Hirdetés
- Nagy áramkimaradásokat okozhat az adatközpont-robbanás
- Váratlan fékprobléma miatt hívták vissza az Amazon robottaxikat
- A Foxconn hamarosan többet keres a szervereken, mint az iPhone-okon
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Europol: jönnek az önálló AI-bűnhálózatok
- OpenWRT topic
- Synology NAS
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Vivaldi (böngésző)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Windows 11
- Amazon Prime Video
- Otthoni hálózat és internet megosztás
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
No de ha már Windows témájú a topik, ki ne felejtsük a min fut Linux felsorolásból a legcsodásabb dolgot, ami Windowsosokat érhet! Magán a Windowson is fut Linux!
Annyira szép ez így együtt!Ha valaki rácuppanna...
How to install Linux on Windows with WSL
Ez az absolute win-win-win helyzet!
-
-
-
válasz
morcosharcos #101 üzenetére
Ez alapján esélyes, hogy a Linux Mint is Ubuntuként jelenik meg, mivel az Ubuntu deratívái alaprendszere is Ubuntu, amit kliensoldalon látsz, az itt lényegtelen. Home user tipp volt.
De látom, már Pikari ft leírta a lényeget.
Ez több szempontú statisztika:
Linux Statistics By Market, Usage and Website Traffic
Ebből a pár sorból is látszik a lényeg:
-Linux statistics in 2024 report that Linux powers approximately 91.5% of the world’s supercomputers and 70% of web servers worldwide.
-Linux has a 2.91% share of the global desktop operating system market, up from 2.58% in 2023.
-Linux runs on 92% of virtual machines in cloud platforms like AWS, Google Cloud, and Microsoft Azure
-
Pikari
addikt
válasz
morcosharcos #101 üzenetére
Nem direkt vonogatták össze. Sok disztribúció, ami például debianra, vagy ubuntura épül - mivel azoknak a csomagjait használja - pl debiannak, ubuntunak látszik, amikor a böngészők, szerverprogramok, és különféle programok érdeklődnek, hogy vajon milyen féle disztribúció lehet. Vagy egész egyszerűen nem látszik semminek, simán csak azt mondja magáról, hogy linux (ezek mentek itt az other csíkba). A suse viszont susenek látszik a maga 0.05%-ával. A mint részesedése, ahogy írod is, 3-4% körül van, hogy a 6ot elérné, akkor nem tudok, de nincs kizárva.
-
morcosharcos
őstag
Ebben a táblázatban amúgy vonogattak össze disztrókat? Csak mert az Ubuntu-nak sztem bőven nincs 20%-os részesedése az összes linuxon belül, viszont ha a komolyabb arra épülő distributiön-halmazt vesszük, akkor lehetséges hogy megvan az egyötödös arány (pl. Mint-ről máshol olvastam, hogy már valami 6%-nál tart önmagában, és az elég erősen Ubuntu-ra "épül")
-
-
Elég szépen elkanyarodtunk az eredeti témától .......
-
-
Mondom a SAP elsődleges platformja.
Ha megnézem, hogy mekkora cégek használnak Süsü szervert (tehát SLES, nem OpenSuse) akkor kb. kizárt, hogy ne legyen részesedése. (Nem mellesleg az IBM mainframeken használatos Zlinux is 99% Suse-t takar.)
Meg részesedéstől függetlenül, hogy ne lenne érdemi fejlesztés, az tényszerűen sem igaz, nézd meg az aktuális kiadásukat. (Meg a cég értékét.) -
-
Mi van
A SAP elsődleges platformjaBTW Androidot is boldogan használ mindenki
@aprokaroka87 : Ezen már január elején túl voltam
FF-ra váltás lett a vége. ott kezdett gyanús lenni, hogy éppen akkor volt ott haver gépe, ősrégi FX-6300 borzalom, és az is ezt csinálta, csak nem 4k hanem FHD-n... És ott is FF lett a megódás.
-
Pikari
addikt
válasz
Hieronymus #91 üzenetére
Mivel nem akarsz linuxxal foglalkozni, így vettél egy gépet egy a google saját fixfunkciós linux disztribúciójával
-
-
" de ez a felbontás azért nem akkora tömegigény"
Hogy mi a f*?"Nincs mérhető piaci részesedésük."
Mármint azoknak, akik 4k videókat néznének?Ahogy a Suse is egy létező üzleti disztró, nem ám hogy nem feLYlesztik
@aprokaroka87 : 2025-ben azért ez vicc lenne. Főleg, hogy 4.genen meg ki tudta (2 magon, i5-320m, és 4k30fps még azon is szaggatás nélkül megy).
-
válasz
mefistofeles #85 üzenetére
Logikus volt, hiszen régi Linuxosként nyilván ismerted az Intel IGP kernelben lévő driveres megoldást. (no meg a kollégák nem látóasszonyok, mint én)
Intel Arc-cal viszont úgy áll a helyzet, hogy az LTS-ek-nél ott a 2025. januári Intel gyári driver, rolling disztróknál a nyílt driver a megoldás, mivel az a 6.12- kerneltől van benn.
-
-
Az addig oké, de ne hazudja hogy használja
"Ez kevésbé baj ma már, mert egy mai 4 magos procival átlagfelhasználó nem fogja már észrevenni, hogy a chrome szoftveresen renderel, mert már az is elég gyors hozzá. "
Nem jut eszembe a dekóder neve, amit sw-hez használ, de az egy olyan gépen (i5-8530u) amiben 8. gen proci van, szaggat 4k-ban -
Nekem úgy tűnt, hogy nem Intel IGP-ről volt szó, amivel nyilván nincs gond ezer éve, még a Iris XE-vel se volt semmi gondom eddig.
mefistofeles fórumtárs lehet az Intel Arc GPU sorozatra gondolt az imént. De úgy látom tévedek, mert látok itt pár hetes gyártói drivert: Intel® Arc™ Graphics Driver - Ubuntu*
-
Pikari
addikt
Azért nincs alapból engedélyezve rengeteg chippel egyik oprendszeresen se a gpu gyorsítás chromiumban (chromeban), mert sok driverrel instabil a chromium, tehát pl 10 percenként elszáll, és hasonlók. Ez a driverek egyre frissebb verziójával kevésbé gyakori jelenség, de nem akarnak a fejlesztők kockáztatni, és inkább blacklistelgetnek mindent, ami gyanús nekik.
Ez kevésbé baj ma már, mert egy mai 4 magos procival átlagfelhasználó nem fogja már észrevenni, hogy a chrome szoftveresen renderel, mert már az is elég gyors hozzá. Maximum a nagy cpu használat lesz árulkodó.
-
Pikari
addikt
válasz
Hieronymus #78 üzenetére
Bootolásnál biosba be, SATA kontroller mód = Legacy vagy IDE. Windows alatt is csak így fog bootolni, ha nincs SATA driver benne. Szóval a "windows alatt nem probléma" = ugyanúgy nem indul el ott sem. Na de mostmár mindegy.
A SuSE linux utolsó használható verziója kb 2007-es, 2009 óta érdemben nem is fejlesztették azt a rendszert, csak egy múltból ittragadt őskövület. Ubuntu helyett jobb választás a Debian vagy Mint, azokban stabilabb driverek szoktak lenni. Ha a grafikus felület nem indul el, akkor amúgy indításnál grubban egyszerűen e betűt megnyomod (konkrétan írja a grub, hogy mit kell megnyomni....), és blacklistelni lehet a grafikus drivert (pl
modprobe.blacklist
=amdgpu), és máris elindul a grafikus felületed vagy a cpuba integrált igp-vel, vagy szoftveres rendereléssel, aztán ott már nézegethetsz másik drivert hozzá.Ezzel nem azt akarom mondani, hogy user error, de azért az esetek 99%-ában sokszor arról van szó, hogy hozzáértő emberek nem hajlandók egy fél soros szöveget elolvasni 5 másodperc alatt. Mindeközben amikor windows alatt jön elő egy probléma, akkor fél nap szopás árán is googlizgatnak meg kutatgatnak, hogy működésre bírjanak benne valamit.
-
Ja ha csak annyi lett volna
De az Ingyen kéne (asszem ott) topicban is háborogtam, hogy ugyanakkor telepített dózeren se volt jó, és ugyanúgy, gpu blacklist, erőszakolni a 3D-t, és kiírja, hogy a megfelelő drivert használja, és látszik hogy nem a GPU dolgozik (és Linuxon ugyanez volt). És FF mind a két OS-en jó volt...
-
Ja, azért szaggat minden a céges i7 8.gen gépen 16GB RAM-mal, mert a Windows gyors
Vagy a hozzá nem értés miatt. Esetleg a futtatott program minimális hardver követelménye magasabb.
Teljesen elfogult vagy, ez minden hozzászólásodból kitűnik.
Képtelenség hitelesnek tekinteni ezeket a beírásaidat.Tudod, én használtam linuxot.
Open SUSE volt hosszú ideig a gépemen. Gépcsere után nem volt megfelelő SATA driver.
Mivel jó volt a támogatása, kérdeztem. Nem tudtak segíteni. Túl új volt az alaplap.
A következő Intel noti AMD dedikált VGA kártyával Az Ubuntu jutott el legtovább. Telepítés után nem indult a grafikus felület.Ettől függetlenül én nem ekézem a Linuxot. Tisztában vagyok az ismereteim hiányosságával. Egyszerűen nem voltam hajlandó tovább kínlódni a olyan Linux problémával, ami a Windows alatt nem probléma. Ennyi.
-
Pikari
addikt
válasz
mefistofeles #73 üzenetére
Intel kártyákkal nincs gond linux alatt. Azon kívül, hogy a topikban a problémát felvető nem tudta beállítani a kívánt felbontást, nem nagyon emlékszem olyanra az elmúlt évekből, hogy valakinek akár csak konfigurálgatnia kellett volna bármit is velük.
-
válasz
Nincs, miért lenne... legalábbis nem a már kiforrott dolgokkal. én legutóbb azt szívtam be, hogy a Chrome alapú dolgok nem hajlandóak használni az Intel IGP-t, de FF pöcc-röff ment.
Amúgy ha csak próbálgatni kell, arra jobb virtuálgépet használni, inkább, mint dualbootot, vagy állandóan újratelepíteni a napi használós gépet.
@bootidő : Nem annyira a bootidő a lényeg. Az erőforrás-használat hirtelen fontosch lesz, amikor arról van szó, hogy valahol kéne venni egy VPS-t, és azt tárhelyre/ramra/CPU-ra fizetni...
-
válasz
A blackPanthert nem tudtad kihagyni mi?
Nem lehet kihagyni, mindig beugrik, amint meglátom az avatarodat!Tényleg, linux alatt nincs gond az intel kártyákkal?
Gyanítom, nem az IGP-ről van szó! Azt olvastam, hogy most az Intel az, ami régebben az nVidia volt, szóval...fogalmam sincs, hogyan áll most az Intel a Linuxos driverezéssel. Régen az volt, hogy ami Intel, az megy Linuxon, de hogy most mi van... -
A blackPanthert nem tudtad kihagyni mi?
Nem tudom már miért váltottam, talán akkoriban jött a win 11? fogalmam sincs.
Én tényleg szeretem mindkét rendszert, lehet, hogy fél év múlva megint Linuxot használok.
Mindig vonz a más, az új. (jelenleg pl Intel VGA-m van és imádom)
Tényleg, linux alatt nincs gond az intel kártyákkal? -
válasz
mefistofeles #71 üzenetére
Én csak kicsit nosztalgiáztam, azért lássuk be, 10 évvel ezelőtt a 3 perc és 3 másodperc bootidő elég jelentős különbség volt. Gyakorlatilag a Windowst dícsértem imént, mert egy évtized alatt legalább bootidőben egész szépen beérte a desktop Linuxot. Azért egy Dell Latitude 5520 NVMe SSD-jén volt jócskán különbség két teljesen friss telepítésű Win11 és Linux Mint Cinnamon között, de sok jelentősége nincs, kivettem már a Wines pici SSD-t a gépből.
Amúgy azért mentél Winre, mert behalt a csodálatos blackPanther OS!?
Tényleg, hogyan viselkedne az előbbi Windows11, ha beraknám a most használt Latitude 7400 2in1-be? Ugye a Latitude 5520-ban volt jogtiszta telepítés, egy új telepítés a 7400-ban is jogtiszta lenne amúgy, de mi lenne ebben a gépben? Ha esetleg valakinek hirtelen kéne Windows és beraknám a Wines SSD-t, mire számítsunk?
-
Urak! Most komolyan még mindig a boot időnél tartunk? Én mindkét rendszert szeretem. Most windows11-et használok és pin kód beütéssel együtt 22 sec a hidegindítás (és még élek!). Amikor linuxot használtam akkor sem azért tettem mert gyorsabban bootol.
-
Erről a bootidőről ugrott be, milyen meglepő volt a 3+ perc alatt bootoló Win7 után 3 sec körüli bootidőket látni. 3.103s boottal a Debian még lassú is volt az Antergos 2,7 másodpercéhez képest.
Nyilván 10 éve volt ez, ma már a systemd és az EFIboot miatt azért nőtt rendesen a bootidő, de még mindig jobb, mint a Win11 félhibernálós bootja.Ha már régi szép idők...itt egy ajánlat King Unique kolléga Linux topikos ezernyi bejegyzése közül:
Egyébként azért a Mint Cinnamon nem éppen egy XP-klón, annál jóval modernebb és tetszetősebben is néz ki. Illetve nemcsak XP helyett, hanem általánosan a Windows egyik legjobb Linux alternatívájaként is ezt szokták ajánlani, mivel hasonló a felület és viszonylag egyszerű kezelni. [link]
Egy linuxhater-től ez nem rossz. -
Kansas
addikt
Ahh, a régi nóta, hogy Lunix mosógépen is elindul és fut elfogadható sebességgel...ami kétségkívül igaz, bár a Win11 nem kér érdemben többet az XP-nél, csak nyafog, ha nincs TPM-ed(de ez egyelőre simán megkerülhető Rufus-szal).
Csakhogy az emberek többsége nem bontószökevényeken szeretne "működni", hanem 2-3-5, max 10 éves, normális képességű PC-ken, és ott a Linuxnak nincs igazából érdemi előnye, különösen SSD-n, amiből azért "fillérekért"(5-8e HUF) dobnak utánad egy OS meghajtó méretű(128-256GB-os ) darabot, akár PCIe m.2 kiszerelésben.
Amúgy egy Ryzen 5 5600 alaplappal együtt sem éri el a 100e Ft-ot...#65CPT.Pirk: szerintem ez az esetek többségében nem is annyira elitizmus, mint inkább világnézetek(techie vs. "csak működjön") összeütközése, amit egyik oldal se kezel optimálisan. Ehhez jön hozzá pluszban a Linux-os virtue-signaling és felsőbbrendűségi komplexus, gyakran bicskanyitogatóan lenéző modorban.
És de, itt a PH-n is... max nem veszed észre, mert megszoktad. -
-
Pikari
addikt
Az rendben van, csak a windows11-nek a 8mp-hez a ryzen 5600-asod kell részleges kernel hibernációval.
A linuxnak meg a 8 mp-es boot időhoz egy 2 ghz-es elsőgenerációs, 16 éves i3 kell, teljes hidegindítás mellett, teljes hardver autodetectionnal. Persze a desktop environment is kérdéses, mert van olyan, ami hajlamos pár másodpercet csámcsogni még pluszban.
De random sata hdd-vel is login prompton vagy már kb 15 mp alatt egy nagyobb órajelű core2duoval. A win11 olyanon el se indul, max valami széthackelt korai verzió.Szóval egy nagyságrend béli különbségek vannak a két rendszer között, amit te azzal fedtél el, hogy kb 300ezer forintot dobtál a problémára, hogy ne legyen annyira észrevehető. Bizonyos problémákat, pl a boot idő, így meg lehet oldani. Más problémákat nem, pl kernel-asszisztált hálózati csomagszűrés sebességének skálázódása.
-
Sinesol
veterán
Dehogy gyorsabb, nincs top gépem, de power gomb megnyomása után igy is csak kb 7-8 mp eljutni asztalig, ha igaz lenne, amit mondasz, akkor gyakorlatilag a power gomb megnyomásának pillanatában már asztalon kellene legyél linuxxal. Az alkalmazások is villámgyorsan indulnak, nem tudom adott program milyen sebességgel indul linuxxon, de nincs hiányérzetem Windows 11-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tedd hozzá, hogy ez a hangnem dolog nem igaz a PH!-ra. Akkor sem volt az mikor én kezdtem 2008 körül és most sem az.
Elhiszem mert láttam, hogy létezik az elitizmus ezekben a körökben, anulu fórumtársunk is ezt hangoztatta amit te de én valahogy mégsem nagyon találkoztam toxikus megnyilvánulásokkal, pedig igen sok mindennel bíbelődtem az évek alatt ezen a területen.A másik dolog meg kölcsönös, mert mi meg a "na majd most eljön a Linux éve" fasságot kapjuk meg rendszeresen, jellemzően 100% Windows fanoktól. Úgyhogy 1:1, ez semmivel sem másabb téma mint a szokásos Intel vs AMD, nVidia vs AMD, MSO vs LO, amik mindig is mentek szakmai oldalon...
-
"Apósod milyen supportra ment? "
Amit egy dobozos Windows 10-hez kapsz, mittomén. 1 évig él."Szerintem te direkt szopni jársz Windows-ra..."
Igen, azzal dolgozok még egy ideig. Pont elég volt.
Ha esetleg az aláírásomból nem tűnt volna fel a többi.De jó neked, hogy neked mindig megoldottak mindent, csak én még olyat nem láttam, hogy érdemben eredménye lett volna
""Hibakereshetetlen kókány az egész"... persze az is lehet, hogy értek hozzá valamelyest..."
Lehet, hogy én is, azért mondom.
De amikor tényleg az van, hogy valami valamiért nem működik (de lehet, hogy 3 ugyanolyan gépből egyen), és egy értelmes log nincs, egy értelmes hibaüzenet, és soha nem találod meg, hogy mi okozta, akkor az szerintem egy kókány.
(Most itt pörög a SCCM egy vezérlőgépen a melóhelyen, és kb. semmi lehetőségem megtudni, hogy mikor méltóztatik végre eldobni magát failed-re, mert akkor legalább biztos lehetek benne, hogy nem a műszakban a gyárban dolgozók alatt fog újraindulni, ha már az updatet nem bírta felrakni (vagy harminc gépet updateltünk a hétvégén), és ez egy kiforrott technológia, az.) (Azt nem is mondom, hogy van vagy 3 management technológia már benne, amiből már egyiket se biztonságos használni)
-
-
Kansas
addikt
Szerintem te direkt szopni jársz Windows-ra... vagy nehézsúlyú troll vagy...
Apósod milyen supportra ment? Mészáros&Mészáros Kft? Persze a Windows-ra is igaz, mint a Linuxra: angol nyelvtudás nagy mértékben megkönnyíti az ember életét...Ha már anekdotális bizonyítékokkal dolgozunk: én többször hívtam az MS supportot végfelhasználóként is, és mindig megoldották a problémámat, újratelepítés fel se merült opcióként soha, pedig nem átlagos problémákkal hívtam őket, azokat én is megoldom.
Szintén volt szerencsém melóban MS premier support-tal dolgozni, nem is kevésszer, ügyfél és saját munkahely nevében is, többnyire szépen megoldották a problémákat(igaz, nem 100%-ban), akár magyar, indiai vagy amerikai mérnökkel kerültem kapcsolatba, nekem kifejezetten pozitív az átlagos MS support élményem... igaz, én nem abból indulok ki, hogy "Hibakereshetetlen kókány az egész"... persze az is lehet, hogy értek hozzá valamelyest... igaz, némelyest Linuxhoz is, bár inkáb csak szerver oldalon, desktopon kb. akkorákat bírok vele szívni, mint te a Windows-zal... -
válasz
mefistofeles #60 üzenetére
Nem erről van szó, csak mivel lehet telepíteni sorozatszám nélkül, és mint kiderült keresésekkel, hogy a Microsoft pár nyaggatáson kívül nem tiltja a kulcs nélküli használatot (mint régen mondjuk Windows 7-nél), elgondolkodtató a dolog.
Mivel Windows 7-nél simán nem működött a Windows ha lejárt a 30 nap (illetve rearm-al 3x30) így eszembe se jutott idáig nekem, hogy ez manapság másképp van. Azt hittem teljesen amíg a haverom rá nem kérdezett, hogy ez Windows 10/11-nél is így van, de mint kiderült, nem.
-
Sajnálja a barátod a 3000ft-ot egy win kulcsért?
-
válasz
King Unique #58 üzenetére
Jaja, és teljesen értem, hogy sokan jutnak erre a következtetésre, de ez csak egy elgondolkozás. Senkit se buzdítok arra, hogy mostantól ne használja a Windowst termékkulcs nélkül.
-
King Unique
titán
Én csak rövid ideig használtam aktiválás nélkül Windows 11-et, ahol leginkább csak a "Windows 11 termékkulcs nélkül" cikkben bemutatott tesztreszabási korlátozásokkal találkoztam.
A vásárlás, aktiválás azért lett említve, mert amikor manapság ennyire könnyen és olcsón lehet innen-onnan termékkulcsokat vásárolni, akár még digitális licencet is kerülőúton generálni vagy egy használtan vásárolt PC-nél / alaplapnál megörökölni az előző tulaj digitális licencét, akkor nem sok értelme van hónapokig vagy évekig aktiválatlanul használni a rendszert. Már meglévő digitális licencnél meg ugye nem is reális, mert annál aktív internetkapcsolatnál eleve automatikusan aktiválódni fog az ahhoz tartozó Home / Pro / egyéb kiadás.
-
"na jó, a viccet félretéve: átlag Windows-os probléma megoldásához ritkán kell fórumra menni, "
Ja OK
Főleg mert ott se fogja tudni senki. Hibakereshetetlen kókány az egész.
De leginkább egymást zaklatják vele az emberek, mert a Google-ig se jutnak el
BTW átlag Linux problémához (e. g. nem tudsz valamit hogy hogyan kell) sem kell fórumozni. Elég lenne a Google."Arról nem beszélve, hogy jogtiszta retail Windows tulajaként ingyenes gyártói supportra is jogosult vagy. "
Ja, após is vett jogtiszta windózt. Simán mondja a support hogy ja, újra kéne rakni (valami profil gondja volt, profil resetet nem tudtak megcsinálni). Hát, sokat ért vele.
Melóban nemrég volt szerencsém MS-ig eszkalált hibakeresésben részt venni. Nem nehéz kitalálni, hogy megoldották-e. (Nem volt egy bonyolult hibajelenség, keményen fizetős Windows Server volt az alany.) -
válasz
King Unique #47 üzenetére
"De egyébként miért is kérdés ez, amikor manapság akár pár ezer forintért lehet pl. Home / Pro kiadásokhoz termékkulcsot venni?"
Mert itt nem arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet megvásárolni, aktiválni a Windowst, hanem arra, hogy használta/használja-e valaki hosszú távon megvásárlás nélkül és annak mik a hátrányai, ha vannak a felsoroltakon kívül.
Nem az volt a kérdés, hogy hogyan lehet kikerülni az aktiválást, hogy lehet megúszni a vásárlást.
-
Kansas
addikt
"Windowsos topicokban még sosem voltak bunkók senkivel"
Dehogynem... többnyire a Linuxosok... na jó, a viccet félretéve: átlag Windows-os probléma megoldásához ritkán kell fórumra menni, aki pedig a Microsoft fórumára megy, az nem nagyon fog bunkósággal találkozni, cserébe nem ritkán egy vagy több MVP látja el jó tanácsokkal(pl. konkrétan itt látszik hogy milyen hangnemben szoktak válaszolni Linux userek kérdéseire konkrétan a poszt által tárgyalt témában).
Arról nem beszélve, hogy jogtiszta retail Windows tulajaként ingyenes gyártói supportra is jogosult vagy. OEM Windows-ra ez papíron nem igaz, ott Windows-t telepítő egyén/cég a felelős a supportért - bár a gyakorlatban tőlem még sosem kérdezték az MS helpdesken, hogy milyen licenszem van. -
King Unique
titán
És? Attól még ugyanúgy nem működött nála azon a rendszeren, nem tudta beállítani, ellenben Windowson valószínűleg működött volna, sőt konkrétan még Windows 11-nél is.
Windows témáknál a troll jelző inkább a magadfajtákra szokott jellemző lenni, meg pláne hogy itt sem nagyon tudtál érdemlegesen hozzászólni az eredeti témához, nem véletlenül.
-
Milyet? Milyen felülettel?
Mikor? Mert ezek pont lehetnek buták meg tök jók is, helyzettől függően...
És én ugyanezt tudom elmondani a Windowsról...@ubyegon2 : És megveszi OS nélkül, aztán valaki tegye fel neki
@Kansas : Windowsos topicokban még sosem voltak bunkók senkivel
-
válasz
King Unique #45 üzenetére
Kevesbe neznel ki ostoba trollnak, ha mondjuk azt is belinkelted volna, hogy miert - de mondjuk rajtad meg sem lepodunk. De hajra, told csak fullba nyugodtan, jogod van hulyet csinalni magadbol.
Es most meg finom voltam es noies.
-
Kansas
addikt
Az első része igaz, kétség kívül, ha olyan a beköszönls modora, akkor magának keresi a bajt. Bár azért a hálózatos is ki tudna nyögni magából 3 mondatot, ami megoldja a kérdező problémáját, csak ért ennyit a GUI-hoz is
A másodikat is készséggel elhiszem, de nem kell, hogy mindenki bunkó legyen, vagy antiszociális, elég, ha minden ötödik-tizedik "szakértő" az, gyorsan elveszik az ember kedvét a további kérdezősködéstől.
És aki úgy került oda, hogy követte a fél mondatos "használj inkább Linuxot" tanácsot, de amúgy nulla környéki technikai tudása és érdeklődése van, csak kéne neki egy könnyen használható, ingyenes OS, attól nem életszerű elvárni, hogy nagy technikai műgonddal megfogalmazott, szabatos kérdéseket tegyen fel... alighanem a Linux iránti elkötelezettsége se épült még fel annyira, hogy a modor leperegjen róla. -
King Unique
titán
Hát ha még csak nem is egy totál kezdő, hanem eleve egy nagy tudású, régi motoros tag nem tudta beállítani, egy szintén ugyanilyen tag meg a leírt véleményen volt, akkor az azért mégiscsak jelent valamit, még ha általánosítani ennyiből nyilván nem feltétlen lehet.
Lassabb 5-50x, ja persze, mindenféle hiteles hivatkozás és teszt nélkül otthon a fotelből bemondásra illetve beírásra, aztán higgyük is el, meg pláne ha használjuk mindkét rendszert és nem éppen ezt tapasztaljuk.Egyébként az 1. hozzászólás is mi? Egy Windows 11-ről, annak aktiválását illetve aktiválás nélküli használatáról szóló blogbejegyzéshez linkeli egy linuxos rendszer telepítőjének letöltési lehetőségét. Na ezt hívják trollkodásnak, meg pláne hogy a topik alapjául szolgáló blogbejegyzésben sem ez volt a kérdés, sőt még csak utalás sem volt egyéb rendszer használatára, nem kért a szerző kéretlen ISO letöltési opciót, stb.
-
Pikari
addikt
Sokszor a kérdező is hibás. Pl nem a megfelelő személynek teszi fel a kérdését. Mondjuk egy hálózati szakértőnek kezd el fennhangon követelőzni, hogy hogyan tudja a tálca színét átállítani, mert ő annélkül nem tud élni, és hogy a rohadt linux még erre se képes, és hasonló finomságok. Persze ilyenkor aztán kinyílik a virtuális pofonláda.
De én személy szerint nem voltam bunkó senkivel, aki linuxos kérdéseket tett volna fel nekem, igaz, topikokban nem is nagyon szoktam supportolgatni semmilyen oprendszert.
-
Kansas
addikt
"Azért jórészt sikerrel is járnak ezzel."
Az is sokat segít benne, hogy a Linux fórumokon olyan hangnemben beszélnek a nem techie irányultságú userekkel, amilyenben.
Jelenleg a technika iránt nem igazán érdeklődő felhasználó-jelölteket elég hatékonyan ijeszti elfele a Linux közösség.
Ha tetszik, ha nem, az ilyen userenek jelenleg két választása van: Mac vagy Windows. Ők nem várják el, hogy geek/nerd/"hacker" legyél, vagy minimum akarj lenni...Arról nem beszélve, hogy nagyon sok pingvinpárti kolléga képtelen felfogni, hogy nem a Linux a világ közepe, és egy ponton túl eléggé idegesítő, ha minden francos topikban, ahol Windows-ról kérdez valaki(kivéve talán az MS gyári fórumokat), legalább egyvalaki beböfögi, hogy "használj inkább Linuxot", még ha nem is feltétlenül ezekkel a szavakkal. A fordítottja valahogy nem jellemző...
Hiszitek vagy sem, ettől a hozzáállástól nem lesz népszerűbb a Linux vagy a Linuxos közösség.#39hcl : "mert desktopon kívül sehol nincsenek"
Francokat nincsenek, max te nem látod... monopóliumuk az valóban nincs, az igaz, de eddig akárhol dolgoztam ahol ezres nagyságrendben futottak szerverek, általában közel 50/50 az arány a Windows és Linux szerverek közt.
Az Androidot pedig csak az számolja Linuxnak, akit nem érdekel, hogy a szabad szoftver mozgalom alapelveivel kb. minden egyes ponton szembemegy(pl. így). -
King Unique
titán
• Windows 10 termékkulcs nélkül
• Windows 11 termékkulcs nélkülTechnikailag a Windows 10 és a Windows 11 is használható aktiválás nélkül, a telepítésnél sem muszáj termékkulcsot megadni (nincs termékkulcsom lehetőség), viszont lesznek emiatt pl. személyre szabási korlátozások mindkettőnél.
Aztán hogy hosszabb távon van-e esetleg a használati időt és egyebet érintő +korlátozás, az passz.De egyébként miért is kérdés ez, amikor manapság akár pár ezer forintért lehet pl. Home / Pro kiadásokhoz termékkulcsot venni?
Igaz, annyiért lehet csak termékkulcsot és nem feltétlen jogtiszta licencet, amit a Microsoft ügyfélszolgálatának válasza is kifejt.
De ezért otthoni felhasználókat általában nem szoktak vegzálni, vagy legalábbis hazai szinten és a legtöbb országban eleve nem, ellenben pl. a németeknél igen, de azokat amúgy is, mert ott korábbi hírek alapján még torrentezni sem feltétlen lehet csak úgy akármit.A 2 .hsz hova lett? Ja, az warez aktiválást mutatott be, vélhetően azért lett eltakarítva.
De annál is amúgy már nem kell a régi aktivátoros meg KMS bohóckodás, mert már digitális licencet is lehet generáltatni, amit 1 PC-n csak 1x kell és utána automatikusan aktiválódik az ahhoz társított kiadás. -
Pikari
addikt
válasz
King Unique #45 üzenetére
-valaki nem tudta beállítani linuxon a monitorját 4k felbontásra
-20 év technikai lemaradás! MIND MEGHALUNK
mindeközben a windows kb 5-50x lassabb bármilyen feladat végrehajtásában, beleértve a saját maga elindítását is. -
A userek nagy része azt se tudja, hogy az fizetős, ami a gépén fut
Jó példa erre pár notebookgyártó kínálata, amikor ugyanaz a hardver 30-40eft-tal drágábban van a boltba a Windows miatt.De ahogy látom egyes hsz-ek alapján, eléggé az egysíkúság elfogadására nevelik az embereket a Windows erőltetésével. Azért jórészt sikerrel is járnak ezzel.
-
Sinesol
veterán
Használtam munkahelyen pár évig Linux-ot, örültem, hogy legalább otthon nem kell azt a fapados, buta valamit bámulni. Igaz csak egyetlen ember vagyok, de nálam nem jött be a Linux. Egyébként pedig mindenki azt használja, ami neki tetszik, nincs értelme az időről időre felbukkanó Linux-os hittéritésnek.
-
válasz
aprokaroka87 #40 üzenetére
Nem, abból, hogy a userek életükben sem látnak mást Windowson kívül, és megmarad a céges monopolhelyzet, mert esélytelen bármi mást bevezetni bárhol.
A tuti, hogy az Azure is legalább annyit hoz, de ez egy fontos pillére a cégnek. A világ legnagyobb vendor lock-inje. -
Használható a Windows...?
@aprokaroka87 : Nekik az üzlet, hogy mindenki Windowst használ, és nem fog alternatívát keresni akkor se, ha nem akar fizetni érte... Kell a monopólium, mert desktopon kívül sehol nincsenek.
@ubyegon2 : A userek nagy része azt se tudja, hogy az fizetős, ami a gépén fut
.
-
aprokaroka87
nagyúr
Meg gondolom annak is elébe akart menni az MS hogy az userek minden féle crack meg hasonló dolgokat csináljanak.
Annó én az MS oldaláról töltöttem le az .iso fájlt Windows 10 esetén.
pár héttel később meg vettem egy kulcsot pár ezer forintért, azóta is minden oké, és eddig még nem jött a fekete autó 😁 -
-
aprokaroka87
nagyúr
Ha a Microsoftot annyira érdekelné a dolog akkor eleve kötelező lenne a kulcs.
-
Sinesol
veterán
válasz
Hieronymus #33 üzenetére
Én asszem 1-2 forint körül vettem licencet ebay-ről még a 10-eshez 3-4 éve, aztán a rendszert upgradeltem 11-re, amikor kijött. Most nemrég teljesen uj SSD-re nulláról feltettem, megadtam a 10-es kulcsot és gond nélkül elfogadta, gondolom a kulcshoz már társitották azt is, hogy upgradelve lett a rendszer 11re?
Na szóval a lényeg, hogy még csak nem is drága a kulcs, nem értem mit kell trükközni.
Dobozos windows-rol számlát nem kaptam, de egyébként is elég sok helyen oem-ként van árulva a kulcs. -
Ha valaki nem szakértő, ránézésre nem tudja a kulcs eredetét megállapítani. Mennyiségi licences kulcs nem forgalmazható.
Sőt a kulcs lopott is lehet.
Régebben a kereskedők leszedték a gépekről a COA matricát és külön adták el. Ezért nincs már matricázás.Ráadásul az OEM licencek a géphez kötődnek és nem ahhoz, aki megvásárolta a gépet.
Ha kapod az eredeti számla másolatát, amin dobozos Windows szerepel és az eladó jognyilatkozatát, miszerint tiszta és nem lopott terméket ad el, az teljesen jogszerű adásvétel. Patyolat fehér tranzakció,
-
csibe1
addikt
válasz
Hieronymus #26 üzenetére
"A kulcs vásárlása szürke zónás megoldás."
Mi a baj a kulcs vásárlással?
-
csibe1
addikt
válasz
morcosharcos #23 üzenetére
Anno Steve Ballmer mondta, hogy inkább kalóz Windows legyen a gépen,
mint bármi más egyéb.
Teli a net olyan streamer videókkal, ahol látszik, hogy nincs aktiválva a rendszer.
Ahogy írtad, őket se cseszteti senki. -
-
-
-
válasz
morcosharcos #23 üzenetére
Ja, hát szerencsére nekem még a Windows 7 kulcsomat hordozgatom tovább Windows 11-re, szóval nem para, csak amikor haverom megkérdezte, hogy ha felmegy a Windows 11 telepítő ugye kód beírása nélkül, majd látszólag teljesen jól működik, akkor minek is kéne kulcsot vásárolni? És tényleg, eddig erre nem gondoltam.
-
v.gyuri
csendes tag
Tudod használni a windowst biztosan, de hogy a frissítések blokkolva lesznek egy idő után, az is biztos. Ha jól emlékszem, a windows 7 és a 10 esetében is blokkolták egy idő után a frissítések telepítését. Ha az nem zavar, és nem internetezik a gép, akkor ez nem probléma. Egyébként 2000 forint a legális windows licenc kulcs a lengyelektől (vettem, működik, árgépen találtam) magyar debit kártyával is vásárolható, kb. 5 perc az egész.
-
morcosharcos
őstag
Viszont a Microsoft a legjobb tudomásom szerint még az USÁban is csak cégek ellen indított jogérvényesítési eljárást valaha is e tárgykörben, nemhogy itthon. Magyarán: magánszemélyek közül kint nem tudok róla, hogy valaha valakit is megbasztak volna aktiválatlan win tartós használata miatt, itthon pedig biztosan tudom, hogy soha nem volt még ilyen peres vagy nemperes polgári eljárás. Még "magyarábban": a világon semmit nem kockáztatsz az aktiválatlan használattal magánszemélyként.
-
-
válasz
Hieronymus #13 üzenetére
Köszi szépen az infót!
-
-
fuximaxi
senior tag
Én vm-en használtam ügyfél vpn-re, de a probléma vele az, hogy 2-3 óra után leállítja a gépet, így elég
zavaró dolgozni. Inkább aktiváltam. -
herion
tag
Mikor ezek az újraértékesített mennyiségi win11 kulcsok egy fél pizza árába kerülnek...értelmetlen az egész filózgatás egy ilyen témán (szerintem).
+1 a BitLocker sem működik aktiválatlan rendszeren. Legalábbis nem hozhatsz létre titkosítást, olvasni tudja a titkosított eszközt az aktiválatlan win is. -
A jogi szemszögből nézve az aktiválás nélkül használt Windows is jogosulatlan használat.
-
-
-
Yodafon
senior tag
Haverom kérdezte
( ͡° ͜ʖ ͡°) -
-
Kihagytad a vízjelet a jobb alsó sarokban. Ami mindig látszik. Filmnézés és játék közben is.
-
Szerintem odaírhattad volna, hogy direct download a linked! Már csak amiatt is, mert akit megmozgat a Win11 aktiválása, egyáltalán a létezése, az valószínűleg egy fullDE-s Linux Mint Cinnamontól is hajégnekállást kapna, nemhogy a Debiantól!
Az már csak hab a torkán, hogy netinst iso-t linkeltél, attól még a kocaUbuntusok is zombipingvinről fognak álmodni.
Ingyen Win? Ez most komoly, vágynak erre userek?
-
Pikari
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
lo Haverom kérdezte, hogy használható-e a Windows 11 aktiválás nélkül, mert hát lehet telepíteni sorozatszám nélkül. Ami...
- EAFC 25
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Spórolós topik
- Jövő héten jelenik meg a Poco F7 széria
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Politika
- sziku69: Szólánc.
- Nintendo Switch
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Bontatlan AERO BRONZE 650W 80+
- Hp Prodesk 600 G5 SFF/ i5-8500, i5-9500, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Samsung S24 Ultra 256/12GB / Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest