondolat nem valósult meg, bárki könnyedén össze tudja illeszteni az adatokat.
"Az adatbázisok összekapcsolása szigorúan tilos": ja, de ez csak azóta van így a jogszabályban, mióta az agyhalott elrendelte. és ráadásul ez csak a jogszabályban van így, az életben nem.
"A magyar széttagolt rendszer valóban magas fokú biztonságot és adatvédelmet ad, ez szakmai kérdés, nem véleményeken múlik": valóban nem véleményen múlik, hanem tény, hogy semmiféle plusz biztonságot nem ad. aki ki akar veled tolni, annak plusz két sql utasítást kell kiadnia és kész. ez a hátulütője, mikor jogász adatbázis adminnak hiszi magát.
A magyar rendszer annak dagonya, aki látja, hogy mi folyik. Az adatbázisok szétválasztásától remélt előny nem valósult meg, a kára igen, tehát csak negatív hozama van, pozitív nincs.
A személyi számot nem szüntették meg. Ha valaki adatbázis szakértői szemmel nézi a helyzetet, akkor az tudja, hogy néhány azonosító, amelyek párosával mind 1:1 kapcsolatban vannak, semmiféle plusz biztonságot nem hoznak, főleg annak tükrében, hogy akik tényleg rosszindulatúan kotorásznak, azoknak ezeket a kapcsolatokat feloldani semmibe sem kerül. A totális diktatúra pedig nem azon múlik, hogy 1 vagy 3 azonosítód van. Ha politikától mentesen, matematikusként akarok erről nyilatkozni, akkor azt mondhatnám, hogy mostanában csökkentették egyel az azonosítóid számát (manyup), akkor most mi is van?
-
dabadab
titán
Van A adatbazis, ebben vannak a TB adatai.
Van B adatbazis, ebben vannak a NAV adatai.
Az, hogy az egyes embereket mindket adatbazisban ugyanaz a szam azonositja, meg nem jelenti, hogy a ket adatbazis egy lenne vagy akar azt, hogy akinek hozzaferese van az egyikhez, annak hozzaferese lenne a masikhoz is.DRM is theft
-
vicze
félisten
Jó és akkor most szerinted egy az a jó megoldás hogy 1 szem számlával azonosítom magam, az aztán mocskosul bitonságos. Mer ugye még chipen lehetne, hogy minden infó ráférjen, mert jogsin lévő adtok változnak (lejárat, kategóriák stb.), lakcím változik. Tehát ráírni nem tudod, mert ha megnézed a jogsit pl. elég sok az infó rajta.
"online minden rendőr", ezt te se gondolod komolyan? És akkor kártyaolvasó is legyen minden rendőrnél és közteresnél, meg mindenkinél aki kérhet személyit. A rendszer meg nem az online világra van kitalálva, az még mindig utópia.Igazad van adószáma már mindenkinek van, ami tényleg hülyeség...
A szabálytalan Kft. bejegyzésnek mi köze a rendszerhez, az emberi tényezőt még mindig nem lehet kizárni...
-
Kormi76
aktív tag
Nem elhanyagolható mértékben nehezíti meg, de nyilván törvénytelen eszközökkel semmi sem lehetetlen. Az egyetlen azonosító egyetlen adatbázist is jelent az összes adatoddal. Kész a Nagy Testvér. Nem lehet egységes azonosító minden terültre érvényesen külön adatbázisokkal, mert ahhoz mindenképpen össze kell kapcsolni őket. Gondolj bele, van egy számod, és ahhoz tudják, hogy mik a betegségeid, mennyi a jövedelmed, hol laksz, mi a végzettséged, van-e adó tartozásod, kik a rokonaid stb. Ez nem lenne jó.
Vélemények mindig vannak, de az nem szakmai érv, józan gondolkodással belátható, ennél több kell.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
A kulon adatbazisok viszont abszolut nem zarnak ki azt, hogy legyen egyetlen azonosito / fo. Az, hogy mindenkinek van egy tucat azonositoja, abszolut semmire se jo, az adatbazisok osszekapcsolasat meg csak egeszen elhanyagolhato mertekben neheziti csak meg.
"ez szakmai kérdés, nem véleményeken múlik"
En meg olyan szakmai kerdest nem lattam, ahol velemenyeken ne lett volna szerepe (leszamitva a legtrivialisabb eseteket - ez nem az).
Egyebkent az, hogy az embernek nincs kulon TB- meg adokartyaja, az mifele visszaelesre ad alkalmat, amire amugy ne lenne lehetoseg?
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Kormi76
aktív tag
Az egyetlen kártyán (és adatbázisban) tárolt összes adat módszerének a személyes adatok védelmével kapcsolatos hátulütője van. Aki kezeli az adószámodat, az nem kezeli a TB számodat és stb. Attól, hogy külön állami intézmények kezelik az azonosítókat és a hozzájuk tartozó adatbázisokat, még nem jelenti azt, hogy egy helyre fut be minden. Az adatbázisok összekapcsolása szigorúan tilos, ahogy a célhoz kötött adattárolás is alapelv. A magyar széttagolt rendszer valóban magas fokú biztonságot és adatvédelmet ad, ez szakmai kérdés, nem véleményeken múlik, pláne nem lehet "józan ésszel" megítélni, mert egy szög beütésénél bonyolultabb kérdésről van szó.
A magyar rendszer annak dagonya, aki nem érti, ezt kár "józan gondolkodásra" fogni. Az más kérdés, hogy van még mit javítani, de mindent összeömleszteni nagy hiba lenne, épp ellenkező irányba kell haladni. Nem lehet mindent a hatékonyságnak és olcsóságnak alárendelni, mert komoly visszaélésekre ad lehetőséget.Ha a személyi szám megszüntetése zavar, akkor a totális diktatúrát sírod vissza, mert ott volt használatban.
(#28) BlackPriest: az all-in-one kártya elég Orwelli megoldás lenne, gondolj csak bele.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
"Mert nem lehet egy kártyára rápréselni minden infót.": miért ne lehetne?
A rendőrség lassan eljut oda, hogy online minden rendőr, minek kell ennyi kártya meg azonosító? Az egyetlen általad említett kivétel a diákigazolvány, amiben, szerintem, igazad van.
"Amúgy meg minél több személyazonosító okiratod van, annál kisebb az esély arra, hogy ellopják az azonosságod": nem igaz, minél több iratod van, annál többet kell dolgozni a lopással, de megcsinálják, ha akarják, visszatartó ereje nincs.
"adószáma se mindenkinek van": adószám kb. azóta van, mióta egy agyhalott jogász elmeszelte a személyi szám általános használatát. ennél nagyobb kitolást kevesen csináltak az ország adminisztrációjával.
"A magyar rendszer számomra átgondoltnak és jónak tűnik, magas szintű bürokráciával, de ugyan ez magas szintű biztonságot is ad.": és itt a számodra kitétel a hangsúlyos, mert egyébként józan gondolkodásúaknak a magyar rendszer egy rakás dagonya. biztonságot egyáltalán nem ad, nézd meg, hány szabálytalanul bejegyzett kft meg egyéb van.
-
vicze
félisten
válasz BlackPriest #28 üzenetére
Mert nem lehet egy kártyára rápréselni minden infót.
Lakcímed több is lehet és ne kelljen már minden lakcím váltásnál új személyi. (Lakcímkártya percek alatt kész van a személyi meg hetek és a költsége jóval több.)
Jogsija nincs mindenkinek szóval ez is külön kell, ahogy nem diák se mindenki, adószáma se mindenkinek van. (mi van még, mert most ez a 4 jut eszembe mást nem kell magaddal cipelj?)Amúgy meg minél több személyazonosító okiratod van, annál kisebb az esély arra, hogy ellopják az azonosságod, most képzeld el, hogy Angliában elég egy mezei számla, amit hamisítani nem egy nagy kihívás, így kb. mindennapos a személyazonosság lopás.
Csodás dolog a szabadság, de nem hiszem, hogy a személyitől szűnne meg...A magyar rendszer számomra átgondoltnak és jónak tűnik, magas szintű bürokráciával, de ugyan ez magas szintű biztonságot is ad.
[ Szerkesztve ]
-
BlackPriest
őstag
kérdés miért fájna nekik egy szig, ha a jogsin is minden ottani adat rajta van. mondjuk a paklinyi kártya cipelésétől a szőr feláll a hátamon, nem értem miért nem lehet itt is chipes+fényképes+mágnescsíkos all-in-one kártya. egy kártya mindfelett
-
bambano
titán
mert a szerződések nem arról szoktak szólni, hogy nem csinálsz semmit és akkor mi van, mert ha nem akarnál semmit csinálni, nem írnád alá a szerződést. tehát nem az a releváns, hogy kimaradtál, hanem az, hogy nem léptél be a kötelezettség ellenére. az eu alapszabályai nem a valutaunión való kívülmaradásról szólnak, hanem arról, hogy mindenki köteles belépni záros határidőn belül. aki felmentést kapott a belépés alól, annak opt-in. az opt-out ebben a környezetben a már bentlevőknek szóló kilépési jog.
példának lehet venni a magyar spamtörvényt, az is opt-in.
[ Szerkesztve ]
-
Kormi76
aktív tag
opt-in? Látom, hogy a wikin is opt-out van, de miért lenne opt-in? Szerintem a választási lehetőség, hogy később csatlakozik-e egy korábbi szerződéshez az opt-out, tehát kimaradási lehetőség az MSZ releváns részéből. De lehet igazad van. Csak mivel Dánia már tag volt, amikor aláírták a szerződést és nem vonatkozik rá a kötelezettség, ezért opt-out. Abból a szempontból persze opt-in, hogy később csatlakozhat, csak nem innen indult a történet. De lehet én értem rosszul a fogalmakat.
Igen az angolok poltikailag gyenge pontok, mert bomlasztják az egységet, elzárkóznak a szupranacionalitás kiterjesztésétől, ami az unió jövője lenne. Nem mondom, hogy mi - jelenleg - erős bástya vagyunk, de ettől még nem lesz jobb az UK.
-
.mf
veterán
"Kérdés: Az angolok, a dánok és az írek mivel azonosítják magukat hivatalos ügyintézésnél? Számomra az felfoghatatlan, hogy nincs valahol személyi, erről életemben nem hallottam még, azt hittem ennek olyan elterjedt a használata, mint a sóé."
Sőt, az angoloknak lakcímkártyájuk sincs.
Inkább a jogsit használják. Ha nincs, akkor a bankok pl. utility bill-t kérnek.Kormi: ezek az országok, ugyan renitensek, de legalább rendes befizetők és sokkal kevesebb gond van velük, mint a PIIGS csoporttal. Beléjük az EU rengeteg pénzt ölt, hogy szintre hozza őket, de sajnos - főleg a görögök - a támogatással elkényelmesedtek, elkezdtek ipari mértékben adót és EU támogatásokat csalni, óriási a korrupció, stb. És még van pofájuk elégedetlenkedni... én már rég kicsaptam volna őket az EU-ból, nem csak az €-zónából.
Cikkhez visszatérve: ideje lenne, remélem sikerrel jár.
S továbbra is, Neelie Kroes for prezident.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
daninet
veterán
Szerbiában már van egységes mikrochipes kártya ami gyűjt több iratot, érdekes, hogy ők már meglépték
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Male
nagyúr
Jogilag lehet, a valóságban ez azért vicces egy kicsit, főleg ha ránézek az új személyimen lévő képre
lordfreyr: Nem szép, de legális eljárás szerintem... ha azt mondják, hogy mostantól csak a kék szeműekkel szerződnek, akkor azokkal szerződnek, az ő bajuk, hogy így hány potenciális ügyfél esik ki. (Mondjuk ha elő van nekik írva, hogy elfogadják, de mégsem, az már a csodás eladótól származhat...)
Mindegy végülis, csak egy tippet még beírok: Ha nálunk bevezetik az EU-s személyit, akkor gyanítom országon belül csak a magyar személyivel együtt lesz érvényes
-
MaUser
addikt
válasz Avicularia #10 üzenetére
Off lesz, de mindenki temeti az €-t, csak azt felejti el mindenki, hogy miért is volt rá égető szükség... Nos, ha visszaemlékszel anno a német márkát egy azaz egy darab spekuláns is képes volt berántani, ahogyan a fontot is. Igen a sokak által tisztelt (csak tudnám miért ) Soros-ról van szó. Ha megszűnne az €, akkor a megszűnt védőernyője miatt az ilyen emberek kb. fél perc alatt bedönthetnek egy Olaszországot is, keresve ezen valamennyit, akik meg emiatt utcára kerülnek, azok meg ugye "annyit is érnek"...
-
Rickazoid
addikt
Elvileg tényleg elég egy fényképes igazolvány + lakcímkártya (kivétel a diákigazolvány, az csak tanulói/hallgatói jogviszony igazolására jó, de arra is csak korlátozottan), de a gyakorlatban már problémásabb a helyzet, ha valahol azt mondják, hogy csak személyi jó. Friss példa: mobil-előfizetést például nem tudsz kötni érvényes személyi nélkül, az ügyintézők nem fogadnak el helyette mást, habár a szerződéskötési feltételek szerint el kéne, de ezt nem veszik figyelembe, hiába mondja az ember. Apám most akart előfizetést kötni a napokban, nemrég járt le a személyije és még van két hét az időpontjáig az okmányirodában, de van jogosítványa, amit viszont nem fogadtak el, telefonos ügyfélszolgálaton ugyanezt mondták neki, online rendelésnél is kötelező megadni, így várnia kell - kíváncsiságból megkérdeztem a másik, általam preferált szolgáltató ügyfélszolgálatán és ott is azt mondták, hogy a jogosítvány vagy az útlevél csak másodlagos okmány, személyi kell szerződéskötéshez. Nem tudom ez egyáltalán legális eljárás-e, de ilyenkor nem tud mit tenni az ember.
[ Szerkesztve ]
-
big-J
őstag
Majd ha a szemgolyómba ültetik bele, akkor váltok rá
-
bambano
titán
ahha, az angolok az eu gyenge pontjai, nem mi vagy a disznók
másik hsz-ben: ha a dánok még nem vezették be az eurót, akkor opt-in-jük van, nem opt-out. (annyiban igazad van, hogy a wikipedia is rosszul írja) angolok is különcködnek az euróval.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Kormi76
aktív tag
válasz Avicularia #10 üzenetére
Szerintem még nem halott, de alapvetően ott rontották el, hogy engedték a görögöket, hogy bekönyörögjék magukat. Nem teljesítették már csatlakozáskor sem a követelményeket, ami nem véletlenül lett kitalálva. Az euró bevezetéskor 3 ország teljesítette csak maradéktalanul a feltételeket 11-ből (plusz majd a görögök sem). Politikai kapkodás volt, alkudozás, ennek isszuk most meg a levét. Ettől még az euró nagyon is jó dolog, csak alkalmasnak kell rá lenni.
(#11) Male: a diák ig. nem alkalmas rá, de egyébként igazad van.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Tudtommal Magyarországon sem kötelező, hogy legyen személyid... Más kérdés, hogy nem nagyon tudsz meglenni nélküle, de rengeteg helyen elég a "személyazonosság megállapítására alkalmas igazolvány", amiket emvy is felsorolt részben... jogosítvány, útlevél... de ha van, akkor a diák is elvileg (úgy 10 éve volt is egy vitám, ahol le akarták fénymásolni a személyimet a bankszámlakivonat mellé, én meg odaadtam az diákot, hogy elégedjenek meg ezzel...).
-
Kormi76
aktív tag
válasz Avicularia #7 üzenetére
Dánok megtehetnék, de nem vezették még be az eurót, opt-outjuk van. Ahogy a svédek és britek sem. Nyilván erősebb lenne egy euróövezet ezzel a három jó gazdaságú országgal. A közös érdek az lenne, hogy a teljes EU-ban euró legyen, nyilván úgy, hogy alkalmassá is válnak rá az országok. De ez már nagyon off.
-
Avicularia
veterán
miért különcködnek a dánok az euróval? mire gondolsz?
Itt svédben pld nincs lakcímkártya,de személyiből kétféle van. Az egyik olyan mint a magyar,utazhatsz vele uniós országokba,de csak svéd állampolgárok kaphatnak. A másik csak országon belül érvényes,azt kapnak a bevándorlók.Viszont jogsi is teljesen jó, bárhol elfogadják személyiként is.
-
Kormi76
aktív tag
Én sem értem minek renitenskednek állandóan az angolok, ők az EU gyenge pontja. Nem volt muszáj belépni, de a hasznok kellenek, viszont ezért semmi engedményt nem tesznek, nagyon nem szimpatikus. Dánok az euróval különcködnek, írek az alapjogok terén, sőt állandóan megtorpedózzák a szerződéseket népszavazással. Óriási költség ez EU-nak ez az esztelen, "kulturális" érvekre alapozott ellenszegülés, aminek nincs racionális alapja, mindig érzelmekkel kell harcolni.
-
dajkopali
addikt
"Kérdés: Az angolok, a dánok és az írek mivel azonosítják magukat hivatalos ügyintézésnél? Számomra az felfoghatatlan, hogy nincs valahol személyi, erről életemben nem hallottam még, azt hittem ennek olyan elterjedt a használata, mint a sóé."
Igen, ez egy nagyon jó kérdés, a válasz nagyon fontos felfogásbeli különbségre utal.
Ehhez pl. nem árt némi történelmi ismeret: a személyi azonosítás rendszere egy viszonylag friss fejlemény, pár száz éves, az abszolutisztikus államok 17-18. századi kialakulásához köthető, amikor a létrejövő modern bürokratikus kapitalista állam követelte meg a nyilvántartások létrehozását. Igazából a Napóleon utáni Európában születnek ezek meg, mintái főképp Németország és Franciaország. Az angolszászok más utat jártak, számukra a fenti rendszerek bizonyos elemei elvből elfogadhatatlanok, sértik az egyéni szabadságról alkotott felfogásukat: vagyis egy szabad állam szabad polgáraiként utálják a központi nyilvántartásokat.
Ugyanakkor a kapitalizmus és a modern állam jórészt egyforma mindenhol, a bürokráciának kellenek a nyilvántartások (adózás, üzleti élet, katonaság stb)
Így ezekben az államokban egyéb, más célokból kiadott papírok számítanak azonosítónak, mondjuk a jogosítvány. Ám ez nem személyi igazolvány, és ez elvi szempontból hallatlanul fontos.[ Szerkesztve ]
"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
fuze
őstag
(#2) lordfreyr: "Kérdés: Az angolok, a dánok és az írek mivel azonosítják magukat hivatalos ügyintézésnél? Számomra az felfoghatatlan, hogy nincs valahol személyi, erről életemben nem hallottam még, azt hittem ennek olyan elterjedt a használata, mint a sóé."
Ezen én is nagyon meglepődtem
[ Szerkesztve ]
adms.hu | UI Designer
-
Rickazoid
addikt
Mi a frászért lépnek be országok az EU-ba, ha mindenki megy a saját feje után ugyanúgy? Már rég harmonizálni kellett volna minden törvényt, jogszabályt és irányelvet, illetve folyamatosan kéne zajlania ezeknek az új belépőknél.
Redingnek annyiban van igaza, hogy a biztonsági protokollokat jól ki kell építeni, de mondjuk a hamis azonosítók létrehozása ellen meg ez lenne a legjobb védekezés.Kérdés: Az angolok, a dánok és az írek mivel azonosítják magukat hivatalos ügyintézésnél? Számomra az felfoghatatlan, hogy nincs valahol személyi, erről életemben nem hallottam még, azt hittem ennek olyan elterjedt a használata, mint a sóé.
(#1) ZoPád: Egyrészt most is tárolnak minden adatot mindenkiről digitális formában, de mivel erre mindenhol más eljárás van, más protokollok, más formátumok, lényegesen gyengébb biztonsági intézkedéseket lehet tenni, mintha az egész EU felsorakozna ugyanazon megoldás mögé.
Szerintem amúgy pont az lenne a lényege egy ilyen rendszernek, hogy egy idő után már nem kellene még papírokkal is vesződni. A legideálisabb lehetőség ebben az egészben a digitális dögcédula lenne. Jó rég hallottam már ilyen próbálkozásokról, de egyik se jutott sehova, pedig a legértelmesebb dolog, amit az informatika adta lehetőségekkel tenni lehetne, hogy egy durva titkosítású adathordozón tárolnál magadnál minden azonosítót, hivatalos iratot, orvosi leletet, vizsgálati eredményeket, stb., stb., stb. és bármerre mennél, csak azt kéne leolvastatni. Minden szerv csak azokhoz az adatokhoz férhetne hozzá, amihez köze van. De mondjuk ha baleset ér és mondjuk allergiás vagy valamilyen gyakran alkalmazott fájdalomcsillapítóra vagy fertőtlenítőre, esetleg van olyan betegséged, ami miatt bizonyos gyógyszereket nem kaphatsz de eszméletlen vagy, akkor neked is jobb lenne, ha azt az orvosok azelőtt tudnák, mielőtt nekiállnak bekötni az infúziókat és ellátni a sérüléseket. Arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb lenne a John/Jane Doe... illetve amelyik országban ahogy hívják.Szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
ZoPád
tag
Nem új keletű dolog, a probléma azonban még mindig ugyanaz.
Hiába lesznek ott az adataim "a gépben" akkor is kell hogy legyen róla fizikai, biztonsági, papír másolat. (lásd orvosi adatok pl)
Mivel 100%ig hibamentes digitális rendszert nem lehet kiépíteni, ennek a bevezetése nem lenne más mint minden adminisztrációs munka megkétszerezése.
Az adatlopásról nem is beszélve, mert ameddig élőben simán meg lehet állapítani hogy a csóka és a személyin lévő kép nem ugyanaz az ember, egy monitor mögül már nehezebb.Because this is the "Oh no, you didn't say that!" generation, where a shocking comment has more weight than the truth..
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest